PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : NE ZAMAN ANLAŞILIYOR?

Russell
08-12-2004, 14:37
YASİN
52. (İşte o zaman:) Eyvah, eyvah! Bizi kabrimizden kim kaldırdı? Bu, Rahmân''ın vâdettiğidir. Peygamberler gerçekten doğru söylemişler! derler.

benim bildiğim insan kabir azabı sırasında kendisine sorulan sorular ve başka şeyler sayesinde peygamberin vaadini ve gerçek olduğunu anıyordu.

bu ayete göre kıyamet günü anlaşılıyor.

RUSSEL

kul
08-12-2004, 17:43
belki de kaldırmaktan kasıt, soru soran meleklerin gelme anıdır...

benimde öyle bi şey oluştu kafamda...

yoruma açık sanırım...

ella
09-12-2004, 13:35
Merhaba Ressul,
Kabir azabı diye bir şey Kuran’da geçmez. Bu iddia uydurma hadislerde vardır. Kuran’a göre insanlar ölür ve hesap günü hepsi birden uykudan uyanır gibi bir anda uyanırlar. Uyandıklarında da durumu anlarlar.

Russell
09-12-2004, 15:13
alle

o zaman neden bir kişide çıkıp bu böyle değildir demiyor.neden hocalar cami vaazlarında kabir azabınan bahsediyor.neden diyanet işleri başkanı çıkıpta ölüm sonrası diye bir kitap çıkarıyor....v.s.....v.s...v.s....

ella
09-12-2004, 19:42
Bunu bana değil onlara sorman lazım. Ben kabir azabı ile ilgili bir şeyin Kuran''da olmadığını söyleyebilirim. Eğer bu yönde bir iddiası olan varsa ayet getirmesi gerekir. Böyle bir şey yok.
Düşün işte o dediğin konumdaki insanlar Kuran''dan bu kadar bihaber kişiler. Bir takım uydurma hadisleri yeterli görerek, senin de dikkat ettiğin gibi Kuran ayetlerindeki bilgilere direkt çelişen konularda bile kitap yazabilmişler. Oysa Kuran''da insanların hesap günü uyanıp olayın farkına vardıklarını anlatıyor.

Russell
10-12-2004, 01:19
şuurlu olup olmadıklarına bak istersen:

HAC SURESİ : 7 Ve saat mutlaka gelecektir. Kuşku yok onda. Ve Allah kabirlerdeki şuurlu varlıkları diriltecektir.

Russell
10-12-2004, 01:39
başka bir soruda şu olabilir peygamberi tanrıyı hiç tanımayan hiç duymamış biride mi peygamberler doğru söylüyormuş diyecek.

ella
10-12-2004, 13:24
Merhaba Russel,
Dediğin ayete baktım. Herhalde sen sadece Yaşar Nuri’nin mealini seçip mezardakilerin şuurlu olduğu yönünde bir yorum yapmışsın. Bu ayetin diğer çevirilerin hiç birinde yaşar Nuri’nin ki gibi bir çeviri yok.

Ali Bulaç
7- Gerçek şu ki, kıyamet-saati yaklaşarak gelmektedir, onda şüphe yoktur. Gerçekten Allah kabirlerde olanları diriltecektir.
Diyanet Vakfı
7. Kıyamet vakti de gelecektir; bunda şüphe yoktur. Ve Allah kabirlerdeki kimseleri diriltip kaldıracaktır.
Edip Yüksel
7. Ve dünyanın sonu hiç bir kuşkuya yer bırakmadan gelmekte ve ALLAH mezarlardakileri diriltecektir.
Elmalılı Hamdi Yazır
7-Ve gerçek şu ki o kıyamet gelecektir, onda hiç şüphe yoktur. Ve gerçekten Allah kabirlerde olan kimseleri diriltip kaldıracaktır.
Süleyman Ateş
7. Ve (çünkü) o (duruşma) sa''at(i) mutlaka gelecektir, onda şüphe yoktur. Ve Allah, kabirlerde olanları diriltecektir.

Ben ayetin orijinaline de baktım. Şöyle geçiyor.
Allahu ( Allah) yebhasu ( Diriltir) men ( her kim ise) fi ( içinde) kuburi (KAbirin çoğulu , kabirler)

Açıkça görüleceği gibi ayette hiçbir şekilde Yaşar Nuri’nin mealinde verdiği gibi mezarda şuurlu olanlar gibi bir anlam verebilecek kelime yoktur. O kelimeyi herhalde Yaşar Nuri kendi anlayışına göre bir anlam vermek istediği için ilave etmiş.

İkinci soruna gelince; Yukarıda bakara 52 olarak verdiğin ayet herhalde suresi yanlış. Bakara 52 de öyle bir meal yok. Herhalde bu ayeti aldığın yerde yanlış yazmış olabilirler. Söylediğin meal başka bir surenin 52. ayetinde geçiyor. Yasin 52 olması gerekir. Eğer yanlışsam düzelt lütfen.
Eğer bu ayetin öncesine bakarsan bir olay anlatıldığını görürsün:

36/48- Ve derler ki: "Eğer doğru söylüyorsanız bu tehdit (etmekte olduğunuz yıkım ve azab) ne zamanmış?"
36/49- Onlar, yalnızca tek bir çığlıktan başkasını gözetmezler, onlar birbirleriyle çekişip-dururken o kendilerini yakalayıverir.
36/50- Artık ne bir tavsiyede bulunmağa güç yetirebilirler, ne ailelerine dönebilirler.
36/51- Sur''a üfürülmüştür; böylece onlar kabirlerinden (diriltilip) Rablerine doğru (dalgalar halinde) süzülüp-giderler.
36/52- Demişlerdir ki: "Eyvahlar bize, uykuya-bırakıldığımız yerden bizi kim diriltip-kaldırdı? Bu, Rahman (olan Allah)ın va''dettiğidir, (demek ki) gönderilen (elçi)ler doğru söylemiş".

Eğer ayeti konunun bütünlüğünden koparmadan okursan herhalde sorunun cevabına ulaşmış olursun. Burada İnkar eden bir topluluğun kendilerine gönderilen elçiyi yalanlamalarından söz edilmektedir. İşte o topluluk sur’a üfürüldüğünde kabirlerinden kalkmasından ve içine düştükleri durumun farkına varmalarından ayette söz edilir. Yani burada söz edilen topluluk kendilerine daha önceden elçi gönderilmiş topluluktur.
Selamlar

Russell
10-12-2004, 13:54
ELLA SAĞOL
YANLIŞIMI DÜZELTTİM ŞİMDİ VAKTİM YOK SANA SONRA CEVAP YAZACAĞIM.