Orijinalini görmek için tıklayınız : Ahiretde Sorguya Çekilme hakkında..
quixsoul
07-12-2004, 21:01
el`am suresi:
26. Hem ondan alıkoyarlar hem ondan uzaklaşırlar. Öz benliklerinden başkasını helâk etmiyorlar. Ama farkında değiller.
27. Ah bir görsen, ateşin başında durdurulup da şöyle dediklerini: "Ne olurdu, geri gönderilsek, Rabbimizin ayetlerini yalanlamasak ve müminlerden oluversek."
28. İşin doğrusu şu: Önceden gizlemekte oldukları karşılarına dikildi. Geri gönderilselerdi yasaklandıkları şeyi mutlaka yineleyeceklerdi. Doğrusu, onlar, tam yalancıdırlar.
29. Dediler ki: "Şu dünya hayatımızdan başkası yok. Biz diriltilecek de değiliz."
30. Rableri huzurunda durdurulduklarını bir görsen! Sordu: "Gerçek değil miymiş bu?" Dediler: "Rabbimize yemin olsun ki, gerçekmiş." Dedi: "O halde, küfre sapmış olmanızdan dolayı tadın azabı."
31. Allah''ın huzuruna varmayı yalanlayanlar, gerçekten hüsrana uğramıştır. Sonunda o saat ansızın kendilerine gelip çatınca, sırtlarında günahlarını taşır bir halde şöyle demişlerdir: "Dünya hayatında düşdüğümüz aşırılıklardan dolayı vay hasretimize!" Dikkat edin! Ne kötü şeylerdir taşıyıp durdukları.
Allah burada bir grup insanı cehenneme alıp sorgulamış.Tarih ve detaylı bilgi yok ancak bu bizim önceki atalarımız olan insanlardan bir topluluk olduğu kesin.
Peki herkez kıyamet gününde hesap vermiyecekmiydi.Ölüler diriltilip tüm insanlar sorguya çekilmeyecekmiydiki(ben yanılıyorumda olabilirim)
Allah arada böyle istisnalar yaparmı yoksa herkez hemen öldükten sonramı sorguya çekilecek.
SERMED-I_MAHDUT
07-12-2004, 21:19
Guıxsoul,
Allah zaman üstü mekan üstü bir özelliğe sahiptir.O''nun için ilk yaratılış zamanı da kıyamet zamanıda, olmuş,olan ve olacak herşey BİLME açısından birdir.Allah Kuran''da bir topluluğun inanmadıklarından dolayı yaşadıkları azabı hem isbat hem hakikat hemde ibret yönünden insanlara anlatmıştır.İsbattır zira inanmayanların ve inanmamakta ısrar edenlerin düşecekleri durumu isbat mahiyetinde resmetmiştir.hakikat tır zira Kuran hidayet kitabıdır.Her ayeti farklı bir hakikattır.Ayrıca ölüm hak haşr hak sırat hak mizan hak cennet hak cehennem haktır.ve bunların çoğulu da hakikattır.ibrettir zira insanların ders alması o topluluk gibi yanlışlarında ısrar etmemeleri için bir uyarıdır.
quixsoul
07-12-2004, 21:28
Ne bir gelecekle nede bir varsayımla ilgili ifade var.
Bunu nasıl ayetden çıkarabildin ?
Gelecek yada geçmişle ilgili bir ek yada ifade biçimi kullanılmadığında bunu nasıl ayırt edebiliriz.Diğer ayetlerin de gelecek le ilgili olduğunu söylersek.Nasıl ayırt edebiliriz ve işin içinden nasıl çıkabiliriz ?
Güya Allah ayetlerinde kuranı açık ve net olarak indirdiğini söylemiştir.
quixsoul;
SERMED-İ MAHMUD kardeşin yazmış oldugu mesajı, özellikle ilk 2 cümleyi tekrar okuyup ve lütfen üstünde DÜŞÜNÜP cevap yazar mısın?
yada ben buraya tekrar edeyim kardeşimin izniyle ;
"Allah zaman üstü mekan üstü bir özelliğe sahiptir.O''nun için ilk yaratılış zamanı da kıyamet zamanıda, olmuş,olan ve olacak herşey BİLME açısından birdir..."
bunu senden özel olarak rica ediyorum...
saygılarımla...
quixsoul
08-12-2004, 14:02
Ayetler Allahın değil insanın özellikleriyle yazılmıştır.Tesvirlerde en büyük hatada ihtiyaç duyulduğunda ayetlerdeki ifadeleri Allaha mal etmedir.
Kuran insanlar için indirilmiştir.Ve tüm kavramlarda insaoğlunun kullandığı dil ile belirtilmiştir.
mahmud arkadaşımız "Allahın dünyamızdaki zaman kavramlarından üstün olduğunu onun gelecek yada geçmiş ile ilgili sınırlamalardan uzak olduğunu açıklamış"
Bunun böyle olduğunu varsayarsak ayetleri hep kapalı bir kutu olarak açıklayabiliriz.Bizim için onun kavramları değil bize açıklananlar daha önemlidir.Musa ile yada başka peygamberlerle konuşan yada cebraili aracı kullanan Allahın "konuşma ile ilgili kavramını" dünya hayatından uzak tutarsak kuran ayetleri herkez kafasına göre yorumlar.Bir noktayada varamayız.Bizim için önemli olan duyup gördüklerimizdir.Biz kitabı okuyoruz ve bunu yazna kişinin bunu nasıl yazdığını bilmiyoruz.El ilemi daktilo ilemi ayağı ilemi.. Bu önemli değil asıl önemli olan bizim okuduklarımız.Herşeyi yaratan bir yaratıcıda bizim kendi kullandığımız ifadelerle anlaşılmasını istemiştir.Yoksa kimse anlayamazdı..
Sadece kurana dayalı bir yorum yapıyor isek muhammedin bizden öncemi yoksa sonramı yaşadığı sizin için nasıl önemli ise burada yanan insanın da geçmişte yaşayıp yaşamadığını bilmekde önemldiir.Nuhun tufanı,isa,musa ve tüm anlatılanlar bizim dünya zamanına göre geçmiştemi yoksa gelecektemi oldu.
Bende buna dayanarak;
Muhammed aslında hiç yaşamadı.Çünkü Allahın zaman kavramı bizden çok farklı ve üstün.Allah zaman üstü mekan üstü bir özelliğe sahiptir.
diyorum.Buyrun burdan yakın..
SERMED-İ MAHMUT
DEDİ DEDİLER GİBİ ÖNCEDEN SÖYLENMİŞ ŞEYLERDEN BAHSEDİYOR ALLAHIN ZAMAN KAVRAMI YOK DİYELİM.BU KİTABI EĞER ALLAH GÖNDERDİYSE KULLARINA GÖNDERMİŞTİR.SENİN DEDİĞİN GİBİ OLMASI İÇİN KURANI ALLAHIN KENDİ KENDİNE GÖNDERMİŞ OLMASI GEREKİR.ÇÜNKÜ BU ÖNCEDEN YAŞANMIŞ ŞEYLER KULLARININ YAŞADIĞI ZAMAN KAVRAMINA TERS DÜŞÜYOR.
RUSSEL
quixsoul
08-12-2004, 14:19
SENİN DEDİĞİN GİBİ OLMASI İÇİN KURANI ALLAHIN KENDİ KENDİNE GÖNDERMİŞ OLMASI GEREKİR.ÇÜNKÜ BU ÖNCEDEN YAŞANMIŞ ŞEYLER KULLARININ YAŞADIĞI ZAMAN KAVRAMINA TERS DÜŞÜYOR.
Nihayet.Bende bunu anlatmak istedim teşekkür ederim RUSSEL.
SERMED-I_MAHDUT
08-12-2004, 23:32
Arkadaşlar,
Ya ben anlatamadım ya siz anlamadınız.bir daha deneyelim.
Allah''a göre zaman veya mekan kavramı yoktur.O aynı anda geçmişin bugünün veya geleceğin tüm bilgilerine sahiptir.Aynı anda hepsini görür.Her zaman diliminde olacakları bilir.Ayrıca konuyla ilgili ayetlerde kıyamet sahneleri tasvir ediliyor.Bu da demekki ALLAH ezeli ve ebedi ilmiyle kıyamet günü yaşanılan bir sahneyi çeşitli hikmetlere binaen aktarıyor.Yani gelecekle ilgili bir olayı önceden haber veriyor.Bunun yanında dediler dedi gibi yüklemler kıyamet günü kurulan cümlelere aittir.Ancak ALLAH da kıyameti ve o zaman yaşanılanları biliyorsa elbette o gün insanların söyleyeceklerini de biliyor.ve o zamanın konuşmalarını söylüyor.bir misal.(dilerim teşbihte hata olmaz Rabbım affetsin).biz şuan forumda yazı yazıyoruz.ve yarın da yazacağız diyelim.ben mesela yarın yazılacakları önceden biliyorum.ve bu günden size diyorum ki gün geldi saat oldu guıxsoul bana sunu dedi forumdakiler şu konuda şunları yazdılar şunlar konuşuldu....
Dilerim anlatabilmişimdir....
Saygılar..
Mahdut,
valla hala anlatamamissin...
Istersen bir daha dene...
günaydın...
kusura bakmazsanız araya girmek istiyorum yine...
ben bir müslümanım...
sermed-i mahmut kardeşin "Allah(c.c.) bizim anladığımız zaman ve mekan kavramlarından münezzehtir" konulu açıklamaları, inanmasa bile bizim inandığımız Allah''i(c.c.) az da olsa anlamaya çalışan biri için gayet açık ve net.
inanmayabilirsiniz. fakat bizim inandığımız Allah(c.c.) için zaman, geçmiş, gelecek kavramlarının bir önemi olmadığı, O''nun bizim anladığımız manada geleceği de bizim bugünü gördüğümüz gibi görebildiği daha nasıl anlatılabilir bilemiyorum. üstüne bir şeyler eklemek kendi kendini tekrar olur kanaatindeyim..
sadece belirtmek istedim...
saygılarımla...
quixsoul
09-12-2004, 11:49
O''nun bizim anladığımız manada geleceği de bizim bugünü gördüğümüz gibi görebildiği daha nasıl anlatılabilir bilemiyorum
şöyle:
Ateşin başında durdurduğumuzda şöyle diyeceklerdir : "Ne olurdu, geri gönderilsek, Rabbimizin ayetlerini yalanlamasak ve müminlerden oluversek."
Bu kitap insanların günlük hayatta kullandığı dil ile dünyaya indirilmiştir.Kitapda gördüğümüz ve anladığımız manayı çıkarmaz isek konu her ayetde farklı yerlere çekilebilir.Ah bir görsen ifadeside hadisenin geçmişte yaşandığına işaretdir.
Eğer Allah kendi kavramlarını kitaba taşırsa insanların bundan bir şey anlamamasını beklemesi gerekiyor.Söz konusu Allah ne kadar kavramın üstünde olursa olsun insanlar kitapda anlatıldığı gibi düşünür her şeyi..Belkide gelecekde yaşanmış bir hadise idi yada Allahın zaman katında olmayan zaman kavramında gerçekleşmiş hadiseydi.Ancak o bana sunduğuı cümlelerde geçmiş izlemini bırakmıştır.Ben burda okuduğumu anladım ve kullanılan eklerdede olayın geçmişte yaşandığını çıkardım.
günaydın quixsoul;
Evet kuran bizim anlayabileceğimiz dilde yazılmıştır. Ben Allah''in(c.c.) bizim anladığımız zaman ve mekan kavramından ve insana dair, tüm yaratılmışa dair kavramlardan münezzeh, tüm yaratılmışlardan üstün bir varlık oldugunu aynı kitaptan yani kuran-i kerimden okudum ve anladım. ve sana dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum. ben üstün bir insan olmadığıma göre sende okuyup anlayabilirsin. ama sanırım olayın anlayıp anlamamakla değil, anlamak isteyip anlamak istememekle alakası var. anlamak istiyorum diyorsan sana ömrümün geri kalanını bunu sana anlatmaya çalışmakla geçireceğimi garanti ediyorum.
asıl ben, tüm yazdıklarımıza, Allah(c.c.) için bizim anladığımız geçmiş ve geleceğin BİR olduguna senin bugünü görüyor gibi onun tüm zamanları görebildiğine dair açıklamalarımıza rağmen bize hala "Ah bir görsen ifadeside hadisenin geçmişte yaşandığına işaretdir." diyebilmeni anlayamıyorum.
SERMED-I_MAHDUT
10-12-2004, 14:03
Oğuz,
Size tek bir sorum olacak.ve sadece merak ettiğim için soruyorum.Cümlenizin başındaki yemin sözü neyi ifade ediyor.....!
Guıxsoul,
Size hem konuyla iç içe hemde konudan biraz uzak bir kaç şey söylemek istiyorum.
İman tevhidi,Tevhid teslimi,Teslim tevekkülü,Tevekkül Saadet-i Dareyn-i iktiza eder.Bu genel bir kaidedir.Ve dışına çıkanlar bu payeden nasip alamazlar.Görüldüğü üzere teslimiyet çok önemli.Siz her kavram her cümle ve her hadiseyi sadece kendi düşünce veya kıstaslarınız ile açıklamaya çalışırsanız (ki yaptığınız da bariz olarak bunu gösteriyor)baştan yolunuz ve yönteminiz yanlıştır.Kuran''da kesinlikle çelişki yoktur.Sadece anlamamak vardır.Mesela bir örnek vereyim.Mevsim kış.hava ayaz.Gecenin saat 2''si.Sıcacık yatağınızdan kalkıyorsunuz.Tatlı uykunuzdan fedakarlık ediyorsunuz.Kalkıp buz gibi su ile abdest alıyorsunuz.sadece ve sadece ALLAH RIZASI için namaz kılıyorsunuz.Şimdi bu olayı siz DIŞARDAN veya ATEİST PERSPEKTİFİNDEN anlamaya açıklamaya çalışırsanız bu durum ya cahillik ya korku ya sorgulamadan inanma ya da saçmalık olacaktır sizin gözünüzde.En önemlisi de bu olayı MANTIK çözemez.Yetersiz kalır.Hele de insan aklı kendisini bile anlamakta aciz kalıyorsa MUKADDES MEFHUM VE HAREKETLERİ akılla anlamaya çalışmak abesle iştigalden başka birşey değildir.Ayrıca farkında olup veya olmayarak kendi akılınıza neredeyse ilahlik angaje edeceksiniz.Ayrıca tüm bunlar ALLAH için yapılanlar veya ALLAH''IN emirleri mantığa aykırı demek değildir.Hepsinde bir hikmet ve maslahat vardır.Tabii önce sırf ALLAH için inanmak sonra da yine O''nun rızası için neye nasıl inandığını çok yönlü araştırmak ve öğrenmek vardır.Böyle yapıldığında hiçbir sorun çıkmayacağı açıktır.Ancak kendinizi şartlandırarak önce öğreneyim sonra yaparım gibi bir kandırma içinde olduğunuz müddetçe hiçbir ilerleme kaydedemezsiniz.Şuda var ki siz inanmak istiyormusunuz önce bunun cevabını verin.
Allah herkesin kendi düşünce yapısı fiziksel veya ruhsal özelliklerine göre ayet gönderecek değildir.gönderdiği ayetler herkesin MUHTELİF MERHALELERİ AŞMASIYLA anlayabileceği şeylerdir.Sizin güya bütün insanlığı kapsıyormuş gibi,sanki bütün insanlığa sözcülük yapar gibi işte uygun değil yanlış çelişkili eksik şöyle olmalı şöyle demeli gibi genel ifadeleriniz nakıs isnatlarınız tamamen kendi yanılgılarınızdır.Sizin kusur bulduğunuz şeyler uğrunda nice insan gözünü kırpmadan seve seve ölüme koşmuş koşuyor ve ebediyen de koşacaktır.Sakın buna saçmalık demeyin sakın.Siz anlayamazsınız....
Son olarak korkunun olduğu yerde her zaman saygı olmaz.ancak saygı ve sevginin olduğu her yerde ve her zaman korku da vardır.Allah inancı hem teslimiyeti hem sevgiyi hem korkuyu hemde ibadeti öngörür.Tabii bu korkuyu iyi anlamak lazım.Sevgiyi ve saygıyı kaybetmenin içteki gerilimidir korku.Size metodik olarak üç kelime söyleyerek bitirmek istiyorum. SEV,ÖĞREN YAŞA....