PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kuran tanrının sözü mü?

unver
15-02-2005, 14:36
Merhaba;

Bu konu yüzlerce yıldır tartışılmaktadır. Doğrusu canınızı sıkmak istemem ama yine de konunun gündeme getirilmesinde fayda var.

Bana göre kuran tanrının sözü değildir. Bunun için hiçbir kanıtım yok ama ben bunun böyle olduğuna inanıyorum o kadar. Nitekim kuran tanrının sözüdür ve bunun için kanıtlarım var demek biraz tuhaf kaçacaktır. Zira 1400 sene önce kimse ''o sırada'' muhammedin yanında değildi. En bariz açıklama bu. Kim kuranın vahiy yoluyla muhammede indirildiğini iddia edebilir. Böyle bir şeye ancak inanılabilir. O zaman tamam kardeş buna bir şey diyemem. Ama ''kanıt'' işin içine girdi mi işler değişir.

Diyelim ki vahiy yoluyla bilgi aktarılabiliyor. Doğa üstü bir varlık yarattıklarına bazı mesajlar verebilmektedir. Bu mesajlaşmaya da vahiy diyebiliriz. Ama burada ''vahiy'' derken neyi kastettiğimiz önemli. Vahiy bana göre bir ''esinlenme'' ise o zaman kabul. Muhammed esinlenmiş ve kuranı yazdırmıştır. Belki de bu esinin kaynağı tanrıydı. Buna bir şey diyemeyiz. Ama bu durumda birçok yazarın da vahiy aldığını ve kitaplar, şiirler yazdığını söyleyebiliriz. Onların esini neden tanrı kaynaklı olmasın ki? Doğrusu bunun için aksi bir iddiada bulunmak güç olacaktır.

Kuranda yazılanların mucizevi özellikte olduğu iddasına gelince... Ki böyle bir iddiaya göre kuran bir insan eseri olamaz. Bir kere mucizevi kavramı görecelidir. Kimine göre ciddi trafik kazalarında kurtulan insanlar ''mucize'' eseri yaşıyordur. Kimine göreyse bu bir mucize değildir. Ancak meryem ananın mermerden yapılmış heykeli elini kıpırdatmaya başlar ve çevresindekilere gülücükler dağıtmaya başlarsa herhalde bir mucizeden bahsedebiliriz. Eğer kurandaki ayetlerin çoğu ciddi bilimsel gerçeklikler hakkında isabetli açıklamalar içeriyor olsaydı ya da gelecekteki olaylar hakkında ayrıntılı iddialarda bulunmuş olsaydı bir mucizeden sözedebilirdik. Ama ne yazık ki kuranda ciddi bilimsel gerçeklikler hakkında tek bir ayete bile rastlamak mümkün değil. Bazılarının kuranda birçok bilimsel gerçeğin önceden haber verilmiş olduğu iddiaları pek de inandırıcı olamaz. Çünkü yoruma o kadar müsait o kadar çekiştirilebilir bir kitap ki kuran herkes ''görmek istediğini'' orada görebilir. Belki de kuranın mucizevi özelliği bu olsa gerektir :) Günümüzde postmodern islamcıların yapmaya çalıştığı da budur. Kuran ayetlerini tarihsel bağlamından koparıp yeniden yorumlamak! Yorumlamak ise aslında bir nevi ''yeniden yazmak'' anlamına gelir. Çeviri de öyle. Kuranın arapçası ayrı türkçesi ayrıdır. Arada bazı anlam farklarının olmaması işten bile değildir. Bu da kuranın ''evrensellik'' iddiasını biraz baltalıyor.

Neyse... Yazmaya çalıştığım bu üç paragrafta neden kuranın tanrının sözü olamayacağına dair kişisel fikirlerimi ilettim. Bana göre kuranın tanrısallığı bireyin öyle görmek istemesinden kaynaklanmaktadır. Zira müslümanlar (ya da diğer dinlerin mensupları) kuranın tanrı sözü olduğuna şartlanmışlardır. Aksini de iddia edebilirler. Belki de biz kuranın tanrı sözü olmadığına şartlanmışızdır. Ama bunun bazı gerekçeleri yukarıda verdim. Aynısını teistler verebilir mi?

15-02-2005, 14:54
Belki konuyla doğrudan ilgisi yok ama;

Ben çevremde Kur''an a sadece "mucizevi özellikleri" olduğu için inanan "ee bu mucizevi özellikler kanıttır işte daha iyi kanıt olmaz ancak inanılır" şeklinde düşüncesi olan birçok insan tanıyorum...

Ama Harun Yahya sitelerinde gösterilen "Kuran mucize" lerine baktığımız zaman birazcık da araştırdığımız zaman Kur''an da tek bir tane bile "mucize" denebilecek özellik olmadığını görüyoruz....

Genel olarak bu "Kuran dan mucize icat etme" çabasını iki gruba ayırabiliriz

1)Ayetleri zorlama yorumlarla yorumlayıp bilimsel verilere uydurma çabası

2)"Ms 600 yılında bunların bilinmesi mümkün değil " denilen birçok konunun Muhammed''den yüzyıllar önce bilinmesi üstelik Muhammed zamanında Muhammed''in "bilen kişilerle" "ilişkisi" olduğunu gösteren hadisler/tanıklar olması..

internette bu konuyu inceleyen en geniş link..ilgilenenlere....

http://www.answering-islam.org/Quran/Science/index.htm

http://www.answering-islam.org/Science/index.html

haci
15-02-2005, 16:49
Muhammed peygamberliğini ilan ettiği zaman cahil ve bağnaz bir toplum olan Mekkeliler kendisinden onlara bir mucize göstermesini istediler. Muhammed elbette mucize gösteremeyecek kadar olağan bir insandı. Şimdiki sihirbazların olduğu kadar bile hünerli değildi. Ama aptal bir peygamber de değildi. Rolünü iyi oynuyordu. Muhammed Kur''an''ın bir mucize olduğunu iddia etti. Ve Kureyş''lilere açıkca meydan okudu. Hadi dedi, bu Kur''an''ın bir benzerini de siz yazın.. Görelim bakalım.. Yazamazsanız, Kur''an''ı bir mucize olarak kabul edin.. Kureyşliler yazamadılar Kur''an''nı bir benzerini.. Kimse o zamana kadar nesir denen edebiyat türünü bilmiyordu. Şiirden başka yazılı eser yoktu. Kur''an ise tam şiir değildi. Tam anlamı ile nesir de değildi. İkisi arasında Arap''ların o zamana kadar hiç karşılaşmadıkları bir edebiyat türü ile yazılmış, ilginç bir yapıt idi. Muhammed Kur''an''ı yazarken Arap edebiyatında yeni bir edebiyat türünün başlangıcını yapıyordu. Meydan okumasının nedeni kendine olan güveni idi. Cahil Arap''ların kendisi gibi yarı uyaklı bir nesir yazamayacaklarından emindi. Kur''an''ın bir mucize olduğunda ölünceye kadar israr etti. Zaten peygamberliğini kabul ettirmek için başka şansı olmadığını çok iyi biliyordu. Buna rağman kendisine direnenler oldu ama, okuma yazma oranının yüzde bir-iki olduğu bir ortamda cahil Arap''ları ikna etme şansının yüksek olduğunun bilincinde idi Muhammed.. Başlattığı mücadeleden asla taviz vermedi. Tek bir adım bile geri atmadı diyemem. Çünkü bazı politik numaralar yaptı ama, Kur''an''dan asla taviz vermedi. Onu her zaman bir mucize olarak lanse etti ve kabul ettirdi... İnen ayetler anında ezbere alınıyorlardı. Ezberlenmesi de oldukça kolaydı.

Kur''an''ın mucize olmasının öyküsü budur. Tabii bu masal zamanla Kur''an''ın içeriğinin de bir mucize olması gerektiği şeklinde yorumlanmaya başlandı ve Batı''da astronomi bilimi ilerleyince, bütün yeni buluşların Kur''an''da da olduğu gerçeği, İslam''da yeni ve müthiş bir mucizevi çağın başlangıcını müjdeledi.. Aslında bu çağın başlangıcından bir Fransız Müslüman doktor sorumludur. Onu bizim sapık Müslo''lar anında kopyalamaya başladılar ve Kur''an''ın evrenselliği bir kere daha insalığa ışık tutmaya başladı..

Bakalım ilerde Kur''an''da daha ne ilginç buluşların var olduğu anlaşılacak.. Ben quantum mekaniğini çok seviyor ve izlemeye çalışıyorum. Henüz bu konuda Kur''an''dan ayet referans verilmedi. Ben araştırıyorum ama, şimdiye kadar gözüme çarpmadı.. Araştırmamın nedeni quantum fiziği ile ilgili ilginç bir ayeti Batıli bilim adamlarından önce bularak, Nobel fizik ödülünü kazanmak... keeeeeeeeh keh kehhhhhhhhhhhhh

Kur''an mucizedir. İslam''ın saygınlık kazanması için geride başka olanak kalmamıştır..

Kur''an ya mucizedir, ya saçmalıktır...

Saçmalık bile olsa mucizedir. Çünkü 1400 yıl bir mucize olarak kabul edilmiştir...

Allah-ü ekber... keeeeeeeeh keh kehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

HACI

ali oktay
15-02-2005, 17:00
Bana göre kuran tanrının sözü değildir. Bunun için hiçbir kanıtım yok ama ben bunun böyle olduğuna inanıyorum o kadar.
demis sevgili Unver,
Bu goruse katilan var mi bilmiyorum ama ben katilmiyorum.
Kuranin Tanrisal bir soylem olmadigina dair Kuranin kendisi en kuvvetli kanittir.
Kuran Tanrisal soylem olsaydi Birinci tekil sahisin agizindan konusurdu.Hadi bilemedin,Muhammedin araya girmesi ile ucuncu tekil sahisin.Oysa Kuranda boyle bir disipline rastlayamiyoruz,cogunlukla da cogul bir soylemle karsisilasiyoruz.Demedik mi?yapmadik mi? edenlerdeniz...turu soylemler Kuranin bir konsey tarafindan yazildiginin kanitidir.

ngcoskun
15-02-2005, 17:11
okumayanlar için tekrar yazıyorum.okuyanlardan özür dileyerek.
allah olsaydı kuran olmazdı.
bu kuranı okuyup da gerçekleri görmemek mümkün değilken nasıl olurda görülmediğine de şaşırmıyor değilim.

15-02-2005, 18:50
Bu sekilde peygamberlik gönderen bir Allaha inanmiyorum!!
OKU !!
Nihayet 40 yaşına geldi; içerisinde bulunduğu toplumdan çok rahatsızdı. Bu toplumu içerisine düştüğü bunalımdan kurtarmak için ne yapılmalıydı ? Hep bunu düşünüyordu. Allah''a ibadet etmek için de zaman zaman Mekke yakınında bulunan Hira dağındaki mağaraya çekiliyor, günlerce burada kalıyordu. 610 yılının ramazan ayında sözünü ettiğimiz mağarada bulunduğu sırada kendisine Cebrail adındaki melek geldi. Peygamberimiz o anı şöyle anlattı:
"Melek bana:
- Oku, dedi. Ben :
- Okuma bilmem, dedim. Bunun üzerine melek beni alıp gücüm tükeninceye kadar sıkıştırdı. Sonra beni bırakıp yine:
- Oku, dedi. Ben de ona:
Okuma bilmem, dedim. Yine beni alıp ikinci defa takatım kesilinceye kadar sıkıştırdı. Sonra beni bırakıp:
- Oku, dedi. Ben:
Okuma bilmem, dedim. Nihayet beni yine alıp üçüncü defa sıkıştırdı sonra beni bırakıp :
"Yaratan Rabbinin adıyla oku. O, insanı Alak''tan yarattı. Oku, Rabbin sonsuz kerem sahibidir. Kalemle yazmayı öğreten O''dur. İnsana bilmediğini O öğretti."Cebrail aleyhi''s-selam bu ilk ayetleri tebliğ etmiş ve peygamber olarak görevlendirilmiş olduğunu da kendisine müjdelemişti.
Peygamberimiz korkudan titreyerek eve döndü ve eşi Hz. Hatice''ye:
Beni sarıp örtünüz, beni sarıp örtünüz, dedi Hz. Hatice de onu örttü. Bir süre sonra peygamberimiz olup bitenleri Hz. Hatice''ye anlattı ve:
- Kendimden korktum, dedi Hz. Hatice
- Öyle deme, Allah''a yemin ederim ki, Allah Teala hiçbir vakit seni utandırmaz. Çünkü sen akrabalık bağlarına hürmet ediyor, borçluların borcunu ödüyor, yoksullara yardım ediyorsun. Misafirlere ikramda bulunuyor, doğruları destekliyorsun, dedi.
İşte böylece peygamberimize peygamber olduğu Cebrail adındaki melek tarafından tebliğ edilmiş ve ilk ayetler de vahyedilmiş oldu.

SAYGILAR

unver
16-02-2005, 13:54
Merhaba;

Hala bekliyorum. Yazdığım yazıya inanırlardan bir cevap gelmedi. Yazımda kuranın niçin tanrının sözleri olamayacağına ilişkin kişisel fikirlerimi dile getirmiştim. Doğrusu bir inanırın kuranın kutsallığı konusunda neler düşündüklerini ya da neye göre kuranın kutsallığına inandıklarını merak ediyorum. Ama sizin için tartışılmaması gereken bir konusuysa zaten diyecek bir şeyim yok.

Saygılar

ngcoskun
16-02-2005, 16:38
kuran allahın sözü değildirle ilgili ben de bir zamanlar ayetlerden örnekler vererek yazı yazmıştım.öylece kaldı ortalıkta.bence ünver çok beklersin inananlardan cevap...
ayetlerdeki 1.çoğul zamir (biz) kullanılmasını da allahın bizlerle arasına mesafe koyması olarak yazmışlardı.hatırlayanlar vardır mutlaka....bizler şöyleyiz ,bizler böyleyiz derken allah nasıl bir mesafe koymuş ola ki.
ben birine mesafeli konuşmak istiyorsam "ben size söyle dedim" gibi bir cümle kurarım dimi."biz size şöyle dedik" demem.burda biz ben olmaz çoğul olur.ama bu nasıl mantıksa işte böyle yanıtlayanlar olu.