PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hatice'nin yaşı 28 miydi ?

sodomo--
10-11-2006, 12:41
Esed kabilesinde Huveylid'in kızı. Hatice'nin yaşı genellikle Muhammed ile evlendiğinde 40 olarak geçer. Ama ilginç olan bir şey var kimsenin aklına 40 yaşından sonra nasıl 6 çocuk dünyaya getirdi diye sormak gelmez.

Evet, geleneksel Sunni görüşe göre Muhammed'in Hatice'den 2 oğlu ve 4 kızı dünyaya gelmiştir.
Erkek çocuklar küçük yaşlarda ölmüştür. Birinin ası Kasım dır diğerlerinin adı Abdullah dır.
Kızları: Zeyneb, Rukayye, Ümmü Gulsüm ve Fatıma *dır.

Zeyneb: Muhammed 30 yaşında iken dünyaya gelmiştir, yani Hatice onu *dünyaya getirdiğinde 45 yaşındaydı. Ebu'l As ile evliydi.

Rukayye, Hatice ile evlendikten 8 yıl sonra dünyaya geldiği söyleniyor, daha doğrusu Muhammed 33 yaşında iken dünyaya gelmiş. Diyanet'in yayınlarında. Yani eğer Hatice evlendiinde 40 yaşında ise Rukayye'yi 48 yaşında iken dünyaya getirmiş olmalıdır. Muhammed'in risaletinden önce Ebu Cehil'in oğlu Utbe ile evliydi. Daha sonra Ebu Cehil onları boşattı ve o da Osman ile evlendi.

Ummü Gülsüm ise Rukayye'den küçük olduğuna göre Hatice onu dünyaya getirdiğinde en az 49 yaşındaydı. O da Ebu Leheb'in oğullarından Uteybe ile nikahlandı ve sonra boşandı. Rukayye'nin vefatından sonra o da hicretin 3. yılında Osman ile evlendi.

Fatıma: Doğum yılı *609 olarak gösteriliyor. Yani Muhammed o doğduğunda 38 yaşındaydı. O halde Hatice onu dünyaya getirdiğinde *53 yaşındaydı (!).
İlginç olan da Şia kaynakları onun doğum yılını 614 olarak gösteriyor.

Eğer Hatice'nin yaşı evlendiğinde 40 ise o zaman şöyle bir toparlama yapabiliriz:

Hatice'nin doğumu : 556
Muhammed'in doğumu : 571
Hatice ile evliliği : 596
Fatıma'nın doğumu 609
Hatice'nin vefatı : 619
Fatıma'nın Ali ile evliliği 624 (Hicretin 2. yılı)
------------------------
Hatice Fatıma'yı dünyaya getirdiğinde 53 yaşındaydı.
Hatice vefat ettiğinde 63 yaşındaydı
Fatıma Ali ile evlendiğinde 15 yaşında idi.

Evet sırayla Hatice :

41 yaşında Kasım'ı dünyaya getirdi
45 yaşında Zeyneb'i
48 yaşında Rukayye
49 yaşında Ümmü Gülsüm (en az 49 yaşında)
53 yaşında Fatıma

İlave olarak Abdullah isminde bir erkek çocuğu daha oldu ama sıralamadaki yeri ilk iki değil çünkü önce "Kasım" *sonra "Zeyneb" olarak bilinir Rukayye ile Ümmü Gülsüm de peş peşe geldiğine göre Abdullah büyük bir ihtimalle Ümmü Gülsüm'den sonra Fatıma'dan önce doğmuştur. (Kesin bir bilgi yok elimizde bu sadece benim tahminim)

Açıkacası ben bunlara inanmıyorum. Böyle şey olmaz. 53 yaşında Hatice'nin doğum yaptığını kabul etmem mümkün değil.

Not : Hatice daha önce Ebu Hale isminde birisiyle bir evlilik yapmış ve ondan Hind adında bir oğlu olmuştu. Daha sonra dul kalınca ikinci evliliğini de Mahzum kabilesinden Atik İbn Aiz ile yapmış ve ondan olan kızına da yine Hind adını koymuştu.

Evet 40 - 53 yaş arası toplam 6 çocuk.
Peki bilimsel olarak mümkün mü ?
Hayır. Menopoz yaşı 45-50 arasıdır ve 40-53 arası 6 çocuk pek mümkün görünmemektedir. Türkiye’de ortalama menopoza giriş yaşı 46’dır. İklim koşullarınının erken menopoza yol açması mümkün müdür onu bilmiyorum. Zannımca 45 yaş civarında Hatice menapoza girmişti ve 53 yaşında bir çocuk dünyaya getirmesi mümkün değildi üstelik 40 yaşından sonra 6 çocuk birden dünyaya getirmek neredeyse imkansız görünüyor.Üstelik bilimsel olarak 40 yaş üzerinde hamile kalma ihtimali oldukça düşüyor. Normalde 1 ayda hamile kalma riski *%20 iken 40 yaş üstünde bu oran %5'e düşüyor.

Tabii yine de bu kesin bir fikir vermez bize çünkü olasılığın daha düşük olması hamile kalmayacağının garantisi değil.

Diğer bir kanıtımız ise Hamidullah'ın "İslam Peygamberi"nde (No: 119, S.66) da ismini verdiği iki kaynakta Hatice'nin evlendiğinde 28 yaşında olduğunun ifade edilmesi. O kaynaklar :

1-İbn Habib "Muhabber" isimli kitabının s. 79
2-Belâzuri, Ensab I, S.177

O kadar ilginç yorumlar var ki, bende bu konuyu incelemeden önce bilmiyordum ve şimdi biraz şaşkınlık içindeyim. Özellikle Şia kaynakları Muhammed'in Fatıma dışında bir kızı olmadığını (ki Fatıma'nın Şii'ler için ne kadar önemli bir isim olduğunu aklınıza getirin ve burada pek de objektif yaklaşmış olamayacaklarını da hesaba katın) diğer üç kızın Hatice'nin ikinci kocasının kızları olduğunu söylüyorlar. Buna karşılık bazı Sunni kaynaklarda (Ebu Kasım el-Kufi *[H. 352 ]) Zeyneb ve Rukayye'nin Hatice'nin kızkardeşinin (Hâla) ölümünden sonra öksüz kalan kızları olabileceğini söylemeleri de hayli ilginç. (Tabii onlarda bu kızların itibarına halel gelmesin diye Hatice'nin ikinci kocasından doğan kızlar olarak görmek yerine Hatice'nin kızkardeşinin çocukları diye göstermiş olabilirler)

Ama ünlü siret yazarı İbn Hişam'da Şii bakışını doğrulayan bilgiler de var : Hz. Hatice peygamber ile evlenmeden önce Ebu Hala İbn Malik ile evliydi. Hatice'nin ondan Hind ibn. Ebu Hala ve Zeyneb İbn Ebu Hala isminde iki çocuğu oldu. Hz. Hatice *Hala'dan önce de Utayyik ibn Abid İbn Abdullah Amr ibn Mahzum ile evliydi ve ondan da Abdullah ve kız kardeşini dünyaya getirmişti. (Siret en-Nebi, cild. 4, s. 293)

Tabii Hatice'nin yaşından girdik kızlarının gerçek babasını aramaya başladık. Ama Hatice'nin yaşı hakkında bize fikir yürütmemizi sağlayacak en önemli bilgi Fatıma'nın yaşını tam olarak bilebilmek olacak. Çünkü Fatıma'nın doğum tarihi Şii kaynaklarına 614. Sunni kaynaklarına göre 605 ve 609 olarak değişiyor. Bu halde Hatice ya 50 ya 53 ya da 58 yaşında Fatma'yı dünyaya getirmiş demektir.

İşin gerçeği şu ki, ya Hatice'nin yaşı yükseltilmiş ya da başkasından doğan çocukları Muhammed'e atfedilerek bir nevi bazı dedikodular bertaraf edilmek istenmiş...

Ben burada Hatice'nin gerçekte 28 yaşında olduğu fikrine ağırlık veriyorum.

Ama yine de incelemeye devm edeceğim.

10-11-2006, 16:06
Değerli Sodomo,

Hz.Hatice için şöyle birşey duymuştum,tabii ne kadar doğrudur bilemiyorum.Kendisinin musevi olduğu söylenmişti bir ara televizyonda.

Saygılar

sodomo--
10-11-2006, 19:18
Billur, bu tip bilgilerin gerçek olma olasılığı her zaman vardır. Zaten kendisininde bir ticaret kervanı vardı, biliyorsun yahudiler ticareti sever ama emin olmadan öyledir diye bir şey de söylemek istemem eğer bu konu ile ilgili gözüme bir bilgi ilişirse yazarım...Saygılar

10-11-2006, 20:14
sevgili sodomo

bazı kaynaklara göre, muhammet hatice ile evlenirken, haticenin 4 kızı vardı,
bana göre buda mantıklı,çünkü muhammet ragayya ile umm gülsüm'ü
farklı zamanlarda her ikisinide hz.osmana veriyor, eğer öz kızları olsaydı
sanırım böyle bol kepçe yapmazdı

haticenin ilk eşi hala al- tamina adlı bir yahudi idi, al tamina öldükten sonra
ottayik adlı bir başka yahudi le daha evleniyor, buda öldükten sonra muhammet ile evleniyor, *bu yüzden yaşının kırk olma ihtimali daha
yüksek bana göre, muhtemelen monoteist din kultürünüde muhammete
öğretende *hatice idi.

hiramusta
11-11-2006, 15:11
Hatice 28indeyse Aişe de 18indeydi.

walla
11-11-2006, 16:33
Sevgili Sodomo Türkiyede menopoz yaşı 51,2 dir. 46 yanlıştır fakat bu rakam klimakterium yaşı içindir.
Ama haklısın menapoz yaşı 46 da olsa 51 de olsa 40ından sonra 6 çocuk nerdeyse imkansız.
gerçek olan şu; adam bırak 20 erkek gücünü 200 erkek gücündeymiş. :twisted: *:twisted: *:twisted: *:twisted:

vartor
11-11-2006, 18:48
sevgili sodo

haticenin ilk eşi hala al- tamina adlı bir yahudi idi, al tamina öldükten sonra
ottayik adlı bir başka yahudi le daha evleniyor, buda öldükten sonra muhammet ile evleniyor, bu yüzden yaşının kırk olma ihtimali daha
yüksek bana göre, muhtemelen monoteist din kultürünüde muhammete
öğretende hatice idi.
* Ben hep demisimdir butun peygamberlerde yahudilik var diye..

K.C.
12-11-2006, 11:43
Hatice'nin amcası da Hıristiyandı hatırladığım kadarıyla. Eğer üstteki bilgi ile bu hatırlamam doğru ise İslamiyetten önce aynı ailede farklı dinler, inançlar görülmekte ve bu farklılık aralarında (islamdaki gibi) bir bölücü, aile bağlarını koparıcı, ayırıcı unsur oluşturmamaktaydı diyebiliriz. *:roll:

hiramusta
12-11-2006, 14:03
Muhafazakar bir ailede sol düşünce akımlarına meyleden çok kişi tanıdım.Bu sebepten aile bireyleri arasında problemleri olan çok insan vardı.Büyük bir ihtimalle sizlerde benzer durumları yaşadınız.Peki biz şöyle diyebilirmiyiz...mesela sosyalizm aileleri bölen,parçalayan,aile bireyleri arasında kin ve düşmanlık salan bir düşünce hareketidir?Ayrıca aile bireyleri arasında ayrılık ve düşmanlık olmaması için muhafazakar,laik,sosyalist,faşist bir hayat biçimini benimseyen aileler hep öyle kalmak zorundadır diyebilir miyiz?

sodomo--
12-11-2006, 16:41
KC *doğru söylüyorsun, Muhammed'den önce din savaşı diye bir şey yoktu. Local kabile savaşları vardı ve bunlar da genellikle bir kabile üyesinin diğer kabile üyesini öldürmesi ve fidye parasının verilmemesi yüzünden çıkardı ve yayılmacı bir amaç üstelik "din savaşı" diye bir savaş da yoktu.

Mesela Ficar savaşı böyledir. Hatta bu savaşlardan birine Muhammed'de katılmış ve mızrağı ile Ebu Bera Mula'ib el Esinne isminde bir meşhur savaşçyı yaralamıştır. Dödüncü Ficar savaşına ise katılıp amcalarına ok ikmali yaptığı söylenir.

Ama şurası kesinidir ki, Muhammed'den önce "din savaşı" yoktur. Ka'be'nin içinde İsmail'in, Meryem'in, İsa'nın vb. resimler ile yüzlerce put bir arada bulunuyordu. Hatta öyle ki, Muhammed peygamberliğini ilan ettikten sonra bile onların putlarına küfür eder, tükürürdü ve zaten Muhammed'e Mekke'de yapılan baskıların da sebebi daha o zamanlara Muhammed'in onların kutsal değerlerine yaptığı saygısızlıklar neden olmuştu. Bir çok defa Muhammedi uyarmalarına rağmen Muhammed onların inançlarına saygısızlık yapmaktan vazgeçmedi.

Muhammed aile üyelerini bile birbirine düşürdü ve düşman etti. Tam bir bölücü idi. Eğer sadece iki kişi yaşasaydı onları bile birbirine düşürürdü.
Mesela Bedir savaşı bunun en tipik örneğidir. Tam anlamı ile bir değerler yıkımı oldu Muhammed'in yaşamı. Eskiye ait ne kadar güzel değer var ise hepsini yıktı.