Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilinmek İsteyen Tanrı (varsa)
serüvenci
20-06-2008, 12:18
Bilinmek İsteyen Tanrı (varsa)
Tanrının (varsa) sadece bilinmek istediği için evreni yarattığına dair teze ve diğer bağıntılara ilişkin bir analiz. Analizi maddeler halinde ortaya koymak makul olacaktır. Bu noktada analizin çoğunu materyalist bakış açısıyla yapacağımızı ve maddelerin bir kısmınının birbiriyle bağınıtılı olabileceğini belirtmeliyiz.
1. Öncelikle Tanrının (varsa) sonsuz güce sahip olduğunu sabit olarak alırsak sonsuz akla ve sonsuz bilgiye sahip olup olmadığını sorgulamamız gerekir. Materyalist bakış açısıyla değerlendirdiğimizde sonsuz ve karanlık bir boşlukta bulunan bir varlığın sonsuz güce sahip olsa bile bu sonsuz güce sahip olduğunun farkında olamayacağının bilinmesi gerekir. Hiçbir maddi etkinin olmadığı bir ortamda düşüncenin oluşmasının ve gelişmesinin mümkün olmadığı bilinen bir gerçektir. Maddi koşulların etkisiyle bilgi ve akıl oluşur. Bu durumda Tanrının (varsa) sonsuz güce sahip olsa bile bunun farkında olamayacağı ve maddi koşulların yokluğu nedeniyle bilgi ve akla sahip olamayacağı alenidir. Sonuç olarak akıl sahibi ve bilgisiz olan bir varlığın evreni yaratması olasaılığı yoktur.
2. İlk maddedeki varsayımımıza şöyle bir cevap verilebileceğini ve tahmin yürütüleceğini düşünüyoruz; Tanrı (varsa) sonsuz güçle birlikte sonsuz akıl ve sonsuz bilgi ile ortaya çıkmıştır. Bu ortaya çıkışın nasıl olabileceğini sorgulamak gerekir. Maddi koşullara dayanmadan kendiliğinden ortaya çıktığı savunusuna kesin bir cevap verilemeyeceğini söylememiz gerekir. Günümüz bilimsel verileri ve analizleri kesinlik arz etmeden mümkün olamayacağını bize gösterir. Bu nedenle bu durumu ya tamamen göz ardı ederiz ya da kendi fikrimize dayalı bir kabul oluştururuz. Zamanla bilimsel gelişmelerle analizimizi geliştiririz. Ancak burada analizimizin parçası olduğundan dolayı bu konuda da fikirlerimizi belirtmek zorundayız. İlk maddenin nasıl oluştuğunu bilmediğimizi belirterek kendi maddi koşullarımızı incelediğimizde yoktan bir şeyin var olamayacağını ve maddenin maddi koşulların etkisiyle yok olmadan dönüştüğünü söyleyebiliriz. Tanrının (varsa) olsa olsa maddi koşulların etkisiyle oluşabileceğini ve maddi oluşumun sonsuz güce (!) sahip bir varlığın oluşumuna zemin oluşturabileceğini gözardı edemeyiz. Evrenin milyarlarca yıl önce oluştuğunu bildiğimize ve evrendeki diğer varlıklarla medeniyetleri bilmediğimize dayanarak bu tahmini belirtmekteyiz. Ancak bu durumda Tanrının (varsa) değil Tanrıların (varsa) oluşması gereğini de belirtmeliyiz. Sonuç olarak sonsuz güce (!) sahip varlıkların oluşmuş olsa bile bu varlıkların birbirlerinin gücünü sınırlaryıcı etkisinin olabileceğinden dolayı sonsuz güce sahip olmadıklarını söyleyebiliriz.
3. Tanrının (varsa) bilinmek istediği için evreni yarattığı tezi tanrıya insani özellikler atfetmekle eşdeğerdir. İnsanın gelişimi inceledeğimizde yine ilk maddeye dönmek zorunda kalırız. İnsan, maddi koşullarla bilgi ve akla sahip olur. Tanrıyı da (varsa) büyük bir karanlıkta insan gibi ele alırsak bilgi ve akıl sahibi olamayacağından dolayı bilinmek için evreni yarattığını tezi havada kalır.
4. Yine insani özelliklere sahip olduğu, bilgi ve aklı herhangi bir nedenle elde ettiğini ve bilinmek için evreni yarattığı tezine dayanarak devam edersek dinler dediğimiz inanışları kabullenmemiz gerekir. Çünkü bilinmek isteyen bir varlık evreni yaratmakla yetinmeyip insanı ve diğer varlıkları da yaratıp onu algılayacak akılla bilgiyi vermiş ve gerekli koşulları yaratmış olmalıdır. Bilinmek isteyen Tanrının (varsa) evrendeki medeniyetlerle bilinmek adına iletişim kurması gerekir.
5. Yine ve yine insani özelliklere, akıl, bilgi ve sonsuz güce sahip olduğu tezine dayaranarak konuşmamız gerekir. Bu durumda “insan olarak sonsuz güce sahip olsak Tanrının (varsa) bulunduğu koşullarda yaşıyorsak ne yapardık?” sorusu akla gelir. Bu soruyu insanlara sorsak kaç farklı cevap alacağımızı düşünmek gerekir. Bu bölüme şu soruyu da eklemek isteriz: bilinmek isteyen bir varlık genişleyen bir evren yaratmak yerine neden bir veya birkaç medeniyet yaratmakla yetinmedi.
Cem(Alıntı)
ziggurat
20-06-2008, 18:53
Bazi dinciler Tanrilari hakli cikarmak icin;Allahin bizim dualarimiza ihtiyaci olmadigini bu din ritüellerinin bizim yararimiz icin yapilmasi gerektigini söylüyorlar.Yani Tanri ne yapiyorsa bizim icin yapiyormus.Bizi bu kadar düsünen Tanri,insanlik tarihi boyunca ,insanlarin yasadigi bunca aci,sefalet ve insanlik disi olaylar karsisinda neden suskun.Hastaliklar,doga afetleri ve savaslar karsisinda suskun kalan Allah,Ayse nin gerdanligi icin 30 ayet birden gönderiyor.Muhammed evlatligi Zeyd in karisi ile evlensin diye ayet gönderiyor.Muhammed in uckurunu düsünen Tanri,Hirosima ve Nagazaki ye atom bombasi atilirken nerede idi.Veya su anda Irak li cocuklara ve kadinlara yapilan insanlik disi davranislarda ne yapiyor.Yoksa O`nun da mi ABD ye sözü gecmiyor ?
sorular fevkalade sorulası sorular şunlarıda sorabiliriz dünya var içinde halen birçoğu tanımlanmamış maddeler elementler var ve dünya üzerinde canlı cansız insanlarda buna dahil aynı maddelerden oluşum ki insanlarda bilinmeyen hastalıkların zamanla ortaya çıkışı bunlarda biyolojik oluşum sayılır önü alımadığı taktirde istila ettiği organizmayı dönüşüme uğratmaktadır zaman zaman insanlığa korkunç acılar yaşatmaktadır
bu süreçte evrim doğal seçilim eşliğinde ilerlemekte beyinler büyümekte bedenler deişmektedir
dünyanın içinde bulunduğu galaxi ve uzaktan gözlemlediğimiz diğer galaxiler vede göremediğimiz evrenin sonu veya başı varsa eğer
şimdi bizler ne biliyoruz veya bildiğimizi sanıyoruz dünyayı çözmeden içinde bulunduğumuz galaxiyi çözmeden dışımızdaki galaxileri çözmeden evrenin başını sonunu bilmeden daha nelerle karşılaşacağımızı bilmeden ki burnumuzun dibinde hala analiz bekleyen analiz edilipte adı konamayan mevzular varken tanrı olgusunu nereden çıkartıyoruz
varmı yokmu varsa bizim hayalettiğimiz gibimi ki fikir yürütmekte gerçeğin azçok bilinmesiyle elde edilmektedir
böyle bir yaratıcı varsa eğer bizim kendini tanımamızı neden istemiyor bu bir dünya problemi mi ki çözmemizi bekliyor neden bu yola baş vuruyor eğer böyle yapıyorsa insan gibi düşünüyor insan gibi düşünüyorsa biz neden fazla birşey bilmiyoruz daha dünyanın oluşumunu tam bilemiyoruz ki derinliği neler barındırıyor hiç bilmiyoruz
tanrı var diyoruz tanımlaması. yok bazılarına göre var hatta onlara görünüyor
peki insanlar neden böyle düşünüyor bence çağın hastalığı bu bunun insanlarda aranması gerekir soru tanrı varsa insanları yaratmışsa insanlar neden tarif edemezler
veya bir milyon insanı ayrı ayrı odalara kapatsanız hepsinin tanrı tanımı farklı olacaktır
insanları bu fikirlere zorlayan nedir akıldır insan aklının çözmesi gereken daha çok basit denklemler vardır tanrı varsa eğer bunların en sonundakidir
eğer önce bilinirse bu filmi kimse seyretmez çünki sonu başından bellidir o halde tanrı varsa eğer dünya deşifre edilecek dünyanın etrafındaki gezegenler içinde bulunduğu galaxi diğer galaxiler evrenin tamamı sonu varsa eğer sonra tanrı varsa eğer
bunları bilmezsek tanrıyı varsa eğer bilmenin ne anlamı olacaktır hayat sürpriz yaşam sürpriz ölüm sürpriz dünyada en güzelşey sürpriz.
benim bakış açımbu olmayan birşey için var diyemem çünki yalan söyleyemem benim felsefem bu bekle gör......
yucemanitu
22-06-2008, 01:26
Tanrı bilinmek isteseydi bizim gibilerin "kalplerini mühürle"mezdi Bizim"gözlerimiz var ama görmüyoruz, kulaklarımız var ama duymuyoruz" Bu da Tanrı'nın iradesiyle oluyor. Yani Tanrı belki de bilinmek istemiyor.
Tanrı bilinmek isteseydi bizim gibilerin "kalplerini mühürle"mezdi Bizim"gözlerimiz var ama görmüyoruz, kulaklarımız var ama duymuyoruz" Bu da Tanrı'nın iradesiyle oluyor. Yani Tanrı belki de bilinmek istemiyor.
nekadar akıllısın tanrının bilinmek istemediğini bile biliyorsun bize öyle bir yetenek vermemiş ama sana vermiş senin özelliğin nedir bu haksızlık değilmi demek tanrı istediğini ihya ediyor bizim ne suçumuz vardı baştan arenaya atılmış kaplan karşısında kuzu muamelesi yapıyor insanlara neden neden tanrı varsa eğer böyle yaparmı tanrı olsa insanları ayırırmıydı hiç sıkıya gelince insanın ruhu tanrının bir parçası dersin insanların hepsini aynı kefeye koyarsın sonra yaptığın gaflarla ayırdığının farkına varmazsın ben kördeğilim senin gördüğün kadar görebilirim sağır değilim senin duyduğun kadar duyabilirim....
yucemanitu
23-06-2008, 03:21
Herkes kendi aklıyla ilgilensin sen öyle düşünürsün başkası farklı düşünür bu yazdıklarım benim uydurmalarım değil Tanri "...dilediginin kalbini açar ve onu müslüman yapar, diledigininkini kapatip kafir kilar" (En'am süresi 125). Diledigini "hidayete erdirir, dogru yola sokar, diledigini de sasirtir, ve dogru yoldan saptirir" (A'raf 1 78, Fatir 8). ayrıca asıl akılsızlık farklı fikirlere tahammül edememektir. İnsanın ruhu Tanrı'nın bir parçası gibi bir lafı hiçbir zaman demedim bence bu iftirayla asıl ayıran da sensin. Görüldüğü gibi bunlar benim şahsi kanaatim değil Kur'anda yazan şeyler buyrunuz birbirimizi itham yerine bunları tartışalım konu da bu zaten.
Herkes kendi aklıyla ilgilensin sen öyle düşünürsün başkası farklı düşünür bu yazdıklarım benim uydurmalarım değil Tanri "...dilediginin kalbini açar ve onu müslüman yapar, diledigininkini kapatip kafir kilar" (En'am süresi 125). Diledigini "hidayete erdirir, dogru yola sokar, diledigini de sasirtir, ve dogru yoldan saptirir" (A'raf 1 78, Fatir 8). ayrıca asıl akılsızlık farklı fikirlere tahammül edememektir. İnsanın ruhu Tanrı'nın bir parçası gibi bir lafı hiçbir zaman demedim bence bu iftirayla asıl ayıran da sensin. Görüldüğü gibi bunlar benim şahsi kanaatim değil Kur'anda yazan şeyler buyrunuz birbirimizi itham yerine bunları tartışalım konu da bu zaten.
o kelimeleri dersin demedim dersiniz dedim bu başkalarıda olabilir ayrıca kitaptan alıntılar yapıyorsun o senin kitabın ben tamamını okudum yıllarcada zararını gördüm kitaba bağlı kalanların birçoğununda söyledikleriyle yaptıklarının bağdaşmadığını çok gördüm tartışalım diyorsun hadi gel tartışalım seviyeyi düşürmeden
şimdi cevap ver bir tanrı varsa dine ne gerek vardır din burda tanrının bir şemsiyesi durumundadır peki tanrının yarattığı dünyada ve hatta evrende ki bunlar tanrınınsa korunmaya ne gerek vardır çünki din korunma algümanıdır
cevap ver 4000 yıl önce yapıldığı sanılan piramitlerin duvarlarında neden sünnet ritüellerinin tasfirleri vardır sizce tanrı insanları defolumu yaratmıştır da sünnet ediliyorlar
peki domuzu tanrı yaratmadımı yahudiler hariç bütün toplumlar yiyorda siz yemiyorsunuz
odamı tanrının bir yanlışı bunları sizmi hatırlattınız tanrıyada bu yanlışları size göre düzellttiniz peki nasıl oluyorda tüm dinlerdeki ritüellerin çoğuna yakını bundan 8000 yıl önceki medeniyetlerdede bahsi geçenlerle aynı
mademki tanrıvar kıyamet kopacak tarihinide söyleyin milyarlarca yıldır kopmamış en önemliside bana insanlık tarihini söylermisin insanlar yeryüzünde kaç yıldır vardır bu soruların cevabını vermek zorundasın tartışmayı sen istedin aydınlatılması gereken birçok şey var gelde beni bu konularda aydınlat hala kafir kelimesi kullanıyorsun kafir dediğin o insanların icatları olan bilgisayarı kullanıyorsun diğer birçok şeyde olduğu gibi bana anlayacağım makul cevaplar ver ve seviyeyide düşürme bunu meydan okuma gibide algılama ben bunların cevaplarını uzun süre aradım bulamadım onun için soruyorum
bana verdiğin cevapların gökten inmiş oymuş buymuş gibi hayali tutarsız olmasın somut kanıtlarla gel.
yucemanitu
23-06-2008, 14:44
Öncelikle şunu diyeyim başkalarının deyip de dememesi beni ilgilendirmez o kim yaptıysa onun sorunudur. Ben ateistim ruha inanmam. Ayetleri yazmamın sebebi şu "Tanrı belki de bilinmek istemiyor." sözüm alay değil inananları incitmek istemedim. Bu ayetlere dayanarak söyledim belki biraz farklı düşündüğümüz için benim aklıma bu geldi başkaları başka yorumlayabilir bu onların hükmüdür. Bir de arkadaşım bir yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum "kafir" kelimesi ayette geçiyor. Ben ayeti değiştirmeden koydum ki "Tanrı belki de bilinmek istemiyor." sözünün alay ya da atmasyon olmadını bizzat ayete dayandığını göstereyim.
Ben Müslüman da değilim. İlk mailime bakarsan "biz" derken kendimi ve benim gibi Ateistleri kast ettim. Bu yüzden "onlar" değil "biz" dedim. İlk mailde Tanrı bilinmek istiyor tezine karşı çıktım. Sen bunu tekzip edince ikincide de sözümü Müslümanların kutsal kitabı Kur'ana dayandırdım. Kur'ana dayandırdım çünkü sen karşı çıkınca bunlar benim attığım şeyler değil demek istedim. Bir de seni Müslüman zannettim bak bunlar kitabınızda var demek istedim. Ha sünnet, ritüeller, din gerekli mi, kıyamet ne zaman konularında tamamen haklısınız ona inanan bir arkadaş cevap versin doğrusu o soruları ben de sormuştum ve inançlı arkadaşlardan net bir yanıt gelmedi. Evet doğru Tanrı neden hem inançsız kılıp hem ateşe atıyor? Birbirimizi pek anlayamamışız şu an anladım ki aynı düşünüyoruz farklı da olabilirdi saygılarımla.
:D
titanatlas'ın bir mesajındaki ironisi mich'in yanlış anlamasına sebep olmuş,
bunca yazı bu sebeple :)
Öncelikle şunu diyeyim başkalarının deyip de dememesi beni ilgilendirmez o kim yaptıysa onun sorunudur. Ben ateistim ruha inanmam. Ayetleri yazmamın sebebi şu "Tanrı belki de bilinmek istemiyor." sözüm alay değil inananları incitmek istemedim. Bu ayetlere dayanarak söyledim belki biraz farklı düşündüğümüz için benim aklıma bu geldi başkaları başka yorumlayabilir bu onların hükmüdür. Bir de arkadaşım bir yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum "kafir" kelimesi ayette geçiyor. Ben ayeti değiştirmeden koydum ki "Tanrı belki de bilinmek istemiyor." sözünün alay ya da atmasyon olmadını bizzat ayete dayandığını göstereyim.
Ben Müslüman da değilim. İlk mailime bakarsan "biz" derken kendimi ve benim gibi Ateistleri kast ettim. Bu yüzden "onlar" değil "biz" dedim. İlk mailde Tanrı bilinmek istiyor tezine karşı çıktım. Sen bunu tekzip edince ikincide de sözümü Müslümanların kutsal kitabı Kur'ana dayandırdım. Kur'ana dayandırdım çünkü sen karşı çıkınca bunlar benim attığım şeyler değil demek istedim. Bir de seni Müslüman zannettim bak bunlar kitabınızda var demek istedim. Ha sünnet, ritüeller, din gerekli mi, kıyamet ne zaman konularında tamamen haklısınız ona inanan bir arkadaş cevap versin doğrusu o soruları ben de sormuştum ve inançlı arkadaşlardan net bir yanıt gelmedi. Evet doğru Tanrı neden hem inançsız kılıp hem ateşe atıyor? Birbirimizi pek anlayamamışız şu an anladım ki aynı düşünüyoruz farklı da olabilirdi saygılarımla.
titan atlas kardeşim seninle nasıl yanlış anlaşılma gibi bir gaflete düştük anlıyamadım aslında tecrübelisin bende biraz uzak kalmıştım siteye uzun zamandır ziyaret etmedim
bir yazı yazdım karşıma sen çıktın bende ateistim nasıl yanlış yaptık hala anlamıyorum
gerçi çok basit sorularla başlamıştım konuyu biraz uzatırız diye
ozaman baştaki alıntılardan devam edebiliriz üzgünüm saygılar sevgiler bu konuda bilgilerimizi paylaşalım........
titan atlas kardeşim seninle nasıl yanlış anlaşılma gibi bir gaflete düştük anlıyamadım aslında tecrübelisin bende biraz uzak kalmıştım siteye uzun zamandır ziyaret etmedim
bir yazı yazdım karşıma sen çıktın bende ateistim nasıl yanlış yaptık hala anlamıyorum
gerçi çok basit sorularla başlamıştım konuyu biraz uzatırız diye
ozaman baştaki alıntılardan devam edebiliriz üzgünüm saygılar sevgiler bu konuda bilgilerimizi paylaşalım........
:D
titanatlas'ın bir mesajındaki ironisi mich'in yanlış anlamasına sebep olmuş,
bunca yazı bu sebeple :)
sayın kc verdiğiniz linkteki bloğa giremiyorum bağlantım çok yavaş 10024/256 sınırsız olduğundanmı hatlarda sorunmu var anlayamadım aynı sorunu sizlerde yaşıyormusunuz ben bir çok siteye giremiyorum herhalde bağlantı hızımı yükseltmem gerekecek
bir sene önceki kullandığım bağlantı iyiydi boşuna ödemeyelim diye kapattım şimdi geldiğimde kampanya falan dediler hiçbişey anlamadım yeterki hemen bağlansın dedim
fakat hiç bir siteye doğru dürüst giremiyorum sizlerin bağlantısı nedir ne yapmam gerekir söylermisiniz teşekkürler.....