PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : YAHUDİLİKTE TANRI ANLAYIŞI

Russell
07-02-2005, 11:30
YAHUDİLERDE TANRI ANLAYIŞI

Kitaplı dinlerin en eskisi ve belki de .ilki, Tevratın bildirdiğine göre,Tanrıyı görmüş ve ondan buyruklar almış olan Hz. İbrahimin kurmuş olduğu Yahudiliktir. Hz Musa, Mısırda bir köle yaşamı sürdüren kavmini Fıravun lardan kurtarmak için yaptığı girişimlerde başarı .gösterip Sina çölüne geçtikten sonra, Yahudileri bir disiplin altına alıp örgütlemeye çalışmıştı. İşte bu dönemlerde Sina dağının çalılıkları arasında kendisine bir alev biçiminde görünen Tanrı Yahova''nın direktiflerini almaya başlamıştır. O, tektir, fakat yalnız Yahudilerin tanrısıdır. Tevrat''ın türlü bölümlerinde kaydedildiğine göre, bu tanrı Yahudi peygamberlerine görünür, onlarla görüşür. Hz. Yakubla olduğu gibi güleşir, anlaşmalar yapar, tehdit eder, vaatlerde bulunur ve buyruklar verir. Tüm yöneticilerin akıl ve vicdanlarından geçen düşünler, kararlar ve duygular biçiminde kendi iradesini belirtir. Genel olarak Samî kavimlerde ve özellikle Yahudilerde, kavmin şefleri, kendilerini Yahovanın göndermiş olduğunu, buyruklarıyle önerilerinin tümünü Yahovanın kendilerine bildirmekte olduğunu, bu nedenle de bunlara baş eğilmesi gerektiğini ileri sürerler.Yahova, hem tektir, hem de kimsenin yüzünü görmediği bir ruhtur ve herhangi bir madde, heykel ve simge ile temsil olunamaz. Yahova, evrenin yaratıcısı, koruyucusu, görünen ve görunmeyen her şeyi, düşünce ve eylemleri bilen ölümsüz varlıktır. O, peygamberleriyle yüz yüze konuşur; puta tapanlarla, başka tanrılara inananları, verdiği on buyruğa (Dekalog) uymayanları cezalandırır.

Yahova; Yahudilere Tanrıca onu anmaları için verilen addır. Yahova deyimi O’dur anlamındaki İbranice Yahu deyiminden türemiştir. Tevrat’ın ikinci kitabı olan Exodus’da anlatıldığına göre Tanrının dağı adıyla anılan Horeb’de kendisine görünen Tanrıya Musa “İsrailoğulları senin adını sorarsa ne diyeyim?” der.Tanrıda ona “Ben,Ben olan’ım beni size Ben’im gönderdi dersin.” karşılığını alır. Bu yüzden Yahudiler Tanrıya O’dur anlamına gelen Yahu veya Yaho demişler, daha sonra bu var olan anlamına gelen Yahova’ya dönüşmüştür. Tek Tanrıya inanmadan önce yahudiler Ruhlara inanmakta idiler. İdealist felsefede de olduğu gibi Yahudilik felsefesinde de evrensel gerçeklik olan varlık deyimi odur. Çünkü O’dur deyimi tüm soyutlamaların özüdür. Evrende bütün varolanlar soyutlandığında O’dur deyimine indirgenirler.

Ebu Leheb
09-02-2005, 05:29
Yahudilerin tanrısı sadece yahudileri seven ve diğer ırkları yahudilerin birer oyuncağı niyetine yaratan bir tanrdır.Onların Tanrısı bazen şakacı bazen sözünde durmayan, çeşitli kötü neticleri doğacak eylemleri bizzat planlayan ve sonra pişman olan, sık sık yahudileri gaza getiren bir tanrıdır.

09-02-2005, 15:37
Sevgili RUSSEL

Inaniyorumki ilgi alanlarimiz ayni,onun icin sana

SIGMUND FREUD un
hz.musa ve tek tanricilik kitabini öneriyorum,okundunmu bilmiyorum ama okusaydin bunlari yazmazdin.siddetle okumani diliyorum cok begeneceksin.

saygilar.

ege-sum
16-10-2005, 23:15
Yahudilerin tanrısı sadece yahudileri seven ve diğer ırkları yahudilerin birer oyuncağı niyetine yaratan bir tanrdır.Onların Tanrısı bazen şakacı bazen sözünde durmayan, çeşitli kötü neticleri doğacak eylemleri bizzat planlayan ve sonra pişman olan, sık sık yahudileri gaza getiren bir tanrıdır.
Russell'le yazdığı yazı için teşekkürler gerçektende tevratı okuyarak yazmış ancak okumadan birşeyleri ileri sürmek doğru gelmiyor bana öncelikle tevrattı iyi okursanız yahudileride cezalandırdığı aşikardır...
o dönemde sadece rabbin sözünü ibrahim dinlemiştir o yüzden rab onu seçti ve onunla bir anlaşma yaptı...
yahudilerin bir özelliği yok hatta musaya tevratta yazılana göre söylüyorum senden yeni bir halk yaratayım bunları yok edeyim dedi...
Saygılarımla...

servet
11-02-2006, 09:01
ya böyle tanrı mı olur... tanrının başka işi gücü yokta yahudilerle ilgileniyor sürekli ve ne hikmetse onların tanrısı bir türlü yahudileri yola sokamıyor, böyle tanrı olmaz.
dinler sağlam topluma gelmedi, sapkın toplumlara geldi, araplar ve yahudiler gibi. toplum hem sapkın olacak hemde tanrının üstün tuttuğu kulları olacak... saçmalık.

gölgekosif
09-06-2006, 20:46
her yahudinin aynı şeye inandığını söyleyemezsiniz mesela benim yahudi olupda tanrıya inanmayan bir çok arkadaşım var ki ben bir musevi olarak tanrıyı çoğu yahudi gibi kişiselleştirmiyorumda ama tanrıya inanıyorum aslında tüm dinlerde olduğu gibi belirgin bir yoktur

K.C.
27-06-2006, 21:20
Bu bilgiler de ilginç, keşke Yahudilikteki Tanrı'yla ilgili daha çok bilgi olsaydı.
Biz Ya Hu derken Ya Allah dediğimizi sanıyorduk, gerçi yine aynı kapıya çıkıyormuş ama İbranice adıyla Allah diyormuşuz.

Eski Ahit'i online okuyabileceğim bir site var mı?

habilis
12-06-2007, 13:39
yahudilikte her nakadar tek tanrı inancı görünsede aslında böyle değildir , çok tanrıcılık hakimdir ,,

baba oğul kutsal ruh doktrini bir şekilde ordada görülmektedir..

örnekler verebilirim tabii fakat gerek duymuyorum...

ebu leheb in belirttiği "ırkçı tanrı modeli "tevrat yasalarına tamemen uymaktadir !

ege sum un yaptığı sağlam bir temele dayanmayan bir eleştiridir .. ( daha doğrusu ona göre cevap )

emrekalkavan
04-12-2008, 23:12
LÜTFEN AŞAĞIYA ÇIKARDIĞIM TALMUD ALINTILARINI 16 YAŞINDAN KÜÇÜKLER OKUMASIN!

MİDESİ ZAYIF OLANLAR DA OKUMASINLAR.

Talmud: "Yalnız Yahudiler insandır. Goyim (gayri yahudiler, diğer milletler) hayvandır." Baba Batra 114b, Jebamot 61a, Keribot 6b ve 7a.
Talmud: "Goyimin en iyisi bile öldürülmelidir." Avodak Zara 26b, Tosefoth.
Talmud: "Yehova (Allah), bir gayri yahudiye malını iade edeni kesinlikle affetmez" Sanhedrin 76 b-76a.
Talmud: "Bir kuti (gayri yahudi) bir yahudiyi öldürürse cezaya çarptırılır. Fakat bir Yahudi bir kutiyi öldürürse cezaya çaptırılmaz." Sanhedrin 57a

Talmud: "Bir yetişkin, küçük bir kız ile cinsi temas yaparsa bu göze girmiş bir parmak gibi kabul edilmeli. Keza bir çocuk yetişkin bir kadınla temas ederse bu da kadının cinsi uzvuna bir çubuk girmiş olarak kabul edilmeli. Bir çocuk, bir yetişkin tarafından baştan çıkartılıp ırzına geçilirse bu ırza girme hadisesi olarak kabul edilmemeli." Kethuboth 11b

Talmud: "Bir kadın kocasının izni ile -parasını vererek- kendisi ile cinsi bir şekilde alakadar olacak bir şahıs kiralarsa, bunda hiçbir kabahat yoktur. Fakat bu kiraladığı şahıs gayri Yahudi ise bu kabahattir. Zira kazançlı çıkan gayri Yahudidir. Fakat aynı vaziyet, bir Yahudi erkeği ile gayri Yahudi bir kız arasında vuku buluyorsa zararı yoktur." Kethuboth 51b

Talmud: "Dünyada hakimiyet sağlayacak en önemli unsurlardan biri çok üremektir. Bütün yeryüzündeki gayri yahudiler eşektir. O gün geldiği zaman bunlar yer altında kendileri için kazılmış olan yerlere girip ebediyen yer altında yaşayacaklardır" Kethuboth 111b

Talmud: "O adamki kızkardeşi ile beraber yatıp, kendilerini cinsi zevklere bırakırlar ve kız kardeşi bunu şikayet etmez, bunda bir kabahat yoktur. Fakat kızkardeş şikayette bulunursa bu işi tekrarlamaması bu adama bildirilir". "O şahıs ki daha annesi yaşlı değildir ve babası ölmüştür ve validesi yabancı erkeklerin koynuna girmek istemez ve kendi oğlu ile yatmak ister ve keza oğluda validesi ile yatmak isterse, böyle bir vaziyette eğer bu işler zor kullanılmadan yapılıyorsa, bize düşen bir vazife yoktur ki oğul evlenme yaşına gelip de başka bir kızla evlenmek talebinde bulunur ve validesi buna mani olmak isterse, oğul kendi karısının cinsi arzularını hem de annesinin cinsi arzularını tatmin etmeli; ta ki validesi başka bir erkek buluncaya kadar." Kethobuoth 76 a

Talmud: "Bir gayri yahudi, Yahudi kızından istifade ederse, bir Yahudi kadınını baştan çıkartırsa bir Yahudi çocuğunu kirletirse, Yahudi umumi kadını ile temas edip kadına parasını vermezse cezaya çarptırılır. Eğer bir Yahudi umumi kadını kullanıp parasını vermemiş ise parası alınır ve değnekle dövülür, bir Yahudi kadınını baştan çıkardı ise ölünceye kadar taşlanır. Bir Yahudi kızını kirleten gayri yahudi'nin başı yarım kesilir ve yavaş yavaş öldürülür. Bütün bunlar bilhassa gayri Yahudilerin önünde yapılmalı ki bunlara müthiş bir ibret olsun ve bizim dehşetimiz karşısında titresinler ve Yahudiye dokunmaya bir daha yeltenmesinler." Kethuboth 61b

Talmud: "Elazar şöyle ilave etti: Adem bütün hayvanlar ile çiftleşmiş, fakat Havva'nın verdiği tadı hiç birinde bulamamıştı." Yeboamoth 63a

Talmud: "Yılan Havva'nın içine müthiş bir şehvet sokmuştur". Yeboamoth 103 b

Talmud: "O şahıs ki akrabası kız ile cinsi temas edip bekaret zarını yalnızca gevşetir. O adamdan şikayet edilmemelidir". Ölmüş kadın ile temas o kadının hayattaki vaziyetinde iken yapılan temas gibi kabul edilir. Kadın evli ise her ne kadar ölmüş olsa bile gene evli bir kadın olarak kabul edilir ham de ölmüş bir kadınla çiftleşmek meniyi ziyan etmek demektir" Yeboamoth 55 b

ozgur_beyin
05-12-2008, 00:39
yahudilikte beni iki önemli gelenek var bana enteresan gelir
1- kadınlar evlendikten sonra saçlarını kimseye göstermemelidir
2- yahudi bir aile mümkün olduğunca çok çocuk yapmalıdır