Orijinalini görmek için tıklayınız : Kölelik hakkında Turan Dursun'un yanılgıları
Merhaba,
Özellikle cariye ve köle konusu Turan Dursun ve ekibi tarafında en çok suiistimal edilen konudur. Bazı uydurma hadislerin işine gelen kısımlarını seçerek insanlar yönlendirilmeye çalışılmaktadır. Bunda özellikle insanların kölelik kavramına yüklediği anlamın çok etkisi olmaktadır. Köle kelimesi genelde insanın aklına zenci köleler ve onlara yapılan uygulamaları getirir. Kuran’da geçen bu kavram asılda, insanların kafasındaki köle kavramıyla oldukça farklıdır.
Birinci Kuran’da söz edilen kölelik günümüzdeki savaş esiri olmaya benzer bir anlamı vardır. Öyle insanlar kaçırılarak durduk yere köle yapılamaz. Kuran’a göre yine savaş ancak savunma amaçlıdır. Şimdi düşünün karşınızdaki kişiler sizi yok etmeye, toprağınızdan çıkartmaya, sizi esir yapmaya üstünüze geliyorlar ve siz bunları savaşta yeniyorsunuz. Bazıları savaş esnasında ölürken, bir kısmı ise esir alınıyor. Bu durumda savaş esirlerine ne yaparsanız. Bunları serbest bırakır tekrar sizin üstünüze saldırmaya teşvik mi edersiniz? Tabi ki onları nötralize edecek bir yöntem olarak kölelik hukuku daha doğrusu savaş esirliği hukuku oluşturulmuştur. Savaş esnasında tutsak edilenler belli Müslümanlar arasında dağıtılarak yine Müslüman ailelerin yanında muhafaza edilmiştir.
İkinci olarak kölelerin İslam’a göre sahip olduğu haklar vardır. Öyle dövmek, işkence etmek ya da öldürmek serbestisi gibi bir şey söz konusu değildir. Eğer bir kimse haksız yere bir köleyi öldürse onun için de kısas vardır. Turan Dursun hep işine geldiği hadislere kullandığını söylemiştim. Bu konuda da bir çok hadis vardır. Örneğin onlara iyi davranılması, kendi yedikleri yemekten verilmesi vs. tarzında. Bunların kendi dayatmak istediği düşünceye karşı olduğu için Turan Dursun bu taraz hadislerden kaçınır. Onun yazdıklarını kaçınılmaz doğru zannedenlerde, bu yazılardan etkilenerek kendi aralarında bu olay karşı kin bağlamaktadırlar. Oysa öğrendikleri gerçekler değil, sadece ideolojik önyargıları olan bir kişinin yanlı yazılarıdır.
Üçüncüsü, kölelik yani savaş esirliği hapis cezası gibi verilmiş bir ceza olmasına karşın bu tarz insanlar tümüyle aşağılanıyorlar anlamına gelmez. Hatta onlarla evlenilir de.
4/25- İçinizden özgür mü''min kadınları nikahlamaya güç yetiremeyenler, o zaman sağ ellerinizin malik olduğu inanmış cariyelerinizden evlensinler. Allah sizin imanınızı en iyi bilendir.
Dördüncüsü, her savaş esiri aynı zamanda köle olacak anlamına gelmez. Buna duruma göre karar verilir. Eğer tekrar saldırma durumları yoksa bu esirler serbest bırakılır. Eğer tekrar saldırma ihtimalleri varsa bu durumda köle yapılır.
Beşincisi İslam geçmişten gelen kölelik sistemini korumak yerine onları adım adım özgürleştirmeyi seçmiş ve onarla bir hukuk vermiştir. İşlenen birçok suç ya da hatanın karşılığı olarak köle azat edilmesini ayetlerde istenmektedir. Bunlardan bazıları şöyledir;
4/92- Bir mü''mine, -hata sonucu olması dışında- bir başka mü''mini öldürmesi yakışmaz. Kim bir mü’mini ''hata sonucu'' öldürürse, mü''min bir köleyi özgürlüğüne kavuşturması ve ailesine teslim edilecek bir diyeti vermesi gerekir.
5/89- Allah sizi, yeminlerinizdeki ‘rastgele söylemelerinizden, boş sözlerden’ dolayı sorumlu tutmaz, ancak yeminlerinizle bağladığınız sözlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Onun (yeminin) keffareti, ailenizdekilere yedirdiklerinizin ortalamasından on yoksulu doyurmak ya da onları giydirmek veya bir köleyi özgürlüğüne kavuşturmaktır.
Bu şekilde İslam tarihinde birçok köle özgür bırakılmıştır. Bunların içinde Bilal’i Habeş, Zeyd en meşhurlarındandır. Onların geçmişte köle olmaları, yaşadığı dönemde ve tarihte küçük görülmeleri bir yana, aksine hep önde giden, itibar gören insanlar olmuşlardır.
Altıncısı kölelere kötü davranmayı bir yana bırakın onlara sadaka verilmesi bizzat Kuran tarafından emredilir.
9/60- Sadakalar, -Allah''tan bir farz olarak- yalnızca fakirler, düşkünler, (zekat) işinde görevli olanlar, kalbleri ısındırılacaklar, köleler, borçlular, Allah yolunda (olanlar) ve yolda kalmış(lar) içindir. Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Kölelik öbür boyu süren bir ceza değildir. Ya sahibi bir iyilik olarak onu bağışlar ya da fidye karşılığı onlara özgürlüğünü vermelidir. Allah onlara belli bir bedel ödediklerinde özgür kalabileceklerini ayette şöyle bildirir:
24/33- Nikah (imkanı) bulamayanlar, Allah onları kendi fazlından zenginleştirinceye kadar iffetli davransınlar. Sağ ellerinizin malik olduğu (köle ve cariyelerden) mükatebe ( fidye karşılığı bırakma) isteyenlere -eğer onlarda bir hayır görüyorsanız- mükatebe yapın. Ve Allah''ın size verdiği malından onlara verin. Dünya hayatının geçici metaını elde etmek için -ırzlarını korumak istiyorlarsa- cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları (fuhşa) zorlarsa, şüphesiz, onların (fuhşa) zorlanmalarından sonra Allah (onları) bağışlayandır, esirgeyendir.
Bu ayette bahsedilen bir önemli konu daha vardır. Köle kadınlarla cinsel ilişkiye girmek sahibi için bir hakkıdır. Fakat bu karşılıklı bir rızaya bağlıdır. Bazı uydurma hadislerde söylendiği gibi zorla birlikte olmaya zorlamak söz konusu olamaz. Yapan bu ayetin hükmü gereği harama girer. Bırakın zorla tecavüzü birçok yerde evlendirilmeleri yönünde tavsiyeler vardır.
Ayrıca kadın köleler savaşta esir alınan kadınlardır. Yani Müslümanlara saldıran orduyla beraber olan onların içindeki kadınlardır. Yoksa durduk yere bir ülkeyi fethedip, orada oturan halkın köle yapılması vs söz konusu değildir.
Görüldüğü gibi İslam dinin Kölelik sistemini kurmamıştır. Turan Dursun’un bazı hadisleri çarpıtarak anlattığı kölelikle, Kuran’da anlatılanlar birbirinden farklıdır. Kuran’da savaş esirlerine karşı düzenlenmiş bir hukuk olarak bu kurum vardır. VE her fırsatta bunların azat edilmesi yönünde tavsiyeler Kuranda bildirilir. En son olarak bu konuyla ilgili Kuran’dan size şu ayeti söylemek istiyorum:
90/11- Ancak o, sarp yokuşa göğüs germedi.
90/12- Sarp yokuşun ne olduğunu sana öğreten nedir?
90/13- Bir boynu çözmek (bir köleye özgürlük vermek)tir;
Bu ayetlerde de görüleceği gibi Allah kölelerin bağışlanmasını överek Müslümanlara tavsiye eder. Fakat savaşta bir caydırıcılık olarak da bu yapı olmuştur. Normal şartlarda savaş olmaya bir ortamda kölelik diye bir müessesenin olmayacağı açıktır.
Kölelik konusunda İslam’ı savunmak komik oluyor.. Hiç bir din köleliği İslam kadar kurumlaştırmamıştır. Arap köle tacirleri bugün bile Sudan’da köle alış verişi yapmaktadırlar. İslam dini köleliğin kalesidir.
Bunları söyledikten sonra gerçeklere dönelim.
Kölelik hala vardır. Pakistan, Bengaldeş ve Hindistanda sporadiktir. Afrikada daha yaygındır. Geçenlerde Amerika’da yaşayan bir Hindistan ailesinin kölecilik yaptığı anlaşıldı.. Amerika’da kölecilik daha dün denebilecek 1860’lı yıllara kadar devam etmiştir..
İslam’ın kölelere bazı haklar tanıması onların Müslüman olmasını sağlamak içindir. Başka bir nedeni yoktur. İslam’ın kendini köleliğe karsi savunabilmesi için, daha başından köleliği yasaklamış olması gerekmektedir. İslam köleliği yasaklamadığı gibi, köle azad edin gibi laflarla, bu kurumun yerleşmesine ve legalize olmasına neden olmuştur.
İslam’ın en zayıf taraflarından biri köleliğe verdiği tavizlerdir. Kölelik kurumunu cesaretlendirir ve korur..
HACI
tartışmasız bir konu;
islami kölelik fili olmasada mecazi anlamda devam ediyor........
şehlerin mürüdleri ne sizce?
Bu konuda size hak veriyorum. Ama bunun sorumlusu din değildir. Dinin yanlış anlaşılmasıdır. Eğer böyle bir yapıya karşı mücadele edilecekse, yapılması gereken bu insanlara dinin gerçek boyutu anlatılmalıdır. Kuran''ın gerçeklerini görenler, bu tarz bağnaz ve kapalı yapıları terk ederler.
Bu sadece tarikatlar içinde geçerli değildir. Hangi görüşten olursa olsun örgütlerin de benzer yapısı vardır. Onlrada kendilerine söylediğiniz anlamda köleler kılıyorlar. Örneğin PKK''nın teröristleri kendi iradeleri dışında örgüt liderlerine tabi olmuş bireylerdir. Onlarda bu anlamda marksist kölelerdir.
Bu kapalı her yapıda olur. İnsanlar bu tarz gruplara üye olduklarında kendi iradelerinin bir kısmını bu yapıya devrederler.
Dolayısıyla burada eleştirilen din değil, dışa kapalı yapılar olmalıdır.
Selamlar herkese;
Ella, nasıl oluyor da köleliğin olmadığını veya var ama onların da hakkı var dı gibisinden şeyleri söyleyebiliyorsun. İki tane kölelerin bazı haklarını koruyan (Bakın kölelik var ama onlara çok yüklenmeyin deniyor) ayet buluyorsun sonra kuran böyle diyor diyorsun.
Sorun zaten burada. Bu kitap çelişkilerle dolu. Başka bir yerde başka bir şey söylüyor. Muhammed işine gelince iyi şeyler söylüyor. İşine gelince aile içi cinsellik sorunlarını (kiminle ne kadar yatacak) bile kuranı alet ederek çözüyor. Yahu evlatlığının karısını, evlatlığı sağken nikahlıyor ve bunu da kurandan ayet okuyup Allah emretti diyor ve hala yok burada şu söylenmek istiyor, yok allahın hikmeti taktiri. (Azhap 37 - Hani sen Allah’ın kendisine nimet verdiği, senin de (azat etmek suretiyle) iyilikte bulunduğun kimseye, “Eşini nikahında tut (onu boşama) ve Allah’tan sakın” diyordun. İçinde, Allah’ın ortaya çıkaracağı bir şeyi gizliyor ve insanlardan çekiniyordun. Oysa kendisinden çekinmene Allah daha layıktı. Zeyd eşinden yana isteğini yerine getirince (eşini boşayınca), onu seninle evlendirdik ki, eşlerinden yana isteklerini yerine getirdiklerinde (onları boşadıklarında), evlatlıklarının eşleriyle evlenmeleri konusunda mü’minlere bir zorluk olmasın. Allah’ın emri mutlaka yerine getirilmiştir)
Gözlerinizi açın biraz.
Siz ise hala kuranı savunuyorsunuz. Ben de bir sene bir sene öncesine kadar çok dindar biriydim. Aynı zaman da ODTÜ de mühendislik okuyan bir öğrenciyim. Kendi kendime sordum: Müslümanım diye geçiniyorum ama kuranda ne yazıyor bilmiyorum. Ve okumaya başladım. Okumamla hayallerimin yıkılması başladı. Önce ilahi bir kitap nasıl anlatım yönünden bozuk olur anlayamadım. Sonra hep erkek söylemi olduğunu fark ettim. Cariyelik kurumunu da görünce ipler koptu. Sonra araştırmalara başladım. Kuranı daha sorgulayarak okudum ve bu kadar saçma sapan bir kitaba insanlar nasıl inanmış hayret ettim.
Azıcık okumuş, pozitif bilimlerden nasibini almış bir insan bilimsel olarak kuranı incelediğinde onun saçmalığını anlayacaktır. Bu arada bilimsellikten korkmayın. Hani kuran bilimle çelişmez ya…
Buradan kafasında şüphe olanlara sesleniyorum: Öncelikle hiçbir şekilde başkasının fikirlerinin yılmaz bekçisi olmayın. Din hakkında bu tür siteleri okumadan önce kuranı bir okuyun. Kuranı öyle herkes anlayamaz edebiyatını da önemsemeyin. Kuranın kendisinde bile herkes anlasın diye indirdik yazıyor. Ondan sonra bu siteleri okuyup yorumlarda bulunun. Başkasının fikirlerini yazmayın burada kendi fikirleriniz olsun.
Bu günkü din adamları özelikle kuranın okunmasını istemiyor. Onu herkes anlayamaz biz anlarız, siz bizim yorumlarımızı okuyun diyorlar. Bu düşünce içinde gidersek koyun olmaktan öteye gidemeyiz.
Merhaba Veli,
Yazını geç gördüm. Bu yüzden biraz gecikmeli cevap veriyorum. Yukarıdaki yazıda yazdığım bir iki noktaya tekrar dikkat çekmek istiyorum. Birincisi Kölelik müessessi İslam ile beraber ortaya çıkmamıştır. İkincisi ise kölelik sürekli olarak azat edilerek ortadan kalkan bir sistem olmuştur. Üçüncüsü Kuran’da anlatılan köleler savaş esirleridir ve bazı hakları vardır. Kölelik deyince herkes kafasında değişik bir kavram oluştuğu zenci köleler ve onlara yapılan uygulamalar geldiği için yanlış anlaşılmaktadır. Bunlar savaş esirleridir. Eğer farklı kavramlar kafanızda oluşturuyorsa bunun yerine savaş esiri sıfatını kullanın.
Kuran’da tüm Müslümanlar için farz olan her şey vardır. Peygamber içinde farz kılınan şeyleri Allah Kuran’da bildirmiştir. Onun evliliklerini de bu kapsam içinde değerlendirmenizi tavsiye ederim. Zeyd konusu da son derece art niyetli bir şekilde çarpıtılan bir konudur. Uydurma hadislerle olan zırvalar İslam dinin ana kaynağı, doğru olaylarmış gibi anlatılarak bu konu çarpıtılmaktadır. Özellikle Turan Dursun’un kendisi bu hadislerin uydurma olduğunu kitabında söylemesine rağmen, samimiyetsizce bu hadisleri gerçekmiş gibi insanlara anlatmıştır.
Bir sene önce dindar olduğunuzu söylüyorsunuz. Kuran’ı bilmeden nasıl dindar olduğunuzu anlayamadım. Genelde bu tarz tartışmalarda herkes nedense önceden dindar olduğu hikayesini anlatıyor.:-) Kuran’I bilmeden dindar olunmayacağı herhalde çok açıktır.
Ben de İTÜ makine müh. mezunuyum. Mastır ve doktora eğitimimi iktisat fakültesinde yaptım. Amatör olarak biyoloji ( özellikle mikro biyoloji ve DNA )konusunda okumaya çalışıyorum. Herhalde pozitif bilimden nasibim olmuştur. Kuranın bilimle çeliştiği yönündeki iddiaları tümüyle yanlış buluyorum. Bazı ayetler çarpıtılarak ya da bilgisizlikten bazı sonuçlara ulaşılmaya çalışılsa da, gerçekler tümüyle farklıdır. Kuran içinde hiçbir çelişki olmayan, Allah katından gelmiş bir kitaptır. Önyargılı bir şekilde yaklaşmazsanız ayetlerin gerçek anlamlarını araştırırsanız gerçekleri görebilirsiniz.
Kuran’ı okumaya başladıktan sonra anlatım yönünden bozuk olduğunu iddia ediyorsun. Acaba okuduğun mealde bir sorun olmasın? Kuran’ın erkeklere yönelik olduğu düşüncene de katılmıyorum. Allah katında tüm insanların cinsiyet yada ırk ayrımı gözetilmeksiniz eşit olduğunu yine Kuran söyler. Tabi ki Kuran’ı sorgulayarak oku, ama sorgularken sadece ideolojik gözlüklerle yanlı yorumlarla olaya bakma.
Kuran’ın herkesin okuması gerektiğine ben de kabul ediyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum. Turan Dursun gibi ayetlerin belli kısımlarını alıp kendi amaçları için kullanan, uydurma hadisleri gerçek birer kaynakmış gibi gösteren insanların yalanlarına kanmayın.
Kuran’ın ilk gelen ayeti “oku”dur. Eğer okunursa gerçekler görülebilir. İlk ayeti oku diyen bir dinde nasıl Kuran okunması yasaklanabilir ki? Belki sen sadece hurafeler kanarak yıllarca yaşadın. Nasıl Kuran okumadan koyu dindar olunacağını zannettiysen, din adamlarının Kuran okumayın dediğini falan da zannetmiş olabilirsin. Oysa din çok farklı şeyler söyler.
Selamlar.
Ella kardeşim..
Bir üniversite mezunu olarak okuduklarınızı yanlış anlamanız beni şaşırtıyor. Ayetler açıkca köleliği kurumlaştırıyor ve onların savaş köleleri olduğu hakkında hiç bir ayrım mevcut değil.. Kölelik önemli bir kurum.. Çünkü köleler ucuz işci sağlıyor.
4/92- Bir mü''mine, -hata sonucu olması dışında- bir başka mü''mini öldürmesi yakışmaz. Kim bir mü’mini ''hata sonucu'' öldürürse, mü''min bir köleyi özgürlüğüne kavuşturması ve ailesine teslim edilecek bir diyeti vermesi gerekir.
5/89- Allah sizi, yeminlerinizdeki ‘rastgele söylemelerinizden, boş sözlerden’ dolayı sorumlu tutmaz, ancak yeminlerinizle bağladığınız sözlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Onun (yeminin) keffareti, ailenizdekilere yedirdiklerinizin ortalamasından on yoksulu doyurmak ya da onları giydirmek veya bir köleyi özgürlüğüne kavuşturmaktır.
Bu ayetlerin hepsi köleliği meşrulaştırıyor. Köleyi özgürleştirmek demek ceza ödemek demektir. Bir suçun karşılığıdır. Demek ki köleler parasal değerlere sahip insanlardır. Bu aynı zamanda köle ticareti demektir. Allah köle alıp satın diyor.
9/60- Sadakalar, -Allah''tan bir farz olarak- yalnızca fakirler, düşkünler, (zekat) işinde görevli olanlar, kalbleri ısındırılacaklar, köleler, borçlular, Allah yolunda (olanlar) ve yolda kalmış(lar) içindir. Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Bu ayet de açıkca fakir ve düşkünlerle köleleri bir tutuyor. Borçlular da kölelerle birlikte zikrediliyor.
Verdiğiniz diğer örneklerin hepsinde köleliğin yasal bir kurum olduğu ve köle ticaretinin desteklendiği sonucunu çıkarmak doğal. Başka bir sonuç çıkarmak bizleri kandırmaya çalışmak demektir. Bunu da size hiç yakıştıramıyorum. Bizi kandırmak mi istiyorsunuz? İslam’ı savunmaya çalışıyorsunuz ama, olmuyor. Beceremiyorsunuz. Çünkü bu tümüyle olanaksız ve nafile bir çaba.. İslam savunulamayacak kadar ilkel ve bağnaz bir din..
Sizi bu gerçekleri görmeye ve İslam’ı terketmeye davet ediyorum. Sizin için ateizm en mantıklı çözüm yoludur. Kendinizi İslam adına heba ediyorsunuz. Değmez! İnanın değmez.. Bu ilkel ve antik din yok olma yolunda.. Bırakın yok olsun gitsin.. Savunmaya değmez..
Selamlar
HACI
Merhaba Hacı,
Birincisi bu yazında da var ve ışık hızıyla ilgili bir yazında vardı alaycı bir üslup kullanmaya başladın. Senle bu konuda anlaştık diye düşünüyordum. Üstelik bunu da Entropi konulu yazıda sen istemiştin. Her türlü eleştiri yap ama alaycılığa dikkat et bence. Maazallah ben de sana uyarım sonra.:-)
Söylediklerine gelecek olursak:
Birincisi yukarıda da açıkladığım gibi köleliği getiren İslam dini değildir. İslam dini onlara bazı haklar vermenin yanında Müslümanlara da onları her vesileyle bağışlanmalarını tavsiye edilmiştir. Senin örnek verdiğin ayetlere de bakarsan bunlarda kölelerin serbest bırakılması tavsiye edilmektedir. Bu tarz onlarca ayet Kuran’da vardır. Köle kelimesi bize garip gelmesinin sebebi ona yüklediğimiz anlamdır. Bunu şekillendirende Amerika’daki köle uygulamalarıdır. Onda özgür insanlar kaçırılarak köle haline getirilirler ve hiç bir hakları yoktu. İslam’a göre zaten böyle bir durum söz konusu değildir. Köleler savaş esirleridir ve kendi hukukları vardır.
Daha önce de açıklamıştım. Müslümanlar ancak kendilerine saldırı olduğunda savaşmakla yükümlüdürler. Fetih mantığında bir savaş Kuran’a göre olamaz. Şimdi size saldıran bir orduda esir aldığınız askeri ne yapacaksınız? Saldıranları tekrar bıraksan bir süre tekrar aynı şekilde saldıracaklardır. Üstelik bunların savaşa rağmen serbest bırakılması bir anlamda onlar için tekrar saldırmaları için teşvikte olabilirdir. Şu anda belki esir kaplarında bunlar tutula bilirken, o dönemde böyle imkanlar olmadığı için farklı bir uygulamaya gidilmiştir. İslam’dan önce de bunlar köle haline getirilip kendi işlerinde kullanmışlardır. İslam dini gelince ise yine köle haline getirilip kendi işlerinde kullanırlarken bunlara bir çok haklarda verilmiştir. Öyle istediği gibi köle diye insanlar öldürülüp işkence yapılmaz. Yada kadınlara istendiği gibi tecavüz edilmez. Bu durum kasıtlı olarak saptırılmaktadır. Kuran bizzat köle kadınların zorla ilişkiye girmelerini yasaklamıştır. Bunun haram olduğunu bizzat ayette söylenmektedir.
24/33- …….Dünya hayatının geçici metaını elde etmek için -ırzlarını korumak istiyorlarsa- cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları (fuhşa) zorlarsa, şüphesiz, onların (fuhşa) zorlanmalarından sonra Allah (onları) bağışlayandır, esirgeyendir.
Hatta bekar olan ve evlenecek mümin birisini bulamayanların köle bir erkek ( burasına dikkat edin, eğer Salih bir kişiyse köle erkekle bile mümin bir kadın evlenir) ve köle bir kadınla evlenmeleri bile tavsiye edilmektedir:
2/221- Müşrik kadınları, iman edinceye kadar nikahlamayın; iman eden bir cariye, -hoşunuza gitse de- müşrik bir kadından daha hayırlıdır. Müşrik erkekleri de iman edinceye kadar nikahlamayın; iman eden bir köle, -hoşunuza gitse de- müşrik bir erkekten daha hayırlıdır.
Başka bir ayette ise şöyle bildirilir:
24/32- İçinizde evli olmayanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden salih olanları evlendirin. Eğer fakir iseler Allah, kendi fazlından onları zengin eder. Allah geniş (nimet sahibi)dir, bilendir.
Yani ortada öyle senin kafandaki oluşan imaj gibi tutan tecavüz ettiği kadınlar falan yoktur. Aksine onların evlendirilmesi tavsiye edilmektedir.
İslam’dan önce insanlar istedikleri gibi tecavüz ederlerken. Bunu İslam ile ortadan kalkmıştır.
Bence İslam dininde köleliğin eleştirilmesi biraz da kafalardaki köle imajının eleştirilmesidir. Oysa Kuran’a göre kölelerin durumu ve konumu çok farklıdır. O yüzden Kuran’daki cariye ve köle kelimelerinin anlamıyla sizin kendi kafanızda ürettiğiniz köle kelimesinin anlamını karşılaştırın. En azında kölelerle ilgili ayetlerin hepsini bir okuyun. Sonra bunların eleştirisini yapın. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak insanlara cahilce yorumlar yaptırıp, sonuçlar çıkartabiliyor insana.
Kölelerin fakirlerle ve borçlularla bir tutulması gerçekten önemli bir noktadır. Hacı güzel bir noktaya parmak basmışsın ama olaya ters taraftan bakmışsın her zamanki gibi. Köleler ömür boyu köle kalmak zorunda değillerdir. Eğer kendileri için tespit edilmiş fidyeyi verebilirlerse Kuran’da onların serbest bırakılmalarını söyler. Bazıları bu parayı bulup serbest kalırlarken, bazıları bu tarz sadakaları toplayarak kendileri için gerekli olan fidyeyi tamamlayabilirlerdi.
24/33- Sağ ellerinizin malik olduğu (köle ve cariyelerden) mükatebe ( fidye karşılığı serbest bırakılmak) isteyenlere -eğer onlarda bir hayır görüyorsanız- mükatebe yapın. Ve Allah''ın size verdiği malından onlara verin.
Hatta kendisinin serbest bırakılması için fidyeyi tamamlayanlara serbest bırakıldıktan sonra maddi iyilikte de bulunulmasını Allah tavsiye eder.
Senin yazında söylediğin ayette bildirildiği gibi kölelere sadaka verilmesi ve onların bunları alma hakkı bile kölelerin toplum içindeki durumu gösteren güzel bir örnektir. Buna neden tersinden bakıyorsun anlamıyorum?
Tekrar Merhaba Ella:
Sizle alay etmek aklından bile geçmez.. Sizi ateizme daveti öyle mi algıladınız. Ben ciddiyim..
Sizin müthiş polemik yapma yeteneğiniz var. Ama bana karşı ile yaramaz. Gördüğüm kadarıyla Kuzularınsessizliği de sizden hiç etkilenmiyor..
İslam’ın köleliği başlatmadığını söylemekle sanki konuyu saptırmak istiyorsunuz. Bu gerçeği açıklamanıza ne gerek var. Kim İslam’ın köleliği başlattığından bahsetti ki?
Bazı kurnaz cümlelerle ana temadan uzaklaşıyorsunuz. Burada tartışılan konu köleliğin İslam’da bir kurum olmasıdır. İslam köleliK için ne iyi demiştir, ne de kötü. Köleliği sorgulamamış ve onu olduğu gibi kabul etmiştir. Demek ki kölelik İslam için yerleşmiş ve kabul gören bir kavramdır. Köle alıp vermeyi de legalize etmiştir.
Köleler hakkında yaptığınız yorumlar da olayı saptırmayı amaçlıyor. Herşeyden önce bütün kölelerin savaş esiri olduğu doğru değil. Bazılarının savaş esiri olması da, saldırıların Müslüman’lar tarafından yapıldığı gerçeğini yanlışlamıyor. Arap’ların Afrika’ya özel seferler yaptığı ve yakaladıkları zencileri Avrupa ve Amerika’da satılmak üzere pazarladıkları çok iyi biliniyor. Savaş olmasa da kölelik büyük bir ticaret. Bunu Kur’an yasallaştırıyor..
Yakalanan esirlerin geri verilmemesi eski çağların bir geleneği.. Kur’an geleceğe hitabeden bir kitap olsaydı, buna izin vermezdi. Köle azat edin demek, birilerine para yardımı edin demekle özdeştir. Başka bir anlamı yoktur.
Siz Kur’an’daki ayetleri bir önyargı ile değerlendiriyor ve yorumluyorsunuz ama, inanın beni ve bu forumu izleyenleri tatmin edemiyorsunuz. Sizin inançlarınız sorunu başka türlü değerlendirmenizi önlüyor. Bu sizin için kabul edilebilir bir mazeret olabilir. Sizin neden böyle düşündüğünüzü ve nasıl bir çaba ile inandıklarınızı açıklamaya çalıştığınızı biliyorum. Onların hedefine ulaşamadıklarını bilmenizi istiyorum. Çünkü ben olaya çok daha geniş ve tarafsız bir açıdan bakıyorum. Sizin gibi aklımı bir doktrine angaje etmiş değilim.
Selamlar
HACI
Eskiden insanlar istemedikleri halde kole yapiliyorlardi.Bunun karsiliginda yiyecek ve yatacak bir yerleri oluyordu.(ozgur degillerdi.)
Simdi ise (ozgur!)insanlar isteyerek bordro kolesi oluyorlar.Kapitalizmin kolesi oluyorlar.Bir kredi kartinin kolesi oluyorlar.Bunun karsiliginda ise yiyecek ve yatacak bir yerleri oluyor desem yalan olur.Calistigi halde karnini doyuramayan,cocugunu okutamayan,anne ve babasina bakamayan,oturacak bir yer bulamayan ve en acisida hayatini yasayamayan insanlarin sayisi maalessef digerlerine gore cogunlukta.
Bu aci manzaralar sadece islam ulkelerinde degil guney amerikadada var dogu asyadada var afrikadada var ve avrupadada var.
Simdi soruyorum.Kolelik bitti mi?
YENI.
Ebu Leheb
21-11-2004, 08:09
Minicik bir soru:
İSLAM, KÖLELİK KURUMUNU YASAKLAMIŞ MIDIR YOKSA SERBEST Mİ BIRAKMIŞTIR?
Birincisi kölelik sistemini İslam dini oluşturmamıştır. Kölelik savaş esirliliğiyle ilgili bir şeydir. Köleliğin insanların kafalarındaki kölelikten farklı olduğunu önemle vurgulamak istiyorum.
Savaş oldukça bu kurum olur.
Kuran savaşta esir düşmüş bu insanların eğer saldırgan üsluplarından vazgeçmeleri, onlarda bir hayır görülmesi yada fidyelerini ödemeleri halinde serbest bırakmalarını istemektedir.
Bu şekilde bu esir düşmüş insanları tekrar hayata kazandırılmış olurlar. Savaş esirlerinin bu şekilde bir yaşama tabi olmaları, hem saldırgan insanlar için bir caydırıcılık olduğu gibi, hem de toplum için iş gücü olarak faydalı hale gelmeleri sağlanmıştır.
Böyle bir sistem sürekli var olan bir sistem değildir. Savaş olmaz ve Müslümanlar saldırıya uğramazsa savaş esirleri de olmaz. Böyle bir sistem de olmaz.
Ella,
Kölelik sistemini ilk İslam oluşturmamıştır ama kölelik sistemini devam ettirmiştir. Kuran''ın hiç bir yerinde hatta hiç bir hadiste bir sistem olarak köleliğe karşı çıkılmamış ama bazen bireysel etkinlik olarak köle azat etmenin iyi bir davranış olduğundan bahsedilmiştir.
Muhammed''in kendisi bizzat kölelik sisteminin devamında rol oynayan birisidir. Öreneğin, Marya adlı cariyesi (kölesi), Mısırlı bir yönetici tarafından kendisine hediye edilmiş bir köledir. Başka köleleri de vardır. İçlerinden bazılarını kefine göre özgürlüklerini vermiştir. Ama genel anlamda köleliğe hiç bir zaman karşı çıkmamıştır.
İslam''da köleleri azat etmek keyfe kalmış bir uygulamadır. Sadece tavsiyedir. Haram kılınmamıştır.
Ellanın yazısını okuyanda sanırki Hep Müslümanlar saldırıya uğramıştır. Oysaki Bedir Savaşının ve Hayber Savaşının, Müslüman saldırganlığının en bariz öreneklerinden olduğunu kendisine hatırlatmalı.
Ayrıca diyelim ki bir savaşı müslümanlar kazandı. Savaştığı erkekler haricinde karılarını ve kızlarını da köle almak neyin nesi oluyor?
Savaş esirleri köle değildir bugünkü modern anlayışa göre. Esirleri, köle sınıfına sokmak ilkel toplumların kullandığı bir yöntemdir. Muhammed dönemi de ilkel bir toplum olduğu için esirlerin köle yapılmasını doğal karşılamak gerekir.
Ella''nin koleligi savas esirligi ile karistirmasini anlamakta gucluk cekiyorum. Savasta esir dusmek baskadir, kolelik cok daha baska seylerdir. Tabii bugun icin.. Muhammed zamaninda ikisi de ayni seylerdi. Zaten bu yuzden Ella anlamiyor aradaki farki..
Ella kardesim.. Biz 21''nci yuzyilda yasiyoruz... Kolelik hala var.. Sudan''da var ve ticaretini hala Arap''lar yapiyor. Hindistan ve Pakistan da da var kolelik. Borclanip borclarini odeyemeyenler kole oluyorlar.
Arap''lar kole ticareti yapmislardir. Hala da yapmaktadirler.
Muhammed kole alip satmistir..
Zekat vermek nedir? Malinin bir kismini baskalari ile paylasmaktir. Kole bagislamak zekat vermek gibi bir seydir.. Tabii Islam''in bir kosulu bile olamamistir. Olsaydi, siz hakli bile olabilirdiniz.
Koleligi Islam baslatmamistir elbette ama, surdurmustur..
Ne aci
HACI
Ebu Leheb
22-11-2004, 16:10
Birincisi kölelik sistemini İslam dini oluşturmamıştır. Kölelik savaş esirliliğiyle ilgili bir şeydir. Köleliğin insanların kafalarındaki kölelikten farklı olduğunu önemle vurgulamak istiyorum.
Savaş oldukça bu kurum olur.
Kuran savaşta esir düşmüş bu insanların eğer saldırgan üsluplarından vazgeçmeleri, onlarda bir hayır görülmesi yada fidyelerini ödemeleri halinde serbest bırakmalarını istemektedir.
Bu şekilde bu esir düşmüş insanları tekrar hayata kazandırılmış olurlar. Savaş esirlerinin bu şekilde bir yaşama tabi olmaları, hem saldırgan insanlar için bir caydırıcılık olduğu gibi, hem de toplum için iş gücü olarak faydalı hale gelmeleri sağlanmıştır.
Böyle bir sistem sürekli var olan bir sistem değildir. Savaş olmaz ve Müslümanlar saldırıya uğramazsa savaş esirleri de olmaz. Böyle bir sistem de olmaz.
bırak demagoji yapmayı lütfen ve şu minik dsoruma cevap ver:
İSLAM, KÖLELİK KURUMUNU YASAKLAMIŞ MIDIR YOKSA SERBEST Mİ BIRAKMIŞTIR?
sen bu soruyu bile cevaplayamadıktan sonra sayfalarla yazı yazmışsın ne önemi var?
burda kimse köleliğin kaynağı olarak islamı göstermedi, ama islamın köleliği yasaklamadığı ve hatta meşru gördüğü de ortadaır. bunu inkar edemeyeceğine göre muhtemelen köleliği savunacaksın! :P
o pek yüce kuran niye köleliği yasaklamadı ha?
hıristiyanlık köleliği yasaklamış mesela..
Şeriat köleliği düzenlemiştir.İslam kuralları mekana ve zamana göre değişmeyeceğinden kölelik hala şeriatçe tanınır.Geçmişte kölelik vardı.Şimdi ise az.Yarın ne olacak belli değil.Bence organ nakli ve klonlama yelilikleri gelecekte köleliği tekrar gündeme getirebilecektir.Zenginlerin daha zengin fakirlerin daha fakir hale geldiği bir zamanın sonucunda kölelik ve efendilik hukuku yeniden ortaya çıkabilir.Karl Marx bunu yıllar önce dile getirdi.İşçileri çağdaş köle olarak nitelendirme görüşü hala geçerli.Kölelik hukuku için İslam şu kaideleri sunar:1-Bir insanın köle olması savaşta esir düşmüş olması veya köle bir kadının çocuğu olarak dünyaya gelmiş olması ile mümkündür.2-Kölelerin hak ve fiil ehliyetleri sınırlıdır.3-Bir müslümanın bir gayri müslime köle olması mümkün değildir.4-Kölelikten çıkış efendinin azad etmesi,azad etmeye mecbur bırakılması,azadlanmasını vasiyet etmesi,kölenin efendiye bir miktar mal vermesi iledir.İslamiyet bütün eski toplumlarda görülen ,kendi kendini yoksulluktan satmak,babası veya velisi tarafından satılmak veya borcu ödeyememekten ötürü kölelik gibi şeyleri kabul etmemiş;köle olmayı daraltmış, kölelikten çıkmanın önünü açmıştır.
Baysoner’in görüşleri Ella ile çelişiyor..
Evet.. Ben de öyle düşünüyorum.. İslam’da kölelik kurumu vardır ve bu kurum İslam’ın bir parçasıdır. İslam’ı ondan soyutlayamazsınız.
İslam şu anda çağ dışıdır.
İlerde kölelik kurumu geri dönecek midir?
Fakirin zengine muhtaç olması, organ transplantasyonu gibi durumlar eski kölelik kavramı ile bağdaşmazlar.
İslam’ın öngördüğü kölelik gelecekde de insan hakları ile bağdaşmayacaktır.
İslam’ın bu ilkel ilkesi, diğerleri gibi, yok olup gidecektir.. Daha sonra İslam yok olacaktır.
HACI
Nebenbuhler
06-01-2005, 00:31
Muhammedin kendisi bilincaltinda bir putperestti,halid bin velidi kabenin fethedildigi gün gönderip Putun(Al Uzza)Koruyucusu ve kendisini öldürtmüstür(!)bu onun Cahiliyeden bilincaltina yerlesmis olan korkusudur.Nasilki hacer ül esved halen kutsalsayiliyorsa. Ebrehenin ve filleirinin üzerine siccil(pismis camur)atan ebabiller Muhammede sonradan anlatilmistirki onda bayag tesir birakmistir,yani Muhammed sadece kendi itibarini ezikliginin psikolojisiyle ya hap ya hic diyerek tam zamaninda(!)hareket etmistir oradakilere fazla bir degisiklik hissetmeden bu isi basarmistir(!)Kölelik övünmeyi seven araplarda olmazsa olmazlarin basinda gelirdi,ismine yakismak isteyen birinden köleligi kaldirmasini beklemeyecektik galiba:-)
Nebenbuhler
06-01-2005, 00:36
TANRININ OLMADIGININ KANITI, TANRININ OLDUGUNU IDDIA EDENLERIN KANITINDA GIZLIDIR...
Kölelik islam’la birlikte başlamamıştır. Kölelik İslam’dan öncede var olan Hz Resul ve İslam’la şekil değiştirip, askeri (esir statüsü) ve dini (tebliğ vasıtası) bir hüviyet kazanıp kölelik müessesesinin kaldırılması için tüm şart ve prensipler hazırlanmıştır. Son hamleyi yapması istenen Müslümanlar İslam’ın pek çok konusunda olduğu gibi köleliğin kaldırılması konusunda da İslam’ın çizgisinden sapıp, konuyu amacından saptırmışlardır.
Öncelikle bir şeyin altını önemle çizmek gerekir. İslam farklı şeydir, Müslüman farklı şey. İslam namazı farz kılar, içkiyi yasaklar, islam zikri, tesbihatı, düşünmeyi emreder, gıybeti yasaklar . Müslüman’ım diyen zikir ehli ile hucu diye alay eder , düşünmeyi terk eder, gıybeti bırakmaz, namaz kılmaz, içki içer, Kur’anın ilk emri oku iken Müslüman’ım diyen kitaplardan fersah fersah kaçarsa demek ki islam ile yaşanan islam , Kur’an - Sünnet dini ile müslümanın yaşadığı din birbirinden çok farklı hatta çoğu kez birbirine zıt olabilmiştir ve olabilmektedir.
İslam dini çağın ilerisinde iken Müslümanlar çağın gerisinde olabilmekteyse İslam’ı yeni kabul etmiş batılılar İslam’ı Kur’an dan öğrenip Müslüman olduklarına şükredip Müslümanları görsem Müslüman olmazdım diye söyleyebiliyorlarsa, büyük bir şair (M. İkbal) Müslümanlardan islam’a kaçınız diyebiliyorsa öncelikle şunu bilmeliyiz: İslam’la İslamiyet’in ( Kur’an- Hadis’in) emirlerini kabul edip yaşayacağını iddia edenler (Müslümanlar) arasında dağlar kadar fark vardır. Pek çok konu da olduıu gibi kölelik konusunda da durum aynıdır. Biz İslam’ı savunuruz, İslam’ı yaşamayan adı Müslüman, dini para, makam, dünya, karşı cins olan insanları ve hatalarını değil.
Ebu Leheb
09-02-2005, 05:35
Kölelik islam’la birlikte başlamamıştır. Kölelik İslam’dan öncede var olan Hz Resul ve İslam’la şekil değiştirip, askeri (esir statüsü) ve dini (tebliğ vasıtası) bir hüviyet kazanıp kölelik müessesesinin kaldırılması için tüm şart ve prensipler hazırlanmıştır. Son hamleyi yapması istenen Müslümanlar İslam’ın pek çok konusunda olduğu gibi köleliğin kaldırılması konusunda da İslam’ın çizgisinden sapıp, konuyu amacından saptırmışlardır.
Öncelikle bir şeyin altını önemle çizmek gerekir. İslam farklı şeydir, Müslüman farklı şey. İslam namazı farz kılar, içkiyi yasaklar, islam zikri, tesbihatı, düşünmeyi emreder, gıybeti yasaklar . Müslüman’ım diyen zikir ehli ile hucu diye alay eder , düşünmeyi terk eder, gıybeti bırakmaz, namaz kılmaz, içki içer, Kur’anın ilk emri oku iken Müslüman’ım diyen kitaplardan fersah fersah kaçarsa demek ki islam ile yaşanan islam , Kur’an - Sünnet dini ile müslümanın yaşadığı din birbirinden çok farklı hatta çoğu kez birbirine zıt olabilmiştir ve olabilmektedir.
İslam dini çağın ilerisinde iken Müslümanlar çağın gerisinde olabilmekteyse İslam’ı yeni kabul etmiş batılılar İslam’ı Kur’an dan öğrenip Müslüman olduklarına şükredip Müslümanları görsem Müslüman olmazdım diye söyleyebiliyorlarsa, büyük bir şair (M. İkbal) Müslümanlardan islam’a kaçınız diyebiliyorsa öncelikle şunu bilmeliyiz: İslam’la İslamiyet’in ( Kur’an- Hadis’in) emirlerini kabul edip yaşayacağını iddia edenler (Müslümanlar) arasında dağlar kadar fark vardır. Pek çok konu da olduıu gibi kölelik konusunda da durum aynıdır. Biz İslam’ı savunuruz, İslam’ı yaşamayan adı Müslüman, dini para, makam, dünya, karşı cins olan insanları ve hatalarını değil.
aynı şeyleri tekrar edip lafı dolandırmak yerine neden net cevap ver(e)miyosun?islam, köleliği serbset bırakmıştır! bu kadar basit! eğer sizin dinizinizde en ufak bir kutsallık olsaydı,domuzun yenmesini ya da içki içilmesini yasaklamdan önce en başta köleliği yasaklardı. ama bırak köleliği yasaklamayı sizin dinizinizin kitabında ve çeşitli hadislerde kölelere ilişkin hükümler bulunmakta bu da köleliğin meşru görüldüğünün kanıtıdır. ayrıca bizzat muhammed ve muhammed karısı arasında köle hediyeleşmesi bile olmuştur
halbuki birçok şeyi yasaklayan bir din için "artık kölelik yasaktır" gibi bir hüküm getirmek çok zor olmasa gerek ama gerek duyulmamıştır.
Veda hutbesine bakalım ne diyor:
Babasından başkasına nesep iddia eden soysuz yahut efendisinden başkasına uymaya kalkan nankör, Allah''ın gazabına, meleklerin lanetine ve bütün Müslümanların düşmanlığına uğrasın.
Görüldüğü gibi bir efendisinden başkasına uymaması gereken biri var.
kim bu:KÖLE.
Kölecilik devam ettirilmekle kalmamış ayrıca efendisinin sözüne uymayan köle de allahın gazabıyla ve meleklerin lanetiyle korkutulmuştur.Bu sayede köle üzerindeki baskı dinsel bir hal almış;kölecik anlayışını kuvvetlenmiştir.
Hatta bununla da kalınmamış yukarıdaki yazının devamında şöyle denmiştir:Cenab-ı Hak bu insanların ne tevbelerini ne de şehadetlerini kabul eder.Şimdi bu tanrı dediğiniz üyopyanın adaletine sığar mı?Bir insan köle olarak yaşamını sürdürmek zorunda ve efendisine karşı gelirse bundan sonra ütopyası tarafından tövbeleride kabul edilemeyecek.
DAHA ÇOK ŞEY EKLENEBİLİR BENDEN BU KADAR.
FAN_FUH_
19-04-2006, 03:03
İslam demogojinin dinidir.Müslümanlar ise bunu uygularlar.Kölelik savaş esirliği falan filan kafa karıştırmalar yok zurnanın son deliği..Kardeşim savaştan sonra işgal ettiği yerden kadın ve köle almak ve adına savaş esiri demek tam anlamı ile demogojidir.
quirinus
25-07-2008, 02:13
Köleliği savunmadan önce İnsan Hakları Evrensel Beyannameisni bi oku be, insanlığın ilk şartı budur.
Eğer değilse ben seni köle olarak istiyorum. savaş esiriymiş, ulan cariyeler nasıl savaşıyor da esir düşüyor, kimi öldürmiüşler. yok zenci köleliği yok bilmemne , sanki beyaz köle olmamış, ulan zenci dediğin arabın iki ton koyusu zaten.
Kölelere özgürlük vermiş, ulan kaldır kökten, yasallaştıracağına kaldır da bizde vay be ne hümanistmiş diyecek bişey bulalım, ama yok gücü yetmemiş ekberin.
Biride çıkmış, yiyecek ve barınakla kıyaslıyo özgürlüğü, o zaman cihat neden var senin dininde sen de hıristiyana köle ol. sanki köleler sahipleri olmadan yaşayamıyacak. bordo kölesi dediğin insanın çalışmama özgürlüğü var kırbaç da yemiyor. ha ben yatayıp birileri ayağıma maaş getirsin, yok öyle sosyalizm , çalışacaksın ama kendin için, beğenmiyorsan bak kapı orada, git kendi işini kur varsa yeteneğin.
yucemanitu
26-07-2008, 02:56
Bunca yazıya yoruma karşın bir tek cümle Turan Dursun'un yalancı olup olmadığını kanıtlar: İslam köleliği kaldırdı mı yoksa devam mı ettirdi? Cevabını da herkes biliyor zaten.:)
İslamiyetin yasaklamış olmasına rağmen yalan, kumar vs.'ye de devam edilmemiş midir? Köleliğin islamiyetle birlikte sürdürüle gelmesi yasaklanmadığı anlamına mı geliyor. Beled 18 de ''köle azat etmek'' emrediliyor. Bunun üzerine hala ısrarla köleliği islamın mübah kıldığını iddia etmek komik.
çakırcalı
21-08-2008, 03:40
Köle azad etmek "EMREDİLMİYOR, EFENDİSİNİN İSTEĞİNE BIRAKILIYOR!" Arada dağlar kadar fark var, neden anlayamıyorsunuz diyeceğim de, anlayabilecek durumda olsaydınız zaten müslüman olmazdınız düşüncesiyle diyemiyorum.
Yeri geldi mi, hemen her konuda, (Muhammed'in uçkuruna kadar) açıkça "Yap!" emri veren kitap, kölelik konusunda aynı şeyi yapmıyor, "şunun-bunun karşılığında yapılabilir" demekle yetiniyor. KÖLELİK İSLAMDA MEŞRU BİR MÜESSESEDİR! Efendinin isteğine bağlı olarak azad edilebilir olması, İNSANLIĞA AYKIRI olan köleliğin İSLAMA AYKIRI OLMADIĞI anlamına gelir. Bu da islamın, insani bir din olmadığı anlamına gelir. Lafı evirip çevirmeye gerek yok!
Tabi, haklısın senin anlayabilmen için cümlelerin emir kipiyle kurulmuş olması gerekiyor. ''Kölelerinizi azad edin, derhal, marş marş!'' gibi.
Sureyi kopyalamak istemiyorum, köleyi azad etmek kişinin insiyatifine bırakılmamış, tam tersi kötü bir gelenek olduğu belirtilmiş ve kölesini hürriyete kavuşturanın defterini sağ elinden alacağı ve dolayısıyla cennet ile mükafatlandrılacak bir iş olduğu söylenmiştir. Hem yalanın kötülüğünden bahseden ayetlere bakarak, yalan söylemek kötüdür ama kesin bir yasak getirilmemiş istersek söyleyebiliriz gibi bir boşluk var diyebilir miyiz?
Önce şunu idrak etmek gerekir; İslam'dan önce var olan kavramlardır kölelik de, cariyelik de.
ozgur_beyin
21-08-2008, 14:46
Önce şunu idrak etmek gerekir; İslam'dan önce var olan kavramlardır kölelik de, cariyelik de.AHESTE
sevgili aheste dediğin doğru islamdan önce içki içmekte puta tapmakta vardı onları kabulediyorsan bu adetleride kabuletmen lazım
Bana köleliğin ve cariye edinmenin mübah kılındığına ilişkin bir tek ayet getirebilir misiniz? Sakın ola hadis olmasın.
Bana köleliğin ve cariye edinmenin mübah kılındığına ilişkin bir tek ayet getirebilir misiniz? Sakın ola hadis olmasın.
Mübah olmak ne demek aheste ?
Mesela Ahzap 52 :
Bundan sonra artık başka kadınlarla evlenmen, elinin altında bulunan cariyeler hariç, güzellikleri hoşuna gitse bile, bunların yerine başka hanımlar alman sana helal değildir. Allah her şeyi gözetler.
Buradaki elinin altında bulunan cariyeler haram mıdır ? Eğer öyle ise allahın rasülü elinin altında neden bulundurmaktadır ?
bu konuya benimde "sonradan dönme" bazı arkadaşlarım takılır. bir türlü tatmin olmazlar neden kölelik var sorusunun cevaplarına. :)
öncelikle, neden takıldıkları bir muamma durumu. başka konu kalmadı, kölelik neden var diye sorup dururlar. akılları sıra İslamiyette bir açık yakalayacaklar, ve islamiyeti geçersiz kılacaklar muahaha.
1 milyar müslüman, artı hızla islamiyete geçenler varken, yakında sizde geçersiniz islamiyete inş. gençliğin verdiği haşa tanrılık ve mükemmelllik duygusu, ayrıca her naneyi bilirim gururu, sizin bazı gerçekleri görmenizi engelliyor şu an sevgili bebecikler. yavaş azalıyorsunuz, yanlız kalmadan gelin beriye...
Öncelikle, "sen nerden çıktın lan?" diyenleriniz olabilir, "Ella" nickli arkadaşın yazılarını ve gördüğü direnci okuyunca bende üye olayım dedim.
gelelim kölelik meselesine; bu konuda eleştirsenizde eleştirmesenizde kölelik islamda var. bazen adı köle olur, bazende esir. temel olarak kurallara baktığımızda esir ile köle aynı muameleyi görüyor. o zaman köle=esir'dir...
İslam dini önceden beri gelen köleliğe bir düzen koymuştur. nede olsa onlarda insandır. ve bu düzendede her zaman bu insanlara özgürlük verilmesinden yana tavır almıştır.
kimilerinin genelde beyinciklerinin karanlık tarafında sanki köleliği islamiyet savunuyormuş gibi bir düşünce yer alsada, bu tam tersidir.
bir kere köleliği (yada esirliği ) kaldırmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
çünkü insanlık, kıyamete kadar devam edecek, kölelikte/esirlikte devam edecektir böylece.
zamanımızdan örnek verirsek, kölelik kalkmış, ama esirlik devam ediyor.
hemen böylece islami kurallar ışığında esire nasıl muamele edilir, ona bakacaksınız. yok ben islamiyete bakmam, fransız ihtilalindeki insan hakları beyannamesine bakarım derseniz, sizin tercihinizdir, sonuçta insalık kazanacak, islamiyette bunu istiyor zaten...
Öyle laflar çıkmışki, sanki kölelikten islamiyet nemalanıyor, bu nedenle kaldırmamıştır falan. siz hiç kölesine kötü davranmayı, sürekli yanında tutmayı, azat etmemeyi öğütlüyen islami bir tebligat gördünüzmü?
bilakis, köle azat etmek, en büyük sevab diyerek, insanların dini duygularını okşayarak, onları, azat etmeye teşvik etmiştir. insanlar köleleri pazarlardan satın alarak azad etme yarışına girmiştir.
sizin beğendiğiniz yahudi ve hristiyan milletler ise neler yaptığını anlatmama gerek yok. hristiyanlık güya köleliği kaldırmışmış!! muahahaa bu konuda yorum yapmıyacam, düşük kapasite olayına yol açmak istemiyorum çünkü.
öyle bir zamanda yaşıyoruzki, felaket bir bilgi deryası var, isteyen, doğru yoluda bulur, isteyen başka yoluda.
Neden Peygamberimiz son idi? neden başka peygambere gerek duymadı Hak teala? kafası basan anlar sanırım.
''çünkü insanlık, kıyamete kadar devam edecek, kölelikte/esirlikte devam edecektir böylece.'' alpi
Kölelik esirlik insana yakışmıyor,sen bir insan olarak esir yada köle olmak istermisin?
Köleliğede esaretede karşıyız,insanlar eşit olmalı ne yazık ki sizin dininiz bunu önermiyor.
Allah kullarına farklı statüler veriyor ,hiç köleyle zengin varlıklı bir olurmu diyor.
Sakatla sağlam bir olurmu diyor,kendi yarattığını söylediği insanlar arasında Allah katında da farklılık olacağını söylüyor.Çok saçma değil mi?
bizim dinimiz, sizinde diniziniz, tüm insanlığın dinidir.
ayrıca, hala anlatamadık galiba, islamiyet köleliği savunmuyor, kölelerin serbest olması için elinden geleni yapıyor, savaş esirlerini bile okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakmasını biliyor icabında. başka karşılık istemeden.
Allah kullarına farklı statüler veriyor ,hiç köleyle zengin varlıklı bir olurmu diyor.
Sakatla sağlam bir olurmu diyor,kendi yarattığını söylediği insanlar arasında Allah katında da farklılık olacağını söylüyor.Çok saçma değil mi?
böyle bir laf söz veya hüküm yok islamiyette, varsa ispatlayın.
ama şu var : boynuzsuz koyun, boynuzlu koyundan hakkını alacak öbür tarafta diyor. zengin insan ile fakir arasındaki farkı biz insanlar koyuyoruz Allah değil. Allah sadece kendisine kulluğu kim ne kadar çok yaparsa ona değer verir. fakir yada zengin gözetmez.
islamiyette şöye bir ayrım vardır ama:
hiç bilen ile bilmeyen bir olurmu?
Hiç iman eden ile etmeyen bir olurmu?
vb. vb.
Nahl 75-76
''Allah hiçbir şeye gücü yetmeyen ve başkasının malı olan bir köle ile kendisine verdiğimiz güzel
nimetlerden gizlice ve açıkça sarfeden kimseyi misal gösterir;Hiç bunlar eşit olur mu?
Övülmeğe layık olan Allah'tır fakat çoğu bilmezler.''
''Allah iki adamı misal veriyor; Biri hiçbir şeye gücü yetmeyen bir dilsiz ki efendisine yüktür, nereye gönderse hayır çıkmaz, bu doğru yolda olan adaletle emreden kimse ile bir olabilir mi?''
Allah'ın gözünde insanlar eşit değildir
Efendiler vardır,köleler vardır
Özürlüleri kim yarattıysa?Onlar da sağlam insanla bir olamaz
bu ayetleri zaten artık ağzınıza belesenk etmişsiniz, kopyala, yapıştır. ohh :) başkada bir mesned yok. bu ayetlerde zaten sizin ispatlarınıza bir mesned değil, ama öyle algılamak istiyorsunuz.
neyse, gelelim damar konuya.
öncelikle şunu anlamak lazım. Kuran, en büyük mucizedir. her çağa ayak uydurur, her çağda çeşitli konulara ışık tutar. her okuyan onu anlamaz, ama bir bilen hemen ne demek istediğini algılar, imana gelir yada gelmez, ama kabul eder. 100lerce gayri müslim bilim adamının müslüman olması bundan dolayıdır.
Birkere, Kuran'ın yüzeysel anlamına tercüme, derinlemesine yorumlanmasınada tefsir denir.
yukarıdaki ayetin ham hali, tercümedir. direk olarak bir anlam taşımayabilir. yada bize mantıksız gelen bir anlamda çıkarabilir. tıpkı Ateist vatandaşların, direk olarak işlerine geldiği için, ham tercümeyi kullanmaları gibi.
altın, gümüş vb. madenleri ham kullanamadığımız gibi, Direk olarak Kuranıda ham hali ile kullanamayız.Yoksa peygamber gelmezdi, yaşamı ile anlatımları ile, Kuranı bizlere açıkladı. daha sonrada, islami ve ilmi yetiye ve birikime sahip olanlar tafaından tefsirleri yapıldı.
Bu nedenle, öncelikle, ön yargıdan ve çamur atmaktan sıyrılıp, iyi bir tefsir kitabı alın ve okuyun.
Bir ayetin, 10'larca tefsiri vardır. ve bu tefsirlerdede Kölenin, tamamen mecazi olduğu, ve kölenin aslında inançsız yani "kafir" olduğudur. yani sizin durum gibi, ateist=Allahı inkar eden=arapçası kafir...
yerli tefsir kaynaklarına inanmıyorsanız, alın size yabancı kaynaklardaki tefsirler:
http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMadhNo=1&tTafsirNo=74&tSoraNo=16&tAyahNo=75&tDisplay=yes&UserProfile=0
haa, buda sizin egonuza ve gururunuza ağır geleceği için, kabul etmek istemeyeceksiniz. ama daha fazla yapacak bir şey yok. Çünkü peygamberimizin amcası bile (ebu leheb) iman etmeyip, en azılı düşmanı olduktan sonra...hidayet Allahtan...
Demek ki Allah'ın gücü yetmemiş herkese hidayete erdirmeye
Kiminizi kul yapmış bizleride özgür bırakmış
Sana ayet gösteriyoruz tefsir diyorsun istediğin gibi tefsir et ne kadar güzel,Kuran ap açık değil mi de tefsir ediyorsunuz,işinize geldiği gibi yorumlayın oh ne ala
zaten herkes işine geldiği gibi yorumluyor isteyen istediği yeri görüryor istemediğini görmüyor insanın kendini kandırması ne kolay olmuş....
Demek ki Allah'ın gücü yetmemiş herkese hidayete erdirmeye
Kiminizi kul yapmış bizleride özgür bırakmış
Sana ayet gösteriyoruz tefsir diyorsun istediğin gibi tefsir et ne kadar güzel,Kuran ap açık değil mi de tefsir ediyorsunuz,işinize geldiği gibi yorumlayın oh ne ala
:) çok güldüm bu lafa yaw, sanki ilk yaratıldığında insanlar külliyyen esir yaratılıyor? hehehe,
doğan her insan özgür doğar. bir kölenin çocuğu olsa bile. tarih okuyun azcık.
Kuranı işine geldiği gibi gören sizsiniz. irdelenmeyen yorumlanmayan bir kaynak, akim kalır. sizin gibi bilgisiz ve saldırganlar ise direk dışardan bakıp, anlamadığı ahkamlar hakkında ileri geri konuşur.
homoseksüel şekspir'in şiirleri bile yıllardır 100lerce yoruma gark olmuştur. davinci'nin yazımları karalamaları sürekli farklı konulara ışık tutacak şekilde yeniden yorumlanmıştır.
Allahın gönderdiği bir kitap, bunların hepsinin üstündedir.
ayrıca herkes tefsir yapamaz, belli ilmi birikime sahip olmalıdır, ne ben nede sen, tefsir hatta tercüme bile edemeyiz :cool:
zaten herkes işine geldiği gibi yorumluyor isteyen istediği yeri görüryor istemediğini görmüyor insanın kendini kandırması ne kolay olmuş....
zaten sıkıntıda burada, özellikle sizin gibi tarafçı, inkarcı, önyargılı ve uzlaşmaz kişilerin yorumuna kaldıysa bu iş, ortaya bu sonuçları doğuruyor.
istediği yeri görmüyor lafı çok doğru, İslamın doğruluğunu görüyor, ama istemediğiniz için görmek istemiyorsunuz :rolleyes:
spartacus
25-08-2008, 18:17
Alpi
Takım tutar gibi taraftarlık söylemleri ile kendi kendine güleceğine, biraz içi dolu sözler sarfedebilsen. Herkes taraftar olabilir, tarafına ait duruş sergileyebilir ancak taraftarlığın kendisinin -at gözlükleri- cevap niteliği taşıdığı sanrısıda en çok dincilerde ortaya çıkıyor nedense.
100lerce gayri müslim bilim adamının müslüman olması bundan dolayıdır.
Kimmiş bu yüzlerce bilim adamı? Sen ilk 100 ü sırasıyla yaz, geriye kalan lerceyide araştırmak bize kalsın..
"çok güldüm bu lafa yaw, sanki ilk yaratıldığında insanlar külliyyen esir yaratılıyor? hehehe,
doğan her insan özgür doğar."
Demişsin, tarih tek taraflı okunmamalı biliyorsun, doğan her insan dinsiz de doğar değil mi?
Köle azad etmek EMREDİLMİYOR , EFENDİSİNİN İSTEĞİNE BIRAKILIYOR ..." Arada dağlar kadar fark var , neden anlayamıyorsunuz diyeceğim de , anlayabilecek durumda olsaydınız zaten müslüman olmazdınız düşüncesiyle diyemiyorum .
Yeri geldi mi hemen her konuda , (Muhammed'in uçkuruna kadar) açıkça "Yap!" emri veren kitap , kölelik konusunda aynı şeyi yapmıyor , "şunun-bunun karşılığında yapılabilir" demekle yetiniyor . KÖLELİK İSLAMDA MEŞRU BİR MÜESSESEDİR . Efendinin isteğine bağlı olarak azad edilebilir olması , İNSANLIĞA AYKIRI olan köleliğin İSLAMA AYKIRI OLMADIĞI anlamına gelir . Bu da İslam'ın insani bir din olmadığı anlamına gelir . Lafı evirip çevirmeye gerek yok!
Sevgili Çakırcalı !
Düşüncelerine katılıyorum .
Günümüzün müslümanları da aslında birer köledir , ki bir zamanlar - en azından ben - hepimiz bu dinin , Muhammet'in adaletsiz , saçma sapan dininin köleleri idik .
Efendimiz de güya Allah idi .
Ne Allah kelimesinin ne de Rabb ( Efendi Tanrı ) kelimesinin manasını bilmeden bu efendilere yıllarca , çok affedersiniz biraz da köpekçe hizmet ettik .
Bu dinlerin ortaya çıkış dönemindeki ''Efendi - Köle İlişkisini '' ne biliyorduk ne de düşünüyorduk ; şu an bu sitede açılan onlarca , hatta yüzlerce başlığa (topiğe ) rağmen düşünemeyen , düşünmek de istemeyen ve bunun zahmetine girmek istemeyenler gibi hala daha efendilerimizin önünde eğiliyorduk da eğiliyorduk .
Kamburumuz çıkmıştı da utanmıyorduk sırtımızdaki kamburlardan .
O , kambur(lar) ki , anlatmaya kelimeler kifayetsiz .
Yüklemiş de sırtımıza birileri , bindirene değil de indirmek isteyene dilimizi çıkarıyorduk .
Bir utanç abidesi gibi taşıyorduk öylece .
Pişkince , utanmadan , arsızca ...
Yokuş yukarı , çekiyorduk da çekiyorduk .
Çünkü biz(ler) köleydik .
Zavallı birer köle ...
Rezillik diz boyu idi ama , uslanmıyorduk .
Yeri vardı , yüzümüze tükürülse ...
Aklımızdan zorumuz olduğunu söyleselerdi , haketmiştik , hem de fazlasıyla .
Biz insanlar ne sapığız böyle .
Ne gariptir ki kendi sapıklığımızı başkalarına ''sapıklar'' diye hakaretler ederek kamufle etmeye kalkışacak kadar da yüzsüz , rezildik .
Samimiydik belki hepsinde ama .
Saftık , samimiyetimiz oranında .
İyiniyetliydik en azından .
Ama hatanın , saçmalamanın açıklaması olmaz .
Olamaz .
Kendimizi rezil etmekten başka .
Heleki hamamın namusunu kurtarma telaşında ...
Kimbilir zavallılığında .
Hebe Hübü'ye şükürler olsun ki , kurtulduk artık kölelikten .
Kurtulduk .
Ama bakıyorum da bazıları köleliği pek sevmişler .
Hatadan dönmek erdemdir derler .
Peki , hala daha hatada ısrar edenlere ne derler ?
yucemanitu
26-08-2008, 23:17
"Özellikle cariye ve köle konusu Turan Dursun ve ekibi tarafında en çok suiistimal edilen konudur. Bazı uydurma hadislerin işine gelen kısımlarını seçerek insanlar yönlendirilmeye çalışılmaktadır."
Bu uydurma hadisleri gösteriniz Buhari, Müslim, Tırmızi gibi kaynaklar en sağlam olanlarıdır ki Turan Dursun genelde bunları örnek verir. Onun ekibi de yoktu. Kitapları kendisi araştırıp kendisi yazdı.
"Şimdi düşünün karşınızdaki kişiler sizi yok etmeye, toprağınızdan çıkartmaya, sizi esir yapmaya üstünüze geliyorlar ve siz bunları savaşta yeniyorsunuz. Bazıları savaş esnasında ölürken, bir kısmı ise esir alınıyor. Bu durumda savaş esirlerine ne yaparsanız. Bunları serbest bırakır tekrar sizin üstünüze saldırmaya teşvik mi edersiniz? Tabi ki onları nötralize edecek bir yöntem olarak kölelik hukuku daha doğrusu savaş esirliği hukuku oluşturulmuştur. "
Kadınlar ve kızlar nasıl kılıçla savaş yapılan bir zamanda saldırsın? 13 yaşındaki bir kız olan Cüveyriye esir edilmeseydi kaç kişiyi kesebilirdi?
"İslam geçmişten gelen kölelik sistemini korumak yerine onları adım adım özgürleştirmeyi seçmiş ve onarla bir hukuk vermiştir."
Onun için mi Kuran'da kan sayısına sınırlama getirirken Muhammed'in istediği kadar Cariye almasına müsaade ediyor? Azhab suresinde onun için mi kadınların cariye olmadığını göstermek için tanınacak şekilde giyinip taciz edilmemeleri öğütleniyor?
" Köle kadınlarla cinsel ilişkiye girmek sahibi için bir hakkıdır. Fakat bu karşılıklı bir rızaya bağlıdır. Bazı uydurma hadislerde söylendiği gibi zorla birlikte olmaya zorlamak söz konusu olamaz. "
Buhari okumanı tavsiye ederim. Beni Mustalık Gazası'nda ne olmuş oku. Buhari uydurmaysa dünyada sağlam hadis yok.
menxxx59
18-09-2008, 16:39
arkadaşlar islamda kölelik dediğiniz şey sadece savaş esirliği durumudur
kafasikarisik
23-09-2008, 18:55
Köle beslemek, işçi çalıştırmaktan daha ucuza gelse idi emin olun kölelik kalkmazdı. Hatta kölelik karşıtları "çağdışı", "dünya gerçeklerini anlamayan", "ulusalcı", "faşist" ilan edilirdi.
Günümüzün yükselen değeri nasıl olsa kavramları alt üst etmek. Biatçılardan "özgürlükçü - demokrat" yaratanlar, köle tacirlerinden de "hümanist" yaratırlardı.
Hem kölelğin artık olmadığını da kim idda ediyor ki? Sadece gemiye doldurup getirmiyorlar, yerinde istihdamı keşfettiler.
Kuran’ın erkeklere yönelik olduğu düşüncene de katılmıyorum. Allah katında tüm insanların cinsiyet yada ırk ayrımı gözetilmeksiniz eşit olduğunu yine Kuran söyler. Tabi ki Kuran’ı sorgulayarak oku, ama sorgularken sadece ideolojik gözlüklerle yanlı yorumlarla olaya bakma.
Selamlar ella,
Madem kuran'da tüm insnlar cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin eşit, o halde neden her türlü islami şahitlikte ancak 2 kadın 1 erkek yerine geçer? bu mudur kuran'daki eşitlik kavramı? bunu da bizlere açıklayabilir misin lütfen?
Mutezile
10-05-2009, 01:21
Bu soruya ulema asırlardır aynı acıklı yanıtı veriyor:
''Kadın anatomik/ fıtrat/ psikolojik özellikleri itibarıyla zayıftır.ÇABUK ETKİ ALTINDA KALIR..Anneliğin ve kadınlığın -burada Hayz dönemi kastedilir-, bazen de loğusalığın verdiği müşküllerle duygusallığına yenik düşebildiğinden....''
Sözde açıklamalar genellikle çerçeve içerisinde kotarılmaya çalışılır.
İşin garibi bütün menfi hususlar gelip islamda kadını buluyor; Miras hukuku, boşanma, dayak, 4e kadar evlilik ruhsatı, cariyelik kurumu vs..
Mısır, İran, Arap yarımadası ülkeleri kadınları, Kuzey Afrika müslüman ülkeleri Türkiye Kadınına hep imrenerek bakmışlar; İslam boyunduruğundan kurtlmak için Teslime Nesrin vb kahramanlara ihtiyaç duymuşlardır.
Emansipasyon noktasında hala bir arpa boyu yol alamamışlarsa; bu acaba o kadınların mı; o ülkenin erkeklerinin mi; yoksa Kuran-ı Azimüş-Şan'ın mı sorumluluğundadır?
selanikli
11-05-2009, 09:51
[quote=Atlas;124689]"Özellikle cariye ve köle konusu Turan Dursun ve ekibi tarafında en çok suiistimal edilen konudur. Bazı uydurma hadislerin işine gelen kısımlarını seçerek insanlar yönlendirilmeye çalışılmaktadır."
Bu uydurma hadisleri gösteriniz Buhari, Müslim, Tırmızi gibi kaynaklar en sağlam olanlarıdır ki ...
Sayın Atlas;
İslam'da kölelik sizin sandığınız gibi değildir, ikinci olarak sadece savaş esirlerinden ibaret te değildir. Buyrun örnek ayetleri okuyalım.
‘’Bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlışlıkla olması başka. Kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse, bir mümin köleyi azad etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir… ’’Nisa (sıra no:4, shf no:76, ayet no:92 )
Görüldüğü gibi, mümin kölenin azad edilmesinden bahsedilmektedir. Demek ki neymiş, müminler de köle oluyormuş. Dahası da var buyrun okuyalım;
‘’.... Allah’a ortak koşan kadın hoşunuza gitse de, mümin bir cariye Allah’a ortak koşan bir kadından daha hayırlıdır... Allah’a ortak koşan hür erkek hoşunuza gitse de, iman eden bir köle, Allah’a ortak koşan bir erkekten daha hayırlıdır… ’’Bakara(sıra no:2, shf no:1, ayet no:221 )
Ne diyor Kuran, mümin cariye ( yani mümin köle) kafir kadından daha iyiymiş. Demek ki neymiş, mümin kadınlar da cariye oluyormuş.
Dahası da var, onu da okuyalım:
‘’Cabir anlatıyor: "Muhammed aramızda hayatta iken, cariyelerimizi ve çocuklarımızın annesi olan cariyelerimizi satardık, bunda bir beis görmezdik.’’ ( Kütübü Sitte, Hadis no: 6741)
Anlaşıldığı gibi, cariyeleri sahibi kullanmakla kalmayıp, bir de satar fuhşa zorlarlarmış. Şimdi sen hemen bu hadis uydurmadır demeye yelteneceksin ama hiç şansın yok. Buyur aşağıdaki ayeti oku.
‘‘… Dünya hayatının geçici menfaatlerini elde etmek için iffetli olmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları buna zorlarsa bilinmelidir ki hiç şüphesiz onların zorlanmasından sonra Allah (onları) çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.’’Nur (sıra no:24, shf no:349, ayet no:33 )
Bu ayetten yukardaki hadisin doğru olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Sonuç:
Sen ve samimi inanan tüm müminler bu kölelik işini ve Kuran'ı kimin yazdırdığını bir daha düşünmelisiniz.
Kolay gelsin.
[quote=Atlas;124689]"Özellikle cariye ve köle konusu Turan Dursun ve ekibi tarafında en çok suiistimal edilen konudur. Bazı uydurma hadislerin işine gelen kısımlarını seçerek insanlar yönlendirilmeye çalışılmaktadır."
Bu uydurma hadisleri gösteriniz Buhari, Müslim, Tırmızi gibi kaynaklar en sağlam olanlarıdır ki ...
Sayın Atlas;
İslam'da kölelik sizin sandığınız gibi değildir, ikinci olarak sadece savaş esirlerinden ibaret te değildir. Buyrun örnek ayetleri okuyalım.
‘’Bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlışlıkla olması başka. Kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse, bir mümin köleyi azad etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir… ’’Nisa (sıra no:4, shf no:76, ayet no:92 )
Görüldüğü gibi, mümin kölenin azad edilmesinden bahsedilmektedir. Demek ki neymiş, müminler de köle oluyormuş. Dahası da var buyrun okuyalım;
‘’.... Allah’a ortak koşan kadın hoşunuza gitse de, mümin bir cariye Allah’a ortak koşan bir kadından daha hayırlıdır... Allah’a ortak koşan hür erkek hoşunuza gitse de, iman eden bir köle, Allah’a ortak koşan bir erkekten daha hayırlıdır… ’’Bakara(sıra no:2, shf no:1, ayet no:221 )
Ne diyor Kuran, mümin cariye ( yani mümin köle) kafir kadından daha iyiymiş. Demek ki neymiş, mümin kadınlar da cariye oluyormuş.
Dahası da var, onu da okuyalım:
‘’Cabir anlatıyor: "Muhammed aramızda hayatta iken, cariyelerimizi ve çocuklarımızın annesi olan cariyelerimizi satardık, bunda bir beis görmezdik.’’ ( Kütübü Sitte, Hadis no: 6741)
Anlaşıldığı gibi, cariyeleri sahibi kullanmakla kalmayıp, bir de satar fuhşa zorlarlarmış. Şimdi sen hemen bu hadis uydurmadır demeye yelteneceksin ama hiç şansın yok. Buyur aşağıdaki ayeti oku.
‘‘… Dünya hayatının geçici menfaatlerini elde etmek için iffetli olmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları buna zorlarsa bilinmelidir ki hiç şüphesiz onların zorlanmasından sonra Allah (onları) çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.’’Nur (sıra no:24, shf no:349, ayet no:33 )
Bu ayetten yukardaki hadisin doğru olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Sonuç:
Sen ve samimi inanan tüm müminler bu kölelik işini ve Kuran'ı kimin yazdırdığını bir daha düşünmelisiniz.
Kolay gelsin.
Yok usta yok
EDIT sana kolay gelsin
o yazdığın sözde hadislerle ayetlerin ne kadar çelişkide olduğunu görmezmiş gibi yazıyorsun
Bir taraftan fuhşa zorlarlarmış deyip öbür taraftan ayetteki onları fuhşa zorlamayın ifadesini görmezmiş gibi onuda yazıyorsun
yok usta yok
selanikli
13-05-2009, 10:19
[quote=selanikli;174919]
Yok usta yok
EDIT sana kolay gelsin
o yazdığın sözde hadislerle ayetlerin ne kadar çelişkide olduğunu görmezmiş gibi yazıyorsun
Bir taraftan fuhşa zorlarlarmış deyip öbür taraftan ayetteki onları fuhşa zorlamayın ifadesini görmezmiş gibi onuda yazıyorsun
yok usta yok
Binbaşım, komutanım, akıncı beyim ve özellikle de paşam hoşgeldiniz.
Nerelerdeydiniz, şöyle anlı şanlı, kılıçlı kalkanlı savaşacak bir akıncıyı nasıl da özlemiştik. Gelmişsiniz ama biraz tedbirsiz gelmişsiniz maalesef, bu hatanızın da ceremesini çekeceksiniz. Ne der atalar sözümüz, akılsız başın cezasını ayaklar çeker.
Bu kadar peşrev yeter, konuya girelim.
1- Biraz tarih okumuş olsaydın o çok öykündüğün akıncı beylerinin bir küffar kalesine saldırmadan önce, düşmanlar hakkında nasıl detaylı bilgi topladığını, kaç askeri vardır, nerede konuşlanmıştır, savaşçılıkları nasıldır öğrenip, ona göre planlar yaparak saldırdıklarını ve böylece başarılı olduklarını öğrenirdin.
Bunu yapmadan küffar kalesi surlarına dayandın, şimdi başına yağacak taşlara, kafana dökülecek kızgın yağlara, kalbine saplanacak oklara dayanacaksın artık, kaçma şansın yok.
2- Aktardığım ilk ayeti pas geçip bu ayetler hakkında bir şey yazmadığını görüyorum. Anlaşılıyor ki, bir dindarın başka bir dindarı köle etmesi, kul etmesi seni rahatsız etmemiş. Mide meselesi, bu senin anlayışın, bir şey demem. Ama şunu da gözüne sokmadan bırakamam. O insan eliyle değiştirilmiştir dediğin, beğenmediğin Tevrat var ya, hani Kuran'dan 1400 yıl önce yazılıp ta sonra değiştirilen Tevrat, işte o Tevrat'ta bir Yahudi'nin başka bir Yahudi'yi köle etmesi kesinkes yasaklanmıştır. Aç oku da, utanma duygun varsa biraz utan.
İkinci olarak, hangi din, Allah'tan başkasına kulluk etmeyi kabul eder ki, sen bir Müslüman'ın köle/kul edilebilmesine izin veren bir dini savunmaya kalkışıyorsun, aklını peynir ekmekle mi yedin. Hem görmez misin ki, bu sitede yazan bir sürü ulema abilerin tehlikeyi görmüş bu yazıma bulaşmıyor, sen mecaline bakmadan atlıyorsun, mal bulmuş mağribi gibi.
3- Hadisin ayetle çelişmesine gelince; dininden birazcık haberin olsa bu yazıya hiç kalkışmazdın bile. Şöyle ki:
Cariyenizi fuhşa zorlamayın diyen ayet Nur Suresi'nin bir ayetidir. Şimdi gir Diyanet'in resmi internet sitesine bak bakalım Nur Suresi'nin iniş (!) sırası kaç? Ya da hadi çok sopalandın çok dayak yedin , halsiz düştün ben söyleyeyim: 102. Evet yanlış okumadın iniş sırası 102.
Yani bu ne demek biliyor musun? Muhammed'in hayatının sonuna doğru inmiş.(!) Yani bu ayet tam da benim yazdığım hadisi doğrulamakta. Bu güne kadar yaptınız, 'bundan sonra yapmayın lütfen' demektedir.
Ayrıca bunu yapanlara sadece rica etmektedir, günahtır, cehenneme atarım bile demememekdir.
Mensubu olmakla utanacağın bir dini bir de aslanlar gibi savunmaya çalışmak biraz külfetli bir iştir. Bir dahakine biraz daha dikkat et emi.
Gazan mübarek olsun, hadi sayemde gazi oldun varsa cenneti de garantiledin, bu iyiliğimi de unutma sakın.
Tabi buraya kendin mi geldin, biri mi yolladı bilemem.
Ama imanında asla düzelmeyecek derin bir çizikle tamamlayacaksın ömrünün geri kalanını. Bundan sonra sen iflah etmezsin artık. Onun için seni biri yolladıysa söyle ona, bir daha birini yollarken bi daha düşünsün, bir mürit kolay yetişmiyor ne de olsa.
[quote=Binbaşı;175403]
Binbaşım, komutanım, akıncı beyim ve özellikle de paşam hoşgeldiniz.
Nerelerdeydiniz, şöyle anlı şanlı, kılıçlı kalkanlı savaşacak bir akıncıyı nasıl da özlemiştik. Gelmişsiniz ama biraz tedbirsiz gelmişsiniz maalesef, bu hatanızın da ceremesini çekeceksiniz. Ne der atalar sözümüz, akılsız başın cezasını ayaklar çeker.
Bu kadar peşrev yeter, konuya girelim.
1- Biraz tarih okumuş olsaydın o çok öykündüğün akıncı beylerinin bir küffar kalesine saldırmadan önce, düşmanlar hakkında nasıl detaylı bilgi topladığını, kaç askeri vardır, nerede konuşlanmıştır, savaşçılıkları nasıldır öğrenip, ona göre planlar yaparak saldırdıklarını ve böylece başarılı olduklarını öğrenirdin.
Bunu yapmadan küffar kalesi surlarına dayandın, şimdi başına yağacak taşlara, kafana dökülecek kızgın yağlara, kalbine saplanacak oklara dayanacaksın artık, kaçma şansın yok.
2- Aktardığım ilk ayeti pas geçip bu ayetler hakkında bir şey yazmadığını görüyorum. Anlaşılıyor ki, bir dindarın başka bir dindarı köle etmesi, kul etmesi seni rahatsız etmemiş. Mide meselesi, bu senin anlayışın, bir şey demem. Ama şunu da gözüne sokmadan bırakamam. O insan eliyle değiştirilmiştir dediğin, beğenmediğin Tevrat var ya, hani Kuran'dan 1400 yıl önce yazılıp ta sonra değiştirilen Tevrat, işte o Tevrat'ta bir Yahudi'nin başka bir Yahudi'yi köle etmesi kesinkes yasaklanmıştır. Aç oku da, utanma duygun varsa biraz utan.
İkinci olarak, hangi din, Allah'tan başkasına kulluk etmeyi kabul eder ki, sen bir Müslüman'ın köle/kul edilebilmesine izin veren bir dini savunmaya kalkışıyorsun, aklını peynir ekmekle mi yedin. Hem görmez misin ki, bu sitede yazan bir sürü ulema abilerin tehlikeyi görmüş bu yazıma bulaşmıyor, sen mecaline bakmadan atlıyorsun, mal bulmuş mağribi gibi.
3- Hadisin ayetle çelişmesine gelince; dininden birazcık haberin olsa bu yazıya hiç kalkışmazdın bile. Şöyle ki:
Cariyenizi fuhşa zorlamayın diyen ayet Nur Suresi'nin bir ayetidir. Şimdi gir Diyanet'in resmi internet sitesine bak bakalım Nur Suresi'nin iniş (!) sırası kaç? Ya da hadi çok sopalandın çok dayak yedin , halsiz düştün ben söyleyeyim: 102. Evet yanlış okumadın iniş sırası 102.
Yani bu ne demek biliyor musun? Muhammed'in hayatının sonuna doğru inmiş.(!) Yani bu ayet tam da benim yazdığım hadisi doğrulamakta. Bu güne kadar yaptınız, 'bundan sonra yapmayın lütfen' demektedir.
Ayrıca bunu yapanlara sadece rica etmektedir, günahtır, cehenneme atarım bile demememekdir.
Mensubu olmakla utanacağın bir dini bir de aslanlar gibi savunmaya çalışmak biraz külfetli bir iştir. Bir dahakine biraz daha dikkat et emi.
Gazan mübarek olsun, hadi sayemde gazi oldun varsa cenneti de garantiledin, bu iyiliğimi de unutma sakın.
Tabi buraya kendin mi geldin, biri mi yolladı bilemem.
Ama imanında asla düzelmeyecek derin bir çizikle tamamlayacaksın ömrünün geri kalanını. Bundan sonra sen iflah etmezsin artık. Onun için seni biri yolladıysa söyle ona, bir daha birini yollarken bi daha düşünsün, bir mürit kolay yetişmiyor ne de olsa.
Ama imanında asla düzelmeyecek derin bir çizikle tamamlayacaksın ömrünün geri kalanını.
Etkilenmedim bile yazından
okurken esnedim
nefreti aklının önüne geçmiş bir insanı
okumak çok sıkıcı
tıpkı turan dursun gibi
ilhan arsel gibi
Piri ile evlenmek caizdirin yerine sizin gibi bi bahane bulsamda habu dini bıraksam diyene pire ile evlenmek caizdir diyor müslümanlar ve hepimiz aydınlanıyoruz ilhan arsel diyor bunu
Arapçanın a sını bimeden kuran eleştirisi kitabını yazıyor
selanikli
14-05-2009, 16:28
[quote=selanikli;175521]
Ama imanında asla düzelmeyecek derin bir çizikle tamamlayacaksın ömrünün geri kalanını.
Etkilenmedim bile yazından
okurken esnedim
nefreti aklının önüne geçmiş bir insanı
okumak çok sıkıcı
tıpkı turan dursun gibi
ilhan arsel gibi
Piri ile evlenmek caizdirin yerine sizin gibi bi bahane bulsamda habu dini bıraksam diyene pire ile evlenmek caizdir diyor müslümanlar ve hepimiz aydınlanıyoruz ilhan arsel diyor bunu
Arapçanın a sını bimeden kuran eleştirisi kitabını yazıyor
Bak binbaşım, akıncı beyim, büyük paşam;
benim yazılarımı biraz okusan, bu kargaşa yaratma, konu saptırma taktiklerinin bana sökmediğini görürdün. Böyle giderse akıncı ataların sana hakkını helal etmeyecek haberin olsun. Hala, üstelik uyardığım halde düşmanını tanımadan hücum ediyorsun, öğren artık, önce düşmanını bi tanıyacaksın.
Etkilenmeme konusuna gelince:
Eğer öyle olsaydı, kölelikle ilgili ayetler ve yazdıklarım hakkında iki satırcık yazı yazardın. Sen ne yapıyorsun, çaktırmadan konunun üstünden atlayıp başka konulara zıplamaya çalışıyorsun.
Yok öyle yağma, çakma akıncı beyi. Küffara esir düştün, yazık oldu sana.
Haa yok esir düşmedim diyorsan, hadi kölelik konusuna geri dön de görelim bakalım. Hazır bulmuşsun Arapça bile bilmeyen cahil kafiri, çal kılıcını boynuna.Dört dörtlük çakma akıncı mısın, yoksa atalarına biraz olsun layık olmayı başarabilecek misin? Hodri meydan. Kolay gelsin.
Bir korkak küffar önünden kaçacak değilsin herhalde.
Üstelik sen değilmiydin, kimse el sürmezken bodoslamadan kölelik konusuna dalan? Hadi o zaman köleliği konuşacağız. Kaçmak yok. Koskoca akıncı beyine yakışmaz. Atalarını mezarında ters döndürüp, kemiklerini sızlatacak değilsin herhalde.
[quote=Binbaşı;176037]
benim yazılarımı biraz okusan, bu kargaşa yaratma, konu saptırma taktiklerinin bana sökmediğini görürdün. Böyle giderse akıncı ataların sana hakkını helal etmeyecek haberin olsun. Hala, üstelik uyardığım halde düşmanını tanımadan hücum ediyorsun, öğren artık, önce düşmanını bi tanıyacaksın.
Etkilenmeme konusuna gelince:
Eğer öyle olsaydı, kölelikle ilgili ayetler ve yazdıklarım hakkında iki satırcık yazı yazardın. Sen ne yapıyorsun, çaktırmadan konunun üstünden atlayıp başka konulara zıplamaya çalışıyorsun.
Yok öyle yağma, çakma akıncı beyi. Küffara esir düştün, yazık oldu sana.
Haa yok esir düşmedim diyorsan, hadi kölelik konusuna geri dön de görelim bakalım. Hazır bulmuşsun Arapça bile bilmeyen cahil kafiri, çal kılıcını boynuna.Dört dörtlük çakma akıncı mısın, yoksa atalarına biraz olsun layık olmayı başarabilecek misin? Hodri meydan. Kolay gelsin.
Bir korkak küffar önünden kaçacak değilsin herhalde.
Üstelik sen değilmiydin, kimse el sürmezken bodoslamadan kölelik konusuna dalan? Hadi o zaman köleliği konuşacağız. Kaçmak yok. Koskoca akıncı beyine yakışmaz. Atalarını mezarında ters döndürüp, kemiklerini sızlatacak değilsin herhalde.
Ne gereksiz adam bu ya
ne tartışmasından bahsediyosun
yazılarını okuyan adam sanırki bu adamın karşısında
palyaço varda dalgasını geçiyo
Bu yazı tarzında olan adamla tartışılmaz,palyaço arıyosan kendine yanlış adrestesin
şu havalara bak!!!
selanikli
15-05-2009, 11:13
[quote=selanikli;176049]
Ne gereksiz adam bu ya
ne tartışmasından bahsediyosun
yazılarını okuyan adam sanırki bu adamın karşısında
palyaço varda dalgasını geçiyo
Bu yazı tarzında olan adamla tartışılmaz,palyaço arıyosan kendine yanlış adrestesin
şu havalara bak!!!
Sayın Binbaşı;
artık sizinle ciddi konuşmanın vakti geldi.
Doğrudur sizinle alay ettim.
Aslında insanlarla alay etmeyi hiç sevmem.
Ben ''yaratılanı hoş gördük, yaradandan ötürü'' diyen bir gelenekten gelmekteyim.
Seçmiş olduğum selanikli nick'i de bu konuda zaten bir fikir vermeye yeterlidir dikkatli bakanlar için.
Yani daha açıkçası benim atalarım, o topraklara, oraları fethetmek, oraları islam coğrafyası yapmak için giden gerçek alperenlerdir. Şu farkla ki, şeriat İslam'ı adına değil batıni İslam dedikleri felsefe adına. ( Ki bence batıni İslam gerçekte İslam dışı bir inanıştır.)
Her ne kadar, ilk gittiklerinde yağma talan yaptılarsa da, asıl olarak gittikleri coğrafyalara insan sevgisinin esas olduğu esas olanın insan olduğu felsefesini götürmüşlerdir. Korkutucu, tehdit eden, cezalandıran bir Allah'ı reddetmişlerdir. Bugün Balkanlar neredeyse bir Müslüman coğrafya ise bu benim atalarımın eseridir. (Arnavutluk halkının büyük çoğunluğu Alevi/Bektaşi'dir)
Sonrasında ise, içinde bulundukları Osmanlı Devleti, klasik, yağmacı, talancı bir İmparotorluk olmaya yöneldiğinde ( Yıldırım Beyazıt ve sonrasında) bu devlet yapısına ve bu devlet yapısının temel felsefesi olan şeriata isyan etmişler ve yüzyıllardır kıyıla kıyıla gelmelerine rağmen tükenmemişler, inançlarını terketmemişler ve bayrağı bizlere bırakmışlardır. Bak benim atalarım neler demişler, oku sana zahmet:
''Yarin yanağından gayrı, her yerde, her şeyde, hep beraber.''
''Bir kez gönül yıktın ise,
bu kıldığın namaz değil.''
''Cennet cennet dedikleri,
bir kaç gılman bir kaç huri.''
''Kıldan köprü yaratmışsın,
Gelsin kullar geçsin deyu,
Hele biz şöyle duralım,
Yiğit isen geç a tanrı.''
Şimdi beni tanımış ve anlamışsındır umarım. O zaman seninle niye alay ettim değil mi? Şunun için alay ettim. Eğer ben seninle alay edip tahrik etmeseydim sen içinde bulunduğun cahillikten ibaret durumunun asla farkına varamayacak, ömrünü öyle tamamlayacaktın ki, bu yazık olurdu.
İkincisi, hep yazıyorum, burada ev sahibi biziz. Sizler misafirsiniz. Üstelik sen davetsiz gelmiş bir misafirsin. Peki sen ne yaptın. Züccaciyeci dükkanına dalmış fil gibi herşeyi yıkıp dökmeye kalktın.
Misafir gelen, geldiği yerde daha merhaba demeden, küfür eder mi, ki daha ilk yazına küfürle başladın?
Senin geleneklerin, dinin, tören, ataların sana misafirliği böyle mi öğretti?
Sen cahilliğinin seni yönlendirmesiyle, buraya savunmaya geldiğin değerleri ayaklarının altına aldığını bile bu yazıyı okuyunca farkedeceksin, bunu itiraf etmesen de.
Bu anlamda son olarak; Kuran'da kölelikle ilgili ayetleri ve itirazın üzerine açıklamalarımı ekledim. Bunlar senin için öylesine kabul edilemez gerçekler oldu ki, bu konuya kendin girdiğin halde bu konudan kaçmak için bahane üretmeye çalışıyorsun. İtiraf etmesen de olur, ben senin Kuran'ın kölelikle ilgili kurallarını içine sindiremediğini biliyorum, bu bana yeter.
Şimdi sana akıncı alperen torunu sözü:
Edepli olman kaydı ile seninle her konuyu ve seni asla incitmeden her zaman tartışabiliriz. İstediğini sorabilirsin.
Saygılarımla.
Ve her ne kadar haklı olsam da, seninle alay ettiğim için özür dileyerek.
http://www.sonpeygamber.info/tr/tr/insan-iliskileri/insan-haklari-acisindan-hz.-peygamberin-kolelige-dair-uygulamalari.html
http://www.sonpeygamber.info/tr/tr/insan-iliskileri/insan-haklari-acisindan-hz.-peygamberin-kolelige-dair-uygulamalari.html
Vermiş olduğunuz linkte diyor ki: Toplumsal müesselerle ilgili birtakım kuralları vazederken tedriciliği esas alan İslamiyet’in bu yolla sosyal yapıyı yıkmadan kölelik kurumunu da yumuşatarak tedricen kaldırmaya çalıştığı anlaşılmaktadır.
Tedricen kaldırma sebebi Toplumsal Müessesenin söz konusu olmasına ve sosyal yapıyı yıkmamak gerektiğine bağlanıyor.
Evlat edinme de toplumsal bir müessesedir, üstelik kimseye zararı dokunmadığı gibi oldukça faydalı bir müessesedir. Ancak evlat edinme tek bir hükümle 'tedricen'e başvurmadan kaldırılabilmiştir. Sebebin ne olduğu ise malum, Muhammed'in aşkı! sebebiyle.
Evlat edinme'nin yasaklanması toplumsal yapıyı epeyce sarmıştır halen de sarsmaktadır. Evlat edinilmeyi bekleyen binlerce çocuğumuz varken Kur'an ehli halkımızın çokluğu sebebiyle bu çocuklar kendilerine bir yuva bulamamaktalar. Çok iyi hatırlıyorum büyük depremden sonra kimsesiz çocuklarda çok fazla artış olmuştu, evlat edinmek isteyen arkadaşlara karşı diğer arkadaşlar Kur'an'ın o hükmünü hatırlatıyordu. İnanın sadece kendi çevremden en az 5 çocuk kurtulabilecekti.
Böylesine derin bir sosyal yara 1400 yıldır açılmış kanıyorken, sosyal yapıyı yıkmama bahanesiyle köleliğin tedrici kaldırılış hikayesi komik ötesi kaçıyor. Kimi kandırıyorlar??
Sayın Themis ,
1-Kölelik İslamiyetle birlikte gelmemiştir İslamiyetten öncede kölelik vardı
2-İslamiyet köleye iyi davranma köleyi hürriyete kavuşturma gibi emirler vermiştir
3-İslam tarihinde bir çk köle hürriyete kavuşmuş ve bu sebeple İslamın yaylışına üstün hizmetler etmiştir
Bilali habeş ilk ezanı okuyan kimse
Zeyd hz.peygamberin hala kızıyla nişanlamıştır ,ayrıca komutanlık yapmıştır
hz.ömer kölesiyle birlikte bir şehre gittiğinde atına bir kölesi bir kendisi biniyordu ki şehre vardılkarında kölesini ömer zannetmişlerdi
kuranı en iyi okuyan övgüsüne mazhar olan hz.salim bir köleydi islamla birlikte hürriyetine kavuşmuş ve kendiside 100kişiyi hürriyetine kavuşturmuştur
bunun gibi daha çok örnekler mevcuttur
tedricen kaldırma sebebine gelince
http://www.aleminsultani.com/nasil-oluyor-da-bu-din-koleligi-mubah-kiliyor.html
Linki okumadım, size başka birşeyden bahsedeyim.
1800'lü yıllarda köleliğe, köle ticaretine karşı çıkan, bunun için dernekler kuran, mücadele eden, bu uğurda savaşan insanlardı. Bu amaçlarına bazı yerlerde 40 bazılarına 80 yıl içinde ulaştılar, bazen savaşarak, bazen sivil toplum örgütü olarak verdikleri mücadelelerle.
İnsanların bu hassasiyetini Allah'ın tedricen kaldırma hassasiyetinden üstün tutarım. İnsanlar tedricen kaldırmayı düşünmedi. İnsan onuruna, yaşam ve özgürlük hakkına, eşitliğe öylesine aykırı bir kurum olarak görüyorlardı ki bunu köklüce imhaya giriştiler. Allah'tan daha uygun yöntemler geliştirdiler ve başardılar.
Arap yarımadasında din yayma adı altında ganimet, köle/cariye uğruna savaş veren insanlar ise insanların onuru uğruna bir savaş vermeyi asla akıl edemedi, tıpkı Allah'larının da bu akıldan yoksun olduğu gibi.
Allah'ın yöntemi 1400 yıldır sökmedi. 1400 yıllık bir tedrici kaldırma nasıl bir kaldırmadır, nasıl yasaktır? Bu işi insan aklına bırakmış olsaymış keşke.
selanikli
16-05-2009, 20:25
Sayın Settar; öncelikle hoşgeldiniz. Kalıcı olmanızı dilerim.
Garip bir durum olarak, nedense sitede epeydir yazan ve İslamiyeti savunan arkadaşlar kölelikle ilgili yazımı görmezden gelirken, yeni gelen arkadaşların doğrudan bu yazıya yönelmesi ilgimi çekti. Neyse deyip konuya gireyim.
Bakınız arkadaşım verdiğiniz linkteki yazıyı okudum ve size iki sözüm var:
1- Önerdiğiniz yazı bilinen savunmalardan başka yeni hiçbir şey içermemektedir. Allah 'ol' der olur. Yok sosyal düzenmiş, yok Muhammed kölelerini affetmiş bunları geçeceksiniz. Kuran'da yazan esastır. Allah'ı aciz göstermekten utanmayan bu adamların sözüyle, İslamiyeti savunabileceğini düşünüyorsan, yanılıyorsun, emin ol.
2- Benim yazdıklarıma asla ve kesinlikle cevap oluşturmamaktadır. Şöyle ki:
‘’.... Allah’a ortak koşan kadın hoşunuza gitse de, mümin bir cariye Allah’a ortak koşan bir kadından daha hayırlıdır... Allah’a ortak koşan hür erkek hoşunuza gitse de, iman eden bir köle, Allah’a ortak koşan bir erkekten daha hayırlıdır… ’’ Bakara (sıra no:2, shf no:1, ayet no:221 )
‘‘… Dünya hayatının geçici menfaatlerini elde etmek için iffetli olmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları buna zorlarsa bilinmelidir ki hiç şüphesiz onların zorlanmasından sonra Allah (onları) çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.’’ Nur (sıra no:24, shf no:349, ayet no:33 )
Yukarıdaki ilk ayet müminlerin köle edilmesine izin vermektedir. Tevrat'ta bile bir Yahudi'nin köle edilmesi yasaklanmıştır. Sevgili Kuran'ınız Tevrat kadar olamamıştır, bunun ayıbı da kendine saygısı olan her Müslüman'a yeter de artar.
O kadarla kalsa iyi, ortadaki hadis kadın kölelere Muhammet hayattayken fuhuş yaptırıldığını anlatmaktadır. Son ayet ise, köle sahiplerine bu işi yapmayın demekte böylece aynı zamanda hadisi de teyit etmektedir. Peki son sırada verdiğim ayetin bulunduğu Nur Suresi'nin iniş sırası kaç? 102.
Muhammed'in hayatının sonunda inmiş. Yani yıllar boyunca, peygamber kabul ettiğiniz sevgili Muhammed'inizin gözleri önünde kadın kölelere para karşılığı fuhuş yaptırılmış. Bu kadın köleler arasında mümin olanlar da var mıydı bilemiyoruz, onu da Müslümanlar düşünsün artık.
yukarıdaki linkte bu iddana cevap vardır neden tedricen olmuştur sorusuna cevap
lütfen okuyun
settar bu son uyarıdır. Sitede c/p yapılmasından hoşlanmayız. Bu tüzüğümüzde de gayet açıkça ifade edilir.
Eğer bu ısrarında devam edersen denetime alınır ve yazdıkların kontrol edilmeden forumlarda görülmez.
frodo
"O kullar adaklarını yerine getirirler ve fenalığı salgın (olan) bir günden korkarlar. Düşküne, yetime ve esire seve seve yemek yedirirler."Size sırf Allah rızası için yemek yediriyoruz. Sizden ne bir karşılık, ne de bir teşekkür bekliyoruz. Biz sert ve belalı bir günde Rabbimizden korkarız." derler." 76/7-8-9-10
"Sahip olduğunuz kölelere iyilikte bulunun" (en-Nisâ, 4/36)
"Köleler, Allah'ın sizin yanınızda bulundurduğu kardeşlerinizdir. Allah sizi de onların hizmetine tabi kılabilirdi. O halde onlara iyi davranın" hadis-i şerif
"Kim kölesini öldürürse, hapseder, gıdasını keserse onu hapsedin, gıdasını kesin öldürün." hadis-i şerif
"Hizmetçi ve köleleriniz sizin kardeşlerinizdir. Ona yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin... Eğer onlara zor işler teklif ederseniz derhal onlara yardım ediniz." hadis-i şerif "Sizden biriniz bu kölemdir, bu cariyemdir demesin. [B]Kızım veya oğlum yahut [B]kardeşimdir desin.hadis-i şerif
Bakın, Allah size kendi hayatınızdan bir temsil getiriyor: Hiç, elinizin altındaki köle ve hizmetçilerden, size nasib ettiğimiz servette, onların payları da sizinki ile eşit olacak derecede, kendinize ortak yaptığınız, kendinize itibar ettiğiniz kadar onlara da itibar edip saydığınız ortaklarınız var mıdır? İşte Biz aklını kullanan kimseler için âyetlerimizi böyle açıklıyoruz.(Rum 28)
BAKARA : 177 - Yüzlerinizi bazan doğu, bazan batı tarafına çevirmeniz erginlik değildir. Fakat eren o kimselerdir ki, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve bütün peygamberlere iman edip, yakınlığı olanlara, öksüzlere, yoksullara, yolda kalmışa, dilenenlere ve esirleri kurtarmaya seve seve mal verirler. Namazı kılarlar, zekatı verirler. Bir de andlaştıkları zaman sözlerini yerine getirenler, hele sıkıntı ve hastalık durumlarında ve harbin şiddetli zamanında sabır ve kararlılık gösterenler var ya, işte doğru olanlar da bunlardır, korunanlar da bunlardır.
NİSA : 92 - Hata dışında bir mümin, diğer bir mümini öldüremez. Ve kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse, mümin bir köle azad etmesi ve ölenin ailesine (varislerine) teslim edilecek bir diyet vermesi gerekir. Ancak ölünün ailesinin bağışlaması müstesnadır. Eğer öldürülen, mümin olmakla beraber size düşman bir kavimden ise, o zaman, öldürenin bir köle azad etmesi gerekir. Eğer öldürülen sizinle aralarında antlaşma olan bir kavimden ise, öldürenin, ölenin ailesine diyet vermesi ve mümin bir köle azad etmesi gerekir. Bunlara gücü yetmeyenin de Allah tarafından tevbesinin kabulü için arka arkaya iki ay oruç tutması gerekir. Allah, Alimdir (her şeyi bilendir), Hakimdir (hüküm ve hikmet sahibidir).
MAİDE : 89 - Allah sizi, kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerinizden sorumlu tutmaz. Fakat kasıtlı yaptığınız yeminlerinizden sizi sorumlu tutar. Bozulan yeminin keffareti (cezası), ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on yoksulu yedirmek veya giydirmek yahut da bir köle azad etmektir. Verecek bir şey bulamayan kimse için de üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğiniz zaman yeminlerinizi bozmanın cezası budur. Yeminlerinizi koruyun. İşte Allah âyetlerini size böyle açıklar ki, şükredesiniz.
TEVBE : 60 - Sadakalar ancak şunlar içindir: Fakirler, yoksullar, o işte çalışan görevliler, müellefe-i kulûb (kalbleri İslâm'a ısındırılacaklar), köleler, borçlular, Allah yolundakiler, yolda kalmışlar. Allah tarafından böyle farz kılındı. Allah her şeyi bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
NUR : 33 - Evlenme imkanını bulamayanlar ise, Allah, lütfu ile kendilerini varlıklı kılıncaya kadar iffetlerini korusunlar. Ellerinizin altında bulunanlardan (köleler ve cariyelerden) mükatebe yapmak isteyenlerle, eğer kendilerinde (hürriyete kavuşmalarında kendileri için) bir iyilik görüyorsanız, hemen mükatebe yapın. Allah'ın size vermiş olduğu malından siz de onlara verin. Dünya hayatının geçici menfaatlerini elde edeceksiniz diye, namuslu kalmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları zor altında bırakırsa, bilinmelidir ki, zorlanmalarından sonra Allah (onlar için) çok bağışlayıcı ve merhametlidir.
MÜCADELE : 3 - Kadınlardan zıhâr ile ayrılmak isteyip de sonra söylediklerinden dönenlerin, karılarıyla temas etmeden önce bir köleyi hürriyete kavuşturmaları gerekir. Size öğütlenen budur. Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır.
selanikli
18-05-2009, 09:19
[quote=Settar;177056]
Anlamak işine gelmiyor olabilir, anlamak istemiyor olabilirsin. Şimdi aşağıdaki hadis ve ayeti sakince oku, sonra benim yazımı oku. Ne o aktardığın ayetler, ne de linkini verdiğin yazılar buradaki rezilliği düzeltemez. O yüzden de linklediğin yazılar bu konuya teğet bile geçemiyor. Şimdi aşağıdakileri oku ve kendin cevapla, avukat tutmaya kalkma sakın.
‘‘… Dünya hayatının geçici menfaatlerini elde etmek için iffetli olmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları buna zorlarsa bilinmelidir ki hiç şüphesiz onların zorlanmasından sonra Allah (onları) çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.’’ Nur (sıra no:24, shf no:349, ayet no:33 )
1- Müslüman erkeklerin köle, müslüman kadınların cariye yapılmasına Kuran izin vermiş midir?
Cevap: Evet izin vermiştir.
2- Kuran'ın izin verdiği bir şeyi kim yasaklayabilir.
Cevap: hiç kimse.
3- Muhammed'in sağlığında kadın kölelere hem de 'Müslümanlar' tarafından zorla fuhuş yaptırılmış mıdır?
Cevap: Yaptırılmıştır. Nereden biliyoruz. Yukarıdaki hadisten ve daha sağlam kaynak, Nur Suresi/33'ten.
4-Peki bu ne kadar devam etmiştir?
Cevap: Nur Suresi/33 gelene kadar.
5-Nur Suresi kaçıncı suredir?
Cevap: En son inen surelerdendir. ( 102. suredir.)
Yani kısacası, nerdeyse Muhammed'in son günlerine kadar Müslümanlar kadın kölelere fuhuş yaptırmıştır ki, Müslüman kadınların da köle olabildiğini düşündüğümüzde onlara da fuhuş yaptırılımış mıdır sorusu cevapsızdır. Uzun yıllar boyunca da ne Kuran ne de Muhammed buna bir şey dememiştir.
Dininizle gurur duyabilirsiniz ey Müslümanlar. İşte böyle mükemmel bir dine inanıyorsunuz.
Ben şunu biliyorum arkadaş;
Allah varsa, dindarlara en başta da Müslümanlar'a şunu soracaktır:
Ben size akıl vermedim mi? Siz benim adıma uydurulan bu rezilliklere inanırken size verdiğim aklınızı nerede bırakmıştınız?
HADİS NO 6741
Bunu bir köşeye yazdım , utanç verici ......
[quote=one;177549]‘’Cabir anlatıyor: "Muhammed aramızda hayatta iken, cariyelerimizi ve çocuklarımızın annesi olan cariyelerimizi satardık, bunda bir beis görmezdik.’’ ( Kütübü Sitte, Hadis no: 6741)
Zaten bu irenç adetler yüzünden islam geldi
H.z muhammed 40 yaşına kadar o insanların arasında yaşadı,onların bütün yaptıklarından sorumlumudur
Yani yukarıda anlatılan hadiseyi islamiyete yüklemek ne kadar saçma bir durum
yani o kişi şöyle birşey dese
"Muhammed aramızda iken kız çocuklarımızı diri diri gömerdik bunda bir beis görmezdik"
"Bir beis görmezdik" bu cümlede bitiyor mesele
Yani bir hata var ortada ama
biz cahilliğimizden bu hatayı bilmezdik
Biraz mantık lütfen
hemen atlamayın
selanikli
18-05-2009, 14:09
[quote=one;177549]‘’Cabir anlatıyor: "Muhammed aramızda hayatta iken, cariyelerimizi ve çocuklarımızın annesi olan cariyelerimizi satardık, bunda bir beis görmezdik.’’ ( Kütübü Sitte, Hadis no: 6741)
Zaten bu irenç adetler yüzünden islam geldi
H.z muhammed 40 yaşına kadar o insanların arasında yaşadı,onların bütün yaptıklarından sorumlumudur
Yani yukarıda anlatılan hadiseyi islamiyete yüklemek ne kadar saçma bir durum
yani o kişi şöyle birşey dese
"Muhammed aramızda iken kız çocuklarımızı diri diri gömerdik bunda bir beis görmezdik"
"Bir beis görmezdik" bu cümlede bitiyor mesele
Yani bir hata var ortada ama
biz cahilliğimizden bu hatayı bilmezdik
Biraz mantık lütfen
hemen atlamayın
Sayın Binbaşı;
bu başlık altında karşılıklı 5. yazışma oldu herhalde. İlk yazımda erkek Müslümanlar köle, kadın Müslümanlar cariye olabilir diyen ayetleri aktardım. Ve dedim ki, daha eski olan ve insan eliyle bozulmuş dediğiniz Tevrat Yahudi'nin köle edilmesini yasaklıyor. Senin kitabın Tevrat kadar bile olamamış, buna cevap vermedin.
Diyorsun ki, adamlar yapmışsa Muhammed'e ne. Ben Muhammed niye engellemedi diye sormuyorum, niye yasaklamadı diye soruyorum. Yasaklamış olsa da bu işler olabilirdi tabii, o zaman da Muhammed sorumlu olmazdı. Ama yasaklamamışsa sorumludur, hem de birinci dereceden.Madem öyle sonradan niye yasaklıyor diye sormayayım mı?
Kuran'a göre en büyük suç zina değil mi? Cariyelere fuhuş yaptırılması zina yaptırmak değil mi aynı zamanda? Bu da mı Muhammed'i ilgilendirmez? O zaman ne diye peygamberliğe kalkışıyor? Zinaya müdahale etmeyen, yasaklamayan bir peygamber. Ortadaki durumun vahametini sana başka nasıl anlatabilirim?
Saygılar.
Tevrat Yahudi'nin köle edilmesini yasaklıyor. Senin kitabın Tevrat kadar bile olamamış, buna cevap vermedin.
Tevratın o hükmünü yazarsan sevinirim
Madem tevratın böyle bir hükmü var yahudi olsana!!bak
o bizimkinden daha mükemmelmiş
Ateistlerin klasik taktiğidir bu h.z muhammedin evlilik meselesine takarlar kafayı sanki tek dini bırakma gerekçeleri buymuş gibi
Madem öyle h.z isaya inanın! bak o hiç evlilik bile yapmamış
Sevsinler tevratı övmelerini,karşında yahudi olsa bu sefer onu yerden yere vurursun çünkü sizde gerekçe diye birşey yok fakat onun öfkesi nefreti var tek gerekçe bu...
Diyorsun ki, adamlar yapmışsa Muhammed'e ne. Ben Muhammed niye engellemedi diye sormuyorum, niye yasaklamadı diye soruyorum. Yasaklamış olsa da bu işler olabilirdi tabii, o zaman da Muhammed sorumlu olmazdı. Ama yasaklamamışsa sorumludur, hem de birinci dereceden.Madem öyle sonradan niye yasaklıyor diye sormayayım mı?
sor hocam sor ama nefretle,salya sümükle sorma
571-610 tarihinde h.z muhammed peygamber değildi
dolayısıyla bir yaptırımıda olamazdı
ozamana kadar sürüsüyle pislik vardı
zaten bu dinde bu pis ortama geldi
Cariyelere fuhuş yaptırılması zina yaptırmak değil mi aynı zamanda?
Kendin ayetini yazıyorsun hemde anlamamazlıktan geliyorsun "cariyeleri fuhşa zorlamayın" demiyormu ayet
Kuran'a göre en büyük suç zina değil mi? Cariyelere fuhuş yaptırılması zina yaptırmak değil mi aynı zamanda? Bu da mı Muhammed'i ilgilendirmez? O zaman ne diye peygamberliğe kalkışıyor? Zinaya müdahale etmeyen, yasaklamayan bir peygamber. Ortadaki durumun vahametini sana başka nasıl anlatabilirim?
Ne saçmalıyorsun ya bunlarda yasak
ne müdahale etmemesi
Bak burada şu denilmek isteniyor;
"Muhammed aramızda iken hırsızlık yapardık ve bunda bir beis görmezdik"
"Muhammed aramızda iken kız çocuklarını gömerdik bunda bir beis görmezdik
Yani orada geldikleri toplumun ne kadar kötü olduğunu anlatmak istiyor bunları h.z muhammedden izin alarak yapardık demiyor h.z muhammed ile aynı zamanda yaşarken bu pis şeyleri yapardık anlayın artık ne kötü bir toplumdan geldiğimizi demek istiyor
Bir insan hırsızlık yaparda bunda h.z muhammdin suçu ne
Hırsızlık zaten yasak,o bu yasağı çiğniyor
Anla artık anla yahu
selanikli
18-05-2009, 17:20
[quote=Binbaşı;177637]
1- Ben hiçbir yerde Tevrat'ı övmedim. Övmeyeceğim de, bir ulusa başka ulusları yok etmeyi emreden bir kitabı, o ki o kitabı Allah'ın yazdırdığını bilsem bile övmem.
2- Tevrat'ı kimin çok övdüğünü, yere göğe koyamadığını öğrenmek istersen, Kuran'da Tevrat yaz ara bakalım. Sonra da utanman gerekir ama senden böyle bir şey beklemiyorum.
3- Benimle tartışmanda söylemediğim sözleri söylemişim gibi polemik yaratma, ben o oyuna gelmem. Ben peygamberinizin evlilik hayatından bahsetmedim henüz. Bahsettirmeni de tavsiye etmem, gene de sen bilirsin.
4- İsa'ya da inanmam. üç sebeple 1- Ben İsrailoğullarına geldim ve 2-Tevrat hiç değişmeyecek dediği 3- Asla ve kesinlikle böyle biri yaşamadığı için. Sapı samanı karıştırma yutması zor olur.
5-Ucuz demogojilerden medet ummak zavallılıktır. Benim Tevrat'ı övdüğümü söylemek tam bir yalancılıktır. Tevrat'ı beğenmiyorum, sen de beğenmiyorsun. Peki. O zaman senin kitabın daha iyi olmalı değil mi? Tevrat Yahudileri köle etmeyi yasaklamış. Senin kitabında Müslüman'ın köle olması serbest. Utanmıyor musun? Tevrat kadar olamamış Kuran'ın demekte haksız mıyım? Sence Kuran bu konuda Tevrat'tan daha iyi midir?
Bırak onu bunu Müslüman'ın köle olmasını onaylayan bir Müslüman kitabını vicdanına kabul ettirebiliyor musun?
6- Tevrat'ta nerde yazdığını açıp kendin okuyacaksın. Biraz emek harca.
7- Bak bir daha hatırlatıyorum. Benimle tartışacaksan, demogojiye, çarpıtmaya, inkarcılığa güvenme, başka taktikler bul, bana sökmez.
Sana şunu soruyorum:
Nur/33' e kadar cariyelere fuhuş yaptırmak yasak değil?
Nur Suresi iniş sırası, 102. Yani Muhammed'in ölümüne yakın.
Adam da anlatmış cariyelerimizi satardık diye. Ne zaman yasaklanmış. Nur Suresi'nde. Muhammed'in ölümüne yakın.
Yani, Muhammed'in peygamberlik yaptığı uzun yıllar boyunca yasak değilmiş. Bu Muhammed'i rahatsız etmemiş.
Bunda anlaşılmayacak ne var bir sürü safsata ile anlamamış numarası yapıyorsun.
Sen akıllı, okuyucular salak mı sanıyorsun?
Köleciliğin her türü ahlaksızlıktır.
Yüce ahlak tavsiye etmesi gereken dinin haline bak.
Görmüyor musun?
Allah öbür tarafta sana, bu rezillikleri benim yazdırdığıma nasıl inandın, ben sana akıl vermedim mi derse ne cevap vereceksin?
Nur Suresi iniş sırası, 102. Yani Muhammed'in ölümüne yakın.
Adam da anlatmış cariyelerimizi satardık diye. Ne zaman yasaklanmış. Nur Suresi'nde. Muhammed'in ölümüne yakın.
Yani, Muhammed'in peygamberlik yaptığı uzun yıllar boyunca yasak değilmiş. Bu Muhammed'i rahatsız etmemiş.
Bu mantık "hırsızlık" meselesindede yapılabilir
İslamın ilk ayetleri hırsızlık hakkında birşey yazmaz
hatta hırsızlığın kötü birşey olduğu ve cezasının verildiği ayetler çok sonra
indirilmiştir
Bu şu anlama gelmezki islam bu kadar süre hırsızlığa göz yumdu
O toplumun binlerce sorunu vardı
buda onlardan bir tanesiydi
basit insanların basit mantıkları işte
Sonra da utanman gerekir ama senden böyle bir şey beklemiyorum.
sürekli şu ilginç cümleyi yazıyorsun,heralde bunları yazarken bilincin yerinde değil
senin aptalca yorumlarla oluşturduğun o ilginç "din" e inanmak çok zor olsa gerek
Asıl utanması gereken en akılalmaz yorumlarla dini yozlaştırmaya,kötü göstermeye çalışanlardır
utanmak nedir biliyorsun değilmi
bir utanma duygun olsaydı adam gibi inançsızlığını yaşardın
ama sürekli başkalarının inancını rencide ederek,onların inancına küfür ederek yaşıyorsun ve sözümona utanmıyorsun.
tevrat konusundada bakıyorum çok kızmışsın
ne oldu o şeytani mantığını yedim bitirdimmi
selanikli
18-05-2009, 23:09
[quote=Binbaşı;177733]
Asıl utanması gereken en akılalmaz yorumlarla dini yozlaştırmaya,kötü bir utanma duygun olsaydı adam gibi inançsızlığını yaşardın
ama sürekli başkalarının inancını rencide ederek,onların inancına küfür ederek yaşıyorsun ve sözümona utanmıyorsun.
Sayın Binbaşı;
Diyorsun ki; ‘’ama sürekli başkalarının inancını rencide ederek,onların inancına küfür ederek yaşıyorsun’’.
Evet doğrudur, ben ve benim gibi düşünen herkes bu sitede senin gibi inananları rencide ediyoruz. Ama inancınıza küfür etmiyoruz. Yorum ise hiç yapmıyorum. Koydum kölelikle ilgili ayetleri, bu ahlaksızlıktır dedim, hepsi bu. Ahlaksızlık değildir diyebiliyorsan sana söylenebilecek ne var?
Rencide ediyoruz çünkü, bu siteyi kuranlar ve yazı yazan bizim gibi dinsizler, dinlerin Allah tarafından indirilmiş, kutsal ve sonsuza kadar doğruyu söyleyen metinler olmadığını biliyoruz. Zaten sadece bunu söylememiz bile sizi rencide eder, size küfür gibi gelir. Yapabileceğimiz bir şey yok. Bu site de hem saygın insan Turan Dursun’un adını yaşatmak hem de dinlere karşı mücadele platformu olmak üzere kuruldu.
Peki siz burada ne arıyorsunuz? Sizi kırmızı mumlu davetiye ile mi çağırdık? Hayır. Kendiniz geldiniz. Geldiğiniz yerin yapısını da biliyorsunuz. O zaman sizin ‘dinlere karşı görüş bildirmenizden rahatsız oluyorum’ diye şikayet hakkınız var mı? Yok. Geldinse dinleyeceksin. Rahatsız oluyorsan gidersin.
Ben kendi kurduğum sitede görüş belirtiyorum diye sana saygısızlık ediyor değilim. Herşeyi başaşağı çevirip mağduru oynamaya iyi alıştınız ama, orda dur bakalım. Bana sökmez.
Tevrat’tır tutturmuşsun. Önceki yazıdaki sözlerimi maymuna söylesem anlardı. Sen de pekala anladın. Anlamazlığa geliyorsun. Tevrat’ı öven bir yazı arıyorsan Kuran’a bakacaksın demişim. Kalkmış hala yahudilikle ilişkilendirmeye çalışıyorsun beni. Utanmazlığın sınırı yok. Tevrat hakkındaki o sözleri kime söyle biliyor musun? Kuran’a söyle.
Şimdi konu basit.
Köleliği savunmak ve meşrulaştırmak ahlaksızlıktır.
Kuran köleliği kurallara bağlamış ve meşrulaştırmıştır. Ahlaksızlığı kural haline getirmiştir. Ben bu dine inansam bu kurallardan utanırdım.
Bununla da kalmamış: Kendi dininden insanların köle yapılmasına da olur vermiştir. Katmerli ahlaksızlık.
Bugün kölelik bütün dünyada yasak. Sen ise bir Müslüman olduğun için, kitabın böyle emrettiği için köle yasağına hayır demek zorundasın. Hadi utanma da kölelik yasağına hayır de dinin o kadar doğru ise? Yok bunu yapamıyorsan, o zaman bu benim dinim ne diyor böyle diye kendine sor.
İşte sorun budur. Bir din ahlaksızlığı kural haline getirmiştir. Sen de gelmiş o dini savunmaya çalışıyorsun. Tabii ki rencide olacaksın. Rencide olman da senin için iyidir. Bir umut var demektir hala.
Daha nasıl anlatılabilir?
[quote=Binbaşı;177733]
Asıl utanması gereken en akılalmaz yorumlarla dini yozlaştırmaya,kötü bir utanma duygun olsaydı adam gibi inançsızlığını yaşardın
Sayın Binbaşı;
Diyorsun ki; ‘’ama sürekli başkalarının inancını rencide ederek,onların inancına küfür ederek yaşıyorsun’’.
Evet doğrudur, ben ve benim gibi düşünen herkes bu sitede senin gibi inananları rencide ediyoruz. Ama inancınıza küfür etmiyoruz. Yorum ise hiç yapmıyorum. Koydum kölelikle ilgili ayetleri, bu ahlaksızlıktır dedim, hepsi bu. Ahlaksızlık değildir diyebiliyorsan sana söylenebilecek ne var?
Rencide ediyoruz çünkü, bu siteyi kuranlar ve yazı yazan bizim gibi dinsizler, dinlerin Allah tarafından indirilmiş, kutsal ve sonsuza kadar doğruyu söyleyen metinler olmadığını biliyoruz. Zaten sadece bunu söylememiz bile sizi rencide eder, size küfür gibi gelir. Yapabileceğimiz bir şey yok. Bu site de hem saygın insan Turan Dursun’un adını yaşatmak hem de dinlere karşı mücadele platformu olmak üzere kuruldu.
Peki siz burada ne arıyorsunuz? Sizi kırmızı mumlu davetiye ile mi çağırdık? Hayır. Kendiniz geldiniz. Geldiğiniz yerin yapısını da biliyorsunuz. O zaman sizin ‘dinlere karşı görüş bildirmenizden rahatsız oluyorum’ diye şikayet hakkınız var mı? Yok. Geldinse dinleyeceksin. Rahatsız oluyorsan gidersin.
Ben kendi kurduğum sitede görüş belirtiyorum diye sana saygısızlık ediyor değilim. Herşeyi başaşağı çevirip mağduru oynamaya iyi alıştınız ama, orda dur bakalım. Bana sökmez.
Tevrat’tır tutturmuşsun. Önceki yazıdaki sözlerimi maymuna söylesem anlardı. Sen de pekala anladın. Anlamazlığa geliyorsun. Tevrat’ı öven bir yazı arıyorsan Kuran’a bakacaksın demişim. Kalkmış hala yahudilikle ilişkilendirmeye çalışıyorsun beni. Utanmazlığın sınırı yok. Tevrat hakkındaki o sözleri kime söyle biliyor musun? Kuran’a söyle.
Şimdi konu basit.
Köleliği savunmak ve meşrulaştırmak ahlaksızlıktır.
Kuran köleliği kurallara bağlamış ve meşrulaştırmıştır. Ahlaksızlığı kural haline getirmiştir. Ben bu dine inansam bu kurallardan utanırdım.
Bununla da kalmamış: Kendi dininden insanların köle yapılmasına da olur vermiştir. Katmerli ahlaksızlık.
Bugün kölelik bütün dünyada yasak. Sen ise bir Müslüman olduğun için, kitabın böyle emrettiği için köle yasağına hayır demek zorundasın. Hadi utanma da kölelik yasağına hayır de dinin o kadar doğru ise? Yok bunu yapamıyorsan, o zaman bu benim dinim ne diyor böyle diye kendine sor.
İşte sorun budur. Bir din ahlaksızlığı kural haline getirmiştir. Sen de gelmiş o dini savunmaya çalışıyorsun. Tabii ki rencide olacaksın. Rencide olman da senin için iyidir. Bir umut var demektir hala.
Daha nasıl anlatılabilir?
Kusura bakma ama "Köle edinin" "köle edinmek size farz kılındı" gibi ayetleri ben kuranda göremiyorum heralde senin elindeki kuranda bu ayetler var ve bu kadar salya sümüksün büyük ihtimalle böyledir.
Böyledir çünkü benim elimdeki kuran-ı kerimde ilgili bir sürü ayette kölelerinizi azad edin yazıyor yapılan bir yanlışlık veya hatada-ki o hataları herkes yapabilir-kölelerinizi azad edin yazıyor.
Bu kurumu savunan bir sistem kolayca stokları azaltmaz hemde en basit hatalarda stokları azaltmaya kalkmaz,ama islam ısrarla bunu yapıyor
Ama tabiki kendi çıkarları olan insanlar maalesef bunu sürdürmüşler sadece müslümanlara has bir sorunda değil bu daha geçen yüzyılda bile başka toplumlarda bu sorunun var olduğunu görüyoruz.
Haa ben anlamam toptan bunu yasaklamalıydı diyorsan
bak tevrat bunu yapmış diyerek bana demirel siyaseti
yaparsan bende sana git o zaman tevrata inan derim
Çünkü böyle bir yasaklama-tevratın o emrini göremedik ama neyse-
teoride belki olsada uygulamada ancak geçen yüzyıllarda uygulandı
O dönemde uygulamada hiç kimseden,hiç bir sistemden beklenmeyecek birşeyi
islamdan beklemekte farklı psikolojilerin dinden çıkma gerekçeleri
selanikli
20-05-2009, 10:17
[quote=selanikli;177890]
Kusura bakma ama "Köle edinin" "köle edinmek size farz kılındı" gibi ayetleri ben kuranda göremiyorum heralde senin elindeki kuranda bu ayetler var ve bu kadar salya sümüksün büyük ihtimalle böyledir.
Böyledir çünkü benim elimdeki kuran-ı kerimde ilgili bir sürü ayette kölelerinizi azad edin yazıyor yapılan bir yanlışlık veya hatada-ki o hataları herkes yapabilir-kölelerinizi azad edin yazıyor.
Bu kurumu savunan bir sistem kolayca stokları azaltmaz hemde en basit hatalarda stokları azaltmaya kalkmaz,ama islam ısrarla bunu yapıyor
Ama tabiki kendi çıkarları olan insanlar maalesef bunu sürdürmüşler sadece müslümanlara has bir sorunda değil bu daha geçen yüzyılda bile başka toplumlarda bu sorunun var olduğunu görüyoruz.
Haa ben anlamam toptan bunu yasaklamalıydı diyorsan
bak tevrat bunu yapmış diyerek bana demirel siyaseti
yaparsan bende sana git o zaman tevrata inan derim
Çünkü böyle bir yasaklama-tevratın o emrini göremedik ama neyse-
teoride belki olsada uygulamada ancak geçen yüzyıllarda uygulandı
O dönemde uygulamada hiç kimseden,hiç bir sistemden beklenmeyecek birşeyi
islamdan beklemekte farklı psikolojilerin dinden çıkma gerekçeleri
Sayın Binbaşı;
‘salya sümük’ iftira ve hakaretini saymazsak nihayet tartışma tartışmaya benzemeye başladı. Yazındaki iddia ve görüşlerine cevaplar aşağıdadır.
1- Kuran’da ‘köle edinin’ yazmamaktadır tabii ki, ben de görüşlerimi buna dayandırmıyorum zaten. Müslüman’ın mantığı şudur: Kuran yasaklamamışsa yapılabilir ve yapmışlardır, kölelik te sürmüştür. Bunu da açıkça söylüyorsun zaten. Sorun da budur. Kuran köleliği sona erdirememiş, sona erdirmemiştir. Bu Allah kitabı için hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir.
2- Diyorsun ki ‘kendi çıkarı olan insanlar bunu sürdürmüşlerdir.’ Masum bir durum gibi. O zaman kendi çıkarı için bunu sürdürenlerden sadece birini örnek vereyim de, belki durumun vahametini anlatmaya çalışayım.
Muhammet öldüğünde rivayet muhtelif olmakla birlikte 40 kadar cariyesi olduğu kesindir. Bilmem başka örnek gerekir mi?
3- Diyorsun ki ‘O dönemde uygulamada hiç kimseden, hiç bir sistemden beklenmeyecek bir şeyi islamdan beklemek … ’.
Sözünün ne anlama geldiğinin farkında değilsin. O çağda bu yapılamazdı diyerek Kuran’ı savunmaya çalışıyorsun. Allah bile her istediği zaman her istediğini yapamaz gibi bir anlam çıkıyor, böyle hassas cümlelerde sözlerine dikkat etmelisin.
Kuran’ı Muhammed'in yazdığını kabul ediyor olsaydın, o çağda bir insandan bundan iyisini beklemeyemezdik savunması geçerli olurdu. Bu konuda sana %100 hak verirdim. Sonra da oturur, köleliğin nasıl bir rezillik olduğu ve o çağda kalması gerektiği konusunda da kolayca hemfikir olurduk.
Ama Kuran’ı Allah yazdırdı deyince durum tamamen farklıdır. Sen de kabul edersin ki birisi kalkıp bu çağda bile, ben köle edindim dese, şeriatın bu adama diyebileceği hiçbir şey yoktur. Çünkü Allah Kuran’da bu uygulamayı yasaklamamıştır ve isteyen bu uygulamayı yapabilir.
İşte anlamak istemediğin ve vahim olan da budur.
Ayrıca ‘Allah ol dedi mi olur’. Konunun özü şu, masada üç şık var:
a- Allah köleliği yasaklamamıştır. Hiçbir akıl ve vicdan sahibi insan hele de bu çağda bunu kabul edemez, etmemelidir. Senin de kabul etmediğini görüyorum.
b- Allah köleliği yasaklayamamıştır. Kendine Müslüman diyen hiçbir insan da bunu söyleyemez.
c- Kuran’ı Allah yazdırmamıştır. Muhammet iyi niyetlidir, ancak elinden bu kadarı gelmiştir. Benim söylediğim budur ve bunu herkes söyleyebilir.
Hiç zor değil.
4- Artık Tevrat konusunun önemi kalmadı, kapatıyorum, sözü uzatmaya gerek yok.
Sizi düşünmeye davet ediyorum.
Nisa suresinin 25. ayeti;
İçinizden, imanlı hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyen kimse, ellerinizin altında bulunan imanlı genç kızlarınız (sayılan) cariyelerinizden alsın. Allah sizin imanınızı daha iyi bilmektedir. Hep aynı köktensiniz (insanlık bakımından aranızda fark yoktur). Öyle ise iffetli yaşamaları, zina etmemeleri ve gizli dost da tutmamaları şartı ve sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikâhlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin. Evlendikten sonra bir fuhuş yaparlarsa onlara, hür kadınların cezasının yarısı (uygulanır). Bu (cariye ile evlenme izni), içinizden günaha düşmekten korkanlar içindir. Sabretmeniz ise sizin için daha hayırlıdır. Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir.
şeklindedir.
bana göre bu ayetin tefsiri,
evlenme gücü olmayan kimselerin, başkalarının sahip olduğu cariyelerle evlenmesi uygun görülmüştür. Anlaşılan cariyelere bakış o zamanlar o kadar kötü ki bunu bertaraf etmek için herkezin aynı kökten olduğu argümanı ileri sürülmüştür. yani aslında imanlı cariye ile hür kadın arasınde pekte bir fark yok demektedir. Cariyelerin eş edinile bilme şartları sayılmış devamında. Burada en ilgi çekici olanı cariye ile evlene bilme şartı, cariyenin sahibinin iznine bağlanmış olması. Yani cariyenin sahibi bir anlamda kendisi için hür kadın değeri taşımayan kadını bir başkasına vermektedir. Cariye ile evlenen kişi için ne kötü bir durum. Normal miktarda mehir şartı. Evlendikten sonra fuhuş yapmaları halinde verilecek ceza hür kadına verilecek olan cezanın yarısı. Yani olası suçlu. Cariyenin insan olarak fazla bir değeri olmadığı içinde verilecek ceza hür bir kadına verilecek olanın yarısı.
Şimdi asıl çelişki başlıyor, diyorki; Bu(cariye ile evlenme izni), içinizden günaha düşmekten korkanlar içindir. Bu cümle aynı ayetin giriş cümlesi ile çelişiyor. Ne diyordu ilk cümle; İçinizden, imanlı hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyen kimse, ellerinizin altında bulunan imanlı genç kızlarınız (sayılan) cariyelerinizden alsın. Şimdi cariyeler kimin için; günaha düşmekten(yani cinsel açıdan heran hata yapabilecek kişiler için mi), yoksa evlenme gücü olmayan(yani düğün yapacak parası, düzenli bir işi, hür kadının mehirini karşılayacak varlığı olmayan) kişi için mi? kimin için? yada şöylemi hem hür kadın alma gücü olmayan hemde günaha düşme olaslığı olan kişi için mi?
dram bununlada bitmiyor, gücü olmayan veya günaha düşmekten korkan kişiler için daha hayırlısı sabretmeleridir. Yani hür bir kadını alabilecek konuma erişene kadar beklemeleridir. Cariyelerin (nihayetinde oda bir insan) islam daki değerini anlıyoruz buradan. O yüzden buna yorum yapmıyorum. Ancak yine ayetin içinde hem herkezin aynı kökten olduğu bilgisi, hemde sizin için hayırlısı sabretmektir tavsiyesi. Yine kölelik sisteminin aynen devam ettiğini görüyorum.
Ve dikkat ettiyseniz herşey erkeğin pencersinden...
saygılarımla...
Mağarada bir gecede kendi tanımlaması ile İslam inancına vakıf olan bir zat, eğer istese idi bir gecede kölelik kurumunu sonsuza dek kaldırırdı.
Kademe kademe kaldırılmaya çalışıldığı, ham bir hayaldir. Bir gecede diğer dinleri tahrif edilmişlikle yalanlayan birisi, istese idi köleliğide bir gecede kaldırırdı.
Muhammed bir kölecilidir. Ticaretini yaptığı bile söylenebilir. Karılarına hediye ettiği köleleri unutmadık. Bir insana, başka bir insan hediye edilir mi?