Orijinalini görmek için tıklayınız : HRİSTİYANLIĞI KURAN İSA MESİH DEĞİL AZİZ PAVLUS'TUR
"TAPINAKTA SIĞIR, KOYUN, GÜVERCİN SATICILARIYLA OTURMUŞ PARA DEĞİŞTİRENLERİ GÖRDÜ.İPLERDEN BİR KAMÇI YAPIP TÜMÜNÜ TAPINAKTAN DIŞARI ATTI. PARA DEĞİŞTİRENLERİN PARALARINI ÇEVREYE SAÇIP MASALARINI DEVİRDİ. GÜVERCİN SATICILARINA BUNLARI BURADAN KALDIRIN DEDİ. BABAMIN EVİNİ PAZAR YERİNE DÖNÜŞTÜRMEYİN."
YENİ AHİT, MARKOS İNCİLİ,11:15, YENİ AHİT, MATTA İNCİLİ, 21:12
burada kastedilen tapınak bir yahudi tapınağıdır. yani isa mesih bal gibi ben yahudi reformistiyim diyor. hristiyanlık sözcüğünü ilk kullananlarda isa değil onun karşıtlarıdır. incil'de resullerin işleri adlı bölüme bakarsanı; aziz pavlus'la tartışan kral 2. herodes agrippa'nın alaycı bir üslupla "kısa zamanda beni hristiyan olmaya ikna edersin" dediği yazılıdır. hristiyanlık terimi daha sonra antakya'da yoğun olarak kullanılmıştır.
aziz pavlus tarsus'ta doğup, büyümüş birisidir. hristiyanlığın bir çok ana ögesini sümerlilerden o almıştır. mesela isa'nın öldükten sonra hristiyan olması anadolu'da ölen kralların tanrı olması anlayışıyla örtüşmektedir.
benim iddialarım bunlar. sizlerinde bu konu hakkında ki yorumlarını bekliyorum.
saygılar...
sevgili enkidu,
bu iddia'nın biraz daha ilerisi de İsa'ya atfedilen söz, davranış ve özelliklerin Apollonius'tan "intihal" yani aşırma olduğu iddiası. Aytunç Altındal'ın çeşitli kitaplarında değindiği bu iddia ile ilgili şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Vatikan aleyhine açılmış bir dava bile var (Luigi Cascioli davası). Konu ile ilgili bir link:
http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2005/04/11/yazidizi/yazidizi1.html
ama özde haklısın, aslında Hıristiyanlık ya da daha spesifik olmak gerekirse katolik inancı "Pavlus dini"dir.
ozgur_beyin
13-03-2007, 18:59
islamıda ,bu kadar geliştiren genişleten, bin bir yola sokan *müslüman''pavlus'lar'' değilmi?
aslına bakarsanız özgür beyin beyefendi tüm semavi dinler sümer kökenli. size tavsiye edeceğim kitap şudur: tevrat,incil ve kuran'ın sümerdeki kökeni muazzez ilmiye çığ
saygılar...
canocano2323
13-03-2007, 20:47
Okuduklarıma dayanarak yazıyorum.Okuduğum hristiyan kaynaklarda pavlus yüceleştirilmiyor onun isa mesihi insanlığa tanıtmada çok önemli rol oynadığını biliyorum
Pavlus olmasaydı hehalde Hıristiyanlık sadece bir Yahudi mezhebi olarak kalırdı. Onun sayesinde diğer "uluslara" açılıyor. Pavlus bu açıdan bu işin mimarı sayılır. Yahudi adetleri olan sünnet ve kurban konularında Pavlus oldukça devrimci bir tavır alır. Yeni Ahit'in önemli bölümü de zaten Pavlus'a aittir ve onun geleneksel Yahudi anlayışını eleştiren mektuplarından oluşur. Zaten Yahudilerin diğer geleneksel mezhepleri olan Ferisiler ve Sadukiler karşısında Hıristiyanların Yahudiler arasında fazla şansları yoktu. Ama Yahudi dünyasının dışına taşarak kimsenin aklında olmayan bir genişlemeyi başardılar.
Hıristiyanlıkta aslında benim anladığım kadarıyla Pavlus bir peygamberdir. Yahudi geleneğindeki diğer peygamberler gibi peygamberlik yapar. İslamiyet onun peygamberliğini kabul etmez. İsa ise peygamber değil Tanrı'dır. İslamiyet onu da peygamber olarak kabul eder. Bu arada tabii İslamiyet ve Yahudilik ve Hıristiyanlıktaki peygamber kavrayışları da birbirinden biraz farklı işleniyor.
tüm semavi dinler hz ibrahim'i peygamber olarak kabul etmekte ve onun koyduğu kuralların pekte dışına çıkmamaktadır. eğer kapsamlı ve korkusuz bir araştırma yapılırsa semavi dinlerin ibrani mezhebi olduğu görülecektir.
saygılar...
Sevgili Enkidu,
Konu ilginç. Ben bu hususta bilgili değilim. Ancak 'İsa'ya Göre İncil' kitabını okuyunca ilgilendim. Bu kitaba ait inceleme yazımı 'kitap incelemeleri' köşesinde bulabilirsiniz.
Daha sonra 'Politika ve Tarih'Başlığında Roma İmparatorluğu ve İlk hiristiyanlarla ilgili olarak Sargondan çok güzel bilgiler aldık. Bu arada tesadüfen ben de bir yazıya ulaşmıştım. Bunu orada aktardım:
-----------------------------------------------------------------------
Sargon’a *ve *Frodo’ya *verdikleri *güzel *bilgiler *için *çok *teşekkürler. Ben *de *bu *konuya *tesadüfen *karşılaştığım *bir *makale *(Uri *Cohen, *Prof *– *Modern *Yahudi *Edebiyatı) *ile *katkıda *bulunmak *isterim. *Bu *yazı *Counterpunch *dergisinde *çıktı. *Özgün *metne *aşağıdaki *adresten *ulaşabilirsiniz:
*
http://www.counterpunch.org/cohen12292006.html
*
Bu *yazıda *İncil’deki *bazı *söylemlerin *gayet *yanlış *ve *haksız *olduğu *kısaca *anlatılarak *(Kral *Herod *– *bütün *dini *çeşitliliğe *karşın *kendisi *de *Arap *ve *Yahudi *dininde *olmasına *rağmen *oldukça *seküler *bir *idare *göstermiş) *İsa *öncesi *Filistin’in *geçmişi *inceleniyor. *
*
Filistin *M.Ö *500’de *Persler *tarafından *istila *edilir. *Bu *sırada *Filistin’de *çok *tanrılı *dinler *vardır *ve *halk *çok *kozmopolittir: *Yunanlılar, *Filistinliler, *Araplara, *Samaryanlar, *Finikeliler *vs *gibi. *Persler *Kudüs’te *bir *Ruhbanlık *otoritesi *kurarak *Filistin’i *idare *etmeye *çalışırlar. *Bu *maksatla *mevcut *pagan *tanrıları *bertaraf *edilerek *Filistinliler *tek *tanrıda *birleştirilmeye *çalışılır. *Önce *dişi *tanrılar *kocalarından *boşatılarak *tanrısallıktan *dişilik *kaldırılır *bütün *dişi *kültlerine *şiddetli *baskı *uygulanır. *Arkasından *geride *kalan *erkek *tanrılar *tek *tanrıda *birleştirilir. *Bu *tanrı *Yehova *veya *Elohim *olarak *adlandırılır. *MÖ *500 *ila *150 *yılları *arasında *bu *Ruhban *aristokrasisi, *yazmanlarına *Filistin *tarihini *yeniden *yazdırırlar. *Öyle *ki, *sanki *Yehova *monoteistik *varlık *olarak *her *daim *mevcut *olmuştur. *Geçmişte *olmuş *bütün *tabii *afetlere, *savaşlara, *kıtlıklara, *etraftaki *bütün *kral *ve *kraliçelerin *yaşamlarına *Yehova *sokulur. *Bu *bir *cins *George *Orwell’in *“1984” *romanındaki *gibi *gerçeğin *değiştirilmesidir. Neyse, *Büyük *İskender *de *MÖ *340’da *Filistin’i *işgal *ettiğinde, *3 *y.yıl *sonra *Roma’lılar *geldiğinde *de *işlerine *yaradığı *için *hep *Kudüs *Ruhbanlığı *devrede *bırakılmış. *Ancak *Kudüs *Ruhbanlığı *5 *yüzyıllık *egemenliğinde *Yahudilere *etnik *ve *dini *bir *kimlik *vermekte *başarısız *olmuştur. *Yehova *kültü *Filistin’de *ve *Roma *İmparatorluğunda *yayıldığında *bile *çatlamış *olarak *rakip *çeşitli *hiziplerin *gelişimi *ile *Yahudi *ve *Hiristiyan *inançları *şeklinde *sonuçlanmıştır. *
*
Filistin *halkı *istilacılara *karşı *vergi *ve *kölelikten *dolayı *sıklıkla *isyan *ederdi. *Bu *sırada *dini *fanatikler *(örneğin *Vaftizci *Yahya) *de *istilacılara *yataklık *ettiği *için *Kudüs *Ruhbanlığını *lanetleyip *halk *arasında *itibar *görürlerdi. *Nasıra’lı *İsa’nın *da *monoteistik *propagandayı *Kudüs *Ruhbanlığına *karşı *çevirmeyi *beceren *böyle *bir *baş *belası *olduğu *tahmin *edilmektedir. *
Kral *Herod’un *ölümündan *sonra *(MÖ *4) *yaklaşık *30 *yıla *yakın *--
süren *isyanlar *bile *oldu. *Sonunda *Roma, *isyanların *sebebini *Kudüs *Ruhbanlığında *bularak *73 *yılında *Herod’un *genişlettiği *büyük *Kudüs *Mabedini *yakıp *yıkarak *Ruhbanlığı *lağvetti *ve *Filistin’i *de *valileri *ile *yönetmeye *başladı. *Bu *mabetten *bugüne *sadece *bir *duvar *kalmış: *Yahudilerin *gidip *başlarını *sallayarak *Tevrat *okudukları *Ağlama *Duvarı.
-------------------------------------------------------------------------------
Yani demek istediğim, yukarıdaki duruma bakınca İsa'nın sadece bir reformist olduğu yaklaşımı çok makul, normal görünüyor. Bu başlığı ilgiyle izliyorum.
Sağlıcakla ...
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler burlap bey
saygılar...
firatb84
31-03-2007, 23:28
Hristiyanlığı, daha doğrusu "orijinal" hristiyanlığı Pagan ve Gnostik bir rahip olan Pavlus kurmuştur, ilk yüzyıllarda yaşamış, kilise tarafından "heretik" olarak kabul edilen Gnostiklerin ve paganların yazdıklarından anlaşıldığı kadarıyla, Â*Pavlus gnostikler ve paganlar arasında son derece popüler ve saygı duyulan bir şahsiyet idi, Yunan kültürüne ve felsefeye olan hakimiyeti, onu bilgelik arayan Gnostikler arasında son derece saygı duyulan bir kişi haline getirmişti, pek çok bilim adamına göre (Doherty, Elaine Pagels, Ga Wells bunlardan yalnızca birkaçı) Pavlus'un öğrettiği "İsa" tarihsel bir figür olmaktan ziyade mistik, spiritüel bir olguyu simgeliyordu aynı "çarmıh" öğretisi gibi... Literalist Roma kilisesi tarafından adına düzenlenen "sahte" kabul edilen mektuplarını saymazsak Pavlus'un tarihsel İsa hakkında hiçbir bilgi vermediğini ve tam olarak Gnostisizm öğrettiğini görürüz.Gnostisizm bilgelerinin sadece ayinlerinde inisiye olanlara öğrettiği ve devamlı Â*"SIR" olarak niteledikleri öğretiye göre Daemon benliği, Tanrısal benlik/Tanrı, herkesin içindeydi, Pavlus da benzer şekilde:
Kol: 1:27 "Tanrı, kendi kutsallarına bu sırrın uluslar arasında ne denli yüce ve zengin olduğunu bildirmek istedi. Bu sırrın özü şudur: Mesih içinizde bulunuyor. "
Gal 3:1 Ey akılsız Galatyalılar! Sizi kim büyüledi? İsa Mesih çarmıha gerilmiş olarak gözlerinizin önünde tasvir edilmedi mi?
Pavlus'un mektuplarında, onlarca değişik bölümde İsa'nın (ve çarmıha gerilmenin) tarihsel bir figür olmaktan ziyade "mistik" bir olgu olduğu anlaşılır.
Osiris gizemleri Yunanistan'a geldiğinde, Yunanlılar kendilerine yabancı olan bazı öğretilerle karşılaşmışlardı: "Öeln ve dirilen Tanrı miti" bu mitin Yunan versiyonunu bilinçli şekilde "icat "ettiler ve Dionysos'a dönüştürdüler, Hellenistik yahudiler, başta Pavlus, bu gizemlerin "yahudi" bir uyarlamasını hazırlamak için Dionysos ile pek çok yönden benzeşen (hristiyanlık eleştirisi bölümüne uzun uzun yazdım) İsa mitini oluşturmaya başladı, başlarda spirütel olarak hazırlanan İsa hikayesi ilk defa MARKOS İNCİLİ ile literalistler tarafından tarihsel bir olguya dönüştürüldü, Matta, Luka ve Yuhanna incilleri de zaten Markos incilinden yararlanılrak hazırlanmıştı...
Peki nasıl olmuştu da bir Gnostik olan PAvlus, kilise tarafından "ortodoksluğun en büyük savunucusu" olarak kabul edilmişti?
PAvlus, ilk hristiyanlar(İsa mitini bilinçli olarak oluşturanlar) arasında o kadar popüler ve saygı duyulan bir isimdi ki bir kenara atılamazdı, *çok daha sonra "Literalizm" görüşünde olanlar Roma kilisesini kurmuş PAvlus'un mektuplarını elden geçirmiş ve adına sahte mektuplar yazmıştır.(1 ve 2. Timothy, Tiitus gibi) bu mektupların "sahte" olduğu, bilim adamları tarafından edebi çalışmalar sonrasında anlaşılmıştır bu mektuplarda, Pavlus'un diğer mektuplarında görülmeyen İsa'yı abartı bir şekilde "kör parmağım gözüne" hesabı "gerçek yaşamış bir figür" olarak gösterme çabası (aynı çaba 2.Yuhana mektubunda da vardır) gözden kaçmamaktadır ve bilim adamları, *bu sahte mektupların, *Pavlus'u "ortodoksluğun savunucusu" olarak göstermek için bilinçli bir şekilde, kilise tarafından yazıldığını söylemektedir..
tartışmanın başından başlıyorum arkadaşlar affola ..
başlık hakkında bir sözüm var :
hırıstıyanlık *bir din değildir. dinler sevaplarla tanrıya ulaşmaya çalışır. mesih inancı ise tanrının mesihle insanlara ulaşma çabasıdır. ..
aziz pavlus hiç bir zaman bir din kurmamıştır.. incilde mektupları vardır. petrusunki gibi , yahudanınki gibi, yakubunku gibi, lukanınki gibi .. sadece pavlusun mektupları diğerlerinden daha fazladır. bu hiç bir şeyi değiştirmez !!
pavlus herzaman kendisinin İSAMESİHİN KULU, ELÇİSİ , HİZMETKARI olduğunu vurgular. kjendisini yüceltmemiştir.