PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cehennemde kalış süresi ne kadar adaletlidir ?

quixsoul
07-12-2004, 21:38
Söz konusu adaletlilerin en büyüğü olduğunu iddia eden kuranda ki Allah
80 yada 90 sene yaşamış ve ayetlerini inkar etmiş bir insanı sonsuza kadar yakıyor.

Bu nasıl yakmaysa sonsuıza kadar yanan bildiğimiz deri kül ölüp gitmiyor.Allah büyükya yapar herşeyi..

Peki ufak bir ömür için sonsuza kadar cehennemde kalma ne kadar adaletlidir ? Sizce adaletlimi..

Ebu Leheb
07-12-2004, 23:21
adalet diye bir kavram yoktur çünkü adalet yoktur. adalet olmayan bir evrendeki tanrının da adil olamayacağı ortadadır. eğer tanrı adil değilse kötüdür. kötü bir tanrı olamayacağına göre tanrı yoktur.

oguz
08-12-2004, 00:37
Hikmetinden sual olunmaz!!!

kul
08-12-2004, 13:17
eğer aynı Yaratan günahla ve inkarla geçen ufak bir ömrün ufak birkaç saniyesinde gönülden bir "la ilahe illallah" demeye bile sonsuza kadar cennet vad etmişse evet adaletlidir! hatta fazla adaletlidir...

Ebu Leheb
08-12-2004, 13:47
eğer aynı Yaratan günahla ve inkarla geçen ufak bir ömrün ufak birkaç saniyesinde gönülden bir "la ilahe illallah" demeye bile sonsuza kadar cennet vad etmişse evet adaletlidir! hatta fazla adaletlidir...

hahaha! hala adalet diyor yahu! :D
bir adam ömür boyu sizin günah saydığınız hiçbirşeyi yapmayacak ama ateist olacak ve bu nedenle sonsuza kadar cehennemi boylayacak.

başka biri ise ömrünü günahlarla geçirip ölümüne 1 saat kala o arapça cümleyi kurup cennete gidecek!

quixsoul
08-12-2004, 14:17
ufak birkaç saniyesinde gönülden bir "la ilahe illallah" demeye bile sonsuza kadar cennet vad etmişse evet adaletlidir! hatta fazla adaletlidir...

Adalet bir kişiye verilen kötü ve iyi sonuçların doğru ve tartılı uygulanmasıdır.İyinin fazlasıda adaletsizlikdir kötünün fazlasıda.

Öğretmen Ali ile Selçuğa iki görev vermiştir.Bu görev bir şiir ezberleyip yarın sınıfa okumak dır.
Ertesi gün Ali şiiri okur ve öğretmen aferin diyip onu tüm sene boyu sınıfın en güzel köşesinde soba yanında oturmasını söyler.
Selçuk şiir ezberlememiştir.Bunun üzerine Veli ye de tüm sene boyunca ayakda sınıfın en kötü köşesinde bekleyerek durulması öngörülmüştür.

Öğretmen burda bir değil iki adaletsizlik yapmıştır.Sadece bir günlük sınavı tüm seneye yaymıştır.Hem Ali ye hemde Selçuğa..Tabi Ali kendi açısında bakarsa karar gayet güzel ve kendi çıkar açısından uygundur.

Biz Allaha bizi neden cehenneme attın demiyoruz.80 yıllık bir sınavın nedne sonsuzluğa yayıldığının adaletini tartışıyoruz..

Russell
08-12-2004, 14:31
NE YANİ BEN BİR ZAMANLAR O DEDİKLERİ GİBİ GÖNÜLDEN LA İLAHE İLLALLAH DİYORDUM ŞİMDİ DİNSİZİM VE CENNETLİĞİM-varsa eğer- ÖYLE Mİ

kul
08-12-2004, 17:08
be Leheb kardeşim!!!
bana bu cevabı yazarken hiç mi;

- "eğer aynı Yaratan günahla ve inkarla geçen ufak bir ömrün ufak birkaç saniyesinde gönülden bir "la ilahe illallah.........." cümlemdeki İNKAR kelimesini ve GÖNÜLDEN kelimesini görmedin??????...

- "bir adam ömür boyu sizin günah saydığınız hiçbirşeyi yapmayacak ama ateist olacak ve bu nedenle sonsuza kadar cehennemi boylayacak. başka biri ise ömrünü günahlarla geçirip ölümüne 1 saat kala o arapça cümleyi kurup cennete gidecek!" yorumunu yaparken hiç mi islamın şartlarını göz önüne almadın? hiç mi ilk şartın kelime-i şehadet yani Allah''in(c.c.) varlığına ve birliğine ve Hz.Muhammed''in O''nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek oldugunu düşünmedin? sen istediğin kadar islamın istediği gibi yaşa eğer O''nun rızası için yaşamıyorsan ne kıymeti var diyebileceğimi hiç düşünmedin mi? ve evet eğer bir kişi bütün ömrünü günahlarla geçirip herhangi bir ölüm tehlikesinin olmadığı yani yumurtanın kapıya gelmediği bir anda, gönülden iman edip, günahlarına içten tövbe edip ve 1 saat sonra Hakkın rahmetine kavuşursa o bir saatlik sürenin hesabını verecek ve muhtemelen cennete kavuşacaktır. bu iş hesap kitap işi değildir. gönül işidir....yani ölüm döşeğindeyken "Ulan nooolur nolmaz biz bi kelime-şahadet getirelim işimizi garantiye alalım" diyerek bu işten yırtılmaz....evet gönül işidir....anlayabilene...

quixsoul;
bir apartmanın yedinci katından aşağı atlarsan, yada arabayla 260 km ile giderken fazla hızlı gitmenin yanında yapılmaması gereken başka bir hata daha yaparsan ÖLÜRSÜN. ölüm size göre nedir? sonsuzluktur. 1 saniyelik bir hatayı sonsuzlukla ödersiniz...çok mu adaletsiz?
adam öldürmek 1 saniyelik iştir. fakat müebbet yersin. ölene kadar yani sonsuzluğa kadar cezalısındır...hayır efendim öldükten sonra özgürüz demekle olmaz. sen sonsuzluğa kadar cezalısın...çok mu adaletsiz?

senin önünde 1 saniye değil 80 sene var. kitaplar var, peygamberler var, var oğlu var...bu forum var...internet var...hata yapma kardeşim!!...uyarılıyorsun. deniliyor ki bak böle böle olursan sonuç bu olur. bizde öğretmen baştan "eğer şiiri ezberlemezsen seni sınıfın en kötü köşesinde ayakta bekletirim" uyarısını yapıyor... sen ezberlemiyosun şiiri sonra hoca seni dikince "hocam bi saniye bu ceza çok fazla, hani adalet bik bik bik..." başlıyorsun. hoca "be oğlum ben sana demedim mi" diye giriş yaparken Ali atlıyor lafa....ne diyor? sen tahmin et...

ne yani şimdi herşeyi hallettin de cehennemde yanma süren mi seni rahatsız etti!!! pes...tamam sen benimle beraber mesela 200 sene yanar çıkarsın dert etme o kadar...günahkarlarda yanar biliyosun heralde..ama sonra ben cennete giderim...sen? ben ne bilim! mantığına göre belirli bi "süre" olmalı ve o süre dolduktan sonra çıkmalısın. e iman etmeden cennete de giremeyeceğine göre...arada bi yerlerde takılırsın...bilemiyorum...

ahiretteki zaman-süre kavramının dünya zamanı gibi değerlendirilmemesi gerektiği konusuna ise hiç girmiyorum...girmek istemiyorum çünkü...

ve russel kardeş..
sen ne demişsin bir daha okur musun kendi yazdıklarını lütfen!!
ne alakası var yani...ne????

saygılar...

quixsoul
08-12-2004, 17:59
verdiğin örnek gerçekten konuyla çok alakasız.Örneğin konuyla ilgisi sadece :
"dünya da hayatın sona ermesi adaletsizliği" ve örnek dünyada yaşamın adaletsizliğine güzel bir örnek.O kişi adaletsizliğe uğramıştır.Çünkü diğe rinsanlar daha uzun yaşarken o daha kısa yaşamıştır.Ancak bu sadece dünya hayatı çerçevesinde gerçekleşen bir adaletsizlik.Biz ise sonsuz biz ceza yada ödülün adaletsizliğini tartışıyoruz.

Ölüm zaten bir adaletsizlik olarak görülür.İnsanların "yalan dünya " diye tabirler kullanmasıda hayatın birden sönmesi aniden sona ermesi ve kısa olmasıdır.Dünya adaletsizlik dünyasıdır ve en büyüğü de ölümdür.

Ancak biz verilecek olan yada iddia edilen cezanın süresini tartışıyoruz.Zamanla kısıtlı olan bir sınavın ödül veya cezasının süresini tartışıyoruz.Sonsuzluk ile şimdiki zamanı karşılaştırırsan aralarında ne kadar büyük ölçüler olduğunu bile akıl edemezsin.Öss sınavındaki 3 saatin bütün hayatına hitap etmesi Türkiyede adaletsizlik ise sadece 70/80 seneninde sonsuzluğa hitabıda adaletsizliktir.

Diğer verdiğin örnekdede sınırlama vardır.Müebbet hapis dünya zamanıyla sınırlıdır.İslam inanışına iğreti hayatı olan bu hayat sonsuzlukla karşılaştırılamaz.

Dünyada verilen örneklerden hiç biri sonsuzluk-dünyadaki geçen süre nin sonucunu veremez.10 sene yaşarsın 80 sene hapis yersin yada doğar doğmaz ölürsün 1 saniye yaşarsın.ancak herkez belli süre yaşayacağından bu çok fazla adaletsiz olmaz.1000 sene yaşarsın 3000 sene hapis yatarsın.Ancak bu hiç bir zaman kendini hak olarak tanıtan Allahın adaletsizliğine erişemez.

Ahiret hayatında fark çok büyük ve çok ağır.Biz burda hiç bitmeyen bir cezadan bahsediyoruz.Biten bir ömür Hiç bitmeyen bir ceza.. Fark hesaplarla bile açıklanamaz..

Russell
09-12-2004, 15:43
kul
asıl sen yazdıklarını bir daha oku yanlışın varsa düzelt ondan sonra soruma cevap ver.

09-12-2004, 17:27
Söz konusu adaletlilerin en büyüğü olduğunu iddia eden kuranda ki Allah
80 yada 90 sene yaşamış ve ayetlerini inkar etmiş bir insanı sonsuza kadar yakıyor.

Bu nasıl yakmaysa sonsuıza kadar yanan bildiğimiz deri kül ölüp gitmiyor.Allah büyükya yapar herşeyi..

Peki ufak bir ömür için sonsuza kadar cehennemde kalma ne kadar adaletlidir ? Sizce adaletlimi..

Allah-ü teala sahibimiz olduğu için bunda adalet aranması mantıklı değil. Evimizdeki bir eşyayı bir köşeden başka köşeye taşısak bu eşyaya zülm yapmış olur muyuz? Bunda adalet aranması gerekir mi? Kurallar belli, hayatının sonuna kadar Amentü''deki 6 esasa inanman için sana zaman tanınmış. Allah-ü teala istese bütün inanan ve inanmayanları hiç bir imtihana(iman) tabii tutmadan cehennemde sonsuza kadar yakma yetkisine sahiptir. Çünkü sahibiz Allah-ü teala, bizi yaratan O. Bizlere acıdığı için böyle bir imtihana tabii tutuyor.

kul
09-12-2004, 17:41
anlatırsınız...
dersiniz ki;
"inkarla geçen bir ömre rağmen insan ölmeden mesela 1 saat önce gönülden bir la ilahe illallah der tövbe ederse affedilir ve inşallah cennete gider"...

sonra saygıdeğer bir arkadaşımız;
"NE YANİ BEN BİR ZAMANLAR O DEDİKLERİ GİBİ GÖNÜLDEN LA İLAHE İLLALLAH DİYORDUM ŞİMDİ DİNSİZİM VE CENNETLİĞİM-varsa eğer- ÖYLE Mİ" sorusundan mealen :
"şimdi ben daha önceden gönülden bi lailahe illalah demiştim ama sonra dinsiz oldum yani o dediğimi inkar ettim. ama laf ağızdan bi kere çıktığına göre ben cennetlik miyim? sonradan inkar etmiş olmam o kelime-i tevhid''in hükmünü bozmaz....mı?" diye sorar...

siz önce bir la havle çekersiniz..
sonra metanetinizi koruyarak;
"güzel arkadaşım; nasıl ki inkarla geçen koca bir ömürde belki bir dakikalık tefekkür sonucu söylenen la ilahe illallah insanın kurtuluşuna sebep olabiliyorsa, koca bir ömrü iman çerçevesi içinde geçirmiş bir insanın bir dakikalık bir tefekkür sonucu inkar etmesi, şirk koşması da aynı şekilde onun kaybedenlerden olmasına sebep olabilir...bu iş gönül işidir. onceden cektigin kelime-i tevhidleri joker olarak kullanamazsın. illa kelime-i tevhidi zikretmen yada inkar ettiğini belli etmen de gerekmez. zira O senin içinden geçirdiklerini de bilir..." der hadiseyi arkadaşın idrakına bırakırsınız...

biraz basite indirgersek; soruya, süreniz bitmeden en son verdiğiniz cevap geçerlidir...süre bittikten sonra vereceğiniz doğru cevap sayılmayacağı gibi, süre işlerken aklınıza gelen ve hatta zikrettiğiniz doğru cevapda sayılmayacak en son cevap dikkate alınacaktır.

cevap verebildim mi arkadaşım??

kul
09-12-2004, 17:46
quixsoul;
aynı ömür süresi için yine sonsuz bir ödül (cennet) vaad edilmiştir.
hala adaletsiz buluyorsan diyecek başka kelamım yoktur...

quixsoul
09-12-2004, 18:51
1 saat çalışana ömür boyu maaş vermekde
1 saat çalışana ömür boyu eziyet etmekde adaletsizlikdir.

Bundan daha açık ve net örnek veremem.Benim dünyada anlayışım budur.Biz yanlış öğrenmişiz diyelimde konu burada bitsin.
BİTTİ

sevgiler..

Russell
10-12-2004, 01:24
demişsin ki:
1-SEN DEMİYORSUN Kİ SON ANLARINDA YAPARSA SENİN DEDİĞİN ÖMRÜN BİR BÖLÜMÜNDE YAPARSA YAZDIKLARINI OKU DEMEMİN -SEBEBİ BU.

2-SANA LA HAVLE DEDİRTECEK KADAR NE YAPTIM.

3-LA HAVLE''NİN TÜRKÇESİ NEDİR?

4-ANLAMIŞSIN VE CEVAP VERMİŞSİN.

demişsin ki:
ANLADIĞIN SORU:
"şimdi ben daha önceden gönülden bi lailahe illalah demiştim ama sonra dinsiz oldum yani o dediğimi inkar ettim. ama laf ağızdan bi kere çıktığına göre ben cennetlik miyim? sonradan inkar etmiş olmam o kelime-i tevhid''in hükmünü bozmaz....mı?" diye sorar...

CEVAP:
biraz basite indirgersek; soruya, süreniz bitmeden en son verdiğiniz cevap geçerlidir...süre bittikten sonra vereceğiniz doğru cevap sayılmayacağı gibi, süre işlerken aklınıza gelen ve hatta zikrettiğiniz doğru cevapda sayılmayacak en son cevap dikkate alınacaktır.

İSTEDİĞİM CEVAP BUYDU SEN İSE SİNİRLENMİŞ MANASINDA LA HAVLE FALAN DİYORSUN YAZINDAKİ "ANLATIRSIN,DERSİN Kİ" GİBİ KELİMELERİ OKUYUNCA DA SEN ANGUTSUN DEDİĞİMİ ANLAMIYORSUN GİBİ BİR İFADE SEZİLİYOR.
YAZACAKSAN ADAM GİBİ YAZ KARŞINDAKİNİ KÜÇÜK GÖRÜR GİBİ YAZMA.

kul
10-12-2004, 12:48
meraba;

russel kardeşim;
la havle''nin manası benim bildiğim kadarı ile (yanılıyorsam lütfen arkadaşlar düzeltsin) : "yüce allâh''ın yardımı, ihsanı olmasa güç, kuvvet tâkât yoktur bende" dir...

tespitin doğru genelde sinirli olduğum zamanlarda özellikle bir şeyler anlatmak isteyip anlatamadığım yada karşı taraftan anlamadığına dair tepki aldığımda kullanırım. ama en çok kullandığım ortam trafiktir. ama aslında la havle çekmek için illaki sinirlenmesine gerek yoktur insanın. manasından anlayabileceğin gibi gayet hoş bir cümledir. sen beni sinirlendirecek hiç bir şey yapmadın arkadaşım. ben kendi kendime sinir yaptım. iş ortamı, saat nerdeyse 5 olmuş. sinirler laçka durumuna gelmiş.

üzdüysem, sinirlendirdiysem kusura bakma arkadaşım. inan isteyerek olmadı. sende bir la havle çek. anlamına inanmasanda cümle uzun oldugundan 10 saniye durmanı sağlıyor ve sinirin biraz olsun yatışıyor. sende beni okuyunca bir la havle çek. ödeşelim.

hele ki küçümsemek tabirini ve bir ördek türünü zikretmişsin ki onada bir "estağfurullah" yakışır. ben kimim ki küçümseyeyim ve küçümsesem niye uğraşıp yazayım burda. biraz asabi bir anıma denk gelmiş.cevabım konusunda tatmin olmana ayrıca sevindim.

hakkını helal et...
kusuruma bakma...

Russell
10-12-2004, 13:25
tamam madem öyle helal olsun.

Tolga
10-01-2005, 18:23
''''Benim düşündüğüm Tanrı, Hıristinyanların tanrısından çok farklı, İslamın tanrı anlayışından ise çok uzakta. Çünkü bu iki din de Irak diktatörü Saddam Hüseyin gibi sınırsız gücü olan despot bir tanrıyı tasvir ediyor.''''

Yukarıdaki bu söz Flew''e ait.Flew bu sözünde müslümanlığın ve hristiyanlığın allahını eleştirmiş.

Fakat biraz düşününce allahın saddam hüseyinden daha cani ve ruh hastası olduğu anlaşılıyor.Çünkü saddam kendisine karşı olan kişilere bir süre işkence yapıyor ve sonunda öldürüyordu.Fakat allaha baktığımızda ise allah kendisine inanmayan kişilere sonsuza kadar iskence çektireceğini ve onları yok etmeyeceğini söylüyor.Yani allah inançsız kişilere daima sonsuza kadar acı ve ızdırap çektireceğini söylüyor.Buradanda allahın adaletinin ne derece berbat olduğu anlaşılmaktadır.