PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : dinlere inanmayıp şuurlu bir yaratıcıya inananlar..!

katre_07
30-08-2008, 12:06
dinlere inanmayıp şuurlu bir yaratıcıya inanıyorsanız..bilgilerinizi inancınızın sebeblerini yazın hep bereber tartışalım paylaşalım..!

buzurq_umid
30-08-2008, 14:52
dinlere inanmıyorum ama şuursuz bir yaratıcıya inanıyorum.

katre_07
30-08-2008, 15:32
dinlere inanmıyorum ama şuursuz bir yaratıcıya inanıyorum.

yanlış yere yazmışsın arkadaşım.. istrsen konulara dalmadan önce bir oku konu başlıklarını..

KızıL
30-08-2008, 17:39
şuurlu bir yaratıcı nasıl oluyor acaba inanan arkadaşlar bunuda belirtsinler bari birde arada bir şuurunu kaybettiği oluyor mu??

buzurq_umid
03-09-2008, 05:58
dinlere inanmayıp şuurlu bir yaratıcıya inanıyorsanız..bilgilerinizi inancınızın sebeblerini yazın hep bereber tartışalım paylaşalım..!

evrendeki düzene,organizmalara ve bilimlere bakarak,evet birşeyler var ama ne olduğunu nasıl bilebiliriz?yani bir yaratıcı olabilir evet.belki birden fazladır,belki başka birşey.cevap veremediğim şu:yaratıcı için biz bir deney miyiz,ufak bir sonuç mu?yaratıcı bizden ne istiyor? peygamberler göndermediğine göre,dinler göndermediğine göre,eğer bizimle bir ilgisi olsaydı bize birşeyler ulaştırırdı.böyle birşey göremediğimize göre...tanrının bizi pek sallamadığını :rolleyes: düşünüyorum aslında.veya tüm bunlar daha sonraki birşey için bir deneyim de olabilir,ders almak için gibisinden...yani sonuç olarak evet bir yaratıcı(veya yaratıcılar..vs) var bence ama işte bizimle alakadar mı bu konuda bi kanıt yok.dinler,peygamberler tanrısalıktan çok uzaklar,nereden baksan dökülüyorlar.bunların dışında sadece bazı tahminler yürütebiliriz.

imhotep
03-09-2008, 09:20
Bu Tanrı neden yarattıklarıyla ilgilenme ihtiyacı duymaz?

Eski Türk filmlerinde vardır ya hani, anne evladını bebekken cami avlusuna koyar sonra da ileride karşısına çıktığı zaman çocuk "O kadarını köpekler de yapıyor" der, bu da aynı o hesap.

Tanrı varsa ilgilenir diye düşünüyorum.

Saygılar

K.C.
03-09-2008, 16:15
Bir arkadaşımın oğluyla kızım yaşıtlar.
Veletler daha 2 yaşlarında bebekken arkadaş oğlundan övgüyle söz ederek;

"Biliyor musun n'apmış, word programından excel'e geçmiş... bu müthiş birşey, çok akıllı, çok zeki maşallah" demişti.
:)
Valla benim kızımın o yaşta bilgisayarı olsaydı el yordamıyla (şuursuzca) daha pek çok yerine dalabilirdi bilgisayarın hatta çökertebilirdi de. (kıyamet)

Şimdi sonuçta BİR ŞEY oluştu diye, o oluşum sürecini illa ŞUURA mı bağlamak gerek:))

Saatçi kör... bence de kör...

KerimM
04-09-2008, 01:34
Ben de dinlere inanıyom, ama şuurlu bir yaratıcıya inanmıyorum.:D

Karlı Kayın
15-09-2008, 01:44
Ben dinlere inanmıyorum; ama şuursuz bir yaratıcıya inanıyom.

aydoe
15-09-2008, 01:53
Ben hiçbir şeye inanmam,şey vardır ben inansamda inanmasamda.
Şey inançtan bağımsızdır.

rahatsiz
15-09-2008, 01:58
Dinlere inanmiyorum.
Suurlusu,suursuzu olmaz, bir Yaraticiya inaniyorum.
Dunyada olan biten "adaletsiz" gibi gorunenler icin ise tek dusundugum sey, evet, patron o, istedigini yapar.

Karlı Kayın
15-09-2008, 02:00
Ben hiçbir şeye inanmam,şey vardır ben inansamda inanmasamda.
Şey inançtan bağımsızdır.

şey dediğin dilinin ucundaki hiçtir, dostum.

Karlı Kayın
15-09-2008, 02:01
Dinlere inanmiyorum.
Suurlusu,suursuzu olmaz, bir Yaraticiya inaniyorum.
Dunyada olan biten "adaletsiz" gibi gorunenler icin ise tek dusundugum sey, evet, patron o, istedigini yapar.

patron mu?

vay beeee... "big boss" denileninden mi yani.

patronsa başı dertte demektir.;)

katre_07
18-09-2008, 02:51
tamam çok güldük bu kadar yeter
hadi bakalım çocuklar sıra ciddi olmada ..

qw19
18-09-2008, 03:27
Ben de dinlere inanıyom, ama şuurlu bir yaratıcıya inanmıyorum.:D

Aslında en doğru yanıt, tabi bu yanıtı şuuru yerindeyken verdiyse KerimM.

Dinler var ve gerçekler çünkü.

Selamlar.

Karlı Kayın
18-09-2008, 19:21
Aslında en doğru yanıt, tabi bu yanıtı şuuru yerindeyken verdiyse KerimM.

Dinler var ve gerçekler çünkü.

Selamlar.

O cevabın doğru olduğunu söylerken sen ne kadar şuurlusun?

Dinlere(dikkat ettiysen burda çoğul eki var), yani tüm dinlere inanan aslında hiçbirşeye inanmaz.:D

Bir başka açıdan KerimM denen vatandaş bir mantık oyunu daha yapıyor; hem dinlere inanıp hem de şuurlu bir tanrıya inanmıyor. Bu da bir çelişkidir. ve bu bizi ateizme götürür.

Yani, aslında KerimM ne tanrıya ne de dinlere inanıyor. Bence KerimM'in o yazdıklarının alamı bu.:D

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.:cool:

Saygılar,

rahatsiz
18-09-2008, 22:32
Dinleri bilmem de, iste benim felsefem Peygamberin yazdigi bir ayetten ibaret.
Nicin bizi yarattin sorusunun akrsiligi olani yani "Sizi bana kulluk edesiniz diye yarattim"

Yanis anki "Sen sorasin diye yarattim" gibi bir cumle olmus.Cariyeleri,kadinlari siraya sokma, arap hukuku,Tevrat vs den(dogal olarak sumer ve turevi mitolojilere) calma cirpma, sIk sIk basvurulan cehennem ayetleri, ve bilimin buluslarini aynisi gibi gosterilen(ornegin iki suyun karismamasi durumu,oysa Kur'anda tatli suyun tuzlu suya karismamasi olarak gecer) disindaki tek gercek.

Tanri oyle bana gore, ne yaptigini sorgulasak da, isin icinden cikamayiz.Tersinir evrendeki denekler de olabiliriz.Kotulukler icindeki dunyada dayanan, mutasyon geciren,veya yokolmaya yuz tutmus, ornek fosiller olabiliriz.

Belki de cayira salinmis, kayirilanlarizdir.veya "biz soralim diye" de yaratilmisizdir.

Karlı Kayın
18-09-2008, 23:39
Dinleri bilmem de, iste benim felsefem Peygamberin yazdigi bir ayetten ibaret.
Nicin bizi yarattin sorusunun akrsiligi olani yani "Sizi bana kulluk edesiniz diye yarattim"

Yanis anki "Sen sorasin diye yarattim" gibi bir cumle olmus.Cariyeleri,kadinlari siraya sokma, arap hukuku,Tevrat vs den(dogal olarak sumer ve turevi mitolojilere) calma cirpma, sIk sIk basvurulan cehennem ayetleri, ve bilimin buluslarini aynisi gibi gosterilen(ornegin iki suyun karismamasi durumu,oysa Kur'anda tatli suyun tuzlu suya karismamasi olarak gecer) disindaki tek gercek.

Tanri oyle bana gore, ne yaptigini sorgulasak da, isin icinden cikamayiz.Tersinir evrendeki denekler de olabiliriz.Kotulukler icindeki dunyada dayanan, mutasyon geciren,veya yokolmaya yuz tutmus, ornek fosiller olabiliriz.

Belki de cayira salinmis, kayirilanlarizdir.veya "biz soralim diye" de yaratilmisizdir.

Üzerimizde deney bile yapılıyor olabilir diyorsun yani??:D

Neden olmasın !

rahatsiz
18-09-2008, 23:55
3 boyuttaki ornek :)

isar86
19-09-2008, 00:13
şuursuz biri olsa ne olur olmasa ne olur.bir delinin sözüne göre bütün dünyanin herket ettiğini varsayalim herşey ortada batsin bu dünya. Demek ki şuursuz yad şuurlu bir işe yaramiyo.bir deli bi kuyuya bir taş atmiş milyarlaraca akilli çikaramiyo .din budur ..

isar86
19-09-2008, 00:18
Dünyda da okadr çk patron varki ben çaliştiğim her yerde bir üstüm önünde eğiliyorum bişd eve gelip o strsle allahin önünde mi eğilcem. önce dünyada kula kulluğu kaldirsin varsa şayet öelbişey yok. Ondan sonra çiksin ban eğilin desin.tanri insanla birlikte varolacaktir .daha sonra yokolacaktir. Başak bi mahlukat varmi evrende kendi hayal ürününe göer hayatini sürdürsün. Hayvanlar kadart özgür olmadi şu insanlar ve de mutlu bid ehayvan olmayi gururlarina sindiremiyolra.bi ahyvan düşünün cinsel yönden beslenme yönünden bi yasaklamasi varmi,yaa kaygilanip üzülüyomu herşeye oda yok. Eee insan olmanin üstün yani ne ozaman.ben düşünen bi hayvanim. Keşke düşünmeseydim zaten bu insanoğlunun çektiği hep bu akilsiz başindan.

emil
19-09-2008, 00:34
Şuuru olan insandır.Zaten tanrı bu şuurdan ortaya çıkmıştır.Ben düşünüyorsam tanrı vardır.Tanrıyı düşünen bir bilinçten yoksun bir tanrı olabilir mi?Tanrı da evrimin bir sonucudur.Evrim bilinci ortaya çıkarmış o bilinç tanrı olduğu fikrine kapılmıştır.Bu bilinç, kendisinin onunla konuştuğunu söyleyen insanlar ve onlara inananlar dışında, tanrıyla ilgili ortaya hiçbir kanıt koyamamıştır.Bu tanrı var olması temenni edilen (iyi ve kötünün hak ettiklerini alması gibi) ve bir inancın ötesine geçememiştir.

YOLCULUKLAR
20-09-2008, 01:23
Sanırım ben bu tanıma uyuyorum.

Yaratana inanıyorum; ama iş dinlere geldiği zaman durum değişiyor.

Bu güne kadar, dinleri sorguladığımda hep bir yerlerden açık verdi. Aklımda hep kuşkular oluştu ve bir türlü bir dini tam manasıyla benimseyemedim.

Yine dinlerin içinde bana en mantıklı gelen Hristiyanlık oluyor; ama onuda bir bütün olarak, Tevrat ile birlikte sorguladığımda Hristiyanlıktan da soğuyorum.

Yaratan güce kesinlikle inanıyorum; ama işin garip yanı neden inandığımı tam olarak ben de bilmiyorum... Bütün bu yaşadığımız süreçlerin boşuna olmıyacağını düşünüyorum. Çevremizde olup biten herşeyin; dünyanın, güneşin, uzayın, insanın, hayvanın... nereden geldiğini çözemiyorum. Ölümden sonra herşeyin birmesini istemiyorum ve yine yaşamak istiyorum. İşte bu tarz düşünceler birleşince de bir Yaratan'ın varlığına inanmak istiyorum ve inanıyorum da...

Zaman zaman Yaratan'ın kitaplarına bakıyorum ve bir çok çelişki, mantık hataları, yanlışlar görebiliyorum ve "eğer Yaratan buysa..." diyip aklımın karıştığı günler de oluyor...

Ama dediğim gibi, Yaratıcı bir gücün varlığına inanmak istiyorum ve inanıyorum :)

dilaver
20-09-2008, 01:31
Yaratıcı bir gücün varlığına inanmak istiyorum ve inanıyorum

Zaten tartışmanın bittigi ya da koptugu yer de burası. Düşünceler isteme , yönlendirme eylemini içeriyorsa artık ideoloji haline geliyor demektir.

saygılarımla

okinono
20-09-2008, 02:11
İdeoloji..

Güzel kelime.

İnsanı insan yapan idedir demiş birisi.

Sevgili Yolculuklar'a naçizane önerim, Yemeği önünüze uzatılan tespiden seçmek zorunda olmadığınız ve mutfağa gidip dolaptan yemeğinizi kendinizin seçmesidir.

Zira nice yemekler vardır ki, servisi zor olduğu için garsonlar satmak istemez.

Selamlar

-InVi-
20-09-2008, 03:54
Zira nice yemekler vardır ki, servisi zor olduğu için garsonlar satmak istemez.@oki
vallahi billahi öyle :)

benim'de aslinda anlamadigim bu,
yani monoteist dinlerin allahi yok kabul edelim, ve bunlarin cidden bir masal oldugnu düsünelim, sonucta herseyin bir bilimsel bir aciklmasi oldugnu bilelim, ve dinlerin hepsinin aslinda sonucta basit bir MÜLIKIYET kavrami etrafinda hic de basit olmayan sonuclara sebep oldugunu kabul edelim......
yani sadece o yaratanin varligini aciklayan dinleri red edelim, ve materialist felsefe ile alt yapisini olusturulmus bir komunal hayatin yasarken ebedi mutluluk oldugnu kabullenelim......
yani ben din karsiti olmus olsam bu yukaridaki saydigim gibi olurdum herhalde.....

ama,
tüm bunlara ragmen, allah yoktur TANRI vardir, ve O Tanri gerecek tanridir demek sadece o "gercek" tanirinin elcisi oldugunu ilan etmektan baska degildir de nedir ? yani kim diyor o "gercek tanrinin" var oldugnu ? cidden merak ediyorum, peygambere yalanci diyenler, o "var olan öbür, gercek tanrinin peyagmberiligni mi yapimiyorlar'da ne yapiyorlar.....
kendilerini neden "ya varsa" diye bir acik kapi birakma geregi duyduklarini cidden merak ediyorum....

allah / tanri / mutlak güc ya vardir ya yoktur
bunun arasi cidden bence kendini avuktamtan baska birsey degildir....

YOLCULUKLAR
20-09-2008, 09:55
Yaratıcı bir gücün varlığına inanmak istiyorum ve inanıyorum

Zaten tartışmanın bittigi ya da koptugu yer de burası. Düşünceler isteme , yönlendirme eylemini içeriyorsa artık ideoloji haline geliyor demektir.

saygılarımla

Alıntılamış olduğunuz cümleyi yazarken, inanın ki, bu tarz bir yorum alacağım da aklıma gelmişti... Düşünmüştüm... Ama başka bir kelime de bulamamıştım... Bu tarz bir yorum alırsam, açıklamamı yaparım demiştim...

Evet gerçekten de inanmak istiyorum ve inanıyorum da. Ama herşeyden önce bu 'inanmak istemek' e nereden ve niçin ihtiyaç duyuluyor, bunu belirlemek lazımdır.

Bana 'Tanrı'ya inanıyor musun?' diye sorun. Benim de cevap 'Evet, inanıyorum' olur. Bu cevabın üzerine bana 'Madem ki inanıyorsun, o zaman Tanrı'nın varlığını bize ispat et bize' derseniz ben bunu ispat edemem. Sonuçta elimde somut bir kanıt yok. Doğaya bakıyorum, uzaya bakıyorum, kendime bakıyorum ve tüm bunların birbirleriyle uyum içinde oluşna ve dengelerine bakıyorum... İşte tüm bu gözlemleri benim aklım, fikrim, mantığım almıyor... Ve işte bu noktata da bir Yaratıcı'nın varlığına inanmak istiyorum ve inanıyorum; çünkü tüm bu olup biteni başka hiç bir şekilde açıklayamıyorum.

evrensel-insan
21-09-2008, 18:42
Saygideger YOLCULUKLAR;

Bence onemli olan, tanri kavramina inanip-inanmamak degil; o inanilan tanriya karsi bir yukumluluk, gorev veya teslimiyet duygusu tasimak-tasimamaktir.

Eger, sizin inanciniz; salt bir teorik inanc ve pratikte hic bir davranis icermiyorsa; o inanisin temeli, bazi sorulara cevap bulamamaktan kaynaklanan bir dusunce urunudur.

Bence, bundan da tek kurtulus yolu; epistemolojiyi bilmek, yani bilimin sinirliliginin farkina varmak ve bilimin bugunku cevaplariyla yetinip; arastirmalarinin sonsuz bir temelde devam edecegini bilmek ve bugun aciklanamayan sorularin; zamanla aciklanacagini bilmek ve ne kadar aciklanirsa aciklansin, hala bir aciklanamayan kalacaginin bilincine varmak.

Ayrica, insanoglu yeryuzunde olmadan once de tanri varmiydi?, Tanri kavramini ortaya atan kimdir? Insanoglu, neden bir tanriya ihtiyac duymaktadir? Tanriyi, tanri yapan ozellikler; kim tarafindan ve neden verilmistir? v.s. temelli sorular, eger istersen seni; insanogluna goturur.

Insanoglu, tanriyi aramaz, bilim de felsefe de tanriyi aramaz, sadece, ya tanriya bahsedilenlerin ona ait olmadigini, ya da tanriyi ispat ve inkarin sadece inanc temelli oldugunu v.s. ortaya koyar.

Birde, en onemlisi; tanri-insanoglu arasindaki, bag ve iliskinin nereye kadar cekildigidir. Bunu, kulluk-kolelik duzeyine cekenler, tanriyi kullanarak; cikarlarini diger insanlar uzerinde yerine getirenlerdir. Tanri kavrami, cikarci amac temelinde herzaman bir arac olarak alinmistir.

Cunku sonucta, insanoglunun yasam ve iliskisinde; tanrinin rolunu kim nasil ortaya koyabilir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

sowsow
03-10-2008, 15:09
İnananların bir yaratıcıya atfettikleri şeylere bakalım;yüce,ulu,şuurlu,merhametli,ceza veren,gören,işiten,koku alan,bacak bacak üstüne atan((muhammedin bu konuda hadisi var allah gökleri ve yeri yarattı sonra bacak bacak üstne attı diye o yüsden bacak bacak üstüne atmak günahmış))arş a inziva buyuran yani dinlenen,yorulan,kul ona gelince koşan....anlatmak istediğim saydıklarımın hepsi daha sayamadıklarımda dahil hepsi insanda bulunan özellikler insan demekki tanrısını kendi suretinde ve özelliklerinde yaratmış...bir kediye sorsak onun tanrısıda kendi özelliklerine göre olacak göreceli yani...Eğer bir tanrı varsa o bunların hepsinden daha farklı olmalıdır diye düşünüyorum...tabi varsa(yım)

saygılar...

Aydınus
03-10-2008, 20:23
Alıntılamış olduğunuz cümleyi yazarken, inanın ki, bu tarz bir yorum alacağım da aklıma gelmişti... Düşünmüştüm... Ama başka bir kelime de bulamamıştım... Bu tarz bir yorum alırsam, açıklamamı yaparım demiştim...

Evet gerçekten de inanmak istiyorum ve inanıyorum da. Ama herşeyden önce bu 'inanmak istemek' e nereden ve niçin ihtiyaç duyuluyor, bunu belirlemek lazımdır.

Bana 'Tanrı'ya inanıyor musun?' diye sorun. Benim de cevap 'Evet, inanıyorum' olur. Bu cevabın üzerine bana 'Madem ki inanıyorsun, o zaman Tanrı'nın varlığını bize ispat et bize' derseniz ben bunu ispat edemem. Sonuçta elimde somut bir kanıt yok. Doğaya bakıyorum, uzaya bakıyorum, kendime bakıyorum ve tüm bunların birbirleriyle uyum içinde oluşna ve dengelerine bakıyorum... İşte tüm bu gözlemleri benim aklım, fikrim, mantığım almıyor... Ve işte bu noktata da bir Yaratıcı'nın varlığına inanmak istiyorum ve inanıyorum; çünkü tüm bu olup biteni başka hiç bir şekilde açıklayamıyorum.

İşte ; ''Tanrı mı insanı yaratmıştır , yoksa insan mı Tanrıyı'' sorusunun netliği ve cevabı burada daha da açıklığa kavuşuyor .

Açıklayamadıklarımızın adıdır din .

Ateistler de bunu iddia eder ve doğanın insanları kendisine taptırdığı görüşünü savunur .

Bilim ilerleyip doğa ve doğa olayları açıklanınca dinin sırrı da açığa çıkar .

Oradan buradan aşırılma bir yığın dini masalları bir kenara koyarsak , dinden geriye sır (giz) diye birşey kalmaz .

İnsan , kendi kafasında yarattığı Tanrı ile arasına peygamberlik iddiasındaki birtakım uyanıkların girmesini ise hiç ahlaki bulmaz ve hepten ateizme yönelir .

renovatio
16-10-2008, 16:12
arkadaşlar deizm hakkında biraz bilgi verirmisiniz...mesela inandığı tanrı ondan neler bekler , ibadet varmıdır , varsa gerekçeleri nelerdir_?

frodo
16-10-2008, 16:42
http://www.turan-dursun.com/index.php?categoryid=32&p2014_articleid=2

Hoşgeldin renovatio. Yukarıdaki linkte en genel anlamda sorduğun sorunun cevabını bulabilirsin.

nehir
11-01-2009, 06:24
Artık dinlere inanmıyorum,bir yaratıcıya yada yaratıcı bir enerjiye ise inanıyorum,bunada belki öldükten sonra yok olmaya henüz kendimi alıştıramamış olmamdan dolayı inanıyor olabilirim (henüz bu konu hakkında uzun uzun düşünmeye fırsatım olmadı yani neden bir yaratıcı enerji olayına inanmayı tercih etmem hakkında! )biraz bencil ,biraz narsistim herhal,yokolma fikri soğuk geliyor işte ,bunun dışında zaten artık eminim ki dinler insan uydurması :)

vartor
11-01-2009, 18:07
Yok olmak neden urkutucu olsun? Dusunebildigimiz halde, dogmadan once yok oldugumuz gercegine rahatlikla alisigiz. Hatta dini butun kardeslerimiz de aksini soylemiyor; ancak bilinc kazandigimiz anda bu dusunce bize soguk gelebiliyor. Hayvanlarin, bitkilerin, boceklerin olup yok olduklarini da kabullenebiliyoruz, ancak kedisine kopegine cok bagli olanlarin, anlara da bir cennet uydurduklarine cok sahit oldum, hatta kara kopegi olanlarin bile:).

placebo
12-01-2009, 02:58
Korkulacak bir şey yok bana göre de.. Epicures ün "ben varsam ölüm yok,ölüm varsa ben yokum o halde üzülecek ne var" sözlerini pek severim..

nehir
13-01-2009, 04:50
Korkulacak bir şey yok bana göre de.. Epicures ün "ben varsam ölüm yok,ölüm varsa ben yokum o halde üzülecek ne var" sözlerini pek severim..sevgili preach;bu sözü bende sevdim,çok güzel!daha önce duymamıştım yada biryerde okumadım herhalde ,ama anlamlı bir söz ve tşk.ler bu söz için :)