PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hıristiyanlığın İslama Bakış Açısı

05-02-2005, 08:56
Hristiyanligin Islam''a bakis acisi nasildir?
Hristiyanligi tam olarak bilmedigim icin boyle sorular soruyorum.Sahip oldugum bilgiler ise cogu zaman kulaktan dolma bilgiler.
Duydugum kadariyla Hristiyanlar Islam''i sahte din olarak kabul ediyorlar ve Peygamberi ise sapiklikla sucluyorlar.
Bu konuda daha dogru bilgilere sahip olmak icin Hristiyan arkadaslarimin yorumlarini bekliyorum.

kenos
22-01-2011, 00:13
Bu kardeşimiz artık bunu görür mü görmez mi bilmiyorum fakat yazalım belki karşılaşır.
Günümüzde kendisine Hristiyan olarak tanımlayanlar İsa'nın çarmıhı haricinde ekseriyetle tek bir konuda tek bir görüşe sahip değildir. Vaftizin nasıl yapılacağı, üçleme, kilisenin yapısı vb. gibi konularda bile bir sürü farklı fikir var. Elbette Muhammed hakkında da...

Sizin sorunuza pat diye bir yanıt vermek isterdim ama mümkün değil çünkü 'Hristiyanlar ne düşünüyor' demişsiniz. Bu konuda bir kaç görüşe başvurmak gerekir. Öncelikle günümüz modern dünyasındaki Hristiyan teolojisinde soteriyoloji yani kurtuluş bilimi bir çok farklı yoruma açık bir duruma geldi.

Bugün pek çok farklı christology tartışılıyor ve pek çok düşünür bunların üzerinde çalışıyor. Acaba İsa Mesih'in Tanrılığına dayanan ve bu yüzden diğer tüm kurtuluş yollarının önünün kesildiği, kurtuluşun en yüksek elden sağlandığı Kilise dışında kurtuluş yoktur formülüyle özetlenen teolojinin doğruluğunu tartışabilir miyiz? Yoksa biz Hristiyanlar diğer dinlerin kurtuluş öğretilerini 'başka müjdeler' olarak görüp 'gökten bir melek getirmiş olsa bile' reddetmeli miyiz? Ben bu konuda klasik düşünceden yanayım ve açıkçası bunu savunuyorum. Ama sizin diğer görüşlerden de haberdar olmanızı isterim. Fonksiyonel Kristoloji diye düşünce sahası var artık. Bu konuda John Hick ismini ve eserlerini araştırabilirsiniz.

Şimdi Muhammedin konumunun kabulü sırasında en önemli mesele Kuran'ın konumu olacaktır. Kuran bilindiği gibi Yeni Ahit ile çelişen kısımlar içeriyor. Ben bu konuyu araştırırken şuan Hollanda da olan bir öğretim görevlisiyle görüşmüştüm. Sağolsun bana bir toplantının karar metnini gönderdi orada bu konu tartışılmıştı. Bu toplantıya katılanlardan Teolog Anton Wessels “Erkenning van Mohammed als profeet?” (Recognizing Muhammad as a Prophet) isimli çalışmasında Kuran’ın konumundan bahsederek ve aradaki farklılıkları göz önünde bulundurarak şöyle söylüyor; “I believe that God spoke to Muhammad, that in a certain sense we are confronted in the Qur’an with the word of God. And that is something to take extremely seriosly. At the same time I come into contact in the Qur’an with elements where fundamental points of the Christian fatih are denied. Because of that I can not accept that it is the word of God, unless you allow me to explain it differently.” Tabi ben buna da katılmıyorum ve bu tüm Hristiyanların düşüncesini yansıtmaz.

Muhammedin hayatı Tek Tanrıcı dava uğruna verilmiş büyük bir mücadelenin örneği gibi görülebilir ki doğrudur ama aynı zamanda İsa'nın sağladığı aklamayı yanlış gibi gösteren başka bir müjdenin yayılmasına da neden olmuş bir önderdi. Bu konuda İncilde Hristiyanları Muhammedi kabul etmek konusunda durduran pek çok ayet var. Sonuç olarak günümüzde dinsel çoğulculuğu inkarı olanaksız bir realite olarak mı yoksa İblisin insanları kiliseden uzaklaştırmak için kullandığı son yol olarak mı görmeliyiz. İşte bu soruya yanıt bulabilirsek Muhammedin ve İslam'ın Hristiyanlar için ne ifade edeceğine yanıt bulabiliriz. Bana göre Muhammed ve onun yolu yani İslamiyet kesinlikle Hristiyanların alternatif bir kurtuluş yolu olarak tasdik edebilecekleri durumda değildir.

zocor
11-02-2011, 02:14
sn kenos,

Hristiyanlık en temelde bile daha Tanrı kavramını oturtabilmiş bir din değil, üçlemeci hristyanlar var tekci hristyanlar var..Daha en başından bir Tanrı kavramını bile oturtamamış bir hristiyan dini nasıl dünya dini olabilir sizce ?

ozgur_beyin
11-02-2011, 02:25
sevgili zocor sen müslümansın(sanırım) .sen diğer dinlere nasıl bakıyorsan öteki dinlerde senin dinine senin gibi bakıyor. umarım bunu anlayacak ferasetin vardır.
zocor islam tevratı bozulmuş sayıyor ama tevratın tüm mitlerini hem kabul ediyor hemde kitabına (kurana ) koyuyor. bu nasıl tahrif hikayeler tahrfi edilmemişse tahrif edilen ne?
bak imzana ne yazmışsın.
ateizmbir inanış şeklidir ve hiç bir kesinliği yoktur. peki islamın nasıl bir kesinliğ var? bunu hiç düşündünmü?
senin islam dediğin. bir adamın (muhammed) milleti ikna etmesinden öte bir gerçekliği varmı?
varmı sence?

zocor
11-02-2011, 02:40
sn özgür beyin,

Bir dinin en temel öğesi Tanrı'dır. Daha en temelde Tanrı kavramını bile açıklayamayan bir din nasıl dünya dini olabilir onu sordum gayet açık net ve pürüzsüz bir dil ile. Konu bu.

Siz konuyu başka yöne çekmekte ısrarlısınız herhalde. Kısaca cevap vermeye çalışayım.
Din bir inançtır bunu kabul ediyorum, ben Allah'ı herkes gibi gözümle görmüyorum, kaç tane olduğunu da görmüyorum ama Allah'ın muhakkak var olduğunu biliyorum bu bir inanç değil benim için bir gerçeklik. Ama O'nun Tek olmasına inanmam bir inançtır, ben Kuran'ı okudum bana bir kişinin yazdığı cümleler gibi gelmiyor, bu yüzden de Elhamdülillah müslümanım.

Psiko
11-02-2011, 11:19
İncil'in Resullerin işleri bölümü

34 :Ama bütün halk tarafından onurlu tutulan, bir Yasa öğretmeni olan Gamaliel adında Ferisi bir kişi, mecliste ayağa kalktı ve resullerin kısa bir süre için dışarı çıkartılmasını emretti;
35 :Ve onlara dedi: “Ey İsrail adamları, bu adamlar hakkında yapmak üzere olduğunuz şeyden kendinizi sakının;
36 :Çünkü bugünlerden önce Tevdas, kendisinin önemli bir kimse olduğunu iddia ederek kalktı; sayıları dörtyüz kadar olan adamlar ona katıldı; kendisi öldürüldü ve ona itaat edenlerin hepsi dağıldı ve yok oldu.
37 :Bu kişiden sonra sayım günlerinde Galileli Yahuda kalktı ve peşine çok halk sürükledi; o da yok oldu ve ona itaat edenlerin hepsi dağıldı.
38 :Ve şimdi size derim: bu adamlardan geri çekilin ve onları kendi hallerine bırakın; çünkü bu fikir ya da bu iş insanlardan kaynaklanıyorsa yıkılıp yok olacaktır;
39 :Ama Allah’tan ise onu yok edemezsiniz; Allah’a karşı da savaşanlar durumunda bulunmayasınız.”

Akademisyenler tartışıyormuş ?
İslam ve başarısı ile bu ayet,bu kadar göz önünde iken,
neyi ?

Psiko
11-02-2011, 11:42
Yasanın tekrarı 18: 16 Horev'de toplandığınız gün Tanrınız RAB'den şunu dilemiştiniz:
"Bir daha ne Tanrımız RAB'bin sesini duyalım, nede o büyük ateşi görelim, yoksa ölürüz."
Yasanın tekrarı 18: 17 RAB bana, 'Söyledikleri doğrudur dedi.
Yasanın tekrarı 18: 18 Onlara kardeşleri arasından senin gibi bir peygamber çıkaracağım.
Sözlerimi onun ağzından işiteceksiniz.
Kendisine buyurduklarımın tümünü onlara bildirecek.
Yasanın tekrarı 18: 19 Adıma konuşan peygamberin ilettiği sözleri dinlemeyeni ben cezalandıracağım.

Tevrat’ın bu ayetleri,Hz.Musa’nın şeriatına benzer bir şeriatla gelecek bir Elçi’yi müjdelemektedir.
Birbirlerini sevip sevmemeleri bir yana İslam ve Musevi şeriatları tıpkı birbirinin fotokopisi gibidir aslına bakılacak olursa.
Kardeşlerin arasından diyor :
Hz.Muhammed Hz. İsmail’in soyundan gelmektedir.
İsrail oğulları ise Hz.İshak’ın soyundan gelmektedir.
İshak ile İsmail kardeştirler.
Hz.İbrahim’in çocuklarıdır.
Dolayısıyla aynı soydan gelmektedirler ve dolayısı ile kardeştirler.
Hz.Musa’nın anne ve babası var,
Hz.Muhammed’in de öyledir.
Hz.İsa’nın yalnız annesi var.
Dolayısıyla Tevrat’ın bu ayeti,Hz.İsa'yı değil Hz. Muhammed’i işaret etmektedir.

Yine Tevrat-Yasanın tekrarı 33 :2 de şöyle diyor:
Yasanın tekrarı.33: 2 Şöyle dedi:
"RAB Sina Dağı'ndan geldi,
Halkına Seir'den doğdu
Ve
Paran Dağı'ndan parladı.
On binlerce kutsalıyla birlikte geldi,Sağ elinde halkı için alev alev yanan ateş vardı.

Sina dağının Hz.Musa'nın risaletine,
Seir'in Hz.İsa'nın risaletine işaret olduğunu biliyoruz.
Peki bu Paran dağı nerede ?
Neyi işaret veya temsil etmekte ?

kenos
11-02-2011, 13:45
sn kenos,

Hristiyanlık en temelde bile daha Tanrı kavramını oturtabilmiş bir din değil, üçlemeci hristyanlar var tekci hristyanlar var..Daha en başından bir Tanrı kavramını bile oturtamamış bir hristiyan dini nasıl dünya dini olabilir sizce ?

Vallahi sen Kutsal Kitabı oku. Tanrı'nın çok açık anlatıldığını göreceksin. Böylece hangi tasavvur gerçek görürsün. İnsanlar sapmaya, anlamları saptırmaya meyilli ise biz ne yapalım?

Dünya 'din'i olmasın varsın. Hatta 'din'de olmasın. Herkes Hristiyan olacak diye de bir şey yok. Sende olmayabilirsin. Benim için farkeden birşey yok. Ama diğerlerini kötüleyip kendine yer açmaya çalışma bence :)

kenos
11-02-2011, 14:25
Seir'in İsa'ya işaret ettiğini nerden biliyorsunuz?

zocor
11-02-2011, 14:57
Vallahi sen Kutsal Kitabı oku. Tanrı'nın çok açık anlatıldığını göreceksin. Böylece hangi tasavvur gerçek görürsün. İnsanlar sapmaya, anlamları saptırmaya meyilli ise biz ne yapalım?

Dünya 'din'i olmasın varsın. Hatta 'din'de olmasın. Herkes Hristiyan olacak diye de bir şey yok. Sende olmayabilirsin. Benim için farkeden birşey yok. Ama diğerlerini kötüleyip kendine yer açmaya çalışma bence :)

Tanrı çok açık anlatıldığı için mi üçlemeci hristiyanlar ve teklemeci hristiyanlar var , hatta onu da geçtim kutsal ruh tanımını farklı yapan hristiyanlar var :) Bunların hepsi de sorsan hristiyan. Bu kaostan başka bir şey değil.

Ayrıca bir dini kötülemek değil amacım sadece en temelde bir Tanrı inancını bile açıklayamamış birlik olamamış bir din nasıl bir din olacak onu kavramakta şahsen zorluk çekiyorum.

kenos
11-02-2011, 16:29
Tanrı inancını İncil çok net açıklıyor. Müslümanlar her konuda tek vücut değil mi? :) Bir konuda genel düşünceye uymayan varsa 'sapkın mezhep' oluyor. Demek ki aslında İncil'i bile bile yanlış yorumlayanlar 'Hristiyan' değiller. O zaman Hristiyanlar arasında tam bir fikir birliği var demektir. Aynı müslümanlarda ki gibi. Şimdi mesela Kuran son peygamber Muhammed derken, Bahailer değil diyor. (ki bunu tartışalım diye yazmıyorum, kesinlikle ilgilendiğim bir şey değil) Bu arada oluşan farklılıktan ötürü suç Kuran'da mı? Bence değil. Öleyse sen neden suçu Hristiyanlığa ve İncil'e atıyorsun? Yoksa Kuran'da mı çok net açıklayamadı ortada ayet varken?

Allah Allah ne kadar garip?

Birileri Kutsal Kitap yerine büyük papazların (!) sözlerini bağlayıcı kabul ettiği için, bir kişi yanlış bir şey söylediğinde milyonlar buna inanmış oluyor. İşte Tanrı konusundaki farklılığın apaçık sebebi.

Bak sen İncil'i oku, gör ne kadar net açıklıyor Tanrı'nın kim olduğunu. Ben sana 'şu doğru', 'bu yanlış' demiyorum. Sen oku, kendin bak gör.

Bir adamın bir kaç milyon dolarlık alt yapısı olsa yüzlerce kişiyi 'ben Kutsal Kitaba göre peygamberim' diye aldatıp, adına da bir kilise kurup tüm dünyaya misyonerlerini gönderebilir. Sonra senin gibiler kalkıp karşımıza geçerler 'baksana sizinkiler hiç bir konuda anlaşamıyor' derler.

Bende oturur; 'Ya Rabbi bakıp bakıp görmeyen kullarına da merhamet et' diye dua ederim. :)

İnanmak zorunda da değilsin ayrıca. Eğer şu anlattığım şeyin mantığını kavrayamıyorsan, bu tarz şeyleri kavramakta güçlük çekiyorsan, bazı Hristiyanların yanlış tefsirlerini Hristiyanlık olarak görüyorsan seninle yapabileceğimiz herhangi bir şey yok. Yani sen din olarak kabul etme, tamam. ne farkeder ki?

Yeterki sakin ve mutlu ol. Bu önemli :)

zocor
11-02-2011, 16:50
Bugün Rusyadaki müslümana sorun "Allah tektir" der, Çin'e gidin "Allah tektir" der, ABD'ye gidin "Allah tektir" der.

Ben İncil'deki sözlerin Tanrı kavramını çok iyi açıkladığını düşünmüyorum, bununla ilgil ortada bir "yorum farkı" sunmasını da bir çelişki olarak görüyorum, bunun sav'ı olarak da eğer Tanrı kavramını tam olarak açılıyor olsaydı tüm hristiyanlar en azından Tanrı konusunda Rusya, Çin, ABD deki müslümanlar gibi tek bir şey söylüyor olurlardı, yoruma açık dahi olmazdı çünkü Tanrı kavramından bahsediyorsun ibadetlerden fıkıhtan icma'dan bahsetmiyorsun, bir dinde Tanrı kavramında yorum olmaz, olmamalı. Demekki hristiyanlığın Tanrı kavramı karışık veya muallak.

İslamda da mezhepler vardır ama hiçbiri "Allah tektir" söylemini bozmaz. Bir mezhep Hz. Muhammed dişi kanayınca abdest almıştır der diğer almamıştır der, biri Hz. Muhammed namazda Subhaneke okumuştur der birisi okumamıştır der, bunun gibi yorumlar mezhepleri doğurur ama tekrar söyleyeyim bir dinde Tanrı kavramında yorum olamaz olmamalı.

Ben size din değiştirin demiyorum, benim dememle de kişi dinini inancını değiştirmez zaten, kişinin vicdanı ile arasında olan bir inançtır din, ben sadece en temelde hristiyanlığın bize bir Tanrı fikrinde bile bir karmaşanın olduğu ve bir yorum farklılığı sunmasından rahatsızım hepsi bu.

Yani üçlemeciler bir kutsal ruh kavramında bile herbiri ayrı telden çalıyor, yani tek tanrıyı üç tanrıyı geçtim bu üçlünün kutsal ruh'unda bile karmaşa var.

kenos
11-02-2011, 17:11
Bugün sen Papa'ya git sor oda Allah tektir der. Yani Allah tektir demekte hiç bir sorun yok ki?

Yoruma açık değil ki zaten. Hem Kutsal Ruh çok açık hem Tanrı çok açık. Ama Hristiyanların çok büyük bir çoğunluğu Kutsal Kitabı önemsemiyor ki. Bak benim bu forumdaki diğer tartışmamı oku. Adam açık açık diyor ki; O kadar yazar, o kadar papaz İsa Tanrıdır diyorsa Tanrıdır. :) Yani büyüklerinin, efendilerinin sözlerini takip ediyorlar. Hani Kuran diyor ya;

"Onlara, "Allah'ın indirdiğine uyun!" dendiğinde: "Hayır! Biz, atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız." derler. Peki, ataları bir şeye akıl erdiremiyor, doğruya ve güzele ulaşamıyor idiyseler!..."

Bu her dönemde olan bir şey anlayacağın. Biz adamlara diyoruz ki bakın gelin Kutsal Kitaba, Tanrı sözüne bakalım. Onlar diyor ki; 'yok biz atalarımızın, pederlerimizin, önderlerimizin sözünü dinleriz, biz Kutsal Kitabı onlar kadar iyi anlayamayız"

Eh, şimdi o zaman biz ne yapalım?

Aslında İslam tarihi Tanrı konusunda yüzlerce farklı tasavvurla dolu. Ama hepsi, diğerleri tarafından sapkın ilan edilip tarihden silindiler. Mesela Allah'ın cismi vardır ve bu insana benziyor diyen müşebbihe mezhebi ne oldu? Yahut mücessime ne oldu? Yoksa Kuran bu konuda tereddütlü bilgiler mi veriyor?

Bunları elediniz çünkü Muhammed Hadimi mantığıyla 'Ehli sünnete uymayan alim sapkındır, bizimki hakikat onun ki bidattır' diye bakıyorsunuz. Şimdi bende öle bakarsam, üçlemeci Hristiyanları 'sapkın' ilan ediveririm. Böylece kalan Hristiyanların arasında fikir birliği olur. Tatlı su kurnazlığıyla İslam'ı toparlayıp, aynı şeyi Hristiyanlığa yapmayarak ilginç bir yöntem uyguluyorsun.

Şimdi ben soruyorum Kurana göre Muhammedden sonra peygamber gelmeyeceği konusu yoruma açık mı?

Değilse niye 'son değil' diyenler var.

Yoruma açıksa, nasıl oluyorda böyle önemli bir mevzu yoruma açık olabiliyor?

Ben sana söyliyeyim. Senin gibi gereksiz bir tavırla Kuranı kötülemeye filan çalışmıyorum. Kuran en açık şekliyle de yazsa onu istediği gibi yorumlayanlar çıkacaktır. Ve farklı farklı yorumlar yapılması Kuranı zedelemeyecektir. Kuran yine açıkça söyler. Ama insanlar 'biz şöyle anlayacağız' dediler mi istediklerini anlarlar.

Sen bana din değiştir diyemezsin çünkü ben bir dinin dindarı değilim ki din değiştireyim. Ben Mesihin Takipçisiyim ve dinlerin karşısındayım. Her ne kadar Türkçe sebebiyle din kelimesini kullansamda herhangi bir dine mensup değilim. Tanrıyla bir ilişkim var ama bu dini bir bağlantı değil.

Eğer sahiden Hristiyanların farklı fikirde olmasından rahatsızsan sana diyeceğim odur ki hiç rahatsız olma. Sen boşver Hristiyanların ne düşündüğünü. Her Hristiyanım diyen Hristiyan olmuş değil neticede. Boşver, herkes farklı telden çalsın. Bir gün öyle bir tel çalınacak ki, aklı ucunda duranların akılları başlarından gidecek.

Sen gel, insanlara bakarak İncili yargılama. Ha yargılarsan nolur? Hiç önemli değil de işte yine de söylüyorum. İnsanların çoğu İncil konusunda yanılıyor. Çünkü inançlarını İncile bakarak şekillendirmiyorlar. Papazlara, liderlere bakarak şekillendiriyorlar. Haydi sana yine Kurandan yazayım;

"Yeryüzündeki insanların çoğunluğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar. Sadece sanıya uyarlar onlar ve sadece saçmalarlar."

:)

zocor
11-02-2011, 17:41
Papa'nın "Allah tektir" demesiyle müslümanların "Allah tektir" demesi aynı şey mi size göre yapmayın allaşkına.

Papa Allah tektir diyip üzerine de İsa'yı Allah'ın yansıması olarak görüp İsa'ya Rab diyor, kiliseye gidin bakalım müslümanların "Allah tektir" demesiyle kilise Papazı'nın "Allah tektir" demesi aynı mıymış değilmiymiş..

Papa Allah tektir diyorsa neden o kilisenin içindeki İsa heykelinin altındaki "Rab bizi koru, aileme sağlık afiyet ver, bizi affet vs.." duasının altına girip haç çıkartıyor ? İsa heykelinden veya İsa'dan neden af diliyor ? Allah tekse ve sadece O'ndan af dilenecekse neden İsa'dan af diliyor ?

Yani Papa'nın "Allah tektir" demesiyle müslümanların "Allah tektir" demesine örnek vermeniz dinler literatürünü altüst etmiş desem yanlış olmaz herhalde..

Bana diyorsunuz ki kutsal kitabı okuyun, diyelim ki okudum ve sizin çıkardığınız anlamı çıkarttım, ama benim gibi anlam çıkartmayıp Tanrı'yı üçleyen hristiyanlar var onları nereye koyacağız ? Demek yorum farkı var, ben bunu söylyorum siz bana Hz. Muhammed'in son peygamber olmadığına dair söylemler var diyorsunuz, ben siz en temeldeki Tanrı anlayışından bahsediyorum dinlerdeki diğer öğretilerinden bahsetmiyorum.

Bakın islamdaki bahsettiğiniz mezhepler zaten rağbet görmediği için yokolmuş mezheplerdir, siz yokolmuş mezheplerle hristiyanlığı size göre yanlış anlayanları aynı kefeye koymuşsunuz, üçlemeyi de hristyainlıktaki bir mezhep olarak algılıyorsunuz sanırım, ama üçlemeciler bir mezhep değil.

Kuran'ı okuyan herkes Kuran'dan "Allah tektir" sonucunu çıkarır, fakat İncil'i okuyanlar İncil'den farklı Tanrı kavramlarını çıkartıyorsa bu İncil'deki Tanrı kavramının yoruma açık olduğunu gösterir. Benim belirtmek istediğim "TEMEL SONUÇ" bu yani Tanrı kavramındaki çelişkiler ve yorum farklılığı.

Psiko
11-02-2011, 17:54
"Şefaat Ya ResulAllah"
dediğimizde,
acaba ikileme mi yapıyoruz ?
Veya
Allah dostu saydığımız herhangi birisinden şefaat dilediğimizde,
bu üçe mi çıkmakta ?
"ANLAYIŞ"larımızı yeniden chek mi etmeliyiz acep ?

kenos
12-02-2011, 00:24
Valla sevgili zocor sen heykele dualara, 'Rab İsa' yazılarına ne kadar karşıysan bende o kadar karşıyım.

Siz İncil'i okudunuz mu? Bak okuyun. Hatta gelin sizinle birlikte tekrar araştıralım. Ben size onların neden yanlış anladıklarını da izah edeyim. Bunun ne kadar zaman süreceğini bilmiyorum. Ama gelin yapalım. Ne dersiniz?

O zaman hakikaten bana hak vereceksiniz. Bunu istemezseniz size düşündüğüm şeyi ispat etmek için nasıl bir yol izlemeliyim? Mümküm değil. Vallahi billahi amacım sizi inancınızdan döndürmek filan değil. Hakikat bildiğim herşeyin üzerine yemin ediyorum. :)

En samimi teklifi yapıyorum. Sizinle birlikte inceleyelim, internet üzerinden yapalım bunu. Eğer hakikaten yüzde yüz kesin çizgilerle ve sadece Kutsal Kitaptan bu konuda Kutsal Kitabın kesin bilgiler verdiğini ispat edemezsem burada sizin haklı olduğunuzu apaçık biçimde ikrar edelim.

Eminim ki ayrıntılı şekilde izaha kavuşunca siz de şunu söyleyeceksiniz; "Bazı Hristiyanların Tanrı konusunda yanılgıya düşmelerinin nedeni geleneğe sıkı sıkıya olan bağlarıdır. Bu bağ onları Kutsal Kitap hakikatlerinden uzaklaştırıp, liderlerin sözlerine güvene bağlamıştır."

Bence bunu yapalım. Tabi karar sizin.

zocor
12-02-2011, 02:21
sevgili kenos,

Bu teklifinizi bana değil üçleme yapan bir hristiyana sunun çünkü ben burda görüneni söylüyorum, üçleme yapan da kendi trafından haklı gördüğü yerler vardır, tekleme yapın da ve bunların hepsi de kendini hristiyan olarak tanımlıyor..

kenos
12-02-2011, 14:01
Onlar Kutsal Kitap okumak ve anlamaya çalışmak taraftarı değiller. Sadece konuşmak istiyorlar. Aynı siz gibi. Kutsal Kitabı okuyup araştırmak istemiyorsanız iyi yada kötü, yorum yapmayın. Hakikatini bilmediğiniz şey hakkında konuşmayın. Sizin için iyisi bu olur.

Bu teklifi birazda sizin niyetinizi göstermek için yaptım çünkü sizin amacınız üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Öğrenmek değil, kötülemek istiyorsunuz. Bunu düzeltmeniz hayrınıza olur.

Niyetinizle diriltileceksiniz.

legend
27-08-2011, 11:27
Biz hristiyanlar Bri tek Tanrıya ve bir tek kitabına inanırız. Kutsal kitap...
Kutsal kitap yahudilerin kitabı olan (Tanrı yahudiler aracılığıyla seslenmiştir dünyaya) tevrat, zebur, incil dir.
Hristiyanlar bu tüm kitaplara inanır ve kiliselerde de tevrattan ve zeburdan olmak üzerede tüm kitaplardan ayetler okur.
Fakak Tanrı İsa nın gelişiyle bizim için olan planını tamamlamıştır.
Tanrının artık vereceği bişey yoktur. Kurtuluşumuz için ihtiyacımız olan herşeyi İsa aracılığı ile karşıladı...
NEDEN BİR BAŞKA DİN E İHTİYAÇ DUYALIM Kİ???

İslam dini kendini diğer kitaplardan ve dinlerden ayırır.
İslam dini ayırımcıdır..
Şöyle der ; diğerleri bozuldu gerçek kitap bende...
Şöyle der en büyük peygamber ve son peygamber muhammeddir
Şöyle der çoğu müslüman "müslüman olmayanlar cennete gidemez"
Fakat Adamlar hiç Kur anı bile açıp okumamışlar ki. Kuran ayetlerinden birinde gayri müslimlerden iyi olanların da Allah katında yeri ve mükafatı vardır denir.
Daha kendi dinlerini bilmiyorlar...
Neyse bizim mantığımıza göre Tanrı sözünün değiştirilmesine izin vermez... ÇÜNKÜ DÜRÜSTTÜR
aMA İSLAM Diğer kitapların değiştirildiğini savunur. BU İSLAM VE DİĞER DİNLER GÖZÜNDE ÇELİŞKİDİR ÇÜKÜ İSLAM DA DAHİL HEPSİ TANRININ ADİL VE DÜRÜST OLDUĞUNU SÖYLER.

Biz hristiyanlar için Tanrının sağladığı kurtuluş planı İsa ile tamamlanmıştır.
İSLAM A GEREK YOKTUR. Fazladan da verdiği hiç bişey yok. Kuran ın tamamı tevrat, zebur, incil ve arap geleneklerinin cımbızlanması ile oluşturulmuş bir İNSAN YAPIMI kitaptır...

Fakat bir çok Hristiyan Muhamed in ilahi bir kişiliğe sahip olduğuna inaır. Ben de dahil..
Hatta bir peygamber bile olabilir.. Bunda bir sorun yoktur...
Biz ÇOK DAHA FARKLI NOKTADAYIZ :)
Kulağı olan işitsin ;)

yalnizs
29-08-2011, 22:42
sayın legend kuranda değiştirilmiş diye geçmez "ağızlarını eğip bükenler" "kelimelerin yerlerini değiştirdiler" olarak geçer. kadı ki bulunan en eski yazıtlar tevrat ve incilde herhangi bir değişim olmadığını gösteriyor. bence kuranın anlatmak istediği şudur "benim sözlerimi yorumladılar" evet tam anlamı ile budur ; "anlatılmak istenenden uzaklaştırdılar" "kabala vb şifre aramaları ile kitabımı niyetinden uzaklaştırdılar" ; kitap bir anayasadır ve kesinkes uygulanmalıdır şu anda islamda da yapıldığı gibi "bu ayette bu anlatılmak isteniyor" demek çok büyük bir sorumluluktur "tanrının sözlerini değiştirmektir". hristiyanlarda isanın havarilerinin yazdıkları kitaplar birbirini tutuyorken pavlusun kitabından hiç hoşlanmıyorum, fakat diğerlerinde olmayan ibadet şekillerini bile belirleyen ne yazık ki isayı görüp dinlememiş onunla birlikte davaya omuz vermemiş olan pavlusun kitabıdır.

legend
31-08-2011, 11:49
Sadece pavlus mu görmemiş?
matta markos luka ve yuhanna adlarına itafen yazılan incillerin asıl yazarları da emin ol İsa yı büyük ihtimal tanımadılar bile
BİLGİNİZE...

ozgur_beyin
31-08-2011, 12:06
hrıstiyanlar şöyle diyor- müslümanların tanrısıyla bizim tanrımız aynı değil. bunu kulaklarımla hrıstiyanlardan duydum.
ayrıca hrıstiyanlara göre muhammed kutsal kitabtan çalıntı yapmış bir düzmece adamdır

legend
31-08-2011, 12:59
hrsitiyanların Tanrısı, yahudilerin Tanrısı, müslümanların tanrısı veya senin tanrın aynı tanrıdır...
İslamiyet kendisine yetki verirlmemesine karşın Tanrıyı ordan burdan cımbızlayıp tevrattan incileden cımbızlayıp arap kültürüyle uyumlu hale getirip bir din çıkarmıştır.
Tanrı bu dini göndermemiştir...
Aslında Tanrı din falan göndermemiştir biz sadece böyele tanımlıyoruz.
"farklı dinler" terimi Müslümanlar tarafından ortaya atılmış bir tanımdır.
Musevilik dini hristiyanlık dini gibi. Aynı zamanda gönderilen "4 kutsal kitap" terimi de müslümanlar tarafından icat edilmiştir.
Aslında var olan bir tane kutsal kitap vardır o da tevrat zebur incil kitaplarının bütünüdür. hepsi Tanrının aracılığıyla yazılmıştır ve biz bu kitaplarının bütününe KUTSAL KİTAP deriz.
Ama islamiyet çok zekice bir hamle ile ayırımcılık yapmış ve bu kitapların ayrı ayrı ayrı dinler olarak ve zamanla bozulmuş olduğunu iddia edip "son kitap" dyimi işe Kuran ı kerim i piyasaya çıkarmıştır.

Ama Kuran ı okuyan ve tevrat zebur ve incilşi okuyan objektif bir insan daha sonra yazılmış olan kuran ın tevrat zebur incil ve arap geleneklerinin cımbızlanarak bir araya getirmiş bir kitap olduğunu görebilir.
Kuran da yazan bir çok şeyin aynısı tevratta da var
ADETA KOPYA ÇEKİLMİŞ...
Herhangi bi arkadaşın "müslümanların Tanrısı ile hristiyanların tanrısı farklı" kelimesi kafanızı karıştırmasın. Yok öyle birşey. Arkadaş biraz milliyetçi davranmış sadece. Kaldı ki sizin çevrenizde nasıl bir hristiyan toplulupu var bilmiyorum ama benim çevremdeki hristiyan toplulukları böyle bir kelime kullanmaz. Kullandıysa da simgesel söylemiştir.
Herkezin tanrısı 1 dir...

legend
31-08-2011, 13:02
sayın legend kuranda değiştirilmiş diye geçmez "ağızlarını eğip bükenler" "kelimelerin yerlerini değiştirdiler" olarak geçer. kadı ki bulunan en eski yazıtlar tevrat ve incilde herhangi bir değişim olmadığını gösteriyor. bence kuranın anlatmak istediği şudur "benim sözlerimi yorumladılar" evet tam anlamı ile budur ; "anlatılmak istenenden uzaklaştırdılar" "kabala vb şifre aramaları ile kitabımı niyetinden uzaklaştırdılar" ; kitap bir anayasadır ve kesinkes uygulanmalıdır şu anda islamda da yapıldığı gibi "bu ayette bu anlatılmak isteniyor" demek çok büyük bir sorumluluktur "tanrının sözlerini değiştirmektir". hristiyanlarda isanın havarilerinin yazdıkları kitaplar birbirini tutuyorken pavlusun kitabından hiç hoşlanmıyorum, fakat diğerlerinde olmayan ibadet şekillerini bile belirleyen ne yazık ki isayı görüp dinlememiş onunla birlikte davaya omuz vermemiş olan pavlusun kitabıdır.
müslümanlık ile diğer dinlerin farkı burda çıkıyor işte..
İslamiyette kuran da ne yazarsa kritik yapmadan kabul ediliyor.
YAhudilikte ve hristiyanlıkta ise derinlemesine incelenip araştırılıp yorumlanıyor. ÇÜNKÜ ANLATILANLARI ÇOĞU SİMGESELDİR VE İLK OKUMA MANTIĞI İLE İNSAN ÇOĞU ZAMAN MANTIKLI SONUÇLARA VARAMAZ.
Bu arada kabala tevrattan çokk daha eskilere dayanır..
Hatta en eski inanç sistemidir...
Bir çok inanç kabala dan türemiştir ;)

legend
31-08-2011, 13:12
sayın legend kuranda değiştirilmiş diye geçmez "ağızlarını eğip bükenler" "kelimelerin yerlerini değiştirdiler" olarak geçer. kadı ki bulunan en eski yazıtlar tevrat ve incilde herhangi bir değişim olmadığını gösteriyor.
Kuran da değiştirilmiş diye geçmez demişsiniz. Ama tanıdığım BÜTÜN MÜSLÜMANLAR "değiştirilmiş" diye biliyorlar.
Bu yanlış anlamanın nedeni Kuran ın yorumlanmasından korkulması. Kritik yapılmasından korkulması.

Bulunan en eski yazıtlarda tevrat ve incil de herhangi bir değişimin olmadığını yazmışsınız fakat Kuran kelimelerin yerleriyle oynandığı ve anlamlarının değiştirildiğini iddia ediyor.
Hangisi doğru bilimsel araştırmalara dayanarak biraz önce eski yazılarla şu anki incil yazıları aynı ise NEREDE ANLAM DEĞİŞİKLİĞİ? NEREDE KİTAP DEĞİŞİKLİĞİ?
O halde sorun Müslüman kardeşlerimizin bir takım akılllı geçinen insanlar tarafından yanlış yorumlar ile kandırılması..
ÇÜNKÜ TANIDIĞIM BÜTÜN MÜSLÜMAN KARDEŞLERİM İNCİL DEĞİŞTİRİLMİŞTİR DERLER.
Fakat en eski yazılar ile şu anki yazılar birebir aynı.
Bence Ya bilimsel bi hata sözkonusu ya da KURAN YANILIYOR :):):)

Jolly Jocker
31-08-2011, 16:25
Hıristiyan inancında Adem ve Havva yasak meyveden yiyerek günah işlemiştir. Günah, ölüm getirir. Günah işleyerek ölümlü olmuş ve cennetten kovularak dünyaya düşmüşlerdir. İsa'ya kadar herkes ölümlüdür. İsa ise günahsız Tanrı Kuzusu olarak kendini çarmıhta insanlığın günahı için sunmuş ve insan üzerindeki yasayı değiştirmiştir. Böylece insana yeniden ölümsüzlük ve cennet kapısı açılmıştır. İncilin anlamı müjdedir ve söz konusu müjdeden kastedilen budur. Hıristiyan inancında insanın kurtuluşu için tek tanrıya inanmak yetmez, İsa'nın insanlığın günahlarının bedeli olarak çarmıhta öldüğüne de iman etmek gerekir. Bu imanı benimsemeyen müslümanlar, hıristiyan inancına göre sonsuz cehennem cezası alacaktır. Hıristiyan inancına göre Muhammed bir sahte peygamberdir, islam da diğer dinler gibi Şeytan'ın Mesihin mesajından insanları uzaklaştırmak için kullandığı sahte bir dindir.

yalnizs
31-08-2011, 17:17
sayın legend mesajda da yazdığım gibi, yorumlanma meselesidir şu an ilahiyat proflarının ayetleri yorumlayarak başka anlamlar çıkarması gibi. tevrat ve incilin yorumları üzerine de kitaplar yazılmıştır siz de bilirsiniz, pavlusun mektupları tamamen yorumdur, ya da toranın farklı yorumları için yahudilerin kullandığı talmud benzeri kitaplar sözlü gelenekler ile tanrının kurallarını beraber yorumlar aynı kuranın hadislerle ve islam bilginlerinin tefsirleri ile şu ana yorumlanması gibi. tanrının kelimelerinin başka anlamlarda kullanılması "incil değişti" "tevrat değişti" olarak cahil müslümanlarca söyleniyor, oysa ki hadis ve tefsir ile kuran da farklı anlamlara bürünüyor.

tekrar yazıyorum kuran değişti demez farklı ifadeler kullanır bu da elimizde bulunan en eski yazıtları doğrular.

yalnizs
31-08-2011, 17:26
sayın legend kabala ve zoharın asılının mısırda olduğunu zaten biliyoruz:)

havarilerin kitaplarının ise isayı tanıyanlar tarafından yazıldığına inanmak istiyorum, onları da başkaları yazdı ise üzüleceğim.

kuran cımbızlama kitaptır demişsiniz, o kadar kesin yazmışsınız ki ya yanılıyorsanız? isadan sonra niçin başka bir peygamber gelmesin sizin inancınıza göre din tamamlanmış olabilir fakat sizin inancınızın kesin kes doğru olduğunu bilemeyiz, ayetlerin aynılığı yada benzerliği belki de cımbızlamaya değil gerçekliğe kanıttır. bu kadar kesin yargılar kullanmayı doğru bulmuyorum. kuran ve müslümanlar inancınız ve peygamberiniz hakkında saygı ile konuşurken sizin bu tavrınız da hiç hoş değil. bir kısım insan musa ve isanın hiç yaşamamış olduğunu birer masal kahramanı olduklarını düşünüyor, siz onların hakkında ne düşünüyorsanız bu şekilde konuştuğunuzda yaşadığı kanıtlanabilir tek peygamberin dinine mensup olanlar sizler için aynı şeyleri düşünüyorlar.

Firestorm
31-08-2011, 17:36
sayın legend kabala ve zoharın asılının mısırda olduğunu zaten biliyoruz:)

havarilerin kitaplarının ise isayı tanıyanlar tarafından yazıldığına inanmak istiyorum, onları da başkaları yazdı ise üzüleceğim.

kuran cımbızlama kitaptır demişsiniz, o kadar kesin yazmışsınız ki ya yanılıyorsanız? isadan sonra niçin başka bir peygamber gelmesin sizin inancınıza göre din tamamlanmış olabilir fakat sizin inancınızın kesin kes doğru olduğunu bilemeyiz, ayetlerin aynılığı yada benzerliği belki de cımbızlamaya değil gerçekliğe kanıttır. bu kadar kesin yargılar kullanmayı doğru bulmuyorum. kuran ve müslümanlar inancınız ve peygamberiniz hakkında saygı ile konuşurken sizin bu tavrınız da hiç hoş değil. bir kısım insan musa ve isanın hiç yaşamamış olduğunu birer masal kahramanı olduklarını düşünüyor, siz onların hakkında ne düşünüyorsanız bu şekilde konuştuğunuzda yaşadığı kanıtlanabilir tek peygamberin dinine mensup olanlar sizler için aynı şeyleri düşünüyorlar.

Bu onlara göre kesindir yalnizs. Siz ne kadar emin bir şekilde bütün peygamberler aslında müslümandı. Herkes müslüman doğar diyorsanız. Ayrıca kuran son kitap muhammet son peygamber diyorsanız aynı şeyi aynı netlile onlarda söyleyebilir. Hatta bu gün okuduğum bir yahudi mesajını alıntılıyım. Genelde zaten bu tür iddalı yorumlar hep olan ve olucak şeylerdir. İddalarının kendileri açısından sorgulanamaz olmasını sağlıyan tek şey inançlardır. Ne kadar çok inançı yüksekse birinin bu tür söylemleri o kadar kesin olarak kabul etmesi gayet doğaldır.

Hatta resim olduğu için direk resmi linkini veriyim.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=191920410863289&set=pu.156671987721465&type=1&theater

Dikkat ediceğiniz gibi yazının içinde incil hristiyanların kitabı bizim değiş diye geçiyor. Ayrıca bu kısımda legend'ın da bilgi verebilir ise çok sevinirim. O zebur, tevrat ve incilik toplu sadece bir kitap olduğunu söylemişti.

yalnizs
31-08-2011, 18:31
sayın firestorm bütün peygamberler müslümandı, ya da kuran son kitap, muhammed son peygamberdir gibi iddialı söylemler bana pek uygun değil, bu yüzden legend için de çok iddialı yaklaşımlarından dolayı bu mesajı yazdım. hoşgörü çok önemli bence, ben müslümanken de her zaman tevrat ve incil için ve peygamberleri için kutsal gözü ile baktım, hatta buddha benim için kutsaldır. bu şekilde yaklaşımlarda cahil müslümanlardan bir farkı kalmıyor, hoşgörü ne kadar yaygınlaşırsa bugün din adına yaşadığımız çirkinlikler o kadar azalacaktır.

Firestorm
31-08-2011, 18:38
sayın firestorm bütün peygamberler müslümandı, ya da kuran son kitap, muhammed son peygamberdir gibi iddialı söylemler bana pek uygun değil, bu yüzden legend için de çok iddialı yaklaşımlarından dolayı bu mesajı yazdım. hoşgörü çok önemli bence, ben müslümanken de her zaman tevrat ve incil için ve peygamberleri için kutsal gözü ile baktım, hatta buddha benim için kutsaldır. bu şekilde yaklaşımlarda cahil müslümanlardan bir farkı kalmıyor, hoşgörü ne kadar yaygınlaşırsa bugün din adına yaşadığımız çirkinlikler o kadar azalacaktır.

Sevgili yalnizs bütün peygamberler müslümandı son kitap kuran diye söylemler size uygun olmaması pek önem arz etmiyor aslında çünkü islam bunları söylüyor. Bu yinede sizin inançınız neye inanırsınız neye inanmazsınız size öğreticek değilim tabi ama benim bildiklerim bunlar. Dediğim gibi iddalı kısımları inanç ile güçlendirildiği için sorgulanamaz bile, yani kişi kendini sorgulamaz bile çoğu zaman diyelim daha doğru olur. Bu tür iddalı yaklaşımlar dinlerin doğasında var ve islamiyette de bunlar söz konusudur.

Sizin bütün peygamberlere saygılı olmanız hatta buddha'ya bile saygı göstermeniz bu konu ile ilgili değil açıkcası sonuç olarak eğer ki son peygamber benimki derseniz diğerlerine peygamber olarak saygı duymanız kendi inançınızda çelişkiler olduğunu gösterir sadece, dediğiniz gibi hoşgörü önemli ama dinler çoğu zaman söylemleri ile bu hoşgörü ortamını baltalamayı çok iyi başara bilirler malesef ki...