Orijinalini görmek için tıklayınız : yartılışın sırası
merhaba..
teist dinlerin birbirinden etkilendigi birbirini taklıt ettigi gerçeği malum(ancak inançlılardan bazılari ki müslümanların çoğunun kabul ettigi sava göre aynı lambadan gelen ışık) olduğuna göre birinin ak dediğine öteki kara dermi..örnek 1:
Ya1 :1 başlangıçta tanrı gögü ve yeri yarattı..
bakara suresi 29 uncu ayet:
o yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı.sonra semaya yöneldi.onu yedi gök olarak yaratıp düzenledi.o herşeyi hakkıyla bilendir..
bir kitapta öncelikle gök yaratılıyor ..öbüründe ise yer...
sıralama çok önemli..galiba birisi yanlış anladıklarını aktarmış olmalıki böylesi bir hataya düşmüş..
merhaba arkadaşım;
müslümanlar günümüzde Allah''in(c.c.) kelamı olarak sadece Kuran-i kerimi kabul eder. bizlere göre diğer kitaplar tarih içerisinde değişime uğramıştır. orijinal halleride bildiğim kadari ile şu an bulunmamaktadir.
yazdıgın cümlenin hangi kitaba ait oldugunu ve deforme olup olmadıgını bilmiyorum...
fakat şu an itibari ile bizlere göre tek "doğru" Kuran-i Kerimdir...
evet diğer kitaplar da "hak"tır...fakat değişmiştir...şu anki halleri ile kuran-i kerimi karşılaştırmak yanlış olur.
onun için bahsettiğin çelişkiyi tartışmaktan ziyade, öncelikle örnek verdiğin kitaba ait ayetin zaman için değişime uğrayıp uğramadığının tespiti gerekir...
saygılarımla...
Merhaba Hberent,
Herhalde Ya1 den kastın Tevrat’taki yaratılış kitabı. Valla çok iddiaya rastladım ama ilk defa Tevrat ve Kuran’ı karşılaştırıp yorum yapan ve bunu eleştirisine dayanak olarak kullananına rastlıyorum.
Bakara suresindeki mealin yanlış doğru meali şöyle:
Ali Bulaç
29- Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O''dur. Sonra göğe yönelip (istiva edip) de onları yedi gök olarak düzenleyen O''dur.
Diyanet Vakfı
29. O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı. Sonra (kendine has bir şekilde) semaya yöneldi, onu yedi kat olarak yaratıp düzenledi (tanzim etti).
Edip Yüksel
2:29 Yeryüzünde her şeyi sizin için yaratan O’ dur. Sonra göğe yönelip onu yedi gök olarak düzenledi.
Elmalılı Hamdi Yazır
29-O öyle bir yaratıcıdır ki, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı; sonra iradesini göğe yöneltip onları yedi gök olarak düzenledi.
Süleyman Ateş
29. O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı; sonra göğe yöneldi, onları yedi gök olarak düzenledi
Yaşar Nuri Öztürk
29 O Allah''tır ki, yeryüzündekilerin tümünü sizin için yarattı. Sonra göğe saltanat kurdu da onları yedi gök halinde düzenledi.
Burada senin yaratma olarak meallini verdiğin kelimenin arapçası “seveye” kelimesidir. Bu “düzenlemek” demektir. Türkçedeki “seviye”kelimesi de buradan gelir. Yaratma kelimesi arapçada “halaka” dır. Bu ayette bu kelime geçmez.
Sen mealinde yaratıp, düzenledi olarak vermişsin, gerçeği sadece düzenledi olacaktır. Bu meali nereden aldıysan o arkadaş birazcık meale ilave yapmış.
Yerle gök birlikte yaratılmıştır. Başka bir başlıkta bu konuyu çokça tartıştık. Gök yaratılır fakat duman halinde olarak tarif edilir. Daha sonra bu duman halindeki gök 7 kat olarak düzenlenir. Yaratılan var olan bir şey düzenlenir.
Eğer göklerin yerin birlikte yaratılması konusunun nasıl geçtiğini merak ediyorsan onu da sana anlatırım. Sor yeter.
Ayrıca Tevrat’taki her şeyin Kuran’da da aynı olması gerekmez. Tevrat daha sonradan dejenere edilmiştir. Bu yönde zaten bir iddia yoktur. Hatta bir çok konu Tevrat’ta ve İncil’de olan Kuran’da eleştirilir.
Bence bu tarz mantıklar kurmadan önce ilk başta kullandığın meal doğrumu onu araştır. Sonra Tevrat Kuran karşılaştırmasında olduğu gibi bu konudaki İslam dinin iddiasını da öğren. Yoksa ortaya böyle garabet iddialar çıkar.
Selamlar.
merhaba ella ...
sizin diyanet vakfı yayınlarına göre yazdıgınız:
29. O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı. Sonra (kendine has bir şekilde) semaya yöneldi, onu yedi kat olarak yaratıp düzenledi (tanzim etti).
benim yazdığım:
o yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı.sonra semaya yöneldi.onu yedi gök olarak yaratıp düzenledi.o herşeyi hakkıyla bilendir..
bi terslik bir yanlış varmı..bence yok..şimdi sizin bana eleştiri olarak yazdıklarınız..
"Sen mealinde yaratıp, düzenledi olarak vermişsin, gerçeği sadece düzenledi olacaktır. Bu meali nereden aldıysan o arkadaş birazcık meale ilave yapmış."
yaradılışla ilgili yazdığım tevrattan..şimdi bana o kitaplar bozulmuş hikayelerini anlatmadan sadece soruma cevap istiyorum..hem kuranda tevrata incile atıfta bulunacaksın sonrada o bozulmuş allahın tek kelamı kurandır diyeceksin..
öncelikle sıralamadaki büyük hataya dikkatinizi çekerim..eğer kuranda ki öyle yazıyor öncelikle yer yaratıldı sonra gökler yaratıldı yazdıktan sonra kuranın allah tarafından indirilmiş bir kitap değil muhammed tarafından yazılmış bir kitap olduğu açıkca ortadadır.kuranda yaratılışla ilgili anlatımların tamamı bilime,akıla,ilme ters..
merhaba ella ...
sizin diyanet vakfı yayınlarına göre yazdıgınız:
benim yazdığım:
bi terslik bir yanlış varmı..bence yok..şimdi sizin bana eleştiri olarak yazdıklarınız..
"Sen mealinde yaratıp, düzenledi olarak vermişsin, gerçeği sadece düzenledi olacaktır. Bu meali nereden aldıysan o arkadaş birazcık meale ilave yapmış."
yaradılışla ilgili yazdığım tevrattan..şimdi bana o kitaplar bozulmuş hikayelerini anlatmadan sadece soruma cevap istiyorum..hem kuranda tevrata incile atıfta bulunacaksın sonrada o bozulmuş allahın tek kelamı kurandır diyeceksin..
öncelikle sıralamadaki büyük hataya dikkatinizi çekerim..eğer kuranda ki öyle yazıyor öncelikle yer yaratıldı sonra gökler yaratıldı yazdıktan sonra kuranın allah tarafından indirilmiş bir kitap değil muhammed tarafından yazılmış bir kitap olduğu açıkca ortadadır.kuranda yaratılışla ilgili anlatımların tamamı bilime,akıla,ilme ters..
hberent kardeşim;
hikaye falan anlattığımız yok. soruna cevap veriyorum. sen Allah''in(c.c.) iki kitabındaki çelişkileri açıklayın diyosun, bende sana bahsettiğin kitaplardan biri Allah''ın(c.c.) kitabı DEĞİLDİR diyorum...
kitapların değişmiş olduğu iddasını hikaye kabul ediyosan gidip böyle ayrıntı ayetleri öne sürmene lüzum yok. sana, örnek verdiğin kitap olan Tevratta Kuran ile çelişkili belki yüzlerce ayet gösterebilirim. Örneğin Tevratta Allahın(c.c.) Hz.Musa ile güreşe tutuştuğu ve yanlış hatırlamıyorsam Hz.Musa''nin Allah''ı(c.c.) yendiği anlatılır. Böyle ifadeler içeren bir kitabı Kuran-ı kerim ile karşılaştırmak ve bulduğun çelişkiyi Kuran-i kerimin gerçek olmadığına delil göstermek hangi mantığın eseridir?
Kuran, Tevrat''in, İncil''in var olmadığını savunmaz ve tabi ki çeşitli yerlerde bu kitaplara atıfta bulunur. Bahsedilen tüm kitapların orjinali elimizde olsaydı tek bir çelişki bile olmadığını görecektik.
Bunu anlamak bu kadar mı zor?
Lütfen tutarlı konuşalım...
Ayrıntılara takılıp asıl meseleyi ıskalıyoruz...
kul arkadasıma..
Al-i imran suresi
Ayet 93 tevratın indirilmesinden önce,israil in(yakubun)kendisine haram kıldıkları dışında,yiyeceğin hertürlüsü israiloğluna helal idi..de ki..eğer doğru sözlü iseniz..o zaman tevratı getirip okuyun.
Ayet 48..
Allah ona yazmayı,hikmeti,tevratı,incili öğretecek.
Ayet 50..
Benden önce gelen tevratı doğrulayıcı olarak...
Maide suresi..
Ayet 43
İçinde allahın hükmü bulunan tevrat yanlarında olduğu halde nasıl seni hakem kılıyorlarda sonra bunun arkasından yüz çeviriyorlar..
simdi su soru aklıma geliyor..muhammed ayetlerinde bahsettigi tevrat ve incil kendi yasadığı dönemlerdeki kitaplardı yani o zaman deyim yerindeyse henüz piyasada inanlıların takip ettigi orijinallerdi..islamın deyisiyle bozulmamıslardı..
öyle olmalıki muhammed "getirin kitabınızı" derken kendi söylediklerinin doğruluğunu teyit ettirmekti hemde bunu tevrata bakarak veya incile bakarak göstermek amacındaydı..
o zaman o kitaplar muhammed zamanında şahit gösterilecek kadar doğru ise o zamanın inananları orijinali varken niye sahtesinin pesinden gitsinlerki..
zaten kuran tevratın kötü bir kopyası..zamanlama hataları..hesap hataları..sıralama hataları..ile dolu
bunu görün artık..o kuran en nihayet bir insanın kafasından uydurulmus seylerdir..bunun için insanları kesmeye ..öldürmeye değer mi?
uğruna ölmeyi göze aldığınız kitaba bir bakın sıkı sıkıya sarılacağınıza o kitabı korkmadan sıkısıkıya inceleyin...
bakın bakalım sizin kaçtane hayrınıza ayet gelmistir..ben tevratında en nihayetinde arazlı biri tarafından yazıldıgına inanırım (ama yazan iyi sallamıs..)
saygıyı hakedene ayrıca hürmet ederim..
quixsoul
06-12-2004, 18:58
kul arkadasıma..
zaten kuran tevratın kötü bir kopyası..zamanlama hataları..hesap hataları..sıralama hataları..ile dolu
Tevratda geçip kurandada geçen örnekleyeceğin ayetler varmı ?
Merhaba Hberent,
Senin verdiğin mealle benim verdiğim meal arasında çok fark var.
Mberent Yazdı:
Bir terslik olmaz olur mu? Senin verdiğin mealde “yarattı ve düzenledi” diyor. Oysa orijinalinde sadece düzenledi ifadesi var sadece. Yaratma olayı daha önceden olmuş. Mesela bir evin yapılması farklıdır, yapılmış bir evin düzenlenmesi farklıdır. Buradaki tersliği anlayamıyor musunuz?
Mberent Yazdı:
öncelikle sıralamadaki büyük hataya dikkatinizi çekerim..eğer kuranda ki öyle yazıyor öncelikle yer yaratıldı sonra gökler yaratıldı yazdıktan sonra kuranın allah tarafından indirilmiş bir kitap değil muhammed tarafından yazılmış bir kitap olduğu açıkca ortadadır.
Çok yanlış bir yorum. Birincisi yukarıdaki yazıda da söylediğim gibi gökler ve yerin yaratılması aynı anda olmuştur. İşte senin yazında yanlış mealler vermen ve o meallere göre yorumlamandan dolayı bu yanlış noktalara geliyorsun. Yaratmayla düzenleme arasındaki farkı insan anlamayınca göklerin ve yerin yaratılmasıyla ilgili bir sıralama olduğunu zanneder. Aksine ayetlerde göklerin ve yerin aynı anda var edildiğini görürüz.
O inkâr edenler görmüyorlar mı ki, (başlangıçta) göklerle yer, birbiriyle bitişik iken, biz onları ayırdık …… (ENBİYA SURESİ / 30)
Bu ayetten de göreceğin gibi sırayla yaratılma değil, birlikte yaratılma söz konusudur. Dolayısıyla yanlış meallerden yola çıkarak yaptığın yukarıdaki yorumlarında yanlıştır. Bence bu tarz yorumlar yapmadan önce doğrusunu iyice araştırmak en doğrusu.
Peygamberin kitap ehlinin kitaplarıyla onlar arasında hükmetme konusuna gelince. İslam dini tüm inançlara saygı duyar. Tebliğinde herkesi Allah’a iman etmeye, İslam olmaya çağırırken, bunu kabul etmeyenlerin ise kendi kitaplarına göre hükmetmesine de saygı gösterir. O senin örnek verdiğin ayetlerin büyük kısmında bu mantık vardır.
Kuran’ın Tevrat’ı tasdik etmesi de burada söz konusu olan Musa’ya verilen Tevrat’tır. Ayette açıkça Musa’ya Tevrat’ın verildiği söylenir. Oysa bugünkü Tevrat bu Tevrat değildir. Eski ahit toplam 38 bölümdür. 4. bölümün sonunda Musa ölür. Daha sonra kitap devam eder. Buradan anlaşılacağı gibi sürekli yazan birileri olmuştur.
Kuran ise Musa’ya indirilen Tevrat’ı kabul eder. İncil içinde aynı şey söz konusudur. Kuran İsa’ya indirilen İncil’i kabul ederken. Şu andaki İncil İsa’nın dışında farklı kişilerin kaleme aldığı kitaplardır.
Mberent Yazdı:
zaten kuran tevratın kötü bir kopyası..zamanlama hataları..hesap hataları..sıralama hataları..ile dolu bunu görün artık..o kuran en nihayet bir insanın kafasından uydurulmus seylerdir..bunun için insanları kesmeye ..öldürmeye değer mi?
Kuran’da hatalar olduğu iddiaların havada kalmış iddialardır. Varsa bildiklerin burada söylersen sana cevaplarını veririm. Öyle retoriklerle hiçbir yere varılmaz. Bu konuda son derece yanlış bilgilendirilmiş ve önyargılara sahip olmuşsun. Eğer bu yönde hangi düşüncelere ve iddialara sahipsen hepsini söyle. Belki de bu örnekte olduğu gibi yine meal hatalarından hareketle bu tarz vehimlere kapılmışsındır.
Özellikle savaş ve insan kesme yönünde son derece yanlış bilgilerin olduğu açık. Bu tarz kapalı düşünceler ancak tartışılarak açıklığa kavuşur.
Selamlar.
bizde yazımıza söyle baslayalım:
ella dediki:
Kuran’ın Tevrat’ı tasdik etmesi de burada söz konusu olan Musa’ya verilen Tevrat’tır. Ayette açıkça Musa’ya Tevrat’ın verildiği söylenir.
sevgili arkadasım ayetin acıkca söylediklerini biliyorum..ancak muhammet "getirin kitabınızı derken"..icinde yazılanları örnek gösteriyor..bu yazılanlara sehadet ettigini onun icindekilerin doğruluğunu vurguluyor..bende bu savdan yola cıkarak bunları yazıyorum..eğer muhammet kendi kitaplarının dısında bir kitabı referans gösteriyorsa..ki göstermiş..ve bu kitabında allah kelamı olduğuna ıman getirmis inanlılar olarak onları yozlasmıs,akıldısı,bozulmus olarak göremezsiniz..
bakın öncelik yeryüzünden sonra semaya yöneliş var..yeryüzünün biz insanların yasayabileceği bir konuma getirdikten sonra semaya yönelmis allahınız..eğer muhammed tevratı iyi incelemis veya doğru manalandırabilseydi bu sıralama hatası olmazdı..
Ayet 93 tevratın indirilmesinden önce,israil in(yakubun)kendisine haram kıldıkları dışında,yiyeceğin hertürlüsü israiloğluna helal idi..de ki..eğer doğru sözlü iseniz..o zaman tevratı getirip okuyun.
kendisinin düstüğü yanlısı görmeden getirip okuyun diyor..eger muhammed tevratı okumus olsaydı bu ayetleri allah kelamı diye kurana sokmazdı
quixsoul arkadasıma iste üstünde konustuğumuz yaradılıs meselesi..birbirine tezat degilmi..
saygıyı hakedenlere..
Merhaba Hberent,
Bakara suresinin 29. ayetindeki meal hatasını sana açıkladığımı zannediyorum. Yukarıda da anlattığım gibi burada düzenleme söz konusudur. Yani bir yaratma söz konusu değildir. Bu ayetin mealini bir kelime ilave etmişsin. Sonra kendi düşünceni bunun üstüne oturtuyorsun. Ben sana bir çok kişinin bu ayet hakkındaki mealini söyledim. Ayette geçen kelimenin arapçasını ve karşılığını söyledim. Buna rağmen hala aynı şeyi tekrarlamışsın.
Daha önce söylediğim bir şeyi tekrar sana söyleyeyim. Kuran’da göklerin ve yerin sıra ile yaratılması söz konusu değildir. İkisi de aynı anda yaratılmıştır. Bunlar içi içe geçmiş sureçlerdir. Yer ve gök yaratıldıktan sonra, Allah duman halinde olan göğü 7 kat olarak düzenlediğini ifade etmektedir. 7 kat düzenleme yaratma değildir. Yaratmadan farklı bir şeydir ve ayetlerde farklı kelimeyle ifade edilir.Yukarıdaki yazıda verdiğim ayette “gökleri ve yeri bitişikken birbirinden ayırdık” ifadesi vardır. Yani birlikte yaratılma ve ayrılma söz konusudur. İkisi beraber olmuştur. Senin yaptığın yanlış bir meal üzerine mantık kurup yorumlamak. Dolayısıyla ulaştığın sonuçta yanlış oluyor. Bunun tam tersi olduğu yönünde ayetleri de sana söylüyorum. Fakat buna rağmen hala anlayamadıysan, kusura bakma ama yapacak bir şey yok.
Dünyanın oluşumunu düşünürsek. İlk başta toz bulutu halinde olan dünya, zamanla bir kütle oluşturmuş sıkışarak ısınmıştır. Yeryüzün oluşumu esnasında yerkabuğu soğurken, çıkan gazlar da atmosferi oluşturmuştur. Zamanla atmosfer yükselmiştir. Burada da yer ve gökyüzü aynı süreçte oluştuğu anlaşılacaktır. Daha sonra ayetin ifadesiyle duman halinde olan gökyüzü 7 kat olarak günümüzdeki atmosfer halinde düzenlenmiştir. Burada sadece var olan atmosfer belli özelliklere göre tasnif edilmesi söz konusudur. Yoksa gökyüzü yaratılması söz konusu değildir. Var olan düzenlenmiştir. Kuran ayetleri ile dünyanın oluşumu hakkındaki bulgular birbirleriyle örtüşmektedir.
Hberent yazdı:
sevgili arkadasım ayetin acıkca söylediklerini biliyorum..ancak muhammet "getirin kitabınızı derken"..icinde yazılanları örnek gösteriyor..bu yazılanlara sehadet ettigini onun icindekilerin doğruluğunu vurguluyor..bende bu savdan yola cıkarak bunları yazıyorum..eğer muhammet kendi kitaplarının dısında bir kitabı referans gösteriyorsa..ki göstermiş..ve bu kitabında allah kelamı olduğuna ıman getirmis inanlılar olarak onları yozlasmıs,akıldısı,bozulmus olarak göremezsiniz..
Dikkat edersen Kuran’da referans gösterilen Tevrat’ın tamamı değil, sadece, yiyeceklerin haram kılınmasıyla ilgili bir konu. Tevrat dejenere edilmiştir. Fakat bu tüm ayetlerinin bozulduğu anlamına gelmez. Burada da Allah Tevrat’taki bir konuya dikkat çekiyor. Yoksa tüm Tevrat korunmuştur gibi bir sonuç çıkmaz söylediğin ifadeden.
Selamlar
menfaat sağlamak için işine geldigi gibi davranamazsın..buna degmiş buna degmemiş örnegi ile hareket etmek sizce ne derece doğru..hani derler ya bozuk saat bile bir günde iki kere doğruyu gösterir..işimize nasıl geliyorsa öyle davranmak biz faniler için bir çıkış olarak zaman zaman başvurduğumuz bir yöntem..ama bunu ben allahın resuluyum diyen biri yapmamalı..
saygılar..