PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : FLASH HABER! AB''''den Ateistlere Müjde!

Ebu Leheb
14-02-2005, 21:01
Defalarca bu forumda söyledim, "AB sayesinde zorunlu din dersleri kalkacak ve kimliklerdeki din hanesi kaldırılacak" diye. Hatta AB Konseyine ve AB Komisyonuna bizzat mail atıp bu durumdan şikayetçi olduğumu bile belirtmiştim. Bu çabalar sonuç verdi.AB Konseyi Türkiye hakkında hazırladığı bi raporla zorunlu din derslerinin kaldırılmasını ve kimliklerdeki din hanesi bölümünün çıkarılmasını istedi.Bu raporun ardından Türkiye bu istekleri karşılamak zorunda kalacak ve okulardaki din dersleri seçimlik hale getiriliecek, bundan böyle sadece "din dersi almak istiyorum" diyen kişilere din dersi verilecek. Ayrıca nüfuz cüdanları yenilecek ve değiştirilecek, bundan böyle kimliklerde din bölümü olmayacak.

Avrupa Konseyi’nin ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele organı ECRI tarafından hazırlanan “Türkiye’de ırkçılık ve ayrımcılık” raporunda, son yıllarda gerçekleştirilen reformlara rağmen “ırkçılığa ve ırk ayrımcılığına karşı mücadeleyle ilgili olarak anayasada, ceza hukukunda, medeni ve idari hukukta hala boşluklar olduğu” söyleniyor.

Dinsel özgürlükler alanında ayrımclık yapıldığı, güvenlik güçlerinin azınlık gruplarına karşı kötü muamelede bulunduğu, medya ve kamuoyunda azınlık gruplarını hor gören söylemlerin önüne geçilemediği vurgulanıyor.

NÜFUS CÜZDANLARINDA DEĞİŞİKLİK İSTEMİ
Türkiye’de nüfus cüzdanlarının dinin belirtilmesinin hala zorunlu olduğunu belirten rapor, Lozan Antlaşması kapsamına giren dini azınlık gruplarına mensup kişilerin haklarını korumakla birlikte, söz konusu ibarenin çıkarılmasını sağlayan bir mekanizmanının en kısa sürede öngörülmesini istiyor.

ECRI, Türkiye’nin nüfus cüzdanlarında din ibaresini tutmaya devam eden yegane Avrupa ülkesi olduğuna işaret ederek, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de aykırı olduğunu söylüyor.

‘DİN DERSİ ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKSIN’
Zorunlu din derslerine de değinilen raporda, “eğer bu ders, belirli bir dinin öğretisi niteliğinde, esas olarak İslam dinini öğretmeyi hedefliyorsa, o zaman da çocukların ve ebeveynlerinin dini özgürlüklerini korumanın gereği olarak zorunlu bir ders olmaktan çıkarılmalıdır” deniyor

http://www.ntvmsnbc.com/news/309603.asp

Gergedan
14-02-2005, 21:22
Selam Arkadaşlar!

Bir ateist olarak uzunca bir süredir görüyorum ki Avrupa sürekli medeniyetin beşiğiymiş gibi mesajlar yazılıyor. Şimdi bir kere Avrupa o bizim bildiğimiz Rönesans, Reform Avrupası değil ki? Bilakis onları geçmişin çöplüğüne gömmek için inanılmaz çaba gösteriyor ve bunda da epey başarılı oluyor. Neden sürekli Sokrates''ten bahsediyorlar, Papayı övüyorlar da bir kere olsun Brunoları, Robespierre''leri ağızlarına almıyorlar? Avrupa aslında dinin gerçekten yönetimde olduğu bir kıta (bkz. Fransa hariç her ülke, özellikle Almanya).

Dolayısıyla onların bizim gördüğümüz garabet din dersleri ve bilimum dinsel unsuru ortadan kaldırmalarının, ''dini ortadan kaldırma amaçlı'' olarak görülmesi çok saçma! Öyle bir niyetleri olsa önce laikliği kabul ederler (Fransa dışında hiçbirinin laik olmadığı unutulmamalı!). Yani önce kendi bahçeni temizle sonra bize yardım et.

O zaman geriye tek bir seçenek kalıyor: zaten adım adım parçalanmakta olan bir ülkenin, birleştirici unsurlarından birisi olan dini de ortadan kaldır! İşte asıl hedefleri bu! Ben kesinlikle dinleri savunmuyorum ve elbet bir gün ortadan kalkacaklarını biliyorum. Ama bu olacaksa kendi iç dinamiklerimizle olacak, kendi halkımız bunu arzulayacak, böyle bir yönetim iktidara gelecek. Başka türlü her atılım sömürgecilik ve bağımlılık olur! Birisi çıkıp sorsa dini kaybetmek uğruna bağımsızlığını da kaybetmek ister misin diye kesinlikle hayır derim.

Bir çok arkadaş bu söylediklerime karşı çıkacak biliyorum. Ama dikkat edin Turan Dursun hiçbir zaman dine karşı savaşırken Avrupa''yı yüceltmemiş, oradan medet ummamıştır! O daima beni halkımla başbaşa bırakın, aramıza girmeyin demiştir.

Eğer O''nun sitesi altında yazı yazıyorsak, gerçekten Turan Dursun gibi düşünmeyi öğrenmemiz gerekir, mandacı Avrupacılar gibi değil!

Ebu Leheb
14-02-2005, 21:50
Gergedan ben bu müjdeli haberi "türkiyede din ortadan kalkıyor" olarak algılamadım ve öyle de yansıtmadım. Türkiyede yıllardan beri süregelen, laikliğe, demokrasiye ve insan haklarına aykırı olan bu iki uygulamanın kalkacak olmasını sevindirici buldum, buna en çok sevinecek kesimler arasında da ateistler bulunuyor.

AB''yi sevin ya da sevmeyin ancak şunu inkar edemezsinizki son birkaç yılda Türkiye''deki modernleşme ve demokratikleşme süreci hep AB sayesinde olmuştur. AB adeta demokrasinin motoru olmuştur.

AB''nin dayatmasıyla geçen yasaları ayrıntılarıyla bi bileseniz gerçekten şaşrsınız, asla olmaz denilen şeyler hep AB sayesinde olmuştur. Mesela bu din dersleri ve kimlik hanesini düşünün, şu an dinci bir hükümet var, bu değişiklikler AB olmasa gerçekleşme ihtimali hiç olmazdı ama hükümet "AB istiyor" diye bu değişiklikleri de yapacak..

Ben burda AB fetişizmi yapmıyorum sadece AB''ye üye olma vizyonunun Türkiye''de bir takım olumlu gelişmeleri hızlandırdığını vurgulamak istiyorum.

AB''ye üye olmak iyimidir yoksa kötü mü o ayrı bir mesele isterseniz Cafe''ye bi topic açarsınız tartışırız.

Tolga
15-02-2005, 13:05
Evet AB ye uyum süreci laiklik için yararlı olacak.Ama yinede son yapılanlar yeterli değil.Mesela;
Hala DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI diye bir kuruluş bulunmakta!
Hala cami imamları devletten maaş almaktalar!
Hala her gün beş vakit ezan sesi dinlemeye zorunlu bırakılıyoruz!
Hala cuma hutbelerinde verilen vaazlara MGK müdahale edebilmekte!
Hala camiler bedava elektrik kullanırken diğer dinlerin ibadet yerleri elektriği parayla kullanmaktalar!

Son yapılacakı düzenlemeler olumlu.Fakat görüldüğü gibi maalesef yeterli değil.Daha gerçek laiklik için çoooooooook mücadele verilmesi gerekiyor...