Orijinalini görmek için tıklayınız : An Geldi! Koca Çınarımız Attila İlhan'ı kaybettik.
İşte o an geldi! Ne kadar üzgünüm, anlatamam. Koca çınarımız, yılmayan edebiyat koşucumuz, hocamız, ustamız, sesimiz soluğumuz, ağzımızda tadımız, gözümüzde yaşımız. Ne yaptın hocam, bizleri yalnız, üzgün, sessiz koydun gittin. Önünde saygıyla eğiliyoruz. Sözümüz yok söyleyecek, gözyaşlarımızdan başka.
Nasıl severmişim bu adamı, nasıl. İlk göz ağrımdı. Onun yazılarıyla, şiirleriyle büyüdüm. Fransa´yı onunla gezdim. Günde üç paket Galeous sigarasını onunla içtim, Macaristan´ı, Polpot´u, Sovyet devrimini, Atatürk´ü, Sisler Bulvarı´nda vurulmayı, olmayan kadınları sevmeyi, ihtiyarlara ağlamayı, çocukluğumun sinemalarını hangi birini sayayım.
An geldi! Ahmet Kaya´nın güzel sesinden dinleyin hocamın An Gelir´ini.
AN GELİR
an gelir
paldır küldür yıkılır bulutlar
gökyüzünde anlaşılmaz bir heybet
eski heyecan ölür
an gelir biter muhabbet
çalgılar susar heves kalmaz
şatârâbân ölür
şarabın gazabından kork
çünkü fena kırmızıdır
kan tutar / tutan ölür
sokaklar kuşatılmış
karakollar taranır
yağmurda bir militan ölür
an gelir
ömrünün hırsızıdır
her ölen pişman ölür
hep yanlış anlaşılmıştır
hayalleri yasaklanmış
an gelir şimşek yalar
masmavi dehşetiyle siyaset meydanını
direkler çatırdar yalnızlıktan
sehpada pir sultan ölür
son umut kırılmıştır
kaf dağı´nın ardındaki
ne selam artık ne sabah
kimseler bilmez nerdeler
namlı masal sevdalıları
evvel zaman içinde
kalbur saman ölür
kubbelerde uğuldar bâkî
çeşmelerden akar sinan
an gelir
-lâ ilâhe illallah-
kanunî süleyman ölür
görünmez bir mezarlıktır zaman
şairler dolaşır saf saf
tenhalarında şiir söyleyerek
kim duysa / korkudan ölür
-tahrip gücü yüksek-
saatlı bir bombadır patlar
an gelir
Attila ölür
başımız sağolsun, sağlam adamdı...
18 yaşlarımda iken onun "hangi sağ", "hangi sol" ve "hangi atatürk" adlı 3 kitabını okumuştum. Şairlik yönünü daha sonra öğrenmiştim ancak şiir kitaplarını hiç okumadım. Öldüğüne üzüldüm.
Mutezile
11-10-2005, 18:06
Üstadın -sanırım dün-Cumhuriyet gazetesine veda ettiğini okumuştum. Televizyon programları, gazete yazıları ve diğer işleri onu çok yoruyormuş
ve konsültasyona gittiği 4 doktorun 4'ü de Mutlaka işleri azaltmasını salık
veriyormuş. Atilla İlhan kendisine has üslubuyla enfarktüs tecrübesi olduğ
unu mizah içinde anlatıyordu. Çok üzülmüştüm, yazılarını keseceğini oku
uduğumda. Şimdi ise onu tamamen kaybettik. Diyecek söz var mı? Kitapla
rına şiirlerine, makalelerine dört elle sarılalım. Onu eskisinden çok okuma
ihtiyacı duyuyorum. Şimdiden özlüyorum.
Sargon kardeş; Güzel yazın için çok teşekkürler.
Üstadı sevenlerin başı sağolsun.
Evet, basın üstadın ölmesini bekliyormuş.
Hep böyle olmaz mı zaten, ne zaman üstadlar ölse ondan sonraki 1 hafta hep haberleri yapılır, konuşmaları gösterilir. Attila İlhan gibi birisini ve onun gibi birçok üstadı televizyonlarda daha fazla göstermeliydik.
Boynuna o yeşil fuları sarma çocuk
Gece trenlerine binme, kaybolursun
Sokaklarda mızıka çalma çocuk
Vurulursun..
ATTİLA İLHAN
Aciz_bir_kul
12-10-2005, 17:37
isanları gözünüzde ilahlaştırmayın. Atila ilhan tabiki bir insan olarak çok değerlidir. Dört elle sarılmamız lazım demişsin mutezile. Neden sarılalımki. hayatın sırrınımı veriyo bu insan. sağ sol denen insan iradesenin ürünleri ile ilgilenen insanlar yüzünden bu hale geldik.
ölmüş bir kişinin arkasından yapılacak en doğru muahbbet onu önder kabul edip, ona dört elle sarılmak değildir. Allahtan rahmet etmesini dilemektir. tabiki siz tesadüfen oluşan yaratıklar olduğunuz için sizin rahmet dileyeceğiniz kimse yoktur.
Mutezile
12-10-2005, 19:31
''Kitaplarına şiirlerine, makalelerine dört elle sarılalım. Onu eskisinden çok okuma ihtiyacı duyuyorum. Şimdiden özlüyorum.'' (Mutezile)
Bundan rahatsız mı oldun?
. ''tabiki siz tesadüfen oluşan yaratıklar olduğunuz için sizin rahmet dileyeceğiniz kimse yoktur.'' (Aciz bir kul)
Bunun cevabını bugün vermiycem.
ALLAH RAHMET EYLESİN İNŞALLAH bence sizlerde birilerinin öldüğüne değilde birgün gelipte sizlerin arkasından başkaları aynı şeyleri söyliycek olduğunu düşünün ve o an geldiğinde ne kadar yanıldığınızı anlıycaksınız nekadar üzücü sizin gibiler için zor olucak ölüm
NUR KARDES GENE INSANLARIN GELCEGI ILE KONUSUYORSUN SIZIN GIBILERIN ÖLÜMÜ ZOR OLUCAK DIYE ... ALLAH KIMI ILERIDE DOGRU YOLA KOYAR BIZ ONU BILEMEYIZ. NICE MÜSLÜMANLAR VAR DINLERINDEN DÖNDÜLER BIZ BU INSANLARA ÖNCESINDE SENIN ÖLÜMÜN KOLAY VE GÜZEL OLUCAK DERSEK YANILIRIZ ... DEKI EGER BÖYLE DEVAM EDERSENIZ VE MÜSLÜMAN OLMADAN EVVEL ÖLÜRSENIZ VAY HALINIZE ... BU TÜR AÇIKLAMAN BENCE DAHA DOGRU OLUR ...
KUSURA BAKMA KARDEŞİM DİKKAT ETMEMİŞTİM ALLAH SENDEN RAZI OLSUN DÜZELTİYORUM BURKAY KARDEŞİNDE DEMİŞ OLDUĞU GİBİ YAZDIĞIM YAZIYI DÜZELTEREK YİNELİYORUM............... ALLAH RAHMET EYLEISN İNŞALLAH bence sizlerde bırılerının öldüğün değilde birgün gelıpte sizlerin arkasındanda başkalarının aynı şeyleri söylıycek olduğunu düşünün ve o an geldiğinde siz hala gerçekleri görmemiş ve iman etmemiş olduğunuz vakıt ne kadar yanılgılarla hayatınızı geçirdiğinizi anlayacaksınız ölüm o an sizin için çok zahmetlı olacak SELAMETLE HIDAYETLE
ALLAH HEPIMIZDEN RAZI OLSUN BUNLARI GÖRME INCELIGINI BIZE VERDIGI IÇIN ... SUNU UNUTUYOR INSNLAR ÇOK ZOR BIR ANLARINI HATIRLASINLAR ALLAHIM YARDIM ET DEDIKLERINI UNUTMUS BU INSANLAR ... SONRA O MUSIBET ÜZERLERINDEN GIDINCE NE SÜKÜR NE TESEKKÜR ... MAALESEF INSANLAR ÇOK NANKÖR BE KARDESIM ...
Aliminyum
13-10-2005, 20:01
nasıl doğmakla başlarsa ölüm
ölmekle başlar öyle hayat
bil ki dünyayı sarsan sıçramalar
birikmiş şuurlarla gelir
Allah taksiratını affetsin. Cenaze namazının kılındığını duyunca çok sevindim.
Hani meşrep farklılıkları, şu nüanslar bu görüş ayrılıkları falan filan. Emr-i Hak vaki olunca hepsi silikleşiyor.
Açık konuşuyorum, Müslüman kesimin "Keşke bizim de yaşayan şöyle bir şairimiz olsa" dediği bir adamdı. Belki de kıskançlıktan bizim tarafımızdan görmezden gelindi ama Ece Ayhan'dan sonra kıskandığım ikinci büyük adamdı.
Allah rahmet eylesin.
Ölüm gerçeği karşısında dehşete düşüp eski arap putu Al-lah'a sığınıyorsunuz ne yazık! Ölümün sonsuz boşluğu karşısında kendinizi rahatlatmak amacıyla öteki dünya masallarına kanıyorsunuz. Ömürünüz bir yalanın peşinde geçiyor.
"Allah rahmet eylesin" miş. Bırakın rahmet dilemeyi filan. O, bu dünyada iken neler yapmış, nasıl eserler ortaya çıkarmış, bu eserler insanları nasıl etkilemiş bunu düşünün bence. Ölüm karşısında titreyip allahtan rahmet vs. dileneceğinize, insanlık için, bu dünya için güzelliklere odaklanın. Gerçek olan bu dünyadır. Öteki dünya sadece bir faraziye.
Ancak hoşuna gider mi hiç bencil benliğin gözünde ölüm?
Geçen gün bir öğretmen arkadaşımın okulda Attila İlhan adına anma günü düzenleyeceğeni ve öğrencilerine onun şiirlerini, yaşamını, düşüncelerini anlatacağını duydum. Benden de Attila İlhan'ın şiirlerini bestelemiş olanlar hakkında bilgi istemişti. Çok sevindim. Tüm öğretmen arkadaşların okullarında bu tür etkinliklerle öğrencilere değerlerimizi tanıtmasını, anlatmasını isterim doğrusu. Genç kuşaklar ancak böyle değerlerimize sahip çıktıkça toplumsal değerlerimiz ayakta kalır.