PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kant'ca

InVitatio
13-04-2007, 05:20
Sizlerle Akademik Bir Güzel Calismayi Paylasmak Istiyorum Buyurun Biraz Felsefe...."Onlardan" Biri Ile "Bizler" Üzerine Bir Bakis Acisi

KANT'IN VERNUNFT (AKIL) VE VERSTAND (ZİHİN)
ARASINDA YAPTIĞI AYIRIMIN KELAM'DAKİ İZLERİNE
DAİR BİR ARAŞTIRMA
Özcan Taşcı

ÖZET
Bu makalede Kant'ın akıl (Vernunft) ve zihin (Verstand) arasında yaptığı ayırımın
Müslüman kelamcılarda olan temelleri üzerinde durulmaktadır. Batılı
felsefe çevrelerinin iddia ettiğinin aksine, bu düşüncenin Kant'ın tamamen
kendine ait orijinal bir fikir olmadığı, özellikle Müslüman kelamcıların ondan
asırlar önce teolojik tartışmalarda bu meseleyi gündeme getirdikleri gözlemlenmektedir.

ÖZET
Bu makalede Kant'ın akıl (Vernunft) ve zihin (Verstand) arasında yaptığı ayırımın
Müslüman kelamcılarda olan temelleri üzerinde durulmaktadır. Batılı
felsefe çevrelerinin iddia ettiğinin aksine, bu düşüncenin Kant'ın tamamen
kendine ait orijinal bir fikir olmadığı, özellikle Müslüman kelamcıların ondan
asırlar önce teolojik tartışmalarda bu meseleyi gündeme getirdikleri gözlemlenmektedir.

Devami Burada Tiklayin >> www.dinbilimleri.com/dergi/cilt6/sayi4/makale/tasci.pdf

commandante
13-04-2007, 09:03
neyi ispatlar ki bu

degisim
13-04-2007, 10:01
Burada amacın bır ıspat nıtelıgınden cok akıl ve zıhnın dın algılamalarını nasıl yaptıgı uzerıne teorıler bu kadar basıt...

InVitatio
13-04-2007, 11:18
commandante sanal devrimci dostum,
kendini o kadar sartlandirma , kusura bakama sana hadisler dünyasindan bir hadis bulamdim, biraz kant *okusunda belki ufku acilir diye düsünmüstüm.....
commandante belki en cok sen dikkatle okulmalisin bu verdigim link'deki kitabi, belki faydasini görürsün cok gec degil henüz.....

spartacus
13-04-2007, 11:32
Sevgili InVitatio

Sanal imam kardeşim..

Siz ne gördünüz? Kant'ın kendisi yok mu?

Şimdi değil, zamanım yok, bu yazıyı değerlendireceğim, siz değerlendirememiş, alın okuyun görün mantığını aşamamış olsanızda, buraya koyacağım. Kaldı ki Kant varken Kant üzerine yazmak faklı bir şeydir, ben sana buraya böyle binlerce Kant'ın Şusu, Busu diye yazı getirebilirim, ama şunu demem alın okuyunda görün. Çünkü bunu diyebilmem için tartışma konumuzun Kant olması gerekir. Ok.

Bir kere en önemli şeyi söylüyorum, MUTLAK diye bir şey yoktur. Hiç bir şey mutlak değildir, akılda. Bunu dayatıyor olsanızda, kabulleniyor olsanızda bu hiç bir şeyi ne mutlak yapar nede sizin sözlerinizi bilimsel, mantıklı yada doğru kılar heleki gerçek mi hiç kılmaz. İsa'da güneşe ve gezegnlere sabit dur demişti, neye dayanarak diyebilmişti, Kutsal, Mutlak Ruha, peki öylemiyimiş. Ne olacak şimdi kandırılmış milyonlarca insana? Ölüp gittiler nasılsa hiç önemi yok değil mi? Masal ile gerçek irdelenemez...

Yada doğaüstü(metafizik) güçlerin varlığını tespit edemeyen cehalet onların mutlaklığını hiç iddia edemez.

InVitatio
13-04-2007, 11:49
spartacus,
benden imam olursa vay o cemaatin haline :)

spartacus
13-04-2007, 12:18
:D

hokusai
13-04-2007, 18:14
Kant in yaninda biraz da Hegel okursan bakis acin biraz daha genisler.