PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yüce Tanrı! Sana bir sorum var...

sosyalist-R
28-02-2007, 18:38
benim yıllardır kafamı kurcalayan ateist olmamda büyük etkisi olan bir konuyu paylaşmak istiyorum her nekadar burda çok kez tartışılmışsada bir de ben yazayım site yönetiminin affına sığınarak:) konu kader
şimdi ilk olarak inanca göre tanrı gelmiş geçmiş gelecek olan herşeyi bildiğini idda eder ve bunu tüm kutsal kitaplarda övünerek anlatır
bu teze göre tanrı daha ana rahmine düşen bir çocuğun nerde nasıl ve ne zaman doğacağını biliyormu (evet) *ve bu çocuğun nasıl bir hayat süreceğini başına gelecekleri iyi ve ya kötü bir insan olacağını biliyormu (evet) ve nerde nasıl öleceğini biliyormu (evet) ve nihayetinde cennete ve ya cehenneme gideceğini biliyormu (evet) daha ana rahmindeki bir insanın sonuçta nereye gideceği belliyse bu insanı yargılamak ve cezalandırmak adaleti sonsuz tanrıya! yakışırmı.
şimdi deist arkadaşlar diyecektir tanrı insana akıl vermiştir doğru ve yanlış yol bellidir diye peki verdiği aklı kullanarak benim seçeceğim doğru veya yanlış yolu tanrı bilmiyormu biliyor derseniz tanrının bir senaristten farkı kalmaz hayır bilmiyor derseniz buda tanrı denen varlığın anlatılan yüceliğine sığmaz bu konu hakkında sahabeden benim gibi meraklı insanlar aynı soruları muhammede sormuşlar fakat zeki muhammed bu sorulara cevap veremeyince -sorgulamayın iman edin- diyerek kestirip atmıştır :) *aynı soruları zamanında üstad ömer hayyamında kafasını kurcalamış bakın ne diyor hayyam :

Beni özene bezene yaratan kim? Sen!
Ne yapacağımı da yazmışın önceden.
Demek günah işleten de sensin bana:
Öyleyse nedir o cennet cehennem?

hepinize en derin sevgi ve saygılarımı sunarım esen kalın

habilis
28-02-2007, 18:53
sosyalist arkadaşım teşekkür ediyorum sana bunu bizimlede paylaştığın için ;

elvela ömer hayyamı çok severim , beyenirim
şu anda yatağımın başında duran kitap ta ömer hayyamın kitabıdır ,! cidden bak şuan sadece onun kitabı var başucumda .

bu akşam ise onu değiştireceğim biliyormusun , bu akşam başucuma DOĞU PERİNÇEK den KEMALİST DEVRİM -DİN VE ALLAH kitabımı koyacağım ..

okudum busefer daha da özenle tetkik edeceğim ... zira çok faydalı şeyler yazmış DOĞU PERİNÇEK

kader konusuna gelince ; tanrı biliyor ne olacağını bizim yapacağımız hataları günahları vs. *fakat yine de doğru yola getirmiyor düzeltmiyor. ! zaten şuanda aklımda yok ayet ama eminim bir arkadaşım hatırlatıcaktır ; kuranda : tanrı şöyle bir şey geveliyor " biz bazılarını cehennemde yakmak için yarattık , cehennemde odun yapmak için " gibi bişeydi sanırım .. bir arkadaşım hatırlatırsa daha ii olur taby ..

mantığa bakarmısın ! yaaaa

tewderi
28-02-2007, 19:30
1- Rızık Allah’tan mı? İçki içmek rızık mı? İçki içmek Allah’tan mı?
2- Herşey Allah’ın dilemesiyle mi olur? Zina yapanlar var, Allah’a sövenler var. Bunlarda mı Allah’ın dilemesiyle oldu?
3- Allah günahların işlenmesini diler mi? Günahlar işleniyor mu? O halde dünyada Allah’ın dilemesinin, iradesinin dışında bir şey mi oluyor?
4- Kadere hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğine inanıyor musunuz? Zina yapmak şer midir? Zina yapmak Allah’tan mıdır? Hani, hayır ve şer Allah’tandı ya...
5- "Allah’ım bizi kötü yola düşürme, yolumuzu saptırma" diye dua ediyor musunuz? Demek ki bizi kötü yola düşüren ve yolumuzu saptıran kimmiş?
6- Allah şerri irade eder mi? İster mi, diler mi? “Hayır” dersen, Allah’ın dilemesi dışında mı oluyor bu şerler?
7- İnsan kadere mi bağlıdır, yoksa hür müdür?
8- Şimdi, senin bu yazıları okuman kader mi?
9- Allah dilemeseydi sen bu yazıları okuyabilecek miydin?
10- Önünde iki meyve var, elma ve çilek; seç birini. Senin bu seçimin Allah’ın iradesiyle mi oldu yoksa iradesi dışında mı oldu?
11- İnsan Allah’ın murad ettiği (istediği, dilediği) şeye muhalif bir şey yapabilir mi?
12- Bir insan çalıntı yiyeceklerle yaşarsa, bunlar ona Allah’ın verdiği rızık mıdır?
13- Allah mahlukatının (yaratıklarının) kendisine itaat etmeden önce, itaat edecek olmalarını ve O'na isyan etmeden önce isyan edecek olmalarını irade etmiş miydi? Bu soruya “hayır” derseniz, Allah’ın iradesinin ezeli olduğunu reddetttiniz demektir. Eğer "bildiği için diledi" derseniz, bunun da cevabı sitededir.
14- Siz bu yazıları okumadan önce Allah bu yazıyı okuyacağınızı biliyor muydu, bilmiyor muydu? “Biliyordu” derseniz, soruyorum: Bildiği gibi olmasını mı diledi yoksa bildiğinin aksine olmasını mı diledi? "Bildiği gibi olmasını diledi" derseniz, sizin bu yazıyı okumanızı Allah’ın irade etmiş olduğunu kabul ettiniz demektir ve siz Allah’ın irade ettiği bir fiili, hareketi engelleyebilir misiniz? "Hayır engelleyemem" derseniz, demek ki siz bu yazıları Allah’ın zorlamasıyla, mecburen, tıpış tıpış okudunuz. Ne dersiniz bu işe?
Bu soruları ne kadar bilgili olursa olsun “insanın hür iradesi” olduğunu savunan kişilere sorarsanız, yüzü kıpkırmızı kesileceğini tahmin etmekteyim. Gece uyuyamaz tahminime göre; sorun görün. Defalarca söylediğim gibi peygamberin kader hadislerinde, insanın özgür iradesi olmadığı anlatılır. Bu hadisleri de onlara sorarsanız yine kıpkırmızı olurlar. Hadi sorun artık! Cüzi irade vardır, bizim tercihlerimiz vardır, ama bunlar sonuçta düşüncedir ve düşüncelerimiz de Allah’ın yaratmasıyla oluşur; dolayısıyla aslında biz de Allah hangi düşünceyi yaratırsa, biz o düşünceyi düşünebiliriz. googleden Ara bilgi için:

“Allahım beni saptırma” diye dua ediyon mu, demek ki kim saptırıyo seni? “şeytan” dersen, neden öyle dua ettin? “Allah şeytandan korusun” diye dersen, allahın şeytandan korumadıkları da mı var o halde? Bu da ayrımcılık olmuyo mu acaba Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden

- Siz bu yazıları okumadan önce Allah bu yazıyı okuyacağınızı biliyor muydu, bilmiyor muydu? “Biliyordu” derseniz, soruyorum: Bildiği gibi olmasını mı diledi yoksa bildiğinin aksine olmasını mı diledi? "Bildiği gibi olmasını diledi" derseniz, sizin bu yazıyı okumanızı Allah’ın irade etmiş olduğunu kabul ettiniz demektir ve siz Allah’ın irade ettiği bir fiili, hareketi engelleyebilir misiniz? "Hayır engelleyemem" derseniz, demek ki siz bu yazıları Allah’ın zorlamasıyla, mecburen, tıpış tıpış okudunuz. Ne dersiniz bu işe? Allah zorla günah işletiyo gördün mü,

şer (kötülük) allahtansa zinadamı Allahtan? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: g

hırsızlık allahtanmı hani şer (kötülük) allahtandı Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara:

Zamanın her zaman var olduğundan kuşku duyulabilir mi? Kuşku duyulursa zamanın olmadığı bir zamana inanmak gerekirdi, Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

soru: hırsızlık Allahtan mı? hani şer (kötülük) Allahtandı Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

İnsan kadere mi bağlıdır, yoksa hür müdür? Şimdi, senin bu yazıları okuman kader mi? Allah dilemeseydi sen bu yazıları okuyabilecek miydin? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

Allaha sövenlerin bu yaptıkları kader mi, değimli? Kaderse mecbur sövdüler ya, kader değilse bak inanmıyon kadere sen. Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

Çocukları depremde öldüren kim? Demek ki kötülükte ondan geliyo öyle mi? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara:

"Allaha sövme" düşüncesini Allah bende yarattığı için mi ben bunu düşündüm? ya da bu düşünceyi ben mi yoksa şeytan mı yarattı? yoksa kendi kendine mi meydana geldi bu düşünce? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

sen diyormusun: “insanların yaptığı kötülüklerde Allahın dilemesiyle olur.” Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

*** yüzde kaç etkili Allahın iradesi senin yaptıklarında? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

*** Allah ne yapacağını sen yapmadan önce mi dilemişti? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

*** zulmü yaratan allah mı? evet dersen o halde allah zalim olmuyor mu? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

s

Kafirlik kader mi? A Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak llah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

allah bizim hareketlerimizi ezeldemi takdir etti? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

Allah günah işlememizi ezelde mi takdir etti Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googlede

*** Allah neyi tercih edeceğimizi de ezelde mi (ezeli olarak) irade etmişti Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

Allah (yaratıklarının) kendisine itaat etmeden önce, itaat edecek olmalarını ve O'na isyan etmeden önce isyan edecek olmalarını irade etmiş miydi? Bu soruya “hayır” derseniz, Allah’ın iradesinin ezeli olduğunu reddetttiniz demektir. Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

Şerri (kötülük) allahmı yaptırıyo? Yani zinayıda hemi? Hani hayır şer allahtandı? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara:

Kadere hayrın ve şerrin (kötülük) Allah’tan geldiğine inanıyor musunuz? Zina yapmak şer midir? Zina yapmak Allah’tan mıdır? Hani, hayır ve şer Allah’tandı ya. . Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara:

Siz bu yazıları okumadan önce Allah bu yazıyı okuyacağınızı biliyor muydu, bilmiyor muydu? “Biliyordu” derseniz, soruyorum: Bildiği gibi olmasını mı diledi yoksa bildiğinin aksine olmasını mı diledi? "Bildiği gibi olmasını diledi" derseniz, sizin bu yazıyı okumanızı Allah’ın irade etmiş olduğunu kabul ettiniz demektir ve siz Allah’ın irade ettiği bir fiili, hareketi engelleyebilir misiniz? "Hayır engelleyemem" derseniz, demek ki siz bu yazıları Allah’ın zorlamasıyla, mecburen, tıpış tıpış okudunuz. Ne dersiniz bu Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

- Allah günahların işlenmesini diler mi? Günahlar işleniyor mu? O halde dünyada Allah’ın dilemesinin, iradesinin dışında bir şey mi oluyor? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

s

1- Rızık Allah’tan mı? İçki içmek rızık mı? İçki içmek Allah’tan mı? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

siz bu yazıları okumadan önce Allah bu yazıyı okuyacağınızı biliyor muydu, bilmiyor muydu? “Biliyordu” derseniz, soruyorum: Bildiği gibi olmasını mı diledi yoksa bildiğinin aksine olmasını mı diledi? "Bildiği gibi olmasını diledi" derseniz, sizin bu yazıyı okumanızı Allah’ın irade etmiş olduğunu kabul ettiniz demektir ve siz Allah’ın irade ettiği bir fiili, hareketi engelleyebilir misiniz? "Hayır engelleyemem" derseniz, demek ki siz bu yazıları Allah’ın zorlamasıyla, mecburen, tıpış tıpış okudunuz. Ne dersiniz bu işe? herşey allahın dilemesiyle oluyosa kızına tecavüz edenlerdemi allahın dilemesiyle oluyo, şer(kötülük) allahtansa zinadamı allahtan ekle :

son peygamber dedi ki: allah bize zorla günah işlettiriyo dedi, yapacaklarımız , cennetlik cehennemlik olduğumuz önceden ana karnında yazıldı dedi, Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

81/29 Alemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe sizler bir şey dileyemezsiniz.( Kuranda tekvir suresi 29 uncu ayet bu) bak işte Allah zorla günah işlettiriyo gördün mü Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden:

16 / 93 allah dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletir, yaptığınız işlerden sorumlu tutulacaksınız. ( kuranda nahl suresi 93 üncü ayet bu, bak hem saptırıyo hem de sorumlu tutuyo ya, Allah zorla günah işletiyo gördün mü,

7/179 And olsun ki, cehennem için de birçok cin ve insan yarattık…. ( kuranda araf suresi 179 uncu ayet bu,
Allah zorla günah işletiyo gördün mü,

2/7 Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir, gözlerinde de perde vardır ve büyük azap onlar içindir. ( kuranda bakara suresi 7 inci ayet bu, bak onları hem mühürlüyo hem de onlara iman etmeyi emrediyo, Allah zorla günah işletiyo gördün mü,

17/46 (Kuran'ı anlarlar diye kalplerine örtüler ve kulaklarına da ağırlık koyduk. (kuranda isra suresi 46 ıncı ayet bu, kuranı anlamasınlar diye kalplerinin mühürlendiği söyleniyo ya, hem de onlara kurana inanmaları emrediliyo değil mi, Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara

Resulullah dedi ki: “Hayrı (iyilik) ve şerri (kötülük) ile kadere iman etmeyen kimseyi Allah ateşte yakar. (Ahmed bin hanbel) Allah zorla günah işletiyo gördün mü,

Peygamberimiz dedi ki: Biriniz kaderin hayrına da, şerrine de iman etmedikçe iman etmiş olmaz. Başına gelecek olanın mutlaka geleceğini, başına gelmemesi mukadder olanın da mutlaka gelmeyeceğini bilmedikçe (iman etmiş sayılmaz). (Tirmizi) Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara: googleden

Peygamberimiz dedi ki: “Allah gökleri ve yeri yaratmadan ellibin yıl önce, Arşı su üzerindeyken yaratıkların kaderlerini yazmıştır. (Tirmizi, Müslim) Allah zorla günah işletiyo gördün mü,

Peygamberimiz dedi ki: ”Kul yetmiş sene cennetliğin ameli gibi amel eder. Hatta herkes onun cennetlik olduğunu söyler. Öyle ki aralarında manen bir karış mesafe kalmaz. Sonra mukadderatı galebe çalar da cehennem ehlinin işini yapar ve cehenneme girer. (Buhari, Müslim) Allah zorla günah işletiyo gördün mü,

Peygamberimiz dedi ki: “Said ( cennetlik) annesinin karnında said olandır, bedbaht (cehennemlik)da annesinin karnında bedbaht ve şaki olandır” (Müslim) Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara:

Ömer “Ya Resulullah buna göre şimdi biz olmuş bitmiş, hükmü verilmiş bir şeye göre mi amel ediyoruz (çabalıyoruz), yoksa henüz hükmü verilmemiş bir şeye göre mi amel ediyoruz? Bunun üzerine Hz. Peygamber de “(Yazılıp) bitirilmiş bir şeye göre ey Ömer. Kalemler (onu yazıp) kurumuş, kaderler onunla cereyan etmiş (ona göre meydana gelmiş). Fakat her insana yaratıldığı şey kolaylaştırılır. (Müslim) Allah zorla günah işletiyo gördün mü, Bilgi için ara

Not forumlarda gezinirken gözüme ilişti.

kuvvaci
28-02-2007, 20:36
Peygamber kader konusunu fazla kurcalamayın demiş dostlar zannedersem bakmış işin içinden
çıkamayacak
611. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle anlattı:
"Bunun üzerine isa, kendisine uyanları bir araya getirip, şöyle dedi:
"Kader, Allahın bir sırrıdır, bunu kendinize dert edinip de yük altına girmeyin!"
İbn Abbas radıyallahu anh. Taberâni.

605. Ubâde, ölürken oğluna dedi ki:
Yavrum! Eğer sen, başına gelmesi takdir olunanın mutlaka geleceğini, gelmemesi takdir olunanın da mutlaka başına gelmeyeceğini bilmedikçe imanın hakikatını tadamazsın.
Ben, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin şöyle buyurduğunu duydum:
"Allahın ilk yarattığı şey, "kalem"dir. Ona, "Yaz!" dedi. "Ya Rabbi ne yazayım?" dedi. "Kıyamete kadar olacak her şeyin kaderlerini yaz!"
Yavrum, Ben yine Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemden şöyle duydum:
"Kim bu inancın dışında ölürse, o benden değildir."
Ubâde radıyallahu anh. Ebû Dâvud.

603. Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Biriniz yaratıldığı zaman, annesinin rahminde kırk gün nutfe, sonra kırk gün kan pıhtısı olarak, sonra da kırk gün bir çiğnem et olarak toparlanır.
Sonra Allah, ona dört kelime ile bir melek gönderir: Eline geçecek rızkı, ölüm zamanı, dünyada yapacakları, kötü bir kişi veya iyi bir kul olduğu yazılır. Sonra ona ruh üfürülür.
Kendinden başka hiçbir ilah olmayana yemin ederim ki, biriniz, kendisiyle onun arasında bir adım kalana kadar cennetlikler gibi amel eder, derken, yazılanlar onu geçer de, cehennemlikler gibi amel eder ve cehenneme girer.
Şüphesiz biriniz, kendisiyle onun arasında bir adım kalıncaya kadar cehennemlikler gibi amel eder, yazılanlar onu geçer de, cennetlikler gibi amel eder ve cennete girer."
İbn Mesûd radıyallahu anh. Buhâri.

Valla dostlar hadisler bunlar sahihtir değildir pek bilemiyorum ama türkçe mealini çevirmişler okuduklarımdan az çok bir şeyler anladım buyrun yorum sizin saygılarımla

intizar
28-02-2007, 20:41
Günahlarınızdan yırmaya çalışıyorsanız, Boşuna debelenmeyin her insan kendi yaptıklarıyla mesuldür. Sen git her b.. ye sonra suçu üzerinden atmaya çalış. Bu tipik kendini aklama pisikolojisidir.

soro
28-02-2007, 21:39
konusan arkadasimdir.kaderle ilgili bir goz atiniz.

http://www.nurdersi.com/izle.php?watch=http://www.nurdersi.com/dersler/goruntulu/kader1.flv

http://www.nurdersi.com/izle.php?watch=http://www.nurdersi.com/dersler/goruntulu/kader2.flv

28-02-2007, 22:30
muhammed bugün çıkıp gelse, kendisine inanları görse gülmekten yerlere yatardı.
onun bütün amacı zengin olmak, lüx şatafatlı bir hayat sürmekti. bunun için o günün
şartları gereği ''mesaj geldi, tanrı şişşt dedi , bana görev verdi, bak bak bak neler
yazdırdı bana '' gibi uydurmalarla amacına ulaşmış, ya şimdi, inanın şimdi çıkıp gelse
''yuh yani ben ne yapmışım ya, benim küçük sazan akyayumum devasa bir sazan
gölüne dönüşmüş'' der. bence sonuna kadarda haklı.

tewderi
01-03-2007, 09:58
Ay tutulacağıni önceden bilim adamları biliyor bilim adamları bildiği için mi ay tutuluyor yoksa ay yörüngesinden dolayı mı tutuluyor ? *Peki bu yörüngeyi kim tain eti ay kendisiliğinden mi gidiyor Ayın o yörüngeden *gitmesinide isteyen biri yokmu ?

Allah insanın ne yapacağını önceden biliyor bildiği için mi insan bu hareketleri yapıyor? yoksa insan kendi iradesi ilemi yapıyor?
*
* Eğer insan kendi iradesi ile yapacağını yapıyorsa o zaman Allahın burada bilmenin dışında birşeye gücü yetmiyor olarak algılanmaz mı ?

Allahın arşı daha su üzerinde iken insanın yapacağı herşey önceden yazılmışsa o zaman burada insan iradesi nerde insan iradesini de Yüce Allah nasıl hareket edeceğini önceden yazmamış mı *?

Allah arşı su üzerinde iken insanın iradesinin ne yapacağını yazarken insan iradesi varmıydı ?(islamcı abilerimiz bunu insan isteedi diye allah istedi ve o dönemde yazdı *tabi bende şöyle sormak isterim demeki insan iradesi varmış Allah o arşın üzerinde herşeyin ne yapacağını yazdığı zaman )

tewderi
01-03-2007, 10:07
"kader, bir iman rüknüdür ve şöyle tarif edilir: “kader, Hak Teâlâ nın, ezelden ebede kadar olmuş ve olacak her şeyin, her şeyini ve her hâlini, zamanını ve mekânını, sıfatlarını ve özelliklerini ezeli ilmiyle bilip, ona göre, takdir etmesidir.”

Allah olmadan *Ezelden Ebede kadar olmuş olacak herşeyin herhali ve zamanı mekanı sıfatları ve özelikleri olmayacak mı ? Yoksa olacakta onaylacak güç olmadığından bunlar kendi varlığını sürdüremeyecek mi?

Bu tanımda benim anladığım herşey var herşey kendi başına hareket ediyor *Allah c.c Bunların yapacağı hareketleri biliyor ve taktir (onaylıyor) ..

Peki herşey nasıl meydana geldi Allah *bunları meydana getirmedi mi ?

Kaza ve Kader (http://www.sorularlaislamiyet.com/subpage.php?s=article&aid=2508&keyword=kader)

Julietta
13-09-2007, 02:13
Bir meteoroloji uzmanı not defterine "yarın hava yağışlı olacak" diye yazdığı için öyle olmaz hava.Önce bakılmıştır,görülmüştür sonra da yazılmıştır.Kader mantığı kısaca budur.

masco
13-09-2007, 04:36
İyi de Allah insana neyin zararlı neyin zararsız olduğunu anlayacak bir de beyin vermiş, günahların hepsi insana maddi ve manevi zararı olan konuları içerir.

Bir hayvan bile kendine neyin zararlı neyin zararsız olduğunun farkında iken herşeyi Allah a yıkmanın mantığını çözmek anlamsız.

"Bir insanı öldürmek günahtır" sözünün arkasındaki anlamı çıkarmak için dahi olmaya gerek yok, islam güçlünün güçsüzü ezmemesi için de vardır.

Diyelim ki 1000 ytl niz var siz bara gittiniz kör kütük sarhoş oldunuz ya da bu paranın belli kısmını geçiminize diğer kısmını da ihtiyaç sahiplerine verdiniz.

Demekki iş Allah da değil kafa da bitiyor. Günah işleyip şeytana uydum demek ne denli saçma ise, bu Allah ın suçu demek de o kadar mantıksızdır.

Julietta
13-09-2007, 04:42
Masco,anlamak isteyene açıkladım.Gayet net.

dilaver
13-09-2007, 06:12
islam güçlünün güçsüzü ezmemesi için de vardır. *masco

* * *evet dogru *:o . Bu var olan İslamın ilk temsilcilerinden biri Halife Osma daha sonra geleni Halife Muaviye. Bunlar güçsüzün yanında degil mi *:lol:

* * * Güçsüzün yanındaki halifelerin devamını da siz getirin.

* * * *saygılarımla

masco
13-09-2007, 06:45
Yine aynı yerde takılıyoruz, sorun kişilerin ne yaptığı değildir islamın ne içerdiğidir, hacı hoca kesimi de ben müslümanım diye dolaşır, sorun algılama sorunudur, içerik sorunu değildir.

Halifeler nüfuzlarına göre halife olmuşturlar, sonuçta biri seçilecek ateist de olsa müslüman da olsa en uygun kişi görev başına gelir dünyamızda, akla uygun olan bu değil midir, sırf güçsüz diye ehil olmayan bir kişiyi iş başına siz olsanız getirir misiniz ?

Güçlü *güçsüz ayrımındaki kasıt insanların eşit olmasıdır, islam "üstünlük sadece takva iledir" der. İçerik böyle iken uygulamanın yanlış olmasından islama pay çıkarılamaz, siz uygulama yapan insanı referans alarak islamı inceliyorsunuz, o zaman islam terörist dini mi diyelim, bir budist katil oldu diye budistlik katilliktir mi diyelim, ateist biri hırsız ise tüm ateistler hırsız mı diyelim.

Bu mantığa göre hırsız anne babanın çocuğu hırsızdır. Ama değildir.

bayraktaro
13-09-2007, 09:40
Ben bunun ismine kader demiyorum ama, bir çok kurallar bizim üzerimizde önceden oynanmış. Benim belirli bir düşünce kapasitesinde olmasaydım, düşünemezdim. Düşünceyi hür iradeymiş gibi çok fazla abartmayın. Bir çok zeka özürlü insanlar var. Doğuştan zeka özürlü insanlar var. Onların doğmadan daha hayatları belirlenmiş. Onlar *neden benim kazandığım haklara sahip değil, çünkü onların zekaları yok.

Kısacası; benim zekam, vücut yapım, nerede doğacağım, ne zaman doğacağım ve bilimum benim seçmediğim şeyler benim irademin dışında belirlenmiş. Ben buna bilinçsiz belirlenme diyorum. O yüzden, ne kadar zeki bile olsak bu zekamız olmasaydı düşünemezdik.

Biz de geçmişin, kuralların, var olmuşluğun devamını yaşıyoruz ve bu hayatta o kadar övünülecek bir hayat değil. Düşünce dediğimiz şeyde şu an var gibi görünen ama ileride ne olacağını bilemediğimiz birşey gibi. Biz var olan kurallar silsilesi içinde yuvarlanıp gidiyoruz. Aynı bir oyuncak gibi.

zeonx
21-09-2007, 02:17
bu teze göre tanrı daha ana rahmine düşen bir çocuğun nerde nasıl ve ne zaman doğacağını biliyormu (evet) *ve bu çocuğun nasıl bir hayat süreceğini başına gelecekleri iyi ve ya kötü bir insan olacağını biliyormu (evet) ve nerde nasıl öleceğini biliyormu (evet) ve nihayetinde cennete ve ya cehenneme gideceğini biliyormu (evet) daha ana rahmindeki bir insanın sonuçta nereye gideceği belliyse bu insanı yargılamak ve cezalandırmak adaleti sonsuz tanrıya! yakışırmı.
* .... demişsiniz

şimdi sevgili arkadaşım,Benim de konuyla ilgili birkaç düşüncem var.Mesela bence tanrı biliyor ile tanrı insanların kaderini belirliyor demeniz arasında biraz fark var bana göre.Aslında Kadere ben de inanmam ama bu tanrıya inanmıyorum anlamına gelmiyor.

Şimdi şöyle açıklayayım->diyelimki sizin elinizde bir zaman makinesi var,siz bu makineyi kullanıp bi insanın yaşamına bakıp ileride nasıl olacağına bakabilirsiniz.Ama hayatına müdahale ederseniz bu yaşam artık onun yaşamı olmaz öyle değilmi?Yani bu teknolojiye sahip olmanız sizin müdahale ettiğiniz anlamına da gelmez dimi?İşte Tanrının da bu gücü bence var ama kullanıp kullanmamak onun elinde.Ayrıca böyle bir makineniz olsa,siz gidipte her insanın tek tek ileride ne olacağına bakarmıydınız?Sizin için önemli olan insanları incelerdiniz sadece,mesela annenizi,amcanızı,oğlunuzu,kızınızı...vs...vs. filan incelerdiniz değilmi?Bence Tanrı'nın da böyle bir gücü varsa ki herşeye gücü var bence,o da bu gücünü bizler gibi sıradan insanlar için değil de peygamberleri için filan kullanıyordur diye düşünüyorum;)

pante
21-09-2007, 02:59
Şimdi şöyle açıklayayım->diyelimki sizin elinizde bir zaman makinesi var,siz bu makineyi kullanıp bi insanın yaşamına bakıp ileride nasıl olacağına bakabilirsiniz.Ama hayatına müdahale ederseniz bu yaşam artık onun yaşamı olmaz öyle değilmi?Yani bu teknolojiye sahip olmanız sizin müdahale ettiğiniz anlamına da gelmez dimi?İşte Tanrının da bu gücü bence var ama kullanıp kullanmamak onun elinde.Ayrıca böyle bir makineniz olsa,siz gidipte her insanın tek tek ileride ne olacağına bakarmıydınız?Sizin için önemli olan insanları incelerdiniz sadece,mesela annenizi,amcanızı,oğlunuzu,kızınızı...vs...vs. filan incelerdiniz değilmi?Bence Tanrı'nın da böyle bir gücü varsa ki herşeye gücü var bence,o da bu gücünü bizler gibi sıradan insanlar için değil de peygamberleri için filan kullanıyordur diye düşünüyorum;)

İslam'da kader böyle sunulmaz yalnız. Ama açıklaması buna benzer yapılır.
Yani sunum ile izah çelişkilidir. O nedenle izah ikna edici değildir. Şöyle ki;

Allah herşeyi ezelden bilir.
Yarattıklarının tüm fiillerini, amellerini de.
Kimlerin cennetlik, cehennemlik olacağını da.

Yaratılışta da insanlar eşit şartlarda yaratılmaz.
Her insanın sahip olduğu akıl, yetenek ve fiziksel özellikler farklıdır.
Ayrıca dünyaya geldikleri bölge, o bölgenin özellikleri, toplumunun inançları, gelişmişliği farklıdır.
Sahip olduğu ailenin bilgi, bilinç, kültür düzeyi, varlık ve imkanları da farklıdır.
Ayrıca her insan annesinin, babasının, dedesinin, ninesinin irsi özelliklerini taşır.

Dolayısıyla adil bir sınav değildir dünya yaşamı ve ibu inanca göre yiliği de, kötülüğü de yaratan ve insanları kategorize eden Allah'tır.
Dilediğini hidayete kavuşturur, dilediğinin kalplerini mühürler. İsteseler de iman edemezler.

Şimdi bu açıdan kaderi ele aldığımızda insanların pek de kaderlerinden sorumlu olmadıkları sonucuna varırız.

Ama insana dünyaya gelirken verilenlere karşın, insanın dünya yaşamında neler yaptığı değerlendirmesi yapıldığı takdirde bir adaletten bahsedilebilir. Ama İslam bu tür bir anlayış ve anlatımda değildir.

vartor
21-09-2007, 04:39
Allahin kaderimizi bilmesi, tayin etmesi munakasa kaldirir. Ancak ben allahin kaderini size soyleyebilirim; O da kendinden onceki tanrilarin yanina gidecek.

habilis
25-09-2007, 15:48
tanrının elinde bir camera mı var ? bir fotoğraf makinasımı yoksa ? ...

yani o aslında BİLMİYOR *ama isterse bilebilir.. :) öylemi :D

yada bazen bilebilir bazen bilmek istemeyebilir.. burda bir tutarsızlık var. kardeşim ya bizim ne yapacağımızı biliyordur ya bilmiyordur. biliyorsa bizi niye yaratıyor hesap soruyor.. ? sonuçta herşey belli !!
bilmiyorsa ,nasıl bilmiyor ?? herşeyi bilen tanrı sıfatına uyarmı bu ? peki bilmeyen bir tanrı nasıl sonsuz bir güce sahip olabilir ?? nasıl süper güç olabilir ??

yok efendim bazen bakıyor makinesinden bizim geleceğimizi öğreniyor ... kimi zamanda bakmıyor.. canı sıkılırsa yani :)

aspendos
25-09-2007, 16:22
insanlar kendi akıl kapasitesi le allahı algılamaya kalktığında bu tür sonuçlar meydana gelir ve aynı ateist düşünürlerin deüşünmesi ile çıkmaza girer ve bu soruları aynı şekilde yıllarca sorup dururlar ve bu arada hem allaha inanmazlar hemde allahı suçlarlar.

bazı sivriler de allaha mektup yazar ve allahdan hesap sorar lar , ama allaha inanmaz ve yok olduğuna kesin inanır .

kardeşim sen don kişot musun ?

hem allaha inanma yok de ve sonrada ona hesap sor mantık yok .

gelelim allahın herşeyi bilmesi konusuna .

bazı arkadaşlar maalesef halen özgür iradeyi bilmiyorlar .

allah yeryüzünü yarattı karşı koyan varmı ?

allah herşeyi sonsuz bilgisi ile murad etti karşı çıkan olabildimi ?

insan yarattı !!! *ana rahminden olgun yaşa gelene kadar bazı günahlardan arındırdı sona ona özgür düşünce verdi .

insanlara yol gösterici olarak peygamberler gönderdi .

şimdik kuranı kerimde cennet cehennem ile bizi aydınlattı .

allaha eş koşarsanız allaha karşı gelirseniz vs... cehennemi gösterdi insanlar .

bir yandan da cenneti gösterdi oraya gideceklerin ne gibi davranmasını gösterdi ve öğretti .

şimdik sen allaha hesap soruyorsun ve diyorsunki neden madem ezeli bilgisi olan bir allah insanları cehenneme gönderiyor .

allah insanlara zulüm etmez insanlar kendi yaptıklarının cezasını çekerler .

ya kardeşim allah sana aklını kullanmasını göstermiş .

gel apartmanın 10.katına ve sana desinlerki atlıyabilirmisin atlıyamazmısın .

atlarsan kimse sana helal olsun atladı demez ancak aptal derler atlayamazsan da bak gördünmü atlıyamadı derler .

bunu aklımızı kullanan için söylüyorum neyin doğru neyin yanlış olduğunu hepimiz az çok biliyoruz .

allahda sen, cehennemden kurtarmak için seni önceden uyarıyor ve diyorki şu şu şu ... yaparsan ahireti gösteriyor ve cehenneme gidersin diyor .

sen nezamn tövbe kapısına geldin rabbine de seni aff etmedi gel kır içindekini affetsin seni ama hayır içindeki çok bilmişlik ve gurur seni cehenneme götürüyor bunu farkında olduğunuz halde inkar ediyorsunuz .

burada kişisel olarak sen derken genell olarak algılayın ..

saygılar ile

rebera_roni
25-09-2007, 16:26
sosyalist-R kardes çok güzel yere değindin.her zaman kafamı kurcalayan sorulardan biri :D yaw madem tanrı herseyimi biliyor neden beni doğru yola sevk etmiyor.tanrı akıl vermiş ama herseyimi zaten yazmış kader kitabında eee madem yazmışsın biliyorsun o akılıda vermeseydin o kadar zahmete gerek yoktu yani :D

habilis ==>''biz *bazılarını *cehennemde *yakmak *için *yarattık *, *cehennemde *odun *yapmak *için '' *kör bakarak, anlayarak anlatarak cennete gideceğime cehhennemi tercih ederim.

aspendos==> ''insan *yarattı *!!! * ana *rahminden *olgun *yaşa *gelene *kadar *bazı *günahlardan *arındırdı *sona *ona *özgür *düşünce *verdi.'' tanrıyı yargılamak günah, kuran-ı yargılamak-tartışmak günah hep bir set çekiliyor önüne peki bunlar varken ben nasıl özgür düşünebilecem.

saygılar...

aspendos
25-09-2007, 16:51
sosyalist-R kardes çok güzel yere değindin.her zaman kafamı kurcalayan sorulardan biri :D yaw madem tanrı herseyimi biliyor neden beni doğru yola sevk etmiyor.tanrı akıl vermiş ama herseyimi zaten yazmış kader kitabında eee madem yazmışsın biliyorsun o akılıda vermeseydin o kadar zahmete gerek yoktu yani :D

habilis ==>''biz *bazılarını *cehennemde *yakmak *için *yarattık *, *cehennemde *odun *yapmak *için '' *kör bakarak, anlayarak anlatarak cennete gideceğime cehhennemi tercih ederim.

aspendos==> ''insan *yarattı *!!! * ana *rahminden *olgun *yaşa *gelene *kadar *bazı *günahlardan *arındırdı *sona *ona *özgür *düşünce *verdi.'' tanrıyı yargılamam günah, kuran-ı yargılamak-tartışmak günah hep bir set çekiliyor önüne peki bunlar varken ben nasıl özgür düşünebilecem.

saygılar...

sevgili kardeşim kimse önüne set çekmiyorki sen şu an bu cümleleri yazarken bir engel ile karşılaştınmı ?

kendi özgür iraden ile yazdın . özgür düşün sen seni zaten engellemiyor kimse .

amma allah gelecekden haberi olan ve herşeyi bieln bize bu nimeti önümüze sunuyor ve insanları önceden uyarıyor .tetbirini al kardeşim ama hayır ben özgür düşümcemle hareket etmek istiyorum diyorsun gönül senin onu yargıla...

zatem eline birşey geçmez yargılasan da ...

rebera_roni
25-09-2007, 17:04
aspendos==> ''zatem *eline *birşey *geçmez *yargılasan *da *...'' *eminmisin? :D

saygılar...

aspendos
25-09-2007, 17:09
aspendos==> ''zatem *eline *birşey *geçmez *yargılasan *da *...'' *eminmisin? :D

saygılar...

geçmez tabiiki *:D

rebera_roni
25-09-2007, 17:20
valla şimdiye kadar elim hep doldu setsiz düşüncelerle yaşamak kadar dolu bişey var mı:D

saygılar...

aspendos
25-09-2007, 17:41
valla şimdiye kadar elim hep doldu setsiz düşüncelerle yaşamak kadar dolu bişey var mı:D

saygılar...

allah daha da fazlasını nasib eyler inşallah *:D

rebera_roni
25-09-2007, 20:02
senle anlaşacaz belliki nasıl mı ?''allah *daha *da *fazlasını *nasib *eyler *inşallah '' ==> allah ve inş senin fazlası benim olsun :D

habilis
25-09-2007, 20:47

-seyduna 72

vayy,, :)

AYATA
25-09-2007, 21:58
İlahi planda özgür bir irade kavramını olmayacağı açıktır... belkide Tanrı insanı tanımaya değil kendini tanımaya uğraşıyordur...İyilik ve kötülük biz insanlara göre kavramdır, Allah varsa eğer onu bağlamaması normaldir. Ölüm bizim için anlam taşır Allah için insanların ölümünün bir anlamı yoktur.... *Özgür iradeye inanmak bir anlamada Tanrıya karşı durmaktır. Ona başkaldırıdır...diye düşünüyorum.

habilis
25-09-2007, 22:07
kardeşim bu dünyada sürekli acı nefret var , sıkıntı , zor yaşam işkence vs. var
ölüncede sonsuza kadar işkence öğretisi var.

eee,

:)

özgür irademi deiniz.. ..

dilediğini saptıran ,keyfi davranan bir tanrımı dediniz ..

inanan devam etsin

hbls

rebera_roni
25-09-2007, 22:26
sirius-b aslında doğru diyon özgür irade tanrıya karşı başkaldırmadır.ve tanrı bunu hiç sevmez hatta kendi yarattığı insana bile bundan dolayı en acı şekilde ceza verecek kadar sevmez.düşünsenize kendi var ettiğinize canice ceza verme.neden tanrı onu sorgulamamız istemez neden baş kaldırı diye değerlendirir ve insanları bundan uzak tutar çünkü bütün yanlışları ortaya çıkar :D şöylede diye biliriz tanrıyı yaratan insanların açıkları ortaya çıkar onun için fazla araştırma derler sadece ibadet et :D
kusura bakmayın ama bize ibadet değil bize sorgulamak düşer zaten bizim yerimize ibadet eden arkadaşlar var onlarada burdan saygılarımı sunarım :D

saygılar...

K.C.
26-09-2007, 01:30
Tanrı, daha doğrusu Allah beyinlerimize hükmedebilecek kadar yüce olmalıdır.

Allah'ı ve gönderdiği dini sorgulamak en başta Allah'ın arzu edeceği bir durum olmalıdır ki Allah ve Dini gerçekse her türlü sorgulamadan büyük bir zaferle çıkmaları gerekir.
Çıkamıyorlarsa ilk cümleye baş vurulur ve beyinlere nüfuz edilerek o sorgulardan yine Allah ve dini zaferle çıkar.

O halde bir yerlerde bir sakatlık ve yalan var ama, tam olarak o yeri çözemedim. :))

ziggurat
26-09-2007, 01:32
Esas sorun Tanri nin mi insani,insanin mi Tanri yi yarattigi.

yellow
26-09-2007, 01:55
Hep var olan ve bize var olma şansını tanıyan kaynak ne idi?

Tanrı?

Madde?

Ve belki de şöyledir: Madde salt enerjinin ürünüdür ve salt enerji de Tanrının. Ya da maddenin kaynağı salt enerjidir ve salt enerjinin kaynağı da Tanrı.

Materyalizm Tanrının var olduğunu söyleyen tezi çürütemez.

Fakat belki de akıl bize Tanrının varlığını kanıtlayabilir.

Mesela şunu sorgulayalım: Yaşamak ne demektir? Yıllardır yaşıyoruz hepimiz. Bizden önce kaç nesil insan yaşadı kimbilir. Onlar insan formunda yaşamaya başlamadan önce de dünyamızda yaşayan birçok canlı vardı. İlk atamız tek hücreliye kadar. O yaşamak ne demek nereden biliyordu? Neden yaşadı? Yaşama iç güdüsünü ona kim yerleştirdi? Yani onu kim programladı?

Sadece bir soru. Ama en azından şimdilik, benim için Tanrı'nın var olduğunun kanıt

vartor
26-09-2007, 03:59
O icguduyu neden biri vermis olsun? Ille de birinin alin size icgudu, artik yasayin mi demis olmasi gerekiyor? Yoksa canli var olur da yasayamaz miydi demek istiyorsunuz? Dunyanin yasi, 5 milyar sene civarinda. Insanin ortaya cikmasi ise daha dun denilebilecek kadar kisa, Bilmek, farketmek insanin varligiyla ortaya cikmistir. 3.5 miyar senede tek hucreliden insana kadar gelen sureyi bilmem tahayul edebiliyormusunuz? 500 milyon sene onceki hayatla bugunku cok farkli. Hem bitki hem de hayvanlar alemi, acaba icguduleri kayboldu da mi bugun eskiler ortalikta yoklar dersiniz? Daha acikcasi, bunun bir tanri, yaratici ile ilgisini goremiyorum.

aspendos
26-09-2007, 10:37
O icguduyu neden biri vermis olsun? Ille de birinin alin size icgudu, artik yasayin mi demis olmasi gerekiyor? Yoksa canli var olur da yasayamaz miydi demek istiyorsunuz? Dunyanin yasi, 5 milyar sene civarinda. Insanin ortaya cikmasi ise daha dun denilebilecek kadar kisa, Bilmek, farketmek insanin varligiyla ortaya cikmistir. 3.5 miyar senede tek hucreliden insana kadar gelen sureyi bilmem tahayul edebiliyormusunuz? 500 milyon sene onceki hayatla bugunku cok farkli. Hem bitki hem de hayvanlar alemi, acaba icguduleri kayboldu da mi bugun eskiler ortalikta yoklar dersiniz? Daha acikcasi, bunun bir tanri, yaratici ile ilgisini goremiyorum.

arkadaşlar ,

bizler islam inancına inanarakdan cenabı allahın adaletli ve herşeyi gereği gibi yaratılmış olduğuna ve hiçbirşeyinde sebebsiz yere yaratıldığını düşünmüyoruz .

bizim ona teslim olmamızdan başka hiçbir düşünce olamaz allahı sorgulamak nedir ?

ne değiştirebilirsiniz .

kainatı yarattığında hangi birimiz onu sorgulaya bildi ?

böyle bir güç var karşımızda halen özgür iradeden allahı sorgulamakdan bahsediyoruz .

işte anlaşılmıyacak konuda şu . *allah var mı yok mu ? * bizce kesin var diğerlerinde kesin yok .

peki soruyorum olmıyan bir allah için nasıl sorgu yapıcaksın olmayan bir allaha nasıl hesap sorcaksın ?

demmekki olan bir gerçek varki bukadar insan onun hakkında yorum yapabiliyor . ama doğru ama yanlış .

allah kainatı yarattı cennet cehennemi de engel olabilen varsa engelleyin .

mümkin değil ancak inanmayanlar engeller kendi akkıllarınca , oda ben allaha inanmıyorum cennet cehennemede inanmıyorum öldükden sonrada hiçbirşey olmıyacak .

eğer yok ise hiçbirimiz bundan haberi olmıyacak !!

ama var ise hesab meydanında görüşeceğiz . her koyun kendi bacağından asılır .insanlara allah zulüm etmez insanlar kendi yaptıklarının hatasını çeker .

unutmaki allah kaderini değiştirme gibi bir fırsat sunuyor sana nasıl mı ?

eğer ki kaderin önceden belli ise ki belli ama kimin kaderi alinin mi mehmetin mi hasanın mı ?

tövbe kapısı açık oln her insanın kaderi şu an belli dir . nasıl ki ateistlerden müslümanlığa dönen var ise müslüman iken ateist olan larda mevcut .

onun kaderini allah hidayet vererek tayin ediyor ama insanın özgür iradesi sayesinde seçimi insan yapıyor .

rebera_roni
26-09-2007, 10:50
aspendos ==> '' peki *soruyorum *olmıyan *bir *allah *için *nasıl *sorgu *yapıcaksın *olmayan *bir *allaha *nasıl *hesap *sorcaksın *?
*
demmekki *olan *bir *gerçek *varki *bukadar *insan *onun *hakkında *yorum *yapabiliyor *. *ama *doğru *ama *yanlış.'' olan bişey yok ve biz bunu yargılamıyoruz biz bunu olan(varmış) gibi gösteren ve insanları bu güne kadar bununla kandıran (sözleriyle kitaplarıyla vs.) insanlardan ve onların temsilcilerden ve kitaplarından ve sözlerinden hesap soruyoruz olmayan bir seyden ve kimseden hesap sorulmaz ama varmış gibi göster kişlerden hesap sorulur.

==> ''unutmaki *allah *kaderini *değiştirme *gibi *bir *fırsat *sunuyor *sana *nasıl *mı *?
*
eğer *ki *kaderin *önceden *belli *ise *ki *belli *ama *kimin *kaderi *alinin *mi *mehmetin *mi *hasanın *mı *? '' cümlelerinin çelişkisine bak kader belli ama değiştire biliyormusum.arkadaşım öndceden tahin edileni nasıl değiştiriyorsun değişiyorsa o zaman kaderin ne anlamı kaldı ki.

saygılarımla...

thunderpoint
26-09-2007, 11:03
bizler islam inancına inanarakdan cenabı allahın adaletli ve herşeyi gereği gibi yaratılmış olduğuna ve hiçbirşeyinde sebebsiz yere yaratıldığını düşünmüyoruz .

Bak sevgili aspendos kardeşim,

Yahu sizi üzmek, kırmak istemiyoruz ama cümlelerinizi, başlıklarınızı falan biz düzeltiyoruz. Siz daha bunu beceremezken gelip burada bizimle ayetleri, hadisleri falan tartışıyorsunuz. Üstelik bilseniz gam yemeyeceğim. Ya gönlünüzden geçeni yazıyorsunuz ya da bir başkasının daha önce yazdıklarını getirip buraya yapıştırıyorsunuz.

Bak yukarıdaki cümleye; sen şimdi orada ne demek istedin? Ben seninle nasıl tartışabilirim bu şartlarda kardeşim söyler misin? *

Allah insanlara zulüm etmez, insanlar kendi yaptıklarının hatasını çeker .

Sen gerçekten Kuran'ı biliyorsan ve insani (ahlaki) mantığın varsa bunu söylemezsin mesela. Hiçbir suçları yokken insanın kulaklarını, gözlerini bağlayan; onları ateşlerde yakmakla tehdit eden bir Allah'tan bahsediyoruz. Bunlar sence kremalı pasta falan mı sevgili kardeşim?

Gel şu işi çözümleyelim. Sen de ki "Arkadaşlar ne olursa olsun -ister yanlış ister doğru- ben bu işe inanıyorum; kimseyi de bu konuda zorlamam -her ne kadar Kuran'da zorlayın diyorsa da-"; herkesin inancı kendinedir" olay bitsin. Sonra bu adriano ve kararamamış kuş ikilisinin yaptıkları gibi yapma hiç. Gir forumlara, başlıkları oku. Ama dinlene dinlene... Çünkü çok seveceğin konular anlatılıyor.

Hayırlı hidayetler sevgili kardeşim...

Theador
26-09-2007, 12:26
Varan1:Şimdi ben tanrı varmıdır yokmudur muhabbetine girmeyeceğim bazılarımız başlığı açan ve bunları cevaplayan biçok arkadaşımızın "Aa bak bunlarda tanrıya inanıyorlar inanmasalar Yüce tanrı sana bir *sorum var gibi bir başlığa yazarlarmıydı"önce bunun tanrının var olup olmamasıyla bir alakası yok sadece kafasında polemik oluşanların kellelerini aydınlatmak için yapılmıştır.Evet şimdi benimde bir sorum var ama tanrının beni anlayıp cevaplaması için sormuyorum müdahale etmiş olsaydı en basitinden geçen yıl yakalanan bir sapık vardı 10-12 yaşlarında küçük kızları yakalayıp tecavüz ediyordu bununlada kalmıyor boğuyor daha sonrada yakıp kimliklerinin belirlenmemesi için
çöplüğe gömüyordu ben buradan tanrı'nın merhametsiz ve dünyaya müdahale etmeyen bir tanrı sonucunu çıkarırım "kardeşim sınava çekiliyor işte adam cehenneme gidecek"diyen masum köylüye yuhalarımı iletiyorum bu nasıl sınavdır ne suçu vardı o masum yawruların hiç suçları bu hayvanlık dışı olayları yaşadılar bu nasıl bir tanrı adaleti??bütün bu yaşananları gördü nasıl müdahale etmedi??

Varan2:Üç aşağı beş yukarı hepimiz tarih dersi aldık,dedelerimi ninelerimi bu işe katmıyorum zaten onlar yüzünden hep korkutulmadık mı?Şimdi arkadaş bu topraklardan yada başka topraklardan pek çok insan,kavim,soy geldi geçti mesela Büyük Hunlular adamlar sözde ilahi dinlerden önce gelmişler
yahu onlara hiç bir din yok yada daha önceye gidelim mesela Anadoluda yaşayan Asurlar Mö. bilmem kaç yılında yaşamışlar e onların yaşadığı zamanda hiç inmemiş adamlar konuşmayı bilmiyor bırak din olsa nasıl yerine getirecekler.Şimdi ben burada yine bir adaletsizlik görüyorum Bize Din var,kurallar,dayatmalar var ama onlara yok hayda hepimiz aynı güneşin altında yaşadıysak neden bu haksızlık?

Varan3:Bu dünyada zina,içki,kumar vs bunların hepsi günah ve haram.kardeşim burada haram,suç bilmem ne öteki tarafta huriler var işte hizmet için bilmem ne serbest herbişey neden burda haramda orda helal hayda bitmedi bana huriler varsa benim karımda ibadet etti onada indirmişsin bu dini peki ya ona ne var?bak tanrı kızdırıyorsun namus falan kalmadı!!araya sıkıştırıvereyim biranın tek damlası haram iken Alman Profesörler her gün yarım litre bira çok faydalıdır bilmem nerelerinize iyi gelir,lan sen bana haram ettin yoksa benim iyiliğimi istemiyormusun?

ali imran suresi:
85. kim islamdan gayri bir din ararsa artık o, ondan asla kabul edilmeyecektir. ve o, ahirete hüsrana düşenlerdendir
Varan4:Mesela ben Türk olarak değil de Canada'da bir Hristiyan çocuğu olarak dünyaya gelmiş olsaydım cayır cayır yanacaktım öylemi?"Ne yancan git İslami bul kurtul"diyorsun köylü kardeşim yahu benim ozamanki şartlarda aldığım kültür nasıl buna izin verir?ayrıca benim ne suçum var Canada'da doğdum işte ha bide herşeye bi kılıf uyduruyorlar ya şu söz var"Doğan her bebek Müslüman doğar"e doğdum ne olacak a ben bebekken müslümandım yine onu tercih edeyim mi?Ben suçum değildi orada o ailede dünyaya gelmek beni yakacaksın nerede adaletin?

Varan5:Şimdi oh güneş yeşillik,dizayn harika,bide beni attın e akvaryum balıksız olmaz yemimide atıyorsun eksik olma bişey attın sen arada yesem yenmez,içsem içilmez.Sana iyilik ettim şimdi karşılığını ver mi dedin?kusura bakma tanrı balığız ama türkçemiz var .iyilik:karşılıksız yapılan yardım."lan ne adamsın yolladığım şey senin iyiliğin için yoksa bana ne yararı lur unutma seni ben yarattım yakarım ha cızzz"diyorsunda ben dayatmalar olmadan da yaşarım üstelik özgürlüğümü kısıtlıyorsun al şunu üstümden pek ağır,inanmamak da özgürsün ama inanmazsan yakarım oh valla hani özgürlüğüm,nasıl bir vicdan senin ki yarat yarat sonrada yak,Size soruyorum köylü arkdaşlar ne kötlükü yaparsa yapsın bir insanın yanmasını istermiydiniz?evet mi ozaman sizde kötüsünüz kötülüğe kötülükle karşılık o zamanda merhametli tanrı da kötü??

maide suresi:
51. ey iman edenler! yahudileri ve hristiyanları gönül dostları edinmeyin. onlar birbirlerinin gönül dostlarıdır. sizden kim onları gönül dostu edinirse o, onlardandır. allah, zalimler toplumunu dogruya ve güzele kılavuzlamaz.
Varan6:Benim hristiyan arkdaşım olamayacak mı yani??lan ne biçim din bu be insana değer vermiyor sadece kendine değer veriyor?onu da tanrı yaratmadı mı neden o benim arkdaşım olamaz?

rebera_roni
26-09-2007, 13:25
Theador arkadaşım varanların harika :D
belki çoğu arkadaşa bilimden uzak gelecek daha doğrusu duygusal gelecek ama tanrıya ilk nefretim halepçe katliamı ile geldi tv de gördüğüm insan manzaraları. ve bunu yapan birçok müslümanın çok sevdiği insan :D

bazı arkadaşlara göre diyeyim hak yolundan ozaman tamamen çıktım :D

aslında iyi oldu tüm tabuları yıktım daha farklı daha özgür düşüne biliyorum bunu düşünme sadece ibadet et olayı ortadan kalktı yani

saygılarımla...

karakartal
26-09-2007, 14:22
Theador arkadaşım varanların harika :D
belki çoğu arkadaşa bilimden uzak gelecek daha doğrusu duygusal gelecek ama tanrıya ilk nefretim halepçe katliamı ile geldi tv de gördüğüm insan manzaraları. ve bunu yapan birçok müslümanın çok sevdiği insan :D

bazı arkadaşlara göre diyeyim hak yolundan ozaman tamamen çıktım :D

aslında iyi oldu tüm tabuları yıktım daha farklı daha özgür düşüne biliyorum bunu düşünme sadece ibadet et olayı ortadan kalktı yani

saygılarımla...

1)özgürlük nefsani arzularını yerine getirerek olmaz

Allah a nefret etmiş olabilirsin bu senin acizliğini gösterir sen Allahı ne kadar sevmesende yine onun kulusun bunu reddesende bu böyledir ve Allah a karşı yaptığın bu ihanetin karşılığını mutlaka Ahirette görüceksin

Allah insanı yoktan varedendir

rebera_roni
26-09-2007, 15:17
valla kendis kulluğumu kendince sahiplene bilir ama ben onun kulu olmam olamam.ben kendimi buldum tanrı yok oldu :D

ahiret diyorsunda ne zaman acaba :D

adrio
26-09-2007, 15:30
valla kendis kulluğumu kendince sahiplene bilir ama ben onun kulu olmam olamam.ben kendimi buldum tanrı yok oldu :D

ahiret diyorsunda ne zaman acaba :D

ya sen yaşıosun demi senin yaşamanı sağlayan kim senin yaşamını garantisi varmı bana onu söyle ama akıllıca mantıklı cvplar yaz<

he birde unutmadan yaşamaktaki amacın ne???
bizler en azından bir amaç bulmuşuz? sen ne yapacaksın?

allaha emanet ol kardeşim:)

rebera_roni
26-09-2007, 15:37
belli ki sen tanrı için yaşıyorsun tanrı getirdiği kurallar için az da olsa sevap kazanıp cennete gitmek için.yapmazsanız tanrınız sizi yakar ona göre :D

sen tanrı için yaşarsın amacın bu
ben kendim için yaşarım tanrıyı yok etmek için <==bundan güzel amaç mı olur.

he bu arada cevaplarının çoğunu okudum hepsinde bi alaycı bi sertlik... ve sunu sana diyem madem sen kardesim dedin bende söyleyeyim kardesim eğer formda bişeyler paylaşmak istiyorsan örnek olarak psiko abim gibi ol islamı veya dini savunman önemli değil ama yazılara vereceğin uslup çok önemli.

saygılar...

aspendos
26-09-2007, 17:08

Bak sevgili aspendos kardeşim,

Yahu sizi üzmek, kırmak istemiyoruz ama cümlelerinizi, başlıklarınızı falan biz düzeltiyoruz. Siz daha bunu beceremezken gelip burada bizimle ayetleri, hadisleri falan tartışıyorsunuz. Üstelik bilseniz gam yemeyeceğim. Ya gönlünüzden geçeni yazıyorsunuz ya da bir başkasının daha önce yazdıklarını getirip buraya yapıştırıyorsunuz.

Bak yukarıdaki cümleye; sen şimdi orada ne demek istedin? Ben seninle nasıl tartışabilirim bu şartlarda kardeşim söyler misin? *

Allah insanlara zulüm etmez, insanlar kendi yaptıklarının hatasını çeker .

Sen gerçekten Kuran'ı biliyorsan ve insani (ahlaki) mantığın varsa bunu söylemezsin mesela. Hiçbir suçları yokken insanın kulaklarını, gözlerini bağlayan; onları ateşlerde yakmakla dehdit eden bir Allah'tan bahsediyoruz. Bunlar sence kremalı pasta falan mı sevgili kardeşim?

Gel şu işi çözümleyelim. Sen de ki "Arkadaşlar ne olursa olsun -ister yanlış ister doğru- ben bu işe inanıyorum; kimseyi de bu konuda zorlamam -her ne kadar Kuran'da zorlayın diyorsa da-"; herkesin inancı kendinedir" olay bitsin. Sonra bu adriano ve kararamamış kuş ikilisinin yaptıkları gibi yapma hiç. Gir forumlara, başlıkları oku. Ama dinlene dinlene... Çünkü çok seveceğin konular anlatılıyor.

Hayırlı hidayetler sevgili kardeşim...

güzel kardeşim thunderpoint,

Nisâ(*) Sûresinin 40 . Ayetinde *
Şüphesiz Allah (hiç kimseye) zerre kadar zulüm etmez. (Yapılan) çok küçük bir iyilik de olsa onun sevabını kat kat arttırır ve kendi katından büyük bir mükâfat verir. *

HUD SURESİ:101. Biz onlara zulmetmedik. Fakat onlar kendilerine zulmettiler. Rabbinin azap emri gelince Allah’ı bırakıp da taptıkları ilahları kendilerine hiçbir fayda sağlamadı. İlahları onların sadece ziyanlarını artırdı.

şimdik allah insanlara zulüm etmez insanlar kendi yaptıklarının cezasını çeker değimde anlamıyacak olduğunuzu önceden zaten gördüm .

ben sade dillet fazla edebiyata girmeden yazyorum herkez anlasın diye ama görüyorum ki okadar net ve açık ve basit yazmama karşı thunderpoint kardeş nedemek istediğimi anlamamış .

zaten kuranı kerimden de anladıklarını sandığından bu durumdalar .

kıyamet nezaman diyiyor bir arkadaş *:D

yakındır güzel kardeşim .

hayırlı ateizmler

thunderpoint
26-09-2007, 17:12
Sağol aspendos kardeş,

Aydınlandım sağol.. Sen beni hiçbir şey söylememiş say!

Hayırlı hidayetler...

aspendos
26-09-2007, 17:31
aynen kardeş sende sağol ..

sende beni yazılarınla bayağı aydınlattın ne güzel işte karşılıklı güzel şeyler yazıyoruz ..

sevgiyle kal kalbindeki pası sök at ... :wink:

vartor
26-09-2007, 17:35
Nedense imanli dostlarimiz, biz tanriyi, tanrilari kritik ettikce, inanciniz yoksa neden tanridan bahsediyorsunuz gibi sorular yoneltiyorlar. Biz bu sorulari coktan sorduk ve cevabini bulduk, burada, sizlerin sormasi gereken noktalara dikkati cekmek, iman ile korlenmis gozlerinize isik tutabilmek amaciyla sizin hic dusunmediginiz, dusunmekten korktugunuz gercekleri gostermeye calisiyoruz.
*Sizlerin tanri inanciyla da alip veremedigimiz birsey yok. Kendinizle tanriniz arasina giren bizler degil dininizdir dikkat edecek olursaniz. Dinler dikte eder tanriya nasil tapmaniz gerektigini, dinlerdir sevgi yerine nefreti, kendinden olmayani dislamayi ogutleyen, babayi ogula, kardesi kardese dusuren.
*Dunyada bunca cesitli inanc sistemleri var ve inanirlari kendi yollarinin en dogrusu olduguna inandiklari icin de bu dinlerin mensuplari olmuslardir. Kimileri inegi kutsal sayarken bazilari domuzdan nefret eder. Biri digerinin inancini komik bulurken, kendi inancini sorgulamaktan kacinir, korkar. Bizler (ateistler) *Yüce Tanrı! Sana bir sorum var... derken sorumuzun inanmadigimiz tanriya degil, sizlere oldugunu anlamanizi isterim.
* * * * * * sevgiler...

aspendos
26-09-2007, 17:49
ateizm de kendi inancı en doğru olarak görür.

inanç diyorum bir yaratıcının olmadığına inanan bir toplum dur .

kendini sıkma bukadar bizler neyin doğru olduğunu sizden daha iyi biliyoruz bunu söyleyince gene sinirleriniz tepelerinize çıkıyor biliyorum ..

vartor
26-09-2007, 18:38
Sevgili aspendos, varligini ispatliyamadigin herhangi birseyi yok adetmek bir inanc degil, akil ve mantigin getirdigi bir sonuctur. Ustelik bu varlik insanlik tarihi boyunca ihtiyaca gore sekil degistiren, bilim ilerledikce icraatinda degisikliklere ugrayan, yani insana gore degisen bir varliksa....

aspendos
26-09-2007, 19:41
Sevgili aspendos, varligini ispatliyamadigin herhangi birseyi yok adetmek bir inanc degil, akil ve mantigin getirdigi bir sonuctur. Ustelik bu varlik insanlik tarihi boyunca ihtiyaca gore sekil degistiren, bilim ilerledikce icraatinda degisikliklere ugrayan, yani insana gore degisen bir varliksa....

eğer senin dediğin gibi ise hepimiz yani 1.5 milyar islam alemi yanılmış dır ne kaybederiz ?

ama tersini birde göz önünde bulundur ?

zararı kendin düşün , kısa bir örü ebedi bir hayata neden değişeyim ..

sevgi ile kal .

ozgur_beyin
26-09-2007, 20:15
zararı kendin düşün , kısa bir örü ebedi bir hayata neden değişeyim ASPENDOS

Sevgili aspendos *halikul-rezzak *,galibul mutlak ,ferasetini arttırsın.
nef-i'nin bir şiirinde anlattığı engiiiiin tiplerdensin sizler için şöyle demiş.
AAH, TUTİ-İ MÛ'CİZE GÛYEM NE DESEM LÂF DEĞİL,
ÇERH İLE SÖYLEŞEMEM AİNESİ SAF DEĞİL..

Her gün nerden bulursun, bu kadar veciz lafları. Rahmetli ÖMER SEYFETTİN'in Efruz Beyi bile sizin elinize su
dökemez. Sen bu kadar veciz cümleler kurup her konudan haberdar olduğunuza göre bunlarıda anlamışsındır.
Niçin *fikri yapının kadüklüğünün farkına varmaz davulcu yellenmesini geçmeyen uyduruk sloganlar yazarsın.
Siz nasıl bir müslümansınız sizde *''HAYA'' MÜESSESİ ÇALIŞMAZMI? Sen ancak kumda oynayacak kapasiten varken Raşmor Dağlarına *başkan yüzü yapacağım diye, niye tırmalanırsın anlamam.
Mızraklı ilmihali okuyan, senin yanında alim sayılırken sen kendini nereye koyarsın. siz nasıl bir yüzsüzler ordusunun iflah olmaz neferleri olmayı seçersinizde, beyninde bir habbe kadar fikir saklamayı seçmezsiniz ANLAMAM
Niçin karnınızda cim kadar nokta yokken, bilgiç olma ukalalığının baş fedailerisiniz. niçin ?niçin?

26-09-2007, 23:34
evet öyle kendi şüphenle kıvran kardeşim işine geliyosa :)

lizarazu
21-04-2012, 03:54
Eskİ misirlilar tanrilari amon-ra'nin varliĞindan o kadar emİnlerdİ kİ amon-ra İÇİn devasa tapinaklar ve pİramİtler yaptilar. Adamin bİrİ Çikip "sİz bunlari boŞuna yapiyorsunuz ÇÜnkÜ amon-ra'ya İnanan bİr kİŞİ bİle kalmayacak!" deseydİ, o adam İÇİn "delİ" derlerdİ. Sultan ahmet, sÜleymanİye, selİmİye camİlerİ boŞuna yapildi ÇÜnkÜ allah'a İnanan bİr kİŞİ bİle kalmayacak tipki bugÜn amon-ra'ya İnanan bİr kİŞİ bİle kalmadiĞi gİbİ.

sergenci
21-04-2012, 12:31
sn. lizarazu haklısınız, tarihten bu yana daima tanrıların adları, tapınaklarında şekilleri ve işlevleri değişmiştir. Belkide Bin veya ikibin yıl sonra değişik tanrılar ve tapınaklar ortaya çıkabilir, insanoğlu ne zaman ki tapınmanın zararlarını anlayacak işte o zaman tanrılar ve tapınaklarıda yok olacak. Tanrılar binlerce yıldır insanlığı seyrediyor, acaba bu tanrılar aralarında bahsemi girdiler, kim daha fazla insanı kendisine kul edecek diye. Kulların bir gün mutlaka bu uyuşturucu illetten kurtulup insan gibi yaşamasını diliyorum. Esenkalın.

vartor
21-04-2012, 15:42
Insan var oldukca, kendine tanrilar yaratmaya devam edecege benziyor. Laikligi laf olsun diye degil, hakiki anlaminda dunya capinda uygulanmasi olacak benim temennim .