PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kuran ve Suçluluk duygusu

volkantr
05-09-2008, 15:46
Onca çelişkiye rağmen Kuran'a inananlar nasıl oluyor da inaniyorlar.Ne etkiliyor kuran'da..
.

kuran'ın ağır basan yönü suçluluk duyguları salmasıdır.Sürekli inanmayanlara neler olacağından bahsedilir.Karşılaştırma yapılır.
Hatta bir ara çosulup Ebu Leheb'in elleri kırılsın bile denilir.Kırıldı da zaten...

Suçluluk duygusu insanı en çok yıpratan duygulardan başlıcasıdır.
Hristiyanlıkta en azından bir günah çıkarma vardır.
Bizde ise her şey günahtır.Her ne kadar Allah bağışlayıcıdır dense de hatta bazı rakamlar bile verilse de örneğin şu günde ibadet 40 katıdır şöyle olunca yüz senedir denilse de bunlar çok da bir şey ifade etmez.

Yok efendim kabir azabıymış yok yerin altında kalacak mışız..

Her neyse kuran'ın ana fikri olan suçluluk hissetirme müslümanların enerjilerini çalmış gelişimlerini engellemiştir.

Suçluluk beyaz gibi gözüken ancak toplumları felakete sürükleyen bir çığ gibidir.
Büyüdükçe büyür ve insanı esir alır.İşte İslam'da temelde bu duyguya insanların korkularına hitap etmiş bu sayede yayılmıştır.

baran72
14-02-2009, 20:36
Ben kuranı önyargısız olarak okudum hiçte suçluluk duygusu gibi bir duruma kapılmadım senin kuranı anlamada sıkıntın var herhalde

pante
14-02-2009, 21:53
Ben kuranı önyargısız olarak okudum hiçte suçluluk duygusu gibi bir duruma kapılmadım senin kuranı anlamada sıkıntın var herhalde

Doğru. Ben de Kur'an'ı okuyunca suçluluk duygusuna kapılmadım. :)
Suçluluk duygusu zaten çocukluktan beri insanlarda vardır.
Yani, Kur'an o duyguyu vermez, o duyguyu kullanmıştır.
Kur'an'ı okuyunca yaptıkları akıllarına gelir. Ateşte yanmayı düşününce Allah'ın merhametinden faydalanmak için ağlanıp sızlanırlar. Söyledikleri yalanlar, yaptıkları dedikodular, yediği haklar-haltlar, aşırdıkları, incittikleri aklına geldikçe korkuya kapılır. Tevbe eder ama kötü alışkanlıkları da devam eder. O yüzden de Kur'an okuma-dinleme genelde bir günah çıkartma gibidir. Büyük çoğunluk, Türkçesini okuyup da ayetlerde ne denmek istediğini, ayetin yazılış sebebini vs. merak etmez. Arapçası onun duygularına daha iyi hitap eder. Anlaşılmaz sözleri mistik bir melodi gibi dinlerken o yaşadığı-yaşattığı olayları geçirir kafasından. Kafasını sallar, gözyaşı döker, ah çeker. Namazda da öyledir. Anlamını bilmediği duaları peşpeşe sıralar, eğilir-kapanır. Bitirdiğinde rahatlar. Moral kazanır.

Güçistenci
14-02-2009, 22:49
Diyelim bir hata işliyorsunuz. O hata için şu kadar günah var deniliyor bir hadiste. Onu öğreniyorsunuz. Ondan sonra onu yapmamaya başlıyorsunuz. Sonra başka bir şey yapıyorsunuz. Ama bu sefer hata değil. Ama daha sonra öğreniyorsunuz ki hata olmadığını sandığınız şey hataymış. Bundan sonra yaptığınız her şeyin dinde olup olmamasına bakıyorsunuz. Kafanızda yap-yapma listesi oluşuyor. Sonra o liste şekil değiştiriyor ve yapmamanın mantığını yüklüyorsunuz. Ama yine de hiç bir şekilde rahat değilsin.

Böye rahatsızlık devamlı sürer gider. İnsana hiç huzur vermez. Devamlı korku vardır inanaın içinde. Kafasının üstünde sallanan demoklesin kılıcı vardır tepesinde.

Ayrıca böyle kendini devamlı zımparalayarak kendi benliğini de kaybediyorsun. Hepsi kendini suçlu hissetmenden dolayı. Devamlı kendini zımparala, devamlı zımparala, devamlı.... Daha sonra zımparalanacak yer kalmayacaktır. Çünkü benliğin yok olacak. :)

vartor
16-02-2009, 03:05
Onyargisiz okumak ne demek anlayamadim. Cogumuz okuduktan sonra ateist olduk, daha once degil; sevgili pante'nin de dedigi gibi turkcesini okuyup manasini anlayan icin mistisizm biter ve suphe baslar. Suphelenmeyenler, tam da baran kardesimizin iddiasinin aksine, on yargili, beyni yikanmis sahislardir.

placebo
16-02-2009, 03:20

Sevgili baran72

Siz Kuran'la korkutulmuş diğer müslümanlarla aynı kaderi paylaşan birisiniz..Ne kadar islami kurallara göre yaşadım,yaşıyorum desenizde, doğanıza aykırı olan Kuran ayetlerine, ağzınızla kuş tutsanız dahi riayet edemezsiniz..Hadi diyelim ettiniz..Yine rahat huzur yok.. "cehennemi insanlarla dolduracağım"--diyor Allah...

"İçinizden hiçbiri istisna edilmemek üzere mutlaka herkes cehenneme varacaktır. Bu, Rabbinin katında kesinleşmiş bir hükümdür. Sonra Allah'dan korkup, sakınanları kurtaracağız ve zalimleri de toptan cehennemde bırakacağız." (Meryem: 71-72)

Tabii ki şu durumda korkup suçluluk hissetmeniz gayet doğaldır..Eğer inançlıysanız korkmazsanız şaşarım..

Sevgiler

placebo
16-02-2009, 03:26
İbni Mübarek, Abdullah b. Mukrî yoluyla Bekir b. Muzni'in şöyle dediğini bildirdi:

"İçinizden hiçbiri istisna edilmemek üzere mutlaka herkes cehenneme varacaktır" ayeti kerimesi indiği zaman İbni Revaha kızına gitti ve ağlamaya başladı. Eşi gelince eşi de ağlamaya başladı, sonra hizmetçi gelince o da ağlamaya başladı, daha sonra ailenin diğer fertleri gelince onlar da ağlamaya başladılar, gözyaşları kesilince ailesine:

"Ey ailemin fertleri siz niye ağlıyorsunuz?" dedi, dediler ki:

"Bilmiyoruz, ancak seni ağlarken gördük biz de ağlamaya başladık", dedi ki:

"Rasûlallah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e bir ayet indi, Rabbim o ayete benim ateşe uğrayacağımı ancak oradan çıkıp çıkmayacağımı bildirmiyor."
************************************************** **
Yukarıdaki hadisi okuyan bir müslüman nasıl olurda korkmaz??Tam panik ataklık!!.Bunları okuyup inanan kişilerin ruhsal sağlığının bozulmayacağını söylemek gerçekten saflık olacaktır..

Sevgiler