Orijinalini görmek için tıklayınız : INANANLARA SORULAR!
Bu forumun bircok yerinde inanan arkadaslarimiz hemen hemen butun insani degerlerin dinden kaynaklandigini iddia ettiler.
Size ibret verici yasanmis bir olay:
Iki ve ikibucuk yasinda iki cocuk bir oyuncak yuzunden saatlerdir kavga ediyorlardi.Anne ve babalarin araya girmesi bile bu savasi engelliyemiyordu.Cocuklar birbirlerinin canlarini acitma pahasina kavgaya devam ederlerken iceriye alti aylik bebegi olan genc bir cift girdiler.
Merhabalastiktan sonra oturdular ama bebekleri ciddi bir sekilde aglamaya basladi.
Diger cocuklarin kavgasi halen bitmemisti.Bebegin agladigini duyan iki yasindaki cocuk zorla gaspettigi oyucagi getirip bebegin basucuna koyduktansan sonra bebegi yanagindan optu.
Bebek aglamayi kesip cocuga gulen gozlerle bakmaya basladi.Oyuncagi zorla elinden alinan iki bucuk yasindaki cocuk hem agliyor hemde bu ilginc manzarayi seyrediyordu.Birden aglamayi birakip diger cocugun ve bebegin yanina geldi.Oyucaga dokunmadi bile.O''da bebegi yanagindan optu ve ardindan tuhaf hareketler yaparak bebegi guldurmeye calisti.
Savas bitmisti.Tam aileler cocuklarin barisindan mutlu olacakken savas yeniden basladi.
Iki cocuk istemedende olsa birbirlerinin canlarini acitiyorlardi.Bu savastan buyuklerde nasiplerini aliyorlardi.Bazen hedefi sasiran oyuncaklar kafalarinin bir yerine carpiyordu.
Ama salunun orta yerinde olanlari izleyen bebek hem egleniyordu hem savas halindeki iki cocugun korumasi altindaydi.
Soruyorum.Bu cocuklar islami biliyorlarmiydi?
Ebu Leheb
07-12-2004, 23:17
anlattığın olay çok keyif vericiydi de bunun islamla alakasını anlayamadım :D
Aslında kendi yazdıkların içinde kendini yanıtlamışsın zaten...
Bu forumun bircok yerinde inanan arkadaslarimiz hemen hemen butun insani degerlerin dinden kaynaklandigini iddia ettiler.
Ebu Leheb
08-12-2004, 02:32
Aslında kendi yazdıkların içinde kendini yanıtlamışsın zaten...
yapma ya? demek bütün insani değerler dinden gelir? peki sadece islamdan mı gelir yoksa diğer dinlerden de arada bir geldiği oluyormu?
bunu cevaplarsan sana ayrıntılı ve net bi cevap vericeö.
Merhaba islmc ve ebulehep
Sorum basit.Bu iki cocuk birbirlerinin canlarini acitmak pahasina kavga ederken kucuk bebege neden sevgi ve merhametle yaklasiyorlardi?Bu cocuklar sevgi ve merhameti din araciligiylami ogrenmislerdi?
Yada ormanlar krali aslan yavrusunu agzinda tasirken neden ona zarar vermiyor?Aslan''a merhameti ogreten din midir?
Ebu Leheb
08-12-2004, 13:53
Merhaba islmc ve ebulehep
Sorum basit.Bu iki cocuk birbirlerinin canlarini acitmak pahasina kavga ederken kucuk bebege neden sevgi ve merhametle yaklasiyorlardi?Bu cocuklar sevgi ve merhameti din araciligiylami ogrenmislerdi?
Yada ormanlar krali aslan yavrusunu agzinda tasirken neden ona zarar vermiyor?Aslan''a merhameti ogreten din midir?
sen soruma vevap vermedin..
bütün insani değerler dinden mi gelir? peki sadece islamdan mı gelir yoksa diğer dinlerden de arada bir geldiği oluyormu?
mesela bu anlatığın olayı budist bir aielenin çocukları yaşayamazmıydı?
SERMED-I_MAHDUT
08-12-2004, 23:43
Acizane birkaç cümle yazmak niyetindeyim.Genel bir kaide vardır.Her doğan insan İSLAM fıtratı üzerine doğar...Doğuştan gelen bazı özellikleri vardır.Ancak zamanla bu değerler veya özellikler ya tamamen gelişmeye yada tamamen gerilemeye başlar.İşte DİN burda devreye girer.ve insana gerek bu dünya da gerekse ahirette lazım olacak her tür özelliği ve güzelliği gösterir,anlatır.yaşatır...
Bu demek değil ki dinsiz olanlar veya başka dinin mensupları tamamen değersiz veya ahlaksız olacak değildir.Ama gerçek manasıyla ve her yönüyle terakki ve kemalat İSLAM ile mümkündür.O''nsuz herşey eksik herşey akim herşey kısır ve geçicidir.İslam ile garanti altına alınan her güzel vasıf ebediyen yaşar.ve mükaafat bulur.
Saygılar...
Merhaba SERMED-İ_MAHDUT
Cevabin icin tesekkurler.
Ancak yorulmayacaksaniz inananlara baska sorularim olacak.
Kurana gore yada su anki islam inancina gore Allah''in peygambere bakis acisi nasildir?Yani doga ustumudur?Peygamber olmasinin disinda ustun ozellikleri varmidir?Eger isterse birisini musluman edecek guce sahipmidir?Yada isterse birilerini cennete koyabilirmi?Cok iyi bir muslumanda ayni haklara sahipmidir?
quixsoul
09-12-2004, 10:25
cevaplar boş..
islam böyledir,islam şöyledir den öte gitmeyen yanıtlar..Tabi bu islamın değil inancın tutsaklığından kaynaklanıyor.Bir koyu hristiyan da aynı tür cevaplar verecektir.
Korkutmalar öyle bir yakasına yapışmışki insanların kendi inançlarını gerçekler sanıyor.Ve bu kalıplardan çıkılmadıkça bana öyle geliyorki sorular havada askıda durmaya devam edecek..
peki öyle olsun bütün yeni doğanlar islam fıtratı üzerine doğmuş olsun
demişsin ki:
Iki ve ikibucuk yasinda iki cocuk bir oyuncak yuzunden saatlerdir kavga ediyorlardi.Anne ve babalarin araya girmesi bile bu savasi engelliyemiyordu.Cocuklar birbirlerinin canlarini acitma pahasina kavgaya devam ederlerken.......
bu savaşta mı islam fıtratı üzerine yeni doğana iyiliği aşılayan islam fıtratı malını paylaşmayı kavga etmemeyi niye öğretememiş.bu konuda bir sürü örnek verilebilir ama ben güncel bir örnek vermek istiyorum:
haberlerde duymuşsunuzdur geçenlerde bir ilkokul çocuğu arkadaşını döverek öldürmüş buda mı islam fıtratı üzerine islam çocuğa iyiliği aşılarken kötülüğüde aşılıyor galiba.
Merhaba RUSSEL
Cevabi kime yonelik yazdigini bilmiyorum.Eger bana yazdiysan benim yazdiklarimi bir daha ve dikatli bir sekilde oku.Cunki ben sadece soru sordum.Hic bir iddiada bulunmadim.
Merhaba quixsoul
cevaplar boş..
islam böyledir,islam şöyledir den öte gitmeyen yanıtlar..Tabi bu islamın değil inancın tutsaklığından kaynaklanıyor.Bir koyu hristiyan da aynı tür cevaplar verecektir.
Korkutmalar öyle bir yakasına yapışmışki insanların kendi inançlarını gerçekler sanıyor.Ve bu kalıplardan çıkılmadıkça bana öyle geliyorki sorular havada askıda durmaya devam edecek..
Ben cevabindan hic bir sey anlamadim.
yeni
sana değil sermed-i mahmuda diyorum islam fıtratı meselesini ortaya atan o.
Peki russel anladim.Tesekkurler.
Benim su soruma cavap gelmedi.
Merhaba SERMED-İ_MAHDUT
Kurana gore yada su anki islam inancina gore Allah''in peygambere bakis acisi nasildir?Yani doga ustumudur?Peygamber olmasinin disinda ustun ozellikleri varmidir?Eger isterse birisini musluman edecek guce sahipmidir?Yada isterse birilerini cennete koyabilirmi?Cok iyi bir muslumanda ayni haklara sahipmidir?
Bilen varsa yazsin lutfen.
explorer
15-12-2004, 06:00
Acizane birkaç cümle yazmak niyetindeyim.Genel bir kaide vardır.Her doğan insan İSLAM fıtratı üzerine doğar...Doğuştan gelen bazı özellikleri vardır.Ancak zamanla bu değerler veya özellikler ya tamamen gelişmeye yada tamamen gerilemeye başlar.İşte DİN burda devreye girer.ve insana gerek bu dünya da gerekse ahirette lazım olacak her tür özelliği ve güzelliği gösterir,anlatır.yaşatır...
Bu demek değil ki dinsiz olanlar veya başka dinin mensupları tamamen değersiz veya ahlaksız olacak değildir.Ama gerçek manasıyla ve her yönüyle terakki ve kemalat İSLAM ile mümkündür.O''nsuz herşey eksik herşey akim herşey kısır ve geçicidir.İslam ile garanti altına alınan her güzel vasıf ebediyen yaşar.ve mükaafat bulur.
Saygılar...
ama sermedi mahmut,
islam 1400 yıldır var.
ama insanlık 10.000 yıldır biliniyor.
ondan önce doğanlar karambolemi gitti ne oldu bunlara .
hangi fıtrata doğdular.
yada çindeki çocuklar , yamyamlar , ormanda yaşayan kabileler, veya eskimolar hangi fıtratlar üzerine doğmaktadır.
yada sen yamyam kabilesinde ateş dansı yaparken.
birisi gelse sana
"kardeşim sen islam fıtratı üzerine doğdun"
"bırak dans etmeyide kendine gel"
dese ne yapardın???
mantıklı cvp vermeni istiyorum..
Her Firavunun Musa''sı vardır.Her Nemrudun İbrahim''i olduğu gibi...Ebu Lehebler de ölür.Onlara da dinden sorulur.Anlatayım da dinle! Dinlemezsen duyamazsın,duyamazsan bilemezsin, bilemezsen inanamazsın, inanamazsan kurtulamazsın, kurtulamazsan ne büyük felaket...Annen var mı senin, baban da var mı? Onlar öğretmediler mi sana imanı...ALLAH(cc) birdir, Muhammed O''nun elçisidir.Gel teslim ol.Felah bul.Gel , ne olursan ol yine de gel...İster dinli kafir ol ister dinsiz yine gel...Umutsuzluk kapısı değil bu kapı nasılsan öyle gel...Hem dinlersin hem ağlarsın ,dertli yüreğin dağlarsın.Gel kardeş olalım ,sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz.Burada hikaye etmişler.Çocuklardan bahsetmişler.Bilmiyorlar mı her çocuk müslümandır...Herkes müslüman olarak doğar...Çocuklardan kötülük beklenmez.Evlad! Ana baba insanı bozar bozarsa...Hak ile batıl aşikar dileyen kurtulur...Hayır diliyorum...
bakin arkadaslar
ilk nesil adem ve hava dan gelir.
ilk peygamber Hz.Adem dir.ilk insanin yaratilmasindan bu gune din her zaman var olmustur.
Simdi siz dini bir yana birakin;once Allahi anlamaya onun var oldugunu bilmeye,onu kalbinizle bulmaya calisin.ben inaniyorumki hepinizin kafasinda "gercekten de boyle bir guc var "fikri yatiyordur.ama unutmayin ilk etapta herhangi bir din inanci gudmeyin.
bu evreni, denge icinde donen dogayi en azindan bir karinca yi dusunun bunun mimari kimdir?
bakin arkadaslar
ilk nesil adem ve hava dan gelir.
ilk peygamber Hz.Adem dir.ilk insanin yaratilmasindan bu gune din her zaman var olmustur.
Simdi siz dini bir yana birakin;once Allahi anlamaya onun var oldugunu bilmeye,onu kalbinizle bulmaya calisin.ben inaniyorumki hepinizin kafasinda "gercekten de boyle bir guc var "fikri yatiyordur.ama unutmayin ilk etapta herhangi bir din inanci gudmeyin.
bu evreni, denge icinde donen dogayi en azindan bir karinca yi dusunun bunun mimari kimdir?
böyle birşeyler olsa bile
bu muhammedin yazdıgı kitabın ilahi oldugunu kanıtlamaz.
Inanan arkadaslarin cevrelerinde guvenebilecekleri bir ateist varmidir?Ateistlerdende iyi insanlar varmidir?Yoksa hicbirine guvenilmez mi?
hayyam a
oncelikle kitabimiz Allah sozudur.Bunu bilmeni isterim
ikincisi Allhin var oldugun da hem fikirsen
yani Allahin varligini kabul ettin, fakat Hz.Muhhamed(s.a.v.)in son peygamber olmadigina veya Kuranin ilahi olmadigina(hasa) inanmiyorsan. o konuda da yardimci oluruz tabi.
Allah varsa Kur''an Allah''in sozleri olamaz..
Allah o kadar ilkel mi yaw?
Evet.. Olabilir.. Musluman Allah''i ilkel olabilir elbette. Musluman''lar bu kadar ilkel olabildiklerine gore..
explorer
17-12-2004, 04:02
Her Firavunun Musa''sı vardır.Her Nemrudun İbrahim''i olduğu gibi...Ebu Lehebler de ölür.Onlara da dinden sorulur.Anlatayım da dinle! Dinlemezsen duyamazsın,duyamazsan bilemezsin, bilemezsen inanamazsın, inanamazsan kurtulamazsın, kurtulamazsan ne büyük felaket...Annen var mı senin, baban da var mı? Onlar öğretmediler mi sana imanı...ALLAH(cc) birdir, Muhammed O''nun elçisidir.Gel teslim ol.Felah bul.Gel , ne olursan ol yine de gel...İster dinli kafir ol ister dinsiz yine gel...Umutsuzluk kapısı değil bu kapı nasılsan öyle gel...Hem dinlersin hem ağlarsın ,dertli yüreğin dağlarsın.Gel kardeş olalım ,sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz.Burada hikaye etmişler.Çocuklardan bahsetmişler.Bilmiyorlar mı her çocuk müslümandır...Herkes müslüman olarak doğar...Çocuklardan kötülük beklenmez.Evlad! Ana baba insanı bozar bozarsa...Hak ile batıl aşikar dileyen kurtulur...Hayır diliyorum...
yani müslümanlıktan önceki milletlerede bi şekilde allah bir elçi yolladı??
şu an 2 milyar nufuslu Çine kimi gönderdiler peki
bruce lee yimi ???
ayrıca benim dedelerim ve dayılarım hacı ya gitti geldiler.
nasıl bir bencilliktir, ülkemizde bunca işsizlik açlık , yoksulluk duruken allaha yalakalık yapmaya gidiyorlar.
ilkellik konusunda büyüklerimi örnek almam yarın doğacak olan çocuguma ve ülkeme yapacagım en büyük haksızlıktır.
Usanmam insanları hayra çağırmaktan...Hac ne güzeldir...Sırf ALLAH(cc) emrediyor diye mü''minler onca paralarını harcıyorlar hac için.Halbuki hac ibadeti olmasa İslam diyarları olmasa oralar kimse uğramazdı Mekke ve Medine''ye. Havailer, Filipinler, Panama''lar dururken ,nice nice yemyeşil tatil beldeleri varken,,,Müslümanlar o çöllere gidiyor ve sıcaktan kavruluyorlar...Müslümanların yaptıkları her iş güzeldir.Onlar ne de fedakar ve dirayetlidirler...Yılda Hac için harcanan paranın kat kat fazlası tatil beldelerinde harcanırken, sosyete süfli duygularla içki ve kumara para kaptırırken onlara kimse demiyor ki bak bunca aç insan var ,onlar doymadan sen nasıl böyle olursun,,,diye...Biz müslümanlar ile İslamsızlar arasındaki farklardan biri de onların hep bardağın boş tarafına bakmalarıdır her halde...Biraz da sevin bizi olmaz mı...Biz de sizi severiz o zaman...
oncelikle yeni ye ve diger din arayisi icindekilere,
bakin islamin ve Allahin varligini kabul etmek,insanin hayatina sekil vermesi,yapacagi her isi o duzene ve kurala gore yapmasidir.
her surunun bir cobani,her okulun bir muduru veya ne bileyim her devletin bir baskani ve anayasa kitabi vardir.yani yapilmasi veya yapilmamasi hakkinda kesin yargilar vardi.
Ateizm,cobani olmayan bir koyuna,baskani olmayan bir halka benzer.
Bir devlet dusunun,kurali yok,yonetimi yok,insanlarin ne yaptigi belli degil,kimse kimseyi saymiyor,trafik kurallari konulmamis,herkes istedigi bir yone gidiyor.boyle bir yonetim(yonetimsizlik aslinda)gercekten de insani cileden cikarirdi degilmi?
ve bir yonetin dusunun,hersey harfi harfine uygulanan,yasaklari ve hukumleri kesin olan,uyulmasi gereken bir anayasa kitabinin oldugu,uyulmasi gereken bir trafik kurali oldugu vs.
iste inac,bu denli onemlidir,cunku inanlar belli kuralar dogrultusun da yasarlar.onlarin yapmasi ve yapmamasi gereken isler vardir.
Fakat bu inancsizligin temelinin de mevcut degildir.
Cunku inanlar,bu dunyada ektiklerini,ahirettle alacaklarina ve bu sebeple attiklari her adimdan dahi sesaba cekileceklerinin bilincindedirler.
koyu sozle karsilassalar,iyikle cevap verirler,ellerinde olmasa dahi baskalari ile paylasmasini bilirler vs.
Fakat dinden uzak toplumlarda paylasmak bir yana,kazga ve catisma hakimdir.cunku onlar,sadece bu dunya menfaetlerinden yararlanmayi kendilerine yol secmislerdir.oysa bu kural bizim dinimizde yoktur ve Hz.Ali(r.a.)bu konu hakkin da sunu soyler.
"Dunya menfaaiti,bir lese benzer.ona talip olan,kopeklerle dalasmaya hazir olmalidir." Hz.Ali(r.a.)
hepinizi Allah yolunda dusunmeye davet ediyorum.olum gelip sizi bulmadan....
explorer
17-12-2004, 17:28
Usanmam insanları hayra çağırmaktan...Hac ne güzeldir...Sırf ALLAH(cc) emrediyor diye mü''minler onca paralarını harcıyorlar hac için.Halbuki hac ibadeti olmasa İslam diyarları olmasa oralar kimse uğramazdı Mekke ve Medine''ye. Havailer, Filipinler, Panama''lar dururken ,nice nice yemyeşil tatil beldeleri varken,,,Müslümanlar o çöllere gidiyor ve sıcaktan kavruluyorlar...Müslümanların yaptıkları her iş güzeldir.Onlar ne de fedakar ve dirayetlidirler...Yılda Hac için harcanan paranın kat kat fazlası tatil beldelerinde harcanırken, sosyete süfli duygularla içki ve kumara para kaptırırken onlara kimse demiyor ki bak bunca aç insan var ,onlar doymadan sen nasıl böyle olursun,,,diye...Biz müslümanlar ile İslamsızlar arasındaki farklardan biri de onların hep bardağın boş tarafına bakmalarıdır her halde...Biraz da sevin bizi olmaz mı...Biz de sizi severiz o zaman...
not: turizm deyipte bunu bize karşı bir silah ve dine karşı bir kalkan olarak kullandığın şey yılda 13 milyar dolar ülkemize para kazandırmaktadır.
ayrıca yurtdışı gezisi için halkın 100de 1lik bölümünü oluşturmayan elit kesimden kaç tanesi içindeki cehennem korkusu yüzüne ve öteki tarafı garantiye alayım düşüncesi ile bu tatil bölgelerine gider ve orada ölüp gelir.
oldu ozaman turizm beldelerini müslüman kamplarına
eğlence yerlerinide cami ye dönüştürelim.
buralarda kutsaldır diyerek hiç vergilendirmeyelim.
ülkemiz böylece daha da gelişsin..
haci gibi
kehhh kehhh kehhh
Turizm yalnızca denize girip güneşlenmek değildir.Dağ turizmi, din turizmi gibi kolları da vardır.Hac da bir turizmdir.Turizm bir ticarettir elbette.Size para da gelir,sizden para da çıkar.Bunlar normaldir.İslam ticareti engellemez.Hayır kapıları açar.Eğer para herşeyi hallediyorsa, yani çok para getiren her ticaret iyi oluyorsa, vatanı satın ülkeye bir sürü para girsin..Olmaz değil mi? Saçma olur .Zaten ülke kalmaz ortada.İşte deniz turizmi de böyledir.Para getirir millete ama millet kalmamıştır.İşte insanları millet haline getiren ahlaktır.Ahlak paradan ucuz tutuluyorsa millet kalmaz, para için savaşan bir ordu,para için kanun yapan bir meclis,para için kölelik yapan bir gençlik olur.Bunlar bir yana ben iddia ediyorum ki, Türk deniz turizmini Haremlik Selamlık hale getirsek ,12 milyar dolardan daha fazla kazanabiliriz.Nitekim 800 milyon kişilik bir taleb vardır.Hem tek arz unsuru haline gelinmiş olur.
not: turizm deyipte bunu bize karşı bir silah ve dine karşı bir kalkan olarak kullandığın şey yılda 13 milyar dolar ülkemize para kazandırmaktadır.
Bu paranin ne kadari kardir?Elinizde ciddi bir kaynak varmidir?
Merhaba Yeni,
İslam dinine göre birkaç soru sormuşsun. Ben de sana bunları ayetlere göre cevaplandırmaya çalışayım.
Yeni Sordu:
İnsanın yada canlıların doğuştan sahip olduğu bazı özellikler vardır. Buna fıtrat denir. Canlılar doğuşlarından itibaren bu fıtrata göre hareket ederler. Her canlının fıtratı birbirinden farklı olabilir.
İnsanın da kendine göre sahip olduğu bir fıtrat vardır.
30/30- Öyleyse sen yüzünü Allah''ı birleyen (bir hanif) olarak dine, Allah''ın o fıtratına çevir; ki insanları bunun üzerine yaratmıştır. Allah''ın yaratışı için hiç bir değiştirme yoktur. İşte dimdik ayakta duran din (budur). Ancak insanların çoğu bilmezler.
Yeni Sordu:
Peygamber Allah’ın kulu ve elçisidir. Hiçbir doğa üstü gücü yoktur. Peygamberimiz üstün ahlaka sahip bir insandır, fakat insan üstü bir varlık değildir:
41/6- De ki: "Ben ancak sizin benzeriniz olan bir beşerim. Bana yalnızca, sizin ilahınızın bir tek ilah olduğu vahyolunur. Öyleyse O''na yönelin ve O''ndan mağfiret dileyin. Vay haline o müşriklerin."
İstese birini Müslüman yapacak güce sahip değildir. Peygambere düşen sadece tebliğdir. İnsanlara imana çağırmıştır. Bunun ötesinde bir gücü yoktur. Bir ayette şöyle bildiriliyor:
26/3- Onlar mü''min olmayacaklar diye neredeyse kendini kahredeceksin (öyle mi?)
26/4- Dilersek, onların üzerine gökten bir ayet (mucize) indiririz de, ona boyunları eğilmiş kalıverir.
Bunun dışında şefaat kavramı çok yanlış anlaşılmakta ve hadislerin etkisiyle yanlış yorumlanmaktadır. Şefaat iman eden insanlara karşı peygamberin yaptığı şahitliktir. Yoksa inkar eden bir kişiyi tutup cennete koyması gibi bir durum söz konusu değildir.
Bunlar sorularına cevap olmuştur umarım.
Merhaba Ella
Yine sorularima ictenlikle cevap verdigin icin sonsuz tesekkurler.
Biliyorumki bu forumda en cok ben soru soruyorum.Amacim kafamdaki sorulara cevap bulmak.Ne ateistlere nede inananlara onyargili yaklasmiyorum.Amacim sadece kafamdaki sorulara cevap bulabilmek.Iste bir soru daha.
Musluman ulkeler neden bu kadar geri kalmistir?
Eger muslumanligi gerektigi gibi yasayamadiklarini dusunuyorsaniz bu Islam''in bir eksigi olamazmi?Yani muslumanligin kendini denetim mekanizmasi yokmudur yada zayifmidir?Dolayisiyla bu Islam''in bir zaafi degilmidir?
Öncelikle söyleyelim ki geri bilimsel ,teknolojik ve ekonumik geri kalmışlık veya ileri gitmişlik bir dinin yanlışlığını veya doğruluğunu göstermez.Orta çağda müslüman ülkeler ekonomik ve bilimsel refah içindeydiler.Şimdi ise Batıda bu koşullar mevcud.Müslüman ülkeler geri kalmıştır demek çok saçmadır.O zaman müslüman olmayanlar hep ileri gitmeliydi.Halbuki Çin,Hindistan,Orta Afrika,Güney Amerika ile Müslüman ülkeler arasında bu yönden bir fark yoktur.İslam ticarete karşı mıdır?-Hayır.Üretime karşı mıdır?-Hayır.Sermayeye karşı mıdır?-Hayır.Bütün bunlara rağmen Müslümanlar ancak tembelliklerinden geri kalmış olur.Bu da dine mal edilemez.Çünkü din bizzat böyle bir tembelliğe karşıdır.
hac konusundan bahsedelim hacca giden tanınıklarınızdan sordunuz mu acaba orada türkleri nasıl görüyorlarmış.