Orijinalini görmek için tıklayınız : Turan Dursun'un Siyasi Görüşü
Turan Dursun'un siyasi görüşü derken TD sitesinin siyasi görüşünü kastetmiyorum.
TD sitesi yöneticilerinin sergilediği görüşlerin niteliği konusunda herkesin farklı bir görüşü olabilir.
Forumda siyasi tartışmalara geçilmesinden itibaren yöneticiler de çeşitli siyasi konularda görüşlerini ortaya koymuşlardır. Ermeni sorunu konusunda, Kürt sorunu konusunda, Pkk konusunda, Atatürkçülük konusunda, Ordu hakkında, seçimler ve partilerle ilgili konularda, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili yorumlarda az çok görüşlerini biliyorsunuz.
Her bir yöneticinin kendine özgü düşünce ve görüşleri olsa da, genel yansıması TD sitesinin görüşü olarak algılanmaktadır.
Biz bu başlıkta sitenin değil, Turan Dursun'un siyasi görüşlerini ele alacağız.
Elbette Turan Dursun adını taşıyan bir sitenin de Turan Dursun'la benzer görüşleri taşıyacağı, taşıması gerektiği düşünülenilir. Öyle düşünenler de çoktur.Hatta bu siteyi Turan Dursun'un sitesi *sananlar çoğunluktadır. Yani buradaki genel site siyasi imajının Turan Dursun'la aynı olduğu, Turan Dursuın'un da aynı çizgide olduğu sanılabilir.
Bakalım öyle mi?
Oğlu Abit Turan bu konuda ne diyor önce onu görelim:
Büyük oğlu Abit Dursun "Evet biz çok büyük acı çektik, ama hepimiz için daha büyük olan, olması gereken bir acı daha var. Bu acı Üçok' un, Mumcu' nun, Aksoy' un ve nice insanın katillerinin bulunamaması nedeniyle toplumun çektiği acı" diyor.
"Babam Turan Dursun" adında bir de kitap yazan olan Abit Dursun babasını anlatırken: "O, İslam dininin en derin kaynaklarına ulaşmış, eski Arapçayı
bilen, Kuran dili Arapçasını da çok iyi bilen bir aydındı. Yıllarca araştırdı,
sorup sorguladı. Bütün bunlar Türkiye'deki şeriatçıları ve Atatürk düşmanlarını
elbette rahatsız. etti"
Şimdi de hayatının anlatıldığı yazılardan bir alıntı alalım:
Diyanette müftü olabilmek için İlkokulu dışarıdan bitirdi. İlk olarak köy imamlığı yaptı. İstanbul Çarşamba'da Üçbaş ve İsmailağa medreselerinde hocalık yaptı. 1958-1965 yılları arasında Tekirdağ, Gemerek, Türkili, Altındağ ve Sivas' ta Müftülük yaptı. Atatürkçü ve şeriatın katı kurallarına ters davranışları nedeniyle İslamcı çevrelerde yadırgandı. Müftülükleri sırasında bu nedenlerle sürgünleri oldu. 60'lı yıllarda aydın müftü olarak kamuoyunda yankılar getirdi. Kendi deyişiyle İslama olan inancını yitirdikten sonra 1965 yılında müftülüğü bıraktı.
Demek ki Turan Dursun Atatürkçü imiş.
Farklı bilgisi olan yazabilir, tartışabiliriz.
Sevgili Pante'cigim,
Turan Dursun gibi bir insan nasil olur da ATATURKCU olmaz.
Su an *biraz olsun laiklik kalmissa Turkiye'de bunu ona borcluyuz. Bunu Turan Dursun gibi bir aydinin bilmemesi dusunulemez.
Ama ne yazikki gunumuzde Ataturkculugu assagilamak , elestirmek moda olmustur. Aydin gecinenlerin yaka ignesidir. Tarihimizi hor gormek entellektuelligin kriteridir. Gericilik ile suclarlar Ataturkculugu, anlayamadiklari icin.
Tesekkurler,
hysteria
30-10-2007, 03:06
peki ataturkculuk sadece siyasi bir gorusmudur? ya da ataturkcu olmasi turan dursunun islama olan inancini yitirmesi ile bir alakasi var midir?
bugun ataturkculuk olarak nitelendirilen sey nedir? ataturk denen kisi mustafa kemal e en basta *ataturk diye isim takilmaisnin sebebi nedir?,ataturkculerin din ile ilgili gorusleri nedir? bence su an turkiyede benimsenmis bir ataturkculuk yoktur.(uygulama olarak). ne yazik ki,
bence, ataturku sadece siyasi olarak anlayamazsiniz, yada sadece askeri olarak. ataturku anlamak herhangi bir devrimciyi,(basarili veya degil) yazilarindan, eserlerinden anlamak gibi olmaz, ataturkun eseri tam olarak nedir ve bugun ne hale getirilmistir, 70li yillarda ne oyunlar oynanmistir bugun ne oyunlar oynanmaktadir, *en once bu ataturkculuk konusu uzerinde durulmali diye dusunuyorum, en once ulkemiz ataturkun belirledigi ilkeler uzerine kurulmustur, ama bu ilkeler tam olarak nedir ve tam olarak neyi ifade ederler, ne gibi olaylar bunlara karsidir ne gibi olaylar bunlara karsi degildir, bu konu hakkinda cok fazla fikir birligi yoktur bence.. bu bilgiler bize ilkokulda ogretildigi icin genelde insanlara bir sikilma duygusu gelmektedir..
bence ataturkculuk ekonomi alaninda yerli sermaye demektir, yurtdisindan gelen mallarin ne kadar satildigi ile ilgili degil kendi paramizin ne kadar bu vatan sinirlari icinde kalabilmesidir, asgari ucretin aclik sinirlarinin uzerinde, hatta fakirlik sinirlarina yaklasmasi demektir, bugun istanbulda ben 1700 ytl ile dogru duzgun yasayamiyorken, ama mesela sivasta krallar gibi yasayabiliyorsam burda zaten bir terslik var demektir. bunda da en onemli sebep bizim gelisme olarak dunyanin gerisinde kalmamiz, ve dunyanin her yerindeki amerikan egemenligidir. en basit isci bile amerikada saatte 17 dolar civarinda maas alir, asgari ucret ise saatte 13milyon civarindadir...hitlerin kavgam isimli kitabi cok onemlidir, 1920li yillarin sounnda almanyanin durumu 40li yillarin olmasina sebep olmustur, bir ekmek 4milyon yada trilyon mark ken, esitsizlik diz boyu iken "medeni" olarak nitelenen bir halkin, bu esitsizligi, bir irki sorumlu tutacak kadar ileri goturmesi bu baglamda cok onemli ve tehlikelidir(bugun onumuze konan, kurt sorunu, din sorunu gibi). kultur ve sanat anlaminda, koylerimizin fakir yada cahil kalmis yorelerimizin, terorist cikarmamasi icin o yorelere yapacagimiz bir seyler olmali, o insanlarin disaridan gelen mallari almak yerine turkiyede uretilen mallari almalari, saglanmali, buyuk sehirlerimizde de yabanci sermaye ve oraya akan paralarin sonunu getirmemiz her konuda tek yurek olmamiz gerekir, aksi halde bir millet olmaktan bahsedemezsiniz, evet turk milleti sinirlarina, bagimsizligina yapilan en ufak bariz tehdite karsi bir yurek olmasini cok iyi bilir, ama bariz bir tehdit olmadiginda gevsekligimizde uzerimize yok...
benim savundugum bir sey vardir, bugun amerikada yasayan insanlar eger birgun bizim gibi bazi temel degerlerinde netlik, guvenlik goremezlerse abd de 100bin parca olur... onemli olan maddiyattir hangi dinden hangi irktan olursa olsun, bazi dinler daha yatkindir veya degildir, ama netice aynidir, kimse cok rahat oldugu bir konu hakkinda bir takim forum sitelerinde yazilar yazmaz, ya kendi fikirlerine bir tehdit vardir, yada kendi fikirleri azinliktadir ve yaymasi gerektigini dusunur..
tabii gene konu disina tastim ama bence turan dursun ataturkcu bir insandir, ve uygulanan din icinde bir cok yanlis uygulamayi gormus ve bu konuda kendinde, arastirma ihtiyaci duymustur, ve buldugu sonuclar da turan dursunu bu yone itmistir
Sevgili Üçüncüyol;
Elbette Turan Dursun farklı bir görüş beklenemezdi.
Onun yaşadığı dönemlerde de Atatürk'ü eleştirenler, Kurtuluş Savaşını küçümseyenler vardı.
Onun döneminde de bölücüler vardı. Pkk terörü vardı. Hiçbirine itibar etmedi. Görüşlerinden taviz vermedi.
Turan Dursun Din bu 2 kitabında Atatürk'e gönderilen Güneş Kültü raporunu açıklar.
Bu yazısında Atatürkten bahsederken "Cumhuriyetin kurucusu ulu önder" diye sözeder.
Atatürkçü olmayan bir insan kesinlikle "Ulu önder" diye anmaz Atatürk'ü.
Ayrıca kitabın önsözünde Hasan Yalçın, Turan Dursun'un Kemalist oluşunu vurgular.
Müftülüğü döneminde her ulusal bayramda Atatürk heykeline çelenk koyması nedeniyle dincilerin tepkisini aldığı da bilinir.
O bir Atatürkçüydü. Hayatını gericiliğe ve şeriat düzeni heveslilerine karşı mücadele ile geçirdi.
Atatürk devrimlerini ilke edindi. Uğur Mumcu gibi, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı gibi Atatürk sevdalılarıyla aynı kaderi paylaştı.
"Ben yüzyılların doğurduğu ölümüm" diyerek aydınlanma yolunda katledildi.
hysteria
30-10-2007, 03:38
" O *bir *Atatürkçüydü. *Hayatını *gericiliğe *ve *şeriat *düzeni *heveslilerine *karşı *mücadele *ile *geçirdi.
Atatürk *devrimlerini *ilke *edindi. *Uğur *Mumcu *gibi, *Muammer *Aksoy, *Bahriye *Üçok, *çetin *Emeç, *Ahmet *Taner *Kışlalı *gibi *Atatürk *sevdalılarıyla *aynı *kaderi *paylaştı.
"Ben *yüzyılların *doğurduğu *ölümüm" *diyerek *aydınlanma *yolunda *katledildi."
bu sozunuzden buldugum yuzle:D, bu sitede daha fazla adi gecen yazarlar ile ilgili bilgi verilmesi, yazilarinin fikirlerinin, arastirmalarinin daha fazla yer almasi konusunda yonetime bir istek sunmak isterim, bu adi gecen yazarlar hakkinda benim cok da fazla bilgim yok ne yazikki, sadece birer ikiser kitaplari var evimde, eger bir katkim olacaksa bende yer almak isterim, ama sayin turan dursunun adina bu kisileri en cok yasatan insanlarin da bu sitenin yonetiminde olmasi kanaatindeyim... gercegin daha fazla aydinlanmasi icin
Turan Dursun bir Atatürkçüydü ama hiçbir zaman siyasi konulara girmedi.
Onun konusu Dindi, felsefeydi.
Siyaset olarak sadece şeriat karşıtlığını ele aldı.
Onun adıyla anılan bir sitede de siyasetin olmaması gerekirdi.
Siyasi forum açıldığından beri bundan hiç hazetmedim.
Çıkan ilk sürtüşmelerde forumlardan politikanın kaldırılması yönünde görüş belirttim.
Amacımız siyaset yapmak olsaydı, tonla siyasi forum var. Bu isi bu siteden de gayet iyi yapıyorlar.
Çünkü onların alanı bu.
TD'nin alanı ise Din ve felsefe.
Burada siyasetin olmasının bir kaos yaratacağı ve aynı felsefedeki insanlar arasında çatışma çıkaracağı belliydi.
Üstelik de siyasetin forumlarda yer almasından sonra dinle, felsefeyle ilgisi olmayan birtakım militan ruhlu kişilerin Gerilla vb. nicklerle siteye dadandığını ve bölücü örgüt propagandası yaptığını gördük.
Benim siyasi konularda yazmamın temel nedeni ise Turan Dursun'a yakışmayacak çarpık görüşlere, ülkemizi ve halkımızı hedef alan fkirlere meydanı bırakmamaktı.
Sitenin Turan Dursun'un dünya görüşüne aykırı bir çizgide olması ve bu siyasi tartışmaların sürmesi nedeniyle nitelikli arkadaşlarımızı kaybettik ve belki de kaybetmeye devam edeceğiz.
Tabi ki öncelikleri siyaset olanlar, ilgi alanları siyaset olanlar siyasi forumun sürmesi yolunda ısrarcı olacaklardır. Bu tür anlayışta olanların kafasında ise daima siyasi görüş olarak hakimiyet kurmak, karşı görüşte olanları, zıt kutupta olanları uzaklaştırmak ya da sindirmeye çalışmak vardır. Bu da siteden kavgayı, çatışmayı eksik etmez ve sitede huzur olmaz.
Sevgili Pante,
Yazinin altina imzami basiyorum. Acikcasi bu son olaylar beni de siteden soguttu. Siyasetin sitenin amacina ters dustugunu dusunuyorum. Bu konuda bir karar alinmasini bekliyorum.
Saygilarimla,
Sevgili pante,
*Siyasetten anlamam, seneldir uzagindayim. Olsun mu, olmasin mi tartismasinda, hepimizin olgun insanlar oldugunu, siyaset tatismasini da ogrenmemiz gerektigi one suruldugunde, hic hazzetmesem de belki haklidirlar diye dusundum. Aslinda olgun insanlar icin hakikaten de hakli bir argumandi, ancak zaman bizlere yanilmis oldugumuzu gosterdi. Yukardaki iletine, adimiz TD sitesi olsa da katiliyorum, olmasaydi da katilirdim.
gematria
30-10-2007, 04:33
arkadaşlar bu sitedede olsa başka yerdede olsa bizim görevimiz deha M.KEMAL ATATÜRK'ÜN ilkelerini sonuna kadar savunmaktır EVRİMİN SON HALİ:ATATÜRKÇÜ düşünce ve *Hayatınızdaki herşey sizin eseriniz seçimleri siz yapiyorsunuz (rastlantı faktörüde geçerli bazen) sizi izleyipte hakkınızda fikir yürüten bir tanrı yok fikrine inanmak.....................
Pante,
Turan Dursun'u iyi okumamış, araştırmamışsın. Belki de hafızanda iyi kalmamış olabilir bazı şeyler. Ben hatırlatayım:
"Bir zamanlar Atatürkçü idim. Ama şimdi Atatürkçü değilim. Bunu özellikle her zaman söylüyorum. Gürbüz Tütekçi'ye de söyledim: Bakın ben Atatürkçü filan değilim, dedim. Hiçbirşeyci değilim ben, yani falancı, filancı. Bir şeyci olmak bana tersdir aslında." (Turan Dursun Hayatını Anlatıyor, 5. basım, sayfa 51-52)
"Milliyetçiliği çok ilkel bir düşünce kabul ederim. Bağışlanır bir şey bile olmadığı düşüncesindeyim." (Turan Dursun Hayatını Anlatıyor, 5. basım, sayfa 52)
Yani Pantecim üzgünüm ama Turan Dursun'a göre senin görüşlerin "bağışlanır bir şey bile değil." :)
Sanırım Turan Dursun'un siyasi görüşleri konusunda bazı net belirlemelere ulaşmış olduk. Aslında Turan Dursun siyasetle pek ilgilenmemiştir. Bu konularda kitaplarında, röportajlarında çok az şey söylemiştir. Ancak milliyetçiliğe karşı olduğunu ve Atatürkçü olmadığını net şekilde ifade etmiştir. Bu konularda hiç bir şüpheye yer yoktur.
Pantenin alıntı yaptığı mavi yazılar tekrar dikkatlice incelenirse hiçbirinin Turan Dursun'un ağzından yazılmadığı, başkalarının onun hakkındaki yazılarındaki subjektif yorumlar olduğu anlaşılır.
Sitede siyasetin yeri konusuna gelirsek.
Bu konuda daha evvelden genel nabız yoklamaları yapıldı. Hatta ben de politika forumuna pek sıcak bakmadım. Kaldırılmasa bile "son yazılanlar" listesinde varolmaması yönünde görüş belirttim. Ancak çoğunluk varolmasından yana tercih belirttiği için ben de uymak durumunda kaldım.
Bu konu tekrar gündeme gelebilir. Aslında son dönemdeki PKK baskınları Türkiye gündemini değiştirmese politika forumu çok öne çıkmamış da olacaktı. Politika forumunun olmamasından ziyade geri planda kalması fikri bana daha uygun görünüyor. Ancak kararı YK verecektir.
gercekisim
30-10-2007, 11:08
Turan Dursun bir Atatürkçüydü ama hiçbir zaman siyasi konulara girmedi.
Onun konusu Dindi, felsefeydi.
Siyaset olarak sadece şeriat karşıtlığını ele aldı.
Onun adıyla anılan bir sitede de siyasetin olmaması gerekirdi.
Siyasi forum açıldığından beri bundan hiç hazetmedim.
Çıkan ilk sürtüşmelerde forumlardan politikanın kaldırılması yönünde görüş belirttim.
Amacımız siyaset yapmak olsaydı, tonla siyasi forum var. Bu isi bu siteden de gayet iyi yapıyorlar.
Çünkü onların alanı bu.
TD'nin alanı ise Din ve felsefe.
Burada siyasetin olmasının bir kaos yaratacağı ve aynı felsefedeki insanlar arasında çatışma çıkaracağı belliydi.
Üstelik de siyasetin forumlarda yer almasından sonra dinle, felsefeyle ilgisi olmayan birtakım militan ruhlu kişilerin Gerilla vb. nicklerle siteye dadandığını ve bölücü örgüt propagandası yaptığını gördük.
Benim siyasi konularda yazmamın temel nedeni ise Turan Dursun'a yakışmayacak çarpık görüşlere, ülkemizi ve halkımızı hedef alan fkirlere meydanı bırakmamaktı.
Sitenin Turan Dursun'un dünya görüşüne aykırı bir çizgide olması ve bu siyasi tartışmaların sürmesi nedeniyle nitelikli arkadaşlarımızı kaybettik ve belki de kaybetmeye devam edeceğiz.
Tabi ki öncelikleri siyaset olanlar, ilgi alanları siyaset olanlar siyasi forumun sürmesi yolunda ısrarcı olacaklardır. Bu tür anlayışta olanların kafasında ise daima siyasi görüş olarak hakimiyet kurmak, karşı görüşte olanları, zıt kutupta olanları uzaklaştırmak ya da sindirmeye çalışmak vardır. Bu da siteden kavgayı, çatışmayı eksik etmez ve sitede huzur olmaz.
Söylediklerine katılıyorum ve siyasi konuların bu forumda mümkün olduğunca olmamasını tercih ederim doğrusu..Bu forumda terör örgütü propagandalarını yapanları görünce birdenbire bu forumdan buz gibi soğudum değerli Pante..umarım bundan sonrası için böyle konular olmaz ve gerçekten sitenin amacına uygun tartışmaları görürüz. Birkaç gündür foruma uğramayı bile canım istemiyordu doğrusu..senin bu yazını görünce ben de görüşümü bildirmek istedim.
gematria
30-10-2007, 11:13
Cem aslında hakikat bu tabiki insanı insan olarak görmek en iyisi alman yahudi yunan diye ayırmamak en makul olanı ancak günümüzdeki dünyada var olabilmen için milletinle bütünleşip sonununa kadar kendini savunman lazım ATATÜRKTE bunu taa ozamanlardan gören bir kişi olarak bizi türk bayrağı altında birleştirdi günümüz dünyasında tam bir doğal seleksiyon yaşanıyor hayatta kalabilmek için mücadele gerekli bunu ne ATATÜRK ne de biz istedik ama ne yapmamız gerektiğinin farkındayız fakat T.D. o sözleriyle hala farkında olmadığını kanıtladı.....zaten daha yapabileceklerinin çok az bi kısmını başarmışken hayattan elendi (saygıyla anıyorum)
Turan Dursun'un, tüm hayatını adadığı din olgusunun yalan olduğunu anlamanın yarattığı sarsıntı ile siyasi görüşlerinden de kuşku duyması ve bu nedenle hiçbir şekilde kategorize edilmek istememesi son derece anlaşılabilir, insani bir durumdur, yaşamına bakıldığında ise müftülük dönemi de dahil olmak üzere her zaman Atatürk ilkeleri doğrultusunda hareket ettiği görülür.
Atatürk milliyetçiliğini, öyle olmadığını bile bile etnik milliyetçilikmiş gibi göstermeye çalışmakta israr ise ne anlama gelir, bilemem.
Daha önce sitedeki politika forumu ile ilgili tartışmada, kalmasının daha iyi olacağını savunmuştum ama son günlerdeki gelişmelerden sonra pante'nin o dönemde de bugün de çok haklı olduğunu görüyorum. Zaten siteye ikinci kez üye olduktan sonra bu tip tartışmalara girmemek için sürekli gayret sarfettim, zira insanlar olmadıkları şeylerle çok kolay suçlanabiliyorlar. Site'de Atatürk, ulus, millet, milliyet gibi kelimeleri kullanmak neredeyse tabu haline gelmiş durumda, derhal faşistlik yaftası yapıştırılıyor. Savunduğunuz şeyin farklı birşey olduğunu anlatmaya çalışırken de istenmeyen ifadeler ortaya çıkabiliyor. Sanırım site yönetimi tüm ateist-agnostik'lerin Atatürk düşmanı, küreselleşmeci, AB yanlısı, ulus devleti yıkmaya çalışan insanlar olduklarını zannediyorlarmış, böyle olmadığını görünce geriliyorlar, haliyle bu gerginlik karşı tarafa da yansıyor. Bence de politika forumu kaldırılmalı, din-felsefe-bilim ağırlıklı bir forum haline gelmeli.
rebera_roni
30-10-2007, 11:48
bu sitede siyaset yeri konusunda bende olmamasından yanayım özellikle bazı kişilerin ırkçı yazılarından sonra.ben buraya din ve felsefe üzerindeki düşüncelerim ve kafamdaki soru işaretleri sayesinde geldim.onun için politika yapılmasından pek taraf değilim ama karar yinede YK'nın.
turan dursun konusunda ise okuğum eserlerinde, atatürkçü olmaktan ziyade sadece ortak noktaları vardı ikiside şeriat karşıtıydılar.
saygılarımla...
Anlamakta zorlanıyorum. Şayet siyaset tartışmak istemiyorsanız siyaset forumlarına ilgi göstermezsiniz olur biter, bunu yasaklamaya çalışmanın mantıgı nedir acaba. Cem ile panteye şunu hatırlatmak istiyorum. Geçmişte GY forumunda üçümüzün katıldıgı gündemle, diger üyeler görüş belirtmekte geciktigi için ikiye karşı bir oyla politika forumunu gündemden kaldırdınız. Burada muhalif oy bendim. Sonuç ne oldu, katılımın azlıgı ve düşmesi yüzünden gene bu forumu eski yerine koymayı siz önerdiniz ve pratik olarak böyle bir uygulamanın dogru olmadıgı ortaya çıktı. Bu artık geride kalmış bir tartışma olmalıydı.
* * * Pante bize Abit in babası ile ilgili görüşlerini dile getirmiş. Madem konu site ben de Abit Dursun un site ile ilgili görüşlerini yazayım. Abit site çizgisinin takdire şayan oldugunu belirtiyor ve ailesi bizlere iyi ki varsınız diye takdirlerini belirtiyor. Kitaplarda yazılanlardansa güncele bakmanın bize daha faydalı olacagını düşünüyorum. Turan Dursunu ve ailesini içine alarak site üzerinde tartışma yapmanın da anlamsız oldugunu düşünüyorum. Tavırları açık, sarih ve nettir. Bunda da anlaşılmayacak ya da hayıflanacak bir şey yoktur.
* * * Site yönetiminde Atatürk karşıtı kimse yoktur ama böyle lanse edilmek istenmektedir. Sitenin çizgisi bellidir. Bagımsızlıkçı, laik ve demokratik. Site çizgi olarak herhangi bir duyurusu ile herhangi bir bildirisi ile her hangi bir yönetim kararı ile bu çizgiyi aşmış ve sizin deyiminizle Atatürkçülüge ( ki ben bunun ne oldugunu hala kavramış degilim ) aykırı bir eylemin içinde olmuşsa buyrun bunu ispat edin. Ama site yöneticilerinin kişisel düşüncelerini ifade etme haklarının önüne geçmeye kalkmayın.
* * * *Bu sizin dikte ettirdiginiz şeyler resmi görüşlerdir, devlet görüşleridir. Devletin haricindeki söylem yanlıştır ve izin verilemez. Söyleniyorsa da o forumu kapatmak gerekir. Anlayış budur.
Yapılacak olan tek şey sizin gibi düşünmeyen insanların varlıgını kabullenmek ve buna alışmaktır.
Her karşı düşünceyi vatan hainligi ile bölücülük ile faşistlik ile suçlamamktır. Ama bir etnik grubu imha etmeyi öneren birine de taviz vermemektir. Ve aramıza sadece bu siteyi ve site yönetimini provoke etmek için girmeye çalışan provokotörlere izin vermemektir.
* * * * Seçimler başlıgında oldukça uzun soluklu bir tartışma yaşadık, orada da her şey tartışıldı ma aramızda provokotörlere yer vermedigimiz için o başlık son derece uyumlu, ahenkli ve faydalı geçti. Diger görüşleri kabul etmeyi hazmedebilirseniz şayet ne başka düşünceleri yasaklamak zorunda kalırsınız ne de forumları susturmaya çalışırsınız.
* * * *Bir de sizler Mustafa Kemal'in hala neredeyse bir asır öncesindeki görüşlerinde bugün yaşasaydı ısrarcı oldugunu mu düşünüyorsunuz. Bir yerlere sıgınıp oradan güç almanın dogru olmadıgını düşünüyorum. Herkesin kendi görüşü olmalı ve bunları özgürce dile getirmeli. Tüzüge uyuldugu müddetçe de sorun çıkacagını zannetmiyorum.
* * * *Açılan siyasi başlıklara bakıyorum son günlerdeki, çogu pante ve Serius imzası taşıyor. Madem böyle düşünüyorsunuz o başlıkları neden açtınız diye adama sorarlar. Şimdi buradaki mantık şudur, ya da ben öyle algılıyorum. Biz Atatürkçüyüz ve istedigimiz yazar, örnegin Dilaver ise, ( sizin tanımlarınıza göre ) Atatürkçü degildir, onun bunu ifade edemesi gerekir yoksa maazallah bölünürüz. Onun düşüncelerini engelleyemedigimize göre forumu engelleyelim. *:lol:
* * * * *saygılarımla
Turan Dursun'u iyi okumamış, araştırmamışsın. Belki de hafızanda iyi kalmamış olabilir bazı şeyler. Ben hatırlatayım:
"Bir zamanlar Atatürkçü idim. Ama şimdi Atatürkçü değilim. Bunu özellikle her zaman söylüyorum. Gürbüz Tütekçi'ye de söyledim: Bakın ben Atatürkçü filan değilim, dedim. Hiçbirşeyci değilim ben, yani falancı, filancı. Bir şeyci olmak bana tersdir aslında." (Turan Dursun Hayatını Anlatıyor, 5. basım, sayfa 51-52)
"Milliyetçiliği çok ilkel bir düşünce kabul ederim. Bağışlanır bir şey bile olmadığı düşüncesindeyim." (Turan Dursun Hayatını Anlatıyor, 5. basım, sayfa 52)
Yani Pantecim üzgünüm ama Turan Dursun'a göre senin görüşlerin "bağışlanır bir şey bile değil." Smile
Burada bir yanılgı var. Sevgili Youef bu yanılgıyı görmüş ve değinmiş. Ben de biraz açayım.
Kendini Atatürkçü olarak kategorize etmek farklıdır, Atatürk ilke ve devrimleri çizgisinde olmak farklı. Bir insan politika ile hiç ilgilenmiyebilir, politikayı sevmeyebilir. Ama Atatürk'ün yaptıklarını takdir eder, onu aşağılamaz, eleştirmez, yeri geldiğinde de savunur.
Kendimden örnek vereyim. Ben de Atatürkçü değilim. Hiçbir zaman da burada ya da başka bir yerde "Ben Atatürkçüyüm" demedim. Eskiden Atatürkçüydüm. Ama şimdi hiçbirşeyi tutmuyorum. Yani ben de falancı-filancı değilim, aynı Turan Dursun gibi. Ama Atatürk'ün mücadelesini, devrimlerini takdir eder, savunurum. Ben de milliyetçi değilim. Ama ülkemi seviyorum. Göğsümü gere gere bir yurtsever olduğumu söyleyebiliyorum. Ülkemin birliğinden, bölünmez bütünlüğünden yanayım.
Atatürk'ü takdir edişim ve savunuşum nedeniyle de Atatürkçü olarak tanınırım. Bu yüzden de Cem'in yaptığı gibi milliyetçilikle itham edilirim.
İşte Turan Dursun da aynı. O bir Atatürkçü olarak tanınıyordu. Hala da öyle tanınıyor. Google'dan hayatını anlatan yazılara girin, göreceksiniz. Her yazıda Kemalist olduğu belirtilecektir.
Oğlu da onu öyle görür. Onun Atatürk düşmanları tarafından öldürüldüğünü yazar.
Ayrıca Turan Dursun *kitabında Atatürk için "Ulu önder" diye hitap etmesiyle ona olan saygı ve bağlılığını göstermektedir.
Şimdi bu bağlamda bir düşünelim. Kendi adının verildiği bir site imajının Atatürk'ü ve orduyu karalayan, pkk'yı terörist olarak görmeyen, Ermeni soykırımını kabul eden, Türkiye'de Kürtlerin ayrı bir devlet kurma hakkını savunan, tamamen Atatürk çizgisine ters yönde olduğunu göz önüne getirelim.
Ne kadar uygun ve mantıklı gelebilir.
Bu imajla "Turan Dursun" adını kullanmanın anlamı yok.
Turan Dursun'un adını kullanıyorsanız eğer, size önerim ana sayfadaki Turan Dursun'un resminin karşı tarafında bir Atatürk resmi koymanızdır. Bunu bir ateist site yaptıktan sonra TD sitesine daha çok yakışır.
Yöneticilerin kişisel düşüncelerinin ne olduğu beni de, hiç kimseyi de ilgilendirmez. Ama bir Atatürk konusu olduğunda, Ermeni konusu, Pkk, konusu, ordu konusu olduğunda neredeyse yöneticilerin tamamı aynı ağızdan yazıp bir görüş birliği sunarak bir imaj oluşturuyorlarsa bu yanlıştır. Yanlış anlaşılmalara yol açar.
Sitenin ya politika forumunu kapatması, ırkçı söylemleri cezalandırdığı gibi Pkk yanlısı, bölücü, ikide bir de "Kürdistan" diyerek tahrik eden, orduyu aşağılayan, Atatürk'ü aşağılayanları da cezalandırması gerekir.
Ya da politika forumu olsa dahi bu konularda görüş sunmak yöneticilere yasaklanmalıdır.
Politikanın olmasını ısrarla savunanlar, yöneticilerin politik konulara karışmamasını da kabul eder.
Eğer etmiyorlarsa herkes, bunda bir art niyet var diye düşünür.
İlave olarak belirteyim.
Eğer yöneticilerin görüş sunması kısıtlanmamalı diye düşünüldüğünde;
Yöneticilerin bir sınırı olmalıdır. Bu sınır içinde örnek alacakları kişiler;
Sevgili Vartor ve sevgili Frodo'dur.
Elbette onların da fikirleri, düşünceleri var.
Ama çizgilerinden kimse rahatsız olmadı bugüne kadar.
teotihuacan
30-10-2007, 12:38
Dilaver'e hak veriyorum.
Sitede en çok ilgi gören başlıklar siyasi başlıklar. Bunları engellemek siteye olan ilgiyi azaltacaktır. Ayrıca isteyen istediğini yazmalı, sansür bizi bir yere götüremez.
Ayrıca site yönetiminin Atatürkçü olmak gibi bir zorunluluğu da yoktur. İsteyen istediği şeyci olur. İsteyen resmi devlet tezini savunur, isteyen Mustafa Kemal'in bir asrı önceki görüşlerini savunur, isteyen Marks'ın daha eski görüşünü. Marks da bugün yaşasaydı çok farklı düşünürdü değil mi Dilaver?
Site yönetimi lütfen politika/tarih forumunu kapatmasın!!!
* * * * * * Bu *sizin *dikte *ettirdiginiz *şeyler *resmi *görüşlerdir, *devlet *görüşleridir. *Devletin *haricindeki *söylem *yanlıştır *ve *izin *verilemez. *Söyleniyorsa *da *o *forumu *kapatmak *gerekir. *Anlayış *budur.
Yapılacak *olan *tek *şey *sizin *gibi *düşünmeyen *insanların *varlıgını *kabullenmek *ve *buna *alışmaktır.
Her *karşı *düşünceyi *vatan *hainligi *ile *bölücülük *ile *faşistlik *ile *suçlamamktır.-dilaver
Sevgili dilaver,
Bir elinde iğne, diğer elinde çuvaldız, karşıya doğru savura savura yazı yazıyorsun.
Belki unutmuşsundur, sana kendimden bir örnek vereyim:
Amacı, dünyanın en faşist ve etnik milliyetçi ideolojisi olan siyonizm'in eseri olan ve dünyanın en manyak liderlerinden Hitler'i kullanarak İsrail'in kurulmasını ve gelişmesini sağlayan "yahudi soykırımı hikayesi"ni sorgulayan "Hitler yahudi soykırımı yaptı mı" başlığım nedeni ile ne faşistliğim kaldı, ne ırkçılığım, ne de şeriatçılığım. Hatta Cem böyle bir başlık açtığım için kendimden utanmam gerektiğini bile belirtmişti sağolsun.
Diğer örneklere hiç girmiyorum, bilen bilir.
Karşıt fikirlere saygı, remi ideoloji'yi sorgulama demek böyle yapılıyor sizin oralarda.
Not: Bu sözleri lütfen kişisel alma, zira senin o başlıktaki tavrın tamamen farklıydı.
teotihuacan
30-10-2007, 12:55
Sitenin ya politika forumunu kapatması, ırkçı söylemleri cezalandırdığı gibi Pkk yanlısı, bölücü, ikide bir de "Kürdistan" diyerek tahrik eden, orduyu aşağılayan, Atatürk'ü aşağılayanları da cezalandırması gerekir.
Ya da politika forumu olsa dahi bu konularda görüş sunmak yöneticilere yasaklanmalıdır.
Pante'nin de haklılık payı var gibi. Yöneticiler kendi kendilerini cezalandırmayacak veya atamayacaklarına göre buna da bir çözüm bulunmalı. *:roll:
Keza, nasıl faşist fikirler forumdan uzaklaştırılıyorsa bölücüler de uzaklaştırılsın. Bölücülük de en az faşizm kadar tehlikeli...
Pante bize Abit in babası ile ilgili görüşlerini dile getirmiş. Madem konu site ben de Abit Dursun un site ile ilgili görüşlerini yazayım. Abit site çizgisinin takdire şayan oldugunu belirtiyor ve ailesi bizlere iyi ki varsınız diye takdirlerini belirtiyor. Kitaplarda yazılanlardansa güncele bakmanın bize daha faydalı olacagını düşünüyorum. Turan Dursunu ve ailesini içine alarak site üzerinde tartışma yapmanın da anlamsız oldugunu düşünüyorum. Tavırları açık, sarih ve nettir. Bunda da anlaşılmayacak ya da hayıflanacak bir şey yoktur.
"Takdire şayan" sözünün siyasi imajla ilgili olmadığı açıktır.
Madem öyle Abit Dursun'a bu başlığı iletelim ve her mesajı okusun. Kendi görüşünü belirtsin.
Var mısınız?
Çok da zor bir konu değil.
Abit Dursun, babasının ismini taşıyan bir sitede siyasi çizginin nasıl olması gerektiği hakkında görüşünü sunsun. Biz de onun görüşlerini, babasının bir vasiyeti gibi görelim.
Haydi yapın bunu.
Öncelikle bir yanlışını düzeltmeliyim dilaver.
Politika Forumunun "son 10 mesaj" listesinden çıkarılmasından sonra tekrar konmasının nedeni katılımın düşmesi değildi. Frodonun ve spartacusun oylarını sonradan açıklaması nedeniyle tarafımdan tekrar değişiklik yapılmıştır.
Sitenin politikasına dönersek.
Bu sitenin politik taraflılığı demokrasi ve özgürlüklerden yanadır. Atatürkü savunma çizgimiz onun laikliğin kurucusu ve Türkiye'de dinlerden özgürleşmenin en önemli ismi olması dolayısıyladır. Bunun dışında Atatürkçülüğün genel ilkelerinin savunusunu yapmak sitemizin misyonuna uygun değildir. Ateistler ve dinsizler Atatürkçüler arasında olduğu gibi Marxistler arasında, sosyal demokrat veya liberaller arasında da bulunmaktadır. Türkçü ateistler olduğu gibi Kürtçü ateistler de olacaktır ve amacımız hepsine hitap etmektir.
Eğer Turan Dursun'un görüşlerini temel alacak isek kendisi yukarıdaki mesajımda alıntıladığım şekilde *ve net olarak milliyetçiliğe karşıdır. Milliyetçiliği ilkellik olarak nitelemekte affedilebilir bile olmadığını yazmaktadır. Buna rağmen ben TD nin bu görüşünün sitenin temel politikaları arasında yer almasından yana değilim. Ancak Kürt sorununun varlığını kabul eden ve devletin izlediği politikanın yanlış olduğunu ifade edenlerin de bu site yeri olmalıdır. Vatan hainliği gibi ucuz ifitralarla baskılanmaya, sindirilmeye çalışılmamalıdır. İfade özgürlüğü en temel politikalarımız arasında olmalı. Bir azınlık olarak biz ateist ve dinsizler nasıl ki toplumda ifade özgürlüğü istiyorsak *başka tür azınlıklara da empati ile yaklaşabilmeliyiz. YK'nda bir üye olarak varolduğum sürece kin ve nefret propagandası içermeyen ifade özgürlüğünden yana olmaya çalışacağım.
teotihuacan
30-10-2007, 13:09
Sevgili Cem,
İyi güzel hoş da, hem
Ateistler ve dinsizler Atatürkçüler arasında olduğu gibi Marxistler arasında, sosyal demokrat veya liberaller arasında da bulunmaktadır. Türkçü ateistler olduğu gibi Kürtçü ateistler de olacaktır ve amacımız hepsine hitap etmektir.
diyorsun, hem de
Eğer Turan Dursun'un görüşlerini temel alacak isek kendisi yukarıdaki mesajımda alıntıladığım şekilde *ve net olarak milliyetçiliğe karşıdır. Milliyetçiliği ilkellik olarak nitelemekte affedilebilir bile olmadığını yazmaktadır. Buna rağmen ben TD nin bu görüşünün sitenin temel politikaları arasında yer almasından yana değilim. Ancak Kürt sorununun varlığını kabul eden ve devletin izlediği politikanın yanlış olduğunu ifade edenlerin de bu site yeri olmalıdır. Vatan hainliği gibi ucuz ifitralarla baskılanmaya, sindirilmeye çalışılmamalıdır. İfade özgürlüğü en temel politikalarımız arasında olmalı. Bir azınlık olarak biz ateist ve dinsizler nasıl ki toplumda ifade özgürlüğü istiyorsak *başka tür azınlıklara da empati ile yaklaşabilmeliyiz. YK'nda bir üye olarak varolduğum sürece kin ve nefret propagandası içermeyen ifade özgürlüğünden yana olmaya çalışacağım.
diyorsun. Bu açıkça çifte standarttır. Böyle devam ederseniz Pante'nin de belirttiği gibi "yanlış" anlaşılırsınız.
Ya milliyetçi söylemlere karışmayacaksınız, ya da kim yaparsa yapsın karışacaksınız.
Pante,
Aşağıdaki alıntı başlığı açtığın ilk mesajından:
Demek ki Turan Dursun Atatürkçü imiş.
Farklı bilgisi olan yazabilir, tartışabiliriz.
Önce böyle diyorsun, "Turan Dursun Atatürkçü imiş" diyorsun. Sonra ben öyle olmadığını ispatladığımda da "Atatürkçü değil ama onun ilkelerini savunuyor" diye ifadende değişikliğe gidiyorsun.
Çelişkin sadece farklı tanımlamalarda bulunmanda değil. Değişikliğe gittiğin Turan Dursun tanımlaması da gerçeği yansıtmıyor:
Kendini Atatürkçü olarak kategorize etmek farklıdır, Atatürk ilke ve devrimleri çizgisinde olmak farklı. Bir insan politika ile hiç ilgilenmiyebilir, politikayı sevmeyebilir.
Yani sana göre Turan Dursun politikayı sevmiyor ama aslında Atatürk ilkelerine bağlı öyle mi?
Atatürkçülüğün en önemli, olmazsa olmaz ilkelerinden biri Türk milliyetçiliği değil midir?
Turan Dursun'un ne yazdığını bizzat kendi dilinden tekrar hatırlayalım:
Milliyetçiliği çok ilkel bir düşünce kabul ederim. Bağışlanır bir şey bile olmadığı düşüncesindeyim." (Turan Dursun Hayatını Anlatıyor, 5. basım, sayfa 52)
Yani adam diyecek ki milliyetçilik ilkelliktir, bağışlanır birşey bile değildir, sen de diyeceksin ki bu adam Atatürk ilkelerine bağlıdır.
Turan Dursun Atatürk'ün laiklik ilkesine bağlıydı. Milliyetçilik ilkesine bağlı değil idi. Benim de görüşlerim Turan Dursun'a uyuyor. Atatürk'ün Cumhuriyet'i kurmasını, medeni kanunu getirmesini, laik devrimlerinii parlamenter rejimin temelini atmasını hep takdir etmişimdir. Ancak Atatürkçülük bir bütündür. En önemli ilkelerinden biri de milliyetçiliktir. Atatürk milliyetçiliğini red eden birisi Atatürkçü sayılamaz.
Önce böyle diyorsun, "Turan Dursun Atatürkçü imiş" diyorsun. Sonra ben öyle olmadığını ispatladığımda da "Atatürkçü değil ama onun ilkelerini savunuyor" diye ifadende değişikliğe gidiyorsun.
Çelişkin sadece farklı tanımlamalarda bulunmanda değil. Değişikliğe gittiği Turan Dursun tanımlaması da gerçeği yansıtmıyor:
Evet Cem. Aynı görüşteyim. Bu forumdaki anlayışa göre Turan Dursun Atatürkçüdür.
Benim de Atatürkçü görülmem gibi. Milliyetçiliği reddettiğim halde milliyetçilikle itham edilmem gibi.
Demek ki kişinin beyanı önemli değil. Ortaya koyduğu çizgi önemli.
Turan Dursun'a Atatürkçü olarak tanınmış, öyle niteleniyor.
Yani sana göre Turan Dursun politikayı sevmiyor ama aslında Atatürk ilkelerine bağlı öyle mi?
Atatürkçülüğün en önemli, olmazsa olmaz ilkelerinden biri Türk milliyetçiliği değil midir?
Turan Dursun'un ne yazdığını bizzat kendi dilinden tekrar hatırlayalım:
Milliyetçiliği çok ilkel bir düşünce kabul ederim. Bağışlanır bir şey bile olmadığı düşüncesindeyim." (Turan Dursun Hayatını Anlatıyor, 5. basım, sayfa 52)
Yani adam diyecek ki milliyetçilik ilkelliktir, bağışlanır birşey bile değildir, sen de diyeceksin ki bu adam Atatürk ilkelerine bağlıdır.
Turan Dursun Atatürk'ün laiklik ilkesine bağlıydı. Milliyetçilik ilkesine bağlı değil idi. Benim de görüşlerim Turan Dursun'a uyuyor. Atatürk'ün Cumhuriyet'i kurmasını, medeni kanunu getirmesini, laik devrimlerinii parlamenter rejimin temelini atmasını hep takdir etmişimdir. Ancak Atatürkçülük bir bütündür. En önemli ilkelerinden biri de milliyetçiliktir. Atatürk milliyetçiliğini red eden birisi Atatürkçü sayılamaz.
Atatürk'ün düşünceleri bugünün "Türk milliyetçisi" tanımı ile nitelendirilemez.
"O, bize milliyetçi derler. Ama bizim milliyetçiliğimiz onların anladığı anlamda bir milliyetçilik değil. Biz başka ulusların da değerlerine önem verir, saygı gösteriririz. Onlardan üstün olduğumuz gibi bir düşünce içinde olmayız. Biz kimsenin düşmanı değiliz. Yalnızca insanlığa düşman olanlara düşmanız." diyor.
Dolayısıyla Atatürk milliyetçiliği ulusalcılıktır. Irkçı milliyetçilik değildir. Irkçı milliyetçiliğe karşı olduğunu sözlerinden görebiliriz. Barıştan yanadır. Başka ülkelerin toprağında gözü yoktur.
Turan Dursun'un da onaylamadığı milliyetçilik bizim de, Atatürk'ün de tasvip etmediği ırkçı milliyetçiliktir. İnsanlık suçu olan, ilkel olan bu milliyetçiliktir.
Ben bir enternasyonalistim. Ama dünya enternasyonalist çizgiye gelene kadar ülkemin emperyalistlere yem olmaması için ulusalcıyım aynı zamanda. Bu da enternasyonalizmle ulusalcılığın bağdaştığı ölçülere uygundur.
Turan Dursun'un reddettiği Atatürk milliyetçiliği değil, milliyetçiliktir. Onların çizgisini de Turan Dursun da iyi bilmekteydi, forum katılımcıları da iyi bilir.
Turan Dursun'un reddettiği Atatürk milliyetçiliği değil, milliyetçiliktir. Onların çizgisini de Turan Dursun da iyi bilmekteydi, forum katılımcıları da iyi bilir.
Turan Dursun önce Atatürkçü olmadığını net şekilde ifade etmiş. Ardından da milliyetçiliği üstelik küçümseyerek red etmiş. Bu demektir ki:
Atatürkçülüğün reddi+Milliyetçiliğin reddi=Atatürk milliyetçiliğinin reddi
Ulusalcılık milliyetçilikten farklı bir kavram değildir. Milliyetçiliği savunanlardan laik olanlar, kendilerini özellikle Türk-İslamcılardan ayırmak için son yıllarda ulusalcılık adında bir terim oluşturmuşlardır. Turan Dursun milliyetçiler arasında laik olanları benimserim ama İslamcı olanları tutmam gibi bir ifadede bulunmuyor. Genel olarak milliyetçiliği hor görüyor. Sözleri gayet açık ve net. *Daha fazla nasıl net ifadede bulunması gerekiyordu Turan Dursun'un?
Adam diyor ki "milliyetçi değilim, Atatürkçü de değilim". Siz diyorsunuz ki ama internette Atatürkçü olarak tanınıyor. Pes arkadaş. Size başka ne demeli bilmem.
Cem ne söylediğini yazdıklarından gayet iyi anlıyorum.
Kalın ve büyük yazmana gerek yok.
Ben de diyorum ki;
Ben de bir zamanlar Atatürkçü idim. Sonra bıraktım. 70'li yıllarda devrimci gençlik içindeydim.
O zaman da milliyetçiliğe karşıydım, şimdi de karşıyım.
Şimdi ise falancı, filancı değilim. Hiçbir -izm'den değilim.
Ama beni Atatürkçü ve milliyetçi olarak görüyor, nitelendiriyorsunuz.
Aynı şekilde Turan Dursun da böyle tanınıyor, böyle nitelendiriliyor.
Turan Dursun "Atatürkçü değilim, Milliyetçi de değilim" dedi diye, forumda imaj olarak Atatürk karşıtlığı, Pkk'nın terörist olmadığı, Kürtlerin ayrı devlet kurması gerektiği, Ermeni soykırımının tanınması gerektiği mi savunulmalı? Böyle saçma bir düz mantık olmaz.
Şimdi " Pante, Atatürkçü değilim, milliyetçiliğe karşıyım" diyor diye, Pante'nin adına açılacak bir sitede Atatürk karşıtı, Türkiye karşıtı, bölücü çizgide bir imajı olan site mi olabilir mi?
Pante, bu tür bir çizgiye onay verebilir mi?
Kaldı ki Turan Dursun'un omuz omuza olduğu Aydınlık ve Doğu Perinçek'in çizgisi ortadadır.
teotihuacan
30-10-2007, 14:41
Sevgili Cem,
Atatürk'ün durduğu yer bellidir, senin de durduğun yer belli. Turan Dursun ne yana düşüyor acep?
Turan Dursun politik bir şahsiyet değildir, dinsel bir şahsiyettir. Hayatı boyunca din konularıyla uğraşmış, bu konularda düşünce üretmiştir. Elbette herhangi birisi gibi onun da politik fikirleri vardır. Ancak Turan Dursun'u herkes politik bakışıyla değil, dini konulara bakışıyla tanır. Onun adını yaşatan Turan Dursun sitesi de politik bir site değil, dini konularla ilgili bir sitedir. Burda dönem dönem politik konularda tartışmalar yapmamız, site yöneticilerinin farklı politik görüşlerde insanlar olması bunu değiştirmez. Site yönetiminde yıllardır Atatürkçü, liberal, sosyalist insanlar olmuştur ve olacaktır da. Bu kişiler politik görüşleri dolayısıyla değil, sitedeki tartışmalarda yaptıkları katkılar ve dinsel konulardaki tutumlarıyla yönetimde yer alıyorlar.
Pante'nin söylediklerinden ise ben Turan Dursun'un asıl önemli olan özellikleri, yani dini konulardaki tutumu yerine politik bakışını öne çıkartmak istediğini anlıyorum. Cem'in söylediği gibi Turan Dursun'un politik görüşü pante'nin umut ettiği yada kabul etmek istediği gibi olmasa da, bu aslında Turan Dursun'un en önemli özelliğini reddetmek anlamına gelirdi. Turan Dursun politik bir şahsiyet olarak tanınmak isteseydi politik yazılar yazardı, halbuki yazmamıştır. Onun adını taşıyan bir sitenin de dolayısıyla şu yada bu politik anlayışta olmasını talep etmek anlamsızdır. TD sitesi hiçbir politik görüşe bağlı değildir, böyle de olması gerekiyordu. Bunun dışında TD sitesinin eğer bir politik anlayışı aranıyorsa bu da bilimsel ve hümanist bir bakış açısına sahip çıkmasıdır.
Pante, sitenin Kürtçü, bölücü, Atatürk karşıtı bir imajının olduğunu göstermeye çalışıyor. Bu onun bakış bakış açıdır ve nesnel değildir. Geleneksel inkarcı bir bakış açısından bakıldığında her türlü özgür düşünce platformu böyle görülecektir. Burda yapılan tek şey en farklı görüşlerin bile tartışılabilmesidir. Hiç kimse görüşlerinden dolayı kapı dışarı edilmiyor, görüşlerinden dolayı site yönetiminden atılmıyor. İnsani olmayan bir şekilde ırkçılık yapılmasını ise sanırım herkes uzaklaştırma gerekçesi olarak kabul edecektir.
Benim anladığım kadarıyla pante, sitenin politik bir çizgisinin olmamasını değil, olmasını istiyor. Bu da Atatürkçülük olmalıdır. Ama eğer bu kabul edilmiyorsa, site yöneticileri politik görüşlerini yazmamalıdırlar. Böylelikle imajımız zedelenmemiş olur. Halbuki bu anlayış gerçekte tam da geleneksel devlet politikasıdır. Ya siyasi tartışmalar yapmazsınız, ya da eğer yapacaksanız resmi çizgiye uygun şekilde bir Atatürkçülük yaparsınız. Böyle bir anlayış benim için kabul edilemez bir anlayıştır.
Sitenin şu anda politik konularda aldığı tutum gayet doğrudur. Bu konuların tartışılmasına izin verilmekte, bütün üyeler, yöneticiler de dahil siyasi konularda tutumlarını ortaya koymaktadır. Son dönemde Türkiye son derece politik bir süreç yaşadığı için politik tartışmaların da öne çıkmasında anlaşılmaz bir durum yoktur. Ancak sitenin ana ekseni dini konulardır ve zaten bu açıdan da bir sorun yaşandığını düşünmüyorum.
Bu sitenin temel özelliklerinden biri de bana göre siyasettir. Gerek hrant dink için açılan konu gerek seçimler konusu gerekse dilaver abimin kuzey ıraktaki üs konusu ( takip edebildiklerim içindekiler) bunlara örnektir. Siteyi sürekli takip edemiyorum. Vaktim olduğunca bakmaya çalışıyorum. Bir çok konuyu ya hiç göremiyor ya da çoğu konuya bir çok cevap geldiği için en başından okumaya çalışıyor ama sonunu getiremiyorum. Din ve felsefe ağırlıklı olmasının yanında siyasetinde doğru düzgün tartışıldığı nadir forumlardan birisi de TD sitesidir.
Politika hayatın içerisinde olmaya devam ettiği sürece TD sitesinde de kalmalıdır.
Sargon;
Son günlerde komplolara önem vermeye başladığını görmekteyim.
Benim ortaya koyduğum görüşler yerine, asıl görüşümü sen tayin etmeye kalkışıyorsun.
İstersen ben de senin yönteminle hareket edeyim. Bak bakalım hoş olacak mı o zaman?
Ben sitenin politika değil din ve felsefe sitesi olduğunu söylüyorum.
Bu nedenle de politika forumunun siteye zarar verdiğini, bir çok arkadaşımızı kaybettiğimizi, bundan sonra da kaybetmemize neden olacağını söylüyorum.
Buraya kadar anladık mı?
Ayrıca diyorum ki "Bu sitenin adını aldığı Turan Dursun'un da alanı din ve felsefe idi. Siyasetle ilgisi yoktu. Siyaset yapmadı. Siyaset üzerine bir yazı yazmadı. O nedenle TD sitesine de siyaset yakışmıyor"
Buraya kadar da anlamışızdır umarım.
Eğer illa siyaset olacaksa ve TD sitesinin bir siyasi imajı olacaksa bu Atatürk ilke ve devrimlerine ters olmamalıdır. Çünkü Turan Dursun Atatürkçü olarak bilinir, tanınırdı.
Bu da anlaşılmıştır umarım.
Yok eğer "Atatürk çizgisinde bir imaj sınırlaması koyamayız. Bu resmi politika gibi olur" diyorsanız; "Bu durumda site Turan Dursun'a ters bir şekilde Kürtçü, Pkk'lı, Komünist vs. şekilde tanınmaması için, yanlış algılanmaması için yöneticilerin siyasi forumda yazmaları kısıtlansın" diyorum.
Şu ana kadar söylemiş olduklarımın özeti budur. Anlaşılmıştır umarım. Böyle açıklamama rağmen "Öyle diyor ama aslında böyle demek istiyor" tavrını ve varsa bilmediğim arkamdan aleyhimde yapılan suçlamaları üzüntüyle karşıladığımı ifade etmek isterim.
Tavrım benim açımdan en doğru tavırdır. Sizin açınızdan yanlış olabilir.
Ancak bu site siyasi bir site değildir. Komünist ya da başka etikette bir site olmamalıdır.
Tekrar söylüyorum, yanlış yapıyorsunuz. Siyasi düşüncelerinize siteyi alet ediyorsunuz.
Bu forumda din tartışın. Gidin Kürtlerin özgürlüğünü, Ermenilerin hakkını başka siteler var orada arayın arkadaşım. Ben mi sizleri yanlış tanımışım, bu nasıl bir anlayıştır, şaşırıyorum. 6-7 ayda bu ne kötü bir değişim?
Buna rağmen hatayı başkalarında, bende arıyorsunuz. Çuvaldızı bir kendinize batırın bakalım.
Bu başlığı açmamın nedeni gelinen durumu enikonu tartışmak ve bir genel değerlendirme yaparak hatalardan geri dönülmesini sağlamaktır.
Benden üyelikten de istifa edip ayrılmam beklenebilirdi.
Hayır, ben bu siteden son zamanlardaki siyasi rahatsızlığa rağmen genelde memnunum.
Daha da iyi olmasını istiyorum. Ama illa da kalmamam yönünde bir baskı altında kendimi hissedersem ya da istenmediğimi görürsem 1 dk. dahi durmam. Sevdiğim için duruyorum.
İstenmediğimi görmek demek, yönetici bazında aleyhimde dürüst olmayan, yalana-iftiraya yönelik karalamalar, suçlamalar duymaktır.
Söylemediğim, sarfetmediğim bir sözü söylediğimin iddia edilmesidir.
Site aleyhinde tek bir kelimem olmamasına rağmen site aleyhinde tavırlar içinde olduğumun iddiasıdır.
Tüm yönetici arkadaşları bu tür konularda yanlış yapmayacak karakterde tanıdım. Umarım bu yönde üzücü tavırlar sergilenmez.
Bu konuları bu başlıkta tartışmamın asıl nedeni şeffaflığı sağlamaktır. Burada herkes görüşlerini ortaya koysun. Açıksözlülükle, yüreklilikle sitenin durumunu ve yapılması gerekenleri tartışalım.
Kimi insanlar böyle şeffaflıktan hoşlanmaz. Bazı konuların perde arkasında yürümesini ister.
Ya da benim DK'dan istifamı ve bunu forumda yazmamı da doğru bulmayabilirler.
Hayır doğrusu budur. Herkes aynı tutumu sergilese hiçbir müdahalecilik olmaz. Demokratiklik böyle oluşur. Kariyer için, ünvan için boyun eğmelerin, sineye çekmelerin olduğu yerde demokratiklik olmaz. Hak-hukuk sağlanamaz.
Tabi ki TD internetteki forumlar içinde en demokratik olanlardan biridir. Bunda hepimizin emeği var. Bir çok sitede Demokratikliğin D'si yoktur.
Cem'de son müdahalesine rağmen gerçekten demokrat ve *iyi niyetli bir arkadaştır.
Benim hata olarak değerlendirdiğim konuda eminim ki öfkesine yenik düşmüş ve acele karar vermiştir. Bugün belki daha farklı hareket ederdi. İnsanın gün içinde yaşadıkları dahi etkendir bu kararlara. O nedenle Cem'i gemel bir suçlama içinde olduğum anlaşılmasın. Benim üzerinde durduğum tek konu sitenin mevcut halinin kırıcı tartışmalara neden olmasıdır. BUnun için ben önerilerimi söyledim. Varsa sizin çözüm önerileriniz siz ister burada ister kendi aranızda bu konuya bir çözüm bulun.
Derseniz ki "İşine geliyorsa kardeşim. Beğenen beğenir, beğenmeyen gider". Biz de ona göre davranırız. Ya gideriz ya da sadece felsefe konularında yazarız.
Bu başlığın politika forumunda değil, "Turan Dursun Hakkında" forumunda yer almasını talep ediyorum. Çünkü güncel politikalarla ilgisi olmayıp, Turan Dursun'un çizgisi hakkında bir başlıktır. Turan Dursun'un siyasi görüşlerini merak edip arayanlar, politika forumunda aramaz, "Turan Dursun Hakkında" forumunda arar ve bulamazlar.
Turan DURSUN'un siyasi görüşleri hakkında da bu başlıkta çok fazla bir bilgi yok maalesef.
Sn. pante'nin Atatürkçü değil ama Atatürkçü davranış tezine karşılık Sn. youef'in, kendi ağzından tüm izmleri reddiyye.
"EVRİMİN SON HALİ:ATATÜRKÇÜ düşünce" görüşünü yazanlara bile rastladık.
Bizim ise bir soru aklımıza geldi. Paylaşalım istedik.
Turan DURSUN'un siyasi fikriyatı ne kadar önemli?
Bizim ise bir soru aklımıza geldi. Paylaşalım istedik.
Turan DURSUN'un siyasi fikriyatı ne kadar önemli?
Çok önemli. Siyasi bir tarafı olmaması açısından önemli.
Kendi ağzıyla söylemiş. "Ben şucu-bucu, falancı-filancı değilim" diye.
Bir partisi, bir ideolojisi yoktu ama laikliği ve Atatürk devrimlerini savunuyordu.
Ta müftülüğünden, müslüman olduğu dönemlerden itibaren.
Ama görüyoruz ki onu bir tarafa çekmek isteyenler var.
Ergenekon'a maletmek isteyenler var.
Turan Dursun'u dahi bu kirli, çirkef oyuna alet etmek istiyorlar.
Fethullah Gülen`in okullarında uyuşturucu ve Silah bulunuyor iddiasında bulundular. Dünyada bütün okullar araştırdı onların Çin`e verilen istihbaratlar yüzünden Doğu Türkistan`da yüzlerce insan işkence gördü. HilalAhmet Türk kızılayını PKK bombalamıştı. Aydınlık bunu Türkiye üzerine attı ve Türkiye kendi vatandaşına düşman edildi. Bana Doğu Perinçek açıklar mı Turan Dursun kitapları nasıl ortaya çıktı. Kendi çalışmalarını Türkiye`nin çalışması gibi göstererek Rusya`ya gönderiyorlardı.
http://www.tumgazeteler.com/?a=4539124
Ve bir yorum:
Selamünaleyküm,sayin mehmet hocam sizin bütün yazilarinizi takip ediyorum.ergenekonun birde baska bir yüzü var.tuncay güneyi manyak piskopat diyorlar ama bence adam cogu seyleri dogru söylüyor.mesela siz bizden daha iyi bilirsiniz.1980 yillarinda herhalde 12 eylül zamani filan.bir turan dursun adinda eskiden müftülük yapmis sonrada ateist olmus.bu adam sonra dogu perincekin gazetesinde islama küfürlerle saldirmis.sonrada kitaplar yazip zavalli müslüman genlerimizin beyinlerini yikamak istemis.tuncay güney diyorki turan dursunun kitaplari nasilortaya cikti bu konuyuda ele alirsaniz sevinirim.
http://www.milligazete.com.tr/makale/ergenekon-nedir-neyi-amacliyor-111642.htm
evrensel-insan
13-04-2009, 22:21
Saygideger pante;
Ya gideriz ya da sadece felsefe konularında yazarız. -pante-
Senin bu kadar "felsefe duskunu" oldugunu bilmiyordum. Ama bu yazilar iki sene once, ne oldu iki sene de ne degisti, bakiym! :rolleyes:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Senin bu kadar "felsefe duskunu" oldugunu bilmiyordum. Ama bu yazilar iki sene once, ne oldu iki sene de ne degisti, bakiym!
Saygıdeğer evrensel-insan;
Ben bu başlığı açtığım zamanlarda da siyasi yazılar yazıyordum.
Değişen hiçbir şey yok.
İki ayrı mesajdan iki ayrı cümleyi birleştirirsen yanlış algılanabilir.
Aksini söyleyebilen var mı?
Turan Dursun sitesi dinlerden özgürlüğün, nonteistlerin sitesidir.
Demek ki doğru yazmışım.
Ya gideriz ya da sadece felsefe konularında yazarız.
"Siyasi konularda yazılmasın" demiyordum ben. "Siyasi konular öne çıkartılıp site, siyasi bir düşüncenin çizgisinde görünmesin." diyordum.
"Ya da site yöneticileri hassas olan konularda yazsalar dahi, yoğun tartışmaların içine girmesin, bu konularda sivrilmesinler." diyordum.
Açık söylemek gerekirse Kürt ve Ermeni meselelerinde tartışmaların bizzat tarafı-hedefi olmasınlar istiyordum.
Bugün de aynı şeyi savunuyorum.
Nitekim o dönemde problem halledildi.
Daha sonra siteye yeni bulletin sistemi gelince tüm konular birbirine karıştı zaten.
Dikkat edersen ben yine dini-felsefi ağırlıktayım. Seyrek olarak gerekli gördüğümde siyasi yazıyorum. Sürekli bir siyasi konunun öncülüğünü yapmıyorum. Çoğu kişi benim siyasi görüşümü bilmez dahi. Sol olarak bilir o kadar. Bloğumda da aynı. 2 senedir siyasi yazı yazmıyorum.
Mutezile
13-04-2009, 23:17
Topic altına yazılan mesajlardan katılamadığım bazı noktalara işaret etmem gerekirse:
* Lozan antlaşmasındaki azınlık tanımından bihaber zat(lar), ulusun asli unsurlarından birine azınlık tanımını yapıştırıyor. Bir diğerleri de bunu görmezlikten geliyor. Sevr dayatmasını 'dışarısı' yeterince yapıyor zaten. Bir omuz da siz mi vermek gailesine düştünüz?
* Ucuz Kürt goygoyculuğu ile özgürlükçülüğe soyunanlara, başka cenahtan birileri de ayrılıkçıları yüreklendiren satırlar karalayarak dayanak noktası sağlıyor.
* Birileri içinde yeşerttiği bazı projeler için buraları verimli topraklar olarak görüyor ve tohum atma teşebbüsünde bulunacak kadar densizleşebiliyorsa, buna susmak ve seyirci kalmak kadar acıklı & alçak bir tutum olamaz...
* Toprağı sevmek, yurtseverlik, vatan-ulus-bayrak sevgisi ne zamandan beri çekinerek ifade edilecek hasletlerden oldu?
*Diğer taraftan hiç kimse Atatürk'ü sevmek, takdir etmek zorunda değildir. Bu çok doğal. Atatürk'ü seven, takdir eden ve örnek alanların varlığı kadar doğal. Mustafa Kemal'in yaptıklarını; 'Kurtuluş savaşında İngiliz muhaberatı & belgeleri' nden de okuma şansı bulan biri olarak Mustafa Kemal'e ve silah arkadaşlarına (savaştan sonraki Fevzi Çakmak'ı bütünüyle tenzih ederek) muhabbetim çok derindir. Ortaya karışık laf salatasından başka bir şey koyamayanlardan etkilenip sarsılmayacak kadar derindir.
Siteyi tanımakta zorlanıyorum..
Geçenlerde de yazmıştım: Samimiyetten uzak, yapmacık, maskeli yazılar karalamayı maharet addedenler, önce word de bir boş sayfa açıp lafı sulandırmadan, fazlaca dolandırmadan i ç t e n l i k l i 2 satır nasıl karalanır antremanını yapsınlar.
Soyut, içtenliksiz laf salatası okumaktan karnıma ağrılar giriyor. Söyleyecek bir sözünüz varsa söyleyin ve arkasında durun. Söyleyecek omurganız yoksa, hiç elleşmeyin 'tek durun'. Hele söylemek arzusunda olupta, sarih bir dille yazma konusunda ikircikli iseniz ve lafı dolandırıp duruyorsanız; hala özsaygınızı nasıl koruyabiliyorsunuz doğrusu bunu da bilmek isterim.
evrensel-insan
14-04-2009, 00:54
Saygideger pante;
Sen aslinda; verilerle, belgelerle, alintilarla v.s. aslinda; dini ve daha cok islami ve muslumanligi "desifre ediyorsun. Halbuki felsefe; dini degil, dini mentaliteyi "desifre" eder. Ki bu "desifre edis" tum ideolojileri, inanclari, emperyalist zihniyeti ve onun duzen ve sistemini, insandisi ve insanlikdisiligi kapsar. Bende onu"desifre" ediyorum.
Neyse; boylece dinlerden ziyade, "dini mentaliteden ozgurlugu" islemis oluyoruz. Tabi sen; dinden, ben dindisindan giderek.:rolleyes:
Bu arada ben tanrisalligin kullaniminida, sahipliginide ve sabitliginide dogrusalligi yanlisliyarak "desifre" ediyorum. Ama alinma; senin tanrina dokunmuyorum.:rolleyes:, yoksa "saygisizlik" etmis, olurum. :p
Saygilarimla;
Atatürkçü olabilir, ama günümüz kemalistleri gibi olduğunu zannetmem. Ben Turan Dursun'un daha çok özgürlükçü, aydın, ilerici bir demokrat olduğunu düşünüyorum.
Mutezile
26-04-2009, 22:33
Bu topici ilk kez okumak için açıyorum; ve altında başka bir yere yazdığım yazımı buluyorum. Bu topic altına ben bişi yazmadım ki:)
Yazılar gezmeye başladı..Yazılar taşındığı / silindiği zaman yapan arkadaş altına mührünü basarsa kime hitap edeceğimizi biliriz.
Siteyi iyi saatte olsunlar basti herhalde:)
evrensel-insan
27-04-2009, 21:32
Saygideger vartor;
Thor varken, meydani iyi saatte olsunlara birakmaz.;)
Saygilarimla;
evrensel-insan
image_666
27-04-2009, 21:59
Bildiğim kadarıyla Turan Dursun "Din Bu" serisinin birinde "Atatürkçü değilim. Din derslerini zorunlu hale getiren Atatürkçülerden nasıl olabilirm!" gibisinden bi ifade kullanıyor (tam böyle değil biliyorum da buna benzer). Bu ifadeyi kullandığına eminim. Turan Dursun kişisel olarak Atatürk'e ne kadar sempati duyuyor, ne kadar seviyor bilemem ama ideoloji olarak Atatürkçü olmadığı kesin. Turan Dursun bir sosyalistti diye biliyorum çünkü.
__________________________________________________ _____________________
dinaldatmacasi.blogcu.com
digeri_1
02-06-2009, 10:40
TD nun atatürkçü kemalist çizgide olduğunu söylemek yanlış !
daha dün "din bu 3" kitabını okudum. son sayfalarda birisiyle olan tartışmasını yanıtını vs veriyordu ve orda hitap ettiği kişiye "kemalist olmadığını" "atatürkçü de olmadığını" söylüyor. Kendisi bir aydındır. mükemmel bilgisi vardır ve samimidir. en sevdiğim yazarlar arasında ve benim kahramanım :) ancak bunu belirtmek istedim. Sevgili TD nasıl atatürkçü olur ?
Sevgili TD nasıl atatürkçü olur ?
Önceki cümlelerin tamam da, son cümlen çok imalı olmuş Natan?
TD'un Atatürkçü olması çok mu garip olurdu sence.
Turan Dursun "Ben ne şucuyum, ne bucuyum" demiştir.
Yoksa siz Turan Dursun'un farklı bir ideolojiye mi sahip olduğunu düşünüyorsunuz?
Evet o Atatürkçü değilim demiştir. Ama Atatürk ilke ve devrimlerinin savunucularından olmuştur.
Ben şimdi Atatürkçü değilim diye Atatürk karşıtı mı olmalıyım?
"Ben Atatürkçü değilim" sözü Atatürkçü geçinen darbecilere, ABD işbirlikçilerine, rabıtacılara bir tepkidir.
Okuduğunuzu doğru anlamalısınız. Şimdi yeniden açın Din bu 3'ü ve tekrar okuyun. Ahmet kekeç'le olan görüşmesinin son 2 sayfasında, solcu geçinenlere de nasıl yanıt verdiğini görün. Atatürkçü olmadığını söylüyor ama niye öyle söylüyor? Bakın ne diyor:
Ben "Kemalist" değilim. Hiç de olmadım. Dahası 1989'larda Kemalistlere çok ağır bir mektup yazdım. Belgesi elimdedir. Biliyor musunuz ki ben "Atatürkçü" de değilim. Olamam da... Anayasayı anayasa olmaktan çıkaran bir hükmü, "zorunlu din dersleri"ni 1982 anayasasına koyan,koydurtanlar da "Atatürkçü" olunca ben nasıl Atatürkçü olabilirim. Haa, şunu da belirtmeliyim: Atatürk, benim için gelmiş geçmiş üstün nitelikli kişilerin, devlet adamlarının başında gelir. Onun döneminde yaşayıp onunla tanışmayı çok isterdim.
Şimdi anlayabilirsiniz belki neden "Atatürkçüyüm" demediğini. :)
Bence anlamsız bir ifade olmuş. Tepki için şucu değilim demenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Değilsen değilim dersin.
digeri_1
03-06-2009, 16:11
atatürk karşıtı olmadığını ben de anladım . bu sözlerinden net bir şekilde anlaşılıyor. ancak kendisi bir aydındır ve sağcı yada solcu olmadığını söylüyor.ben onun atatürk devrimlerine ve çağdaş düşünceye saygılı olduğunu ancak ideoloji olarak kemalist vs olmadığını düşünüyorum.
Turan dursunun siyasi görüşü yada etnik kimliği ne olursa olsun benim için hiç bir öenmi yok benim islamdan kurtulmamda büyük rol oynadığı için pkk lı bile olsa başımın tacıdır
bence kemalist olmamasi ona arti puan kazandirir.. di ,
mehmet daniel
06-06-2009, 13:28
turan dursun u anlatmak yada siyasi görüsünü n ne oldugunu söylemek .
ÖNEMLI MI ? böyle degerli bir insanin aydinin hemde türkiye geleneginden cok aydinin , degeregini bilmeyen türkiye icin önemli mi , hayir önemli degil varmi türkiyede insana saygi , yok ken dilerden akilli biri ciktimi , ne karsina cikip tartisirlar korkarlar , nede insan gibi konusurlar , sadece arkasindan ici bosaltilmislik kelimeler küfürler ederler , hepside birbirine benzerler , degerli turan dursun münewer bir insandi arapcanin noktali noktasizina kadar bilgi birikimi olan degerdi . misir kütüphaneleri kadar arastirmalari mevcuttu . degerli bir insandi metafizik denen seyi yerin dibine gömdü
Mutezile
11-06-2009, 23:28
Niveru'dan:
bence kemalist olmamasi ona arti puan kazandirir.. di ,
Senin düşüncen..
nekadarcahilim
27-07-2009, 02:17
Arkadaşlar kemalizm bir ideoloji değildir...
İlk önce bunu bir sabitleyelim kafamızda...
Kemalizm bir eylem biçimidir...
Turan Dursan un kemalist değilim demesindeki nedende çok açık şekilde önceki mesajlarda yazılmıştır....
Kemalist milliyetçilik ile Turan Dursun'un yaşadığı dönemde yaşanan Türk-İslam sentezciliği( Şu an milliyetçilik olarak görünen şey) arasında dağlar kadar fark vardır.[Emperyalizmin(Gladyo-Süper Nato) Atatürk'ün ölümünden bu yana tezgahladığı oyunlardan biridir.]
Eğer kemalist milliyetçiliğe aranızda faşizan olarak gören varsa nedenleri ile bunu bana ispatlasın ama kopyala yapıştırdan çekinsin....
Kendini sosyalist sanıpta Atatürk'ü karalayan kişilerede Attila İlhan ın "hangi atatürk" kitabını öneririm....
Dinci,Liberal(Amerikan Yalakası),Sahte Sol sürekli kemalizme yüklenir.Ama bu konuda çok yanlışlar yaptıklarını bilmelerine rağmen ülkeden kemalist devrimin tasfiyesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar.Tamam eksikleri vardır ama lütfen olayları yaşandıkları tarihe göre değerlendirelim.ve unutmayalım kendi devrim tarihinden köklerini almayan bir sol hareket 1 adım ileriye gidemez.(buna jön türkler,genç osmanlılarda dahil)
Son olarak Turan Dursun'un kemalist olması ona hiçbirşey kaybettirmez.....Çünkü o siyasi görüşünden ötürü değil,aydın bir insan olduğu için sevilir.Hala kitapları,yazıları vs Sosyalistler,Kemalistler hatta dinci kesim tarafından bile okunmaktadır.
Mutezile
01-08-2009, 08:13
Kemalizm bir eylem biçimidir...
Aynı zamanda; yaşama ve ülkeye dair, yurtseverliğe dair de bir paradigmadır:
Mustafa Kemal, tıpkı Lenin gibi, Birinci Dünya Savaşı'nın ülkesindeki eski düzenin temsilcilerini maddi ve manevi açıdan yıpratmasından yararlanarak, evrimin henüz zorunlu kılmadığı yeni bir toplumsal - siyasal düzeni yaratacak süreçleri harekete geçirmiştir. Lenin, Rusya ordusunun perişan olması sayesinde, küçük ama iyi örgütlü ve bilinçli bir güce dayanarak siyasal iktidarı ele geçirirken; Mustafa Kemal, ülkesini düşman işgalinden kurtarmanın kendisine kazandırdığı olağanüstü etkiyi kullanarak devrimi gerçekleştirmiştir.
Lenin'in Rusya'nın koşullarına uydurmaya çalıştığı marksist ideoloji - yukarıda değindiğimiz nedenden dolayı - dogmalaşırken; Mustafa Kemal, liberealizm ve sosyalizmden yararlanarak Türkiye'nin koşullarına göre oluşturmaya çalıştığı devrimci ideolojinin dogmalaşma olasılığını önlemeye çalışmıştır.İdeolojik kalıplaşmanın hızlı bir değişim süreciyle bağdaşmayacağını vurgulayarak, bir anlamda "sürekli devrimcilik" anlayışının öncülüğünü yapmıştır. Doktrini yoktur. (Öğretisi)
Kemalizm'in önünde iki aşamalı bir amaç vardı: Bağımsızlık ve çağdaşlaşma.
Çağdaş bir toplum olmak için önce ulus olmak, uluslaşma aşamasından geçmiş olmak gerekiyordu. Uluslaşma aşaması, çağdaş toplumun temel özelliklerinden olan demokratikliği sağlayabilmek için de bir ön koşuldu.
Atatürk, tüm sömürge durumundaki ülkelerin, kendi deyimiyle "mazlum milletler"in birer birer bağımsızlıklarını kazanacağını çok önceden söylemiş, ulusal kurtuluş savaşının başarısı ile de onlara cesaret vermiştir. Emperyalist devletlere karşı kazanılan bu ilk kurtuluş savaşı, giderek evrensel bir model oluşturmuştur. Kemalist milliyetçilik anlayışının dışa yönelik hedefi, "çağdaş uluslar topluluğunun eşit haklara sahip bir üyesi olmak"tır. Sadece siyasal bağımsızlıkla yetinmeyen, ekonomik bağımsızlığı da içeren bir "tam bağımsızlık", bu hedefin ayrılmaz bir parçasıdır.
Kemalist milliyetçiliğin içe yönelik hedefi ise, çağdaş bir ulus yaratmaktır. Bu ulus, ne "ırkçı" ne de "ümmetçi" bir anlayışı yansıtmaktadır. Atatürk'e göre ulus, ne din ne de ırk temeline dayanır; ulusu yaratan temel öge, ortak tarih, o ortak tarihin ürünü ortak dil ve sonuç olarak ortak kültürdür. Atatürk ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı bir onuşmada, Türk, Kürt, Laz, Çerkes birlikte bir bütün oluşturduğunu vurgulamış, Kurtuluş Savaşı sırasında hep "Türkiye Milleti" deyimini kullanmıştır. Daha sonraları karmaşık bir etnik yapıdan kendine güvenen çağdaş bir ulus yaratmak için çaba gösterdiğinde de, örneğin "Ne mutlu Türk olana" dememiş, "Ne mutlu Türk'üm diyene" demiştir. O'nun için "Türk", Anadolu toprakları üzerinde "kederde, kıvançta" dayanışma içinde olan insanların adıdır. Orta Asya'daki Türk o milliyetçilik çerçevesinde yer almazken, Anadolu'nun tüm insanları, etnik kökenine bakılmaksızın ulusun bir parçası sayılmaktadır. Atatürk "Medeni Bilgiler" kitabında şöyle demiştir: "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir."
Mustafa Kemal' in hareket ve dinamizm' i önlediği gerekçesiyle çağın Marsizm - Leninizm, Faşizm, Nasyonal Sosyalizm gibi dogmatik, katı ve totaliter doktrinlere karşıdır.
Bu nedenle "Kemalizm" ile ifade ettiğimiz görüş, Modern Türk Devleti' nin kuruluşunda temel olan ilke uygulamaların bütünün ortaya çıkardığı davranış ve hayat tarzı anlamındaki pozitivist, akılcı, ampirik, pragmatik bir ideoloji" dir.
(Kışlalı'nın makalesinden büyük ölçüde yararlanılmıştır)
Çok ilginç bu başlığa ÖDG nin ağır topları hiç bulaşmamış!
Atatürkçü olmayanlar Atatürk'ten bahsederken "ulu önder" der mi?
Yanıtları elbette "Hayır, ulu önder demem" olacaktır. Çünkü Atatürkçü olmayan birisi Atatürk'ten bahsederken ulu önder demez.
Ateist olan biri "Ulu Tanrı" der mi?
Demez. Bu da ona benziyor.
Turan Dursun, Atatürkçü bir siyasi çizgisi olmadığını belirtmiştir ama, o hiçbir siyasi çizgi belirtmemiştir ki. O'nun için "Atatürkçü değildir" diye bahsedenler bilmelidir ki; Turan Dursun Atatürk'ün ilke ve devrimlerine gönülden bağlı, Atatürk'ün dünyada eşsiz bir devlet adamı olduğuna inanan bir aydındır ve Atatürkçü bir dernek olan "Türk Devrim Ocakları" nın kurucu üyesidir.
Ve Turan Dursun, Atatürk'ten bahseden araştırma yazılarında hep "Ulu önder" diye hitap eden bir aydındır, aynı İlhan Arsel gibi.
Kaynak soranlara bir örnek olarak "Din bu 2" kitabının ilk konusu olan Güneş Kültü konusunu verebilirim. Kitabın başından konunun ilk sayfalarına bakmaları yeterlidir. Birkaç bölümü aktarayım:
Sayfa 18-19 - İki yol başlığında:
Bilim yolu
Bilim dışı yol
Bu yollardan hangisi seçilmeli?
Cumhuriyetin kurucusu ulu önder, toplumu için bu yollardan hangisinin tercih edilmesi gerektiğini çok iyi biliyordu.
Ulu önderin birinci yolu seçtiğine o denli kanıtlar var ki, saymakla bitmez. (Turan Dursun)
Ulu önder, "din"le akıl ve bilimi bağdaştırmakta, bu yolla bir sentez yapma yoluna da gitmemişti. (Turan Dursun)
İşte bu ulu önder, "ümmetlikten, sürüler olmaktan çıkarıp, çağdaş uygarlık yolunu açtığı, ulus olma bilincini vererek, sağlıklı kişilik ve kimlik kazandırdığı toplumun aydınlarına görevler yüklemişti. (Turan Dursun)
İşte Turan Dursun da Atatürk'ün görev verdiği aydınlara gönüllü katılmış biridir.
Bu sözlerinden sonra onun Atatürk'ün çizgisinde olmadığını kim söyleyebilir?
Neydi liberal miydi?
Neydi yurtsever olmayan komünistlerden miydi?
Hayır! O ne şucuydu, ne bucu. Ama Atatürk'ün dünya görüşünden hiçbir farklılığı olmayan ve Atatürk'ü dünyanın gelmiş geçmiş değerli şahsiyetlerinin en başında gören biriydi.
Ya Pante biişey soracam sana;
Ben kendini sıkı bir müslüman olarak tanımlarken bile; Resul-u Ekrem'in şahsına yapılmış övgü methiye veya naatları okurken bir riyakarlık sezdiğimi söylerken; Mustafa Kemal'in Ulu Önder olarak adlandırılmasını acaba sizler de genel kabul görmüş din olgularında olduğu gibi, şahıs ile davayı mı bütünleştirerek bir paye veriyorsunuz.
Sizin için söylemiyorum , Siz bence ilerde tümevarımdan vazgeçip tümden gelimi kabul edince iyi bir müslüman olacaksınız;
Ama bir insan hem ateistim derken, hem de bir başka cinsdaşına Ulu deyip, hemde Özgürlük gibi yanında başka hiç bir maddeyi barındırmayan bir kelimeyi aynı anda kullanabiliyorlar ?
Yani madem atesit; nasıl bir ulu'su ve ulusu olabilir ki? Ancak kendisinin de dahil olduğu ve eşit bir yönetim tanımı olabilir. Ki onda da fiziki katılım şartlarının bittiği yerde topluluğun coğrafi sınırı bitmiş olur.
Bunu cidden merak ettiğimden soruyorum. İçten ve samimi olarak cevap verecek bir ulusalcıdan cevap tercihimdir.
Ben hayatımın hiç bir döneminde hiç bir beşere isteyerek ulu demedim. Zaten madem bu iş bir ulu olmadan olmuyor; Allah uludur zaten.
(Haşa) Allah yok başka ulu olması lazım denirse de; ben uluyum, neden başkasının ululuğunu kabul edeyim ki. Başka bir beşerin ululuğunu kabul etmek, kendimi insan ırkı sürüsün içerisinde aciz güçsüz ve değersiz yapmaktan başka nedir ki sahi ?
Bir başka beşerin bana ululuğunu kabul ettirmesi için, bana galip gelmesi gerekir. Doğanında yaşam silsilesinde örnekleri çoktur bunun. Yani hem evrime inanıp hem de bir uluyu kabul etmek inanın benim algılamakta çok zorlandığım bir şey.
Evladıım, ben senin babanım, ama bak ,işte o şu resimdeki amca var ya o ULU demek bir insanda nasıl bir içsel yıkım yapar tahmin etmek bile istemem açıkçası. Daha baştan çocuğun bir ULU beşere tapmasını salık vererek o çocuğun bireysel gelişiminde dini eleştirmek ve bizlere örümcek kafalı demek sahiden de bana bir çelişki gibi görünüyor.
Gerçekten de benim için okuması zevk verecek bir cevap olacak.
Selamlar
Ya Pante biişey soracam sana;
Ben kendini sıkı bir müslüman olarak tanımlarken bile; Resul-u Ekrem'in şahsına yapılmış övgü methiye veya naatları okurken bir riyakarlık sezdiğimi söylerken; Mustafa Kemal'in Ulu Önder olarak adlandırılmasını acaba sizler de genel kabul görmüş din olgularında olduğu gibi, şahıs ile davayı mı bütünleştirerek bir paye veriyorsunuz.
Ben çocukluğumda belki "ulu önder" demişimdir.
Daha önce de yazdım:
Şimdi ben bu forumlarda da, dışarıda da "Ulu önder" ifadesini kullanmam.
67. ileti:
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=12801&page=7
Kullananlar ise "ulu" sözcüğünü "büyük" anlamında kullanıyordur.
Örneğin Turan Dursun o anlamda kullanmıştır muhakkak.
Fakat "ulu" sözcüğü genelde dini bir sözcük gibi algılandığı için ben kullanılmasını doğru bulmuyorum.
Bana göre Atatürk büyük bir önderdir.
Selamlar.
Herkes sana Oki, diyor,
Baska iletilerde gordum ... acaba benim bildigim tanidigim 2 sene oncesindeki Oki sizmisiniz diye merak ettim ....
Eger siz okinono iseniz , sizin o zamanda yazdiginiz ictenligi , sicakligi kaybetmis oldugunuz hissine kapildim. Herhalde benim olmadigim zamanda besiri iliskilerde bir soguma durumu gecirmis olabilirsiniz .... Ama bilesinizki gunes cok sicaktir ..... Icinizde hissedebildiginiz surece ....
Burada "ULU" kavramini ya da sifatini diyelim ben de dusundum ..... Sanirim bu "ULU" tabiri sadece ve sadece "ONDER" lafinin onune eklenen pekistirici bir sifattir .... Dikkat edin kimse "Ulu Ataturk ya da Ulu Mustafa Kemal" demez ... Hep "Ulu Onder" dir kullanildigi yer ....
Sanirim bu tabir onderlerin krali , onderlerin sultani anlamindadir ..... Oyle Allah'in ululuguyla Peygamberin ululuguyla alakasi yoktur .....
Saygilarimla,
Insan Icin , Insan olana yakin olarak varolanlarin adiyla,
3.yol
Sevgili Üçüncüyol,
Oki o Oki,
ki O ki içtenlikten birşey kaybetmeyen, aksine hep bir üçüncüyol olmalıdır diyen oki.
Bu vesile ile sizinde geldiğinizi görmek beni gerçöekten de mutlu etti. Ama serzenişiniz de haklısınz, bu konuda atalarımızın deiği gibi; Üzüm üzüme baka baka deyip geçelim.
Aklımdayken;
ULU ÖNDER ATATÜRK çok sıkça kullanılır
Ayrıca bize ilkokuldayken; andımız okutulurdu. Ey biz bugünümüzü bağışlayan ulu atatürk, açtığın yolda gösterdiğin ilkede vs vs diye devam eder giderdi.
Ben bir Türk çocuğu olarak o zaman da bu ululuk neyin nesi diye hep sormuşumdur.
Daha sonra, ikinci Atatürk Ecevit diye ilkokul sıralarında bize çok bağırttılar. vs vs
Neyse, sizinle konumuz bu tür grileşmiş konular değil.
Bizler sevgi adamıyız.:)
İyiki geldiniz. İçinizde biriken hangi kızgınlık varsa da, dostun sözü bize gül olur düsturu ile kabuldur.
hoşgeldiniz.
selamlar
Not:Cevabı hala bekliyorum ulusalcı arkadaşlar.
Sevgili Oki,
Onemli ve zor olan kara uzumlerin arasinda ak kalabilmektir ..... Ozunuzun kararmadigina eminim .....
Laf "ulu"luktan acilmisken ben de belirteyim .... 650 senedir saltanat karsisinda egilmis insanlarin 80 senede bu aliskanligi hemen yitirmesini beklemeyiniz ....
"ululuk", insanin zayif yanlarinin , gunahtan arindirilmis guclere bir tur gunah cikarmasidir ...
Ufak gunahlarin inkari ise , buyuk gunahlarin ordusu olmustur .....
Onemli olan gordugumuz yerde bu kucuk gunahlarin ozelestiriyle pasifize edilmesidir ....
Insan olup insanligini bilen , hatalarini kabul edip iyilige yonelen insanin hicbir "ULU"ya ihtiyaci yoktur ....
Saygilar, sevgiler,
3.yol
Benim aslinda bu sorunun özünde anlamadigim, varsayalim Turan Dursun "damardan" kemalisti, ne olacak ? yani yazip cizdikleri daha mi degerli olacak ? veya kemalist olmama ihtimali onun yazip cizdiklerini daha az mi degerli kilacak sizler icin ?
Kanimca turan dursun kemalist felan degildi, ama devrimci sosyalistlerin, liberallerin insanlarin din ve vicdan özgürlügü haklarindan yana tavir aldiklari icin, kemalistlerin ise insanlarin dini deger yargilarini kücümsemek icin hic bir firast kacirmadigindan dolayi, kemalistlerce yakin markaja alinmis.
Turan Dursun'un nihayetinde aslinda kimin degirmenine su tasidigini da bilip bilmedignden de süpheleyim, nihayetinde kendisi tavsip edilmeyen bir sekilde öldürülmüs, ama ona ara gazi veren hic bir kemalist kendi adina bir agac dikmisligi yok.....
ama materialist ateist aziz nesinin kendince bir vakfi var, kendince egitim hizmeti veriyor.....buda bir alt yapi farkinin sonuclari olmali.
sayın InVi,
Turan Dursun'un kimsenin ''değirmenine su taşıdığını'' veya kimsenin ''ara gazına'' geldiğini sanmıyorum. Küçük hesaplar güden veya bu hesaplarla güdülen biri değildi o, doğru bildiği yolda aydınlanma mücadelesi veren ve bu mücadelenin pahasını canı ile ödeyen bir aydındı.
Ama şu iki dediğinize katılıyorum: Birincisi Turan Dursun kemalist değildi. İkincisi kemalist olsaydı bile (ki değildi) bu hiçbir şey değiştirmezdi.
Tüzüğümüz (http://www.turandursun.com/tuzuk/p2012_articleid/1)'den (2 g)
Sitemiz, aydın insan Turan Dursun anısına kurulmuş olmakla birlikte sadece Turan Dursun'un makalelerini kendisine sınır edinmiş değildir. Ayrıca onu tüm görüşleriyle doğru kabul eden, tabulaştıran, tarikatvari bir yapılanma da değildir. Eğer böyle olsaydık, dinlerde eleştirdiğimiz noktaları kendimizde de yaratmış olurduk. Biz bunun yerine bilimsel-akılcı perspektif ile Turan Dursun'a bakmakta, bunun sonucunda onun doğrularını çoğunlukta, hatalarını ise azınlıkta görmekteyiz. En önemlisi ise dinlerden özgürleşmenin insanlığı daha güzel yerlere getireceği düşüncesinde onunla aynı paydadayız.saygılarımla
Sn Ulpian
Turan Dursun kendisinden kat kat daha entellektüel olabilmeyi basarmis din karsiti, darbeci askerlere akil hocagligi yapan Ilhan Arsel ile mektuplasmasinin etkisinin olabilecegini düsünüyorum, nitekim azami sosyalist literatürden yoksun bir varlik sürdürdügünü hepimiz biliyoruz, birde tabiki kimsenin yayinlamaya cesaret edemedigi ama KAYNAK yayinlarinca yayinlanan kitaplari konusuna gelince, evet bugün Silivride olup bitenlere bakinca, Kaynak yayinlarin bu misyonu o günlerde neden üstlendigini daha net anlasilmakta.
Turan Dursunun bunlari görüp degerlendirebilecegi bir yapiya sahip oldugunu düsünmüyorum. Madem müslümanken "iyi bir mümindi" o zaman zaten Allah'dan baska bir tercihi olamazdi, yok "inkar" ettikten sonra ilerlemis yasta bir siyasi tercihi olmussa buda onun bunun dedigi, yönlendirmesi ile oldugunu düsünüyorum.
Bu arkadas resmen Turan Dursun'un ismini kullanarak sansurculuk yapilmasini istiyor. Sansur derken ifade ozgurlugunu kastediyorum. Ama soyle bir gercek var, Turan Dursun sadece ve sadece fikirleri yuzunden oldurulmus bir insandir.
Ornegin, gazeteci cinayetlerinin cogu toplumda infial duygusu yaratmak icin yapilir. Bunlara sanirim "secilmis hedef" deniyor. Yani aslinda o gazetecinin devleti rahatsiz edici bir soylemi yoktur ama korku yaratmak, ortaligi karistirmak veya insanlari kutuplastirmak icin secilir ve oldurulurler.
Ama Turan Dursun sadece sesini kesmek icin oldurulmus birisiydi. O yuzden insanlari susturmaya calisarak O'nun anisina saygi gostermis olamazsiniz. Baslik icerisinde ise Cem, Dilaver ve Sargon isimli uyelerin yanitlarini cok begendim.
Turan Dursun Atatürkçü değildir, ama Atatürk'ün yapmış olduğu devrimleri sahiplenen ve bu devrimlerin ne kadar şart olduğunun bilincinde olan bir adamdır.
Ama Turan Dursun gibi adamlar, ocu bucu olmaz, olmamalı. Çünkü onlar eleştirel kalmak zorundadır, herşeye ve dolayısıyla dine de. Bir kitabında Türkiyelim diyordu. Ben türküm demiyordu, haliyle Turan Dursunun Atatürkçü olmasını bekleyemeyiz. Ama başta dediğim gibi, kesinlikle Cumhuriyetin değerlerine ve Atatürk'ün aydınlanmacı devrimlerine "büyük ölçüde" sahip çıktığına inanıyorum
Mutezile
24-01-2012, 16:35
En iyisi Turan Dursun'u dinlemek; bak ne diyor:
''....Cumhuriyet devrim ve ilkelerinden önce insan aklı 'mahpus' idi...Cumhuriyet ilkelerini olanca gücümle ve bağlılığımla benimsiyorum...Bu devrimler ve ilkeler toplumumuz için bir yüzakıdır .
Hedefi çağdaş uygarlıktır. Bunları benimsemek, çağdş uygarlığı benimsemektir. İnsan aklından bilimden yana olmaktır. Bunlar yokken yasa olarak Şeriat dogmaları vardı.
Diğer taraftan; Hem Atatürkçüyüm diyen, hem de atatürkü dinci - islamcı gösterme çabasında olanlar var. Bunlar karıştırılmamı istemem.
Benim dünyam için Atatürkün ve getirdiklerinin anlamı başkadır.''
Turan Dursun, Din Bu II. Cilt S.249-251
Demek ki neymiş.. Bizim düşüncelerimiz, algılarımız çok farklı olabilir. Aslolan sevgili Turan Dursun'un Mustafa Kemal'e ve devrimlerine bakışıdır.
harunyahyaFOREVER
25-01-2012, 00:01
Zeynel Abidin Bin Ali'nin siyasi görüsü neyse, Turan Dursun'un siyasi görüsü de magis minusve odur. Dogmalardan kurtulmak güzel birsey ama böyle balon adamlari fazla sisirmeyelim.
Mutezile
25-01-2012, 04:43
Balon adamların sitesine zahmet edip, üyelik alıp, geliyor, foruma katılıyorsun.
Tutarlılık mı bu?