Orijinalini görmek için tıklayınız : HADİSLERİ REDDEDENLER KİMLERDİR?
Bazı Müslüman’lar son zamanlarda, aralarına çok sayıda sahteleri karıştığı için, bütün hadisleri reddetme yoluna baş vurmaktadırlar. Bu arada sünnet de reddedilmekte ve İslam’ın pratik edilmesi için yalnız Kur’an esas alınmaktadır.
Hadisleri reddetmeyi ben bir ahlaksızlık olarak nitelendirmiştim. Ama ayrım yapmadan tümünü reddetmek ayrı bir olay.. Hadisleri reddeden İslam’ın yarısını yok ediyor demektir. Bu elbette bir devrimdir. Ama İslam’a yararı olabileceği şüphelidir.
Çünkü İslam’la ilgili hemen herşey hadisler şeklinde günümüze kadar ulaşmıştır. Hadisleri reddetmek, İslam’ın tarihini, geçmişini reddetmek demektir. Hadis ve sünneti reddetmek İslam’da farz olan bir çok geleneğin ortadan kalkması demektir. Hadisleri reddetmek İslam’ı 1400 yıl birlikte varlığını sürdürdüğü bir kavramdan soyutlayarak, O’nu soymak, çırıp çıplak bırakmak demektir. Hadislerinden ve sünnetten arındırılan İslam, varlık nedenini ve temel felsefesini açıklamaktan yoksun din bile olamayacak kadar ilkel bir eğilime dönüştürülecektir.
Hadisleri reddetmekte israr edenler bu sonuçları göze alacak cesarete sahiplerse, onların doğası için ben iki olanaktan bahsedebilirim.
Onlar ya çok kötü Müslüman’dırlar. Ya da çok iyi ve ileri Müslüman........
Çok kötü Müslüman’dırlar.. Çünkü Mevcut Islam''i yok etmislerdir ve artık İslam’ı değil, başka bir dini pratik etmeye başladıklarının bile farkında değillerdir.
Çok iyi Müslüman’dırlar.. İslam’ı kurtarmak için başka çare kalmadığını anlamışlardır. Neresini kurtarsak kardır diye düşünmektedirler.
Hadisleri reddedenlere hatirlatilir..
Selamlar
HACI
Sevgili Hacı,
hadislerin reddedilmesi şu yeni "Kuran''da 19 var"cıların türediği günlerde yoğun olarak gündemde fakat eski de bir fenomendir.
İslam tarihi her zaman şeriat tarihi olmuştur fakat şeriat zaman zaman başka algılanıp belli modifikasyonlara uğramıştır. Bu modifikasyonların kılıfı ise hadislerin sağlam olmadığı öne sürülmüştür. Bunun ayrıntılarına girmeyeceğim şimdi çünkü daha belirgin bir örnekten bahsetmek istiyorum.
Müslümanların takriben %90ı sünni İslam''a bağlı iken geri kalan %10u sayısı o kadar az olmayan başka mesheplere dahildir. Bu dağılım hususunda elimde sağlam bir kaynak yok fakat üç aşağı iki yukarı dağılım bu şekildedir.
Biz türk katılımcılar olarak hepimizin tanıdığı bir meshep Türkiye nüfusununa göre daha büyük bir orantıda yaşayan tüük alevilerini biliriz. Tanırız demek istemiyorum çünkü aslında çoğunluğumuz iyi tanımıyoruz.
Alevilerin dayandığı bir çok hadis vardır fakat sünni İslam gibi hadislerden ibadet şekli çıkarımları yapılmamıştır. Alevilerin anlattıkları hadisler genellikle mistik yönü çok abartılmış ve çoğunlukla Ali''yi yücelten hadislerdir.
Fakat... aleviler hiç bir zaman fıkıh çıkratacak kadar hadislere inanmamışlardır. Bundan daha öteye giderek bazı Kuran hükümlerini dahi kabul etmezler çünkü Kuran''ın emevi iktidarı zamanında tahrife uğradığı düşüncesi onlarda mevcuttur. Kuran tahrif edildiği gibi bazı daha önce mevcut olan bir çok ayetlerin kaybolduğunu öne sürerler. Tabii bu kaybolan ayetler aleviliğin gerçek İslam olduğunu anlatan ayetlerdir deniliyor.
Kuran''ın tahrif edildiği veya eyetlerin kaybolduğunun doğruluğunu bir yana bırakarak şuna bakalım:
Hais reddetmek ayrı bir İslam getirdiğini bu örnekten iyice anlayabiliriz. Bugün mevcut olan sünni İslam hadissiz edemez ve etmeye kalkıştığı takdirde bambaşka bir İslam ortaya çıkar, alevilik gibi, örneğin.
Fakat alevilik de tamamen hadissiz olamaz çünkü Ali gibi birinin yaşamış olduğu sedece hadislerden belli olur. İslam için çok önemli olan Ömer, Ebu Bekir, Osman, Ayşe ve daha bir çok başka isimleri Kuran''ın kendisinde geçmez. Hadisler olmadan Muhammed''in kendisi dahi sisli puslu bir şekil alır ancak. Çünkü Kuran bizim bugün tanıyoruz dediğimiz Muhammed''i anlatmaz. Hadisler olmasaydı bugün İslam''da ki kandiller olmazdı, bir miraç olayı diye birşey tanınmazdı.
Bunu sonuna kadar düşünürsek ortada bugün tanıdığımız İslam diye bir şey kalmaz. Kalmaz derken hadisleri eskiden beri reddeden ve tamamen mistik bir şekil kazanmış İslam''ı unutmamak lazım.
İşte hadislerin tamamen reddeldiği zaman ortaya çıkacak olan İslam mistik bir İslam olacaktır çünkü İslam''ın beşeri bir yönü kalmayacaktır.
Beşeri bir bağlantısı olmayan bir dinin olamayacağı için İslam bir çok, hem de Muhammed''in dediği gibi 72 den çok çok daha fazla fırkalara ayrılacaktır.
Hadislerin ciddi olarak reddetmeye kalkışmak İslam dünyası içersinde iç savaşlara kadar yol açacaktır. Nitekim müslümanların geçmişte başka müslümanların kellesini bu sebeplerden kestiklerini biliyoruz.
Fakat bunları da bir yanan bırakıp hadissiz İslam nasıl olur diye düşünmeye çalışalım.
Kuran''da sadece İslam ile, yani Muhammed''im peygamberlik duyurusundan sonra önem kazanmış isimler geçmez, Muhammed''in kendisi hariç tabii. Onun yanında Muhammed ile aynı zamanda yaşamış olanlardan Kuran''da ismen geçen Zeyd ve Ebu Leheb gibi önemsiz isimler var. Geriye kalam isimlerin hepside Tevrat ve İncil''den alınmış isimlerdir. Bunun tersini düşünerek Kuran''dan Tevrat ve İncil''den alınmış isimleri çıkaracak olursak Kuran o zaman hiç bir şeyi izah edemez hale gelir.
Demek oluyor ki hadissiz bir İslam Yahudiliğe ve Hıristiyanlığa daha yakın bir İslam olur çünkü İslam, daha doğrusu Kuran, köksüz kalır. İçeriğine anlam bulmak için Tevrat ve İncil''e mecburen baş vuracaktır.
İlahiyetini Kuran''dan fakat beşeriyetini Tevrat ve İncil''den alan bir İslam ne kadar daha iyi olur sizin takdirinize bırakıyorum. Özellikle Tevrat''ta bulunan çağ dışı ve barbarca hükümlere bakınca hiçte iyi bir şey ortaya çıkacağını sanmıyorum.
Bu konuya devam etmekte fayda var ve diğer arkadaşların görüşlerini merak ediyorum.
Sevgiler
Darvinist
"Abdullah İbn Mes''ud anlatiyor: Peygamberle birlikte Mina''daydık. Birden ay iki parçaya bölündü. Bu parçalardan biri, dağın arkasında, biri de dağın beri yanında kaldı. İşte o sırada Peygamber. Bakın da tanık olun!'' dedi." (Bkz. Buhari, es-Sahih, aynı yer; Müslim, e''s-Sahih, aym yer, hadis no: 2800.)
şimdi hangi akıl hangi mantık bunu doğrular..hangi inanç bu gerçektir der islamdan baska böyle ipesapa gelmez inanısları kabul eden başka din varmı..
çapı 20 metre evet 20 metrelik bir meteorun dünyaya düsmesi ile bir bölgede yıllarca ot bitmemisken..ayın bir parçası yere düsüyo ..pehhhhhhhh..
orda ayin bir parcasinin dunya uzerine dustugu kast edilmemistir. ayin iki parcaya ayrildigi ve bir parcasinin dagin bir tarafında obur parcasinin dagin obur tarafinda kalacak kadar birbirinden uzaklastigi anlatilmistir.
Allah''a(c.c.) inanmayan bir insanın bu hadise pehhhh demesi kadar doğal bir sey olamaz. Dünyanin var olduguna inanmayan bir insana Türkiye''nin var oldugunu anlatmaya çalışmak abesle iştigaldir.
quixsoul
03-12-2004, 20:12
Allahın var olması ile bu hadis arasındaki bağ ne ?
Eğer gerçekten Allah var ise birileri Allah ismini kullanıp sallayamazmı ?
Şimdi biri ; "dedem anlatmıştı Allah kurtuluş harbinde toprağı ikiye ayırmıştıda yunanlılar içine girmişti " dese inanacakmısın.Söz konusu olayın içinde peygamber olması olayın çarpıtıldığı nedne düşünülmesin.
Allaha inanıyorsanız bile Allahın yada peygamberinin adı geçen her olaya inanmak zorunda değilsiniz.
http://www.geocities.com/WestHollywood/Park/6443/Prophecies/hidden.html
http://www.submission.org/miracle/moon.html
Hadislerle Kur’an’daki kehanetler arasında ne gibi bir ilişki kurdunuz?
Ayrıca bu bahsedilen konular için kehanetten çok laf cambazlığı terimi daha uygun.. Ama o bile yetmiyor..
Allah’ın kehanetleri Abra Kadabra’nınkiler kadar bile kaliteli değil.
Allah’dan kendine çok daha yakışan mucizeler beklerdim..
Ayıp etmiş........
HACI
quixsoul;
Allah''in(c.c.) var olması ile hadis arasında bir bağ yok!!!!
Allah''a(c.c.) inanmak ile o hadise inanmak arasında bir bağ var!!!
Hadis doğrudur yada yanlıştır bilemiyorum.
Ama benim inandığım Allah(c.c.) o ayı ikiye bölmekle kalmaz, istese Peygamberinin avucuna kondurur..
Senin inandığın Allah(c.c.) o toprağı yarıp içine Yunanlıları hapsedemez mi, buna kudreti yetmez mi quixsoul??
hadiseye inanmakla, hadisenin mümkün olabileceğine inanmak arasındaki farkı açmamı ister misin quixsoul?!?!?!?
biraz insaf quixsoul!!
ve haci ;
"anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az..."
İslam hadislerle ilgili sorunlarını bir çözüme bağlamak zorundadır. Çünkü bazılarının kabul ettiği hadisleri diğerlerinin kabul etmemesi birden fazla İslam dininin var olması demektir.
Tek başına Kur’an yetersizdir.
Tek başına Sünnet de yetersizdir.
Tek başına hadis elbette çok yetersizdir.
İslam bunların üçünün bir araya gelmesinden oluşmuştur. Eğer hadisler ve sünnet yozlaşmışsa, İslam da Hristiyan’lık ve Yahudilik gibi yozlaşmış demektir.
Hadis ve sünnetten kurtulmak İslam’ın bu yozlaşmasını önlemek için doğru bir çözüm yolu değillerdir.
Onlara kesinlik getirmek en doğru yoldur.
Bunu kim veya ne becerebilir?
İslam sahipsiz bir dindir. Herkes istediği yöne çekmektedir..
Bu da ilerde İslam’ın sonunu vurgulayacaktır..
HACI
sebahattinoztürk
05-10-2010, 21:44
selamlar islamın hadislere ihtiyacı yoktur
hadislerden kasıt muhammedin sözleri değil sözleri olduğu varsayılan sözlerdir.
iyi olanlara iyi sözdür denir alınır ama asla muhammedin sözleridir denemez.
Allah sadece kurandan sorumlu tutulacağımızı belirtmektedir..
sebahattinoztürk
05-10-2010, 21:51
kuranın metodu insanlığa verdiği mesaj çok basit ve kısadır
iyi insan olmak(bunun için herşeyi koyabilirsiniz)
kuranda olmazsa olmazlardan değildir. kurandan bihaber insan neyle imtihan olacaktır.
vicdanı(Allahın ilahamı olarak) ile bulacak iyi veya kötü olacaktır.
hadislere inanmanın veya inanmamanın müslümanlığa bir getirisi yoktur. Kuranda allah sözü değildir.
Kuranın allah sözü olduğuna inanmakla hadisleri,n gerçek olduğuna i,nanmak arasında ne fark vardır. Elinizdeki kuranın kaçıncı baskı ve kimtarafından yazıldığını toplatıldığını biliyor musnuz? En eski kuran nüshaları kaç yıllıktır biliyor musunuz.
ozgur_beyin
05-10-2010, 22:01
selamlar islamın hadislere ihtiyacı yoktur
hadislerden kasıt muhammedin sözleri değil sözleri olduğu varsayılan sözlerdir.
iyi olanlara iyi sözdür denir alınır ama asla muhammedin sözleridir denemez.
Allah sadece kurandan sorumlu tutulacağımızı belirtmektedir..
sevgili sbahattin müslümanmısın bilmiyorum? eğer müslümansan elifi görüpte mertek sanan müslümanlardansın.
çünkü hadisler oladan tefsir olmaz hadisler olmadan kuranın nuzul sebebleri bilinmez. ayrıca hadisler olmadan islam akaidi olmaz . namaz olmaz hac olmaz
yani hadissiz islam olmaz
İyide sevgili özgür beyin;
Zaten haniflere göre namaz gibi sünnet gibi olaylar kuranda belirtildiği kadarıyla farzdır.
Eğer hadislerin tamamını islama sokacak olursak böyle bir islamda mümkün değil. Neden mi ortada işte bir sürü mezhep bir sürü cemaat bir sürü farklı tefsir. Her müslümanın başka inanışıvar. Sorsan hepsi, müslüman.
"Pinokyo'ya inanmıyorum ama burnunun uzadığına inanıyorum" demek gibi bir şey bu.
sebahattinoztürk
06-10-2010, 10:59
sevgili sbahattin müslümanmısın bilmiyorum? eğer müslümansan elifi görüpte mertek sanan müslümanlardansın.
çünkü hadisler oladan tefsir olmaz hadisler olmadan kuranın nuzul sebebleri bilinmez. ayrıca hadisler olmadan islam akaidi olmaz . namaz olmaz hac olmaz
yani hadissiz islam olmaz
bu konuda sizde gelenekçi müslümanlar gibisiniz :) yoksa sizdemi onlardansınız
hadisler olmadan bize gerekli olan herşey olabilir
dini bu kadar sıkıştırmayın zora koşmayın refah olun çok rahat olun din de kuralları da çok ferahtır
rabbini bil iyi insan ol bitti...
sebahattinoztürk
06-10-2010, 11:01
hadislere inanmanın veya inanmamanın müslümanlığa bir getirisi yoktur. Kuranda allah sözü değildir.
Kuranın allah sözü olduğuna inanmakla hadisleri,n gerçek olduğuna i,nanmak arasında ne fark vardır. Elinizdeki kuranın kaçıncı baskı ve kimtarafından yazıldığını toplatıldığını biliyor musnuz? En eski kuran nüshaları kaç yıllıktır biliyor musunuz.
heryerdeki kuran aynıdır bu da bu kadar zamandır bozulmamış olması mücize değilse bile büyük bir iştir.
kuranla alakalı söylediğiniz şeyler hep hadis rivayet kaynaklıdır.
kurana rivayetlerin söylentilerin dışında bakmanızı rica ederim
ve müslümanlarında sadece kuran diyerek anladıkları kadarıyla uygulamalarını temenni ederim.
kuran insanlıktan çıkmış insanlığı tekrar insan yapmanın peşindedir..
sebahattinoztürk
06-10-2010, 11:04
"Pinokyo'ya inanmıyorum ama burnunun uzadığına inanıyorum" demek gibi bir şey bu.
pinokyoyu da burnunun uzadığını da uyduran idda eden siz ve (müslümanlar ) siniz.
hepsi rivayettir..siz rivayetlere inanıp yıllardır değişmeden gelen kurana inanmazsanız olacağı budur.
nezaman kuran inanacak olsanız rivayetlerle üstünü örter altındaki veya aklınızdaki kötü düşünceye uygun olan rivayeti kuran ayetinin yerine (açıklıyoruz diye) koyarsınız.
kuran insanlıktan çıkmış insanlığı tekrar insan yapmanın peşindedir..
Bilmesek bizi inandıracaksınız. Kimmiş bu insanlıktan çıkıpta kuranla insan olan toplum. Araplar mı türkler mi afganlar mı iran mı, hangisi? Hangi kuran ayeti sizi insanlaştırdı?
dini bu kadar sıkıştırmayın zora koşmayın refah olun çok rahat olun din de kuralları da çok ferahtır
Sayin sabahattinozturk;
Iyilik ve kotuluk girift kavramlardir.
Ya sizin iyi addettiginiz, bir baskasina kotu ise?
pinokyoyu da burnunun uzadığını da uyduran idda eden siz ve (müslümanlar ) siniz.
hepsi rivayettir..siz rivayetlere inanıp yıllardır değişmeden gelen kurana inanmazsanız olacağı budur.
nezaman kuran inanacak olsanız rivayetlerle üstünü örter altındaki veya aklınızdaki kötü düşünceye uygun olan rivayeti kuran ayetinin yerine (açıklıyoruz diye) koyarsınız.
Saygıdeğer dostum ;
Ben zaten Kuran'ın Allah ismi ile de bilinen Carlo Collodi tarafından, Muhammed ismi ile de bilinen Pinokyo'nun, bu sefer kuralcı, maceraları olduğunu anlatıyorum. Bu bağlamda Pinokyo'ya inanmam ama burnu uzuyor denir mi?
ozgur_beyin
06-10-2010, 15:20
bu konuda sizde gelenekçi müslümanlar gibisiniz :) yoksa sizdemi onlardansınız
hadisler olmadan bize gerekli olan herşey olabilir
sabahattin ben müslüman değilim. sadece durum tesbiti yaptım. dinin kuralları nasıl ferah oluyor anlamadım yine anlamadığım şu aşağıda haccın nasıl yapılması gerekirin tamamı var bunu kuranı kullanarak bir yazarmısın ?
Hac Ne Zaman Farz Olur?Haccın Şartları Nelerdir?Haccın Vücubunun Şartları Nelerdir? Haccın Edâsının Şartları Nelerdir?Haccın Sahih Olmasının Şartları Nelerdir? Haccın Rükünleri Nelerdir?Haccın Vâcibleri Nelerdir?Haccın Sünnetleri Nelerdir? Haccın Âdâbı Nelerdir?
bulabilirmisin? yada anlatabilirmisin ? işkembei kübradan atmak kolay zor olan
söylediğini ispatlamak
sebahattinoztürk
06-10-2010, 16:28
Bilmesek bizi inandıracaksınız. Kimmiş bu insanlıktan çıkıpta kuranla insan olan toplum. Araplar mı türkler mi afganlar mı iran mı, hangisi? Hangi kuran ayeti sizi insanlaştırdı?
şimdi hangi islam ülkesi iyi edebiyatına girmeyelim
peygamber dönemi iyi idi sonraki kısa bir süreçte iyi idi. ama emevilerden sonra islam yozlaştı ve lütfen buna dikkat edin kim yaparsa yapsın yanlıştır din savaşları çıktı. her taraf kendinden olmayanı düşman gördü
yani düzeltmeye çalışan Allah düzelmeyen insan
ama düzelmeyen insanlar öteki tarafta düzeleceklerdir.
sebahattinoztürk
06-10-2010, 16:31
Sayin sabahattinozturk;
Iyilik ve kotuluk girift kavramlardir.
Ya sizin iyi addettiginiz, bir baskasina kotu ise?
zannetmiyorum iyi insan olmak kriterleri aşağı yukarı her yerde büyük olasıkla aynıdır. kimseye göre tecavüz adam öldürme hırsızlık yalan söyleme vs. iyi olmasa gerek..
iyi olduğuna karar verecek olan vicdandır bu da içimize allah tarafından yerleştirilmiştir ..
sebahattinoztürk
06-10-2010, 16:35
Saygıdeğer dostum ;
Ben zaten Kuran'ın Allah ismi ile de bilinen Carlo Collodi tarafından, Muhammed ismi ile de bilinen Pinokyo'nun, bu sefer kuralcı, maceraları olduğunu anlatıyorum. Bu bağlamda Pinokyo'ya inanmam ama burnu uzuyor denir mi?
ozaman şöyle diyelim pinokyo vardır(misal)
çünkü kuranda yazıyordur (misal başka yerlere çekmeyin sakın:))
ama pinokyonun burnunun uzadığı kuranda yazmıyordur
başka kaynaklarda yazıyordur
ben Allahtan geldiğine inandığımı kuranı ölçü alırım.
pinokyonun burnunun uzaması ile alakalı
Allah bişey dememiştir
bu benim için yeterlidir
sebahattinoztürk
06-10-2010, 16:37
sabahattin ben müslüman değilim. sadece durum tesbiti yaptım. dinin kuralları nasıl ferah oluyor anlamadım yine anlamadığım şu aşağıda haccın nasıl yapılması gerekirin tamamı var bunu kuranı kullanarak bir yazarmısın ?
Hac Ne Zaman Farz Olur?Haccın Şartları Nelerdir?Haccın Vücubunun Şartları Nelerdir? Haccın Edâsının Şartları Nelerdir?Haccın Sahih Olmasının Şartları Nelerdir? Haccın Rükünleri Nelerdir?Haccın Vâcibleri Nelerdir?Haccın Sünnetleri Nelerdir? Haccın Âdâbı Nelerdir?
bulabilirmisin? yada anlatabilirmisin ? işkembei kübradan atmak kolay zor olan
söylediğini ispatlamak
kurandan nasıl anlıyorsan
ayetleri okuduğunda temiz bir kalple nasıl anlıyorsan öyle uygula haccı (inan Allah için yeterlidir)
bu kadar
benden rivayet felan bekleme.
birde nasılda takılıp kalmışı geleneksel islam anlayışına hacca inanmazsın haccın her nevisini sorarsın :) bu da bir tezat değilmi sence?
ozaman şöyle diyelim pinokyo vardır(misal)
çünkü kuranda yazıyordur (misal başka yerlere çekmeyin sakın:))
ama pinokyonun burnunun uzadığı kuranda yazmıyordur
başka kaynaklarda yazıyordur
ben Allahtan geldiğine inandığımı kuranı ölçü alırım.
pinokyonun burnunun uzaması ile alakalı
Allah bişey dememiştir
bu benim için yeterlidir
Saygıdeğer Dostum ;
Aslında olayda bu zaten. Pinokyo olmazsa, burnuda uzamaz.
Bir çok defa Kuran'da bulunamayanlar için Hadislerden sünnet vardır.
Hadisi es geçersek, Kuran'da bulunmayanı ne yapacağız?
Yapacakmıyız-Yapmayacakmıyız? :yo:
Esen Kalınız
sebahattinoztürk
06-10-2010, 23:58
Saygıdeğer Dostum ;
Aslında olayda bu zaten. Pinokyo olmazsa, burnuda uzamaz.
Bir çok defa Kuran'da bulunamayanlar için Hadislerden sünnet vardır.
Hadisi es geçersek, Kuran'da bulunmayanı ne yapacağız?
Yapacakmıyız-Yapmayacakmıyız? :yo:
Esen Kalınız
kuran her konuyu ince ince vermez sana verse zaten ilahi bi kitap olmazdı ama
genel hatları ile ölçüyü verir sen alır uygularsın veya merciyi söyler sen gider ona müracat edersin.
kuran her konuyu ince ince vermez sana verse zaten ilahi bi kitap olmazdı ama
genel hatları ile ölçüyü verir sen alır uygularsın veya merciyi söyler sen gider ona müracat edersin.
Sevgili dostum;
İlk cümle tamam ama ikincisi cidden tuhaf olmuş. Yani merci nedir? Kuran'da ince hatları anlatılmayan konuları danışma mercisi? Bu mercinin elinde ne var? Kuran versiyon 1.1 Service Pack 2 mi?
Pinokyo Kuran'sa, burnu Hadislerdir. Din içerisinden bunları elemek kolay olmasa gerek.
esen Kalınız.
(AerA)
Pinokyo Kuran'sa, burnu Hadislerdir. Din içerisinden bunları elemek kolay olmasa gerek.
Kuranı bile saglıgında toparlayıp iki kapak arasına almayı akledemeyen (demiyelim de saygısızlık olmasın) düşünemeyen peygamberden konuşmalarını neden kayıt etmemiş diye hayıflanmak bence fazla lüks kaçıyor.
Sayin sebahattinozturk ;
Boyle bir dilediginiz varsa bunu ilgili bolumde dile getirseniz de, topik altlarini gereksiz yere isgal etmeniz daha iyi olmaz mi?
serseri003
11-10-2010, 03:32
bence dinde inanamak için bir mucize gorunmuyor kuran ı kerım de yazanları okuyarak.
ama hadıs konusuna gelırsek aslında dınımızde bulunan çogu kural hadıslerdenden degıl mezheplerden ve torelerden gelmektedır.
kuran hadısler olmadanda bence yeterlı çunku namaz oruz zekat vermenın farz oldugunu
namazın nasıl kılıncagı namazın 3 vaktının farz oldugu nasıl abdest ve gusul abdestı alıncagı vs. hepsı yazmaktadır.
Peki arkadas rükü , kiyam , ve secde SEX POZISYONLARINDADA VAR simdi buda namaz olamaz mi ?
Malum namazin nasil kilinacagina dair hic bir bilgi yok ! Nedir bu bes vakit namaz zorunlulugu vede nedir bu namazin sekli niyazi ??
Dikkat edersen kiyam , rükü vede secde her hareket dahilinde yapilir ! Kuranda sadece bunlar varken ayak parmaklarini bükmek kafani saga sola selam vermek ellerine göbeklerine kadinlarda göyüslerine vermenin anlami nedir ?
Ayirca kuranda salat kelimesinde namazi nerden cikariyorsunuz
Salat kelimesinin daha 5-6 ayri anlami varken asil anlamida DUA etmek demekken ne arapca nede türkce yalniz farca bir kelimeyi NAMAZi nasil oluyorda ayetlere sokuyorsunuz ?
serseri003
11-10-2010, 05:48
Namazın kurandakı tek anlamı zaten rükü , kiyam , ve secde ederken dua okumak onun dısında bır duzenleme yok ( ellerı baglamak aralarda soylenenler vs sadce kuran okuyarak secde etmek ne rekatlar var ne baska bı sey )
vakit konusuna gelırsek
(Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü
iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür. Hud Suresi 114
sabah ve aksam namazından bahsedılıyor desteklıyet bır ıkı ayet daha var
Namazları koruyun. Ve vusta (orta, en iyi) namazı da. (Bakara Suresi 238)
buda ogle namazı sabah ve aksam namazlarının vakıtlerı belırlenmıstır orta namazda arasında ıstenılen vakıt kılınabılır.
namaz 5 degıl 3 vakıt oluyor kurana gore
namazda kıbleye donme
(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini)
görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü
Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) yüzünüzü
hep onun yönüne çevirin. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir
gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir.
hadislerı yalanlıyanların dayanakları bunlar hadısler yalanlanırsa kuranda batıl ınanç kalmaz en azından
aslına bakarsan bende ınanmıyorum.sıgara alkol vs saglıga zararlımı zararlı ama yınede yapıyoruz
tanrı herkezın ınanması ıçın mucızeler gonderseydı ve agar kurarlar belırleseydı herkez bunlara uyarmıydı ( hayır) o zaman bu saçmalıklara ınanmadıgımızdan cehenneme gıdıceksek gıdelım napalım demekkı ya kusurlu dunyada tanrıda kusurlu yada bızım kusursuzluk kavramımız yanlıs.
bursali68
31-12-2010, 01:48
Merhaba,
Namazın kurandakı tek anlamı zaten rükü , kiyam , ve secde ederken dua okumak onun dısında bır duzenleme yok ( ellerı baglamak aralarda soylenenler vs sadce kuran okuyarak secde etmek ne rekatlar var ne baska bı sey )
Sn.serseri003,namaz ile ilgili Kur'an'ı ne kadar incelediniz...? Ben ipuçlarını vereyim biraz araştırınız bulacaksınız mutlaka...;
VAKİTLER...
Vakitli,emredilmiş namaz için Kur'an'da geçen kelime " Salat " DEĞİL, " EKİYMUSSALAT " tır...Bu da Hud suresi 114 re geçer ve sonuç 3 Vakittir...
REKAT...
Kur'an'da REKAT Nisa Suresi 101-102-103 tedir ve 2 rekattır...
OKUNACAKLAR...
Kur'an ,namazda " Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyunuz " vurgusunu yapar...Mukatta harfler de ayettir...Kur'an dışı okunamaz...
HAREKETLER...
Farklı farklı ayetlerde " Kaade,Kıyam,Ruku,Secde...Yazar...
DİĞER,
Namazın KAZASI YOKTUR...Vakitki ibadettir,kıldın kıldın,kılmadın bitti gitti...
Ayrıca " orta namaz " kelimesinin Arapçası " Salatı Vusta " dır ki bu orta namazdan çok güneşin dikmesini işaret eder ve " anma-dua edilerek " geçilmesi gereken zamandır...Her salat NAMAZ demek değildir...
Kur'an'ı anlamak için aracıya gerek yoktur.Ayrıca Kur'an FASİH Arapça dır...Yani içerisinde çok farklı dillerden ve eski dillerden dillerin temelini oluşturan dillerden ağırlıklı kelimeler vardır...RE-KAT gibi,ZE-KAT gibi...KEVSER gibi,FİRDEVS gibi...Yani biraz " dil " terminolojisini kurcalayan Kur'an'ı çok daha rahat anlar,dikkat ediniz Arapça öğrenen demiyorum...Hadis / Rivayetlerin ise kitap haline getirilmesi en erken Hz.Peygamberden ortalama 200 yıl ve sonrasıdır...Ve bu hadislerin çok büyük bir çoğunluğu ŞAİBELİ-ŞÜPHELİ dir...Hz.Ali,Peygamberimizin elinde büyümüştür O ndan nakil olduğu varsayılan sahih hadis 100 ü geçmezken ,Hz.Peygamberimizin yanında 2-3 sene kalmış olan Ebu Hureyre hadis fabrikası gibi hadis üretmiştir 6.000 civarı,bir de YASAK OLMASINA RAĞMEN...
Sağlıcakla kalınız...
Tyler Durden
02-01-2011, 11:02
"Güneş geceleri nereye gidiyor?" sorusuna Peygamberin cevabı:
Arşın altında secde yapmaya gider; bu maksatla izin ister, kendisine izin verilir. Secde edip kabul edilmeyeceği, izin isteyip izin verilmeyeceği zamanın (kıyametin) gelmesi yakındır. O vakit kendisine: Geldiğin yere dön! denir. Böylece battığı yerden doğar. (Buhari, Tefsir Ya-sin 1, Bedul-Halk 4, Tevhid 22,23, Müslim, İman 250, (159), Tirmizi, Tefsir, Ya-sin, 4225)
Gördüğümüz gibi güneş dünyanın etrafında dönüyormuş, bravo.
Hadis: "Allah benimle görüştü ve el sıkıştı. Elini iki omuzum arasına koydu. öyle ki parmaklarının soğukluğunu iki göğsüm arasında hissettim.
Hanbel 5/243
Hadis: "Dinini değiştireni öldürün.
Nesei 78/14,Buhari 12/1883
Hadis: "Allah ahirette Peygamberlere kimliğini kanıtlamak için bacağını açıp baldırını gösterir.
Müslim İman 302, Buhari 97/24,10/29, Hanbel 3/1
Hadis: "ölü ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azaba uğratılır.
BuhariK. Cemiz 32,33,34
Hadis: Kadınlar arasında iyi kadın, yüz tane karga arasında alaca bir karga gibidir.
Buhari 9/1391
Hadis: Peygamber Medinede bir Yahudi tarafından büyülendi. Günlerce ne yaptığını bilmez durumda ortalıkta dolaştı.
Buhari 76/47 Hanbel 6/57,4/367
Hadis: "Varis için vasiyet yoktur.
Hanbel 14/238
Hadis: Cehennemde en şiddetli azaba uğratılacak kişiler ressamlardır.
BuhariTesavir, 89
Hadis: "Altın ve ipek ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine ise haramdır.
Müslim 2/16
Hadis: "Dünya balığın üzerindedir. Balık başını sallayınca Dünya'da depremler olur.
İbni Kesir Tefsiri 2/29 68/1in açıklamaları
Dark_Prince
02-01-2011, 15:13
haniflik iyidir eski bir hanif olarak söyleyebilirim.hanif olan bir kişi yanlışları görmeye başlıyor ve hadisleri reddediyor.sonra kurandan din öğrenmeye çalışırken kuranı okuma şansı çok yüksektir ki buda dinden çıkmasını epey kolaylaştırır.
Dark_Prince
02-01-2011, 15:46
vakit konusuna gelırsek
(Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü
iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür. Hud Suresi 114
sabah ve aksam namazından bahsedılıyor desteklıyet bır ıkı ayet daha var
Namazları koruyun. Ve vusta (orta, en iyi) namazı da. (Bakara Suresi 238)
buda ogle namazı sabah ve aksam namazlarının vakıtlerı belırlenmıstır orta namazda arasında ıstenılen vakıt kılınabılır.
namaz 5 degıl 3 vakıt oluyor kurana gore
namazda kıbleye donme
(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini)
görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü
Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) yüzünüzü
hep onun yönüne çevirin. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir
gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir.
hadislerı yalanlıyanların dayanakları bunlar hadısler yalanlanırsa kuranda batıl ınanç kalmaz en azından
aslına bakarsan bende ınanmıyorum.sıgara alkol vs saglıga zararlımı zararlı ama yınede yapıyoruz
tanrı herkezın ınanması ıçın mucızeler gonderseydı ve agar kurarlar belırleseydı herkez bunlara uyarmıydı ( hayır) o zaman bu saçmalıklara ınanmadıgımızdan cehenneme gıdıceksek gıdelım napalım demekkı ya kusurlu dunyada tanrıda kusurlu yada bızım kusursuzluk kavramımız yanlıs.
buradan 3 vakit namaz çıkmıyormu?
sorgulamak
06-01-2011, 03:50
değerli arkadaşlar...
hadisleri inkar etmek neredeyse dinden çıkmakla eş değer görülmüş.
yok daha neler.
peygamberimiz hayatını düzenlerken kuranı ölçü almamışmıdır?
peygamberin hayatı kuran yaşantısı değilmidir?
hal böyle iken kuranı yetersiz sayıp açıklamasını peygamberin sözlerinde aramakmıdır müslümanlık.
apaçık inen kuran size yetmiyorsa, inancınızda bir problem vardır.
ben tüm hadisleri redediyorum.
belki hadisler doğrudur, belki yanlıştır ama ben reddediyorum.
ölçü kurandır.
herkesin anlayacağı açıklıktadır.
saygılarımla.
Dark_Prince
06-01-2011, 20:00
burdan 2mi 3mü vakit namaz çıkıyor dostum?anlaşılan hanifsin.