PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : E.Aydın Nasıl Müslüman Olduk

frodo
04-01-2007, 20:30
Siteye yeni üye olduğum dönemlerde sanırım K.C ve Neutrino arkadaşlarla sohbet
ederken ana sayfada bulunan Türklerin Müslümanlaştırılması bölümünün beni
rahatsız ettiğini söylemiştim.

Tarihi seven iyi bir tarih okuyucusu olarak fazla “destansı” ve subjektif bulmuştum
yazılanları. Diğer yandan da bildiğim tarihin 650 yıllarından başlayarak en erken
850 yıllarına kadar karanlık bir noktası olduğunu farketmiştim. Türklerin müslümanlığa
geçiş süreci “resmi tarihte” çok hızla geçilen bir bölümdü..

Hazır 5-6 günlük bayram ve yılbaşı tatili varken okumaya başladığım kitapların arasına
(C.Sagan K.Dünyada Bilimin Mum Işığı, Steve Jones Neredeyse Bir Balina ) E.Aydın’ın
Nasıl Müslüman Olduk kitabını da kattım.

Okudukça çok şaşırdım. Şaşkınlığım kitaptaki bilgilerden çok kendi bilgisizliğime oldu..

“Nitekim fetih hareketlerini daha objektif bir şekilde kaleme alan ilk tarihçilerimizden
Belazuri’nin Futuh ul Buldan adındaki kıymetli eserinde ,Arapların geçim sıkıntısı,yokluk
ve mahrumiyetler içinde sürdürdükleri hayat mücadelesi zoruyla komşu ülkeleri fethetmeye
zorlandıkları *ve bu ülkelere yerleştikleri hakkında sarih ifadeler vardır.” diyor *Prof.Dr
Z.Kitapçı Y.İslam Tarihi Ve Türkistan kitabında. Bu tespite katılmamak mümkün mü?
Bir şeriatçı tarihçi ile, en azından bu konuda hemfikir olmamak gerçekten güç..

Ama asıl çarpıcı olan “bu yağma ve ganimet” peşindeki bedevi aşiretleri yedeklemiş
Arap yayılmacılığının nasıl “Allah’ın son ve hakiki dini islamın yayılması” mitosuna dönüştüğüdür. Kuran’ın getirdiği ideolojik “ganimet ve yağma” mantığının Mezopotamya ve Türkistan’da ki tarihte eşi benzeri pek görülmemiş kanlı sömürgeciliğe dönüştüğünü
anlatıyor bu kitap.

Bugünümüzü , kafa karışıklığımızı , ve sunni islam geleneğinin tarihimizi nasıl baş aşağı ettiğini *belgeleriyle anlatan bu kitabı tüm arkadaşlara hararetle tavsiye ediyorum.

Erdoğan Aydın,Nasıl Müslüman Olduk,Cumhuriyet Kitapları 21.Baskı
363 sayfa.

saroz
10-10-2010, 18:19
Bu kitabı ilk okuduğumda ben de dumura uğramıştım. Lise de samanoğulları beyliğinin başkanı bir gece rüyasında müslüman olmuş ve tüm Türkler islama geçmiş diye öğrenmiştim.

Bu kitabı okuyunca dönemin ekonomik, siyasal, kültğrel altyapısı hakkında geniş bilgi bulabiliyorsunuz. Gerçektende Frodo'nun dediği gibi, arap yağma ve talan kültürü tam bir din adına savaşa dönüştürülüyor.

Bu yağma ve talana direnen Türkler 300 yılı aşkın bir süre katliam, yağma ve tecavüzlere maruz kalıyor. Hem de islam adına.

Mutlaka okunması gereken bir kaynak.

dilaver
10-10-2010, 18:57
Okunması gereken bir kaynak oldugunda hemfikirim. Ancak dikkatimi çeken bir şey var. 6-7 yy larda bir Türk kavminden ulusundan, birliginden bahsedebilmek mümkün mü.

Araplar'ın savaştıgı bence Türkler degil, Samanogulları, Gazneliler, vs vs dir . Yani kabileler ve kabile beylikleridir. Herbiri ayrıdır diye düşünürüm.

saygılarımla

saroz
10-10-2010, 20:07
Evet kabile halindeler. Ama küçük beylikler halinde hazar deizinin kuzeyinde çok sayıdalar. Maveraünnehiri geçmeyi muhammed yasaklamış. Yasaklarkende Türkleri tanımlayan ifadeler kullanmış.

Ama yine de Türk olmayanlarda o bölgede varlar ama Türkler'in çoğunlukta olduğunu tarihçi Erdoğan Aydın söylüyor.