Orijinalini görmek için tıklayınız : Atmosferin Katmanları
ATMOSFERİN KATMANLARI
Kuran ayetlerinde evren hakkında verilen bilgilerden biri, gökyüzünün yedi kat olarak düzenlendiğidir:
Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O'dur. Sonra göğe istiva edip de onları yedi gök olarak düzenleyen O'dur. Ve O, herşeyi bilendir. (Bakara Suresi, 29)
Sonra, duman halinde olan göğe yöneldi... Böylece onları iki gün içinde yedi gök olarak tamamladı ve her bir göğe emrini vahyetti... (Fussilet Suresi, 11-12)
Kuran'da pek çok ayette kullanılan gök kelimesi tüm evreni ifade etmek için kullanıldığı gibi, Dünya göğünü ifade etmek için de kullanılır. Kelimenin bu anlamı düşünüldüğünde, Dünya göğünün, bir başka deyişle atmosferin, 7 katmandan oluştuğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Nitekim bugün Dünya atmosferinin üst üste dizilmiş farklı katmanlardan meydana geldiği bilinmektedir.19 Kimyasal içerik veya hava sıcaklığı ölçü alınarak yapılan tanımlamalarda, Dünya'nın atmosferi 7 katman olarak belirlenmiştir.20 Bugün halen 48 saatlik hava durumu tahminlerinde kullanılan ve "Limited Fine Mesh Model" (LFMII) olarak adlandırılan atmosfer modeline göre de atmosfer 7 katmandır. Modern jeolojik tanımlamalara göre atmosferin 7 katmanı şu şekilde sıralanmaktadır:
1- Troposfer
2- Stratosfer
3- Mezosfer
4- Termosfer
5- Ekzosfer
6- İyonosfer
7- Manyetosfer
Bu konuyla ilgili bir diğer mucizevi yön ise Fussilet Suresi'nin 12. ayetinde geçen "Her bir göğe emrini vahyetti" ifadesinde yer almaktadır. Yani ayette Allah'ın her tabakayı belli bir görevle görevlendirdiği belirtilmektedir. İleriki bölümlerde daha detaylı inceleyeceğimiz gibi, yukarıda saydığımız tabakaların her birinin insanların ve yeryüzündeki tüm canlıların yararı açısından çok hayati görevleri vardır. Yağmurların oluşmasından zararlı ışınların engellenmesine, radyo dalgalarının yansıtılmasından göktaşlarının zararsız hale getirilmesine kadar her tabakanın kendine özgü bir işlevi bulunmaktadır.
Aşağıdaki ayetler ise bize atmosferin 7 katmanının görünümü ile ilgili bilgi vermektedir:
"Görmüyor musunuz; Allah, yedi göğü birbirleriyle bir uyum (mutabakat) içinde yaratmıştır?" (Nuh Suresi, 15)
O, biri diğeriyle 'tam bir uyum' (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır... (Mülk Suresi, 3)
Bu ayetlerde Türkçeye "uyum" olarak çevrilen Arapça "tibakan" kelimesi, aynı zamanda "tabaka, bir şeyin uygun olan kapağı ve örtüsü" anlamlarına da gelir ki, üst katın alt kata uygunluğunu vurgular. Kelimenin çoğul kullanımında ise "tabaka tabaka" anlamı kazanmaktadır. Ayette tarif edilen tabaka tabaka halindeki gök, kuşkusuz atmosferi en mükemmel şekilde ifade eden açıklamalardır.
20. yüzyıl teknolojisi olmadan tespit edilmesi hiçbir şekilde mümkün olmayan bu bilgilerin, 1400 yüzyıl önce indirilmiş olan Kuran-ı Kerim'de açıkça bildirilmesi ise elbette ki çok büyük bir mucizedir.
http://www.kuranmucizeleri.com/bilimsel_mucizeler_19.html
islamacevap.net'ten alıntıdır:
Atmosferin "7 katmanlı" olmasıyla ilgili bilginin Kur'an da verildiği iddiası:
Ayetler:
Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O'dur. Sonra göğe istiva edip de onları yedi gök olarak düzenleyen O'dur. Ve O, herşeyi bilendir. (Bakara Suresi, 29)
"Görmüyor musunuz; Allah, yedi göğü birbirleriyle bir uyum (mutabakat) içinde yaratmıştır?" (Nuh Suresi, 15)
Bu ayetlerle atmosferin katmanları konusunun hiçbir ilgisi yoktur...Kur'an daki "yedi gök" ifadesinin ilgili hadislere de bakılırsa bambaşka konularla ilgisi olduğu görülür...
Harun Yahya sadece işine gelen ayetleri ve işine gelen kısımlarını yazmıştır.. Mesela aşağıdaki ayetlerde EN YAKIN GÖĞÜN YILDIZLARLA DONATILDIĞI YAZMAKTADIR:
67:5- Andolsun biz,en yakın göğü kandillerle donattık ve onları, şeytanlar için taşlamalar yaptık. Ve onlar için alevli ateş azabını hazırladık.
41:12- Böylece Allah onları iki günde yedi gök olmak üzere yerine koydu. Her göğe kendi işini bildirdi. Biz en yakın göğü kandillerle süsledik ve koruduk. İşte bu çok güçlü ve her şeyi bilen Allah'ın takdiridir. (görüldüğü gibi Kuran 7 gökten bahsettikten sonra en yakın göğü kandilerle donattık diyor!!!)
YILDIZLAR ATMOSFER KATMANLARINDA (hele EN YAKIN GÖKTE/troposferde)
OLAMAYACAĞINA GÖRE Kur'an'ın atmosferin katmanlarından bahsettiği iddiası çürür...
Kur'an daki 7 gök değimi bazı islam alimlerince "cennete giden 7 yol/gök" olarak yorumlanmıştır..
Ama 7 gök ile ilgili ifadeleri eski uygarlıklar da kullanmışlardır.
Eski putperest Araplar güneşin, ayın,Satürnün Jupiterin, Mars'ın ve Merkür'ün ve Venüs'ün gökteki bu 7 objenin ilahlar olduğuna inanıyorlardı(bu gezegenleri çıplak gözle görebiliyorlardı)
Haftada günler de bundan türemiştir...
İngilizcelerine dikkat edelim..
Saturday
Sunday to Sun (Dies Solis),
Monday to Moon (Dies Lunae),
Tuesday to Mars (Dies Martis),
Wednesday to Mercury (Dies Mercurii),
Thursday to Jupiter (Dies Jovis)
Friday to Venus (Dies Veneris).
Ayrıca Muhammed'in bu "7 gök" inancı Yahudilikte de bulunuyordu yani yeni birşey değildir..
Bu 7 göğün atmosfer katmanlarıyla ilgisi olmadığı bazı hadislerin bunları açıkça açıklamasıyla daha iyi anlaşılabilir...
Bence burda en önemli sorun ' en yakın gökte yıldızların bulunması' dır.
Kopernik'ten önceki evren modelinde yıldızlar en son katmanda (gökte) bulunmaktaydı.
Atmosferin katmanlarının 7 kat göğü anlatması kolayca çürütülecek bir safsatadan ibaretti.
Ben en yakın gökte yıldızları gösteren evren modeli şeması bulamadım. Arap astronomi bilginlerinin kuranı doğrulamak adına böyle bir çalışması olabilir.
Muhammed'in evreni oldukça büyük ve insanların yalnızca yakın göğü görebileceği şeklinde kurana soktuğu bu ifadenin kaynağını bulacak kişi, semavat safsatasınında çürütülmesinde büyük yararı dokunacaktır.
Da Vinci
10-09-2005, 12:47
Atmosfer sıcaklık bakımından 4 ana bölümden oluşur. Bunların üstünde kalan ve dünya yüzeyinden 500km uzaklıktan sonraki bölüme Ekzosfer denir. Bu katman artık atmosferin bitip uzayın başladığı bir bölümdür. Bunların dışında bazı özelliklerine göre 3 bölüm daha sayılabilir. İyonosfer, Ozon tabakası ve Magnetosfer. İyonosfer 60km ile 550km arasını kapsar, yani içine Mezosfer ve Termosferi alır. Ozon tabakası 10km ile 50km arasını kapsar. Yani bu 3 katmanı diğer katmanlardan ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu 3 katman diğerler ana katmanların belli bölümlerinde bulunan ve farklı özellikleri olan katmanlardır. Ama atmosfer genel olarak 5 tabakadan oluşur: Traposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer ve Ekzosfer
Da Vinci
http://img400.imageshack.us/img400/9646/post310892241306tf.jpg
exclusive
24-12-2005, 05:07
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Bu sitedeki müslümanların her lafımda beni yalancılıkla suçlamasından bıktım usandım.
Öldürmenin Haklı Gerekçesi Olurmu? (http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2360) başlığı altında "bence öldürmenin haklı gerekçesi olmaz" şeklindeki görüşümü beyan ettiğimde bile beni yalancılıkla suçlayan zihniyete allahtan akıl fikir diliyorum...
Bu yazıda da havakürenin katmanları hakkında farklı görüşleri aktarmayı amaçlıyorum ve kesinlikle "hava küre 7 katmandan oluşmaz" d e m i y o r u m...
Beni yalancılıkla suçlayacak arkadaşlar hangi sözümün, ne gerekçeyle yalan olduğunu, kaynak göstererek belirtmedikçe cevap alamayacaklar...
Gelelim meseleye...
İddiaya göre kuran gökyüzünün yani havakürenin(atmosphere) 7 kat olduğunu taa 1400 yıl önce bilmiştir ve bu bir mucizedir...
İddiaya cevap (mucizenin reddi):
Havakürenin katmanlarının keşfedilmesi öyle amerika kıtasının keşfi gibi bir keşif değildir. Daha çok enlem ve boylamların keşfine benzer. Enlem ve boylamlarda nasıl insanlar greenwich den başlayarak güneşin doğuşunda 4 dakikalık fark olan yerleri dünya üzerinde diklemesine çizgilerle işaretlemişlerse havaküre katmanlarını çeşitli kıstaslara göre ayırarak kendileri belirlemişlerdir. yani tamamen insan ürünü bir sınıflamadır.
Ayrıca herkes 7 katman görüşünde birleşmiş de değildir(farklı görüşlere birazdan değineceğiz)
Havaküre katmanlarının belirlenmesinde havanın yoğunluğu, nem oranı, gazların çeşitliliği ve oranları, güneş ışınlarının kırılması-dağılması ve havanın sıcaklığı gibi kıstaslar birer ayrım unsuru olarak kabul edilir ve bunlara göre bir sınıflandırma-ayrım yapma yoluna gidilir...
Sümerlerde ve eski mısırda da bu konuda başarılı araştırmalar olmasına ramen günümüzde batı bilminin kabul ettiğine en yakın araştırmayı eski hindistanda yaşamış bilimci Vimana Shastra yapmıştır. Hemde kurandan yaklaşık 1100 yıl kadar önce... http://www.bibliotecapleyades.net/vimanas/vimanas09.htm
Vimana Shastra çeşitli unsurları dikkate alarak farklı farklı sınıflandırmalar yapmıştır. Ancak bunlar arasında en göze çarpanı Avarthascha olarak adlandırdığı 5 katmanlı olandır. Kurandan yaklaşık 1100 yıl önce yapılan bu katmanlama sistemi hava yoğunluğunu esas belirleyici kabul etmesi bakımından günümüz havacılığında da aynen kabul edilen (her pilotun bilmesi gereken) sistemdir ve katmanları şöyledir...
1. Rekha patha – Shaktyavarta
2. Mandal – Vatavarta
3. Kaksha – Kiranavarta
4. Shaktipatha –Shaityavarta
5. Kendramandal – Gharshanavarta
Günümüz batı bilminde de genellikle 5 katman görüşü kabul edilir. Örneğin Amerikan NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) kuruluşu havaküreyi 5 katmana ayırır. http://www.centennialofflight.gov/essay/Dictionary/Atmosphere/DI139G1.htm
Batı üniversiteleri de genellikle 5 katmanı kabul eder. Örn: Michigan üniversitesi Atmosfer araştırma web sitesi... (The University of Michigan UCAR, University Corporation for Atmospheric Research)
http://www.windows.ucar.edu/tour/link=/earth/Atmosphere/layers.html
müslüman bilim adamları ise zaten bildiğiniz gibi 7 katman görüşünü savunurlar.
4 katman ve 6 katman görüşleri de oldukça yaygındır. Bunlar dışında da farklı kullanım amaçlarına yönelik envai çeşit sınıflama bulunur... Dediğimiz gibi hangi unsurların ne şekilde birer ayırt edici unsur olarak kullanılacağına göre bu sınıflandırmalar değişir. Örneğin bir metorolog kalkıp 0.1 derecelik ısı farkını ve gaz oranlarındaki %1'lik oynamaları (ve başka çok detaylı farklılıkları) birer ayırt edici unsur olarak kabul ederek havaküreyi 120 katmana ayırmayı da başarabilir...
Tabiki kuranı mucizelerle dolu bir kitap olarak görmek isteyenler havaküreyi kuranda yazdığı gibi 7 katmana ayırıp sonra da bu yaptıkları işe "mucize" demekte serbesttir... Bence mucize diye bişey yoktur heleki kuran gibi bir kitapta hiç yoktur...
Saygılar...
yine bir peşin hükümlülük görüyorum. yine bir reddetme piskolojisi. belki atmosferin tabakaları kuranda bildirilmemiş olabilir. kuranı kerimin bu kadar basit bir kitap olduğunu düşünüyormusunuz.
atmosferin 7 katman olduğu söylenir senin dediğin sitelerde 5 katman olduğu söyleniyo. senin iddia ettiğin hiç bir şey türkçe kaynaklı değil. o da ilginçtir. şimdi atmosferin 7 kat olduğunun ve bunun kuran mucizesi olduğunu bilmem. kuranda semadan bahseder. sema ise kainatın tümüdür. yani 7 kat sema sadece bir bilgidir. çünkü allah kuranda herşeyi açıklamıştır. sadece bizim algılayabileceğimiz herşeyi.
allah kuranda tüm kainattan bahsetmiştir. 7 kat göğün mucize olduğunu iddia edenler ise kuranı bir defa bile okuma zahmetine katlanmamış, amacı sadece kuranda mucize aramak olan iyi niyetli insanların ürünüdür. sende okumadığın için sadece mucizeleri reddetmeyi seçmişsin. bu durum mucize olarak iddia edenleri ve senin gibi mucizelri rededenleri ilgilendirir. kamil mümin sema denince evrenin tümü olduğunu idrak eder.
şimdi sema nedir ona geçelim.
sema: Gök yüzü. Asuman. Gök. Her şeyin sakfı. Gölgelik. Bulut ve emsali örtü.(Resul-i Ekrem'den (A.S.M.) şöyle rivayet olunmuştur. Sema'ya uruç buyurdukları zaman kale burçları gibi bir mevkide bir takım melâike görmüştü. Bunlar birbirlerinin yüzüne doğru, mütekabilen yürüyüp gidiyorlardı. Bunlar nereye gidiyorlar diye Resul-i Ekrem (A.S.M.) Cebrâil'e sordu. Cebrâil: Bilmiyorum. Ancak yaratıldığımdan beri ben bunları görürüm ve evvel gördüğümün bir tânesini bir daha görmem dedi. Onlardan birine, ikisi birden: "Sen ne zaman halk olundun" diye sordular. O da: "Bilmiyorum. Ancak Cenab-ı Hak her dörtyüz bin senede bir yıldız halk eder. Ben yaratıldığımdan beri de dörtyüz bin yıldız halk etti" diye cevap verdi. Melâikenin kesretini ve kudret-i ezeliyenin vüs'at-ı tecelliyatını anlamalı... E.T.)
Arabça olan "Semâ" kelimesi müennes ve müzekker olarak kullanılır. Müfred ve çoğul olarak da geçer. Çoğulu "Semavât"tır. Sema; lügatta bulut ve yağmura da denilir. Bu anlamda olan Semâ'nın çoğulu (Esmiye ve sümiyyün) olur.
müennes: Dişi. Müzekkerin mukabili. Gr: Hakiki, itibarî veya söylenişi cihetiyle "dişi" olan kelime.Müennes-i hakikî : Müzekker kelimenin sonuna bir "e-a" ilâve ederek yapılan kelime. Meselâ: (Kâtib: ): Erkek yazıcı. (Kâtibe: ): Kadın yazıcı.Sonu "e" ile biten kelimeler ekseriyetle müennestir. Muallime, Müdire, Sıddıka, Şahide gibi.
müzekker: Erkek, er. * Gr: Müennesin zıddı. Kelimeyi erkek gösteren. (İsim, zamir, sıfat, fiil).
Allah yedi semâ yaratmıştır. Bunlardan dünya seması bize en yakın sema yıldızlarla donatılmıştır:
saffat/6: İnna zeyyennes semaed dünya bi zinetinil kevakib
saffat/6: Bakınız biz o Dünya Semayı (o yakın Göğü) bir ziynetle donattık
"O Centauri" ismi verilen dünyaya en yakın yıldızın ışığı bize 4,3 ışık yılında gelir. Işığın saniyedeki hızı 300.000 km.dir.yapılan araştırmalara göre dünyaya en uzak yıldızın ışığı ise 15 milyar ışık yılında gelir. Yapılan araştırmalardan alınan neticelere göre, yıldızların bulunduğu dünya semasının çapı muhtemelen 15 milyar ışık yılıdır. Bugün evrenin yaşı yaklaşık 10 milyar yıl olarak hesaplanmaktadır (Prof. Dr. Cengiz Yalçın, Doç. Dr. Nuray Büjet, Modern Fizik ve Atom Fiziği, İstanbul 1981, s. 130).
Güneş sisteminde, yıldız olmayan dokuz gezeğen (seyyâre) vardır. Başka yıldızlar birer küçük ve daha büyük güneştirler. Son yıllarda modern astronomi araştırmalarıyla bazı yıldızların gezeğenlerinin olabileceğine dair bir takım ipuçları tesbit edilmiştir.
Güneş ve sistemine dahil gezeğenlerin yaşının 3 milyar yıl olduğu tahmin edilmektedir. Eddington'a göre evrenin muhtemel çapı 6 milyar ışık yılıdır (Prof. Dr. F. L. Breuseh. Genel Anorganik Kimya, Çev. Prof. Dr. E. Ulusoy, İstanbul 1976, s. 58-59). Fakat Arş ve Kürsî hariç yedi göğün çapı muhtemelen 70-100 milyar ışık yılına varabilir.
Kur'an-ı Kerim'in izahı ilmi araştırmalardan çıkan sonuca uygundur:
mülk/3: o ki yedi sema yaratmış birbiriyle mutabık, göremezsin o rahmânın yarattığında hiç bir nizamsızlık, haydi çevir gözü görebilirmisin hiç bir çatlak, bir kusur
bakara/255: " Allahın Kürsî'si gökleri ve yeri kuşatmıştır"
efendimiz (s.a.v)'den gelen bilgilerde belirtildiğine göre, yedi semanın Kürsî içindeki büyüklüğü bir kalkanın içine atılmış yedi dirhem gibidir. Kürsî de Arş'ın içinde bir çölün ortasına atılmış bir demir halka gibidir. Ebu Zer'in rivayet ettiği bir hadisinde Hz. Peygamber (s.a.v) bunların büyüklüğünü şöyle bir benzetme ile açıklamıştır:" Nefsim yedi kudretinde bulunan Allaha andolsun ki, yedi sema ve yedi arzın Kürsi'nin yanındaki büyüklüğü, ancak dünyanın bir çölünün ortasına atılmış bir halka gibidir. Arş'ın Kürsi ye nisbetle büyüklüğü de bu halkaya nisbetle çölün büyüklüğü gibidir" (İbn Kesir, Tefsîrul-Kurânil-Azim, Beyrut 1385/1966, I, 550).
saygılarımla.
Arafat arkadaşın dediği gibi Kur'an 7 kat gök derken sema-uzay kastedilir.
İslami çevreler-Harun Yahya vb. mucize ispatlayacaklar ya,atmosferi ele alırlar.
Şimdi ben başka yönden gireceğim.
O dönemde yaşayan bir insanın ve kutsal kitap vs.bilgisi olmayan insanın şöyle düşünmesi normal midir?
"Dünya, yani yer,yani arz, git git bitmeyen,kaz kaz sonu gelmeyen.
Yerin sonu yok mu acaba? Ya da en sonunda ne var?
Yerin altında ne var acaba?
Güneş, nasıl oluyorda hep doğudan doğuyor? Hep batıdan batıyor?
Nerden doğuyor nereye batıyor acaba?
Yoksa gece batıdan doğuya gidiyor da karanlıkta görmüyor muyuz?
Gökte yer kadar büyük mü acaba?Ucu bucağı gözükmüyor.Yerin üstünü kubbe gibi kaplamış.Ne kadar çok yıldız var.Daha da yukarılarda ne var acaba?Göklerin sonunda ne var?
Bu yıldızlar,güneş nasıl yukarıda öyle asılı gibi durabiliyorlar.Niye yerin üstüne düşmüyor yıldızlar?Onları tutan bir şey mi var?
Yıldızların hepsi şu koca denizi doldurur mu acaba? Yok yok doldurmaz,deniz çok derin.
Bu gökler,bu arş acaba zamanında su doluyduda.gökle yer daha sonra birleşti mi acaba?
Koca bir cennet olsa,şu gökler kadar büyük, yer kadar büyük ne muhteşem olurdu?"
Şimdi bu adam Kur'an'a göre ne kadar cahildir? Ya da bugünkü bir müslümanla kozmoloji bilgisi bir tutulabilir mi?
exclusive
25-12-2005, 04:09
mucizeleri reddetmeyi seçmişsin. bu durum mucize olarak iddia edenleri ve senin gibi mucizelri rededenleri ilgilendirir.
Doğrudur arkadaşım, zaten ben aksini iddia etmedim ki... Senin böyle bir mucize iddian yoksa ne ala... Bir arkadaş "muhammed madem okuma yazma bilmiyordu, atmosferin 7 katman olduğunu nerden bildi?" şeklinde bir soru sormuştu bende cevapladım.
...7 kat göğün mucize olduğunu iddia edenler ise kuranı bir defa bile okuma zahmetine katlanmamış... ...sende okumadığın için...
Atmosferin katman katman sınıflandırılması hakkındaki bir yazıdan benim kuranı okumadığım sonucunu nasıl çıkarmışsın bilmiyorum ama ben kuranı okudum. Hatta incili de okudum ve bu 7 sema hikayesinin incilde isa nın sırf kafiye olsun diye uydurduğu 7 cennet (seven heaven) dan uyarlama olduğunu düşünüyorum.
...Fakat Arş ve Kürsî hariç yedi göğün çapı muhtemelen 70-100 milyar ışık yılına varabilir.
Burada kastedilen "Arş", "Kürsi" ve en önemlisi "yedi gök" tam olarak nedir??? (adamlar çapı hakkında tahminde bile bulunmuşlar--buradan bana malzeme çıkar :)) Cevabını sabırsızlıkla bekliyorum...
ARŞ: Allahü teâlânın yarattığı en büyük varlık. Yedi kat göklerin ve kürsînin üstünde olup, halk (madde) âleminin sonu, emr (maddesizlik) âleminin başlangıcı. Arşullah, Arş-ı mecîd ve Arş-ı a'lâ da denir.
Âyet-i kerîmede meâlen buyruldu ki:
Allahü teâlâ, gökleri ve yeri altı günde yarattı. (Bundan evvel ise) Arş'ı su üzerinde idi.
( Hûd sûresi: 7)
Bu âyet-i kerîme, suyun, yerden ve göklerden önce yaratıldığını gösteriyor. Demek ki, Arş, yerin yapısında olmadığı gibi, göklerin yapısına da benzemez. Yere ve göke benzer tarafı yoktur. Ancak Arş, yerden ziyâde göklere benzer. Bunun için göklerden sayılmaktadır.
(Ahmed Fârûkî)
Yedi sınıf kimseyi Allahü teâlâ hiç bir gölge bulunmayan günde, Arş'ın gölgesinde gölgelendirir: (Bu kimseler) Adâletli devlet başkanı, gençliğini ibâdetle geçiren, kalbi mescidlere bağlı olan, Allah rızâsı için birbirini sevip bir araya gelen ve bu sevgi ile ayrılan, güzel bir kadın kendini çağırdığı zaman; "Ben Allah'tan korkarım!" diyen, sağ elinin verdiği sadakayı, sol eli bilmeyecek şekilde gizli veren ve yalnız iken Allahü teâlâyı zikredince (anınca), Allah korkusundan ağlayan. (Hadîs-i şerîf-Buhârî, Müslim)
Arş-ı a'lâ, Allahü teâlânın şaşılacak mahlûklarından (yarattıklarından) biridir ve mahlûkların en şereflisidir. Her şeyden daha sâf ve nûrludur. (İmâm-ı Rabbânî)
Namazın kıblesi Kâbe olduğu gibi, duânın kıblesi de, Arş'tır. Bunun için duâda eller kaldırılıp, avuç içleri semâya doğru açılır. (İmâm-ı Gazâlî)
KÜRSİ: Allahü teâlânın azameti, kudreti ve büyüklüğünü gösteren ve Arşın altında olduğu bildirilen Allahü teâlânın yarattığı en büyük varlıklardan biri.
Allahü teâlâ, âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:
O'nun (Allahü teâlânın) Kürsîsi, göklerden ve yerden geniştir. (Bekara sûresi: 255) Kürsî, âlem-i halktan (madde âleminden) olup, göklerden ayrı olarak yaratıldığı için, bu altı günün dışında yaratılması lâzım gelir. Nitekim, âlem-i halktan olan su, altı günün dışında ve daha önce yaratıldı. (Ahmed Fârûkî)
Yedi kat gök, yedi kat yer, Arş ve Kürsî, var olan ne varsa hepsi, Allahü teâlânın kudretindedir; O'nun emrine boyun eğmiştir. O'ndan başka kimsenin elinde bir kuvvet yoktur.
Allahü teâlânın, yaratılmışlardan hiçbir yardımcı ve ortağı yoktur. (Sâvî, Kurtubî)
sen sorunun cevabını aldın. sen atmosferi 5 katman kabul etmisşin bazılarıda 7 katman kabul etmiş. kuranla bir alakası yoktur. kat katman olduğu beni ilgilendirmez. ben yanlızca kuranıkerimde ki sema'nın ne olduğunu açıkladım. allah kuranda en yakın sema'yı yıldızlarla donattığını söylemiştir. yıldızlarla donatılmış olan semada bizim bildiğimiz uzaydır. kuran gibi bir kitapta mucize olamıyacağınını söylemişisn. buna katılmıyorum. allahın kitabı olduğu için savunmuyorum. bu kitap 1400 yıllık ilginç bir kitaptır. allahın kitabı olmasa bile bu kitap irdelenir. sırf allah düşmanlığı yapmak için 1400 senlik arapların en büyük eserini sende araştır.
Namazın kıblesi Kâbe olduğu gibi, duânın kıblesi de, Arş'tır. Bunun için duâda eller kaldırılıp, avuç içleri semâya doğru açılır. (İmâm-ı Gazâlî)
Yahu hani allah sonsuzdu, yeri ve mekanı yoktu, o her yerde vardı tanımı gereği? Onu, yukarıda, yedi kat semanın üstündeki, arş adında bir mevkiye sığdırdınız. Nasıl oldu bu iş böyle anlatın da öğrenelim bari?
her soruyu cevaplamaya hazırım. ama konumuz sema. daldan dala atlamayalım. dua olayını farklı bi başlık altında tartışırız.
1)Atmosferin "7 katmanlı" olmasıyla ilgili bilginin Kur'an da verildiği iddiası:
Ayetler:
Bu ayetlerle atmosferin katmanları konusunun hiçbir ilgisi yoktur...Kur'an daki "yedi gök" ifadesinin ilgili hadislere de bakılırsa bambaşka konularla ilgisi olduğu görülür...
Mesela aşağıdaki ayetlerde EN YAKIN GÖĞÜN YILDIZLARLA DONATILDIĞI YAZMAKTADIR:
67:5- Andolsun biz,en yakın göğü kandillerle donattık ve onları, şeytanlar için taşlamalar yaptık. Ve onlar için alevli ateş azabını hazırladık.
41:12- Böylece Allah onları iki günde yedi gök olmak üzere yerine koydu. Her göğe kendi işini bildirdi. Biz en yakın göğü kandillerle süsledik ve koruduk. İşte bu çok güçlü ve her şeyi bilen Allah'ın takdiridir. (görüldüğü gibi Kuran 7 gökten bahsettikten sonra en yakın göğü kandilerle donattık diyor!!!)
YILDIZLAR ATMOSFER KATMANLARINDA (hele EN YAKIN GÖKTE/troposferde)
OLAMAYACAĞINA GÖRE Kur'an'ın atmosferin katmanlarından bahsettiği iddiası çürür...
Kur'an daki 7 gök değimi bazı islam alimlerince "cennete giden 7 yol/gök" olarak yorumlanmıştır..
Ama 7 gök ile ilgili ifadeleri eski uygarlıklar da kullanmışlardır.
Eski putperest Araplar güneşin, ayın,Satürnün Jupiterin, Mars'ın ve Merkür'ün ve Venüs'ün gökteki bu 7 objenin ilahlar olduğuna inanıyorlardı(bu gezegenleri çıplak gözle görebiliyorlardı)
Haftada günler de bundan türemiştir...
İngilizcelerine dikkat edelim..
Saturday
Sunday to Sun (Dies Solis),
Monday to Moon (Dies Lunae),
Tuesday to Mars (Dies Martis),
Wednesday to Mercury (Dies Mercurii),
Thursday to Jupiter (Dies Jovis)
Friday to Venus (Dies Veneris).
Ayrıca Muhammed'in bu "7 gök" inancı Yahudilikte de bulunuyordu yani yeni birşey değildir..
Bu 7 göğün atmosfer katmanlarıyla ilgisi olmadığı bazı hadislerin bunları açıkça açıklamasıyla daha iyi anlaşılabilir...
Astrahan
27-12-2005, 19:56
Kuran'da pek çok ayette kullanılan gök kelimesi tüm evreni ifade etmek için kullanıldığı gibi, Dünya göğünü ifade etmek için de kullanılır. Kelimenin bu anlamı düşünüldüğünde, Dünya göğünün, bir başka deyişle atmosferin, 7 katmandan oluştuğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Nitekim bugün Dünya atmosferinin üst üste dizilmiş farklı katmanlardan meydana geldiği bilinmektedir.19 Kimyasal içerik veya hava sıcaklığı ölçü alınarak yapılan tanımlamalarda, Dünya'nın atmosferi 7 katman olarak belirlenmiştir.20 Bugün halen 48 saatlik hava durumu tahminlerinde kullanılan ve "Limited Fine Mesh Model" (LFMII) olarak adlandırılan atmosfer modeline göre de atmosfer 7 katmandır. Modern jeolojik tanımlamalara göre atmosferin 7 katmanı şu şekilde sıralanmaktadır:
1- Troposfer
2- Stratosfer
3- Mezosfer
4- Termosfer
5- Ekzosfer
6- İyonosfer
7- Manyetosfer
Bu konuyla ilgili bir diğer mucizevi yön ise Fussilet Suresi'nin 12. ayetinde geçen "Her bir göğe emrini vahyetti" ifadesinde yer almaktadır. Yani ayette Allah'ın her tabakayı belli bir görevle görevlendirdiği belirtilmektedir. İleriki bölümlerde daha detaylı inceleyeceğimiz gibi, yukarıda saydığımız tabakaların her birinin insanların ve yeryüzündeki tüm canlıların yararı açısından çok hayati görevleri vardır. Yağmurların oluşmasından zararlı ışınların engellenmesine, radyo dalgalarının yansıtılmasından göktaşlarının zararsız hale getirilmesine kadar her tabakanın kendine özgü bir işlevi bulunmaktadır.
Aşağıdaki ayetler ise bize atmosferin 7 katmanının görünümü ile ilgili bilgi vermektedir:
O, biri diğeriyle 'tam bir uyum' (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır... (Mülk Suresi, 3)
Bu ayetlerde Türkçeye "uyum" olarak çevrilen Arapça "tibakan" kelimesi, aynı zamanda "tabaka, bir şeyin uygun olan kapağı ve örtüsü" anlamlarına da gelir ki, üst katın alt kata uygunluğunu vurgular. Kelimenin çoğul kullanımında ise "tabaka tabaka" anlamı kazanmaktadır. Ayette tarif edilen tabaka tabaka halindeki gök, kuşkusuz atmosferi en mükemmel şekilde ifade eden açıklamalardır.
20. yüzyıl teknolojisi olmadan tespit edilmesi hiçbir şekilde mümkün olmayan bu bilgilerin, 1400 yüzyıl önce indirilmiş olan Kuran-ı Kerim'de açıkça bildirilmesi ise elbette ki çok büyük bir mucizedir.
Sonra, duman halinde olan göğe yöneldi... Böylece onları iki gün içinde yedi gök olarak tamamladı ve her bir göğe emrini vahyetti... (Fussilet Suresi, 11-12)
20. yüzyıl teknolojisi olmadan tespit edilmesi hiçbir şekilde mümkün olmayan bu bilgilerin, 1400 yüzyıl önce indirilmiş olan Kuran-ı Kerim'de açıkça bildirilmesi ise elbette ki çok büyük bir mucizedir
Sayın Astrahan sanırım yukarıdaki yazımı okumadınız.... :)
7 KAT GÖK VE YER'in tevili daha gelmemiştir.Onun için sadece yorum yapılabilir..yorumlarda Kur'an'ın geneline mutabık olmalı..Şahsen benim bildiklerimde anladığım şey 7 kat göğün atmosfer tabakaları olmadığıdır..Başka bi ayette 7 kat göğü ve yerdende bir okadarını yaratn Allah'tır..var..misli olaral aldığınızda bu 7 gök gibi 7 yerin olduğu ve o yerlerinde seması olduğu şeklindedir. Başka bir ayette her semaya görevini bildirdi gibi bir ayet olması lazım..yani semalar var..arzlar var..o arzların herbirinin semaları var..Allah'u a'lem..
Kemal_Salleyte
12-02-2006, 13:48
1) 4 katman 7 degil
2) Miraca atif: Peygamber 7 kat goke burakla cikip 7. gokte Allahla gorustu cennet cehennemi gordu, atmosferin hemen disinda mi?
3) Pre-kopernikan kozmolojiye atif: http://www.ateizm.org/HTML_II/forum/index.php?s=ff5d9c3046f858afd3326588c827d42b&showtopic=11506
exclusive
12-02-2006, 14:02
Bu konuyu araştırdığımda 2 enteresan bilgiye rastladım.
1. Atmosferin katmanları hakkındaki ilk çalışmalar kurandan çok uzun süre önce Hindistanda yaşamış biri tarafından yapılmış ve atmosfer 5 katmana ayrılmış. Günümüzde pilotlara öğretilen atmosfer sınıflandırması da bu ilk sınıflandırmanın aynısıdır.
2. Atmosferin katmanları kesin ayrımlara dayanmaz, bir bilim adamı hangi kıstasları esas almışsa ona göre çok farklı sayıda katman sınıflandırması yapabilir. Bugün 4,5,6,7,8 gibi çeşitli sayıda katmanların olduğunu söyleyen farklı görüşler olmasını sebebi budur. Çok detaylı bir ayrıma ihtiyaç duyan bir bilimci atmosferi 100 katmana dahi ayırabilir. Bu sınıflandırmalar içinde en önemlisi hava yoğunluğunu en belirgin kıstas sayan 5 katman görüşüdür, bu yüzden her pilotun bilmesi gereken, uçağın havada kalması için hayati önemi olan görüş budur. Nasa'ya ve Amerikan Havacılık Dairesi'ne göre atmosferde 5 katman vardır...
exclusive
12-02-2006, 14:08
Daha detaylı olarak aktarayım istedim...
Havakürenin katmanlarının keşfedilmesi öyle amerika kıtasının keşfi gibi bir keşif değildir. Daha çok enlem ve boylamların keşfine benzer. Enlem ve boylamlarda nasıl insanlar greenwich den başlayarak güneşin doğuşunda 4 dakikalık fark olan yerleri dünya üzerinde diklemesine çizgilerle işaretlemişlerse havaküre katmanlarını çeşitli kıstaslara göre ayırarak kendileri belirlemişlerdir. yani tamamen insan ürünü bir sınıflamadır.
Havaküre katmanlarının belirlenmesinde havanın yoğunluğu, nem oranı, gazların çeşitliliği ve oranları, güneş ışınlarının kırılması-dağılması ve havanın sıcaklığı gibi kıstaslar birer ayrım unsuru olarak kabul edilir ve bunlara göre bir sınıflandırma-ayrım yapma yoluna gidilir...
Sümerlerde ve eski mısırda da bu konuda başarılı araştırmalar olmasına ramen günümüzde batı bilminin kabul ettiğine en yakın araştırmayı eski hindistanda yaşamış bilimci Vimana Shastra yapmıştır. Hemde kurandan yaklaşık 1100 yıl kadar önce... http://www.bibliotecapleyades.net/vimanas/vimanas09.htm
Vimana Shastra çeşitli unsurları dikkate alarak farklı farklı sınıflandırmalar yapmıştır. Ancak bunlar arasında en göze çarpanı Avarthascha olarak adlandırdığı 5 katmanlı olandır. Kurandan yaklaşık 1100 yıl önce yapılan bu katmanlama sistemi hava yoğunluğunu esas belirleyici kabul etmesi bakımından günümüz havacılığında da aynen kabul edilen (her pilotun bilmesi gereken) sistemdir ve katmanları şöyledir...
1. Rekha patha – Shaktyavarta
2. Mandal – Vatavarta
3. Kaksha – Kiranavarta
4. Shaktipatha –Shaityavarta
5. Kendramandal – Gharshanavarta
Günümüz batı bilminde de genellikle 5 katman görüşü kabul edilir. Örneğin Amerikan NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) kuruluşu havaküreyi 5 katmana ayırır. http://www.centennialofflight.gov/essay/Dictionary/Atmosphere/DI139G1.htm
Batı üniversiteleri de genellikle 5 katmanı kabul eder. Örn: Michigan üniversitesi Atmosfer araştırma web sitesi... (The University of Michigan UCAR, University Corporation for Atmospheric Research)
http://www.windows.ucar.edu/tour/link=/earth/Atmosphere/layers.html
müslüman bilim adamları ise zaten bildiğiniz gibi 7 katman görüşünü savunurlar.
4 katman ve 6 katman görüşleri de oldukça yaygındır. Bunlar dışında da farklı kullanım amaçlarına yönelik envai çeşit sınıflama bulunur... Dediğimiz gibi hangi unsurların ne şekilde birer ayırt edici unsur olarak kullanılacağına göre bu sınıflandırmalar değişir.
Ben soruyorum Kuran nezaman nazil oldu
Bunlar açıklandıktan sonra bikaç bilimadamı tarafındanmı yazıldı yoksa? (haşaa)
"Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah'ın her şeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah'ın ilmiyle her şeyi kuşattığını bilmeniz, öğrenmeniz için" (Talak Suresi, 12)
Dünya atmosferinin yapısı, Kuran'ın işaret ettiği gibi, başlıca yedi bölümden meydana gelir. Atmosferde katları birbirinde ayıran yüzeyler bulunmaktadır. Encyclopedia Americana'nın (9/188) verdiği bilgiye göre, sıcaklığa bağlı olarak yerden itibaren şu katlar sıralanır.
1.Kat - Troposfer: Kalınlığı kutuplarda 8 km. ekvatorda 17 km'ye kadar ulaşır. Bu kat bulutların büyük bir bölümünü kapsar. Sıcaklık yükseltiye bağlı olarak kilometrede 6.5°C azalır.Bu katmanın tropopoz diye adlandırılan ve hızlı hava akımlarının olduğu kısımda sıcaklık -57°C’de sabit kalır.
2.Kat - Stratosfer: 50 km yüksekliğe ulaşır. Burada mor ötesi ışınlar soğurulduğu için ısı açığa çıkar ve sıcaklık 0°C’ye kadar yükselir. Bu soğurma sırasında ısının yanında dünya için hayati önem taşıyan ozon tabakası da ortaya çıkar.
3.Kat - Mezosfer: Yüksekliği 85. km'ye kadar çıkar. Burada sıcaklık -100 C’ye iner.
4.Kat - Termosfer: Sıcaklık giderek yavaşlayan bir tempoda artar.
5.Kat -İyonosfer:Bu bölgedeki gazlar iyon halinde bulunur. Radyo dalgalarının iyonosfer tarafından tekrar dünyaya gönderilmesi sayesinde yeryüzündeki iletişim sağlanır.
6.Kat - Ekzosfer:500 ila 1000. km'nin ötesinde, özellikleri tamamen güneşin etkinliklerine göre değişen tabakadır.
7.Kat - Manyetosfer: Burası dünyanın manyetik alanın kapladığı büyük bir boşluğu andıran alandır. Enerji yüklü atom altı parçacıklar Van Allen Kuşakları olarak adlandırılan bölgelerde tutulur.
Aynı kaynakta sayıldığı üzere yer kabuğunun katmanları da 7 bölümden oluşur:
1.Kat Litosfer(su)
2.Kat Litosfer(kara)
3.Kat Astenosfer
4.Kat Üst manto
5.Kat Alt manto
6.Kat Dış çekirdek
7.Kat İç çekirdek
Yağmurların oluşması için gerekli evrelerin neler olduğu ancak 1935’te hava radarlarının keşfiyle ortaya çıkarıldı. Buna göre yağmur 3 evreden geçerek oluşuyordu: Birincisi rüzgarın oluşması, ikincisi bulutların meydana gelmesi, üçüncüsü yağmur damlacıklarının ortaya çıkışı.
Kuran'da yağmurun oluşması ile ilgili olarak aktarılanlar da, sözkonusu bilimsel bulgularla büyük bir paralellik gösteriyor:
"Allah rüzgarları gönderir (1. evre), böylece bir bulut kaldırır da onu nasıl dilerse gökte yayıp dağıtır ve onu parça parça kılar (2. evre); nihayet onun arasından yağmurun akıp çıktığını görürsün (3. evre). Sonunda kendi kullarından dilediğine verince hemen sevince kapılıverirler. " (Rum Suresi, 48)
Kuran, yağmurun "tatlı" oluşuna da dikkatimizi çekmektedir:
"Şimdi siz, içmekte olduğunuz suyu gördünüz mü? Onu sizler mi buluttan indiriyorsunuz, yoksa indiren Biz miyiz? Eğer dilemiş olsaydık onu tuzlu kılardık; şükretmeniz gerekmez mi?" (Vakıa Suresi, 68-70)
"... Size tatlı bir su içirmedik mi?" (Mürselat Suresi, 27)
"Sizin için gökten su indiren O’dur; içecek ondan, ağaç ondandır (ki) hayvanlarınızı onda otlatmaktasınız. " (Nahl Suresi, 10)
Bilindiği gibi, yağmur suyunun kaynağı buharlaşmadır ve buharlaşmanın %97’si "tuzlu" okyanuslardan olmaktadır. Oysa yağmur tuzsuzdur. Yağmurun tatlı olmasının sebebi Allah'ın koyduğu başka bir kanundur. Bu kanuna göre, su, ister tuzlu denizlerden, ister mineralli göllerden, ya da çamurların içinden buharlaşsın yanında başka hiçbir yabancı madde taşımaz. "Biz, gökten tertemiz su indirdik..." (Furkan Suresi, 48) hükmü gereği, duru ve tertemiz bir biçimde yere iner.
Yani allah manyetosferde mi oturuyor?Bu saydiklarin cennetin katlari degil mi?
Sen hakikaten muthis birseysin .
Cennetin katlarıı anlamını nasıl hangi anda düşünerek çıkardın anlamadım
Bu saydiklarin cennetin katlari degil mi demişin
Bu düşüncende samimimisin yoksa ölesinemi yazıyosun:)
Başlığı ve yazıyı iyi okumanıı öneririm
Atmosfer başlıca 7 bölümden meydana gelmez, 15 bölüm vardır, hepsi de nefes almamız için çok çok önemlidir.
1 - Troposfer
2 - Stratosfer
3 - Mesosfer
4 - Thermosfer
5 - Exospfer
6 - Tropopause
7 - Stratopause
8 - Mesopause
9 - Exobase
10 - Ionospfer
11 - Exosfer
12 - Magnetosfer
13 - Ozon tabakası
14 - Üst Atmosfer
15 - Van Allen radyasyon kemeri
Yer kabuğunun katmanlarına gelince, 7 değil 5 adettir.
1 . İç Çekirdek
2 - Dış Çekirdek
3 - Alt Manto
4 - Üst Manto
5 - Yerkabuğu
Litosfer (taşküre) ayrı bir katman değildir; Yerküre ve Üst Manto'nun belli bir bölümünü temsil eder.
Astenosfer ayrı bir katman değildir; Üst Manto'nun Litosfer altında kalan bölümüne kullanılan addır.
Konu hakkında daha fazla aydınlanmanız için en az Kur'an uzunluğunda bir Jeoloji kitabı öneririm.
Atmosferde katları birbirinde ayıran yüzeyler bulunmaktadır. Encyclopedia Americana'nın (9/188)
Kitap ismi verildi herşey açık neyi sürdürmeye çalışıyosun Kuran da yalanmı var demek istiyosun?
Al buda Van Allen kuşakları iyice okumanı yine tavsiye ederim bana Kuran uzunluğunda kitapp tavsiye etme
DÜNYANIN KORUNMUŞ TAVANI:
ATMOSFER VE VAN ALLEN KUŞAKLARI
Biz çoğunlukla pek farkında olmayız, ama her gezegene olduğu gibi dünyaya da çok sayıda göktaşı düşmektedir. Diğer gezegenlere düştüklerinde dev kraterler açan bu göktaşlarının dünyaya zarar vermemelerinin nedeni, gezegenimizi saran atmosferin düşmekte olan göktaşlarına karşı büyük bir direnç göstermesidir. Göktaşı bu dirence fazla dayanamaz ve sürtünmeden dolayı yanarak büyük bir kütle kaybına uğrar. Böylece, büyük felaketlere yol açabilecek bu tehlike, atmosfer sayesinde savuşturulmuş olur.
Kuran, atmosferin yaratılışındaki bu özelliği şöyle ifade ediyor:
"Gökyüzünü korunmuş bir tavan kıldık, onlar ise bunun ayetlerinden yüz çevirmektedirler." (Enbiya Suresi, 32)
Gökyüzünün "korunmuş bir tavan" oluşunun en önemli örneklerinden biri dünyayı saran manyetik alandır. Atmosferin en üst tabakası "Van Allen" adı verilen bir manyetik kuşaktan oluşur. Bu kuşak dünyanın çekirdeğinin sahip olduğu özellikler nedeniyle ortaya çıkmıştır.
Çekirdek, demir ve nikel gibi manyetik özelliği olan ağır elementleri içerir. Ancak bunlardan daha önemlisi çekirdeğin iki farklı yapıdan oluşmuş olmasıdır: İç çekirdek katı, dış çekirdek ise sıvı haldedir. Çekirdeğin bu iki katmanı birbiri etrafında hareket eder. Bu hareket ağır metaller üzerinde bir çeşit mıknatıslanma etkisi yaparak bir manyetik alan oluşturur. İşte Van Allen Kuşakları bu manyetik alanın, atmosferin en dışına kadar ulaşan bir uzantısıdır. Bu manyetik alan sayesinde dünya, uzaydan gelebilecek olan tehlikelere karşı korunmuş olur.
Bu tehlikelerin en önemlilerinden biri, "Güneş rüzgarları"dır. Güneş, dünyaya ısı ve ışıktan başka, radyasyon ile beraber saatteki hızı 1.5 milyar kilometreyi bulan, proton ve elektronlardan oluşan bir rüzgar da gönderir.
Güneş rüzgarları, dünyanın 40.000 mil uzağında manyetik halkalar çizen Van Allen Kuşakları'ndan geçemezler. Parçacık yağmuru şeklindeki Güneş rüzgarı, bu manyetik alanla karşılaşır ve ayrılarak bu alanın çevresinden akar.
Güneşten gelen X ve ultraviyole ışınlarının büyük bölümü ise atmosfer tarafından emilmektedir. Bu emilme olmadan, yeryüzünde hayat olması ise mümkün değildir.
Etrafımızı saran atmosferik kuşaklar, sadece zararsız orandaki ışınlar, radyo dalgaları ve görünür ışığın dünyamıza ulaşmasına imkan verecek bir geçirgenliğe sahiptirler. Eğer atmosferimiz bu geçirgenlik özelliğinden yoksun olsaydı, ne haberleşme dalgalarını kullanabilir, ne de canlılığın temeli olan gün ışığını bulabilirdik.
Dünyayı saran ozon tabakası da Güneş’ten gelen ve canlılar için zararlı olan morötesi ışınların yere kadar ulaşmasını önlemektedir. Güneş'ten gelen ultraviyole ışınları yeryüzündeki tüm canlıları öldürecek kadar fazla enerji yüklüdürler. Bu nedenle, dünyada yaşamın var olabilmesi için, gökyüzünün "korunmuş tavan"ına bir de ozon tabakası eklenmi?tir.
Ozon, oksijenden üretilir. Oksijen gazının (O2) moleküllerinde 2 oksijen atomu bulunurken, ozon gazının (O3) moleküllerinde 3 oksijen atomu bulunur. Güneş'ten gelen ultraviyole ışınları, oksijen gazına bir atom daha ekleyerek ozonu oluştururlar. Ve ultraviyole sayesinde oluşan ozon tabakası, öldürücü ultraviyole ışınları tutarak yeryüzünde yaşamın en temel şartlarından birini oluşturur.
Kısacası; eğer dünya çekirdeğinin manyetik alan oluşturacak bir özelliği olmasaydı, atmosfer zararlı ışınları süzecek yapı ve yoğunlukta olmasaydı, kuşkusuz dünya üzerinde yaşam sözkonusu olamazdı. Ve kuşkusuz hiçbir insanın ya da başka bir canlının bunları düzenlemesi de mümkün değildir. Açıktır ki, insanın yaşamı için "olmazsa olmaz" şartlar olan bu koruyucu özellikler, Allah tarafından var edilmiş ve gök, "korunmuş bir tavan" olarak yaratılmıştır.
Başka gezegenlerin bu tür "korunmuş tavan"lardan yoksun olması, dünyanın insan yaşamı için özel olarak yaratıldığının bir başka göstergesidir. Örneğin, Mars gezegeninin çekirdeği katıdır ve bu nedenle etrafında da manyetik bir koruma söz konusu değildir. Mars'ın büyüklüğü dünyanınki kadar olmadığı için çekirdekte sıvı kısmı oluşturacak kadar bir basınç doğuramamıştır. Ayrıca gezegenin uygun büyüklükte olması da manyetik alan için yeterli değildir. Örneğin, Venüs'ün çapı yaklaşık dünyanınki kadardır. Kütlesi dünyanınkinden ancak % 2 daha azdır ve ağırlığı da hemen hemen dünyanınkine eşittir. Dolayısıyla hem basınç açısından, hem de diğer nedenlerle Venüs'te de metalik bir sıvı çekirdek kısmının oluşması kaçınılmazdır. Buna rağmen Venüs'te de manyetik alan yoktur. Bunun sebebi Venüs'ün Dünya'ya göre oldukça yavaş dönmesidir. Dünya kendi etrafındaki turunu 1 günde tamamlarken Venüs bir turu 243 günde tamamlıyor.
Dünyanın "korunmuş tavan"ını oluşturan manyetik alanın var olması için, Ay'ın ve komşu gezegenlerin büyüklükleri ve dünyaya uzaklıkları da önemlidir. Komşu gezegenlerden birinin şimdikinden büyük olması, o gezegene büyük bir çekim kuvveti kazandıracaktı. Komşu gezegenin sahip olacağı bu büyük çekim kuvveti, dünyanın çekirdeğindeki katı ve sıvı kısımlardaki hareket hızını değiştirecek, bugünkü şekilde bir manyetik alanın oluşmasına engel olacaktı.
Kısacası dünya göğünün "korunmuş tavan" özelliğine sahip olması, dünyanın çekirdeğinin yapısı, dönüş hızı, gezegenler arası uzaklık ve gezegenlerin kütleleri gibi pek çok değişkenin en uygun noktada birleşmesini gerektirmektedir.
Hepimizde atmosferin 7 tabaka olduğunu ilk okuldaki Hayat Bilgisi kitaplarından dahi okumuşuzdur. Şimdi kısaca bu yedi katmana ve özelliklerine kısaca tekrar bakalım.
1- TROPOSFER
2- STRATOSFER
3- OZONOSFER
4- MEZOSFER
5- TERMOSFER
6- İYONOSFER
7- EKZOSFER
Senin yazdığın onbeş katman bilgisini nerden aldın banada kitap ismi veya varsa linkk gönderirmisin bende merak ettim atmosferin onbeş katman olduğu nerde yazıyo diye
http://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_atmosphere
Buradan detaylıca dünyamızın atmosferi hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bunun yanı sıra, atmosferimiz bizi göktaşlarından koruyanlar arasında birinci değildir ...
Güneş sistemimizin dışından gelen göktaşlarının çok büyük bir çoğunluğu, bize gelmeden Jupiter'e çarparlar. Oldukça büyük olanları çarpmadan sonra tekrar yükselir ve Jupiter'in bir çok ayını oluştururlar.
Kur'an yalan demek istemiyorum, bunu siz diyorsunuz. Para-psikoloji'den yola çıkılırsa, sanırım hayatınızda en çok korktuğunuz şey şu an Kur'an'ın yalan bilgi içermesi. Bu yüzden bu kadar vaktinizi bu sitede harcıyorsunuz, ve temel yaşam direklerinizden birinin yıkılmaması için savaşıyorsunuz. Bu son derece doğal bir davranış.
Edebiyat'ta, hikaye anlatımlarında abartı vardır. Dünya tarihi boyunca anlatılmış tüm hikayelerde de abartılmalar vardır, aksi takdirde sizin ilginizi çekmez. Bu yüzden doğaüstü, sizin yaşadığınız hayatınızda karşılaşmadığınız konularda hikayeler dinlemek sizi etkiler.
Dünya tarihi boyunca yazılmış hiç bir kutsal kitabın yalan olduğuna inanmıyorum, sadece hepsinin anlatılırken kültürlere entegre olabilmesi için abartıldığını düşünüyorum.
Atmosferde ki ozon Ozon tabakası stratosferde yer alır. Bu tabaka, güneşin ultraviyole ışınlarını büyük ölçüde emerek onların yeryüzüne ulaşmasını engelleyen ozon gazından oluşur. CFC’ler (kloroflorokarbonlar) denilen gazların ozon tabakasını deldiği bilimsel olarak saptanmıştır. Bu gazlar aerosol kutularında ve dondurucularda kullanılmaktadır. Ozon tabakasında kuzey kutbu ve Antarktika üzerinde delikler gözlenmiştir. Güneş ışınlarıyla motorlu araçların egzoz gazları arasındaki kimyasal ir tepkime sonucu atmosferin aşağı kesimlerinde yüzey ozonu oluşur. Bu , normal olarak atmosfere yayılır; ancak sıcak hava tabakasının altında soğuk bir hava tabakası sıkışıp kalırsa, ozon gazı yoğunlaşarak fotokimyasal “sis” oluşturur. Yazık ki yüzey ozonu daha yüksekte yer alan ozon tabakasındaki delikleri onaramaz.
Ayrıca bir tabaka diil ozon tabakası Stratosferde yer alır
Kuran a biz neden yalan diyelim dostumm :)
Öyle olsa yazmayız biz Kuran bilimle açıklandığından dolayı gurur duyuyoruz bu tarz şeyler Kuran ın doğru oldunu tasdikliyo
Atmosferin Dünya'ya en yakın katmanı "TROPOSFER"dir. Atmosferin toplam kütlesinin %90'ını oluşturur... Troposfer'in üzerindeki katman "STRATOSFER" dir... Stratosfer'de ultraviyole ışınlarının emildiği katmana "OZONOSFER" adı verilir... Stratosfer'in üzerindeki tabakaya ise "MEZOSFER" adı verilir... Mezosfer'in üzerinde "TERMOSFER" yer alır... İyonize olmuş gazlar Termosfer'in içinde "İYONOSFER" adı verilen başka bir katman oluştururlar... Dünya atmosferinin en dış tabakası ise 450 km. den 960 km. ye kadar uzanır. Bu katmana "EKZOSFER" adı verilir. ( Carolyn Sheets, Robert Gardner, Samuel F. Howe; General Science, Allyn and Bacon Inc. Newton, Massachusetts, 1985, s. 319-322)
• Dünya'nın atmosferi 7 katmandan oluşmaktadır. En alttaki tabaka Troposfer'dir. Yağmur, kar ve rüzgar yalnızca Troposfer'de oluşur.
İç katmanlar konusunda ikna oldunuz en azından, oradan kutsiyeti kaldirdik.
Bahsettiginiz alinti ozur dilerim ama uydurmadir, bir cok islami web sitesi(+Adnan Hoca) tarafindan propaganda amacli kullanilmaktadir.
7-17 km yukseklige kadar troposfer, 7-17 ila 50 km arasina stratosfer, 50 ile 80-85 kilometre arasina kadar mesosfer, 80-85 ila 640-690 km arasina kadar thermosfer denilir.
Ekosfer de atmosferin disinda kalan bolum, bir nevi uzaydir. Oraya cikildiginda astronot sayilirsiniz misal olarak.
Egerki, aradaki bolumleri cizgileri ve tanimlari da eklemek isterseniz sayi 15'e cikar. 7'ye cikarmak icin kullandiginiz terimler de tipki bahsettiginiz gibi baska katmanlari da icine alir.
Misal olarak; iyonosfer, mesosfer ve termosfer'in icindedir. (80-85 km ila 550km arasi) Sizin bahsettiginiz ozonosfer de, benim bahsettigim ozon tabakasidir; eger 15 bolum olarak saymak istemezseniz; ozon tabakasi da Stratosfer'in Mesosfer ile bulusma noktasindadir.
Tekrar incelemek isterseniz, http://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_atmosphere . Adresine bakiniz.
Şimdi şöyle bir durum ne adnancıyım nede başka bişeyci onları savunmam
sen öyle dedin demiyorum ama ben yinede yazıyim
Ayrıca şöyle bir durumda var bilimdeki bir ordan dur şunuda ekliyelim Kuran da yazanlar doğru çıksın diyede bişey iddia etmiyo kimse
İç katmanları kabulüm maalesef gerçekleşmedi yazanlara bakıyorum ve Kuran ile karşılaştırdımda aynısı çıkıyo
Bunlardada olduğu gibi
EVRENİN GENİŞLEMESİ
20. yüzyıla gelene kadar tek bir bilim adamı dahi evrenin genişlemekte olduğu yönünde bir teori ortaya atmamış, hatta, belki de böyle bir olayı aklından geçiren dahi olmamıştı. Stephan Hawking, evrenin genişlemesinin farkedilmesini 20. yüzyılın en büyük olaylarından biri olarak niteledikten sonra, bu olayın bugüne gizli kalmasından duyduğu şaşkınlığı şöyle dile getirir: 'Evrenin genişlemekte olduğunun ortaya çıkarılışı 20. yüzyılın en büyük düşünsel devrimlerinden biridir. Bu günden geçmişe bakıldığında kimsenin bunu neden daha önce akıl etmediğine şaşmamak elde değil.'
Oysa Allah’ın, 600’lü yıllarda vahyettiği kitabında, Allah'ın evreni yarattığını ve de onu "genişlettiği" bildirilmektedir. Konuyla ilgili ayet şöyle demektedir:
"Biz göğü 'büyük bir kudretle' bina ettik ve şüphesiz. Biz, (onu) genişleticiyiz." (Zariyat Suresi, 47)
ZAMANIN FARKLILAŞMASI
Einstein'ın "rölativite kuramı"na göre zaman sabit bir ölçü değildir. Hıza bağlı olarak uzayıp kısalır. Kuran, "bir günü elli bin yıl" olan ve yine "bir günü bin yıl" olan farklı farklı zaman birimlerinden bahsederek, zamanın rölatif (göreceli) bir kavram olduğunu, Einstein'dan yüzyıllar önce açıklamaktadır.
"Melekler ve ruh ona süresi elli bin yıl olan bir günde çıkabilmektedir." (Mearic Suresi, 4)
"Gökten yere her işi O evirip düzene koyar. Sonra (işler,) sizin saymakta olduğunuz bin yıl süreli bir günde yine O'na yükselir." (Secde Suresi, 5)
Da Vinci
04-03-2006, 11:52
master bu yalanlarının cevapları ATMOSFERİN KATMANLARI (http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1632) başlığı altında verilmiştir. 7 tabaka palavradan başka birşey değildir.
Yedi tabaka Harun Yahya denen sahtekarin yalanlaridir. Harun Yahya'nin pesine dusen master gibiler morarir kalir...
Bir iddiayi getirmeden once, dogru mu yanlis mi diye arastirin. Ama muslumanin arastirmasi mumkun mu? Hayir degil.. Cunku musluman tembeldir, yalani sever ve yalanin pesine duser...
Son soz: Harun Yahya denen sahtekarin ipiyler kuyuya inen, bir daha cikamaz..
Sevgili Master ;
Soluksuz bombardımana devam yavrum..
Ama yalan,ama yanlış.
Arada doğru,arasında yanılmalar..mühim değil.
Nefes aldırma bu keferelere..
Sen Allah'ın izni keremiyle hidayete kavuşmuşsun..
Üstün gayretinle inşaallah,bunlardan enazından birkaçını daha delaletden kurtaracaksın..
Yeterki gayretini eksik koyma..
Yalnız hücuma geçerken,gayret nidalarını eksik etme..
Bir de, arada Cüneyit Tarçın gibi "Yettimm gari *Leeennğ"
diye bağır..
Bu hem sana gayret verir,hem de onları korkutur..
Kafiri korkutmakta da ayrı faide ve sevaplar vardır.
Yedi tabaka Harun Yahya denen sahtekarin yalanlaridir. Harun Yahya'nin pesine dusen master gibiler morarir kalir...
Bir iddiayi getirmeden once, dogru mu yanlis mi diye arastirin. Ama muslumanin arastirmasi mumkun mu? Hayir degil.. Cunku musluman tembeldir, yalani sever ve yalanin pesine duser...
Son soz: Harun Yahya denen sahtekarin ipiyler kuyuya inen, bir daha cikamaz..
Bak sen ne kadar Yahyacı DEEEEELİİİM diye bağırsan da,Kafir annamıyoo,
bastırıyooo..Sen daha çok bastır yavrum..
Bu işlerde bastıran alıyooo..
Yalnız biraz da senin uslubundan sıyrılıp,ciddi yazalım.
Sizin,saf ayaklarında yaptığınız bu profosyonel agresif İslami tavır,
Bırak İslama yaklaştırmayı,
Daha çok nefret uyandırıyor.
Belirli aralıklarla belirli yerlerden yönlendirilerek,3-5 kişi toplu hücuma geçiyorsunuz..
Rahatsız edici oluyorsunuz..
Allah aşkına bu tavrınızı bırakın da..
Bu Ateist kardeşlerimizi,iyice çileden çıkartmayın..
Mutedil olan bizler bile sizin tavrınızdan İllallah dedikten sonra..
Gene de terbiyeli adamlar,yani..
liopleurodon
04-03-2006, 15:29
Boş laf üzerine bina dikmeye çalışıyorsun. Beklendiği gibi bu bende şaşkınlık yaratmıyor elbette ki. Mars'ın da bir zamanlar daha harbi bir atmosferi, bolca suyu, yanardağları ve dünyanın ki gibi bir manyetik alanı vardı. Zamanl yok oldu çoğu. Ama bu zaman, marsta hayatın yeşermesine yetecek kadarda uzundu. Ve belki de öyle oldu. Şimdi NASA'nın hedefi, suyun varlığı kesinleşen bu gezegene, devri zamanında canlılar var mıydı diye iz sürecek bir sonda yollamak.
Dahası, manyetik alan sabıkalıdır. İkide birde, zırt pırt yokolur, başka bir eksenden geri çıkar. Genelde 180 derece yön değiştirir, ama bazen hiç olmayacak formlara da girebilir. Yeni kutup ekvator üzerine denk gelebilir.
Dahası, bir zorlama içindesin. Korunmuş tavan ile koruyucu tavan aynı anlam taşımaz. Korunmuş bir tavan, düşmekten korunmuş tavanı ifade eder. Bizi koruyan tavanı değil. Bunu kasteden "göğü sizi koruyan bir tavan yaptık" der. "Gökyüzünü korunmuş bir tavan kıldık" demez. Burada açıkca korunan şey, tavanın kendisidir. Düşmekten korunmuş, direksiz göğe yükseltilmiştir. Muhammed kendince tanrının mucizesini beyan etmektedir.
zelzeleci
28-10-2006, 01:26
71-Nuh
15. Görmediniz mi, Allah yedi göğü birbiriyle ahenktar olarak nasıl yaratmış!
16. Onların içinde ayı bir nûr kılmış, güneşi de bir çerağ yapmıştır.
Evet hepsi süper diyelim bilim de 7 kat diyor tastamam( ne 8 ne de 6 kat)
İyi tamam da , ayın ve güneşin ne işi var 7 kat gökün arasında???
Bir de yemin etmiş. Yıldızları şeytana atış tanesi yaptık diye. Ben de diyorum ki:'' Çok yalan söyleyenin ettiği yemin de çok olur.'' Ne dersiniz?...
Da Vinci
17-05-2007, 18:22
Buyrun: http://kisiselgoruslerim.blogspot.com/2007/05/kuran-mucizeleri-1.html
Sevgili Da Vinci;
Merhaba. Sitenin kapatılmasına çok üzülmüştük. Bloğunu sık kullanılanlarıma ekledim.
Bu arada sanırım anketlerine bindirme oylar kullanılmış. Aynı bilgisayarın tekrar oy kullanmasını engellemek mümkün değil mi? Daha gerçekçi olurdu hiç olmazsa..
Akıllı Tasarım mı ve Harun Yahya linklerini ise açamadım. Bir sorun mu var?
Da Vinci
17-05-2007, 18:48
Bazi linklerde eski adresler vardi onlari duzelttim. Anketlerde ise IP filtresi yok. Bedava anket saglayan sitelerde boyle bir ozellik var mi bilmiyorum.
Julietta
13-08-2007, 14:17
Arkadaşlar inanan insanlardan bu denli nefret etmeyin ya:D
Salak olarak da görmeyin.Biraz saygı duyun.Yapmamız gereken sadece gerçekleri açıklamak.Ama gerçekten bir gerçekse.
__KokTengri__
13-08-2007, 14:27
Alın Size Mucize. Bundan daha yeni bir mucizeyi göremezsiniz hiçbirerde.
Hiç bir söze gerek yok :D:D:D:D:D:D:D:D
http://www.kuranca.com/
NOT:Şu bilgileri hatırlamanızı öneririm Hicri takvim ile miladi takvim, nötron halley gibi terimlerin keşfediliş zamanı,arap ile latin sözcükleri
"Ay" isimli bu sureden Kur'an'ın sonuna kadar tam 1389 ayet geçer. Hicri takvimde 1389 yılı, Miladi takvime göre 1969 yılına denk gelmektedir, bu da Ay'a çıkış tarihidir. (Hicri 1389=Miladi 1969)
* *Kısacası Ay (Kamer) suresi, insanlık tarihinin en önemli gelişmelerinden birisi olan bu olaya önceden işaret etmektedir. *
Bu hesaplama ayet sayısının 6666 olmasına göre mi yapılmış yoksa eksik sayıya göre mi?
Kur'an'da Kamer suresinin ilk ayetinden mi başlanmış sayılmaya, son ayetinden mi?
Niye sona doğru sayılmış, Kur'an'daki ilk ayetten Kamer suresinin ilk ayetine kadar sayılmış olsa bu kez hangi mucizeye işaret edecekti? Ay yüzeyine basış ay, gün ve saatine mi? *:idea:
DreiMalAli
13-08-2007, 21:06
"Ay" isimli bu sureden Kur'an'ın sonuna kadar tam 1389 ayet geçer. Hicri takvimde 1389 yılı, Miladi takvime göre 1969 yılına denk gelmektedir, bu da Ay'a çıkış tarihidir. (Hicri 1389=Miladi 1969)
* Kısacası Ay (Kamer) suresi, insanlık tarihinin en önemli gelişmelerinden birisi olan bu olaya önceden işaret etmektedir. *
:lol:
Yine bir Çelakıl klasiği.
Yazıda doğru olan tek şey, Ay'a insanoğlunun ayak basış tarihin 1969 olduğu. Araç olarak ama daha önceleride Ay'a inilip çıkılmıştı.
Kamer suresinde dahil olmak üzere, Kamer suresinden Kuranın sonuna kadar 1389 değil, 1390 ayet vardır.
Hicri senesinin başlangıcı 01.01.1390 = miladi 08.03.1970 eder
Hicri senesinin sonu ise 30.12.1390 = miladi 25.02.1971 eder.
1969 ile hiç bir ilgisi yok. Üstelik 1389'un veya 1390'ın hicri olsun, miladi, olsun herhangi bir sene ile de ilgisi yok. Şuradaki son ileti de aynı konu var: http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2632&start=15
Sevgiler
mehmetsalih
09-06-2008, 16:30
Şimdi bu kadar açık bir mucizeyedemi......
Şimdi bu kadar açık bir mucizeyedemi....
Hangisi açık mucize?
Çelakıl'ın saçmalıkları mı?
Yoksa atmosferin 7 kat oluşumu?
Saffat-6. Biz en yakın göğü zinetlerle, yıldızlarla donattık.
Atmosferin 1. tabakasında yıldızlar mı var? :)
atmosferin 7 katman olduğu söylenir senin dediğin sitelerde 5 katman olduğu söyleniyo. senin iddia ettiğin hiç bir şey türkçe kaynaklı değil. o da ilginçtir' demişsin arafat. soruyorum şimdi sana o sitelerde söylenenler türkçe kaynaklı diil de senin kur'an ın mı türkçe kaynaklı?!
EDİT ya bari mantıklı bişey söyleyin de kendinizi yalanlamayın!
mehmetsalih
13-09-2008, 20:09
Hangisi açık mucize?
Çelakıl'ın saçmalıkları mı?
Yoksa atmosferin 7 kat oluşumu?
Saffat-6. Biz en yakın göğü zinetlerle, yıldızlarla donattık.
Atmosferin 1. tabakasında yıldızlar mı var? :)
Pante siz bilirsiniz ama aczık işinizi bozmak istiyorum. Saffat suresinin İlk on ayetini bir okuyalım sonra karar verelim.
37-SAFFAT:
1 - Andolsun o saf bağlayıp duranlara.
2 - O haykırıp da sürenlere.
3 - Ve o yolda zikir okuyanlara.
4 - Ki sizin ilâhınız birdir.
5 - O, göklerin, yerin ve aralarındakilerin Rabbidir, bütün doğuların da Rabbidir.
6 - Gerçekten biz dünya göğünü (o yakın göğü) bir zinetle, yıldızlarla süsledik.
7 - Onu her inatçı şeytandan koruduk.
8 - Onlar yüksek (melekler) topluluğunu dinleyemezler. Her taraftan kovulup atılırlar.
9 - Uzaklaştırılırlar. Onlara ardı arkası kesilmez bir azab vardır.
10 - Ancak kulak hırsızlığı yapanlar olur. Onu da yakıcı bir alev takip eder.
Ya deme ki neymiş Pante O YILDIZLAR SENİN BİLDİĞİN ŞU GÖKTE PARLAYAN YILDIZLAR DEĞİLMİŞ. Şeytanları Atmosferin ilk tabakasında engeleyen güçlermiş. Bunlara kısaca Melek diyebiliriz.. PANTE BEY TABİ HER MÜSLÜMAN SENİN VERDİĞİN AYETE BAKMAZ SENDE meydan'ı boş bulup yuturmaya çalışında bilenler senin ne yaptığını bilir.
Hocam birde yanlışım yoksa en yakın gök demiyor birinci gök anlamını taşımamalı.
Birde Yukardaki 7 kat gök mucizesini geçiştirmek için hemen konuyu değiştirmeye çalışıyorsun.
Ya deme ki neymiş Pante O YILDIZLAR SENİN BİLDİĞİN ŞU GÖKTE PARLAYAN YILDIZLAR DEĞİLMİŞ. Şeytanları Atmosferin ilk tabakasında engeleyen güçlermiş. Bunlara kısaca Melek diyebiliriz.. PANTE BEY TABİ HER MÜSLÜMAN SENİN VERDİĞİN AYETE BAKMAZ SENDE meydan'ı boş bulup yuturmaya çalışında bilenler senin ne yaptığını bilir.
Hocam birde yanlışım yoksa en yakın gök demiyor birinci gök anlamını taşımamalı.
Birde Yukardaki 7 kat gök mucizesini geçiştirmek için hemen konuyu değiştirmeye çalışıyorsun.
Saffat-6. İnna zeyyennes semaed dünya bi zınetinil kevakib
"Kevakib" nedir Mehmetsalih?
Kevakib'in ne olduğunu sen nereden bileceksin...
Öğren istersen:
Abdülbaki Gölpınarlı
Şüphe yok ki biz, yakın göğü ziynetlerle bezedik.
Ali Bulaç Meali
Şüphesiz biz dünya göğünü 'çekici bir süsle', yıldızlarla süsleyip-donattık.
Diyanet İşleri Meali(Eski)
Şüphesiz Biz, yakın göğü bir süsle, yıldızlarla süsledik.
Diyanet İşleri Meali(Yeni)
Biz, en yakın göğü zinetlerle, yıldızlarla donattık.
Diyanet Vakfı Meali
Biz yakın göğü, bir süsle, yıldızlarla süsledik.
Edip Yüksel Meali
Biz en aşağıdaki göğü gezegenler ile süsleyip,
Elmalılı Hamdi Yazır
Gerçekten biz dünya göğünü (o yakın göğü) bir zinetle, yıldızlarla süsledik.
Elmalılı Meali (Orjinal)
Bakınız biz o Dünya Semayı (o yakın Göğü) bir ziynetle donattık: kevakib
Ömer Nasuhi Bilmen
Muhakkak ki, Biz yakın olan göğü ziynet ile yıldızlar ile bezedik.
Muhammed Esed
Biz yeryüzüne en yakın gökleri yıldızların güzelliğiyle süsledik,
Suat Yıldırım
Biz yere en yakın semayı yıldızlarla süsledik.
Süleyman Ateş Meali
Biz en yakın göğü bir zinetle, yıldızlarla süsledik.
Şaban Piriş Meali
Biz, en yakın göğü yıldızlarla süsledik.
Ümit Şimşek Meali
Biz Dünya semâsını yıldızlardan süslerle donattık.
Yaşar Nuri Öztürk
Biz o yakın göğü bir süsle, yıldızlarla süsleyip donattık.
Yusuf Ali (English)
We have indeed decked the lower heaven with beauty in the stars,
Ayette 1. gök vs. geçmiyor. "Semaeddünya" dünya göğü, dünyaya en yakın gök anlamındadır.
Kur'an'da tek bir mucize yoktur. Çelişki ararsan bol miktarda mevcut.
mehmetsalih
13-09-2008, 21:29
Siz işinize geleni niye alıyorsunuz. Sana on tane ayet veriyorum orada Atmosferin birinci tabakasındaki Yıldızlardan bahs etmiyor. Şeyanlardan korunmak için yani şeytanların gayp bilgilerini çalmamaları için Dünyanın beli bir sınırından geçemezler ve Allah (cc) daha ilk tabakada veya yakın tabakada onları engeliyor. Anlaştıkmı Saygıdeğer Pante. Demeki Kur'an'da çelişki yokmuş :)
Siz işinize geleni niye alıyorsunuz. Sana on tane ayet veriyorum orada Atmosferin birinci tabakasındaki Yıldızlardan bahs etmiyor. Şeyanlardan korunmak için yani şeytanların gayp bilgilerini çalmamaları için Dünyanın beli bir sınırından geçemezler ve Allah (cc) daha ilk tabakada veya yakın tabakada onları engeliyor. Anlaştıkmı Saygıdeğer Pante. Demeki Kur'an'da çelişki yokmuş
Hani nerede 10 tane ayet?
Ben sıraladım tüm mealleri. Latincesini de yazdım.
Kevakib'e farklı anlam veren bir kanıtın varsa yazabilirsin.
Siz işinize geleni niye alıyorsunuz. Sana on tane ayet veriyorum orada Atmosferin birinci tabakasındaki Yıldızlardan bahs etmiyor. Şeyanlardan korunmak için yani şeytanların gayp bilgilerini çalmamaları için Dünyanın beli bir sınırından geçemezler ve Allah (cc) daha ilk tabakada veya yakın tabakada onları engeliyor. Anlaştıkmı Saygıdeğer Pante. Demeki Kur'an'da çelişki yokmuş :)
Bu söylediklerinize kendiniz inanıyorsanız bir sorun yok tabii..Gayb bilgilerinin şeytanlardan korunması amaçlı bazı ilmi değinmeleriniz olmuş..Konumuz göksel olaylara Kuranın ilmi yaklaşımıyken birdenbire neye uğradığımı şaşırdım:eek:..İlahi Sn.Mehmet salih.Özrünüz kabahatinizden büyük..
mehmetsalih'ten alıntı;
"Siz işinize geleni niye alıyorsunuz. Sana on tane ayet veriyorum orada Atmosferin birinci tabakasındaki Yıldızlardan bahs etmiyor. Şeyanlardan korunmak için yani şeytanların gayp bilgilerini çalmamaları için Dünyanın beli bir sınırından geçemezler ve Allah (cc) daha ilk tabakada veya yakın tabakada onları engeliyor. Anlaştıkmı Saygıdeğer Pante. Demeki Kur'an'da çelişki yokmuş "
Mehmetsalih kardeşim, "gayb bilgileri" nerede? Gayb'ı sadece kim bilir? Şeytan bu "gayb bilgilerini" kimden çalabilir? Sizin inancınıza göre, şeytan sadece Allah'ın bildiği gayb bilgilerini gidip Allah'tan mı çalacak? Allah da bunu önlemek için şeytanın yolunda dünya göğünün belli bir sınırına engel koyuyor, öyle mi? Yani sizin Allahınız bu kadar aciz, öyle mi?
Siz iyi misiniz, saygıdeğer mehmetsalih kardeşim. Bunları inanarak mı yazıyorsunuz, yoksa mizah konusunda rekor mu kırmak niyetindesiniz?
Ulen herşeyi geçtim, ne yedi tabakası. Ne atmosferin kesin sınırlarla ayrılmış belli katmanları yoktur. Gradyen şeklindedir. Ben gelir 10 tabakaya ayırırım, öteki gelir 20 tabakaya ayırır. Bu benim hangi özelliklerine baktığıma bağlıdır. Yüksekliğe göre de ayırabilirim, yoğunluğa göre de, iyon yoğunluğuna göre de, ozon yoğunluğuna göre. Ne 7 kat gök mucizesi! Sadece bazı çevrelerin kabul ettiği bir ayrım bu. Ruslar farklı sayıda bir katmana ayırabilir, Çinliler daha başka sayıda bir katmana. Benim yapacağım araştırmaya, işin inceliklerine, hangi ayrımın daha çok işime yarayacağına bağlıdır. Konuştuğunuz şeyin temeli yok be! Ulen yürüyün gidin be! Resmen özürlü insanlarla yaşıyoruz şu dünyada. Sonra da adın hakaret ettiye çıkıyor. Ukalalık ettiye geliyor.
Benim dinle pek ilgim olmaz ama, şimdi de kafama şu sorular takıldı:
Yahu şeytan uzayda mı yaşıyor? Benim bildiğim şeytan insanların içine girerek, onları kötü yola saptırmaya çalışmıyor mu? E, bize çocukluğumuzda camide, orda burda böyle öğrettiler. şimdide bazı ayetlerde atmosfer katmanlarının şeytanın dünyaya inmesini engellediğini söylüyorsunuz. Olmadı bu iş. Ben kabul etmedim. Şeytan uzayda yaşasa, dünyada şu anda herkes mutlu yaşardı be yav.
Yani allah akıl fikir versin. Siz böyle saçmalıklarla uğraşmaya devam edin. Neye yarıyor bu? Ancak benim gibi adamların sinirlenince, stresini atabileceği bir ortam yaratmış oluyorsunuz.
DreiMalAli
14-09-2008, 01:27
Bir öneri:
İslam alimlari bir araya gelsin. Mekkeye veya Meineye uzuuuuuuun mu uzun bir sırık diksinler. Uzunluğu atmosferin dışına kadar erişsin. Yok yok eniyisi Hira dağına. Hem daha kolay olur. Hem de daha ucuza mal olur.
Yine İslam alimleri görüşü doğrultusunda bı sırık üzerine 1. katman, 2. katman vs. diye işaret koysunlar. Böylece Kurana göre Atmosferin katlmanları tanımlanmış olur. Bir daha da bu tartışmalar olmaz.
Kendi adıma konuşayım. Ben itiraz etmem. Bıyık altından gülerim. Ama itiraz etmem.
Sevgiler
7 sayısı pek çok ilkel inançta da simgesel olarak kullanılan bir rakam. Sanırım Kuran'a da o yüzden "7 kat gök" diye geçmiş. Yoksa, 6'nın nesi eksik? Veya 5'in?.. Kuran'a göre, gök denilen şey 7 kattan oluşan bir sonsuzluktur; "en alt katında" güneş, ay, yıldızlar vardır, "en üst katında" da Tanrı'nın huzuru bulunur. Bilimsel açıdan düşünmeye kalkarsak, o "en alt katın" nerde başlayıp nerde bittiği belli değil, çünkü başka galaksilerde de yıldızların olduğu bilinen bir gerçek... Ama 7. yüzyıl Arap kafası bunu nereden bilsin ki? Ona göre Yer düz bir zemindir, Gök de onun üzerine inşa edilmiş bir kubbedir.
Siz işinize geleni niye alıyorsunuz.
Bu yazdığın başlı başına bir çelişki zaten mehmetsalih. "İşinize geleni almak" demek herhangi bir konuda çelişkilerin varlığını kabul etmek demektir. "Ya varsa" ile aynı sonucu doğurur.
Atmosfer sıcaklık bakımından 4 ana bölümden oluşur. Bunların üstünde kalan ve dünya yüzeyinden 500km uzaklıktan sonraki bölüme Ekzosfer denir. Bu katman artık atmosferin bitip uzayın başladığı bir bölümdür. Bunların dışında bazı özelliklerine göre 3 bölüm daha sayılabilir. İyonosfer, Ozon tabakası ve Magnetosfer. İyonosfer 60km ile 550km arasını kapsar, yani içine Mezosfer ve Termosferi alır. Ozon tabakası 10km ile 50km arasını kapsar. Yani bu 3 katmanı diğer katmanlardan ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu 3 katman diğerler ana katmanların belli bölümlerinde bulunan ve farklı özellikleri olan katmanlardır. Ama atmosfer genel olarak 5 tabakadan oluşur: Traposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer ve Ekzosfer
Da Vinci
http://img400.imageshack.us/img400/9646/post310892241306tf.jpg
sevgili arkadasim bak kendi agzinla diyorsun 4 ana bölümden olusur ve 3 bölüm daha sayilabilir diye
olaya o acidan bakacak olursak hic ne yedi ne de 5 kattir atmosfer
gökyüzü atmosferden olusur bitti der geceriz
Bu 3 katman diğerler ana katmanların belli bölümlerinde bulunan ve farklı özellikleri olan katmanlardır
farkli özekklikleri olan diyorsun
eee kuran dada diyorki her bior göge ayri bir özellik verdik daha nasil olsun
Saygilarimla
Atmosfer sıcaklık bakımından 4 ana bölümden oluşur.
http://img199.imageshack.us/img199/214/atmosfer2.png
ama bir karar verin 7 mi 5 mi 4 mu ? :)
zaten yakinda ozon tabakasida ortadan kalkdiginda uzayla butunlesmis olacagiz ve katman derdimiz kalmayacak :)
neyse Cemin bu formu guncellestirmesi iyi olmus , baska bir baslik altinda bunu tartisiyorduk ,,, boylece bir mucize ayetini daha irdelemis ve bitirmis olduk !)
nekadarcahilim
26-06-2009, 18:45
ve sonuç atmosfer 5,10,15,20,100 katmanlıdır....(Kafana göre ayır ayırabildiğin kadar)
tüm mesajları okudum gülmekten kırıldım.Bir bakıyorsunuz hopp yıldızlar melek olmuş...Şeytanlar hırsız olmuş..Birisi Harun Yahya zımbırtıları sayesinde şair olmuş....(Bu Harun Yahya nelere kadir :P )
mükemmelsiniz arkadaşlar.....
dünyanın yedi harikası ,dünyanın yedi kıtası,yunan uygarlığında yedi akıllı adam,dünyada yedi kapı,mitolojide yedi esas tanrı,soyumuz yedi göbek,ilkokul başlangıçyaşı
haftanın yedi günü
yedi kocalı hürmüz
istanbul yedi tepe
yedibela hüsnü
yedi kule
yedi karanfil
yedi uyurlar
yedi kıta
vanda yedi kilise
hiristiyanlıkta ölümcül tedi günah
yedi bölge(türkiye)
kuranda yedi ayet ve sırları
yedi kapılı kırk oda
mevlananın yedi ögüdü
pamuk prenses yedi cüceler
rulet masasında neden üç yedi(neden başka rakam yok)
kabenin etrafında yedi defa dönülür
gökkuşagı yedi renk
çinde kutsal yedi element,dünyanın etrafında yedi gezegen,feng shui'de yedi iletişim sayısı,notalar yedi tane,kainatın mitolojiye göre yedi safada yaratılması,katoliklerde yedi sekrament esas,kutsal şamdan yedi mumlu,mısırda güneş tanrısı ra yedi ruhlu,tibette yedi buda,afrikalıların kawanza bayramı yedi sembollü zulu süsleri yedi renkli,eskimolarda kar yedi isimli,rio yedi tepe üstünde,roma yedi tepe üstünde,yedi kardeşe yedi gelin,oo7 james bond,yüzünüzde yedi( yedi nokta var agız 2 kulak 2 burun deliği 2 göz),kızılderillileregöre mevsimler yedi tane,japonlarada göre enugurlu sayı yedi,tarot falında yedi zafer,mevlananın doğum yıldönümü (1207)gökyüzü yedi kat
seven suresi 7 ayet(de ki ;ümmetime söyle kıçlarıyla yedi ham ceviz kıranlara memeleri yeni tomurcuklanmış huriler onları bekliyorlar.iyi kassınlar kendilerini bilsinlerki basur olanlar müstesna onlara bir günah yoktur.onlarki zaten kendi dertlerindedirler)
alın size insanlığın ve tanrının yedi takıntısını ve acziyetliğini tanrı matematikte saklanmış
evrensel-insan
27-06-2009, 02:30
Saygideger ersay;
Bende, bari, o "meshur" 7 yi ekleyeyim.
X+Y=7
Saygilarimla;
evrensel-insan
mucizeler konusunda en en en eiyi cevap budur size
www.youtube.com/watch?v=Gz4jarIe_5k
mucizeler konusunda en en en eiyi cevap budur size
www.youtube.com/watch?v=Gz4jarIe_5k
Efodi kardeş, bu videoyu Müslüman icadları başlığına da taşıyabilirmisin.
tunamert
30-06-2009, 12:01
İşte Bu....
Teşekürler..Walla kardeşim..
ATMOSFERİN KATMANLARI
Kuran ayetlerinde evren hakkında verilen bilgilerden biri, gökyüzünün yedi kat olarak düzenlendiğidir:
1- Troposfer
2- Stratosfer
3- Mezosfer
4- Termosfer
5- Ekzosfer
6- İyonosfer
7- Manyetosfer
Yotum yapmadan sadece bir link atacağım T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN 7 GÖK TANIMI... RECEP TAYYİP ERDOĞAN'I BİRAN ÖNCE LÜTFEN BU KONUDA UYARIN...
http://www.meteor.gov.tr/2006/arastirma/arastirma-ozon-atmosferinyapisi.aspx
tunamert
07-07-2009, 13:50
Arkadaşların örnek verdiği şekilde 7 rakamı insanoğlunun var olduğu günden günümüze o kadar çeşitli şekilde gelmişki bunları mucizeyle özdeştirmek en büyük hata.Mucize diye bir şey yoktur.Mucizeleri insanlar yaratır. Buna olsa olsa tesadüf denir..
hakgeldi
15-12-2009, 21:29
Edit:
LİNK:
(http://www.kuranmucizeleri.com/bilimsel_mucizeler_19.html)
http://img199.imageshack.us/img199/452/atmosfer.png
BBC'nin atmosfer belgeselinden bir resim. Kaç tane sayıyosunuz? 7 mi? Matematik hocanızı görmelisiniz.
Saygılarımla
Umurcan Görür
Bu hususta konuşmaya bile gerek yok.Atmosfer bazı olayları açıklamayı kolaylaştırmak için 7 kat olarak lanse edilir.
Stratosfer atmosfere ait tek bir katı isimlendirir.Oysaki stratosfer uçakları 3 çeşittir.Alt Stratosfer ,orta ve üst stratosfer.Bunların ,bir diğerinin katında uçamamaları (basınç farkı) bile staratosferin tek kat ,atmosferin 7 kat olmadığının kanıtıdır.
Ama din sömürücüleri ,Muhammedin "7 Kat Gök Teorisi" için hep bir örnek olarak gösterirler atmosferin 7 kat olduğunu.Gidin ve bir Astro Fizikçiye sorun bakalım kaç katmış.Bu ne bir mucize ,ne allahın varlığına kanıt ,ne başka menen bir sebebe işaret olabilir.Şu an atmosferin 7 kat olduğunu kabullenmek bazı işlerimizi kolaylaştırıyor ama yarın yeterli gelmeyeceğinden 8 ,sonraki gün 9 kat olacak.
Ve şu da var ki, en yakın göğün kandillerle (yıldızlarla) süslendiğine de henüz somut bir cevap verilmedi.
http://img684.imageshack.us/img684/6528/atmosfer.jpg
Resim kaynağı için tıkla (http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/arastirma/arastirma-ozon-atmosferinyapisi.aspx)
Atmosfer Tabakası=Gök ise, yeryüzüne 10 km sınır içerisinde hangi yıldızların olduğunun anlatılması gerekiyor.
tensiz.denek
15-12-2009, 23:06
BBC'nin atmosfer belgeselinden bir resim. Kaç tane sayıyosunuz? 7 mi? Matematik hocanızı görmelisiniz.
Saygılarımla
Umurcan Görür
O resim masonların resmidir sayın ugorur, islam alimlerinin onayladığı bir atmosfer resmi getirmelisiniz yoksa ikna olmaları mümkün değildir.
Her nedense o -islam alimlerinin onayladığı- resimler hep elle çizilmiş resimler oluyorlar. Sadece büyük bir tesadüf olmalı bu.
Saygılar,
tensiz.denek
15-12-2009, 23:10
Ve şu da var ki, en yakın göğün kandillerle (yıldızlarla) süslendiğine de henüz somut bir cevap verilmedi.
Bunun cevabı daha önce verilmişti sayın Ahbap, o bahsi geçen en yakın gökteki kandiller aslında yapay uydulardır. Bazı gecelerde kandil gibi hızla parlayıp söndükleri görülebilir. Bakın islamiyet daha bin buçuk yıl önceden gökte uyduların dolaşacağını müjdelemiştir bize.
Saygılar,
Bunun cevabı daha önce verilmişti sayın Ahbap, o bahsi geçen en yakın gökteki kandiller aslında yapay uydulardır. Bazı gecelerde kandil gibi hızla parlayıp söndükleri görülebilir. Bakın islamiyet daha bin buçuk yıl önceden gökte uyduların dolaşacağını müjdelemiştir bize.
Saygılar,
Hiç bu açıdan düşünmemiştim. :)
O halde müslüman arkadaşlarımız, bu uydulardan hangilerinin şeytan taşlamakta kullanıldıklarını/kullanılacaklarını anlatsınlar. Zira ayet, bundan da bahsediyor. Yavaş yavaş geleceğiz imana.
Sevgiler...
hakgeldi
16-12-2009, 22:16
http://img199.imageshack.us/img199/452/atmosfer.png
Saygılarımla
Umurcan Görür
EL CEVAP: Böylece onları iki gün içinde yedi gök olarak tamamladı ve her bir göğe emrini vahyetti... (Fussilet Suresi,12) 1- Troposfer 2- Stratosfer 3- Mezosfer 4- Termosfer 5- Ekzosfer 6- İyonosfer 7- Manyetosfer ÖRNEĞİN: 13 ile 15 km yükseklikteki Troposfer tabakası, yeryüzünden yükselen su buharının yoğunlaşıp yağış olarak yere geri dönmesini sağlar. 25 km yükseklikteki Stratosferin alt tabakası olan Ozonosfer, uzaydan gelen radyasyon ve zararlı ultraviyole ışınlarını yansıtarak, yeryüzüne ulaşamadan uzaya geri dönmelerini sağlar. İyonosfer tabakası da yeryüzünden yayınlanan radyo dalgalarını bir uydu gibi yeryüzünün farklı bölgelerine geri yansıtarak, telsiz konuşmalarının, radyo ve televizyon yayınlarının uzak mesafelerden izlenebilmesini sağlar. Manyetosfer tabakası ise, Güneş'ten ve diğer yıldızlardan yayılan zararlı radyoaktif parçacıkları, yeryüzüne ulaşmadan uzaya geri döndürür.
EDIT:
KAYNAK:
http://www.kuranahlaki.com/kuran_mucizeleri01-3.htm
EL CEVAP: Böylece onları iki gün içinde yedi gök olarak tamamladı ve her bir göğe emrini vahyetti... (Fussilet Suresi,12) 1- Troposfer 2- Stratosfer 3- Mezosfer 4- Termosfer 5- Ekzosfer 6- İyonosfer 7- Manyetosfer ÖRNEĞİN: 13 ile 15 km yükseklikteki Troposfer tabakası, yeryüzünden yükselen su buharının yoğunlaşıp yağış olarak yere geri dönmesini sağlar. 25 km yükseklikteki Stratosferin alt tabakası olan Ozonosfer, uzaydan gelen radyasyon ve zararlı ultraviyole ışınlarını yansıtarak, yeryüzüne ulaşamadan uzaya geri dönmelerini sağlar. İyonosfer tabakası da yeryüzünden yayınlanan radyo dalgalarını bir uydu gibi yeryüzünün farklı bölgelerine geri yansıtarak, telsiz konuşmalarının, radyo ve televizyon yayınlarının uzak mesafelerden izlenebilmesini sağlar. Manyetosfer tabakası ise, Güneş'ten ve diğer yıldızlardan yayılan zararlı radyoaktif parçacıkları, yeryüzüne ulaşmadan uzaya geri döndürür.
EDIT:
KAYNAK:
http://www.kuranahlaki.com/kuran_mucizeleri01-3.htm
Sayın Mavi Gezegen
O resimde atosferimizin yeryüzüne dik açıyla duran bir kamera ile resmi var. Orda renk yoğunluğuna göre katmanları çok rahat görebiliyorsun. Orda kaç katman var söyler misin?
Bana HY'nin sitesinden yazı kopyalamak yerine onu söyle. Yoksa matematiğinde tek rakam 7 olduğu için söyleyemiyor musun?
Saygılarımla
Umurcan Görür
Sayın Mavi Gezegen
O resimde atosferimizin yeryüzüne dik açıyla duran bir kamera ile resmi var. Orda renk yoğunluğuna göre katmanları çok rahat görebiliyorsun. Orda kaç katman var söyler misin?
Bana HY'nin sitesinden yazı kopyalamak yerine onu söyle. Yoksa matematiğinde tek rakam 7 olduğu için söyleyemiyor musun?
Saygılarımla
Umurcan Görür
peki bunu bilim adamları onaylamış mı yap çiz sonra öyle değil deyin bende yaparım aynısından bir tane kim onaylamış onaylayan bilim adamı mevcut mu?
peki bunu bilim adamları onaylamış mı yap çiz sonra öyle değil deyin bende yaparım aynısından bir tane kim onaylamış onaylayan bilim adamı mevcut mu?
Sayın faran
Buyur yap. Renk farkına göre katman sayısını buyur say burdan.
Artık teistler gördüklerine bile inanmıyor be.
Saygılarımla
Umurcan Görür
Sayın faran
Buyur yap. Renk farkına göre katman sayısını buyur say burdan.
Artık teistler gördüklerine bile inanmıyor be.
Saygılarımla
Umurcan Görür
hayır!! biz de görüyoruz 7 tane olmadığını ama bunu hangi bilim adamı ya da bilim dünyasından hangi gök bilimciler onaylamış ben kaynak isterim arkadaş!!!biz size kaynaklı yolluyoruz gök bilimcilerin onayını usnuyoruz seninki bir kanalın belgeseli hangi bilim adamı onaylamış nerde ben de yaparım onu kolay bir şey değil mi?buyur kanıt yolla!!!!???
hayır!! biz de görüyoruz 7 tane olmadığını ama bunu hangi bilim adamı ya da bilim dünyasından hangi gök bilimciler onaylamış ben kaynak isterim arkadaş!!!biz size kaynaklı yolluyoruz gök bilimcilerin onayını usnuyoruz seninki bir kanalın belgeseli hangi bilim adamı onaylamış nerde ben de yaparım onu kolay bir şey değil mi?buyur kanıt yolla!!!!???
Sayın faran
Bunu BBC kanalı yayınladı. Ordaki belgeseller İngiltere Kraliyet Bilim Akedemisi onayı almadan yayınlanmazlar. BBC İngiltere'nin TRT'sidir. Direk isim vermem için belgeseli tekrar izlemem gerek ve elimde yok şuanada ama bu sana yeter umarım.
Saygılarımla
Umurcan Görür
Sayın faran
Bunu BBC kanalı yayınladı. Ordaki belgeseller İngiltere Kraliyet Bilim Akedemisi onayı almadan yayınlanmazlar. BBC İngiltere'nin TRT'sidir. Direk isim vermem için belgeseli tekrar izlemem gerek ve elimde yok şuanada ama bu sana yeter umarım.
Saygılarımla
Umurcan Görür
uguror bizim devlet kanalında ne açılımlar olduğunu görüyoruz. bu devirde babaan bile güvenme diye boşuna mı demiş atalarımız o nedenle kaynaksız idda ortaya atılmaz bilimsel olarak kaynak göster yoksa kabul etmiyorum ben kaynaksız idda ortaya atmam kayanğını atarım açar bilim dünyası tarafından ispatlandına kendin bakarsın bu devirde ispat gerek gerisi hikaye bende öyle grafikler yazar çizerim çok kolay benim için!!!! :)
uguror bizim devlet kanalında ne açılımlar olduğunu görüyoruz. bu devirde babaan bile güvenme diye boşuna mı demiş atalarımız o nedenle kaynaksız idda ortaya atılmaz bilimsel olarak kaynak göster yoksa kabul etmiyorum ben kaynaksız idda ortaya atmam kayanğını atarım açar bilim dünyası tarafından ispatlandına kendin bakarsın bu devirde ispat gerek gerisi hikaye bende öyle grafikler yazar çizerim çok kolay benim için!!!! :)
Sayın faran
Buna benzer fotoğraf NASA'da arıyorum şimdi. Ama size göre NASA'da yozlaşmış kurum onada güvenmezsiniz. Aramaya devam edeyim mi yoksa NASA'da mı yalan söylüyor?
Saygılarımla
Umurcan Görür
güneşinzaptıyakın
18-12-2009, 18:34
Kaynak isteyen arkadaşlar:
Günümüz bilm dünyasında genellikle 5 katman modeli kabul edilir. Örneğin Amerikan NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Kuruluşu) atmosferi 5 katmana ayırır.
bkz. http://www.nasa.gov/audience/forstud...ftoff_atm.html (http://www.nasa.gov/audience/forstudents/9-12/features/912_liftoff_atm.html)
ve
http://www.centennialofflight.gov/es...re/DI139G1.htm (http://www.centennialofflight.gov/essay/Dictionary/Atmosphere/DI139G1.htm)
Batı üniversiteleri de genellikle 5 katmanı kabul eder. Örn: Michigan Üniversitesi Atmosfer araştırma web sitesi (The University of Michigan UCAR, University Corporation for Atmospheric Research):
http://www.windows.ucar.edu/tour/lin...re/layers.html
(http://www.windows.ucar.edu/tour/link=/earth/Atmosphere/layers.html)
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün sitesinde de 5 katmanlı model yer almaktadır:
http://www.meteor.gov.tr/2006/arasti...rinyapisi.aspx (http://www.meteor.gov.tr/2006/arastirma/arastirma-ozon-atmosferinyapisi.aspx)
Ayrıca bkz.
=> Berkeley Üniversitesi (http://ds9.ssl.berkeley.edu/lws_gems/3/graph_1.htm)
=> ABD Ulusal Hava Servisi (http://www.srh.noaa.gov/jetstream/atmos/layers.htm)
=> İngilizce Wiki (http://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_atmosphere)
Sanırım bu linklerde yeterli kaynak vardır yalan mucizeyi göstermek açısından...
O resme benzer karanlık tarafta çekilmiş bir resim buldum:
http://www.nasa.gov/mission_pages/IPY/multimedia/ipyimg_20080804b.html
http://www.nasa.gov/images/content/265089main_ISSnoctilucent_540.jpg
Ama NASA'da yozlaşmış kurum olduğu için buda kabul edilmez.
Saygılarımla
Umurcan Görür
[QUOTE=GUNESINZAPTIYAKIN;271947]Kaynak isteyen arkadaşlar:
[QUOTE=GUNESINZAPTIYAKIN;271947]Kaynak isteyen arkadaşlar: bunlar atmosferin dünya yüzeyinde ki 5 katmanıdır. bu 5 katman şudur: 1- Troposfer 2- Stratosfer 3- Mezosfer 4- Termosfer 5- Ekzosfer altın ve yedinci katman dünyanın dışında mevcuttur. bunlardan altıncısı iyonosfer: KAYNAK: http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0yonosfer KAYNAK NASA: http://science.nasa.gov/headlines/y2008/30apr_4dionosphere.htm KAYNAK NASA 2: http://sol.spacenvironment.net/~ionops/ES4Dintro_public.html yedincisi manyetosferdir. KAYNAK: http://tr.wikipedia.org/wiki/Manyetosfer KAYNAK 2:http://www.geschichteinchronologie.ch/atmosphaerenfahrt/10-01_three-Van-Allen-radiation-belts-NASA-ENGL.html
güneşinzaptıyakın
19-12-2009, 01:37
Manyetosfer bir katman değildir. Dünyanın manyetik alanı ile Atmosferin katmanlarını karıştırmayalım.
1- Troposfer: Gazların (http://www.turandursun.com/wiki/Gaz) en yoğun olduğu kattır.
2- Stratosfer: troposferden (http://www.turandursun.com/wiki/Troposfer) başlayarak 50 km. yüksekliğe kadar uzanır. İçerdiği ozon (http://www.turandursun.com/wiki/Ozon) (O3) molekülleri Güneş (http://www.turandursun.com/wiki/G%C3%BCne%C5%9F)'ten gelen morötesi (http://www.turandursun.com/wiki/Mor%C3%B6tesi) ışınları soğutarak bu katmanın ısınmasına yol açar.
3- Mezosfer: Atmosferin "stratosfer (http://www.turandursun.com/wiki/Stratosfer)" adı verilen alt tabakası ile "termosfer (http://www.turandursun.com/w/index.php?title=Termosfer&action=edit&redlink=1)" adı verilen en üst tabakası arasında yeralan mezosferde,...
4- Termosfer: Bu düzeyden başlayarak, atmosferin daha alçaktaki üç katmanda alışılmış bileşimi değişmeye başlar.
5- Ekzosfer: atmosferin (http://www.turandursun.com/wiki/Atmosfer) tabakalarından biridir.Çok seyrek hidrojen (http://www.turandursun.com/wiki/Hidrojen) ve helyum (http://www.turandursun.com/wiki/Helyum) atomlarından oluşur, giderek seyrelip gezegenler arası ortamla birleşir.
Daha önce verdiğim linklerde olduğu gibi wiki_tr'de_atmosferi_5_katman_olarak_ele_alır. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Atmosfer)
Dikkat edileceği gibi Atmosfer (adı üstünde) gazlardan oluşur. Asla Dünya'nın manyetik alanı ile ilişkilendirilemez, ikisi farklı şeydir.
Bazı bilim çevreleri ise iyonosfer'i de atmosferin bir katmanı olarak görmektedir (çok az miktarda gaz içeriyor diye) fekat genel bir görüş değildir bu. İyonosfer çoğunluk tarafından Ekzosfer'in bir katmanı olarak gösterilir.
bugün ABD bilim dünyası islamın önüne geçmek için sadece dünyadaki yeryüzündeki katmanlardan 5 tane olduğunu söylemiştir.. fakat 5 katman 10.000 mesafe kat eder. fakat dünyamızın dışında uzay boşluğundaki ezksozferin üzerinde iyonosfer dış tabaka mevcutur. onun üstünde van allen kuşak radyasyonabakası mevcuttur. buna da manyetosfer denmektedir. bu tabaka uzaydan dünyamıza gelen göktaşlarını parçalamakta zarar vermesini önlemektedir. bunlar dışında başka tabaka koruyucu 8 radyasyon tabakası mevcutmu değil 7tane toplamıdır. KAYNAK:http://tr.wikipedia.org/wiki/Manyetosfer kaynak 2: Büyük Larousse, C.15. kaynak 3: Temel Britannica, C.18.
bugün ABD bilim dünyası islamın önüne geçmek için sadece dünyadaki yeryüzündeki katmanlardan 5 tane olduğunu söylemiştir..
Komplo teorisi, ha? :)
Atmosfer 7 değil 77 katman olsun, sizi mi kıracağız. Siz şu en yakın gökteki yıldızları sayın bize. Yoksa bunları da mı İslam'ın önüne geçmek için saklıyorlar?
bugün ABD bilim dünyası islamın önüne geçmek için sadece dünyadaki yeryüzündeki katmanlardan 5 tane olduğunu söylemiştir.. fakat 5 katman 10.000 mesafe kat eder. fakat dünyamızın dışında uzay boşluğundaki ezksozferin üzerinde iyonosfer dış tabaka mevcutur. onun üstünde van allen kuşak radyasyonabakası mevcuttur. buna da manyetosfer denmektedir. bu tabaka uzaydan dünyamıza gelen göktaşlarını parçalamakta zarar vermesini önlemektedir. bunlar dışında başka tabaka koruyucu 8 radyasyon tabakası mevcutmu değil 7tane toplamıdır. KAYNAK:http://tr.wikipedia.org/wiki/Manyetosfer kaynak 2: Büyük Larousse, C.15. kaynak 3: Temel Britannica, C.18.
Sayın faran
Bu dediğiniz gerçek olsa o bilim adamları müslüman olurdu non-teist değil. Ayrıca şu yakın gökteki yıldızları bir sayın hele merak ettim onları.
Saygılarımla
Umurcan Görür
güneşinzaptıyakın
19-12-2009, 02:13
bugün ABD bilim dünyası islamın önüne geçmek için sadece dünyadaki yeryüzündeki katmanlardan 5 tane olduğunu söylemiştir.. .................................................. Bu yorumun üstüne ancak eyvallah demek düşer...
Kompile teori :D
Israrla manyetik alanı bir gaz katmanı gibi algılamak istiyorum çünkü mucize yalanı üretenlerin sayısı tutmuyor diyorsun yani. Manyetik alan tıpkı mıknatısta olduğu gibi bir alandır ne işi var atmosferle. Ama Abd varsa işin içinde dediğin gibi her şey mümkün :D
Komplo teorisi, ha? :)
Atmosfer 7 değil 77 katman olsun, sizi mi kıracağız. Siz şu en yakın gökteki yıldızları sayın bize. Yoksa bunları da mı İslam'ın önüne geçmek için saklıyorlar?
Hatta olayı şu şekilde daraltalım ve olası bir kovalamaca oyunundan kaçınalım.
Şu biliniyor ki, dünyaya en yakın yıldız güneş. Sorumu şu şekilde düzeltmiş olayım: Dünya atmosferinin ilk katmanı taa güneşe kadar gidiyor mu? Bunu, İslam'ı baltalamamak için saklamayan bilimsel bir yayın var mı?
Sayın faran
Bu dediğiniz gerçek olsa o bilim adamları müslüman olurdu non-teist değil. Ayrıca şu yakın gökteki yıldızları bir sayın hele merak ettim onları.
Saygılarımla
Umurcan Görür
120 - Sen onların milletlerine tabi olmadıkça ne yahudiler, ne de hıristiyanlar senden asla hoşnud ve razı olmayacaklar. ( BAKARA SURESİ ) ayet gayet açık onlardan olmadıkça hakkı gizlerler. bakın yeryüzünün içerisinde 5katmanmevcuttur onun dış tabakasında 2 radyasyontabakası mevcuttu bunlar iyonosfer, manyetosfer daha da ne katmanne tabaka mevcuttur. Ebu Hureyre (r.a.), Allah'ın Elçisi'nden(s.a.v.) şöyle rivayet etmiştir: "Allah'ın Elçisi (s.a.v.), Ashabı ile birlikte oturmakta iken üstlerine bir bulut geldi ve bunun üzerine Allah'ın Elçisi (s.a.v.) : "Bunun ne olduğunu biliyor musunuz?" diye sordu. Onlar da "ancak Allah ve Elçisi bilir!" dediler. Rasulullah buyurdu ki: "Bu, buluttur! Bu bulutlar, toprağın sulayıcısıdırlar. Allah onları, kendisine şükretmeyen ve dua (ibadet) etmeyen topluluğa da gönderiyor." Sonra, "üstünüzde ne var, biliyor musunuz?" diye sordu. Onlar da, "ancak Allah ve Elçisi bilir!" dediler. Allah'ın Elçisi buyurdu ki: "O, Raki(*) (Manyetosfer) dir ki; korunmuş bir tavan ve önü alınmış bir dalgadır." ... (*):Raki: Şaşırtan, şaşkına çeviren, hedefine nişan alan, süratli, yamayan, tamir eden,(manyetosfer). Kaynak: Sünen-i Tirmizi, C.5, S.397-399
Ashabı ile birlikte oturmakta iken üstlerine bir bulut geldi ve bunun üzerine Allah'ın Elçisi (s.a.v.) : "Bunun ne olduğunu biliyor musunuz?" diye sordu. Onlar da "ancak Allah ve Elçisi bilir!" dediler. Rasulullah buyurdu ki: "Bu, buluttur! Bu bulutlar, toprağın sulayıcısıdırlar. Allah onları, kendisine şükretmeyen ve dua (ibadet) etmeyen topluluğa da gönderiyor."
Hayretler içindeyim. Bulutu, bulutun ne iş gördüğünü bilmeyen ashabın gerçekten gördüğünü söyleyebilen bir elçiye ihtiyaçları varmış.
güneşinzaptıyakın
19-12-2009, 16:42
Bir kendine müslüman daha kazandı site hayırlısı olsun bence :D
Faran kraldan çok kralcı bence bansana HY'nin bile dile getiremeyeceği kadar ileri gidiyor yorumlarında.
''Raki: Şaşırtan, şaşkına çeviren, hedefine nişan alan, süratli, yamayan, tamir eden,(manyetosfer). Kaynak: Sünen-i Tirmizi, C.5, S.397-399'' sanki tırmızi söylemiş gibi algılanıyor yorum, fakat faran burda kendi algılamasını sanki bilimin gerçeğimiymiş gibi göstermek istiyor, sonra da sanki İslamın dediğiymiş gibi kendi yorumunu sunmak istiyor.
Yani ''şaşkına çeviren'' demek aynı zamanda ''manyetosfer'' demek anladık :D
C/P yaparken dikkatli ol derim sana ancak faran...
Vay be ,demek "raki" aynı anda manyetosfer demekmiş.
Ayrıca Rocky'nin Türkçe okunuşudur.
Sayın FARAN iyi bakınız şimdi mucizeye ;
1976 yılında John G. Avildsen tarafından çekilmeye başlanacak olan Rocky ("raki") serisini peygamber 1400 yıl önce biliyordu.("Sonra, "üstünüzde ne var, biliyor musunuz?" diye sordu. Onlar da, "ancak Allah ve Elçisi bilir!" dediler. Allah'ın Elçisi buyurdu ki: "O, Rakidir").Rocky'nin herşeyin üzerinde olduğu ,Apollo ile başlayan efsanesinde her "raki"bini devireceğini ve en üstte yer alacağını peygamber 1400 yıl önce bildirmiştir.
Şu hususa da bir açıklama getirseniz ; "ELYIN".Aynen yazdığım gibi.Kesinlikle Alien falan değil."ELYIN".
Kendinde misin dostum sen.
Vay be ,demek "raki" aynı anda manyetosfer demekmiş.
Ayrıca Rocky'nin Türkçe okunuşudur.
Sayın FARAN iyi bakınız şimdi mucizeye ;
1976 yılında John G. Avildsen tarafından çekilmeye başlanacak olan Rocky ("raki") serisini peygamber 1400 yıl önce biliyordu.("Sonra, "üstünüzde ne var, biliyor musunuz?" diye sordu. Onlar da, "ancak Allah ve Elçisi bilir!" dediler. Allah'ın Elçisi buyurdu ki: "O, Rakidir").Rocky'nin herşeyin üzerinde olduğu ,Apollo ile başlayan efsanesinde her "raki"bini devireceğini ve en üstte yer alacağını peygamber 1400 yıl önce bildirmiştir.
Şu hususa da bir açıklama getirseniz ; "ELYIN".Aynen yazdığım gibi.Kesinlikle Alien falan değil."ELYIN".
Kendinde misin dostum sen.
Sayın AerA
Mükemmel bir mucize yakalamışsınız. Tebrik ederim.
Saygılarımla
Umurcan Görür
Bu başlık kapanacak ve konuyla ilgili tartışma bundan sonra >şu başlıkta (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=279344#post279344)< sürdürülecektir.
saygılarımla