Orijinalini görmek için tıklayınız : Yasin Ceylan köşesi
Dünya Görüşleri ve Hümanist Değerler
Dünya görüşleri yaşam proglamları olarak insanlara birçok değer sunarlar. Bu değerler, bireylerin hem doğa hadiselerini hem de beşeri ilişkileri yorumlamada ölçüt olarak rol alırlar. İnsanlık tarihinde çok değişik dünya görüşleri ortaya çıkmıştır. Çoğu zaman bir devirde farklı coğrafyalarda farklı dünya görüşleri uygulanmıştır.
Ayrı dünya görüşlerine mensup iki kişi aynı olaya farklı açılardan bakabilir ve değişik değerlendirmelerde bulunabilirler. Öyleki, birinin “iyi” dediğine diğeri “kötü”, birinin “güzel” dediğinie diğeri “çirkin”, birinin “doğru” dediğine diğeri “yanlış” diyebilir.
Dünya görüşleri, din kaynaklı veya ideoloji kaynaklı olabildiği gibi bir medeniyet temeline de dayanabilir. Dünya görüşlerinin tarihsel seyrine baktığımızda, insanlığa sundukları değerlerde bir evrilmenin varlığını farkedebiliriz. Kan bağı, kabile gelenekleri ve yerel şartların belirlediği değerlerden, zaman içinde, inanca dayalı değerlere geçilmiştir. Onsekizinci asırdan itibaren dinsel değerlerin yerini ırk, dil ve coğrafi yakınlık beraberliğini esas alan ulus-devlet değerleri almıştır. Ulus-devletin koyduğu değerler, bir taraftan dinsel bağlılıkları, kimlik belirlemesinde geri plana atmakla, dindaşlığın ortaya koyduğu “bizden” şemsiyesini genişletirken, diğer taraftan soydaşlık ve dilbirliğini temele almakla, imparatorluk dönemi evrensel değerlerinin gerisine düşmüştür. Bu bakımdan ulus-devlet değerler sistemi bir önceki döneme kıyasla bir evrilme göstermemektedir. Hatta bir gerileme bile sayılabilir. Ulus-devlet değerlerinin evrensel hümanist değerlerden uzak kalması, dinkardeşliğini daha cazip hale getirmiştir. İmparatorlukar dönemindeki değişik millet ve dinsel gruplar arasındaki hoşgörü, daha uygar bir yaşam tarzı olarak, bazı haklardan yoksun bırakılmış azınlıklar tarafında özlenen bir pratik haline gelmiştir.
Ulus-devletin kapsadığı şaibeli değerler, günümüzde, devletler ve kıtalararası yoğun ilişki ve iletişim sebebiyle ve bilginin ulaşılabilir yaygın hale gelmesiyle cazibesini kaybetmiştir; bu değerlerin yerini, yavaş yavaş, tüm insanları içine alan hümanist değerler almaktadır. Ulusal kimlik belirlemeleri, aynı topraklarda asırlardır beraber yaşayan aidiyetleri birbirine düşman yapmıştır. Diğer taraftan, asırlardır birbirinden uzak kalmış, birbirine hem görünüm olarak hem zihinsel olarak yabancı kalmış milletleri, soydaşlık adına dost ve “bizden” kılmıştır. Değerlerin evrilme dinamiğine ters düşen bu insanlık denemesi, Tanrı’ya şükür, kısa ömürlü olacaktır. Nitekim, Avrupa Birliğinin yirmibeş ülkesi, ulusal kimlik tutkusundan vazgeçip tekrar bir nevi imparatorluk aidiyatine geri dönmüşlerdir. Ulusal değerler, insanlık tarihinin, ömrü en kısa ve ayıbı en çok olan bir dünya görüşü olarak tarihe geçecektir.
İnsanları “bizden” ve “bizden olmayan” gibi sınıflara ayıran ve aidiyeti, düşman unsuruyla besleyen dünya görüşlerinin, ikna edecek bir savları kalmamıştır. Milletlerarası bireysel tanışmalar, dostluklar ve arkadaşlıklar, bize, “kötü” ve “çirkin” diye anlatılanların doğru olmadığını göstermiştir.
İnsanın gerçek kimliği, onu bütün insanlıkla birleştiren “insan” kimliğidir. Dinsel ve ulusal kimlikler arizi kimliklerdir. Değerlerin evrilmesiyle, yolculuğun sonunda ulaşacağı kimlik işte bu gerçek kimliktir.
Yasin beye yazılarını burada yayımlamama izin verdiği için teşekkür ediyorum.
Hürmetlerimle hocam.
dr humanist
03-01-2009, 22:47
belki bir gun gercekten de dunyada ulkeler arasinda sinir kalmayacak,tek devlet dunya olacak.milliyetcilik,ummetcilik bitecek,sadece ve sadece humanism ayakta kalacak.biz o gunleri goremeyecegiz ama belki ileride bir zamanda olacak.avrupa birligi gercekten de cok guzel bir ornek.
saygilarimla
KC,
izin verirsen köşeye bir katkı yapmak isterim ;)
Prof Dr Yasin Ceylan'ın Radikal'deki türban ve laiklik üzerine bir yazısı:
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=245133
Dünya Görüşleri ve Hümanist Değerler
Nitekim, Avrupa Birliğinin yirmibeş ülkesi, ulusal kimlik tutkusundan vazgeçip tekrar bir nevi imparatorluk aidiyatine geri dönmüşlerdir. Ulusal değerler, insanlık tarihinin, ömrü en kısa ve ayıbı en çok olan bir dünya görüşü olarak tarihe geçecektir.
Sevgili K.C.; sn Yasin beyin düsüncelerine katiliyorum. Fakat verdigi Avrupa Birligi ülkeleri örnegi, bu düsünceler ile celiski olusturmaktadir.
Nedendir bilinmez, ülkemizde ki bir cok aydin da, tv den izledigi olaylari kafasinda gelistirip yorum yapabilmekte ve ona göre tavir almaktadirlar.
Ayrica tv lerden ve sanal alemden edilen bilgilerin cogunun, insanlarimizi yanlis yönlendirmekte oldugunu düsünüyorum.
Avrupa birligi kurulduktan sonra sadece Almanya ve Fransa' nin Euromilitary adi altinda gizli bir ordu kurdugunu Yasin bey biliyormu? :)
Bu olusumun varligi belli olunca yok edildi ve sanki hic bir sey olmamis gibi devam edildi birlesmeye, unutuldu gitti....:rolleyes:
Arupa Birligi ülkelerinde yasayan halklar, neden cogu konularda referendum yapma hakkina sahip degillerdir?:)
En son AB ortak anayasasi konusunda referandum yapilan ülkelerde ortaya cikan yanitin ne oldugunu biliyor mu Yasin bey?:)
Ayrica halklarin referandum ile verdikler yanitlarin, Avrupa parlementosunda manipule edilerek, nasil degistirildigi hakkinda bir bilgisi var mi Yasin beyin?:)
En son Inanc ve Insan Haklari bildirisinde ( 10 Aralik 2008 ) gelisen olaylardan haberi var mi Yasin beyin?:)
Gitmedigi hic bir AB ülkesi kalmayan ben, ( Turistik amacli degil ) bu cesit yazilari ve konusmalari okuyup, izledikce; '' Acaba ben hangi ülke ve insanlarini gördüm, birlikte yasadim'' diye derin derin düsünmekten kendimi alamiyorum.
Gümrük bariyerlerinin ve sinir polislerinin ortadan kaldirilmasi, ortak paranin kullanilmasi ( Tam basarilamamistir ) emperyalist ve kapitalist düsüncelerin bir oyunudur. Liberallerde bunlara canak tutmaktadirlar.
Konu cok uzundur. Yasin beyin humanist güzel düsüncelere sahip olmasi, verdigi örnekle hic uyusmamaktadir. Insan haklari cogu ülkelerden fazlamidir? Evet.
Aydini aldatir, siyasetcisi aldatir, basini aldatir, hukukcusu aldatir... Oturduklari yerden ahkam keserler, Verirler millete Talkini, kendileri yerler koca Salkimi.... Nasil bir ülkedir bu ?
Saygilarimla.
Cigi 'ye katılıyorum bende yazıyı okuduğumda ulusalcılığın kısa süreli ve en kötü birşey olduğunu vurgulayan cümleleri gördüm ve inanın güldüm.
AB iflas etti ve AB dağılma sürecinde.
Küreselleşme emperyalizmin yeni versiyonu ve bizler bunu göremiyorsak kim görecek merak ediyorum.
Küresel krizden tek etkilenmeyen ülke Küba imiş neden ki acaba?
dr humanist
04-01-2009, 22:37
arkadaslar ben bu iletiyi slovakyadan yaziyorum ve adamlar AB ye girdiginden beri inanilmaz ilerleme gosterdiler.2004 uyelik,2007 schengen ve 2009 euro ya gecis.su anda berbat olan ekonomileri ust seviyede ve AB projeleri sehirlerini bu 4.5 senede cok gelistirdi ve cok minnettarlar.haftasonlari da sinir olmadigi icin rahatca komsu ulkelere ziyaretlere gidiyorlar.
AB nin dagilma surecinde olduguna katilmiyorum.yollarina guzelce devam etmekterler.yeni donem yoneticisi olan cek cuhmuriyetine de burdan basarilar diliyorum :)
saygilarimla
Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu bekle gör neler olacak!
Ayrıca küreselleşme ve küreselleşen dünyada bu kürenin içinde var olamayacakların durumunu düşünün derim.
saygılar
Sn. Yasin Ceylan'ın alıntıladığım yazısının tarihini yazmayı ihmal etmişim. 01.04.2007
arkadaslar ben bu iletiyi slovakyadan yaziyorum ve adamlar AB ye girdiginden beri inanilmaz ilerleme gosterdiler.2004 uyelik,2007 schengen ve 2009 euro ya gecis.su anda berbat olan ekonomileri ust seviyede ve AB projeleri sehirlerini bu 4.5 senede cok gelistirdi ve cok minnettarlar.haftasonlari da sinir olmadigi icin rahatca komsu ulkelere ziyaretlere gidiyorlar.
AB nin dagilma surecinde olduguna katilmiyorum.yollarina guzelce devam etmekterler.yeni donem yoneticisi olan cek cuhmuriyetine de burdan basarilar diliyorum :)
saygilarimla
sevgili dr humanist,
Elbette memnun olacaklar. Slovakya da is imkani dogal olarak cok genisledi. Neden? :)
Fakat buralarda calisan Slovak arkadaslar devamli agliyorlar, hic memnun degiller.Cok da cabuk geri dönüyorlar. Neden?:)
AB nin endüstri devleri olan ülkelerde, su anda calisma olanagi bulan ve buralarda yasama savasi veren insanlarin hangi ülkelerden geldiklerini ve nasil bir ortamda bulunduklarini anlatmami istermisiniz?:)
AB üyesi olmadan önce; papa John Paul II den torpilli insanlar ülkesi olan POLONYA lilarin, Almanya da ki calisma sartlarini ve su anda her tarafta calisabilen Polonya' lilari anlatmami istermisiniz?:)
Aslinda sizin yazinizda sakli bir cok yanitlar var. Düsünürseniz bulacaginiza inaniyorum.
Benim savasim; ülkemde ki insanlarimizi her konuda aldatan ve kendilerini entel, aydin, profesor, yazar, gazeteci ve benzeri sekilde empoze edenler iledir. Ölene kadar da hic bitmeyecek.
Pijamali profesorler sadece benim ülkemde bulunmaktadir. Ilgisini ceken arkadaslar buyursunlar arastirsinlar.:)
Saygilar.
Benim savasim; ülkemde ki insanlarimizi her konuda aldatan ve kendilerini entel, aydin, profesor, yazar, gazeteci ve benzeri sekilde empoze edenler iledir. Ölene kadar da hic bitmeyecek.
Pijamali profesorler sadece benim ülkemde bulunmaktadir. Ilgisini ceken arkadaslar buyursunlar arastirsinlar.:)
sevgili cigi,
su dili artik biraksaniz diyorum. Kimse kimseyi aldatmiyor, herkes görüsünü söylüyor. Senin bakis acinla hareket edersek sen bizi, biz seni aldatmaya calisiyoruz. Halbuki bu tamamen yanlis. Senden farkli düsünenler kitleleri aldatmaya calismiyorlar. Onlar dogru süsündüklerini söylüyorlar.
Bence sen Avrupa ülkeleri hakkinda da Türkiye hakkinda da yanlis görüslere sahipsin. Ama bu yüzden sana bizi aldatmaya calisan pijamali entel demiyoruz. Ayni seyi senden de beklemek hakkimiz vardir sanirim.
Avrupa'da milyonlarca azgelismis ülke vatandasi var. AB cokseydi, bunlarin hepsi daha iyi kazanacaklari yerlere giderdi, merak etme. Kimse buna inanmadigi icin kipirdamiyor.
Not: Elbette kitleleri manipule etmeye calisayan guc odaklari her zaman olur. Medya tekelleri, devletler, siyasi partiler vb. Ancak bu tamamen ayri ve daha karmasik bir konudur. Siyasi akimlari bu sekilde nitelemek yanlis bir seydir. Siyasi akimlar ancak sinifsal baglantilari ve tarihsel sürecleri ile aciklanirsa anlamli olabilir. Ama senin yaptigin bu degil ne yazik ki.
sevgili cigi,
su dili artik biraksaniz diyorum. Kimse kimseyi aldatmiyor, herkes görüsünü söylüyor. Senin bakis acinla hareket edersek sen bizi, biz seni aldatmaya calisiyoruz. Halbuki bu tamamen yanlis. Senden farkli düsünenler kitleleri aldatmaya calismiyorlar. Onlar dogru süsündüklerini söylüyorlar.
Bence sen Avrupa ülkeleri hakkinda da Türkiye hakkinda da yanlis görüslere sahipsin. Ama bu yüzden sana bizi aldatmaya calisan pijamali entel demiyoruz. Ayni seyi senden de beklemek hakkimiz vardir sanirim.
Avrupa'da milyonlarca azgelismis ülke vatandasi var. AB cokseydi, bunlarin hepsi daha iyi kazanacaklari yerlere giderdi, merak etme. Kimse buna inanmadigi icin kipirdamiyor.
Not: Elbette kitleleri manipule etmeye calisayan guc odaklari her zaman olur. Medya tekelleri, devletler, siyasi partiler vb. Ancak bu tamamen ayri ve daha karmasik bir konudur. Siyasi akimlari bu sekilde nitelemek yanlis bir seydir. Siyasi akimlar ancak sinifsal baglantilari ve tarihsel sürecleri ile aciklanirsa anlamli olabilir. Ama senin yaptigin bu degil ne yazik ki.
sevgili sargon,
Ben sizin düsüncenize katilmiyorum ve sanirim insanlar bazi seyleri yanlis algiliyorlar. Ayni sekilde sizi de görüyorum.
Cok basit bir örnek vereyim. Herkes anlamaya calissin.
Yemediginiz, tadini hic bilmediginiz bir meyve hakkinda; tv den gördügünüz, ögrendiginiz bilgiler ile nasil bir yorum hakkina sahip olabilirsiniz? Bilemiyorum...Bu konuda fikir ileri sürebilmek icin önce o meyveyi tatmaniz gerekmez mi?
Bunu ileri sürmeniz, hakkinda yazi yazmaniz düsünce degildir. Varsayimdir. Cünkü bunun öyle oldugu gösterilmekte ve insanlar yaniltilmaktadirlar.
O meyvenin tadini gercekten bilen insanin birisi bir gün ortaya cikar ve yazilanlarin dogru olmadigini söyler. Buyrun size de bir tane vereyim bakin tadina der.
En basit sekilde anlatimi böyle düsündüm.
Bu düsüncem mi size yanlis geliyor? Gercek hayat PC nin olmadigi yerde, sokakta sevgili sargon.:)
Insanlarin arasinda.... Onlari taniyan, yasantilarini, kültürlerini, ne yediklerini ne ictiklerini, nerde nasil yasadiklarini birebir görüp arastiran ve fikir üreten bir kisiye, tek bir sözüm kesinlikle olamaz.
Ayrica ben pijamali entel demedim.:) Pijamali profesor dedim. Bunu gene aciklamiyorum.
Türkiye konusunda bilmedigim konularda simdiye kadar bir yorumda bulundugumu sanmiyorum. Fakat tesadüfen ben de Anadolu da dogdum, büyüdüm, egitimi mi, askerligimi de bu ülkede yaptim. Para ile de degil 4 ay da degil...Ilkokulda iken 9 yasinda basladim calismaya. Belki bundan dolayi Türkiye hakkinda yanlis bilgilerim olabilir.:confused:
Tekrar su konunun altini kalinca ciziyorum ve bu konuda israrimi sürdürüyorum.
Dava adami olmak icin halki aldatmamak gerekir sevgili sargon. Aydin kisi; sicak yatagini, lüks arabasini, villasini, leptopunu, yazligini, mesgul ettigi önemli koltugunu kaybetmemek ugruna halka gercekleri söyleyemiyorsa ve herkesin gözünün icine baka baka insanlari kandiriyorsa; Ben bu kisiyle savasirim sevgili sargon.
Mustafa Kemal' de ayni sekilde savasti sevgili sargon. Cephede, insanlarin arasinda, her yerde, ama her yerde... Sicacik köskte keyif catip, sadece teorik düsünce ve fikir üretmedi...
Bu kiymetli emanetin degerini bilip, ona sahip cikmak isteyenlerin de en azindan onu örnek almaya gayret göstermesi ve calismasi gerektigi düsüncesindeyim.
Ülkemin gelecegi ugruna, insanlarin gercek dogrulari bilmesi ugruna, parcalanmamak ugruna, hep birlikte Anadolu da kardesce yasayabilmek ugruna..
Siz benim kasteddigim insanlari bulundugunuz yerden tv den izleme olanaginiz bulunuyor mu bilemem. Fakat benim gördüklerim düsüncelerini söylemiyorlar. Bu böyledir diye dikte ediyorlar ve yalan söylüyorlar.
Bir örnek daha: tv de Avrupa birligi ülkelerin de ki insan haklarindan dem vuranlar ( enteller ); kendi calismalarini halka yansitirlarken neden kendileri buna uymazlar ??? Neden ? Cok mu zor bunu yapmak? Kanun mu gerekiyor ? Tepelerine yumruk mu? Yoksa 5.000.000.000 dolarlik cek mi?
Ben sözlerimin arkasindayim.;) Hepsini de kanitlamaya hazirim.
Sevgiler,saygilar.