Orijinalini görmek için tıklayınız : AY'IN YÖRÜNGESİ
Ay'a gelince, Biz onun için de birtakım uğrak yerleri takdir ettik; sonunda o, eski bir hurma dalı gibi döndü (döner). Ne Güneş'in Ay'a erişip-yetişmesi gerekir, ne de gecenin gündüzün önüne geçmesi. Her biri bir yörüngede yüzüp gitmektedir (Yasin Suresi, 39-40 )
Ay'ın yörüngesi diğer gezegenlerin uyduları gibi düzgün bir yörüngede ilerlemez. Ay, yörüngesinde seyrederken Dünya'nın bazen önüne bazen arkasına geçer. Aynı zamanda Dünya'yla birlikte Güneş'in etrafında da döndüğünden, uzayda sürekli "S" harfi benzeri bir yörünge çizer. Ay'ın uzaydaki bu yörüngesinin şekli, Kuran'da "eski bir hurma dalı gibi döndü (döner)" ifadesiyle tarif edildiği gibi, kurumuş hurma ağacı dalının eğriliğine oldukça benzemektedir. Nitekim ayette geçen "urcun" kelimesinin anlamı, kuruyup incelmiş, bükülmüş hurma dalıdır ve hurma ağacının meyveleri toplandıktan sonra, salkımdan geriye kalan kısmı ifade etmek için kullanılır. Ayrıca bu salkım dalının "eski" ifadesiyle tasvir edilmesi de son derece hikmetlidir, çünkü hurma dalının eskisi daha ince ve daha eğridir.
Kuşkusuz ki 1400 sene evvel Ay'ın yörüngesi hakkında bilgi sahibi olmak mümkün değildi. Günümüz teknolojisi ve bilgi birikimi ile tespit edilebilen bu şeklin, Kuran'da böylesine kusursuz bir benzetme ile bildirilmesi, Kuran'ın bir başka bilimsel mucizesidir.
Ay'a gelince, Biz onun için de birtakım uğrak yerleri takdir ettik; sonunda o, eski bir hurma dalı gibi döndü (döner). Ne Güneş'in Ay'a erişip-yetişmesi gerekir, ne de gecenin gündüzün önüne geçmesi. Her biri bir yörüngede yüzüp gitmektedir (Yasin Suresi, 39-40 )
Ay'ın yörüngesi diğer gezegenlerin uyduları gibi düzgün bir yörüngede ilerlemez. Ay, yörüngesinde seyrederken Dünya'nın bazen önüne bazen arkasına geçer. Aynı zamanda Dünya'yla birlikte Güneş'in etrafında da döndüğünden, uzayda sürekli "S" harfi benzeri bir yörünge çizer. Ay'ın uzaydaki bu yörüngesinin şekli, Kuran'da "eski bir hurma dalı gibi döndü (döner)" ifadesiyle tarif edildiği gibi, kurumuş hurma ağacı dalının eğriliğine oldukça benzemektedir. Nitekim ayette geçen "urcun" kelimesinin anlamı, kuruyup incelmiş, bükülmüş hurma dalıdır ve hurma ağacının meyveleri toplandıktan sonra, salkımdan geriye kalan kısmı ifade etmek için kullanılır. Ayrıca bu salkım dalının "eski" ifadesiyle tasvir edilmesi de son derece hikmetlidir, çünkü hurma dalının eskisi daha ince ve daha eğridir.
Kuşkusuz ki 1400 sene evvel Ay'ın yörüngesi hakkında bilgi sahibi olmak mümkün değildi. Günümüz teknolojisi ve bilgi birikimi ile tespit edilebilen bu şeklin, Kuran'da böylesine kusursuz bir benzetme ile bildirilmesi, Kuran'ın bir başka bilimsel mucizesidir.
Bu ayetin hiç bir yerinde ne yörüngeden bahsedilmektedir, ne de bir cismin etrafında dönmekten. Ayın hareketlerinin bir hurma dalı gibi döndüğünden bahsedlilir. Hurma dalının yörüngesi yoktur. Hurma dalı hiç bir şeyin etrafında dönmez. Sadece salınır durur. Her ince dal bunu yapar. Neden yapmasın? Rüzgarın önünde bir dalın oynaması, sağa sola yalpa yapması ile ayın dünyaya ait bir yörüngede dönmesi arasında ne gibi bir benzerlik olabilir? Bu kadar sündürmeye de pes doğrusu. Kimi kandırıyor bu sapık iddia sahibi dersiniz? Kimi olacak, cahil ve zavallı Müslüman'ları. Onlar zaten eğitimsiz ve bağnaz. Onları o düzeyde tutma çabalarının eseri değil mi bu aptalca açıklama.. İnsan utanır biraz ama, biz utanmazlarla uğraşıyoruz.
Bu tür benzetmelerle Kur'an'ın her ayetinden alegorik bir anlam çıkarmak mümkündür. Ama hemen her yazara ait her yazıdan da aynı anlamları çıkarmak mümkündür. Kur'an'ın bir bilim kitabı olduğunu farzedelim. İndiği zaman bu kavramların hiç birisi yoktu. Öyle ise bu ayetler ilk Müslüman'lar için herhangi bir anlam taşımıyordu. Daha da kötüsü.. Bütün bu bilgilerin kaynağının Hristiyan dünyası olması.. İslam'a kalsaydı, demek ki bu ayetlerin hiç bir anlamı olmayacaktı.
Ayrıca burada bir varsayımdan hareket ediliyor. Ayın yörüngesinin, diğer gezegenlerin yörüngesinden daha düzensiz olduğu iddia ediliyor. Bu ne demektir? Diğer gezegenler düzgün bir yörüngeye sahiptirler de ay değil midir? Her gezegen güneşin etrafında dolaşırken hata yapmaktadır. Hiç bir gezegen tam anlamı ile düzgün bir yörüngeye sahip değildir. Ay dünyadan giderek uzaklaşmaktadır. Dünyada günler giderek uzamaktadır. Yani dünya kendi etrafında daha yavaş dönmektedir. Ayın yalnız bir yüzü dünyaya dönüktür. Bir istisnası ile bütün gezegenlerin aylarının yalnız bir yüzü gezegenlere dönüktür. Bütün bunlar gravity friction denen olayla kolaylıkla açıklanabilirler. Gravity friction çekim sürtünmesi demektir. Dünya ay üzerinde bir çekim gücüne sahiptir. Bu güç yüzünden zamanla ayın yalnız bir yüzü dünyaya dönmüştür. Dünyada günlerin giderek uzamasının nedeni de budur. Güneşin dünyaya uyguladığı çekim sürtünmesidir..
Uzay cisimleri arasındaki ilişkiler son derece karmaşıktır. Değil bir ayetle, ciltler dolusu kitaplarla bile onları açıklamak mümkün olmayabilir..
Selamlar
HACI
DreiMalAli
02-10-2005, 23:12
Şuradaki resimlere bakınca hurma ağacının dalından bahsetmenin ne kadar akıllıca olacağını düşünmeden edemiyorum.
http://de.wikipedia.org/wiki/Dattelpalmen
http://www.uni-kiel.de/ewf/geographie/forum/unterric/material/oasen/wo3dat.htm
http://www.africalife.de/site/dyn/590.htm
http://www.melodik.de/palmen/phoenix_dactylifera.html
http://www.flora-toskana.de/images/Phoenix_dactylifera_gross_g.jpg
Hakikaten!
Hurma ağacının dalı var mı?
Yoksa sadece yaprakları mı var?
Veya bu ağaçta Ay'ın yörüngesine benzeyen ne var?
Ne dersiniz?
smile146
Sevgiler
DreiMalAli
03-10-2005, 16:22
Arkadaşlar; elim deymişken şu linklerdeki Ayın Yörüngesi ile ilgili verilen şekillerdeki palavralara da değinmek istiyorum.
http://www.mucizeler.com/bolumler/15_ayinyorungesi.htm
http://www.harunyahya.org/guncel/basinda_hy/basinda_17nisan.htm
Ama Excel ile hesaplayarak çizdiğim resimleri (JPG) ekleme imkanı bulamadım. URL olarak ekleme imkanı var forumda. Ama benim internet sitem yok.
Resimler Ay'ın yörüngesi ile ilgili.
Forumun resim ekleme imkanı var mı? Veya sizlerden birisine mail ile göndersem siz ekleyebilimisiniz?
Sevgiler
Da Vinci
03-10-2005, 18:50
DreiMalAli, resimleri http://www.imageshack.us sitesini kullanarak internete yükleyebilirsin. koyacağın resimleri bekliyoruz.
DreiMalAli
03-10-2005, 22:08
Ayın Yörüngesi ile ilgili, şu adreslerde, zorlayarak, Kurandan mucize çıkarmak isteyenlerle ilgili.
http://www.mucizeler.com/bolumler/15_ayinyorungesi.htm
http://www.harunyahya.org/guncel/basinda_hy/basinda_17nisan.htm
Bu adreslerde verilen şekiller ilk bakışta mantıklı gözükseler de...
Uydurmadan başka bir şey değiller.
Fizik kanunlarını ihlal etmeleri de cabası.
Ayın Güneş etrafındaki yörüngesini hesaplamak için gerekli olan ve burada kullandığım değerler:
Dünyanın güneş etrafındaki yörüngesinin yarıçapı (Dünyanın Güneşe olan uzaklığı. r_d): 149,600055 Milyon km
Ayın Dünya etrafında yörüngesinin yarıçapı (Ay'ın Dünyaya uzaklığı. r_a): 0,384401 Milyon km
Dünyanın Güneş etrafında bir sefer dönmesi için geçen süre (T_d): 365,256 Gün
Ayın Dünya etrafında bir sefer dönmesi için geçen süre (T_a): 27,322 Gün
Aşağıdaki şekillerde akla gelecek ilk soruyu, yanlış anlaşılmaya yer vermeden hemen yanıtlayayım:
Yörüngeleri neden elips değilde daire şeklinde almış olmam kimseyi şaşırtmasın.
Aradaki fark çok çok az olacaktı ve ne hesap sonucunda farkedilir bir değişiklik olacaktı ne de şekillerde görülebilecekti.
Örnek olarak: Dünyanın yörüngesini elips olarak aldığımızda
elipsin büyük yarı-ekseni 149,6 Milyon km ise
elipsin küçük yarı-ekseni 149,579 Milyon km olacaktı.
(Dünyanın yörüngesinin ekzantriği = 0,0167)
Aynı merkezi kullanarak iki tane daire çizelim.
Birisinin yarıçapı 1 metre olsun ve küçük yarı-ekseni temsil etsin.
Büyük yarı-ekseni temsil eden dairenin yarıçapı 1,00014 metre olacaktır.
Yani aradaki fark milimetrenin onda birisi kadar olacaktır.
Ki buradaki şekillerin yarıçapının sadece 5-10 cm olduğunu düşünürsek aradaki bu fark çok daha küçük olacaktı.
Ve bu farkı şekillerde görebilmek imkansız olacaktı.
Yukardaki değerleri kullandığımızda Dünyanın Güneş etrafındaki yörüngesi şu daire gibidir ve hiç de heyecanlanacak bir şey yok:
http://img60.imageshack.us/img60/6793/dunya2hm.jpg
Dünyanın Güneş etrafındaki yörüngesi. Güneş koordinat sisteminin merkezinde. (İlgilenenler için: x_d = r_d * cos[2*pi*(t/T_d)] , y_d = r_d * sin[2*pi*(t/T_d)]. t = zaman)
Ama sadece Ay'ın Güneş etrafında yörüngesi biraz süprizli olacak.
http://img116.imageshack.us/img116/6949/ay8xb.jpg
Ay'ın Güneş etrafındaki yörüngesi. Güneş koordinat sisteminin merkezinde. (İlgilenenler için: x_a = x_d + r_a* cos[2*pi*(t/T_a)] , y_a = y_d + r_a* sin[2*pi*(t/T_a)]. t = zaman)
Dünyanın etrafında döndüğü için bir daire etrafında "S" şeklinde salınımlar bekliyordum aslında.
Ama Dünyanın Güneşe olan uzaklığının Dünyanın Ay'a olan uzaklığının yaklaşık 400 katı olduğu düşünüldüğünde bu salınımların farkedilmeyecek kadar küçük olacağını tahmin edebiliriz.
Şimdi de Dünya ve Ayın Güneş etrafındaki gerçek yörüngelerini üst üste koyup bakalım:
http://img60.imageshack.us/img60/2835/dunyaveaygercek2dj.jpg
Dünya ve Ay'ın Güneş etrafındaki yörüngeleri.
Yörüngeleri birbirinden ayırtetme imkanı var mı?
Bazı yerlerde renkler yer yer kendisini belli etsede...
Eğer samimi isek cevap: Hayır yörüngeleri ayırtedemeyiz! olmalıydı
Bunu şu şekildede ifade edebiliriz:
Eğer Dünyanın yörüngesi kusursuz bir daire ise Ay'ın yörüngesi, bu daire üzerinde, *
her metrede sadece 0,4 milimetrelik bir hata halinde görünecekti.
Veya başka bir deyimle Ayın yörüngesi kusursuz bir daireden her 2500 metrede sadece 1 metrelik bir sapma yapacaktı.
Veya yine başka bir ifade ile
Ayın yörüngesi kusursuz bir "çizgi" üzerinde ,her metrede sadece 0,4 milimetrelik bir hata olarak görünecek
veya her 2500 metrede sadece 1 metrelik bir sapma yapacaktı.
Takdir edersiniz ki bu ne bir hurma dalına (yoksa yaprağına mı?) benzetilebilir ne de herhangi eğri büğrü başka bir dala veya yaprağa.
Fırsat elime geçmişken
Ay'ın Dünyaya uzaklığını 10 katına çıkarayım ve Ay Dünya etrafında hala aynı zamanda ( = 27,322 günde) dönsün:
http://img60.imageshack.us/img60/7681/dunyaveay106qe.jpg
Peki 25 katına çıkarırsam ve Ay Dünya etrafında hala aynı zamanda dönüyorsa:
http://img60.imageshack.us/img60/1296/dunyaveay254gc.jpg
Ya 50 katına çıktığında ne olur?
http://img60.imageshack.us/img60/1369/dunyaveay509kv.jpg
Birazda güzel sanatlara el atsamıydım?
(100 katı)
http://img247.imageshack.us/img247/3530/dunyaveay1002rt.jpg
(389 katı. r_a = r_d)
Güneşin tam ortasından geçiyor. Keh keh keh.
http://img330.imageshack.us/img330/9246/dunyaveay389177075ir.jpg
(583 katı. r_a = 1,5*r_d)
http://img115.imageshack.us/img115/4969/dunyaveay5837656050tc.jpg
Şaka bir yana.
Eğer Ay'ın dünyaya olan uzaklığını sadece 10 veya 25 katına çıkarmış olsaydım...
Harun yahyanın kakalamak istediği şekle biraz benziyecekti Ay'ın yörüngesi.
Ama o zaman da meşhur uyanığımızın başına başka dertler açılacaktı.
Şu anda Dünyanın Ay'a uyguladığı çekim kuveti Ay'ın merkezkaç kuvetini tam olarak dengelediğinden, Ay bildiğimiz yörüngesinde kaıyor ve bu yörünge üzerinde hareketine devam ediyor.
Uzaklığı 10 (25) katına çıkardığımda Ay Dünya etrafında 10 (25) kat daha hızlı dönmüş olacaktı.
Bunun sonucu olarak Ay'ın merkezkaç kuveti (uzaklığın karesi ile orantılı olarak) 100 (625) katına çıkacaktı.
Ki Dünyanın çekim kuvetinin Ay'ı yörüngesinde tutması mümkün olmayacaktı.
Ay ve Dünyanın birbirleriyle bir daha görüşmemek üzere vedalaşmaları gerekecekti. Ve bizlerde o güzelim Ay'ımızı izleme zevkinden mahrum kalacaktık.
smile97
Doğayı sevmeme bir neden daha ekledim. O, doğa, HY ve ortakları gibi uyanıkların arzularına göre hareket etmiyor.
İnadına kendi kurallarını uyguluyor.
smile146
Sevgiler
Da Vinci
03-10-2005, 22:24
eline sağlık DreiMalAli. çok güzel bir çalışma olmuş. bir de şu "eski hurma dalı"nın nasıl birşey olduğunu, neye benzediğini görebilirsek çok sevineceğim.
Bu arada bu ayette de bir çeviri sahtekarlığı olabilir:
39- Ve ay için de muayyen zamanlarda konaklar takdîr ettik, her devrin sonunda, eski, kuru ve eğri hurma salkımının çöpüne döner.
Bu çeviri:
http://quran.al-shia.com/tr/meal/36.htm den alıntı.
Yukarıda anlatılan ayetle farklı anlamda gibi.
ayın yörüngesiyle dünyanın yörüngesi karşılaştırılmış aynı olduğu gösterilmiş.peki buna şekil üzerinde baktığın zaman da aynı şeyi görebilecek misin?ay güneşin etrafında düz bir şekilde dönmezyazdıklarından da bunun cevabını bulamadım.ay dünyadan bağımsız olarak düşünülürse cevap yörüngenin şekli bulunamaz.bu kadar cismin birbirine çarpmadan kendilerine belirlenmiş yörüngelerde ilerlemesi şaşırtıcı değil mi?peki bunu belirleyen ne,sadece aralarındaki çekim olabilir mi?
spartacus
13-06-2007, 16:41
bu kadar cismin birbirine çarpmadan kendilerine belirlenmiş yörüngelerde ilerlemesi şaşırtıcı değil mi?
çarpıyor olması ne kadar şaşırtıcı ise çarpmıyor olmasıda o kadar şaşırtıcıdır bunun içi satürn gezegenin halkasını incelemeniz yeterli, olmadı İç gezegeneler ile Dış gezegeneler denmesinin asıl nedeninede bakılabilir. Şaşırtıcı hiç bir şey yok.
Çünkü iki şey var madde ve hareket ve birbirlerine *olan etki ve tepki. Suyun akışkanlığı ve yer çekimi kuvvetine bakarak bak su ne kadarda güzel akıyor kıvrıla kıvrıla demek ile, aslında bu duurmun suyun gideyimde ben kıvrıla kıvrıla akayım demesi ile alakalı olmadığını anlamak kadar şaşırtıcıdır. Akışkanlık ve yer çekimi kuvvetinin geliş açısı(eğim) şaşkınlığı gidermeye yeterlidir.
bu kadar cismin birbirine çarpmadan kendilerine belirlenmiş yörüngelerde ilerlemesi şaşırtıcı değil mi?
Bu kadar cisim var olduğundan beri (büyük patlama veya gerçek ne ise o şekilde) hiç birbirine çarpmadan anında bu yörüngelere oturdularsa ve şu anda da evrenin hiçbir yerinde hiç bir çarpışma yoksa, tüm galaksiler, gezegenler, uyduları çarpışmadan yörüngelerinde devam etmişlerse ve ediyorlarsa üstteki cümlenizde haklı çıkabilirsiniz.
Ama bunlar hiç mi çarpışmadı gerçekten? Çarpışa çarpışa ufalanıp gitmediler mi, ay bir yerlerden kopup gelmedi mi buralara? Evrende herşey süt liman mı? Görebildiğimiz evren bu düzene carpışmalar neticesi gelmedi mi? Dünya başka gök cisimleriyle hala çarpışıyor olsaydı biz burada olabilir miydik?
Bu kadar cismin birbirine çarpmadan kendilerine belirlenmiş yörüngelerde ilerlemesi şaşırtı değil. Çünkü Bu kadar cisim, çarpışa çarpışa, ayrışa birleşe bu yörüngelere sahip oldu ve sabitlendi.
bu *kadar *cismin *birbirine *çarpmadan *kendilerine *belirlenmiş *yörüngelerde *ilerlemesi *şaşırtıcı *değil *mi? dikkat ederseniz cümlede anlatılan bugünkü konuma nasıl geldiğimiz değil,bu konumun nasıl devam ettiği.herşeyin bir başlangıcı olduğu gibi evrenin de bir başlangıcı olacaktır.bu da gerçekleşmiştir zaten zaman içerisinde birbirinden kopan cisimler bugünkü halini almış yörüngelerinde devam etmektedirler.buna lafım yok.merak ettiğim konu günümüzde düzenin nasıl bu kadar güzel devam ettiği ve bunun tesadüflerle nasıl sağlandığı.
Tesadüflerle sağlandığını hiç sanmıyorum.
Güneşin yakıtı bittiğinde mizan falan kalmayacak.
Şu anda evren zaten pekçok çarpışmaya da şahit olmaktadır. Yani orada da mizan yok...
Biz, mizanın sağlandığı bir zaman kesitinde var olduk sadece. Mesele bu. Bizden önce yoktu, olduğunda biz olduk, sonra yine olmayacak. O zaman da bu mizansızlık tesadüf olamaz mı diyeceğiz..
Hmm... :roll:
ziggurat
13-06-2007, 21:04
1999 yilimiydi yoksa 2000 yili mi iyi animsamiyorum,ATv de siyaset meydani programi seyrediyorduk.Orada Yasar Nuri Öztürk ve Soyadini animsayamadigim Prof.Hasan bey vardi.Hasan bey de Ilhiyat fakültesi proflarindan.Seyircilerden biri Yasar Nuri ye ve Hasan beye :batililar bilimi kurandan almis dogru mu diye bir soru yöneltiler.Hasan bey ise :biz ,Yasar Nuri ve ben 9 yasindan beri Arapcanin icindeyiz ve Kurani yeyüzünde iyi bilen iki kisiyiz.Kuranda öyle bilimsel birseyler olsa ilk önce Yasar Nuri ile ben bulurdum dedi ve gülüsmeler oldu.Islam yalanla yürüyor ve bu tür zirvalarda islami kurtarmak adina yapiliyor.Artik islam bir din olmaktan cikmis bir parti olmustur,siyaset olmustur.
birkaç kişi yüzünden İslam a leke sürmek ne kadar doğru tartışılır.yaşar nuri öztürk ojeyle namaz kılınabileceğini düşünen bi adam diğerinin soyadını bile hatırlamıyorsunuz.bilmemne şehrinin şu semtindeki insanın söyledikleri yüzünden bunu gruba mal etmek yanlıştır.zaten günümüzde de birkaç hoca görünümlü din sömürücüleri yüzünden dine karşı *insanların bakış açıları değişti.
ahuramazda
13-06-2007, 22:15
Yahu biri bana bu dünyayla, ayın problemleriyle ilgili niye şaşırmam gerektiğini anlatsın lütfen. Ay olayı şaşırtıcı... evrendeki bu düzen, karın nasıl oluştuğu, uzay yörüngeleleri şaşırtıcı...
Be arkadaşım Allahın varolabilmesi hiç mi şaşırtmıyor sizleri...
Bu evren nasıl böyle düzen içerisinde diye şaşırmamız gerekiyor da...
Allah gibi bir varlık nasıl varolabilir... bu şaşırtmıyor sizleri...
Düşünüyom, düşünüyom... yok ya...benim yaratana gereksinimim yok...
Şaşıracaksanız çifte standart yapmadan şaşırın... :)
birkaç kişi yüzünden İslam a leke sürmek ne kadar doğru tartışılır.yaşar nuri öztürk ojeyle namaz kılınabileceğini düşünen bi adam diğerinin soyadını bile hatırlamıyorsunuz.
peki ojeyle namaz kılınmaz ama kınayla kılınır mı?? o zamn ben diyorum ki kolyeyle de saatle de namaz kılınmaz. bana anlatır mısınız ojenin sakıncalarını? sonuçta her ikisi de süslenmek iyi görünmek için sürülüyor.oje insanın namahrem (kıçını başını) yerlerini mi gösteriyor?ben bir türlü anlamıyorum bu mantığı. belki de zaten mantıksız olduğu içindir *:roll: *peh
Şu Yaşar Nuri Hocaya bayılıyorum ben zaten :)
Çok radikal biri.
Dincilerin çoğu onu sevmez zaten.
Bir programda da hoca nikahı yaptırmanıza gerek yok artık resmi nikah var, eskiden resmi nikah olmadığı için o kurallar getirilmiş demişti. Hatta abdest almadan kuran okuyabilirsiniz yeter ki okuyun bile demişti. Bence Yaşar Hocam olayı çözmüş.
Be *arkadaşım *Allahın *varolabilmesi *hiç *mi *şaşırtmıyor *sizleri... * *
Bu *evren *nasıl *böyle *düzen *içerisinde *diye *şaşırmamız *gerekiyor *da... *
Allah *gibi *bir *varlık *nasıl *varolabilir... *bu *şaşırtmıyor *sizleri...
Allah'a inanan insanlar da düşünüyor,sanki körü körüne inanıyorlarmış gibi bir hava seziliyor yazdıklarınızda.insan ilk önce kendine sorar ben neyim nereden geldim diye.soru sormak,düşünmek insanın doğasında var.tabiki bana da garip geliyor gerek ahiret hayatı gerekse uzay..biz de sorguluyoruz herşeyi ama insan beyninin kısıtlı olduğu sadece belirli şeyleriş görüp duyabildiği gerçek.bi yerden sonra insanın mantığı devreye giriyor.kendiliğinden nasıl varulunabilir?bu kadar büyük bi tesadüf sonucu nasıl bu kadar güzel bir canlı ortaya çıkar diye düşünüyor insan.etrafa baktığımda da gördüklerim yetiyor zaten inanmam için.
oje su geçirmediğinden dolayı abdets alınmadan oje sürülmez-namaz için.kınaysa bu özelliği taşımıyor bildiğim kadarıyla.konunun süsle bir alakası yok yani.
Kotan,
Sen kendine ben neyim nerden geldim sorusunu sorduğunda cevabı kuranda buldun mu?
Seni yaradılış sebebin tatmin etti mi ? Bu dünyaya sınav için geldiğin düşüncesi sence mantıklı mı?
Merakımı giderirsen sevinirim
Teşekkür ederim
başta sunu söyleyim.yaratmak Allah'ın duyduğu ihtiyaçtan dolayı gerçekleşmemiştir.O'nun bizim ibadetlerimize ihtiyacı yoktur.tıpkı bir sanatçının eserini görmek istemesi gibi Allah'ın kendi güzellik ve mükemmelliğini görmek istemesinden kaynaklanır.Bize bunca nimeti veren Allah'a neden bizi yarattın demek nankörlük olsa gerek..
Allah'ı birşeye benzetmeye çalışmak bir süreden sonra saçma geliyor zaten.çünkü insanların benzetebileceği dev bir insan veya O'nun yarattığı başka bir varlıktır,daha ötesine geçemez.tıpkı sanatkar yaptığı sanata benzemediği gibi *Allah'la kulları arasında da benzerlik kurulamaz.
daha önce de belirttiğim gibi Allah'ın bizim ibadetlerimize ihtiyacı yoktur,bunu bizim iyiliğimiz için ısrarla emretmiştir.bir anne çocuğunun kötülüğünü istemeyeceği gibi O da kullarının kötülüğünü istemez.bu kadar şeyi düşündükten sonra var olmamızın amaçsız olduğunu düşünmek saçma geliyor. elbet bunun bu hesabı var.
dostum kotan bi kere varoldugunu savundugun tanrı bizi kendi suretınde yarattı...
hani var ya muhtara gidip bı nüfüs cuzda suretı ver diyon o ne verıyo üzerinde resmın ve bilgilerin olan bı evrak...
bak suret budur..
resim ve bilgi.....
yanı biz de tanrının suretiyiz yalanmı....
başta sunu söyleyim.yaratmak Allah'ın duyduğu ihtiyaçtan dolayı gerçekleşmemiştir.O'nun bizim ibadetlerimize ihtiyacı yoktur.tıpkı bir sanatçının eserini görmek istemesi gibi Allah'ın kendi güzellik ve mükemmelliğini görmek istemesinden kaynaklanır.Bize bunca nimeti veren Allah'a neden bizi yarattın demek nankörlük olsa gerek
* * böyle oldugunu nereden biliyorsunuz sayın kotan
* * sanki birlikte kararlaştırmış gibi anlatmışsınız. Allah 'ın edimine ve eylemine yorum getirecek bilgi ve birikimi nereden buldugunuz merak ediyorum. Şayet direkt kendisi size söylemediyse bunun böyle oldugunu nasıl bilebilirsiniz. Yoksa onu duyan mı var. Duyan varsa duyanın şahidi var mı.
* * *Siz yukarıdaki sorularıma net bir cevap veremezseniz kendinizi tanrı yerine koydugunuzu ya da şirk koştugunuz bilemiyorum fark edebiliyor musunuz.
* * saygılarımla
ayrıca sanatçılar genelde eserlerını satarlar...
görmek isteseler neden satsınlarki...
yoksa bizim sanatçı da bizi sattımı şeytana ha abimmm...
gaipten bı haber alabilirmisin kotan abim bi gel hele ya nurlanmış yüzünü dön bakalım bu yana...
sanatçı resmı yapıyo neden ihtiyaçtan maddi yada manevi ihtiyaçtan...
bak kenan paşa bilem resim yapıyo...
damakki ....
ya şunu söyleyim bak beni hebelehübü yarattı ve ben onun elçisiyim...
ama neden yarattı ihtiyaçtan....
kendini büyük görme arzusundan...
tapacak ayaklarına kapanacak birileri olsa fenamı olurdu...
olmazdı tabiii...
ama evdeki hesap hiç bi zaman çarşıya uymaz....
şimdi bana tanım diyoki yanı hebelehübü...
bu kotan ve onun gibilerin yaşamasına izin verme diyo ...
çünkü siz başka tanrılara inanıyomuşsunuz...
ama merak etme insani yönlerim agır bastgından hebelehübüyü gözden çıkardım...
uzktan kumanda kozmik ışınlardan dolayı çalışmadı yani...
artık herkes kendi yoluna...
haaa hebelehübüye mi noldu *
o başka deneyler peşinde * insandan zevk alamadı şimdi v formatında minsan ve tinsan projelerine agırlık verdi....
lakin biraz topraga ihtiyacı var.... *yapışkan ve özlü bi topraga bide legen....
malum yoktan apılmıyo...
ha deyince olmuyo bu işler....
çalışacan terleyecen yapacan... sonra oturur dinlenirsin....
yazıda kendimi tanrı yerine koymaya çalışmıyorum,aksine bu kadar emin konuşmamın nedeni O'nun varlığına kesin olarak inanmam olsa .şirk ortak koşma demektir.yazımın neresinden böyle bişey çıkardığınızı anlayamadım.
insana beyniüşünsün ve bazı doğruları bulsun diye verilmiş.somut delilleri olmayan şeylere inanyacağız veya bu yanlıştır diye birşey yoktur.görmediğimize inanmamız da mümkün.görmek gözün inanmak aklın görevidir.
dolfen kardeş tanrı bizi kendi suretinde yarattı derken de demek istedin biraz daha açar mısın?
tıpkı bir sanatçının eserini görmek istemesi gibi Allah'ın kendi güzellik ve mükemmelliğini görmek istemesinden kaynaklanır
dikkat edersen sanatçının eserini görme isteğini örnek verdim.sanatçının hayatını veya maddi manevi durumunu değil.
başta sunu söyleyim.yaratmak Allah'ın duyduğu ihtiyaçtan dolayı gerçekleşmemiştir.O'nun bizim ibadetlerimize ihtiyacı yoktur.tıpkı bir sanatçının eserini görmek istemesi gibi Allah'ın kendi güzellik ve mükemmelliğini görmek istemesinden kaynaklanır.Bize bunca nimeti veren Allah'a neden bizi yarattın demek nankörlük olsa gerek
* * sayın kotan
* * galiba anlatamadım. Yukarıdaki yazı sizin. Siz bunu ya yorum olarak anlattınız ki bu herhangi bir maddi temeli yok demektir ya da birilerinden duyup anlattınız. *Çünkü o kadar kesin anlatmışsınız ki. O halde size bu kesinligi saglayan ne ben onu merak ettim sadece.
* *
* * *saygılarımla
darkmessiah
14-06-2007, 02:10
çok sevgili allahınız insanları kendısıne ıbadet etsın dıye yaratmamıs mı yani. hehe cocukluktan beri hep boyle anlatıldı bole okudum. bana gore allah kocaman bı cocuk. once ınsanı yarattı ondan sonra baktıkı ınsanlar gsel gusel yasıyoo...(sıkıldı tabı bundan , sırf heyecen olsun dıye ) seytanı yaratıyor. her nasılsa seytanda melek ama atesten yaratmıs allahın bızzat kendısı...ısyan edıp onları kotu yola goturuyooo. (ufff amerıkan fılmı gıbı) hehehe. ama bıde seytanı allahın yarattıgını goz onune alınca akla nasıl oluyorda isyan edebiliyor gibisinden bi soru geliyor.... veya ateistlere atılan tas sizin yuregınız kapalıı, korelmıs falnada da .iste bi soru oldu.madem allah yarattıysa bizi o halde yüregimizi koreltende allah zımbırtısının kendısii...... *
hey allah bı ara gelde cayımı ic beaaa...
sonra *senin gonderdigin kitapla mangal neyim yaparız..(bu arada yaklasık 8 tane kuran yaktım ve bunların 2 sı ıle et pisirip yedim.. sizde deneyin cok lezzetli oluyorrr) İLAHİİ LEZZET :lol: *:lol: *:lol: *:lol:
tıpkı bir sanatçının eserini görmek istemesi gibi Allah'ın kendi güzellik ve mükemmelliğini görmek istemesinden kaynaklanır.
Bir sanatçı eserini niçin görmek ister?
Bir sanatçı niçin kendi güzellik ve mükemmelliğini görmek ister?
Bir psikiyatr bu sorulara çok daha doyurucu cevaplar verebilir. Ama ben de ucundan kıyısından bir iki şey söyleyebilirim sanırım.
Sanatçı TAKDİR edilmek ister. Yaptığı eserin BEĞENİLMESİNİ VE BUNUN DİLE GETİRİLMESİNİ ister. Çünkü sanatçının EGO'su vardır.
Kendine güveni olmayan insanlar en çok takdir edilmeyi ve pohpohlanmayı ve ne denli iyi, yetenekli, akıllı, mükemmel v.s. olduklarını duymayı isteyen insanlardır. Burada tatmin edilmemiş bir egonun ve biraz da belki aşağılık kompleksinin varlığını görebiliriz.
Sanatçıyı Tanrı olarak uyarladığımızda; Allah'ın tatmin edilmemiş bir EGOsu vardır deriz. "sen çok yücesin, sen çok büyüksün, sen ulusun" diyerekten sürekli anılmayı beklediğine göre KENDİNE GÜVENSİZ olduğunu ve başkalarının kendisine bu güveni kazandırmasını beklediğini de söyleyebiliriz.
İmzam tam da bunu söylemektedir. Bir yıldız, "sen parlaksın, sen büyüksün, sen muhteşemsin" denmesine ihtiyaç duymaz, o zaten öyle yücedir ki, ateş böceği sanılmak da onu ırgalamaz. Büyüklük bunu gerektirir.
Tanrıyı insani örneksemelerle açıklamaya çalışan herkes ona mutlaka ACZİYET yüklemektedir. Bunu fark etmeleri dileğiyle.
tıpkı bir sanatçının eserini görmek istemesi gibi Allah'ın kendi güzellik ve mükemmelliğini görmek istemesinden kaynaklanır.
evet Allah kendi mükemmelliğini eserlerinde görmek ister.yani insanların belirtilen kurallar dışına çıkmamalarını ister.(Kuran'da defalarca yer verilmiş.)tasavvufta da buna benzer bir görüş vardır.insanın kendinde bulunan kötü özelliklerden arınıp hakikate yani iyilik,güzellik,doğruluğa kavuşma düşüncesi..Allah da kendi maneviyatını kullarında görmek ister.bu sebeptendir ki onlara yol gösterici kitapları indirmiş,peygamberler aracılığıyla iyiye teşvik etmiştir.
Bu O'nun ibadetlerimize,O'na şükürler edip ne kadar büyük olduğunu söylememize ihtiyaç duyduğu anlamına gelmez.eğer Allah,egosunu tatmin etmeye çalışsaydı (haşa),sadece Kendine ibadet eden insanlar yaratırdı veya sadece melekleri yaratırdı.sonuçta melekler Allah'ın sözünden çıkmazlar.bu yüzdendir ki insanlara akıl vermiştir.ayrıca belirttiğiniz özellikler insana özgüdür.ayrıca insanı Yaratanı, insana özgü sıfatlarla yermeye çalışmak doğru değildir.yarattığı milyarlarca canlıdan biri olan sen,O'na kendi sınırlı düşüncelerinle sorgulamaya çalışıyorsun,komik doğrusu.
"Ve Ben,Cinleri ve insanları ancak Bana kulluk etsinler diye yarattım." tur suresi/56
"YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR "bizim burada bu konuyu tartışıyor olmamız da bana sözün ne kadar doğru olduğunu düşündürdü.
sayın darkmessiah
ayrıca şeytan bir melek değildir.bunu neye göre söylüyorsunuz bilmiyorum ama biryerlerden duyduğunuz kesin.bana sorarsanız size Kuran'dan deliller gösterebilirim.peki soruyorum sizin kanıtınız ne?kendi yaptıklarımızı kadere bağlamak doğru mu sizce?peki şu an Allah'ın emirlerini yerine getirmeye çalışan insanla senin farkın ne,ikinizi de vurmadı mı kader?
kendi yorumlarımla yanlış olan birşey kanıtlamaya çalıştığımı v.s.düşünmüyorum.yazdıklarımı Kuran'a hadislere borçluyum.
Saygılarımla
http://video.google.com/videoplay?docid=938392260190047810
"Şu Yaşar Nuri Hocaya bayılıyorum ben zaten Smile
Çok radikal biri.
Dincilerin çoğu onu sevmez zaten."
Arkadaslar,
Yasar Nuri Ozturk, yukaridaki videoda, resmen olum cezasini tekrar getirmekten bahsediyor. Biz suclulari vergimizle besliyoruz vs. vs. mantigi. Ifade, o mahluk sallanicak, herkes gorucek(!). Bir yandan APO'yu da asarim mesaji veriyor 8O
ölüm cezasını getirmektenmi yana !! şaşırmışmı bu adam !
Julietta
13-08-2007, 12:34
Maya dönemine ait 1000 yıllık bu kristal kuru kafa, tek bir blok kristal üzerine oyma olarak yapılmış. Nasıl yapıldığı hala anlaşılamayan kuru kafanın altından tutulan ışık, doğrudan göz çukurundan yansıyor. Bu teknolojinin bugün bile mümkün olmadığı söyleniyor.
İşte benim şüpheye düşme sebebim!
Böyle bir teknoloji eskiden varsa,o teknolojiyle bişeyler keşfedebilmek çok normal.
Julietta
13-08-2007, 12:38
Tamam bizi uzaylılar yarattı.