Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrenin genişlemesi..
İddia:
Astronomi biliminin henüz gelişmemiş olduğu bir dönemde, 14 asır önce indirilen Kuran-ı Kerim'de evrenin genişlediğinden şöyle bahsedilir:
Biz göğü 'büyük bir kudretle' bina ettik ve şüphesiz Biz (onu) genişleticiyiz. (Zariyat Suresi, 47)
Yukarıdaki ayette geçen "sema (gök)" kelimesi Kuran'ın pek çok yerinde uzay ve evren anlamında kullanılır. Nitekim burada da bu anlamda kullanılmıştır ve evrenin genişleyici olduğu bildirilmiştir. Türkçeye "Şüphesiz Biz genişleticiyiz (genişleteniz/genişletmekte olanız)" olarak çevrilen Arapça "inna le musiune" ifadesindeki "musi'une" kelimesi, "genişletmek" anlamına gelen "evsea" fiilinden türemiştir. "Le" ön-eki de takip ettiği isim ya da sıfata vurgu ekleyerek "çok fazla" anlamı katmaktadır. Dolayısıyla bu ifade "Biz göğü veya evreni çok fazla genişletiyoruz" anlamı taşımaktadır. Bilimin bugün varmış olduğu sonuç da Kuran'da bize bildirilenle aynıdır.
Evrenin genişliyor olmasının batılı bilim adamlarınca keşfedilmesi ve bu bilginin popülerleşmesinden sonra bazı Kuran meallerinde, Zariyat Suresi' nin 47. ayetinin mealinde değişiklik yapılmıştır. Evrenin genişlediği 20.yy içinde keşfedilmeden evvel Kuran meallerinde Zariyat Suresi 47. ayeti bu şekilde değil idi.
Türkiyedeki İslami kesimler tarafından en güvenilir kabul edilen meallerden olan Ömer Nasuhi Bilmen ve Elmalılı Hamdi meallerinde *47. ayette genişlemeden bahsetmemektedir. Bu iki ünlü mealci ve tefsircinin çevirilerini sunmadan evvel ayetin arapçasına bakalım:
"Vessemae beneynaha bieydin ve inna lemüsıüne."
Bu ayetin iki meali ise şöyle:
1) Ömer Nasuhi Bilmen meali:
-Ve göğü bir kuvvetle bina ettik ve şüphe yok ki biz kaadirleriz.
2) Elmalılı Hamdi meali:
-Bir de semaya bakın biz onu kuvvetle bina ettik ve şüphe yok ki biz çok vüs'a malikiz. (malik=sahiplik)
müsı: Kuvvet, takat, genişlik sahibi demektir (Ömer Nasuhi Bilmen.)
Elmalılı Hamdi ayetin son kısmının tefsirini "biz çok geniş kudret sahibiyiz" şeklinde yapmaktadır.
Elmalılının çevirisi son yıllarda değiştirildi.
Eski çeviri(elmalılı tefsirinden alıntıdır):
47- Biz göğü kudretimizle bina ettik. Hiç şüphesiz biz, çok genişlik ve kudret sahibiyiz.
Değiştirilmiş hali:
47-Bir de göğe bakın Biz onu kuvvetle bina ettik ve şüphe yok ki Biz onu genişletmeye de malikiz.
Da Vinci
12-09-2005, 02:47
Ayetin arapçası şöyle:
51:47 Ves semae beneynaha bi eydiv ve inna le musiun
aramızda arapça bilen arkadaşlar varsa burda ne dediğini söyleyebilir.
www.kuran.gen.tr'deki meallerde bu ayet için şöyle yazıyor:
51:47 Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz bizim (her şeye) gücümüz yeter. (Diyanet)
51:47 Göğe gelince, onu biz ellerimizle kurduk. Hiç kuşkusuz, biz, genişleticileriz. (Y. Nuri Öztürk)
Ayrıca Elmalılı Hamdi Yazır'ın yazdığı mealde bu ayet şöyle:
51:47 Biz göğü kudretimizle bina ettik. Hiç şüphesiz biz, çok genişlik ve kudret sahibiyiz. (Elmalılı Hamdi Yazır)
bence burda din adamları arapçada kelimlerin birçok değişik anlamda kullanılmasın faydalanıp yeni bulunan bilimsel gerçeklere veya tarihi olaylara göre meallerinde değişiklik yapıyorlar. bir nevi Nostradamusçuluk oynuyorlar. birşey olduktan sonra "bak aslında burda böyle demek istiyor" diyorlar. eski meallere bakarsanız hiçbirnde genişlemek sözünü göremezsiniz. kısaca ortada bir sahtekarlık var.
Elmalılı Hamdi Yazır'ın ayet için yorumu:
47- "Bir de semaya bakın biz onu kuvvetle bina ettik." "İzmar alâ şaritati't-tefsir"dir. Yani semanın âmili olan "fiil" gizlenmiş de zamirine taalluk ettirilerek diye tefsir edilmiştir. Eserden, bunu yapan müessirin çıkarılmasını ifade eden, bir üslubda lafız mânânın muhtevasına terkibi ile de uyum sağlamıştır.
EYD, "yed" kelimesinin çoğulu olabilirse de burada "Davud'u, o kuvvet sahibi zatı hatırla." (Sâd, 38/17) âyetinde olduğu gibi teyidin aslı olan "kuvvet" mânâsına olması daha ağır basar. Bu beyan "Allaha kaçın!" ifadesi ile "Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım." (Zariyat, 51/56) âyetinin muhtevasına ve mânâsına önceden yapılmış bir hazırlıktır. Nitekim "Şüphesiz rızık veren güç ve kuvvet sahibi olan ancak Allah'tır." (Zâriyât, 51/58) âyeti ile teyid olunacaktır. Ve hiç şüphesiz biz çok genişliğe malikiz. Bunun iki mânâsı vardır: Birisi, kudret genişliğini ifade eder. Kudret ve kuvvetimiz öyle geniştir ki semayı bina ile tükenmedikten başka onu daha çok genişletebilir. Bu mânâ hem, "Artık orada bize ne bir yorgunluk dokunacak ne de orada bize bir usanç gelecektir." (Fâtır, 35/35), hem de "O'nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır." (Bakara, 2/255) âyetlerinin mânâlarını andırır. Birisi de zenginliği, nimet ve nimet vermede genişliği ifade eder, biz darlıkları genişletiriz. Yalvaran darda kalmışlara icabet eden, sıkıntıları açan, ihtiyaçları gideren, fakirleri zenginleştiren, nimet vereniz, demek olur.
Şimdi biz inananların bilim ile uyuşan diye iddaa ettiğimiz ayetleri bakalım siz nasıl yorumluyorsunuz.İlk olarak aşağıda ki ayet ten başlayalım:
Evrenin Genişlemesine delil ayet ZARİYAT SURESİ 47.AYET
''GÖĞÜ KENDİ ELLERİMİZLE (KUDRETİMİZ İLE)YAPTIK VE BİZ ONU GENİŞLETMEKTEYİZ''
Eğer burada işaret edilen *ünlü bilim adamı Albert Einstein nın ileri sürdüğü iddaa değil ise nedir burada anlatılmak istenilen?Biz bunun neresini yanlış anlıyoruz veya bu bilimsel olayı biz Kuran a nasıl yamıyoruz.
exclusive
08-10-2006, 07:47
Dünyamızın atmosferi genişliyor olsaydı yine bu ayet için "atmosferin genişlemesini bilmiş" demez miydiniz? Bence derdiniz. Zaten ayet bu yoruma da çok uygun.
Ya da güneş sistemi genişliyor, gezegenlerin güneşle arasındaki mesafe yavaş yavaş artıyor olsaydı, bu defa bu ayetin bundan bahsettiğini söylemez miydiniz? Bence bunu da söylerdiniz. Ayet bu yoruma da çok uygun.
Mesela saman yolu galaksisi genişliyor olsaydı... Ayet bu yoruma da uygun...
Ayrıca 6000 küsür yoruma açık ayetten 2-3 tanesi bazı gerçeklere uygun şekilde yorumlanmaya elverişli diye (gerçekleri yazmış demiyorum, sadece uygun şekilde yorumlanmaya elverişli diyorum) bu 6000 küsür ayeti bir insanın uydurmuş olamayacağı anlamına gelmez ki.
En cahil insan bile böyle 6000 küsür ayet uydursa birkaç cümlesini gerçeklere uygun şekilde yorumlamak mümkün olur.
Ayrıca kurananın yazarına göre güneş dönmektedir, kuranın yazarı güneşi ve ay ikilisinin aynı biçimde bir hareket halinde olduğunu sanmaktadır. Oysa dünyanın döndüğü gerçeğinin kuranda yazdığını iddia etmek, en zorlama yorumla bile mümkün değil.
Daha dünyanın yuvarlak olduğunu söylememiş, güneşin etrafında döndüğünü söylememiş, en zorlama yorumlarla bile bunları çıkaramadığınız bir kitapta galaksilerin hareketlerinden bahsedildiğini düşünmek ancak zorlama bir yorumla mümkün.
Yine de son olarak tüm samimiyetimle şunu söyleyeyim. Günün birinde Zariyat 47 haricindeki tüm ayetler kurandan atılırsa ve kuran sadece bu ayetten ibaret bir kitap haline gelirse ben kurana yönelik her türlü eleştirime son veririm hatta "bu kitabın içinde yazanların hepsi doğru" bile derim ;)
Zariyat 47 ve 48'i birlikte okumak lazım. Şöyle:
47- Göğü gücümüzle biz kurduk; şüphesiz biz onu genişleticiyiz.
48- Yeri biz döşedik biz ne güzel döşeyiciyiz.
Yani, gökyüzünü içinde yıldızların, bulutların falan olduğu atlas bir kumaş gibi birşey olarak düşünün. Tanrı üstün "gücüyle bu kumaşı dünyanın üstüne gerer. Gökyüzünün atlas bir perde gibi birşey olduğu ve yıldızların da onun üzerine serpilmiş mücevherler olduğu yada bu perdenin üzerindeki delikler olup da arkasındaki nurun ışığının o deliklerden süzülüp geldiği gibi "atlas gökyüzü" versiyonları yazının keşfinden önce bile birçok toplumda en yaygın inanışlardan biri. İnanış aynen tek tanrılı dinlerde de sürer tabii ki.
Tanrı yaptığı iki akılalmaz işi anlatarak, işte bizim büyüklüğümüzü görün der. Önce gökyüzünü "gerer", sonra da yeryüzünü "döşer". "Duvardan duvara döşeme" yapanlar gibi. Olay bence budur. Batıl bir inanış diyebiliriz kısacası. *:D
sosyalist18
08-10-2006, 12:42
Abi bir kere baslik absurt *"Kuranda bilimsel ayetler". Yani allah ayeti gondermeden oncebilimsel olarak denemis mi? Bu basligi koyan arkadasim bilimsel kelimesinden ne anliyorsun?Senin mantigina gore; Eger kuranda bazi ayetler bilimsel ise,diger ayetler nedir?Onlar degil midir?.Oyleyse kuran ile bilim celismiyormu?
Yani *Hz. herseyi bilen allah ayeti gondermeden once,
1-once problemi belirledi,
2-hipotezler uretti
3-hipotezlerin dogrulunu denemek icin deney yapti
4-sonrada dogru hipotezi kanunlastirdi ve Ayet olarak gonderdiBu gonderilern ayetlere *"Kurandaki bililmsel ayetler" diyoruz arkadaslar :)
:roll: *evet arkadaşlar gayet bilimsel bunları ilkokul ögrencilerine bilim diye okutursak bizlerden şüphe ederler wallaha
exclusive
08-10-2006, 15:42
Yine de kuranda yazan pek çok şey bilimsel olarak ispatlanmıştır. Kuran ve Bilim yazılarım için tıklayın: http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4471
bilim ve sanatla alakali olmadig icin kurani kerim turkiyede universite egitiminden ve hocalarindan bahsedemiyoruz,,hatta hatta dunyanin en iyi ilk 500 universitesi arasina giremiyo dandik t,c universiteleri..Bilim ve sanat devingendir kendini yeniler.bugun biseye inanirsin yarin baska biseye..yani gelenekselcilik tabuculuk dogmacilik ; evcilik filan oynamak gibi komik kacar kocaman adam olmusunuz hala evcilik mi oynuyonuz gelenekselcilik tabuculuk dogmacilik mi oynuyonuz derler,...imdaaat biri beni bukadar acayip çok müslümanın olmadığı bi coğrafyaya ışınlasın..Yada ben kaçayım en iyisi yurtdışına..Ne cozuttu müslüman kardeşlerimiz..Şeriat getirecekler madem buyursunlar getirsinler..Karşı koyacak değilim..Müsade ister gideriz napalım..Sanat ve bilim kuranı kutsallıktan çıkartan düşman şeylerdir..O yüzden islamcı insanlar bilimden anlamaz..Kafaları düşünerek bazı gerçekleri irdelemeye *yeterli IQ ya sahip değildir..Üzgünüm ama beni çok kırdı bu müslüman amca ve teyzeler zamanında çok fena kızdım..Mesela bi gideyim yurtdışına anti islamik partilere oy vericem yeni ülkemde..oh beeeaa t.c den de kurtulucam..Ne çok ürüyolar bu türkler..Yeter yaşam alanı kalmadı bilim bunun neresinde .. Kuran buna bişey demiyomu??sipastik akraba evlilikleri var heryerde..İmdaaat kurtarın zeka seviyesi yiksek farkındalığı aşmış bizleri bu acayip tuhaf insanların arasından...Bide ben ne yazsam sevgili site yöneticileri bana kızıyo .. Size sadece şunu diyorum bana neler yaptılar bu yaşıma kadar bi bilseniz faşist müslüman amca ve teyzeler.. Çok fena şeyler..Bi daha yüzlerini görmek istemiyorum inanın sevgili arkadaşlar..Çok fena insanlar bunlar..Muhammed amcalarına çekmişler pıt demiş burnundan düşmüşler..Faşistler aynı hazreti ilahları gibi....Görceniz olm siz..Az buldunuz gücünüz bize yetiyo dimi..Bunun rövanşı var unutmayın..Farzedeleim İslam - Hristiyan ( haçlı seferlerinin modern versiyonu) savaşları oldu..Emin olsunlar Hristiyan amcaların yandaşı olacağım..Mesela Fransa diyecek ki aman müslüman gelmesin buraya çok fena o insanlar diyecek hemen atlıycam ben de evet evet diycem oy vericem .. Hangi ülkede olursam olayım hiç farketmez..O ülkenin en faşist (anti islamik) politikacılarına karşı örgütlenicem..Görecekler..Boruları burda ötüyo..Bunun deplasmanı da var unutmasınlar..Dünyada hiç bir müslümanın giremeyeceği arındırılmış bölgeler yapıcam..Pilot bölge olarak yavaş yavaş çoğalıcaz.. *
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *DİN YOK . TANRI YOK !
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *HEAVY METAL POWER !
zariyat48.Yeri de Biz döşeyip-yaydık; ne güzel döşeyici(yiz).
ona ne şüphe senden daha iyi döşeyen görülmedi :D
zariyat49.Ve Biz, herşeyi iki çift yarattık. Umulur ki, öğüt alıp-düşünürsünüz.
çift olan hiç bir şey yok yeryüzünde,varsa gören beri gelsin
komedi komedi komedi
ozgur_beyin
08-10-2006, 17:13
yahu humayın abi *bu *bilimsel gerçekleri tüyo olarak bize vermedide bu gavurları bizeegemen kıldı.neden bu. bilinen allah çalışana verir teranelrine sarılmadan izah edebilirmisin.
Diyanetin Türkçe kuranında göğü genişlettik yazmıyor. genişletme kelimesi kuranda yoktur, tercümanlar tarafından ilave edilmiştir...
İşte ispatı
46.
Bunlardan önce de Nûh kavmini helak etmiştik. Çünkü onlar fâsık bir toplum idiler.
47.Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz bizim (her şeye) gücümüz yeter. 48.Yeri de biz döşedik. Biz ne güzel döşeyiciyiz.
49.Düşünüp ibret alasınız diye her şeyden (erkekli dişili) iki eş yarattık.
http://www.turkcekuran.com/oku.php?konu=oku&ne=1&kisi=01&sure_no=51
exclusive
09-10-2006, 02:35
Gözlerimden hiç gitmeyecek çok hoş bir sahne var...
Zekeriya Beyaz hocamız bi elini yumruk yapıp baş ve işaret parmaklarının olduğu kısım yukarı gelecek şekilde tutyor, öteki elini de açıp havaya kaldırıyor ve avuç içiyle, yumruk yaptığı elinin tam tepesine vurarak şöyle diyordu: "dine ilave yapmayın"
Aynı el hareketini beyaz şovda da yapmış: http://youtube.com/watch?v=8qI-1F1GbiM
:D Exclusive kardeş o genişlese böyle olurdu bu genişlese böyle olurdu değil.Neyin genişlediğini zaten söylüyor .Kuran heralde gökbilimleri kitabı değil.Bunlar sadece biz inananlar için açıklanmış ayetler.Ben diğerlerinden bahsetmedim daha şu an bu ayetten ne anlamaktasınız diye soruyorum.Çoğunuz ise başka taraflara kayıyor.1 soruya 10 cevap.Bu ne önyargı daha durun konuyu genişletecem.O zaman sorarsınız. :)
Sargon:
Zariyat 47 ve 48'i birlikte okumak lazım. Şöyle:
47- Göğü gücümüzle biz kurduk; şüphesiz biz onu genişleticiyiz.
48- Yeri biz döşedik biz ne güzel döşeyiciyiz.
Yani, gökyüzünü içinde yıldızların, bulutların falan olduğu atlas bir kumaş gibi birşey olarak düşünün. Tanrı üstün "gücüyle bu kumaşı dünyanın üstüne gerer. Gökyüzünün atlas bir perde gibi birşey olduğu ve yıldızların da onun üzerine serpilmiş mücevherler olduğu yada bu perdenin üzerindeki delikler olup da arkasındaki nurun ışığının o deliklerden süzülüp geldiği gibi "atlas gökyüzü" versiyonları yazının keşfinden önce bile birçok toplumda en yaygın inanışlardan biri. İnanış aynen tek tanrılı dinlerde de sürer tabii ki.
Tanrı yaptığı iki akılalmaz işi anlatarak, işte bizim büyüklüğümüzü görün der. Önce gökyüzünü "gerer", sonra da yeryüzünü "döşer". "Duvardan duvara döşeme" yapanlar gibi. Olay bence budur. Batıl bir inanış diyebiliriz kısacası. *
Ah abicim ah bide diğer ayetlerde de birlikte okusanız ne güzel olacak ya ben genede konuyu saptırmayayım.Tektanrılı dinlerde de olacak tabi Allah sadece Kuran ı incili tevratı zeburu göndermemişki.Herkese rehberler göndermiş.Sen de batıl diyorsun o da güzel bir bakış açısı.
Sosyalist 18
Abi bir kere baslik absurt *"Kuranda bilimsel ayetler". Yani allah ayeti gondermeden oncebilimsel olarak denemis mi? Bu basligi koyan arkadasim bilimsel kelimesinden ne anliyorsun?Senin mantigina gore; Eger kuranda bazi ayetler bilimsel ise,diger ayetler nedir?Onlar degil midir?.Oyleyse kuran ile bilim celismiyormu?
Yani *Hz. herseyi bilen allah ayeti gondermeden once,
1-once problemi belirledi,
2-hipotezler uretti
3-hipotezlerin dogrulunu denemek icin deney yapti
4-sonrada dogru hipotezi kanunlastirdi ve Ayet olarak gonderdiBu gonderilern ayetlere *"Kurandaki bililmsel ayetler" diyoruz arkadaslar
Bilimsel derken bizim kullandığımız manayı kasdediyorum Allah böyle ayrım yapmamıştır.Yani bu olay bilimin ilerlemesi ile açığa kavuştuğu için bilim kelimesini kullandım.Sanırım ne anlatmak istediğimi anlamışsındır.Benim mantığıma göre bunlar iman edenler ve inkar edenler için birer öğüttür.Kuran bu öğütleri çoğu yerde tekrarlar.Diğer ayetlerde ne anlatılıyorsa o alana girer.Yani Kuran bilimsel bir kitabtır demiyorum merak etme.
*evet arkadaşlar gayet bilimsel bunları ilkokul ögrencilerine bilim diye okutursak bizlerden şüphe ederler wallaha
Önyargı olduktan sonra profesörlere okutsan ne olacak?
bilim ve sanatla alakali olmadig icin *kurani kerim turkiyede universite egitiminden *ve hocalarindan bahsedemiyoruz,,hatta hatta dunyanin en iyi ilk 500 universitesi arasina giremiyo dandik t,c universiteleri..Bilim ve sanat devingendir kendini yeniler.bugun biseye inanirsin yarin baska biseye..yani gelenekselcilik tabuculuk dogmacilik ; evcilik filan oynamak gibi komik kacar *kocaman adam olmusunuz hala evcilik mi oynuyonuz gelenekselcilik tabuculuk dogmacilik mi oymuyonuz derler,...
Muhammed İkbal,Ali şeriati,Hüseyin Atay gibi din adamlarını takip edersen,bunun nedenlerini daha yakından öğrenir evcilik oynamadığımızn farkına varırsın.T.C üniversitelerinin dandikliği Türkiye Cumhuriyetinin sorunudur.Allah ın değil!!!
Gandalf
zariyat48.Yeri de Biz döşeyip-yaydık; ne güzel döşeyici(yiz).
ona ne şüphe senden daha iyi döşeyen görülmedi *
zariyat49.Ve Biz, herşeyi iki çift yarattık. Umulur ki, öğüt alıp-düşünürsünüz.
çift olan hiç bir şey yok yeryüzünde,varsa gören beri gelsin
Sen öyle diyorsan doğrudur şüphesiz!!! :D *:D
Özgür_brain
yahu humayın abi *bu *bilimsel gerçekleri tüyo olarak bize vermedide bu gavurları bizeegemen kıldı.neden bu. bilinen allah çalışana verir teranelrine sarılmadan izah edebilirmisin.
Seni gidi seni diğer arkadaşların gibi iyi okumamışsın Kuran ı iyi oku!!!
RA’D SURESİ : *11 .... Gerçek şu ki Allah, bir toplumun mâruz kaldığı şeyleri, onlar, birey olarak içlerindekini/birey olarak kendilerine ilişkin olanı değiştirmedikçe, değiştirmez. Allah bir topluma bir perişanlık dileyince de artık onu geri çevirecek bir güç yoktur.
Gördüğün gibi İslam da bedavacılık,beleşcilik yok.İlk önce adam olup çalışacan ve üretecen.İş kendinde bitiyor Allah ta değil...
Walla
Diyanetin Türkçe kuranında göğü genişlettik yazmıyor. genişletme kelimesi kuranda yoktur, tercümanlar tarafından ilave edilmiştir...
İşte ispatı
46.
Bunlardan önce de Nûh kavmini helak etmiştik. Çünkü onlar fâsık bir toplum idiler.
47.Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz bizim (her şeye) gücümüz yeter. 48.Yeri de biz döşedik. Biz ne güzel döşeyiciyiz.
49.Düşünüp ibret alasınız diye her şeyden (erkekli dişili) iki eş yarattık.
Bak hele sen analizde yapmış göğü genişlettik yazmıyormuş.Bu da enteresan.Bende bulunan 25 ye yakın tefsirde ingilizcesinde bilem yazıyor.
Sakına sorosun finanse ettiği Cihad ayetlerinin olmadığı Kuran gibi bir Kuran olmasın elinde.Orjinali yukarda.En yakın arapça bilen hocaya götür okut.Bakalım neler varmış.Bizde öğrenelim :cool:
Gözlerimden hiç gitmeyecek çok hoş bir sahne var...
Zekeriya Beyaz hocamız bi elini yumruk yapıp baş ve işaret parmaklarının olduğu kısım yukarı gelecek şekilde tutyor, öteki elini de açıp havaya kaldırıyor ve avuç içiyle, yumruk yaptığı elinin tam tepesine vurarak şöyle diyordu: "dine ilave yapmayın"
Alem adam zekeriya hoca.Ama eksik biraz adam.Tatlı hoca ne diyelim.Bazıları Kuran kursunda kaşları çatılmış dayakçı hocaları eleştirir şimdi de çıkıp hep güler yüzlü olmaya çalışanını yok ya kimse bize yaranamıyor :D
ozgur_beyin
12-08-2007, 09:53
İslamcıların ''mal bulmuş, mağribi gibi'' sarıldıkları zariyat 47'de ''genişleme''anlamına gelecek hiç bir kelime yoktur.
Bu tip uydurma mealler, tamamen sahtekarlıktan ibarettir.''Genişlemeyi'' MUSİUNE'ye yüklerler.
''Musiune'' (موسعون)*kelimesi *nasıl genişleme anlamına getirildiğini affınıza sığınarak bir fıkra ile anlatacağım.
Adamın birinin lakabı ,ÖRDEKMİŞ.
Bu ördek! *bir gün bir arkadaşıyla kasabaya alış veriş yapmak *için yola çıkmışlar.Epey bir yol aldıktan sonra
Ördeğin arkadaşı gök yüzüne bakıp.
- Hava bu gün, *amma bulutlu demiş,
Ördek lakaplı ,hemen arkadaşına çıkışmış
Ayıp değilmi ?Biz arkadaşız
Öteki
- Ne olduki? Deyince
- Sen bana ördek dedin
- Ya ben sana ördek, demedimki. Deyince
*Ördek lakaplı ,şarlamış.
-Sen havada bulut var dedin. Hava bulutlanıca yağmur yağar ,yağmur yağınca su bir yelerde toplanır, gölet olur.
Gölette ne yüzer?Ördek .Şimdi inkar etme, sen bana ördek dedin.
İşte zariyattaki ,''genişleme'' uydurması aynı bu fıkra gibidir.
İnançlı arkadaşların, itiraz etmemesi için, arapçadaki genişleme ve genişletmek manasına gelen kelimeleri yazıyorum.
genişlemek * اِتَّسَعَ; genişlemek; büyümek; çok geniş olmak; zenginleşmek; (ل için) yeteri kadar büyük veya geniş olmak; (ل birinin) emrinde olmak; (ل birine karşı) hassas olmak; (bir şeyi) yapabilmek; *
--------------------------------------------------------------------------------
genişlemek * اِسْتَوْسَعَ; genişlemek; daha da büyümek; (bir şeyi) geniş veya büyük saymak; *
--------------------------------------------------------------------------------
genişlemek * اِنْفَسَحَ; ferah olmak; genişlemek; [vakit] yeterince olmak; *
genişlemek * عَرُضَ; u (عِرَض,عَرَاضَة); geniş olmak; genişlemek; *
genişletmek * مَطَّطَ; (bir şeyi) genişletmek; açmak; (birine) sövmek; *
genişletmek * نَدَحَ; a (نَدْح) (bir şeyi) büyütmek; genişletmek; *
genişletmek * وَسَّعَ; (br şeyi) büyütmek; genişletmek; (bşi) yaymak; (bşi veya من bşi) büyütmek; (على birine) zenginlik vermek, (birine, bir şeyi) bol bol vermek; *
genişletmek * اَسْبَغَ; (bşi) genişletmek; (bşi) tam yapmak; eksiksiz yapmak; (على b-e, bşi) bol bol vermek; *
genişletmek * اَسْهَبَ; (…i) عن açmak; genişletmek; *
genişletmek * فَرَّجَ; (bşi) genişletmek; ( ...arasını) بَيْنَ aralamak; *
genişletmek * فَسَّحَ; (bşi) genişletmek; (ل için) yer açmak; *
genişletmek * عَرَّضَ; (bşi) genişletmek; (bşi, …e) ل maruz bırakmak; (bşi) sergilemek; *
genişletmek * عَظَّمَ; (...i) yüceltmek; (...i) ululamak; (bşi) büyütmek; (bşi) genişletmek; *
Bakınız, şu an önümde Diyanetin Kamuran Yıldırım'a çevirttiği 1983 basımı kuran var. Orda zariyat 47 ye verilen anlam şöyle.
GÖĞÜ GÜCÜMÜZLE BİZ KURDUK, ŞÜPHESİZ BİZ GENİŞ KUDRET(GÜÇ) SAHİBİYİZ
*Diyanet şimdiki mealini ''modaya ''uyarak şöyle çevirmiş
GÖĞÜ KENDİ ELİMİZLE BİZ KURDUK VE BİZ ONU (ELBETTE)GENİŞLETİCİYİZ
Ne olduda? Kuranın anlamı 24 senede bu kadar değişti. Artık milleti kandırmak için, abartılı yalanlara *ihtiyacınızmı var?
En namuslu çeviriyi yapan Abdul Baki Gölpınarlıdır. Onun çeviriside şöyle
Ve biz, gökleri kurduk kudretle, onlardan daha üstününü, daha büyüğünü kurmaya da gücümüz yeter.
Ayrıca Abdul Baki Gölpınarlı , arapçayı ve farsçayı ,şu an ortada dolaşan'' mealcilerden ''çok daha iyi bilen bir ''uzmandır''
İslamcılar, arapçadan hiç anlamayan ''mankurtlarına'' olurda ,kamusa bakarlar diye '' mus'' kelimesinin ''vüs''
kelimesinden türediğini anlatırlar ki ,külliyen yalandır(genişleme manası)
Şimdi bu ayetin türkçe *harflerle okunuşuna bakalım.
vessema beneyneha bieydin ve inne le MUSİUNE
Burdaki ''vessemae'' bildiğiniz *SEMA başındaki ''ve''de bizim bildiğimiz ve ''beneyneha'' da bizimde kullandığımız
binadan gelme(arapçası' binae)
Uydurmasız meali ise, (ARAP, zaten bunu okuduğunda *bundan başka bir şekilde anlamaz.)
VE SEMAYI GÜCÜMÜZLE BİNA ETTİK.
BU'' GENİŞLETME'' uydurması tefsircilerin zorlamasıyla daha sonra popüler olmuş ve halk nezdinde''tutturulmuştur.''
Cok guzel bir arastirma olmus, boylece asil genisleyenin birtakim dini kesimler oldugunu anladik.
Sevgili özgür_beyin ;
Öpüldün sevgili arkadaşım.
Ördek fıkrası ile konuyu, "Cuk oturmuş" "Oynayacak bir milim yer bırakmamış" ve "Taşı tam gediğine oturtmuşsun."
Önce beynine sonra yüreğine en sonunda da ellerine sağlık.
Not :Sen bu tür eli ayağı düzgün fıkra da bilir miydin Ya Hu ? * :lol: *:lol:
ziggurat
12-08-2007, 15:31
Sevgili Özgür Beyin;ben burada devamli `Islam yalanla yayiliyor `diye yaziyorum.Hitler `yalan ne kadar büyük olursa etkisi de o kadar büyük olur diyor.Gercekten de öyle.Türk insani kendisi arastirmiyor.Din islerinden para kazanan kisilerin dediklerine inaniyorlar.Islamdan para kazanan din adamlari tabiki bu isi yalanla yürütecekler.Gercekten arastiran kisiler ise islamin gercek yüzünü görüyorlar.Türk insani ,Ateistlere kizacagina saygi duymalidirlar.Cünkü yalanci din adamlarinin ipligini pazara cikaranlar ,gercek aydin insanlardir.
* Özellikle Zariyat 47 yi arastirman beni cok sevindirdi cünkü cogu yobaz bunu dile getiriyordu.Güya evrenin genislemesini Kuran daha önce bilmis.Bunu Doppler kaymasi ile sonradan bilim ortaya cikardi.Bize dogru yaklasan yildizlarin isigi maviye ,uzaklasanlarin isigi ise kirmiziya kayarlar.Evrenin en uzagindaki yildizlarda kirmiziya dogru bir kayma var ve buna Doppler etkisi deniyor.Bilim bunu yeni buldu.4.5 milyar yil önce meydana gelen dünyayi 6 günde bazende 8 günde yarattiran Kuran in yazari *Doppler etkisini nereden bilsin.
tarının dünyayıda evrenle birlikte yarattığını söylediği bir kitaba inanaların böyle şeylere inanabilmeleri gülünç
ozgur_beyin
12-08-2007, 16:47
Bakınız kehf 26 da *gökler! ve yer için ne diyor tanrı.?
De ki: Ne kadar kaldıklarını Allah daha iyi bilir. GÖKLERİN VE YERİN *GİZLİ BİLGİSİ O'NA AİTTİR. O'nun görmesi de, işitmesi de şayanı hayrettir. Onların (göklerde ve yerde olanların), O'ndan başka bir yöneticisi yoktur. O, kendi hükümranlığına kimseyi ortak etmez.
*TANRI zariyat 47 deki *yanlış tercümeyi zaten onaylamıyor.''göklerin ve yerin gizli bilgisi ona aittir''.
Yani ,*sırlarını kimseyle paylaşmaya niyeti yok. *Tıpkı kendine ortak tanrı istememesi gibi.
Kim nasıl eğerse eğsin ,bükerse büksün, şu an ''kutsal kitap'' *diye bilinen kitapların ,hiç birisinde blimsel bir haber
yoktur. Bu kitapların öyle derdide yoktur. Tüm söyledikleri'' yeterki bana inan, gerisini merak etme SEN''
babındadır.
çarpıtma sadece türkçe de olduğu için sadece turkiyede geçerli bu genişleme yalanı
diğer müslüman ülkelerde genişlemiyor, ee nede olsa onlarda hiyarun yahya lar yok.
ayrıca hep merak etmişimdir, evrende tüm gezegenler vs. birbirlerine kütleçekimi
uyguladıklarına göre genişleme nasıl oluyor, gökbilimi ile ilgili bilgisi olan varsa
aydınlatıverirse sevinirim
Geniş kudret sahibi olmak ile genişletici olmak ne kadar farklı şeyler?
Kuran'a en büyük zararı Kuran'ın sahipleri veriyor.İşin ilginç yanı bunlar bilimsellik "bulunca" hemen sazan gibi atlıyorlar ama altı gün gibi zırvaları ise geçiştiriyorlar.
Not:
Sanırım genişleme deyince Dünya,Güneş Samanyolunu düşündüğünüz için böyle bir yanılgıya varıyorsunuz.Kütleçekimi dediğimiz kuvvet Samanyolu gibi galaksilerin kendi içinde dağılmdan tutulmasını sağlamaktadır fakat bu kuvvet samanyolu gibi çeşitli galaksilerin birbirine yakınlaşmasına sebep olamamaktadır.Tam tersi bu galaksiler birbirinden uzaklaşmaktadır.
Evrenin gelişmesi fikri Hubble tarafından kanıtlanmıştır.Bizden daha hızlı uzaklaşan gökadaların rengi daha fazla kırmızıya kaymaktadır,daha yavaş uzaklaşanlar ise daha mavi görünmektedir.Buna Doppler etkisi adı verilir.
Ayrıca Einstein'in genel görelilik kuramı da genişlemeyi desteklemektedir.
Emin değilim ama Hawking olabilir, genişleme fikrini hayal etmeyi kolaylaştırmak için bir balon üzerine benekler çizilmesini ve daha sonra da şişirilmesini düşünmemizi ister.Balon şiştikçe benekler arasındaki mesafe açılacaktır.Yani evren genişledikçe gökadalar birbirinden uzaklaşmaktadır.
çarpıtma sadece türkçe de olduğu için sadece turkiyede geçerli bu genişleme yalanı
diğer müslüman ülkelerde genişlemiyor, ee nede olsa onlarda hiyarun yahya lar yok.
ayrıca hep merak etmişimdir, evrende tüm gezegenler vs. birbirlerine kütleçekimi
uyguladıklarına göre genişleme nasıl oluyor, gökbilimi ile ilgili bilgisi olan varsa
aydınlatıverirse sevinirim
Lokal grup içindeki galaksilerin bazıları bize doğru gelir,bazılarıda bizden uzaklaşırlar.Bir arı sürüsünün hareketiyle karşılaştırılabilecek olan bu hareketin pek şaşırtıcı yanı yoktur aslında.Arılar da öteye beriye,birbirlerine rölatif olarak hareket ederler,ama bir bütün olarak sürüyü korurlar değil mi?Bizim kendi kümemizin (küme=galaksiler topluluğuna verilen isim,arı toplulukları gibi) dışında kalan kümeleri incelemek istediğimizde,durum oldukça farklıdır.Burada da her kümede iç hareketler yine vardır,ama öteki bütün kümeler,bizimkinden öteye doğru hareket ediyor görünümünü vermektedir.Evrenin genişlediği düşüncesini veren,bu dikkate değer olgudur.
Bize en yakın küme 25 milyon ışık yılı kadar ötededir ve 500 yada daha çok galaksiyi kapsar.Saniyede 750 mille bizden uzaklaştığını gösteren bir kırmızı kayması vardır.Bugüne kadar keşfedilmiş olan en uzak kümenin bunun 100 katı kadar bir kırmızı kayması vardır ki bu ışık hızının beşte ikisi kadar bir uzaklaşmayı gösterir.Biliyorsun kırmızı kayması uzaklaşmayı ifade eder.
ozgur_beyin'in çalışması, önceden varolan aynı konulu başlık ile birleştirilip "Kuran'da Mucize Yoktur" forumuna aktarıldı.
bin_geliriz
19-08-2007, 01:41
arkadaş söylermisin o zaman bana tanrı ol deyince herşey olmazmıydı onu niye bu denli küçümsüyorsunuz...evet evren genişliyor...doğru bildin ama içinde bulunduğumuz evrenden başka evrenlerde bulunmaktadır bilim adamları on üzeri beş yüz tane daha evrenin bulunduğunu söylüyorlar...ki böylelikle içinde bulunduğumuz evren sonsuz olmamaktadır...
ozgur_beyin
19-08-2007, 11:04
Kurandaki, *''MUSİUNE'' kelimesine yüklenelilen ,''genişleme ''palavrasıda,doğru bile olsa, yanlıştır.
Big bang, bildiğiniz gibi ,bir genişleme değildir, patlamadır. Bu big bangı ,basitleştirelim,elimizde bir av tüfeği var.
İçinde ,yüzlerce küçük saçma bulunan bir fişek koyduk ve ateşledik. Namlunun ağzından çıkan saçmalar,
gökyüzünde bir menzil çerçevesinde gittiler. Bu olayda genişleyen bir şey yok. Boşlukta, belirli bir şekilde,
dağılan ve bir birinden uzaklaşan cisimlerin, genişlemeyle ne alakası var.
Genişleyen bir şey yok,birbirinden uzaklaşma var
spartan-troy
19-08-2007, 12:48
LE MUSİUNE: genişletmek
* * * LE MUSİUNE –zariyat(51)-47 ;Genişletmek....mus kelimesi takat anlamında ki “vüs” kelimesinden türemiştir.Arapça da genişletmek,yaymak,yükseltmek manasındadır ( kuran-ı kerim arap dili ve edebiyatı).Şimdi bu kelime 2 teşekkülden mana ihtiva eder.birincisi; genişletmek…./musiun.İkincisi ise; esmaul Hüsna da ki Allahın sıfatlarından ; rızık veren …/el-musiune.Geniş kudret manası ….eyd ‘dir..ancak ayette Vessemae benayneha bieydin ve inne le musiune …./zariyat 47 Vessemae =”göğü” benayneha=”bina ettik” bieydin=”kuvvet-kudret” ve inne=”gerçekten biz” Le musiune=”elbette genişletenler”..
* * *Buradan da görüleceği *gibi eyd kelimesi göğü kudretle bina ettik anlamında varken; bir de le musiune olarak genişleten var.buradaki arapça sıralama ve arap dilinde son eylem faktörü sonda yer alırken,eyd kelimesinin sonda olması imkansızdır.bu halde eyd kelimesi zaten musiune kelimesinle yakından uzaktan alakası olmamaktadır.o halde musiun/ kökü genişlemek manasını ihtiva eder.Yani bazı tefsirlerde yer alan…geniş kudret /eyd kökü musiune kelimesiyle bağdaşamaz.ve anlamında ki kök oluşumunda da yer almaz…o halde eyd ve musi kelimelerie ayrı bir kökün ayrı manalarını telaffuz etmektedir…Bu konuda tefsirler genişletmek sözünü geçirmektedirler…ve size itiraz edemeyeceğiniz 1.kaynak ve diğerleri;
Kaynaklar:
1- Ebussuud tefsiri (şeyhülislam Ebussuud Efendi) Kuran-ı Kerimin meziyetlerini akli selime açıklanması C.11 syf.5362
2- Hadıslerle Kuran-ı Kerim Tefsiri-İbni Kesir-Çağrı yayınları c.13 syf.7495
3- El-Esas Fi’t –Tefsir-Said Havva-Şamil Yayınevi c.14,syf.149
4- Fahruddin Er-Razi-Tefsir-i Kebir Mefatihu’l-Ğayb-Huzur yayınevi c20 syf.386-387
5- Musiune;İslami terimler Sözlüğü-Hasan Akay syf.374
6- Dini Kavramlar Sözlüğü-Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları syf.474
7- Tefsir-i Kebir-Mukatil bin Süleyman-İşaret Yayınları-c4 syf.97
8- Kuran-ı Kerim şifa tefsiri-Mahmut Toptaş-Cantaş Yayınları c7 syf.241
9- Muhtasar Ruhü’l Beyan Tefsiri-İsmail Hakkı Bursevi-Damla Yayınevi c8-syf.279
10- İbn Cerir et-Taberi/taberi tefsiri-c15.syf.395
11- Beyanu’l –Hak (Kuran-ı Kerimin Nüzul sırasına göre tefsiri) Prof.Dr.M.Zeki Duman c2 Fecr Yayınları syf.274
12- Prof.Dr.Süleyman Ateş-Kuran-ı Kerim Tefsiri-Yeni Ufuklar Neşriyat c3.syf.1609-1610
spartan-troy
19-08-2007, 12:51
ayrıca lisanul arap ibn-i manzur ve 1876 basım ebussuud tefsiri ve eski arapca taberani tefsirleri.
ozgur beyinin yazdıkları normal arapca,biz kuran arapcasından bahsediyoruz beyefendiler.
zonnkkk....yukarıdaki tefsirlere yalan diyen,işine gelen tefsiri kabul ediyor demektir....
eski arapcaları cıkardım gozunuzun onune koydum iste...
hiç bir değişim yok....
.................................................. .
Adamın biri bir kitap yazmıs,ve bir diğeri ondan esinlenerek ona benzer cumleler kurmus.Şimdi bu adam ben esinlendigim kitabın aynısını yazdım derse ne olur...
Anlayana davul zurnayla harmandalı,anlamayana sivri sinek vızıltısı.
bak sportontroy özgürün dediği gibi evrenin genişlemesi için bir bütün olması lazım, oysa evren
bir bütün değil sonsuzdur, genişleme sözkonusu değil, uzaklaşma var.
yalnız nedense bu genişleme hikayesi yalnızca turkiyede var, gölün suyundan olsa gerek.
spartan-troy
19-08-2007, 13:03
gandalf
stephen hawking ilk 3 saniye adlı kitabında soyle yazıyor.
artık butun bilimciler inansın ki evren bir balon gibi genişliyor.
arap dilinde kuran edebiyatında eski tefsirlerde soyle gecer bak ben bunu inkar etmiyorum.
yaymak,yukseltmek,geniş tutmak...bu anlamlara tekabul ediyor...ama araştırmalarıma göre,daha detaylı bilgi bulamadım...elimde olan eski basım tefsirlerde bunlar aynen boyle gosteriliyor.
ben körü körüne yok diyenlere bu tefsirleri cıkartıp gosteriyorum.
genişlemiş genişlememis benim fazla uzmanlık alanım değil.
ozgur_beyin
19-08-2007, 13:06
TROY, zırva tevil götürmez, tefsirlermi , kuranın önünde ,kuran mı tefsirlein önünde.
ARAPÇAnın normali ,birde anormalinin olduğunu senden öğrendim. ferasetine kurban olayım.
SAĞLAM BİNA EDİLEN gök nasıl genişler.Bu martavalları *ışıklı islamda yaz,yerler.
*Sana SENA ederler.
Paylaşımın için allah razı olsun. ZONKK
Troyya ;
Harbiden adamın ömrünü yersin sen.
Hayatımda geniş vatandaş gördüm ama senin gibisine kalübeladan beri rastlanıldğınını sanmam.
"ozgur beyinin yazdıkları normal arapca,biz kuran arapcasından bahsediyoruz beyefendiler."
"biz kuran arapcasından bahsediyoruz " Yeni çıktı fırından galiba bu Kur'an arapçası *:lol: *:lol:
Çıkadabilir de niye senin konuya vakıflığın var da bizim yok acaba ?
"eski arapcaları cıkardım gozunuzun onune koydum iste..."
Bu konu da 6.yüzyıldan kalma 4 Kur'an olayı gibi olmuş olmasın sakın *:wink: *:lol: *:lol:
İstersen bu konuları "Gözümüzün önüne" bu şekilde koyacağına,aynı 6.yüzyıldan kalma Kur'anları scanner dan geçirip attığın gibi *bir atıver *:wink:
Kestane kebab,çok acele atmadan,sallamadan bekliyoruz cevap *:lol: *:lol: *:lol:
spartan-troy
19-08-2007, 13:09
ozgur beyin yuhhh sana...senin imam hatip okuduguna inanmıyorum.
git bir normal arapca bilene be kuranın ayetlerini anlat....aynen soyle...bakalım yuzde kacını ceviricek.
evrenin genişlemesine inanmadıgın beni ilgilendirmez kardesım...yukarda stephen hawking oyle demiyor...
seni populer bilgilerinle bas basa bırakıyorum.ama fazla her tarafta açıklama bunları
gulerler.
spartan-troy
19-08-2007, 13:12
kardesler bakın....
benim babam arapca biliyor ve kuran arapcasının normal arapcadan farklı oldugunu soyluyor.ve ben buna nerde tasdik ettim biliyor musunuz?
ister inanın ister inanmayın
ankara cebeci erzurum mahallesi gecim sokakta indirim market sahiplerinin ana dilleri arapca.
ve onlarla aynen kuran arapcasından bahsettik.
ayet soyledim ve 100 de 50 sini ceviremediler.
bu adamlar arapcayı resmen biliyorlar ve kendi ailesi arasında boyle konusuyorlar.
gidin bu bir arap bulun ve ayetleri soyleyin.
cogunu ceviremiyecekler...kendi gozlerinizle gorun
ben daha bir sey soylemem size
of of of sabah sabah bu kadar desteksiz atılmazki, az önce eski arapçaydı şimdi eski komşular oldu 8O
spartan-troy
19-08-2007, 13:19
off offfff muhatap buhranı cekiyorum gandalf yaaaa....
siz beni kanser ediceksiniz.eski komsulardan bahsettiğim olay eski arapca felanda değil...kuran arapcasıyla normal arapca...
biraz yazıları okusanız istiram edicem...
boğulmak uzereyim kokudan
nefes almak istiyorum
Troyya ;
"benim babam arapca biliyor ve kuran arapcasının normal arapcadan farklı oldugunu soyluyor."
Babana selam söyle.Öte tarafta çarpılacak ve cehenneme gidecek haberi olsun.
MERYEM SURESI : 97. (Resûlüm!) Biz Kur'an'ı, sadece, onunla Allah'tan sakınanları müjdeleyesin ve şiddetle karşı çıkan bir topluluğu uyarasın diye senin dilinle (indirilip okutarak) kolaylaştırdık . *
KAMER : 17. Andolsun biz Kur'an'ı öğüt alınsın diye kolaylaştırdık . (Ondan) öğüt alan yok mu? *
KAMER : 22. Andolsun biz Kur'an'ı düşünüp öğüt alınsın diye kolaylaştırdık . Öğüt alan yok mu? *
KAMER : 32. Andolsun biz Kur'an'ı, anlaşılıp öğüt alınması için kolaylaştırdık . O halde düşünüp öğüt alan yok mu? *
KAMER : 40. Andolsun biz Kur'an'ı, öğüt almak için kolaylaştırdık . O halde düşünüp ibret alan yok mu? *
"Mutfakta biri mi var ?"
Baban bir başka Kur'an mı okuyor ?
"Kur'an arapçadır ama Rab arapçası, her balta da anlamaz ancak Kur'an arapçası bilenler anlar" diyen ayetleri mi var o okuduğunun.
Okuduğunu anlayamamak sonrada başkalarına laf söyleyebilmek nasıl bir yetenek gerektirir acaba ? Demiyorum çünkü
Buyrun işte Saptıran_troy karşınızda.Ehh "Armut uzağa düşmez" derler.Öyle babaya böyle evlat işte.
Bu kadar salladığın ve ortaya çıktığı halde hala konuşabilmek "Yağmur yağdı" demekten çok daha ileri bir tekniği gerektirir.
biraz yazıları okusanız istir(H)am edicem...
boğulmak uzereyim kokudan
nefes almak istiyorum
Troyya ;
Bizim orada meşhur bir söz vardır."Astar kokar bez kokar,osurana,sıçana tez kokar."
Kokunun kendinden geldiğini bile farkedemiyorsan sen kesin klinik vakasın.
spartan-troy
19-08-2007, 13:31
offffffffffff allahım offfffffffffffffffffffff.....................
tovbe yarabbi yaa....normal arapcada cezm kuralları var mı bir sorustur istersen...
spartan-troy
19-08-2007, 13:33
kuran arapcasının otre ve esreleri sonradan konmadı mı ? 7 kıraat ile okunması sağlanmadı mı
ben bunlardan bahsediyorum siz neyden bahsediyorsunuz
normal arap kimse tecvid bilmez...istediğinize sorun...
Len troyya ;
Sana bu bilgileri verenler nereden almışlar bakayım bu bilgileri ? *:wink: *:lol: *:lol: *:lol:
kuran arapcasının otre ve esreleri sonradan konmadı mı ? 7 kıraat ile okunması sağlanmadı mı
ben bunlardan bahsediyorum siz neyden bahsediyorsunuz
normal arap kimse tecvid bilmez...istediğinize sorun...
Eyvah ki eyvah."Merdi kıpti şecaat arzederken sirkatin söyler"
Şimdi sen Kur'an değiştirildi mi demek istiyorsun ?
Hem Kur'anı savunup hemde bunları söyleyebilmek.
Len battın da battın,okyanusun en derin yerine geldin daha ötesi yok *:lol: *:lol: *:lol:
ozgur_beyin
19-08-2007, 13:43
TROY, ahkam kesme, sen biyoloji okurken birde''FASİH ARAPÇA''mı öğrendin. zorlanmış
'' musiune'' kelimesine olmayan bir şekilde '' genişetme ''operasyonu yapıyorsunuz.
*nisa 34 teki vadribu DRB (DEREBE) KÖKÜNDEN GELME DEĞİLMİ?
Bu ''vadribu'' kelimesine *''dövme'' den başka anlam verilemezzzzz.
yaşar nuri ''evden çıkarma olarak'' *anlam vermiş. bu tevil değilmi? bu koskoca bir yalan değilmi?
arapçada ''çıkma'' ibaresini kullanman için *HRC (HARECE') KÖKÜNÜ KULLANMAK GEREKİR.
Bu kelimenin 24 sigası, herece ,yehricu, harcen, haricun.....diye devam eder.
zeytin yağı olman için, zonkk ları kullanmana gerek yok.BU TÜR KELİMELERsana bir derinlik verdiğini düşünüyorsan aldanıyorsun. bu mahalle ağzı ve alay etme tekniklerin! ancak meramını anlatacak kelime kapasitesi olmayan sokak serserilerine yakışır. üniversite bitirmiş insana değil. yazılarında yanında zeytin yağı tenekesiyle
dolaştığın belli oluyor.
Sen hiç ''bilim namusu'' diye bir kavram duydunmu?
spartan-troy
19-08-2007, 13:54
bak kardesim sana iki kaynak vereyim ve al kuranı cevir bakalım o kaynaklarla
git bir diyanet evine ve bir arapça sözlük al
daha sonrada kuranı cevirmeye calıs...bakalım cevirebilecek misin?
bak anlatamadığım su....peygambere inen ayetlerde bizim elimizde bulunan kuranın ustun harfleri esreleri otreleri,seddeleri var mı yok mu? sen buna cevap ver....
bakalım ne diyceksin?
eger var dersen yuh derim sana....
eğer ki tamam kabul yok dersen....şimdi tecvidli olarak bir arapa git ve kuran ayetini oku...
bakalım anlıyacak mı ?
ve dediğim gibi sozluk al eline ve cevir bakalım....
ve daha doğrusu soyle diyim...sizin genişleme konusunda soylediğiniz *musiune geniş kudret anlamı veriyorsunuz ya....git bir normal sozluge bak bakalım...genişlemek ne anlama geliyor mus....apayrı bir dil ikiside...her arap kuranı okur ama manalarını yuzde yuz ceviremez...anlatabildim mi?
spartan-troy
19-08-2007, 13:55
ozgur beyin tovbe yarabbi yaa...ben arapca okumadım elbette ama tefsirleri gosterdim...benim kaynaklarım değil onlar...
ozgur_beyin
19-08-2007, 13:56
Normal arap tecvid bilmezse ne bilir? TROYYA
troyya *tecvid kuran okuma anahtarı değildir.
fiddünya diye okuyacağına * N.ve *Y HARFLERİNİ BİRBİRİNE katmazsa *,sadece okuma hatası yapar meal değişmez. tecvid bilirmiş ,ayaklarına yatıp bu işlerden anlamayanlara ''çok önemli'' bir şeymiş intibaını vermeye
çalışıyorsun. yemezler.
tecvid bir okuma şekli değildir. kurandaki *yerine göre harflerin nasıl okunacağını belirten bir kılavuzdur.
birilerini bir şeyler bilmemekle itham etmen, ucuz varyasyonlardır.
Kendine bile anlatabildiğini düşünmüyorum.Kaldı ki bize anlatacaksın.
Sen bunları nerede anlatabilirsin ?
C grubu arap atlarının bulunduğu yerlerde.
Oralar nereler diye sorma.Neresi olduğunu biliyorsun *:wink: *:lol: *:lol: *:lol:
spartan-troy
19-08-2007, 14:01
Konuşulan Arapça doğal olarak ülkeden ülkeye değişir. Fakat klasik Arapça, Kuran dili, 7. yüzyıldan beri büyük ölçüde değişmeden kalabildi. Dilin standartlaştırılması ve geliştirilmesinde büyük bir itici güç olarak yer aldı. Farklı ülkelerden gelen eğitimli Araplar buluştuğunda, genellikle klasik Arapça aracılığıyla iletişim kurarlar. Arap Yarımadası'nın Güney kıyısında güney Arapça olarak bilinen birçok lehçe konuşulur. Fakat bu diller kuzeyin Arapça'sından o kadar farklıdır ki güney Arapça çoğu zaman ayrı bir dil olarak kabul edilir. Modern Arapça; temel kelimeler, morfoloji ve sözdizimi bütünü bakımından Kur'an'daki gibidir.
Günümde yaygın olan pek çok dil Arapça'nın zengin söz varlığından pek çok kelime almıştır. Türkçe'de pek çok Arapça kökenli kelime bulunmaktadır. Ayrıca İngilizce'ye, birçoğu Arapça'nın ön eki -al ile başlayan birçok kelime katmıştır. Bunlardan bazıları; algebra, alcohol, alchemy, alkali, alcove, ve albatrostur. Diğerleri ise; mosk, minaret, sultan, elixir, harem, girate, gazelle, cotton, amber, sofa, mattress, tariff, magazine, arsepial, syrup, sherbet ve artichoke. "Coffee" (kahve) de İngilizce'ye Türkçe ve İtalyanca yoluyla giren Arapça bir sözcüktür. "Assasin" (suikast) sözcüğü "haşhaş bağımlıları" anlamındaki benzer bir Arapça sözcükten gelir.
spartan-troy
19-08-2007, 14:05
psiko olayı saptırtma sorularıma cevap ver...bir arap lehcesinde esre otre var mı? arap dili cok zor bir dildir...ve ogrenmesi cok zordur.cunku harfleri bitişiktir ve okunması cok zordur..ancak kuran bunlardan farklıdır hem iniş bakımdan hemde okunuş bakımdan farklıdır...
ben bunları anlatmaya calısıyorum size...
kuran arapcası *normal arapcadan 100 de 50 farklıdır...bir arap tabiki kuranı bilicek ve anlıycak ben bunları tartısmıyorum...ama kendi oz arapcasının bundan farklı oldugunu o bile soyleyecektir sana.
Troyya ;
6.yy dan kalma Kur'anları gören scan edip atacakken,babası görmüş olan sonrada ben 6.yy mı dedim diyen doğruların efendisi saptıran_troy.
Müslümanların bilgi kaynağı neresi ?
Bilgileri nereden alırlar ?
Yoksa bizlerin bilmediği özel bilgi kaynaklarınız mı var ?
Troyya sen utanmazlıkta sınır tanımayanlar fedarasyon kursalar kesin başkan olursun *:lol: *:lol:
spartan-troy
19-08-2007, 14:27
eyvallah ben kacar....
sonra gorusuruz....
bir tek çelişki bile çıktıktan sona söze gerek var mı bilmem.. nası oluo diyanet bir şey başka tefsirler başka şey diosa artık..
ozgur_beyin
15-01-2008, 02:14
Şok oldum.'' islamiyet gerçekleri'' adlı sitede bir yazıyla ilgili yorumları okurken , tanıdık bir ''yoruma''
gözüm takıldı. kendine ''muhammed'' mahlası takmış biri yazımı çalıp. virgülüne bile dokunmadan asmış.
haber verme inceliğini gösterseydi kendi ismiylede yazabilirdi.
kim bu ateist intihalci :lol: *ben yazıyı ayın 12 sinde yazmışım o ayın 13 ünde asmış
yorumun! adı '' *GENİŞLEME YALANI''
işte yorum yapılan yerin linki
http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://islamiyetgercekleri.wordpress.com/2007/03/07/islami-komedi/#comments
beyler bakın dinde bazen aklın yetmediği olgular başlar burda ise inanç devreye girer.mantık bir yere kadar,bundan sonrası sizin insiyatifinize kalmış...
Sn. deniz1 çok açıklayıcı bilgilerinizin ışığında ben, ikna oldum.
Allah razı olsun kardeşim.
arkadaslar, bu "islamiyet gerceklerine" ne oldu. Benim bu konuyla ilgilenmeme cok katkisi olmustur. *Daha once gayet guzel bir site yapmisti bu arkadas. Simdi site yok, bir blog var. O sitedeki yazilari bloga mi tasimis? Siteyi gelistirmesini beklerdim ben. Tam olarak bir bilgisi olan var mi?
ozgur_beyin
15-01-2008, 16:14
sevgili sargon ,bende ''bulamadım'' galiba format değişmiş. ama şimdi eskisine göre ,daha zayıf hale gelmiş.
gungorayar
03-03-2008, 22:44
Gerçeğin olmadığı yada örtülü olduğu yerde yorum devreye girer.Siz bana birkaç sayfa yazılı metin verin ,ben size yüzlerce sayfalık istediğiniz yönde yorum yapayım.Kuran da yazılı olan bir sözcükten mucize yaratmışsınız.Sizleri Adem ve onun kaburga kemiğinden yarattığım Havva dan türettim gibi bir saçmalığa inanmaya inatla devam eden insanların sığınacağı tek şey yorumdur.
Blim nedir bilirmisiniz?Harun Yahya gibi tüm yaşamı ahlaksızlıkla geçmiş bir şarlatanın evrim teorisine karşı giriştiği saldırıları da desteklersiniz.Yakınlarınızda yada ailenizde sekiz on yaşlarında çocuklar mutlaka vardır.Bakın bakalım yirmilik dişleri çıkıyor mu?Birçok çocuğun bu dişlerinin çıkmadığını görürsünüz.Bu insanoğlunun evrimleşmedeki son aşamadır.Adnan Hoca yada motorları buna ne diyorlar?Belki bir ansiklopedi de onun için hazırlarlar.sorun değil nasıl olsa kendisine ne pahasına olursa olsun inanmaya hazır ideal bir kitle var.Birkaç yorum darbesiyle bu olayı da geçiştirebilir.yağmur duası dinen meşru sanırım peygamberin destekleyici sözleri var.şimdiye kadar kim yağmur duasıyla yağmur yağdırabildi?İddia eden varsa benim istediğim bir zamanda yağdırsın da görelim.batılı ülkeler kendi dinlerinde de mevcut olan bu kuralın saçmalığını çok önceden anlamışlar ve yağmur bombasını icat etmişler.haydi bakalım dua ile mi yoksa bombayla mı yağmur yağıyor.Bu yüzden en gelişmiş islam ülkesi olan Türkiye batılıların karşısında el pençe diz divan duruyor.Aklımızı başımıza toplayalım
thunderpoint
03-03-2008, 22:51
Sevgili gungorayar, hoşgeldiniz..
Yazınızda geçen bir tanımlamaya itirazım var. Devletlerin dini olmaz; dinler bireyseldir. Bu yüzden Türkiye bir 'İslam Ülkesi' değildir; halkın çoğunluğu Müslüman'dır, o kadar...
Umarım kalıcı olursunuz...
Ayette ki ''musiun'' kelimesi Arapça "evsea" kökünden türetilmiş olup tam anlamıyla genişletmenin karşılığıdır. Burada da evrenin genişletilmesine denmektedir
[quote=gungorayar;101222]Gerçeğin olmadığı yada örtülü olduğu yerde yorum devreye girer.Siz bana birkaç sayfa yazılı metin verin ,ben size yüzlerce sayfalık istediğiniz yönde yorum yapayım.Kuran da yazılı olan bir sözcükten mucize yaratmışsınız.Sizleri Adem ve onun kaburga kemiğinden yarattığım Havva dan türettim gibi bir saçmalığa inanmaya inatla devam eden insanların sığınacağı tek şey yorumdur.
Cokdan ötesi güzel yazmissiniz,herzaman iddia ederim osmanli , roma veya baska birimparatorlugun tarihinden en az on ayri din cikartilabilir,siteye hosgeldiniz sayin gungörayar.
ozgur_beyin
12-07-2008, 15:12
sevgili başkan kuranın geldiği dönemde arapça çok gelişmiş birdeğildi.
siyak ve sibakta yoktu bunlar sonradanuydurulmuş bilimselolmaya aday bakış açılarıdır.
atyrıcalinquestik açıdankuran kelimeleri çok çeşitli anlaamlara gelmezler .
kuran dili ozamanki arabın dil anlsayışına uygundur.arabın anlaması mesabesindedir.
sulinke bakarsan ne dediğim dahaiyi anlaşılır
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6669
birdeşuraya bak bu genişleme yalanınıişlemiştik
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=765&page=2
sevgili başkan kuranın geldiği dönemde arapça çok gelişmiş birdeğildi.
siyak ve sibakta yoktu bunlar sonradanuydurulmuş bilimselolmaya aday bakış açılarıdır.
atyrıcalinquestik açıdankuran kelimeleri çok çeşitli anlaamlara gelmezler .
kuran dili ozamanki arabın dil anlsayışına uygundur.arabın anlaması mesabesindedir.
sulinke bakarsan ne dediğim dahaiyi anlaşılır
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6669
birdeşuraya bak bu genişleme yalanınıişlemiştik
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=765&page=2
Söylediğin linklere bakacağım..Yalnız Arapça bildiğim kadarıyla döneminde gelişmiş bir dil olarak biliyorum..Bilhasssa edebi yönden..Bu sebenden dolayı da pek çok ateist O nun etkileyiciliğğini bu edebi Arapçaya bağlar..
ozgur_beyin
12-07-2008, 15:31
sevgili başkan sdsünniislamın söyle bir savunması vardırodaşudur
her peygsaambergünündeki öenmli olan vakal rüzerine cehhezkılınmışlardır
örneğinmusa zamanındabüyücülük isanın zamanındada şifacılık onlarda butür yetilerlemüzcehhhez kılınmışlardı muhammedde aşirlikle mücehhezklınmıştı am kendin den dahaiyi şair olankab ibni zübeyri peygemberiniz öldürtmüştür.yani kendine rakip görmüştür
linkleri okuduğunda göreceksinki arapçaya iptidai diyen bewn değil ilahiyet fakültesinin
yayınıolan bir dergi demektedir
sevgili başkan sdsünniislamın söyle bir savunması vardırodaşudur
her peygsaambergünündeki öenmli olan vakal rüzerine cehhezkılınmışlardır
örneğinmusa zamanındabüyücülük isanın zamanındada şifacılık onlarda butür yetilerlemüzcehhhez kılınmışlardı muhammedde aşirlikle mücehhezklınmıştı am kendin den dahaiyi şair olankab ibni zübeyri peygemberiniz öldürtmüştür.yani kendine rakip görmüştür
linkleri okuduğunda göreceksinki arapçaya iptidai diyen bewn değil ilahiyet fakültesinin
yayınıolan bir dergi demektedir
Linklere baktım evet....Pekiyi bu ilahiyatçılar neden bir canlı yayın da ateistlerle tartışma ortamı yaratmıyorlar..Böylece herkes doğruyu öğrenebilri..Bu Arapça bu kadar zor mu?
Teşekkür ederim bu arada, çok uğraşmışsın...Bu arada konu açabilsem, bende bir yazı gödnereceğim..Orada görüşürüz..
Haa bu arada Peygamberimize bu şekilde iftira atmanı hiç hoş karşılamadım haberin olsun..
ozgur_beyin
12-07-2008, 16:04
başkan iftira atankim ve atılan iftira ne? açıklarmısın
LE MUSİUNE –zariyat(51)-47 ;Genişletmek....mus kelimesi takat anlamında ki “vüs” kelimesinden türemiştir.
Arapça da genişletmek,yaymak,yükseltmek manasındadır (arap dili ve edebiyatı)
Şimdi bu kelime 2 teşekkülden mana ihtiva eder.birincisi; genişletmek…./musiun
İkincisi ise; esmaul Hüsna da ki Allahın sıfatlarından ; rızık veren …/el-musiune
Geniş kudret manası ….eyd ‘dir..ancak ayette
Vessemae benayneha bieydin ve inne le musiune …./zariyat 47
Vessemae =”göğü” benayneha=”bina ettik” bieydin=”kuvvet-kudret” ve inne=”gerçekten biz”
Le musiune=”elbette genişletenler”
Buradan da görüleceğü gibi eyd kelimesi göğü kudretle bina ettik anlamında varken; bir de le musiune olarak genişleten var.buradaki arapça sıralama ve arap dilinde son eylem faktörü sonda yer alırken,eyd kelimesinin sonda olması imkansızdır.bu halde eyd kelimesi zaten musiune kelimesinle yakından uzaktan alakası olmamaktadır.o halde musiun/ kökü genişlemek manasını ihtiva eder.
Yani bazı tefsirlerde yer alan…geniş kudret /eyd kökü musiune kelimesiyle bağdaşamaz.ve anlamında ki kök oluşumunda da yer almaz…o halde eyd ve musi kelimelerie ayrı bir kökün ayrı manalarını telaffuz etmektedir…
Bu konuda tefsirler genişletmek sözünü geçirmektedirler…ve size itiraz edemeyeceğiniz 1.kaynak ve diğerleri;
Kaynaklar:
1- Ebussuud tefsiri (şeyhülislam Ebussuud Efendi) Kuran-ı Kerimin meziyetlerini akli selime açıklanması C.11 syf.5362
2- Hadislerle Kuran-ı Kerim Tefsiri-İbni Kesir-Çağrı yayınları c.13 syf.7495
4- Fahruddin Er-Razi-Tefsir-i Kebir Mefatihu’l-Ğayb-Huzur yayınevi c20 syf.386-387
11- Beyanu’l –Hak (Kuran-ı Kerimin Nüzul sırasına göre tefsiri) Prof.Dr.M.Zeki Duman c2 Fecr Yayınları syf.274
12- Prof.Dr.Süleyman Ateş-Kuran-ı Kerim Tefsiri-Yeni Ufuklar Neşriyat c3.syf.1609-1610
...............................
sevgili ozgur beyin sen bunlara tahrif diyon dimi :) haaa evet dogru tahrif...ozgur beyin tefsiri en dogru tefsirdir :)
LE MUSİUNE –zariyat(51)-47 ;Genişletmek....mus kelimesi takat anlamında ki “vüs” kelimesinden türemiştir.
Arapça da genişletmek,yaymak,yükseltmek manasındadır (arap dili ve edebiyatı)
Şimdi bu kelime 2 teşekkülden mana ihtiva eder.birincisi; genişletmek…./musiun
İkincisi ise; esmaul Hüsna da ki Allahın sıfatlarından ; rızık veren …/el-musiune
Geniş kudret manası ….eyd ‘dir..ancak ayette
Vessemae benayneha bieydin ve inne le musiune …./zariyat 47
Vessemae =”göğü” benayneha=”bina ettik” bieydin=”kuvvet-kudret” ve inne=”gerçekten biz”
Le musiune=”elbette genişletenler”
Buradan da görüleceğü gibi eyd kelimesi göğü kudretle bina ettik anlamında varken; bir de le musiune olarak genişleten var.buradaki arapça sıralama ve arap dilinde son eylem faktörü sonda yer alırken,eyd kelimesinin sonda olması imkansızdır.bu halde eyd kelimesi zaten musiune kelimesinle yakından uzaktan alakası olmamaktadır.o halde musiun/ kökü genişlemek manasını ihtiva eder.
Yani bazı tefsirlerde yer alan…geniş kudret /eyd kökü musiune kelimesiyle bağdaşamaz.ve anlamında ki kök oluşumunda da yer almaz…o halde eyd ve musi kelimelerie ayrı bir kökün ayrı manalarını telaffuz etmektedir…
Bu konuda tefsirler genişletmek sözünü geçirmektedirler…ve size itiraz edemeyeceğiniz 1.kaynak ve diğerleri;
Kaynaklar:
2- Hadislerle Kuran-ı Kerim Tefsiri-İbni Kesir-Çağrı yayınları c.13 syf.7495
...............................
sevgili ozgur beyin sen bunlara tahrif diyon dimi haaa evet dogru tahrif...ozgur beyin tefsiri en dogru tefsirdir
hep aynı c/p'ler.
Yanıt aşağıdaki linkte:
http://pante.blogcu.com/kur-an-da-mucize-yoktur_21141841.html
hep aynı c/p'ler.
Yanıt aşağıdaki linkte:
http://pante.blogcu.com/kur-an-da-mucize-yoktur_21141841.html
iftiraya bak...:) iftiranla öleceksin pante..bu yazı bana ait...diyanet vakfından kaynak kaynak kendim bizzat cıkartıp yazdım...ne c p si...lutfen emegime saygı gosterip ozur dilemeni bekliyorum...bu yazı tamamen bana aittir.ve kaynaklarıyla cıkardım...gidip tek tek sayfa sayfa cilt cilt bakabilirsin.artı benim yazıma saygı duymuyorsun ben senin linkine niye saygı duyayım dimi...biraz da boyle dusun.
iftiraya bak... iftiranla öleceksin pante..bu yazı bana ait...diyanet vakfından kaynak kaynak kendim bizzat cıkartıp yazdım...ne c p si...lutfen emegime saygı gosterip ozur dilemeni bekliyorum...bu yazı tamamen bana aittir.ve kaynaklarıyla cıkardım...gidip tek tek sayfa sayfa cilt cilt bakabilirsin.artı benim yazıma saygı duymuyorsun ben senin linkine niye saygı duyayım dimi...biraz da boyle dusun.
http://www.islamustundur.com/ateizminyalanlariorg.html
http://www.ateizmecevap.com/new/index.php?showtopic=1143&mode=linear
pante buyuk gaf yaptın...altına bak bakalım kime ait islam ustundur de ki...sonra gel beni dilavere sor go away kim diye...:)::):) sana anca bu kadarını soyluyorum ve gozumdeki degerini bitirdin...onyargınla
saygılarımla artık kus tutsan benim icin fos
pante buyuk gaf yaptın...altına bak bakalım kime ait islam ustundur de ki...sonra gel beni dilavere sor go away kim diye...: sana anca bu kadarını soyluyorum ve gozumdeki degerini bitirdin...onyargınla
saygılarımla artık kus tutsan benim icin fos
Vaaayy. Troyya gelmş..
Yahu bu Spartan buraya nasıl girdi?
Dilaver-Frodo nerdesiniz?
Site tehlikede. Spam var spam. :)
:o :o
Ne bileyim kardeşim go_away diye yeni bir üyenin Troyya olduğunu.
Tamam, özür dilerim. C/P sayılmaz, kendi yazını kopyalamışsın.
Senin olduğunu bilsem c/p dermiydim, o yüzden ön yargı sayılmaz.
İnsan bir işaret verir, "Troyya döndü" der ki çakalım durumu.
Neyse, yeniden hoşgeldin...
Vaaayy. Troyya gelmş..
Yahu bu Spartan buraya nasıl girdi?
Dilaver-Frodo nerdesiniz?
Site tehlikede. Spam var spam. :)
:o :o
Ne bileyim kardeşim go_away diye yeni bir üyenin Troyya olduğunu.
Tamam, özür dilerim. C/P sayılmaz, kendi yazını kopyalamışsın.
Senin olduğunu bilsem c/p dermiydim, o yüzden ön yargı sayılmaz.
İnsan bir işaret verir, "Troyya döndü" der ki çakalım durumu.
Neyse, yeniden hoşgeldin...
ooo buyuk kurtardın...sagolasın...bende pante boyle yapmaz tanır beni diyordum ama..demek ki dilaverle dalastıgımız konuları okumadın :) problem yok...devam...saygımı kazandın...
ozgur_beyin
04-03-2009, 21:02
güncelleme
ozgur_beyin güncelleme için teşekkürler, konuyu okumaya vesile oldu.
Ben yine bazı şeyleri anlamadım:
Şimdi bu Kur'an'ın kime gönderildiği biliniyor dimi? Yani Hicaz Arapları'na. Bir de ne diyor? Bu, tanrının değişmez sözüdür.
Buraya kadar tamam ...
Anlamadığım şu: tanrı 620 yılının Hicaz Arapları'na evrenin genişlediğini niye söylemiş? Bunu okuyan Araplar ne anlamış?
Bilim dediğin kaypaktır biraz, bugün böyle söyler yarın öyle. Şimdi bilim dese ki "ya biz yanılmışız, evren genişlemiyor, daralıyor" bu durumda ne olacak?
A.
paslıçivi
05-03-2009, 11:57
ben daha bir sey soylemem size
van minit ! van minit!
sen daha davosa da gitmezsin...
eskilerden kalmış bir gönderi ama hani derler ya..
adam olacak dana b.kundan belli olur..
Mucizeler kitabı kuran evrenin genişlediğini biliyo..
Ra’d Sûresi 41 - Onlar, bizim yeryüzüne (kudretimizle) gelip onu etrafından eksilttiğimizi görmediler mi? Allah hükmeder. Onun hükmünü bozacak hiçbir kimse yoktur. O, hesabı çabuk görendir.
Enbiya 44 - Evet, biz onları da atalarını da, faydalandırdık. Öyle ki uzun süre yaşadılar. Ama, artık görmüyorlar mı ki, biz yeryüzünü çevresinden eksiltiyoruz? O halde onlar mı galip gelecekler?
Evrenin genişlediğini biliyo..
dünyanın etrafından eksiltiyomuş demekki dünyada sürekli küçülüyo..
Kuran dünyanın küçüldüğünüde biliyo..
ozgur_beyin
05-03-2009, 14:58
Bilim dediğin kaypaktır biraz, bugün böyle söyler yarın öyle. Şimdi bilim dese ki "ya biz yanılmışız, evren genişlemiyor, daralıyor" bu durumda ne olacak?AZINLIK
sevgili azınlık hiç şüphen olmasınki 1400 yıl önce var olan muhammedin çayırlarında otlayanlar.kuran define sandığından senin dediğini yapacaklar.ve daraldığına ait kelimeler
ve ayetler bulacaklar. bundan adım gibi eminim.
şu ayete bir bak.
Kehf 86
(Mekkî 69) Nihayet güneşin battığı yere varınca, onu kara bir balçıkta batar buldu. Onun yanında (orada) bir kavme rastladı. Bunun üzerine biz: Ey Zülkarneyn! Onlara ya azap edecek veya haklarında iyilik etme yolunu seçeceksin, dedik. *
kuran kendini apaçık olarak tanımlamsına rağmen yorumlara ve kelimelere dansöz elbisesi
giydirmekte olan tefsir alimleri bu apaçık ifadelere nasılda kıvırttırma ameliyesi uydurmuşlar
3. "Güneşin battığı sınır", güneşin battığı "yer" anlamına gelmez. İbn Kesir'e göre bu Zü'l-Karneyn'in arka arkaya ülkeler fethederek batıya yürüdüğü en sonunda karanın bitip okyanusun başladığı yere ulaştığı anlamına gelir.
64. "Güneşi kara bir balçıkta (denizin kara sularında) batar buldu." Eğer Zü'l-Karneyn Kisra idiyse burası Anadolu'nun batı sınırıdır ve "kara balçık (kara su) ise Ege Denizidir. Bu tefsir Kur'an'ın "Bahr" (deniz) yerine "Ayn" (su kaynağı, pınar) kullanması ile desteklenmektedir.
buna hacı yatmazlık denmezde ne denir. bu tipleri aşağıdaki linkte basitçe anlatmaya çalıştım
http://www.turan-dursun.com/forumlar/showthread.php?t=8358
karadenizli
05-03-2009, 15:05
Biz göğü 'büyük bir kudretle' bina ettik ve şüphesiz Biz, (onu) genişleticiyiz.
Büyük ihtimalle o zaman yüreklere ferah verici yani kalbleri genişletmek anlamında anlamış olabilirler.
Ama ayet çok açık değilmi;çünkü "genişleticiyiz" den önce kainatttan bahsediyor.Ama size göre h.z muhammed ve yazarları bunuda bilmişler-haşa-ne tesadüf ama
ozgur_beyin
05-03-2009, 15:21
Ama ayet çok açık değilmi;çünkü "genişleticiyiz" den önce kainatttan bahsediyor.Ama size göre h.z muhammed ve yazarları bunuda bilmişler-haşa-ne tesadüf ama. karadenizli
sevgili karadenizli islami yönden cahil olduğunu söylemek zorundayım.
bu genişlem yalanı bu son on yılda uydurulmuş kurani magazindir .
gavur ne zaman bir şey buluyor. senin alim sandığın kesimde hemen çöl akıllı gibi tipler
sayesinde formülü buluyorlar. sizin gibi saksağan tiplere servis yapıyorlar.senin gibi tiplerede bu yavelere inanmak ve reklamını yapmak kalıyor.
ama imanının verdiği şartlanmışlık sana '''hayır '' dedirtmiyor.
şakkı kamer olayında olduğu gibi ayın üzerinde ayrılma emareleri arattırıyor.çünkü bu hikayelere inanmak gerçeği kabul etmekten daha kolay geliyor.
karadenizli
05-03-2009, 15:29
Yahu diyelimki böyle birşey yazmasın kasıt bu olmasın ne olurki
özgür beyin bizim delillerimiz ta kalpten ta ciğerden gelir
Madem öyle arapçasını yaz buradan ne anladığını söyle ne kastedilmiş ayette sen yaz eğer arapça biliyorsan,bu kastedilmemişse ne kasdedilmiş,
ozgur_beyin
05-03-2009, 15:33
Yahu diyelimki böyle birşey yazmasın kasıt bu olmasın ne olurki
özgür beyin bizim delillerimiz ta kalpten ta ciğerden gelir
Madem öyle arapçasını yaz buradan ne anladığını söyle ne kastedilmiş ayette sen yaz eğer arapça biliyorsan,bu kastedilmemişse ne kasdedilmiş,
karadenizli sakatat çı gibi olmuşsun. yazının başına bakarsan arapçasınıda yazmıştım .yazıları tekrar oku. bence bazı şeyler ciğerinden değilde beyinden gelmesini dene
ozgur_beyin,
Bence buradaki sorun şu: şimdi bu müslümanlar ilk dönemlerde işgal ettikleri Yahudi köylerindeki ahaliyi oralardan sürmek veya öldürmek yerine onları haraca bağlamışlardır. Çünkü bu Yahudi kabileler tarım konusunda kendilerinden çok daha bilgili ve hünerliydiler.
Soru basit olarak şudur: Allah evrenin genişlemesinden bahsedeceğine bu geri kalmış zavallılara hurma nasıl yetişir, gübre nedir öğretse çok mu kötü olurdu?
Bugün bile evrenin genişliyor veya daralıyor olduğu bilgisi birkaç astro-fizikçi ve matematikçinin dışında kimseye birşey ifade etmiyor.
A.
Sevgili Karadenizli benim ve birçok kişinin bu ayet hakkında karşı çıktığı ortak şey, ayetin evrenin genişlemesi bulunana kadar içinde genişleme anlamı olmadan tercüme edilirken artıkın genişletilme anlamı olarak tercüme edilişidir. 1400 yıl boyunca insanlar bu ayeti okuyup evrenin genişlediğini anlasalardı evrenin genişleme fikrini batılı bilim adamları değil müslümanlar öne sürerdi.
Kuranın bir harfi bile değişmemiştir diyenler Kuran'ı kendileri değiştirmektedir.Eminim 20 yıl sonrada başka birşeylerle Kuranı yeniden değiştireceklerdir. Diyebilirsinki Kuran'ın arapçasında değişiklik yoktur bu sebebten Kuran değişmemiştir.Ozaman bu durumda İncilin ve Tevratın kendisinin değişmemiş sadece yanlış yorumlanmış iddasına benzemiş oluyor.
İnsanlar nedense evren genişliyor derken evrendeki bütün cisimlerin birbirinden uzaklaştığı zannediliyor.Buna tam olarak doğru diyemeyiz çünkü şu an bile birbirinden uzaklaşması gereken bazı galaksilerin uzaklaşmak yerine çarpışmaktadır. İçinde bulunduğumuz Samanyolu galaksiside Andromeda galaksisi ile çok uzak bir gelecekte çarpışacaktır.
1400 yıl boyunca insanlar bu ayeti okuyup evrenin genişlediğini anlasalardı evrenin genişleme fikrini batılı bilim adamları değil müslümanlar öne sürerdi.
Belki de düşündüğümüz kadar zeki değillerdi, 1400 sene okuyup anlamamışlardı ... :confused:
A.
Kullanilmayan organ atrofiye ugrar, kuculur veya vazife gormez hale gelir. Bu kuran mucizecileri beyin degil, kalpleriyle, hatta cigerleriyle dusununce, beyin de dumura ugruyor iste...
hiç uğraşmayın Stephen Hawkins ve dünyanın iLeri geLen fizikçiLeri evrenin daralmaya başLadığı savını attıLar ortaya..ayrıca azınLık;MısırLıLar şimdiki insanLArdan kat kat zeki insanLardı..din işini onLar muhammede bırakmazLArdı emin oL..(dünyaya hükmetmek için)
paslıçivi
06-03-2009, 00:51
inanç beynin değil kalbin işidir.. insanlar beyinlerini kullanarak bu işe girselerdi hiç bir şeye inanmazlardı...
inanç aşk gibidir.. insanı sarhoş eder.. aşık bir insanın gözü kördür, kulağı sağırdır..
aşkı devam ettiği müddetçe sevgilisi hakkında hiç bir kötü şeyi görmeyecek duymayacaktır.. o yüzden ota da konacaktır b.ka da..
aşkı bittiğinde gözü açılır.. ama aşkın verdiği o güzel duygulardan vazgeçmemek uğruna her türlü gerçeği görmezlikten gelecektir..
aşksızlığın verdiği acı gerçeklerden daha acıdır çünkü..
aşk sonradan kazanılır ve geçicidir..
inanç doğuşta yüklenir ve kalıcıdır..
paslı_civi dastım (amerikan aksanı ile okunacak),
sen hiç asık olmamışsın.
gerisi yarın.
A.
paslıçivi
06-03-2009, 06:11
yavv bunu bana aşık olduğum bir hatun da söylemişti..
sen aşık olmayı bilmiyorsun diyerek..
nasıl bir şeydir bu aşk.. standartları var mı.. bir tanımı yapılabilir mi..
ben aşkı kişiye özel bir duygulanım olarak algılıyorum..
sahi nedir gerçekten aşk...
anlatılabilir mi..
ben aşkı kişiye özel bir duygulanım olarak algılıyorum..
Yanılmıyorsam sorunun da burada başlıyor. :rolleyes:
A.
paslıçivi
06-03-2009, 12:08
Yanılmıyorsam sorunun da burada başlıyor. :rolleyes:
A.
dostum bilgilerini tecrübelerini paylaş bakalım..
nedir ıskaladığımız...
aşk yaşamın ta kendisidir çünkü..
dostum bilgilerini tecrübelerini paylaş bakalım.
Oralara hiç girmeyelim :D benim "aşk" tecrübelerimden kimseye fayda gelmez.
A.
moisvcbt
03-08-2009, 22:30
Arap dilinde bir kelimenin bazen 1 sayfa dolusu anlamı çıkmaktadır.bunu üniversitelerin arapça bölümündeki hocalara, okuyan arkadaşlarınıza, yada direkt bu dili yazan okuyan anlayabilen birisine başvurabilirsiniz
hepimiz okuyan araştıran insanlarız değil mi?
Arap dilinde bir kelimenin bazen 1 sayfa dolusu anlamı çıkmaktadır.bunu üniversitelerin arapça bölümündeki hocalara, okuyan arkadaşlarınıza, yada direkt bu dili yazan okuyan anlayabilen birisine başvurabilirsiniz
Bu söylediğinize göre, Kuran'ın milyonlarca farklı anlamı olması gerekir. Kendi kendinize gol atmayın.
Bu sadece Arapça'ya has bir özellik değil ki. Bir kelimenin elbette birçok anlamı olabilir. Fakat içinde geçtiği cümle, o cümlenin bulunduğu bağlam bakımından bu anlamlardan çok azına sahip olabilir.
Müslüman yazar Dücane Cündioğlu'nun bu konuyla ilgili (bütün müslüman kesimlerden büyük takdir gören ve bence de akademik olarak son derece üstün) bir çalışması var: Kur'an'ı anlamayı anlamak. Çalışmada modern hemenötik bilimi ve klasik tefsir usulü ilkeleri ışığında zamanın şartlarına göre Kur'an ayetlerinde geçen kelimelere farklı anlamlar yüklemenin tutarsızlıkları anlatılıyor.
saygılarımla
Simdi bakin birileri cikiyor diyor ki evren genisliyor. sonra Turkiye 'de yasayan bizler olan tartismalardan habersiz hemen inaniyoruz, buyuk patlama oldu akabinde evren genisliyor. Eee buyuk patlama nerden cikti? O bi tekilliktir daha onceki evrenlerin kendi uzerine cokmesi sonucu olusmustur diyorlar bir yandan da buyuk patlamadan once zaman ve uzam yoktu deniyor. Eee demek ki varmis onceden demiyor kimse. Simdi genislemeye gelirsek, bunun temelinde, uzaydaki birbirinden uzaklasan iki cismin isik tayfinin, bir digerinden analizi yapildiginda, kizila kaymasi olayina dayandiriliyordu. Yani iki gokcismi birbirinden uzaklasiyorsa bunlardan birinde oturan astronom oburunun isik tayfinin kizila kaydigini tespit edecektir. Ancak tabi evrenin olusumuna iliskin bir suru kuram var, Buyuk Patlama tek kuram degilki. Sadece nobel odullu bir fizikcinin kurami. Yarin hintliler nobel alirsa ne olacak? Evrenin genisledigi kabulu standart big bang kuramina ve kozmik arkaplan mikrodalga isimasina, relativite kuramina uzaniyor. Ancak isik tayfinin kizila kaymasinin bir uzaklasma anlamina gelmedigi de kanitlanmistir. Buraya birkac sayfa yazdigimizda evrenin genislemesinden de kuskuya dusebilirsiniz, yani bundan bu kadar nasil emin oluyorsunuz? Birbirinden uzaklasmayan cisimlerin de isik tayflari birbirine gore kizila kaydigi kanitlanmistir. Bunu da gecelim simdi evren genisliyorsa , cokuyor da? Yani evrendeki karanlik maddenin miktarina bagli olarak bu evren sonsuza kadar genisleyecek mi yoksa genisleme duracak mi ve akabinde cokuse mi gececek? Iste simdi kara maddenin kutlesini hesaplayip buna yanit bulmaya calisiyorlar simdi. Diyelim ki cokecek sonucu cikti, tabi o zaman buna da ayetler hazir degil mi? Simdi, genisledigi savini yutarak degistirilen tefsirler unutulacak o zaman. " biz genisleticileriz" yerine " biz cokturenleriz " manasinda birseyler cikacak ortaya. Tabi bunun da manasi yok. Yani yaraticini varligini Kuran 'la kanitlamaya calismak, ya da Kuran'in son derece ileriyi gosteren, bilimsel gercekleri sifreleyen bir kitap oldugunu soylemek de bos. Yani oyle olsa ne olur. Bulan bulmus, Kuran 'dan da faydalanmadan. O zaman siz bulun kardesim, madem elinizin altinda kitap var. Yani bu Kuran oyle bir kitap ki hem Muhammed 'in kadinlarla olan iliskilerine iliskin ayetler iniyor, konuklarin nasil davranmasi gerektigini soyluyor, hem evlatliginin karisini bosandiktan sonra ona helal kiliyor, diger yandan da astrofizik "gercek" lerini icinde barindiriyor. Simdi derler ki ona insanlarin akli ermez. Ben ne diyeyim o zaman? Sen istedigine inan ben istedigimi arastirayim.
turan dursun sitesinde böyle güzel ve "özel" bir mucizenin ispatı da ne güzel olmuş..
mehmetsalih
04-08-2009, 12:40
Selam,
Yani vala ben ahsen hayretler içindeyim. Hala bu türşeyler tartışılıyor çünkü daha önce bunlar detaylı anlatılmıştı...
Bir ayete ''yerle gök yapışıktı ayırdık'' denir....
İkinci ayete ise uygun tercümeyi ben yapayım ''gücümüzle kurduk ve genişletenleriz'' Burada çoğul kulanılmış v-s-e kökünden türemiş bir kelime var. Halnuki burada kadiriz, malikiz gibi şeyler duyuyorum. Ne alaka ya... Bu teoriden önce arap adamı nerden bilecek ''le musiun''u? eski müfesirler bu ayeti anlamamışlat bitti. Kalkıp niye anlamamışlar diye sövelim mi? yoksa bizde ize uyduk mu diyelim? Adam öyle anlamış ve öyle tercüme etmiş. Üstelik İslam'da sırf bu 19'cular yüzünden Kur'an mucizelerini inkar eden Müslümanlarda çıktı. Sinirden...
ve sevinçle kalın...
Bu başlık kapanacak ve konuyla ilgili tartışma bundan sonra >şu başlıkta (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=15944)< sürdürülecektir.
saygılarımla