Orijinalini görmek için tıklayınız : Biyolojik Gelişim - Sorular
NedimYilmaz
31-10-2006, 23:39
Evrim, bir başka deyişle biyolojik gelişim, tabiki bir dogma değildir o yüzden tüm sorulara açıktır. O yüzden aklıma takılan sorulardan bazılarını buraya yazma gereği duydum. Verilecek cevapları dört gözle bekliyorum.
----------------------
1) Şimdi ben 2 kardeşimle beraber yola çıktım. Karşımıza çok tehlikeli bir yaratık çıktı. Kardeşlerim görmedi o yaratığı. Önümde iki seçenek var: Birincisi, bağırıp yaratığın önüne atlayıp bağırmak ve kardeşlerimin kurtulmasını sağlamak. İkincisi, hemen bir kenara saklanıp kardeşlerimin yaratığa yem olmasını beklemek.
Türlerin çıkarları üzerine kurulan evrim, bu soruya nasıl bir cevap verir. Yukarıdaki durumlardan herhangi biri doğal seçilime engel teşkil edebilir mi ?
2) Doğal seçilime göre canlılar kendi çıkarlarına göre hareket eder. Ama karınca, arı, çıplak kör fare türleri bu yaşam tarzına zıt bir şekilde hayat mücadelesine sahipler. Özgecilik deyimi burada ne gibi bir açıklama sağlar ?
3) İnsanların kötü huylarını eski ( insansımaymun), iyi huylarını modern geçmişten aldığımızı söyleyebilir miyiz ?
--------------------
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
1) Şimdi ben 2 kardeşimle beraber yola çıktım. Karşımıza çok tehlikeli bir yaratık çıktı. Kardeşlerim görmedi o yaratığı. Önümde iki seçenek var: Birincisi, bağırıp yaratığın önüne atlayıp bağırmak ve kardeşlerimin kurtulmasını sağlamak. İkincisi, hemen bir kenara saklanıp kardeşlerimin yaratığa yem olmasını beklemek.
Türlerin çıkarları üzerine kurulan evrim, bu soruya nasıl bir cevap verir. Yukarıdaki durumlardan herhangi biri doğal seçilime engel teşkil edebilir mi ?
-----------------------------
* * * * * * * *genlerin sürdürümü açısından dogru tavrın birinci tavır olması gerektigini düşünüyorum.Kardeşlerim de benimle birlikte aynı genleri taşır.Onlar da aynı anne babadan aynı genleri almışlardır.Bu alışverişte genlerin paylaşımı rastgele oldugundan benim genlerimin tamamı onlarda mevcuttur ve de fazlasuı da olabilir.Genlerin sürdürümü açısından benim kendimi feda etmem ve onların kurtulmasını saglamam kendi neslimin devamı açısından daha gerçekçi bir olasılıktır.Burada olasılık % 100 ise benim kurtulmam durumunda % 50 ye iner.
---------------------------
2) Doğal seçilime göre canlılar kendi çıkarlarına göre hareket eder. Ama karınca, arı, çıplak kör fare türleri bu yaşam tarzına zıt bir şekilde hayat mücadelesine sahipler. Özgecilik deyimi burada ne gibi bir açıklama sağlar ?
* * * * * Çöl farelerini bilmiyorum ama karınca ve arıların kendi çıkarlarına göre hareket ettikleri konusunda pek çok örnek var.Onlar da kendi nesillerinin üremesi için yatırım yapıyorlar.Ancak kiminin üreyemez olması,kiminin farklı işlevi onların bu yatırımlarını en yakın akrabalarına kız *ya da erkek kardeşlerine yöneltiyor.Dolayısıyla kimi karıncanın işçi olması kimi arının farklı işlevi bu amaçla bagdaşıyor.
------------------
3) İnsanların kötü huylarını eski ( insansımaymun), iyi huylarını modern geçmişten aldığımızı söyleyebilir miyiz ?
* * * * * * önce huyları bir tanımlamak lazım.Ama böyle bir çıkarsamanın yanlış olabilecegini hissediyorum.Gene de nelerden bahsettigimizi bilmek bu soruyu daha gerçekçi yanıtlamamızı saglar diye düşünüyorum.
* * * * * * * * * * * * * saygılarımla
Richard Dawkins - Gen Bencildir - Tübitak Populer Bilim Kitapları.
Bu kitaptaki görüşler, sorularınıza farklı bir açıdan bakmanız için yararlı olabilir. Dilaver de güzel özetlemiş.
3 konusunda yine dilaver'e katılıyorum, iyi ve kötü huylar derken, bunları tanımlamak gerekir. İyi ve kötü görecelidir. Bana göre iyi olan bir huy, sana göre kötü olabilir.
neutrino
liopleurodon
01-11-2006, 12:23
İnsanların kötü huylarını eski ( insansımaymun), iyi huylarını modern geçmişten aldığımızı söyleyebilir miyiz ?
Benim görüşüme göre, iyi huyların hemen hepsi o insansı maymun (!?) atalarımızdan gelmiştir. Kötü huylarımız modern çağın, bilhassa dinlerin bir neticesidir.
Bu görüşe kims ekatılmak zorunda değil. Eski atalarımızın huylarını bilmiyoruz. Ama dinler gelişip toplum hayatına hakim olmadan önceki halimiz hakkında arkeolojik kayıtlar mevcut. Savaş diye bir şey yokken, dinlerin gelişmesine paralel olarak savaşlar vs. ortaya çıkar. İnsanın kendi neslini ezmesi, kadını ezmesi durumu ortaya çıkar. Aslına bakarsanız, bir açıdan akdın ve erkek iki ayrı türdür. Erkek, üstünlüğü ile diğer türü yok etmeye çalışmaktadır. Bu aslanın bölgesindeki leoparları öldürmesi gibi bir durum aslında. Bu açıdan bakınca, kötü huylara sebep olan altyapının da genetik kökenli olduğu söylenebilir..
NedimYilmaz
01-11-2006, 19:08
1. soruma doğal seçilim "hemen bir kenara saklanıp kardeşlerimin yaratığa yem olmasını beklemek. " yanıtını veriyor.
Bu gelişmenin, türlerin ilk çıkış sahnesindeki rolünü yıktığını düşünüyorum. Acaba yanlış mıyım ?
liopleurodon
01-11-2006, 20:07
hemen bir kenara saklanıp kardeşlerimin yaratığa yem olmasını beklemek
Eğer öyle yaparsan yırtıcı sana yakınkende onların saklanacaklarını unutmaman lazım.
Bu strateji pek çok zaman etkili olur. Pek çok tür bunu yapar. Sardalya ve hamsiler örneğin. Sürü halinde gezmeleri, avcı doygunluğu yaratır. En güzelini cırcır böcekleri yapar. 17 yılda bir, birden topraktan çıkarlar. Her yer cırcır kaynar. Avcılar doyar, böylece çoğu üreme şansı bulur.
Doğanın bu şekilde hayatta kalma stratejileri pek çoktur. Ama birisi mutlak iyi, öbürü mutlak kötü olarak ele alamazsınız. Unutmayınki, bu tür özelliklerde evrimle ortaya çıkar. Demekki, bu özelliklerin de ortaya çıkmasını doğal seleksiyon, yani çevre belirler.
İnsan çevresel doğal seleksiyon baskısını uzun süre önce kırmış olduğundan ayrıca incelenebilir. Ama mvcut insanın genetik dürtülerinin şu haksızlığa isyan vs. hususlarını getirdiğini biliyoruz..
Evrim, bir başka deyişle biyolojik gelişim, tabiki bir dogma değildir o yüzden tüm sorulara açıktır. O yüzden aklıma takılan sorulardan bazılarını buraya yazma gereği duydum. Verilecek cevapları dört gözle bekliyorum.
----------------------
--------------------
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
evrimin türlerin çıkarları üzerine kurulu fikrine katılmıyorum,evrim doğal ayıklanmadan bahseder
eğer o yaratığı yalnızca siz görmüşseniz bu sizin diğer kardeşlerinizden daha iyi duyan kulaklara
daha iyi gören gözlere sahip olduğunuzu gösterir,eğer o yaratık mutlaka size saldıracaksa *en
zayıf olanınızı alacaktır,en zayıf olanınızı alacaktır çünkü kendi türünün devamı için güçlü olmak zorundadır,en az enerji ile, en zayıf olana saldıracaktır,sizin iyi duyan kulaklar,iyi gören gözlerden sonra iyi koşan bacaklarınızda varsa, doğal ayıklanmaya göre en güçlü olan siz hayatta kalacaksınız.
ancak bizi bu noktada diğer canlılardan ayıran faktör, sosyal bir evrim geçirmiş olmamız ve duygulamızın son derece gelişmiş olmasıdır, sosyal evrim ile gelişmiş duygularınız, şartlar
ne olursa olsun, sonuç ne olursa olsun o saldırıya mudahalenizi isteyecektir, bu kendi türünü
devamını sağlamak için değil, acıma duygumuzun son derece gelişmiş olmasındandır.
insanları bir karınca kolonisi ile karşılaştırmak doğru bir yaklaşım olmaz,her yıl dünyada binlerce sakat ve zeka özürlü çocuk doğmakta, bunların doğal şartlarda hayatta kalmaları çok zordur,
bu insanların uzun süre yaşamaları, insanın doğaya yapay mudahalesi ile olmaktadır,çünkü
bu yapay mudahaleyi gerektiren ilaçlar vs doğada yoktur, eğer bu mudahale sadece türünü koruma amaçlı olsa idi yüzlerce *sakat *hasta insan kalıtsal materyallerini gen havuzuna sokmuş
olacak ve her yıl *daha çok hastalıklı insan doğmasına sebep olacaktı, buradaki mudahale insanın
acıma, sevme, koruma, sahiplenme duygularının gelişmiş olmasıdır