PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kuranda geçen öc almadaki belirsizlikler

quixsoul
04-12-2004, 12:22
Öç alma bildiğiniz gibi yapılan kötülüğe karşı maynı kötülüğü yaoma isteği intikam alma.

Zuhruf 55 - Onlar bizi bu şekilde öfkelendirince, biz de onlardan öc aldık; hepsini suya gömüverdik.

Rum 47 - Yemin olsun biz, senden önce de resulleri toplumlarına gönderdik, onlara açık kanıtlar getirdiler. Nihayet, günah işleyenlerden öc aldık. İnananlara yardım etmek bizim üzerimizde bir haktı.

Araf 136 - Bunun üzerine biz de onlardan öc aldık: Ayetlerimizi yalanladıkları, onlara aldırmazlık ettikleri için hepsini suda bozduk. .

Sorular :
1)-Allah gibi bir yüce varlık nedne öc alır ? İntikam almak bir yaratıcının sıfatına sizce uyarmı ? Yoksa yaratıcı gerçekten insani duyguların bazılarını taşıyormu ?

2)-Allah intikam ı kime karşı alıyor.Kendine yapılan kötülüklere karşımı yoksa kullarına yapılan kötülüklere karşımı ?
-Kendine yapılanlar içinse;
a-Büyük bir yaratıcı için kendinden epey düşük kapasiteli ve ufak canlılar ona nasıl zarar ve kötülük verebilir ?
b-Allah zaten bir ayetin de kendisine kimsenin kötülük yapamayacağını onların zulumleri kendilerindne başkasına zarar veremeyeceğini söylememişmidir?

-Kullarına yapılanlar için ise;
a-Neden Allah kulları arasında büyük bir ayırım yapıyor.Müslümanlara yapılan her kötü davranış Allahı rahatsız ediyorsa neden kötülüğü yaratmıştır ? Kötülük bir imtihan aracı ise neden burada öc alıyor ?
b-Araf 136 da Allah öc alma sebeblerini şöyle belirtmiş :
"Ayetlerimizi yalanladıkları, onlara aldırmazlık ettikleri için hepsini suda bozduk. " Burada kullarına karşı yapılan kötülük nedir.Bu sürede Allah kendi ayetlerini inkar edenleri boğuyor.Bu ancak ayeti inkar edenle ayeti indiren arasında ise burada sevdiği kullarının ilişkisi ne ?

Kafamdaki belirsizlikler her ihtimalde sürmekte.Araf süresi gibi Enbiya Suresi nin 77. ayeti,nde de ayetleri inkar edenlerden Allah öc alıyor.Nasıl bir yaratıcı ise öc almayıda kendine yakıştırabiliyor.

Bu ayetleri incelerken inana bir insan gözüyle incelemeye çalıştım.
-Yaratıcının gerçektende kurandaki Allah olduğunu
-Gerçekten tarihde öc aldığını
-Yazılanların gerçekten Allah tarafından indirildiğini
varsayarak inceledim.ancak tabiki bu üç unsurada inanmıyorum.

Bunları ele alırken ne kadar objektif olmaya çalıştıysam da bu amacımda %100 objektif olabileceğimi söyleyemem.Nerelerde yanlış yaptığımı yapılan yorumlardan öğrenebilriim.

Russell
05-12-2004, 14:47
ordaki öc alma inananlara yaptığı kötülüklere karşı ceza vermedir.inananlar allahın bir nevi sözcüsü sayılıyor kendi gönderdiği dine uymamak demek kullara değil ona karşı yapılan bir tutumdur.

quicksoul bu yazdıkların anlamsız olmuş.senden daha mantıklı iddialar bekliyorum.iyi şanslar. :)

quixsoul
06-12-2004, 11:44
Ayetleri inkar edenler için bir öc alma da söz konusu.Şu an ben ayetleri inkar ediyorsam inanalara nasıl bir zarar verebiliyorum ?

Bu gayet mantıklı.

Russell
07-12-2004, 13:35
senin inananlara zarar vermene gerek yok onlar zaten inanmakla kendi kendilerine yeterince zarar veriyor.