Orijinalini görmek için tıklayınız : EVRİME İNANIYORMUSUNUZ?
EVRİM KONUSU ÇOK TARTIŞILDI VE TARTIŞILMAKTA ...GEÇEN BU SÜRE İÇERİSİNDE BİRBİMİZDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK ...SONUÇ NE ?MERAK ETTİM
Ebu Leheb
14-02-2005, 22:55
sorduğun soru yanlış. "yer çekimine inanıyo musun" gibi saçma bir soru sorulamayacağı gibi "evrime inanıyo musun" diye bir soru da sorulamaz.
evrim bir din ya da inanç sistemi değil, bilimsel bir gerçektir.
Böyle bir soruyu soran insan, evrimi bilmiyor ve anlamıyor demektir. Bu durumda onun evrime inanmasının veya inanmamasının ne önemi olabilir ki?.
Evrim biyolojiye ait bir bilim dalıdır ve bilgiye dayanır. İnanç değildir. Dolayısıyla reddedilemez. Birinin evrime inanması veya inanmaması tek başına önemsizdir. Hiç bir şey ifade etmez.
Ayrıca bazı temel bilgilerle değerlendirilmeyen evrim inancı, evrimi nedensiz veya sudan nedenlerle reddetmekten farksızdır. Evrime inanılmaz. Evrim bilinir ve bilindiği, anlaşıldığı kadarıyla kabul edilir. Evrimi kabul etmek için anlamak gerekmektedir. Çünkü evrim tümüyle bilimsel bir konudur. Bir dogma değildir. Delillere dayanır ki ortada milyonlarca delil ve gözlem vardır. Herhangi bir değere, dine ve Tanrı kavramına inanmak için anlamak gerekmeyebilir. Çoğu kere onu kendine yakın, şirin ve sempatik bulmak inanmak için yeterlidir.
Evrimi öğrenen akıllı ve entel bir insanın onu reddetmesi için bir neden olmamalıdır. Bu insan aynı zamanda dinine çok düşkün biri ise, bütün yapacağı dinini evrimden ve diğer bilimsel gözlemlerden soyutlamaktır.
Ben şahsen evrime inanıyor musunuz şeklinde bir soruyu olumlu veya olumsuz yanıtlamak istemem.. Böyle bir yanıt ne olursa olsun, inanç bazında olduğu için reddedilmelidir. Evrimin temeli inanç değildir. Somut bilgidir.
HACI
VAAAZ-Ü NASİHAT ÇEKME....!
Reel;
Bence de ebu lehebin dediği gibi evrim teorisi bir inanç olarak algılanamaz. Zaten evrimin bir ''inanç meselesi'' olarak algılanması yüzünden evrim teorisi en çok saldırıya uğrayan teoriler arasında yer alıyor. Ama sorunu şöyle sorabilirsin: Bilimin temellendiği sayıltıları kabul ediyor musunuz? Zira her teori gibi evrim teorisi de bilimsel birtakım verilere sahiptir ve dolayısıyla evrim teorisine ''inanmamak'' için bilimin kabul ettiği temel sayıltıları kabul ettemek, yani onlara inanmamak gerekir.
Bilimin temellendiği belli başlı beş sayıltı vardır:
1) Bilimin kabul ettiği ilk varsayım doğada meydana gelen olayların karmaşa içinde meydana gelmediği varsayımıdır. Bir başka deyişle bu ilkeye göre doğada düzen vardır. Yani her olayın bir nedeni vardır; olayları önkoşulları belirler. Tüm bunlara ''belirleyicilik'' ilkesi diyebiliriz. Bu ilkeye göre doğada nedenselliğin bulunduğu ve doğa olaylarının tutarlı ve yordanabilir (mevcut bilgiden hareketle ileriye yönelik tahminlerde bulunmak) niteliğe sahip olduğu varsayılmış olmaktadır.
2) Diğer bir ilke ise ''sonlu nedensellik'' ilkesidir. İlkeye göre doğa olaylarının temelinde sonsuz sayıda neden yoktur. Olayları kısıtlı sayıda neden belirler.
3) Bir üçüncüsü de ''parsimoni'' ilkesidir. Yani nedensellik ilişkileri basit ve somut olarak açıklanabilir; bilim adamı basit açıklamaları denemeden soyut ve karmaşık açıklamalara başvuramayacağı kabulüyle işe başlar (Burada evrim teorisinin yaratılışçı açıklamalara göre daha somut ve daha basit bir açıklama olduğunu belirtmeliyim).
4) ''Doğal gruplar'' ilkesine göreyse doğa olaylarının biricik ve benzersiz olmadığı, bazı olayların birbirine benzediği ve benzer olayların da bir grupta toplanabileceği varsayılır.
5) Son olarak ''devamlılık'' ilkesinde doğa olaylarının zamanda nisbeten sabit olduğu varsayılmaktadır.
Yukarıda açıklamaya çalıştığım sayıltılar doğa ve evrenle ilgili bir bakış açısı, olayların oluşumuyla ilgili bir ''inanç''tır. Çünkü bilim bu sayıltıları peşinen doğru kabul etmiştir. Bilimsel araştırmaların hepsi de doğal olarak bu ''inanç''lar temeli üzerine kurulmuştur.
Şimdi tekrar edeyim: Eğer evrim teorisi bir inançsa bilimin bütün teorilerini de bir inanç olarak kabul etmek durumundasın. Zira evrim teorisi bilimsel yöntem kullanılmak suretiyle oluşturulmuş ve geliştirilmiştir. Mümükün olan en somut ve en basit açıklamalar gözönüne alınmış ve ortaya yordanabilir, açıklanabilir, anlaşılabilir ve kontrol edilebilir (bu saydığım dört özellik bilimsel bir kuramda olması gereken özelliklerdir) veriler koymuştur. Doğru veya yanlış bilimsel yöntem kulanılmıştır. Şimdi durum böyle iken evrim teorisinin nasıl bilimdışı olduğu, nasıl safsata olarak nitelendirildiği ve nasıl ideolojik bir bakış açısı olarak görüldüğünü açıklayabilir misiniz? Bilimsel bir teorinin güvenirliği kullandığı yöntemdir ve evrim teorisinde de bilimsel yöntem kullanılır. Bu durumda kuram yaşamın ortaya çıkışı ve çeşitlenişi konusunda bize ''bilimsel'' bir görüş sağlamaktadır. Doğru veya yanlış kuram bilimseldir! Umarım artık evrim teorisinin bir ''inanç'' problemi olmadığını kabul edersiniz. Söyleyecek başka söz yok.
Saygılar
Eğer evrim teorisi bir inançsa bilimin bütün teorilerini de bir inanç olarak kabul etmek durumundasın.
TERMİNOLOJİK KAVRAM ELEŞTRİSİNİ BIRAKALIM...
Reel;
Yukarıda yazdığım yazıyı okumadın mı yoksa okuyup da anlamadın mı? Merak ettim doğrusu.
Ben evrime degil camur teorisine inaniyorum. Kompleks biyolojik yapilarin varligini ancak camur teorisi aciklayabilir.
nonconformist
15-02-2005, 11:49
yaw evrime inaniyor musunuz da ne zirvaliktir allah askina bea ? sen kalbin kan pompaladigina inaniyor musun ? karadeliklerin varligina ? elektrik akimina ? seni dingil seni
ali oktay
15-02-2005, 12:03
Bakiyorum da nedense inanirlar istatistige cok meraklilar.Her seyin istatistigini tutuyorlar son zamanlarda.Fikirlerin tikandigi son durakta bir siginak oldu istatistik.
İste ben bu yuzden -demokrat degilim- diyorum.Cunku Turkiyenin de dahil oldugu islami cogunlugun yasadigi yerlerde %lerin ve cokluklarin bir onemi yoktur.Niteliksiz cogunlugun oylari cehaletin tahakkumunu de beraberinde getiriyor.Alin İrak ornegini,Saddam fasizminden koparip batili anlamda demokrasinin kurulacagi bahanesine dayatilan isgal icinde yapilan secimlerin ortaya koydugu sonuc, tam bir fiyaskodur.Yasamlarinin tamami dinsel dogmalara endekslenmis siilerin kazandigi secimlerde,yonetimin İran islam fasizminden daha radikal olacagi konusulmaya baslandi bile.Demek ki demokrasi halkin onune sandik koymaktan ibaret bir rejim degildir.Halkin niteligi sandigin niceliginden cok daha onemlidir.
Evrim,gibi bilimin cok spesifik bir kuramina bile, "inanmak"saplantisi ile yaklasmanin sefaleti ortadayken,bir de bunu "oy"ile tescillemek,- insani nereye goturur-?sorusunun yaniti kestirmeden verilmelidir;Suruye...
Surunun bir parcasi olmakla kazanilan ozguvense aldaticidir.Suru,disaridan gelen tehditleri bir akiskan gibi saga sola akarak savusturacagini sanma yanilgisi icinde cirpinir durur.Oysa koca suruye saldiran iki kurt, surekli taktik uygular ve sonunda basarir.Burada da goruldugu gibi nicelik yerine niteligin onemi ortaya cikar kolayca.
Bu tur sacma-salak istatistiklerin sonucu-ne olursa olsun-belirleyici degildir.Yurekle serpilecek bir kac damla serinlik gecidir.
Dogrusu ben surunun icinde bir reel koyun olmaktansa,tek basima zahiri bir kurt olmayi yeglerim.
Evrim adı üstünde bir teori.Sadece teori.Teorinin anlamını bilmeyenler sözlüge baksınlar.Şimdi bana matamatikten bir suru teori solersiniz ahanda bunlar gercek diye işimiiz goruyo dogru sonucları veriiyor diye ama onlar ya teori kelimesinin anlamının dejenere oldugu yerler ya da burası bir ornek: Elektronikte yarı iletkenlerden yabılan transistorlerin modellenmesi için bir suru model vardır ve bu modllerin hepsi teoridir.Nedn cunku zaman içinde bu modellere bir suru parametre eklenmiştir ve hala eklenmesi muhtemldir.Ewet kucuk ayrıntılar modellemeyi baltalamaz ama mukemmele gitmek için daha cook parametere eklenecek emin olun.bu arada zanamn içinde yabılan butun modeller her zaman buyuk olcude transistorlerin başarıyla modellenmesini saglamıştır eksik parametrelere ragmen.Ewrime gelince ewrim teorisi tam bi sacmalık sizin blim ewrim diyo dediiniz olay tam tersi ama siz bole kendinizi kandırmışssınız bir kere.Anlamlı bir protein zincirinin meydana gelme olasılıgı nedir biliyomusunuz arastırın gorun.Ole sallamayın.Siz en iyisi olasılıgı bi arastırın ole konuşun.Matmatik tesadufe yer vermes.Olasılıga bakar.olasılık sıfıra yaklaşıyosa o şey yok kabul eilir.Örnek: Yakında bekleyin ....
---------------------------------------------------------------------------------
bu arada iman kayıtsız şartsızdır.yani iman etmeden bi bakayım bilimsel makalelere denmez.ama siz aklınız sıra iş yabıyonuz.tabi Allahın kitabına
iyi niyetle bakmayıp elin bilim adamının kitaplarına bakarsanız boyle olur.
Aklınız sıra burda cogunuz hiç birşye inanmadıgınızı iddia ediyosunuz ama
birşeye inandıınızı sizd hissediyounuz.ozellikle durduk yere vucudunuzun birden titredigi anlarda.
nonconformist
15-02-2005, 14:11
yazdiklarini nature, science, newscientist vs gibi bilimsel kuruluslara bi gonder bakalim nasil cevap gelecek. cevap vermezler gerci ya, sitelerine girdiginde bu dunyanin en saygin bilim kuruluslarinda evrim (evolution) kelimesinin gecmedigi 1 tane molekuler biyoloji, genetik vs konulu makale bulursan bana gonder. bugun ozellikle biyoloji bilimi tamamen evrim kuramina dayanmaktadir. mekanizmanin her yonuyle aciklamalara kavusmasi zaman alacaktir. parcalar yerine oturmaktadir.
''evrime inaniyor musunuz'' gibi sorular, bilimsel bir kurami, dogmatik inanclarla ayni kategoriye koyma girisimidir ve bagnazligin sinirlarini zorlamaktadir. bu tur absurdlukleri transistor modeli ornekleriyle desteklemeye calismak da gaflettir. bilimden bihaber oldugunuzu acikca soyleseniz en azindan rezil olmazsiniz. is okul kitaplarindaki bikac teknik bilgiye guvenip zirvalamakla olmuyo. beyninin sartellerini indirip hy gibi sahtekarlarin sitelerindeki zirvaliklari ezberlemekle de olmuyo. bu embesillerin bilim adami oldugunu mu saniyorsun ? arastirma yaptiklarini, objektif ve durust olduklarini mi ? onlarin bu boyle boyledir deyince gercekten oyle oldugunu mu ?
biraz objektivite biraz merak... bilim dunyasi bambaska birseydir. dinlerle ilgilenmez. onun hakkinda pozitif ya da negatif yorum yapmaz. icine girer biraz ogrenmeye baslarsan simdiki haline gulersin. ama ogrenmek istemedikce hep boyle kuf kokarsin.
selamlar
yazdiklarini nature, science, newscientist vs gibi bilimsel kuruluslara bi gonder bakalim nasil cevap gelecek. cevap vermezler gerci ya, sitelerine girdiginde bu dunyanin en saygin bilim kuruluslarinda evrim (evolution) kelimesinin gecmedigi 1 tane molekuler biyoloji, genetik vs konulu makale bulursan bana gonder. bugun ozellikle biyoloji bilimi tamamen evrim kuramina dayanmaktadir. mekanizmanin her yonuyle aciklamalara kavusmasi zaman alacaktir. parcalar yerine oturmaktadir.
''evrime inaniyor musunuz'' gibi sorular, bilimsel bir kurami, dogmatik inanclarla ayni kategoriye koyma girisimidir ve bagnazligin sinirlarini zorlamaktadir. bu tur absurdlukleri transistor modeli ornekleriyle desteklemeye calismak da gaflettir. bilimden bihaber oldugunuzu acikca soyleseniz en azindan rezil olmazsiniz. is okul kitaplarindaki bikac teknik bilgiye guvenip zirvalamakla olmuyo. beyninin sartellerini indirip hy gibi sahtekarlarin sitelerindeki zirvaliklari ezberlemekle de olmuyo. bu embesillerin bilim adami oldugunu mu saniyorsun ? arastirma yaptiklarini, objektif ve durust olduklarini mi ? onlarin bu boyle boyledir deyince gercekten oyle oldugunu mu ?
biraz objektivite biraz merak... bilim dunyasi bambaska birseydir. dinlerle ilgilenmez. onun hakkinda pozitif ya da negatif yorum yapmaz. icine girer biraz ogrenmeye baslarsan simdiki haline gulersin. ama ogrenmek istemedikce hep boyle kuf kokarsin.
selamlar
nonconformist aga bak şimdi islam ole pozitif bilimleri red eden bir din degildir tamammı yıllarıdr sana bu bole solenmiş olabilir bunu bole okumuş olabilir ama bu islamın pozitif bilimlere yaklaşımını diştirmez.Ve de burada sizin peşin hukumleiniz gerici cahil vs... hiç bir şey ifade etmez benim için.Dine inanmıyosunuz bilime inanıyosunuz o dediin dergilerimi tapıyon aga?ben ironiyi severim çünkü anlamak isteyene ironi çok bile anlamak isteuenden de bana ne anlatabildimmi.Senin begenmediin transistor olayı olmasa adamlar uraşmasa yıllardır masanın ustundki bilgi zor bulurdunda butraya yazı yazardın.tabi sen beklerdin anasınısatayım bi kac milyon yıl ne de olsa bi transistor kendiliginden olurdu gelrid bende gulmekten kırılırdım.
şimdi senin sygı duyduun bilim adamları hesaplamışlar ilk yazımda yazdıım anlamlı bir protinin oluşma olasılıgını ben hesaplamadım anlatabildimmiç.buldun mu o olasılık kaç?Ben solemıyecem.
Bilim dunasında heşey evrimle donuyo olemi her yaıda evrim var.nonconformist aga merak etme kendi alanımız dısındakı koularda yeterince bilgi alabilyoz sagolsun her dalda arkadas var.Tıpçkılar bu gunlerde cok zor gunler geciriyor çunku adamların bir kac dersi surekli içine bolumler dahıl oluy her gun.o derslerde insanın vucundeki kimyasal olaylar hegun bi olay cozuluyo ya da cozuldu sanılıyo.Bilim adamları hala bu işi çözmekle meşgul ve de ole ahanda çözdük diyemityolar diyemiyeceklerinide yazıyolar.sen gel burda ewrim ewrim. evrim bilimsel olarak kanıtlanmış bir dogru deildir sizin gibi dogruyla yanlışı ayırt edemeyecek teorinin anlamısa sozlukten bakmaya zahmet edemeyecek adamları bole ateist filam yabbilmek için medya ile pompalanmış bir toridir sadece.
genetige gelelim bu işte daha kotu durumun nonconformist.hani hep oretilirya şıu gen şuna neden olur yok sac rengi yok goz rengi işte o olay da curutuldu.şimdi adamlar bakıyo bu insan ozellikleri nasıl belli oluyo diyo daha buldukları bişey yok aga.tabi bu bilim adamları evrimci canım hepsi ewrimci her yazıda evrim var vs vs vs....Sallama adamlar şu anda
evrimde deil gercekten bu canlılar nasıl işliyor diye merk ediyo ewrim saplantıları da yok ewrimi kanun kabul ettiklerid yok.sizindi dogma olayı.İslamı ve dinleri dogma olarak gorursunuz ama asıl dogma sizde.bir dusunce sistemi dier sistemlere saldırıryorsa direk o sistm kafadan skattır nonconformist.ilk once kendi dogrularını saf olarak kanıtlayacaksın.tanrı yok diyosan kanıtını sunacan sunmakla kalmıyacan inandıracan.ama sizin ki zaten bole bişey dil siz islama dier dinlere saldırırsınız sizde gosterecek tutarlı bişey yok bole ewrim gibi teoriye sarılıyonuz.İslamın kaynaklarına bak bu tur olaylaarda ilk once İslamın dogrularını kanıtlarlar sonra dier dusuncenin yanlış yonlerini ortaya dokerler.
O yazıyı bilimsel dergiler için yazılmadı nonconformist senin gibiler için yazlıldı iyi oku iyi dusun ustunde inşallah bişeler anlarsın ki umudum bu.ama nerde Kuranda insanlar okusun iman etsin diy gonderildi ama insnların yaptıgına bak okuyup akılları sıra açık arıyolar.benim yadıgım yazıyı kurana ş tutmuyorum haşa inşallah teşbihte hata olmamıştır.
son olarak nonconformist bu souyu ben sormadım ama siz boş bulduunuz bi anda bir müslğmana sormuyomusuz acık bulmak için hayır deme ya teksindir ya da hade lenn derim.
Eastcommander;
Evrimin salt rastlantı ürünü mü olduğunu düşünüyorsun? Yani bir moloz yığınının üstünde bir fırtına kopmuş ve bir boeing 747 mi oluşmuş? Böyle düşünüyorsan haklısın. Ama birikimli seçilim denen bir şey var ve mutasyonlar sonucu değişen türün bireylerinin mevcut çevre şartlarına en iyi uyum sağlayanı hayatta kalmayı başarır. Gerçekleşen mutasyonların bir çoğu türün bireyi için tehlikelidir ve bu yüzden mutasyonların büyük bir bölümü gelecek kuşaklara aktarılamaz. Ancak az sayıdaki mutasyon türün bireyi için çevreye uyumunu arttırıcı bir özellik sergilediğinden o mutajenik gen gelecek kuşaklara aktarılma şansını arttırmış olur. Sözkonusu mutajenik gene sahip olan birey ve onun yavruları ve onun da yavruları - ki hala mevcut çevre şartlarına uyumu arttırıcı niteliğini koruyorsa o gen - bir süre sonra kalabalık bir topluluk oluşturur ve bunların da aralarından bir tanesinde yine bir mutasyon gerçekleşir. Yine de söyleyeyim gerçekleşen mutasyonların çoğu işe yaramaz ve bu çeşit mutajenik genlere sahip bireyletr hayatta kalmayı beceremez. Ama zaten onbinlerce ya da binlerce yıl önce ''yararlı'' bir mutasyon geçirmiş türün bir üyesi daha ''yararlı'' bir mutasyon geçirir ve bu gen sayesinde yeni bir ''avantaj'' daha elde eder. Yani mevcut çevre şartlarına uyumu arttırıcı bir özellik kazanır. Aynı şekilde bu bireyin de yavrulama olasılığı yükseleceğinden o yararlı geni gelecek kuşaklara aktarabilme olasılığı artmış olur. Böylece biriken yararlı genler sonucu ''birikimli seçilim'' gerçekleşmiş olur. Şöyle ki mutasyona uğramış iki ''yararlı'' genin ''aynı anda'' olması olasılığı güçtür. Ama farklı zamanlarda gerçekleşmesi durumunda iş biraz değişir.
Benim verdiğim örnek daha da zenginleştirilebilir ve somutlaştırılabilr. Ama genel anlamda anlatmak istediğimi aktarabilmişimdir umarım.
Şöyle söyleyeyim: Bir mutasyon sonucu ya da aynı anda gerçekleşen mutasyonlar sonucu (ki çok uzak bir olasılık) bir tür meydana gelmez. Ancak belli bir türün üyeleri arasında birçok mutasyonun onbinlerce ya da milyonlarca yıl sonunda birikmesi sonucu bir tür meydana gelebilir (Bu arada bir mutajenik genin etkisi ilk başta görülmeyebilir. Yani türün bireyi üzerinde belli bir anatomik ya da işlevsel etkiye sahip olmayabilir ama olası ''yararlı'' bir mutasyonun etkilerini arttırıcı bir etki gösterebilir). Bunun olasılık yasalarına uymayan bir tarafı yok. Evrim olgusuna doğru bir şekilde bakmayı bildikten sonra olasılık fenomeni karışıklık yaratmaz.
Yalnız yaşamın ortaya çıkışı konusunda birikimli seçilimden bahsetmek zordur. Bu durumda yaşamın ortaya çıkışını açıklamak türleşmeyi açıklamaktan daha zordur. Bu konuda bir çok teori var ama hiçbiri evrim sürecini açıklayan kuramlar kadar sağlam değil.
Bir de şunu eklemek istiyorum: Madem evrim bir inançtır, öyleyse yaratılışçılığın ne gibi bir üstünlüğü olabilir? Zira yaratılışçılık da bir inançtır. Ve inançlar arasında doğruluk ya da üstünlük karşılaştırılması yapılması da mantıksız olacaktır. Bilmem bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
unver anlatamadım galiba ewrime inanıyomusunuz sorusunu ben sormadım ve bu sorıuyu bu ulkede soranların cogu ya ateist ya hristiyan ya da turewleri amacda insanların kafasını bulladırmak.burada kimin sorduguda o kadar onemli deil.
Şimdi yanlış hatırlamıyosam bi lamarck bi de darwin amcalar var bu ewrim olayında.lamarck biraz daha insaflı diyo ki canlılar varlar ama doganın bası zorlamalıryla yuz yıllar bin yıllar boyunca bazı ozellikleri deişiyo filam.gelelim darwin amacaya asıl sorun burada adam d,iyoki hayat bir su birikintisinde tesadufen meydana gelen tek hucreli canlılarla basladı vs vs vs.
Yav bu darwinciler deneyini bile yabdılar kac defa osel ortamlar filam anlamlı protein z,inciri cıkaracakla r filam bişe cıkmadı.anlayın artık benim zaten dinim yonunden bi şupdhem yok ewrimi eş tuttumda yok ama ataeist ve hristiyanlar bunu bole gosteriyolar .cevabi da hak edeyolar.tabi kendilerine gore haklı ateistler cunku yoksa varlıklarını başka turlu acıklayamayacaklar mecbur ewrim diyolar yazzık.kendinize e gelin dediim gibi bir inanç sistemi once kendi dorusunu kanıtlar bu ewrim deil bu yaratlışın dogru biçimi deilll.
Eastcommander;
Soruyu senin sormadığı biliyorum tabi. Neyse...
Benim demek istediğim şu ki, yaratılışçılığın da evrim teorisinden bir üstünlüğünün olmaması. Nitekim evrimsel süreçle ilgili bilimsel verilerin yeterli olmadığını savunan bilim insanları kuran doğru söylüyor, incil doğru söylüyor dememektedir. Evrimsel sürecin gerçekleşmemiş olması demek kuranı haklı çıkarmaz. Kuranın tanrı sözü olduğunu kanıtlamaz. Nasıl böyle bir sonuca varıyorsunuz anlamıyorum. Eğer evrim sürecinin değilsek tanrının yaratımının ürünleriysek kuranın tanrı sözü olduğunu mu kabul edeceğiz? Tanrı deyince niye aklımıza kurandaki tanrı gelsin ki? Ama yaratılışçılar kuranı haklı çıkarmak uğruna evrime saldırıyorlar ve buradan güdüleniyorlar. Amaçları alternatif bir teori ortaya koymak değil. Evrimcilerin açıklarını yakalayıp, kuramın eksik yerlerini bulup saldırıya geçmek. Benim eleştirdiğim nokta evrimin ''peşinen'' yanlış kabul edilmesi. Oysa yaratılışçılığı kabullenmeniz için kanıta gerek yok. Yaratılışçılık daha en başta canlıların tanrı tarafından yaratıldığını kabul etmekte ve türleşmeyi de tanrıya dayandırmaktadırlar. Bu önkabulden hareketle kalkarsan elbette canlıların yaratılmış olduğu sonucuna kolaylıkla varırsın.
Bu arada canlılığın başlangıcı konusunda Darwin''den bu yana 100 yılı aşkın bir süre geçti. Darwin''in yanıldığı birçok nokta vardı zaten. Eğer eleştiri getirilecekse evrime, bu eleştiriler olduğu gibi Darwin''e dayandırılmamalı. Ayrıca canlılığın başlangıcı konusunda zaten güçlü teoriler olmadığını söylemiştim.
Saygılar
Ateist bir site için sonuçlar çok iyi..Biz müslümanlar arkadaşlar ,bir çok ateisti evrim batağından kurtarmışız..Tartışmaların katılanlara bir fayda sağlamadığını düşünürken artık görüşlerim tamamen değişti..
Hala bu konu tartışılıyor. Bilimle alakası olan, evine bilimsel dergiler alanlar evrimin var olduğunu bilir.Dünyanın, Güneşin etrafında döndüğünden nasıl eminsek, evrimin varlığından da o kadar eminiz. ( Sanırım Richard Dawkinsin sözüydü.)
Aslında evrimin iki ayrı yönü var..
Birisi ne olduğu, diğeri ise nasıl olduğu..
Dünyanın güneş etrafında dönmesini örnek olarak gösterebilirim. Galileo güneşin değil, dünyanın güneş etrafında döndüğünü açıkladığı zaman, bunun mekanizmasını biliyor muydu?
Dünyanın yuvarlak olduğu eski Yunan''dan beri bilinir.. Hatta çrvresi şimdikine çok yakın olacak şekilde ölçülmüştir. Dünyanın yuvarlak olduğunu bilenler onun neden yuvarlak olduğunu bilmiyorlardı..
Evrime de aynı analoji ile yaklaşabiliriz..
Evrim bir gerçektir. Bunu inkar edemeyiz. Evrim Darwin''in kuramı değildir. Darwin''in dedesi bile evrimi biliyordu ve evrim hakkında bir şiir bile yazmıştı.. Bugün DNA ve enzimlerle ilgili araştırmalar türler arasındaki yakın akrabalığı kesin olarak ortaya koymuş durumdadır. Şempanzelerle aramızdaki benzerliğin yüzde 98 olması bir tesadüf değildir elbette. Atalarımızın maymunlarla ortak olduğunu biliyoruz. Burası kesin.
Kesin olarak bilmediğimiz bunun nasıl gerçekleştiği.. Neden maymun değil de insan olduk.. Neden?
Evrim bir kuram değildir elbette. Çünkü sayısız delil evrimin gerçek olduğunu kanıtlamaktadır... Proteinler arasındaki benzerliklerden tutun, genetik ve fenotipik benzerliklere kadar her gözlem evrimin bir gerçek olduğunu kanıtlamaktadır...
Ama nasıl ve neden insan olduğumuz, yani insan veya her hangi bir hayvan türü olmanın nasıl ve neden gerçekleştiği kesin olarak bilinmemektedir. Bu konuda kuramlar vardır..
Darwin bunu doğal seçimle açıklamıştır. Bugün biliyoruz ki bunu açıklayacak daha bir çok bilinen ve muhtemelen henüz bilinmeyen mekanizmalar da vardır..
Evrim kuramdır dediğiniz zaman, hangi yönünün bir kuram olduğunu da açıklamak zorundasınız.
Dünyanın yuvarlak olduğunu bilenlerin, dünyanın neden yuvarlak olduğunu bilmediklerini unutmayın.. Aynı şekilde Galieo dünyanın neden güneş etrafında döndüğünü bilmiyordu. Neden sorusunu yanıtlamanın son derece zor ve çoğu kere olanaksız olduğunu akıldan çıkarmamalıyız..
Umarım konuya açıklık getirdim..
Selamlar
HACI
Bugün DNA ve enzimlerle ilgili araştırmalar türler arasındaki yakın akrabalığı kesin olarak ortaya koymuş durumdadır. Şempanzelerle aramızdaki benzerliğin yüzde 98 olması bir tesadüf değildir elbet
En yakın akraban tavuk çıkyor şempanze değil.Atmaaaaaaaaaaaaaaa!
İnsandaki kan grupları a,b,ab,0 hepsi şempanzedede var ve
Asıl vurucu darbe=İnsan şempanzeden kan alabiliyor.
Bu karşılaştırmalardan biri, insan ile nematod filumuna bağlı solucanlar arasında yapılmış ve % 75 benzerlik gibi ilginç bir sonuç ortaya çıkmıştır. (4) Öte yandan bazı proteinler üzerinde yapılan analizler de, insanı çok daha farklı canlılara yakın gibi göstermektedir. Cambridge Üniversitesi''ndeki araştırmacıların yaptığı bir çalışmada, kara canlılarının bazı proteinleri karşılaştırılmaktadır. Hayret verici bir şekilde, yaklaşık bütün örneklerde insan ve tavuk, birbirlerine en yakın akraba olarak eşleşmişlerdir. Bir sonraki en yakın akraba ise timsahtır. (5)
İnsan şempanze veya tavukdanda kan alabilir...Fakat bu akut dönemlerde geçerlidir..Yani ani bir kanama varsa ,bu kanları verebilirsin..%60 sorun çıkmaz..Fakat ikinci kez tekrarlarsan o zaman immun sistem devreye girer müthiş bir allerjik reaksiyon oluşur...ortak atalıkla bir alakası yoktur
şimdi kockoca bilimin ispat etmemiş oldugu kesşn olan ewrim apaçık bir gerçek aynı bilimimn yok oldugunu ispatlayamadıgı Allah (c.c) - sadece Allah dikkat - haşa bir yalan. Ulan metaryalizminde bu kadarı yani .ben yine gulecem tutamıyorum kendimi.
Şimdi bir şeyin var oldugunu ispatşllamak yok oldugunu ispatlamaya nazaran kolaydır.Elinizde tutarlı bir ornek bir model varsa varlıdgı ıspatlarsınız.Yokluğu ispat ise tum ewreni gezip her yere bakıp tek bir nokta bıramamamacasına ahanda bole bişe yok dmek gerekir.
Şimdi ewrim olayında saga bakıyoom sola bakıyoom ne bir ornek ne de tutarlı bir modllme var.yok işte.şimdi ben ewrim kesin vardır diyecem yine guluyorum.
gelelim yoklugun ispatınaki haşa Allah yoktur diyen arkadaşlar şu koca ewrnde ki Allah (c.c) zaman ve mekandan münezzehtir bir nokta kar bile olamayn hacimleri ve bir kaplumbağa kadar hatta onadan cokta yavaş olan hızları ve bir yagmur damlası kadar kısa olan onmurlerinde nerelere bakıp ahanda burada tanrı yok diye işaretlemişler?
Şimdi soru gelecek tanrı varsa goster tutarlı bir model sun falan.Allaha şukur gorunun o ki bendn cok Kuran-ı Kerim okuyosunuz onu da siz görün artık herşey orada.Herşeyy Kuranda.
Bu karşılaştırmalardan biri, insan ile nematod filumuna bağlı solucanlar arasında yapılmış ve % 75 benzerlik gibi ilginç bir sonuç ortaya çıkmıştır. (4) Öte yandan bazı proteinler üzerinde yapılan analizler de, insanı çok daha farklı canlılara yakın gibi göstermektedir. Cambridge Üniversitesi''ndeki araştırmacıların yaptığı bir çalışmada, kara canlılarının bazı proteinleri karşılaştırılmaktadır. Hayret verici bir şekilde, yaklaşık bütün örneklerde insan ve tavuk, birbirlerine en yakın akraba olarak eşleşmişlerdir. Bir sonraki en yakın akraba ise timsahtır. (5)
Sözünü ettiğin çalışmada insanlara en yakın canlının tavuk olduğunu ifade etmişsin. Acaba aynı çalışmada şempanze türünden hayvanlardan da veri elde edilmiş mi? Belki de sadece kuşlar ve sürüngenler çalışmaya dahil edilmiştir. Yanılıyor muyum?
Sözünü ettiğin çalışmada insanlara en yakın canlının tavuk olduğunu ifade etmişsin. Acaba aynı çalışmada şempanze türünden hayvanlardan da veri elde edilmiş mi? Belki de sadece kuşlar ve sürüngenler çalışmaya dahil edilmiştir. Yanılıyor muyum?
ya varya dayanamadım harbiden osur dilerim.ama bu soruyu spracama ve tamam yardınız beni amşyane tabirle.
ya reel kardeş peki baktın mı bu araştırmada sadece ateistlermi kullanımış hani müslüman , hristiyanlşar filan kullanıldıysada bilelim .... :D :D :D :D :D :D
biri dogal secilimi müsait bir organa sıgdırıp,olasılık mentalini uydugu fizik kanunlarını tepe taklak ederek diskalifiye etmeyi becerip,hawai fişek gösteresi edasıyla burada protoin tek hücre diye sıkıyor,
bu adam beynin düşünmesini,yercekimi kuvvetinden üstün görerek,yel degirmenlerini yenecegini düşünüyor!
düşünsün!
bakarsın yenerde!
digeri malum matrixvari savtullah,anketör olmuş,
hala bıraktıgımız yerde,evrim bütün gözeneklerine işlerken,yüregini temiz tutmaya calışıyor,
allahın iyi bir teorisyen olduguna dair hala bir diretmesini gözlemliyorum''''''''
buradan ne anlıyoruz,
şunu anlıyoruz;lamark gen charles moleküler kelimelirini bir cümlede kullanmak o teoriye hakim olmak anlamına gelmez!!!
ardından gelecek problemimiz da şu;evrim i yıkmak dinsel acıklamarı haklı mı cıkaracak,,
önce yeri sonra gögü yaratan tanrı,
insanıda cennetten kovarak üfleme teorisiylemi yarattı!!
bana bunu izah edermisiniz?
Reel;
Hala cevabını bekliyorum. İnsanların en yakın atasının şempanze değil de tavuk olduğunu gösteren çalışma hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilir misin? Doğrusu bu çalışmanın sonuçları ya çalışmadan kaynaklanan bir hatadan ya da evrimsel biyolojinin yetersiz açıklamalarından kaynaklanıyor olabilir. Dediğim gibi cevabını bekliyorum. Hayat memat meselesi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
explorer
16-02-2005, 13:30
evet bende kaynak istiyorum.
şaban yahya sayfalarından olmasın ama...
istediğin dilde de olabilir farketmez....
kaynak ? kaynak ? kaynak ?
Hala bir meraklı ve araştırmacı cıkmadı aranısdan şu anlamlı protein zinciri sorusuna cavap veren.ah bilim ah bilim seenin en ateşli svunucuların seni iplamiyor yazık haline.
Evrim olayında şu dogal seleksiyon deişen ortama olumcul olmayan mutasyonlar somnucu ayak uydurarak ayakta kalma olayı da ayrı bi olabilemezlik konusu olasılık olarak bunuda araştırın.Ama siz evrimi kabul edip zaten imkansızı kabul etmişsiniz onada ses cıkarmazsınız.insnlar ezelden bir var olmadıgına gore hatta bildiimiz anlamda kainat ezelden biri var olmadıgına gore başlangıcı acıklamak bir sorun hle hayat gibi müthiş birşyi acıklamak ayrı bir sorun.Bilim evrim diyo diye insanları yanıltmaya calışıyonuz tabi kendinizide yanıltıyonuz.bilimin evrim dedii yok bilim dogmatik deilse supheciyse bi teoriyi kural olarak tanımaz zaten tanımıyoda ancak siizn gibi dayanaksız insanlar ewrimi dayanak olarak alır.Allah vardır ve birdir.bilimde vardır ve itimat edilmesi uygulanması gerekir . evrim ise bir bilimsel calışmanın sonucunda ortaya cıkan varoluşu acıklama çabasıdır ama başarısız bir çabadır.
ya ateistler merak etmeyin o çalışmaya siz dahil deilmemişsiniz sizin maymundan geldiiniz kanıtlanmış zaten.o çalışma ateistler ve maymunlar ayrı tutularak yapılmış.
Yaptigim bir google arastirmasi sonucu insandan sempanzeye ve sempanzeden insana, gruplarinin tutmasi sartiyla, kan verilebildigini ogrendim. Bu gercekten inanilmaz bir sey. Sempanzeyle homo sapiensin cok yakin bir ortak atasi olduguna dair yadsinamaz bir kanit.
Elbette tavukla insan arasinda kan verilebilmesiyle ilgili bir sey yok. Zaten olamazdi da.
ngcoskun
17-02-2005, 11:59
tavuk mu?
bir kere genetik olarak mümkün olmayan garip şeylere nasıl olurda vardır dersiniz.bu inanmaktır.herzaman yaptınız gibi.inanır ve inandığınız gibi yaşarsınız.
tavuk bir memeli bile değildir.nasıl kan alınabiliyormuş.ben delil istiyorum.
şempazaler hakkında belgeselde izlemiştim.sanırım şempanzelerdi.insana %90 yakınlığı hakkında bilgiler veriliyordu.eğer şempanze değilse de bir maymun türüydü.yanlışsam türü hakkında beni düzeltin.hal böyleyken bu %90 yakınlıkla tabiki kan verilir.
memelilerle, memeli olmayanlar arasında zeka farklı bile vardır.memeliler daha zeki yaratıklardır.birkaç belgesel seyreden bunu hemen anlar zaten..
Sizin yaratilisinizda ve türetip-yaydigi canlilarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardir.(Casiye Suresi,4)
insana en yakın protein benzerliği olan hayvanlardan biride domuzdur..tıpta diabet tedavisinde domuz insülini kullanılmıştır..Neden şempanze insülini değil?hiç düşündünmü?
Ne diyelim şimdi? insanın yakın akrabası domuzdur.
Hayvanlar arasındaki yakınlığı tek bir hormonla açıklayamazsınız. İnsanla domuz insülini arasında bir amino asit farkı vardır. İnsanla inek arasındaki fark iki amino asittir. Doğrusunu isterseniz insanla şempanzeler arasında insülinin moleküler yapısı açısından ne gibi bir fark olduğunu bilmiyorum. Bu konu ile hiç ilgilenmedim. Ama insan insülini gibi olsaydı bile şempanzeleri kesip, onlardan insülin üretmeyeceğimiz kesindi. Domuz ve inekleri ise zevkle kesmekteyiz.. Tabii artık bütün bu barbalıklara gerek bile yok. Bakteriler bize insan insülini sentez etmekte. Hem de nerdeyse bedavadan..
Türler arasındaki benzerlikler için birden fazla parametreye ihtiyaç vardır. Bazı hormonların benzerliği kaçınılmazdır. Çünkü hayvanların ortak bir atası vardır.
HACI
İyi güzel .......sonuç olarak insan ile şempanze arasında genetik ve protein yapı benzerliğinin olağan olduğunu kabul edip şempanze ile bir ilişkimizin olmadığını söylemek en doğru yol değilmi?
İyi güzel .......sonuç olarak insan ile şempanze arasında genetik ve protein yapı benzerliğinin olağan olduğunu kabul edip şempanze ile bir ilişkimizin olmadığını söylemek en doğru yol değilmi?
Bu benzerliğin nedeni şempanzenin insanın en yakın akrabası olmasıdır..
Bunu reddedebilirsiniz. O zaman kendinize başka bir hayvan ata arayım. Domuzu yemediğiniz için size ata olarak domuzu öneriyorum..
Ne dersiniz? keeeeeh keh kehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
ya hci bu maymuna takmışsın bea. illa maymundan mı gelecek soyun maymunda bi hayvan timdsahta tavukta niye birini kabul ediyon dierini etmıyon.yoksa agırmı geliyor tavuktan gelmek.