sanssızspermramazan
29-03-2009, 17:42
http://www.turania.com/showthread.php?t=4848
Voroşilov ile Frunze, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda heykelleri var ,Atatürk’ün emriyle dahil edildiler, Anıt’taki figürler arasına.
1928’den beri orada, Taksim’in göbeğinde, Atatürk’ün hemen yanıbaşında duruyorlar.
Anıtın kuzey yönünde Mustafa Kemal , yanında İsmet İnönü , Fevzi Çakmak, halk ve iki rus generali Kliment Vefremoviç Voroşilov ile Mihail Vesilyeviç Frunze betimlenmiştir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Taksim_Meydan%C4%B1 (http://tr.wikipedia.org/wiki/Taksim_Meydan%C4%B1)
16 Mart 1921'de Moskova Antlaşması'nın imzalanması sırasında Çiçerin Yusuf Kemal Bey'e bir mektup vererek, para (10.000.000 Ruble) yardımı yapmayı vaad etti. Sovyetler Birliği'nden para ve silah, cephane, malzeme yardımları gelmeye başladı. Bu yardımlar çeşitli tarihlerde, çeşitli miktarda geldi.
Sovyet yardımı yapılacağı tarihte Sovyetlerin elinde yeterli altın Ruble bulunmadığı için, Buhara Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Osman (Kocaoğlu) Bey, Lenin'e, kendilerinde altın para bulunduğunu ve Türkiye'ye verilmek üzere 100.000.000 altın Ruble verebileceklerini söyledi. Buhara Meclisi de bunu kabul edince Buhara Cumhuriyeti, Ankara'ya gönderilmek üzere Ruslara parayı teslim etti
Türkiye, Sovyetler Birliği'nden isteklerini şöyle belirlemişti:
200.000 Tüfek.
5.000.000 Mermi
400 Top
75.000 Top Mermisi
500 Mitralyöz
100 Kamyon
100.000 Asker Elbisesi
Ayda 600 ton Benzin ,İlaç ve çeşitli malzeme, v.s.
Sovyetler birinci parti olarak 21 Eylül'den, 15 Ekim 1920'ye kadar 2.815 İngiliz Tüfeği, 1885 sandık İngiliz Piyade Cephanesi yolladılar. Ayrıca Giresun Alayı Komutanı Osman Ağa'ya da 500 İngiliz Tüfeği ve 250 sandık cephane verildi. Sovyet yardımının 18 Eylül 1921'den 14 Haziran 1922'ye kadar ki genel toplamı şöyledir:
43.374 Piyade Tüfeği
56.042 sandık Piyade Tüfeği Mermisi
18 sandık Rus Piyade Tüfeği Fabrikası Aletleri
318 Ağır ve Hafif Makinalı Tüfek
81 Top
13 Rus Bomba Topu
159.043 top mermisi
40 sandık Fransız El Bombası
83 sandık İngiliz El Bombası
200 adet Rus El Bombası
60 Süvari Kılıcı
10 sandık Dumansız Barut
48 sandık Rus Piyade Mermi Kovanı
8 sandık Rus Piyade Mermi Kapsülü
104 sandık Rus Piyade Mermi Çekirdeği
Neticede Bolşevikler Milli mücadeleye destek olmuşlardır.
gerçekten kurtuluş savaşı sırasında Türkiye Sovyetlerden hiç yardım almadı diyene sadece gülebiliyorum. Sovyetler birliği bu dönemde Türkiye en fazla askeri ve maddi desteği veren ülkedir. Hatta Afganistandan sonra Türkiye'yi tanıyan 2. ülkedir. Yani Atatürk ve arkadaşları diğer yabancı devletler tarafından eşkiya grubu olarak tanındığı sırada Sovyetler Birliği Türkiye'yi tanımıştır. Ayrıca Sovyetler Birliği Türkiye'ye savaş bittikten sonrada yardım etmiştir. birinci kakınma planı srasında Sovyetler Birliği Türkiye'ye maddi ve teknik olarak yardımlarda bulunmuştur. Hatta yapılan çelik fabrikaları Sovyet Finansı sayesinde yapıldı diye biliyorum.
Akhenaton
21-04-2009, 23:22
Neticede Bolşevikler Milli mücadeleye destek olmuşlardır.
Aydoe sizi kesen bu ruslar boşa yardım yapmaz.Önce zor duruma düşürürler ki, rusların 1800 'lerden bölgedeki faaliyetleri bellidir, sonra yardım ederler.Ne güzel dünya.Bak biz sizi kesmedik Faşist olduk, onlar iyi adam.:):)