Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz.Ayse Deist/Ateist miydi?
rahatsiz
16-09-2008, 16:31
Muhammed'in cinsel yasami yazilarindan bir sonuc cikardim, sizlerin fikirleri,yorumlarini da duymak isterim.
"Aişe'nin kaybolan kolyesi ve Safvan" olayinda, ve Ayse'nin devaminda,akabinde Peygamber'e meydan okurcasina, hatta dine aldiris etmezce olan davranislarindaki neden.
Bence Safvan ile aralarinda birsey oldu, bu yaptiginin nedeni katliam da olabilir, Cüveyriyye 'nin de ocu olabilir, veya baska bir neden de olabilir.Bunu bilemiyorum.
Ancak hastayken tevbe etmemis,ancak bir aciklama da getirmemisti.Yani Peygamber'e yalvarmamis(sucsuz oldugunu ispat icin).Ancak susmayi tercih etmis.
O sirada 13 yasinda, korkmus.Allah'tan,cevreden.
ya sonra?
Gelen ayetlerden sonra Ayse'deki tutumlar degisti.
Soyle ki
-Eger ki Safvan ile iliskiye girdiyse, vahiylerin yalan oldugu ortaya cikmis oldu.
-veya -ki yasi geregi cok zor- asiri bir asalet var.
""Rabbin Teala (kadınlarının değil) ancak senin arzunun tahakkuna müsaraat ediyor"
Rabbin diyor, "Rab" demiyor, bu curetkarligi yapabiliyorsa, Peygamber sira icin Ayse'den izin istiyorsa, bence Peygamber'den sonraki ilk musluman Hz.Hatice, ve ilk islamdan cikmis olan da AYse'nin kendisidir.
Cunku gercegi 13 yasinda somut sekilde ogrendi.
Ayşe için iki eleştiri yapılabilir.
Birincisi Halifeye karşı gelmesi ve Cemel Savaşı.
Nisa-59. "Ey iman edenler, Allah'a itaat edin, Peygambere itaat edin ve sizden olan emir sahiplerine de."
Ayette ulu'l Emir'e itaat edilmesi hükmedilir. Bu Allah'ın emridir müslümanlara göre ve Ayşe bu emiri çiğnemiştir.
İkincisi binlerce hadis'in aktarıcısıdır. Bu hadislerden birçoğu İslam'ı zora düşürmüş, zedelemiştir.
1.şık tartışılmaz. Ama 2. şık için "Ayşe nakletmemiş olabilir, uydurma olabilir" denebilir.
Ayşe'nin 1. şıkta bahsedilen ayeti çiğnemesi, şeriatin hükmüne uymaması inancıyla ilgili olarak değerlendirilebilir mi?
Bundan dolayı Ayşe'nin inançsız olduğu, müslüman olmadığı söylenebilir mi?
Ayşe gibi Muaviye de halifeye karşı çıkmış ve Sıffin savaşı yapmıştır.
Muaviye de ayete, şeriat hükmüne karşı gelmiştir ama sonrasında şeriatin halifesi olmuştur.
Yani ayetin bir hükmü kalmamıştır. Sonrasında tarih boyunca bu karşı gelmeler, taht kavgaları sürüp gitmiştir. Muaviye'ye karşı Muhammed'in torunu isyan etmeye kalkışmış ve sonuç Kerbela Katliamı olmuştur. Emevi, Abbasi ve Osmanlı döneminde de bu durum süregelmiştir.
Ulu'lu emir'e uymayanların tümünü münafık ya da kafir olarak nitelemek mümkün değildir. Çünkü bu siyasi çekişmedir, çıkar kavgasıdır.
Öyleyse Ayşe'nin müslüman olmadığının somut bir kanıtı mevcut değildir.
Ama mümkündür.
yucemanitu
16-09-2008, 22:55
Safvan'la arasında bir şey geçmiş olması kesin değildir. Büyük ihtimalle de geçmemiştir. Safvan'ın böyle bir şeye cesaret edebileceğini hiç sanmam iki dakikalık bir kaçamak için hiçkimse canından olmak istemez. Ayrıca Ayşe "Böyle bir şey yaptı isen tevbe et." sözü üzerine yapmadığını söylemişti ve yapmadığım için tevbe etmiyorum, demişti. Tam olarak ezberimde değil ama Ayşe'nin sözleri aşağı yukarı şöyle ben bir şey yapmadım eğer tevbe edersem ilerde nasıl yapmadım diyeceğim. Biraz daha araştırırsan Ayşe ile Muhammed arasındaki diyalog böyle. Hatta tartışma Ebubekir'in evinde geçiyor Ayşe babaevinde önce ana ve babasının Muhammed'e bir şey demesini bekliyor onlar bunu yapmayınca kendisi Muhammed'e böyle bir şeyin olmadığını söylüyor. Anne baba yanında böyle bir konuşma da onu incitmiş Muhammed'e sert davranmış olabilir. Sonuçta Muhammed onun sadece peygamberi değil kocasıdır da. Safvan olayı kesin bir delil sayılamaz.
Ama ve lakin Ayşe'nin "Rabbin hep senin hevan için koşuyor." sözü oldukça sağlam hadis kaynaklarına dayanır. Bu söz ayetlere Kuran'a bir eleştiridir. Bir Müslüman'ın da Kuran'ı eleştirmesi mümkün değil. 7-8 yıl önceki kendimden biliyorum.
Ayşe sıffinden önce Osman'a karşı da halkı talha ve zübeyirin yönlendirmesi ile savaşa davet etmiştir. hatta buiş için mekkeye giderken yolda osmanın katlini örendiğinde bu kezde aynen dönmüş osmanın kanı diye yollara düşmüştür.
Ayşe konusu bir acaip konudur.
Yani iyi yönleride vardır kötü yönleride bence.
İyi yönleri. biz müslümanlara kadın hakları dendimi;
Yav Ayşe ya baksana daha bu zamanda bile kadın komutan olmadı ordu başında diyebiliyoruz.
Ama, bakıyorumda Rabbin seni düşünüyor hadisini saklayacak yer bulamıyoruz.
Karışık konu valla.
Eee Oki karışık olduğunu bizde biliyoruz sadede gelsen !!!
Peki el mecbur geleceğiz.
1. Ayet sizden olan emirler diyor. burada bir şey yok. Sizden kelimesi işi açıklıyor.
2. Ayşe'nin iltimaslı olduğu. Hatta peygambere baskı yaptığı ve peygamberin "Ey ebubekir beni bu kızından kurtarmıyacakmısın " dediği de var. Ama Aişe'den vazda geçmiyor. Ne diyelim mecazi aşık oluyormuş peygamberde de..
3. Ayşe ateistmiydi ? Ateizm yeni bir ekol bence. Yani o zamanlardaTanrının varlığından birşüphe yoktu zaten.
4. Ayşe müslümanmıydı? Hah işte kazık soru bu. Müslümandı tabiki diyebiliriz. Ama kalbini Alah bilir.
5. Aslında ayşe ile ilgili kafa karışıklığı şuradan başlıyor bence. Ayşe önce kadındı, sonra müslüman. Bu da insani bir zaaf olarak kabul edilebilir.
6. Oğlum oki 5.maddeden dolayı eli maşalı üyelerden bir ton sopa yiyeceksin. :)
Selamlar
Turan Dursun'un makalelerinde ilk işlediği konu sanırım bu idi :
Sırf adalet olsun diye karılarını sıraya koyan Muhammet , sanırım bu sıra işinden artık sıkılmış olsa gerek ki , aşağıdaki ayeti okuyor :
- Ey Muhammet ! Onlardan ( karılarından ) dilediğini geriye bırakır , dilediğini de öne alabilirsin .
Tabii Aişe annemiz anasının gözü ve de Ebubekir'in kızı ; asil mi asil , rakipleri de çoğalmış ki sorma , yürek dayanmaz .
Dayanamıyor ve şöyle diyor :
- Bakıyorum da , senin Efendi Tanrı'n ( Rabb) yalnızca senin şeyinin keyfini (hevasını) yerine getirmek için koşuyor .
( Ma era rabbeka illa yüsariu hevake . )
Bırakalım şimdi onu bunu da ; Muhammet nasıl olmuş da bu sözler üzerine Aişe'yi uyaran veya ne bileyim , ''kızım sana diyorum , gelinim sen anla '' kabilinden güya münafıkları kastederek Aişe'yi hizaya getirmeye çalışan ayetler indirmemiş , hayret doğrusu !
Aişe burada Muhammet'in karizmasını resmen çizmiş .
Ne diyelim ; ey aşk , sen nelere kadirsin !
Ne Safiyye ne de Cüveyriye ...
Aişe'nin yeri başka .
Babası Ebubekir'e güvenerek arasıra kafa da tutsa ...
Çocukça cahilliğine güvenerek arasıra hırtlık da yapsa ...
Hatta ve hatta münafık da olsa ...
Aişe bir tane .
Nar tanesi nur tanesi de
Severem bir tanesi
Güzellerin içinde de
Aişe bir tanesi
''Ama ve lakin Ayşe'nin "Rabbin hep senin hevan için koşuyor." sözü oldukça sağlam hadis kaynaklarına dayanır. Bu söz ayetlere Kuran'a bir eleştiridir. Bir Müslüman'ın da Kuran'ı eleştirmesi mümkün değil. 7-8 yıl önceki kendimden biliyorum. ''
Titanatlas, Hadisleri çok güvenilir bir kaynak olarak görmediğimi belirterek yazdıklarının bir de şu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum; Hz. Aişe bahsettiğin gibi bir söz sarfetmişse, bu Kur’an’a bir eleştiriden ziyade, kadınsı bir kıskançlık olarak yorumlanabilir. Aynı kıskançlık "Aişe'nin kaybolan kolyesi ve Safvan" vakasının da bir sebebi olabilir.
Safvan olayını ve sonrasında gelen ayetleri ilk okuduğumda şöyle düşünmüştüm. Eğer safvan ile zina yapmışsa (ki ayet gelene kadar bütün sahabeler ve peygamber yaptığına inanıyor, yada en azından yapmış olma ihtimalini daha yüksek görüyor) ayşenin ateist, yada deist olduğuna şüphe yok. tabiki safvanın da. Yani eğer zina yapmışlarsa, muhammedin peygamber olmadığından kesin emin olan iki kişi var ayşe ve safvan. Şayet öyleyse safvan çok gülmüştür muhtemelen, ayetleri duyduğu zaman.
"Eşlerinden dilediğini geriye bırakabilirsin" ayetinden sonraki tepkisi de bunu teyit eder nitelikte.
Selam ,
Bence safvan olayinda gormedigimiz baska bir ayrinti var , Aysenin devesinden sorumlu olanlarin , aysenin kaybolmasinin anlasilmasindan sonra hemen o saat oldurulmeleri!
Bu adamlar hicbir suc ve guhani olmamalarina ragmen oldurulmuslerdir ! allah muhammede "dur ey muhammed ayse geride kaldi safvan ile birlikte geliyor" dememistir!
Bakin bu adamlar ayseden sorumlu olmalarina ragmen , aysenin icinde bulundugu bolmeye bakma cesareti dahi bulamiyorlar , safvan olayi bu yuzden onemlidir, hayatlari buna bagli olanlar dahi ayseye bakamazlarken safvan uzun sure ayse ile yanliz kalmistir.
Nerneyse olan aysenin devesinden sorumlu olanlara olmus gibi geliyor ,, oldukleri ile kalmislar !!
Ayşenin eger ki öyle bir şey yaptığını söylersek kurana ters düşmüş oluyoruz yani kuranı inkar etmiş
oluyoruz.Dimi!!!!!!!!!!
Dogrusunu Allah bilir biz orda degildik ki cüratkarca ve bilmeden cahilce konuşalım
yucemanitu
17-09-2008, 14:11
Sevgili Aheste önceki iletimde de şimdi de ben diyorum ki Safvan'la Ayşe arasında bir şey geçmemiştir. Bunda hemfikiriz. Ama Ayşe'nin Azhab Suresi ile ilgili sarf ettiği sözlerin sağlamlığına gelince Ayşe'nin bu sözü en güvenilir kaynak Buhari'de geçer. Bu sitede verdiğim hadis örnekleri de hep Buhari'den çünkü Kuran'dan sonra en itibarlı ve sağlam kaynaktır. Bu yüzden hadisin sağlamlığını tartışmayacağım ama Ayşe'nin bu sözü ayetlere bir eleştiri mi kadınca bir kıskançlık mı bu tartışılabilir farklı görüşler olabilir. Lakin tekrar diyorum Buhari'yi kaldırıp atarsak ona güvenmezsek hadis diye bir şey kalmaz.
rahatsiz
17-09-2008, 14:48
Ayşenin eger ki öyle bir şey yaptığını söylersek kurana ters düşmüş oluyoruz yani kuranı inkar etmiş
oluyoruz.Dimi!!!!!!!!!!
Dogrusunu Allah bilir biz orda degildik ki cüratkarca ve bilmeden cahilce konuşalım
Ben Kur'an'i taniyorum,ama inanmiyorum.Tarihe gore de Hz.Muhammed yasadi, peygamber kabul edildi, devletinin ve ordusunun baskani oldu, esleri de belli.
Su anda ben, tarihte belirtilmeyen, ancak muhtemel bir olay acisindan yorum yapiyorum.Cunku Ayse'nin curetkarligi bu hadiseden sonra basladi, oysa sadece 13 yasinda bir cocuktu.Arabistan'daki erkeklerin hepsi cok esli iken, kadinlar hep ezilirken, uzerine titredigi bir insan -ki peygamber deniliyor, nasil olur da yuzu suyu hurmetine yaratildigi soylenen kisiye karsi yeri geldi mi dine, yeri geldi mi saygiya karsi laflar sarfeder.
Oyle ki bu laflar hadis kitaplarina kadar yansidi ise, mutlaka 3.kisiler tarafindan da duyulmus/gozlemlenmis.
Ikisi bir aradayken kimbilir Ayse peygambere nasil davraniyor, neler soyluyordu.
Bence safvan olayinda gormedigimiz baska bir ayrinti var , Aysenin devesinden sorumlu olanlarin , aysenin kaybolmasinin anlasilmasindan sonra hemen o saat oldurulmeleri!
.......
Sayın Niveru
Bu iddianızı dellilendrecek kaynak hadis veya kitabı öğrenebilirmiyim.
Selamlar
oluyoruz.Dimi!!!!!!!!!!
Tebrikler adra.
sayin okinono ,
ilgili hadisi okursaniz sizde o bolumu gorursunuz ,ufak bir ayrinti ama bu olayda niyazi olanlar sanirim aysenin refekatcileri asagida o bolum var
"....Ordu bir yerde konakladığı sırada onlara yetiştik. (Gecikme hadisesini iftira vesilesi yaparak) benim yüzümden helak olanlar oldu. Bu işte en büyük vebal de Abdullah İbnu Ubey İbni Selül`e düşmüştü..." sitede IFK olayi diye aratirsaniz ilgili hadisi degisik kaynaklardan bulabilirsiniz....
Merak ettigim allah zina olayinin olmadigini,aysenin geriden emin ve guvenli bir sekilde geldigini bildigi halde ,muhammede neden bunu bildirmeyip o GUHAHSIZ insanlarin katledilmesine izin verdigi !)) belkide cebrail 1000 senede allahin katindan yeryuzune inebildigi icin GEC KALMIS OLABILIR ,, diyorum ya zavallilar ne sehit olmus nede gazi !))
saglicakla kalin !
Bu işte en büyük vebal de Abdullah İbnu Ubey İbni Selül`e düşmüştü
Selül , ikf hadisesindeki Aişeyi getiren kişi. Köle değil.
Helaktan kasıt ise selül'ün aynı zamanda aişe'nin fakir bir akrabası olması ve ebubekirin onlara yaptığıyardımı kesmesi ile ailenin darmaduman olması.
Yinede bu konuyu araştıracağım.
Teşekkürler
Selamlar
Soru : Hz.Ayse Deist/Ateist miydi?
Cevap: Degil'di.
sayin okinono ,
sizin bir kac yerde yazilarinizi okudum , boyle basit hatalara dusecegininiz sanmiyorum belki dalginlik.... burdaki selul , medinenin yerlilerinden ve buyuk munafiklardan olarak bilinen kisidir,,benim bildigim iki hadisi daha vardir muhammedin eseginin toz kaldirmasi olayi birde cariyesini fahiselige zorlamasi , sanirim birde uhut savasi sonrasi "medineliler bu mekkeli gocmenleri medineden kovacak" demesi ..her uc olay sonrasi da ayet inmistir kabaca boyle ,,,
ebu bekir ile bir akrabaligi bildigim kadari ile yoktur.. Hadisde anlatilan ayan beyan aciktir,., bu selul un kiskirtmasi ile ayse ye refaket edenler HELAK edilmistir yani orda hemen oldurulmustur
Sayın niveru
İnsan hatadan ari olamaz. Nazik uyarınız için teşekkür ederim.
Selül dediğim gibi aişeyi getiren kişi. Safvanı yolda görüp onlarla birlikte şehre girip işi bulandıran yani.
Ve köle değil.
Ancak uyardığınız üzere, selülden söz edip safvan'ın ebubekir ile akrabalığını dile getirmişim.
Sebebi de hadisde Aişe'nin; ikf olayını yayanlardan biri olan Sabit, Mistah b. Üsase'nin annesine "ey ana insan evladına söver mi" demesiymiş.
Aişe'nin kölesinin adı Berire idi yanılmıyorsam.
Zihinden yazarken bu tür detaylar hatalara yol açıyor. Düzeltir özür dilerim.
Ama öldürülme olayını araştıracağım. bu konuda bir kaynak okuduğumu hatırlamıyorum
Müsned de bu konu hakkında kırbaç cezası var diye okumuştum ben. Ama bakacağım.
Teşekkürler.
Selamlar
Selam ,
Bu adamlar hicbir suc ve guhani olmamalarina ragmen oldurulmuslerdir ! allah muhammede "dur ey muhammed ayse geride kaldi safvan ile birlikte geliyor" dememistir!
Bakin bu adamlar ayseden sorumlu olmalarina ragmen , aysenin icinde bulundugu bolmeye bakma cesareti dahi bulamiyorlar , safvan olayi bu yuzden onemlidir, hayatlari buna bagli olanlar dahi ayseye bakamazlarken safvan uzun sure ayse ile yanliz kalmistir.
Nerneyse olan aysenin devesinden sorumlu olanlara olmus gibi geliyor ,, oldukleri ile kalmislar !!gerçekten bu insanlar öldürülmüş mü?hiç bilmiyordum,eğer böyle olmuşsa bu durum çok acı yani dediğiniz gibi madem bu insanlar suçsuz yere öldürülmüş oluyorlar ve Allah bu insanların suçsuz olduğunu bile bile niye öldürülmelerine engel olmuyor?bari dediğiniz gibi'' Ayşe arkadan Saffan ile geliyor'' diye bir vahiy gönderseymiş ya peygambere !vahiy kanallarında teknik arıza mı vardı acaba:)
mehmetsalih
20-09-2008, 20:20
Ayşe için iki eleştiri yapılabilir.
Birincisi Halifeye karşı gelmesi ve Cemel Savaşı.
Nisa-59. "Ey iman edenler, Allah'a itaat edin, Peygambere itaat edin ve sizden olan emir sahiplerine de."
Ayette ulu'l Emir'e itaat edilmesi hükmedilir. Bu Allah'ın emridir müslümanlara göre ve Ayşe bu emiri çiğnemiştir.
İkincisi binlerce hadis'in aktarıcısıdır. Bu hadislerden birçoğu İslam'ı zora düşürmüş, zedelemiştir.
1.şık tartışılmaz. Ama 2. şık için "Ayşe nakletmemiş olabilir, uydurma olabilir" denebilir.
Ayşe'nin 1. şıkta bahsedilen ayeti çiğnemesi, şeriatin hükmüne uymaması inancıyla ilgili olarak değerlendirilebilir mi?
Bundan dolayı Ayşe'nin inançsız olduğu, müslüman olmadığı söylenebilir mi?
Ayşe gibi Muaviye de halifeye karşı çıkmış ve Sıffin savaşı yapmıştır.
Muaviye de ayete, şeriat hükmüne karşı gelmiştir ama sonrasında şeriatin halifesi olmuştur.
..................
Sizin cahil olduğunuzu biliyordum ama bu kadarıda değil. 1- Ali (ra) Ulul emrmiydi? yani o zaman.
Bu soruya cevap versenize
2- Muaviye(ra) en doğal hakkı olan seçime katılmadımı?
3- Seçmenler daha net bir amir belirtmeden ulul emr belirtilmeden. Birine itaat etmemek emre itaatsizlikmidir?
4- Allaha(cc) ve resulune(sav) uymayan bir emredemi itaat etmemek?
5- Haz.osmanın kanı yerde iken onu talep etmektemi?
neyse sen müslüman olmadığına göre bu tür konuları sizinle tartışmıyorum. Ama bilmedende lütfen Turan gibi iftira atmayın.ç
Yani ayetin bir hükmü kalmamıştır. Sonrasında tarih boyunca bu karşı gelmeler, taht kavgaları sürüp gitmiştir. Muaviye'ye karşı Muhammed'in torunu isyan etmeye kalkışmış ve sonuç Kerbela Katliamı olmuştur. Emevi, Abbasi ve Osmanlı döneminde de bu durum süregelmiştir.
Ulu'lu emir'e uymayanların tümünü münafık ya da kafir olarak nitelemek mümkün değildir. Çünkü bu siyasi çekişmedir, çıkar kavgasıdır.
Ama mümkündür.
................
Gülfdürmeyin adamı.....:):):)
Sizin cahil olduğunuzu biliyordum ama bu kadarıda değil. 1- Ali (ra) Ulul emrmiydi? yani o zaman.
Bu soruya cevap versenize
2- Muaviye(ra) en doğal hakkı olan seçime katılmadımı?
3- Seçmenler daha net bir amir belirtmeden ulul emr belirtilmeden. Birine itaat etmemek emre itaatsizlikmidir?
4- Allaha(cc) ve resulune(sav) uymayan bir emredemi itaat etmemek?
5- Haz.osmanın kanı yerde iken onu talep etmektemi?
neyse sen müslüman olmadığına göre bu tür konuları sizinle tartışmıyorum. Ama bilmedende lütfen Turan gibi iftira atmayın.ç
Seni bu üslubundan dolayı uyarmıştım Mehmetsalih ama sen bundan anlayacak karakterde biri değilsin. Dolayısıyla bundan sonra üslubuna göre karşılık alacaksın.
1- Ali, Cemel savaşı sırasında da, Sıffin savaşı sırasında da halife idi. Dolayısıyla Ulu'l emirdi.
2- Muaviye Ali'ye isyan etmiş, ulu'l emir'e karşı gelmişti. Halife başta iken seçim olmaz. Üstelik bu seçim değil hakem düzenbazlığı idi.
3- Seçmen falan yok. 2. maddede dediğim gibi halifesizlik de yok. O sıra Ali, İslamın raşid halifesi.
4- Neymiş o Allah'a ve Resuküne uymayan emir? Yok böyle birşey.
5- Osman'ın öldürülmesiyle Ali'nin ilgisi yok. Yani sen şimdi İslam'ın bir raşid halifesi, diğer raşid halifesini öldürttü mü diyorsun?
Bu yanıtları anlayabilecek kafa ve kapasiteye sahip olmadığın aşikar.
İftira ise asıl senin yazdıklarında. Ali'nin ulu'l emir olmadığı iftirası, Osman'ın öldürülmesinin intikamının Ali'den sorulması gibi.
Ama mümkündür.
................
Gülfdürmeyin adamı....
Yazdıklarıma verecek bir yanıtı olmayıp "güldürmeyin adamı" diyecek kadar küçülmene üzülüyorum. Bari yanıt yazma kardeşim, mecbur değilsin, kendini ne diye alçaltıyorsun. Sen iyisi mi bol bol oku, daha öğreneceğin çok şey var.
Yazışabilirsin de, ama böyle ciddi konularda değil. Cafe bölümü müsait. :)
Cafe bölümü müsait. :)
Cafe bölümündeki çöp forumu mehmetsalih'in yeni mekanı gibi görünüyor. Cafe forumu da bir espri, mizahi entellektüelite gerektiriyor. Ama bu kafayı degiştirmedigi müddetçe mehmetsalih çöp forumuna yazacak gibi duruyor.
saygılarımla
mehmetsalih
20-09-2008, 22:35
Seni bu üslubundan dolayı uyarmıştım Mehmetsalih ama sen bundan anlayacak karakterde biri değilsin. Dolayısıyla bundan sonra üslubuna göre karşılık alacaksın.
1- Ali, Cemel savaşı sırasında da, Sıffin savaşı sırasında da halife idi. Dolayısıyla Ulu'l emirdi.
---------------------
Dostum kanıtlarmısnız?
2- Muaviye Ali'ye isyan etmiş, ulu'l emir'e karşı gelmişti. Halife başta iken seçim olmaz. Üstelik bu seçim değil hakem düzenbazlığı idi.
------------------
Kanun esas alınır. Düzenbazlığı ebu musa eşar-i haber vermişti.
3- Seçmen falan yok. 2. maddede dediğim gibi halifesizlik de yok. O sıra Ali, İslamın raşid halifesi.
------------
sala bakalım
4- Neymiş o Allah'a ve Resuküne uymayan emir? Yok böyle birşey.
-----------------------
Ya - demiyorumki uymamış olayı aydıtlatmak için sana ip uçları veriyorum
5- Osman'ın öldürülmesiyle Ali'nin ilgisi yok. Yani sen şimdi İslam'ın bir raşid halifesi, diğer raşid halifesini öldürttü mü diyorsun?
---------------
Davran bakalım duygusalca, sala bakalım ilimi, geç bir tarafa tarihi. Biraz düşün. Sahabe hepsi eşitti.
Bu yanıtları anlayabilecek kafa ve kapasiteye sahip olmadığın aşikar.
İftira ise asıl senin yazdıklarında. Ali'nin ulu'l emir olmadığı iftirası, Osman'ın öldürülmesinin intikamının Ali'den sorulması gibi.
------------------------
Keyfine bak sen
Yazdıklarıma verecek bir yanıtı olmayıp "güldürmeyin adamı" diyecek kadar küçülmene üzülüyorum. Bari yanıt yazma kardeşim, mecbur değilsin, kendini ne diye alçaltıyorsun. Sen iyisi mi bol bol oku, daha öğreneceğin çok şey var.
Yazışabilirsin de, ama böyle ciddi konularda değil. Cafe bölümü müsait. :)
----------------------------
Dostum senin saçma görüşlerine ancak gülerim yukardaki görüşüne cevap yazdım ama senin sloganlarına yetiştirecek kadar slogan ve zamanım yok. Anlaştıkmı?
Cafe bölümüne ben gidemem çünkü zamanım çok değerli kitap okuyorum zaten. Siz cafede bopş boş konuşun.
Dostum kanıtlarmısnız?
İnternet elinin altında ama ya inat, ya kibir, ya didişme tutkusu araştırtmıyor demek ki.
http://www.enfal.de/tarih18.htm
http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C4%B1ffin_Sava%C5%9F%C4%B1
http://www.sorularlaislamiyet.com/subpage.php?s=article&aid=1868
http://www.cileweb.net/islam/islam_ansiklopedisi/S/86.htm
http://www.islamforum.net/hz-ali-ra-hakkinda/14388-siffin-savasi.html
http://www.alevionline.com/haberler/Pir_Ali_Baba.35/Hz__ALI_DONEMI_SIFFIN_SAVASI/865.html
mehmetsalih
20-09-2008, 23:15
İnternet elinin altında ama ya inat, ya kibir, ya didişme tutkusu araştırtmıyor demek ki.
http://www.enfal.de/tarih18.htm
http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C4%B1ffin_Sava%C5%9F%C4%B1
http://www.sorularlaislamiyet.com/subpage.php?s=article&aid=1868
http://www.cileweb.net/islam/islam_ansiklopedisi/S/86.htm
http://www.islamforum.net/hz-ali-ra-hakkinda/14388-siffin-savasi.html
http://www.alevionline.com/haberler/Pir_Ali_Baba.35/Hz__ALI_DONEMI_SIFFIN_SAVASI/865.html
Sende ne dediğini bilmiyor gibisin. Zan ediyorsun ki senin karşında Hazreti Alinin ismini duymuş dördüncü halife olduğunu bilmiş ve avamdan biri olarak senin karşında duruyor. Nasıl konuştuğunu dahi bilmiyorsun. Hangi şıka cevap vereceğini dahi şaşırmışsın.
Sana 'kanıtlarmısnız' dedğimö olay hangisidir biliyormusun?
Sıffin olayımı? yoksa Hazreti Osmandan sonra Emir seçilecek olan alinin amirliğimi?
Sana sorumu tekrar soruyorum ki kırtasiyeye gidip pembe kitaplardan, resimli abur cubur kitaplardan bana getirmeyesin diye.....
Bak dostum:
1- Hazreti Osman vefat ederken onun yerine seçilecek olan Hazreti Ali'mi oldu?
2- Eğer Hazreti Ali emir olarak seçilmiş ise neden Hazreti Muaviye ile hakem olayını kabul etsin?
3- Mademki Halife Ali idi o zaman Hakeme ne gerek vardı?
4- Allah'ın Hükmü mademki beli idi ve Ali Halife idi ve Mademki hak tek tarafta idi o zaman niye Hazreti Ali kanunları ve uygulamaları kendisi sunmuyorduda Hazreti Muaviye ile Hakme olayına oturdu?
5- Hazreti Alinin etrafında kaç kişi vardı?
6- Hazreti Muaviye etrafında kaç kişi vardı?
7- Hazreti Aliyi kim halife yaptı?
8- Hakem olayını kabul eden Hazreti Ali neden sonrasında vaz geçti? Oysda sadece Mua eşari hile olduğuna şahitlik etmişti? Tek şahit yetiyormuydu?
Neyse dotum sen daha olayı bilmeden intenete aratıyorsun. Hariciler neden çıktı? Şia neden çıktı? Eveviler neden çıktı? ve bunların dışında kalan Ehl-i Sünnet neden tarafsızca ilim mekteplerinde işleri hal etti?
Sanırım bu kadar sana yeter. Üstelik bu konular senin işin değil kaynak kitapları araştırıp öyle gel daha neyin ne olduğunu bilmiyorsun.
Sende ne dediğini bilmiyor gibisin. Zan ediyorsun ki senin karşında Hazreti Alinin ismini duymuş dördüncü halife olduğunu bilmiş ve avamdan biri olarak senin karşında duruyor. Nasıl konuştuğunu dahi bilmiyorsun. Hangi şıka cevap vereceğini dahi şaşırmışsın.
Sana 'kanıtlarmısnız' dedğimö olay hangisidir biliyormusun?
Sıffin olayımı? yoksa Hazreti Osmandan sonra Emir seçilecek olan alinin amirliğimi?
Sana sorumu tekrar soruyorum ki kırtasiyeye gidip pembe kitaplardan, resimli abur cubur kitaplardan bana getirmeyesin diye.....
Bak dostum:
1- Hazreti Osman vefat ederken onun yerine seçilecek olan Hazreti Ali'mi oldu?
2- Eğer Hazreti Ali emir olarak seçilmiş ise neden Hazreti Muaviye ile hakem olayını kabul etsin?
3- Mademki Halife Ali idi o zaman Hakeme ne gerek vardı?
4- Allah'ın Hükmü mademki beli idi ve Ali Halife idi ve Mademki hak tek tarafta idi o zaman niye Hazreti Ali kanunları ve uygulamaları kendisi sunmuyorduda Hazreti Muaviye ile Hakme olayına oturdu?
5- Hazreti Alinin etrafında kaç kişi vardı?
6- Hazreti Muaviye etrafında kaç kişi vardı?
7- Hazreti Aliyi kim halife yaptı?
8- Hakem olayını kabul eden Hazreti Ali neden sonrasında vaz geçti? Oysda sadece Mua eşari hile olduğuna şahitlik etmişti? Tek şahit yetiyormuydu?
Neyse dotum sen daha olayı bilmeden intenete aratıyorsun. Hariciler neden çıktı? Şia neden çıktı? Eveviler neden çıktı? ve bunların dışında kalan Ehl-i Sünnet neden tarafsızca ilim mekteplerinde işleri hal etti?
Sanırım bu kadar sana yeter. Üstelik bu konular senin işin değil kaynak kitapları araştırıp öyle gel daha neyin ne olduğunu bilmiyorsun.
Sen çizmeyi aşmaya başladın ama hala sabrımı korumaya çalışıyorum.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ali_bin_Ebu_Talib
http://www.sevde.de/Fikhi/R/rasid_halifeler.htm
Bu inadınla yakında Muaviyeci-Yezidçi de olur, Ali'nin halifeliğini reddedersin.
Zaten sünnilerin genel eğilimi de budur da takiyye yaparak gizlerler.
mehmetsalih
21-09-2008, 01:00
Sen çizmeyi aşmaya başladın ama hala sabrımı korumaya çalışıyorum.
----------------
Hocam Delil olmayınca insanın sabrı elbeteki taşıyor.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ali_bin_Ebu_Talib
http://www.sevde.de/Fikhi/R/rasid_halifeler.htm
--------------
Bu linkleri saklayın mahşerde Panteistliğinize lazım olur. Artık binlerce tanrınız nasıl anlaşsalar onu onlar bilir. Ben sana bir kaç tane soru sordum onlara cevap verirsen ver vermesen ebediyen sus.
Bu inadınla yakında Muaviyeci-Yezidçi de olur, Ali'nin halifeliğini reddedersin.
--------------
Dostum bende inat yok delil getir. Eyvalah derim. Zaten ben Hazreti Muaviyeciyim gerek yok söylemene. Ali ve Muaviye benim için aynı kategoride fakat Ali daha üstündür.
Zaten sünnilerin genel eğilimi de budur da takiyye yaparak gizlerler.
-----------------------
Takiyeye ne gerek var açıkça diyoruz ki: Hazreti Muaviye vahyin katibi ve Allah resulunun dostudur. Ve onu çokta seviyoruz. Hazreti Aliyi ise ondan daha çok seviyoruz. Senin gibi fitneciler olmasa zaten bu ayrımcılık olmazxdı. Şii kardeşlerimiz Aliyi seviyorsa ona itaat ediyorsa amena bu güzel bir şeydir. Fakat biz daha güzelini yapıp bütün sahabelere uyarız iş bu kadar.
Dostum mesajlarına tarafsız bir şekilde bak ne kadar haksız olduğunu keyfi muamele yaptığını anlayacaksın. Hem ben Allah'ın varlığını tartışıyorum sen sakinsin bende sakinim fakat İslam'da 5-6 derece sonra hatırlanacak Aliyi (ra) kavgacı biri gibi savunmaya çalışıyorsun.
Zaten sünnilerin genel eğilimi de budur da takiyye yaparak gizlerler. @pante
hayir genel egilim o degildir , sunnilerin ezici cogunlugun durusu imam ebu numan gibidir, ebu numan'in durusu ise peygamberin ehlibeyetinden yana oldugu bilinir.
keza muaviye ve yezid sonucta sadece iki arap ismi olmasina ragmen, o dehset verici üzücü olaylarin yüzünden hic bir hanefi/sunni ogullarina bu iki ismi takmaz, tam aksine, her ailede bir ali , bir hasan, bir hüseyin, bir hasan-hüseyin vardir buda peygamberin ehlibeytine olan gönülden bagliliklarini göstermek icin, peygamberin omuzlarina aldigi torunlarini , sünniler yüreklerinde derin bir saygi ve sevgi ile gönüllerinde ölümsüzlestirmislerdir.....
takkiyecilik sünnilerin genel eglimi budur diyen zihniyetdir, böyle olmadigini bildikleri halde , öyle oldgunu idaa edip, kabul edilmesini bekleyenlerdir....
mehmetsalih
22-09-2008, 20:04
Zaten sünnilerin genel eğilimi de budur da takiyye yaparak gizlerler. @pante
hayir genel egilim o degildir , sunnilerin ezici cogunlugun durusu imam ebu numan gibidir, ebu numan'in durusu ise peygamberin ehlibeyetinden yana oldugu bilinir.
keza muaviye ve yezid sonucta sadece iki arap ismi olmasina ragmen, o dehset verici üzücü olaylarin yüzünden hic bir hanefi/sunni ogullarina bu iki ismi takmaz, tam aksine, her ailede bir ali , bir hasan, bir hüseyin, bir hasan-hüseyin vardir buda peygamberin ehlibeytine olan gönülden bagliliklarini göstermek icin, peygamberin omuzlarina aldigi torunlarini , sünniler yüreklerinde derin bir saygi ve sevgi ile gönüllerinde ölümsüzlestirmislerdir.....
takkiyecilik sünnilerin genel eglimi budur diyen zihniyetdir, böyle olmadigini bildikleri halde , öyle oldgunu idaa edip, kabul edilmesini bekleyenlerdir....
:) cevaba bak. Tamamıyla nefsi müdafaa...